Capitolul 16 – Cetățeanul cu fulgarinul galben

judge

Un cetățean îmbrăcat într-un fulgarin galben stătea în picioare în partea din spate a unui autobuz, cu spatele către călătorii așezați pe scaune sau în picioare și cu fața către geamul din spate. La un moment dat, o doamnă din mijlocul de transport în comun îl apostrofează indignată pe cetățeanul cu fulgarinul galben.

Stinge, domnule, țigara!

Cetățeanul cu fulgarinul galben nu schițează nicio mișcare. Doamnei i se mai asociază doi domni și, în cor, îl apostrofează pe cetățeanul cu fulgarinul galben:

Stinge, domnule, țigara!

Cetățeanul nu schițează nici acum vreun gest. În acest moment, toți pasagerii din autobuz zbiară în cor:

Da’ stinge, domnule, țigara!

Realizând că despre el este vorba, cetățeanul se întoarce și se scuză în fața pasagerilor indignați.

Bine, dar eu nu sunt fumător.

După un moment de stupoare, doamna care îl apostrofase prima exclamă:

Bine, da’ orișicât, nu?

Mi-am amintit bancul cu ocazia reacției pe care a avut-o domnul Danileț după pronunțarea instanței în cazul “Rarinca”, într-o tentativă penibilă de a o spăla pe duduia cu meclă de precupeață viclenită în florării.

După cum știți, nu obișnuiesc a comenta întâmplările curente din business-ul sau politica internă. Acest caz însă arată că sistemul construit cu atâta trudă de nefericiții ăia de Coldea și Maior la ordinul stăpânilor lor începe să crape. După cum v-am arătat în postările mele anterioare, cercul ticăloșiei nu se putea închide fără obediența totală a judecătorilor. Ținuți sub presiune, amenințați, arestați, aceștia dădeau sentințele după cum li se ordona. Rarele tresăriri de conștiință erau reprimate cu brutalitate de Coldea sau slugile lui din presă (apropos, ce poate fi mai nașpa decât să fii sluga slugii?!).

Îmi amintesc cum în celebrul dosar FNI judecătoarea a decis trimiterea acestuia înapoi la Parchet, scriind negru pe alb că nu reiese de nicăieri vreo infracțiune comisă de subsemnatul. După câteva luni, aceeași judecătoare, pe același dosar, îmi “arde” peste 6 ani de închisoare. Sincer, mi s-a făcut milă de ea văzând în ce postură ingrată a fost pusă.

Știind că urma să săvârșească o ticăloșie, în fiecare ședință de judecată își căuta cu îndârjire motive să mă urască pentru a-și legitima decizia și a-și pansa conștiința. Din delicatețe, am decis să nu mai particip la aceste ședințe, oferindu-i libertatea de a mă condamna fără să mai fie nevoită să mă privească în ochi atunci când o va face. Războiul meu nu era cu ea, ci cu cei care o obligau să-și pervertească profesia și conștiința. Asemeni ei, zeci de judecători au fost obligați să se prostitueze (profesional) sub amenințarea cătușelor sau a linșajelor mediatice. Nu îi amintesc aici pe ticăloșii de profesie și nici pe tâmpiții congenitali care sar linia de tramvai de frică să nu se curenteze.

Breșa creată de judecători în cazul “Rarinca” va fi cu siguranță lărgită de alți confrați de-ai lor, va fi lărgită până când întregul sistem de teroare instaurat de organizația criminală condusă de Băsescu cu acceptul patronilor lui din SUA se va prăbuși peste acesta și ce a mai rămas din clica lui.

Poate că mă credeți un idiot optimist, dar sunt convins că în cele din urmă, cu tot șantajul pe care acesta crede că îl poate exercita asupra autorităților statului, Băsescu va face pușcărie, Coldea va fi dat afară cu un mare șut în spate, iar precupeața aia de la Înalta Curte se va reîntoarce acolo de unde a plecat – Piața Matache –, să facă ceea ce știe cel mai bine – să vândă și să cumpere. De data aceasta, ceapă, usturoi și zarzavaturi, nu destine umane sau funcții.

Noile Coduri fiscale

Cu o oarecare întârziere cauzată de complexitatea materialului, vă prezint critica pe care v-am promis-o referitoare la noul Cod fiscal și, pandantul lui, Codul de procedură fiscală. Această critică este făcută pentru cunoscători. Dată fiind tehnicalitatea temei abordate, mi-a fost imposibil să o traduc pentru cei neinițiați. Evident că sunt anumite lucruri care pot fi înțelese și de aceștia din urmă, așa că măcar din curiozitate se pot apleca asupra documentului atașat (click aici).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 14 COMENTARII
  1. Iuliu says

    Sunt singurul de aici care nu a inteles bancul? Sau singurul care o recunoaste? :)))
    Ma rog…o sa ma mai gandesc… :)))

  2. says

    Nu aș fi crezut vreodată că voi citi cuvintele dumneavoastră și că voi fi încântat de justețea lor. Ma refer la criticile aduse Codului fiscal și celui de procedura fiscala. Mulțumesc.

  3. says

    Cati oameni intra aici si scriu? Cati oameni inteleg ce scrie aici?
    Si trei: de ce sa scrii pentru cei care nu inteleg????
    Eu una, nu am timp nici sa scriu, nici sa citesc.
    Momentan ma limitez la a mi controla gandurile, ceea ce ma face sa ma simt extrem de bine! :)
    Sa auzim de bine!!

  4. Andrei says

    EMAIL PENTRU DL. VINTU
    Buna ziua.
    Ce va scriu acum este pentru ca vreau sa va contactez, nu este un comentariu.
    Am 21 de ani, sunt student si 70% din timpul liber ma gandesc la cum sa fac bani. Am mers la facultate pentru ca asa mergea toata lumea iar acum singura multumire fata de alegerea facuta este ca am reusit sa cunosc oameni si oameni. Am plecat dintr-un oras mic din Gorj unde nu aveam ce sa vad, ce sa invat, cum sa imi dezvolt cunostintele si dorinta de a deveni bogat. Acum, fiind student, sunt intr-un oras mai mare (Timisoara), unde vad oameni cu bani, oameni care o duc de cel putin 100 de ori mai bine ca mine, si vreau sa o duc la fel de bine ca si ei. Nu vreau sa fiu ca ei, vreau sa fiu ca mine, dar cu banii lor. In momentul de fata nu fac facultatea pentru a deveni sluga cuiva la final, o fac pentru a avea un motiv sa raman in Timisoara si sa cunosc cat mai multa lume pentru ca intorcandu-ma in orasul meu natal, nu voi avea cum sa visez la lucruri mari. M-am tot gandit cum pot face o afacere care sa o fac cu bani putini si am ajuns la concluzia ca asta nu se prea poate (am incercat cu site-uri, pagini de facebook, am incercat sa cumpar haine de aici din Timisoara si sa le vand in orasul meu natal la aia care au bani insa nu au acces la firmele care sunt aici, nu a mers mai nimic). De cateva luni am inceput sa ma gandesc la afacerile imobiliare (mai exact cumpararea de garsoniere si apartamente pe care sa le inchiriez), am invatat ca in business-ul asta e bine sa te folosesti de banii bancilor, bani care eu nu ii voi primi fara un loc de munca. Asa ca am inceput sa ma gandesc la alte modalitati prin care as putea obtine o suma cu ajutorul careia sa incep asta. Am reusit sa imi conving parintii care in peste 20 de ani de munca au reusit sa aibe un apartament in care locuim si sa construiasca o casa simpla la periferia orasului, (nefinalizata si nu mai prea au cu ce sa o termine) sa vanda casa si sa se increada in ideile mele. Mi-a luat mult sa ii conving, ei avand alte conceptii, nefiind de acord cu ideile mele de a face bani, ei fiind oameni simplii si muncitori (tata miner, mama cate o luna prin Italia ingrijind batrane) indrumandu-ma permanent sa invat si sa ma angajez dupa ce termin studiile. Problema in toata treaba asta e ca nu are cine sa cumpere casa in orasul asta sarac, am cerut un pret corect, dar nimic. M-am gandit sa va cer ajutorul si sa va rog sa cumparati casa ca eu sa imi pot pune in aplicare ideile. Astept un raspuns din partea dumneavoastra chiar daca nu doriti sa cumparati casa ci si cu alte sfaturi, poate chiar idei de afaceri. Multumesc.
    andrei9330@yahoo.ro

  5. Anonim says

    Sorin, te rog sa studiezi cu atentie aceste documente. Opinia mea este ca, intr-o astfel de ,,afacere” care trebuie sa le reuseasca neaparat monstrilor care vor sa stapaneasca lumea, exista un plan B, un plan C si un plan A. Nu stiu care dintre aceste trei planuri reprezinta planul pe care-l vei studia in aceste link-uri. Ca sa nu mai zic de existenta si a altor planuri, mult mai monstruoase, care pot merge si pana la exterminarea in masa a opozantilor …
    Retine ca rusii si chinezii stiu de foarte multa vreme despre aceste planuri iar acum se vede raspunsul lor … Ne apropiem cu pasi repezi si siguri de ultimul razboi mondial …

    https://es.noticias.yahoo.com/blogs/gaceta-trotamundos/que-es-el-tisa–por-que-los-paises-lo-llevan-en-secreto-y-por-que-su-aplicacion-es-muy-mala-noticia-para-los-ciudadanos-123451638.html?cmp=fp – poti traduce cu Google translate

    https://wikileaks.org/tisa

  6. poiana cu indoieli says

    Inteleg ca ati inghitit luleaua de bucurie pentru ca Basescu +- compania va ( vor ) fi aspirat(i) de parnaie.Asta va fi si doar un simplu si elocvent motiv pentru teza ca tara asta nu are scapare.Am urmarit declaratiile internautilor de pe acest blog si de pe facebook si cred ca acestea ar face maimuta sa se sinucida doar pentru teza potrivit careia astia s-ar inrudi cu ea.Asadar, credeti ca asta e dreptate.
    In fapt, cel mai probabil nici pentru ce va fi daca va fi osandit Basescu asa cum nici pentru ceea ati fost condamnat nu au vreo legatura cu dreptatea ci cu viziunea celor cu simptome evidente de retard retrograd intelectual carora va adresati .La limita lustruiti o evidenta si anume aceea ca ati fost biruit de o imprejurare in care veti fi fost complice.Caci partea cu dorinta dumneavoastra de a forma un nou curent de gandire cu aplicatie politica este destinata tintit nefericitilor invocati mai sus.
    Pe de alta parte judecand numarul de mesaje si traficul afisat inteleg ca tara asta nu are victime si nici calai ci doar oameni inspirati care afirma o chestiune si multi, mult prea multi sa o creada.
    Altfel toata epopeea dumneavoastra descriptiva e trista in esenta chiar daca pe alocuri ea insasi si/sau reactiile declansate m-au trantit pe jos de ras.
    p.s. Apropo de ras: Replica oferita unui aparent filosof fara voie cum ca nu va vine sa sarbatoriti intr-un mediu de inmormantare e maxima.Opinia mea ca nu intotdeauna ( sau vreodata ) va scrieti textele.In oral nu declansati acelasi ras….

  7. Dan says

    Ceausescu a fost impuscat iar generalul Iulian Vlad apare la festivitati deaci este unul din conducatorii SRI . Vor fi sacrificati cativa dar Coldea si Securitatea vor ramane stapanii Romaniei !

  8. says

    Pentru libertatea Voastra si a Noastra sau oamenii mari poarta batalii mari iar cei mici batalii mici.

    Aveti un discurs de neinvins, ceva asemanator Antenei 3. Ati avut un profesor excelent. Felicitari! Succes dvs. bune in evidenta si timpenia oponentilor. Ati avut parte de o lupta partial murdara si de asta ati pierdut. Astazi cistigati dar iarasi fara glorie. Va coboara mult adversul.

    Luptati pentru toti, ajutati-ne sa cistigam si noi si va vom pomeni mereu!
    Per asper ad astra!

  9. Doru says

    Am senzatia ca unu’ din prima categorie este acum Prim Ministru la noi in tara. Oricat se straduie el nu imi lasa deloc impresia ca ar face parte din aia care inteleg ceva. Si vroia sa fie si Presedinte.

  10. Doru says

    Domnule,

    Exista mai multe categorii de hoti si infractori. Toti trebuie sa ajunga in acelasi loc.

    Hai sa vorbim despre cele 2 categorii extreme.

    1. Cei cu un intelect si un nivel de cunostinte foarte redus. Aia prosti, inculti, agresivi, smecheri. Intr-o societate sanatoasa astia ajung unde merita in 3 secunde. Totusi asa cum a fost condusa societatea noastra din 1990 pana acum le-a mers (bine de tot) chiar si lor. Multi dintre astia au ajuns pana in parlament. Televiziunile prezinta zilnic zeci si sute de astfel de exemplare ca pe exemple de urmat. Traiasca maneaua.

    2. Intelectual opusul celor de mai sus. Stiu tot ce poate fi stiut despre un sistem juridic sau despre organizarea si modul de functionare al unui stat. + everything in between. Folosind acest “asset” personal acestia, in loc sa le mearga mintea cum sa produca “plus valoare” pentru societatea in care traiesc, ei planuiesc scheme prin care sa abuzeze sistemul “play the system”. Orice sistem poate fi “played” in momentul in care il cunosti in-out.

    Totusi cand esti foarte sus (presedinte de stat, sef de mare putere sau Dumnezeu) si vrei sa schimbi ceva cu adevarat (sa speram) realizezi ca cei care “play the system” sunt cei cu adevarat periculosi. Ei sunt cei cu televiziunile care promoveaza “Traiasca maneaua” cu scopul de a indobitoci, prosti, manipula si conduce usor tot ce misca. Ei genereaza toata mizeria din tara. Ei au dorinta si putinta sa faca legi strambe pentru ca mai apoi sa lucreze tot ei “legal”. Singura optiune cu aceste exemplare este sa le faci eject si sa le arati cartonasul rosu direct. Cu riscul de a face abuzuri “eu nu am semnat nici un contract. te rog sa imi arati un singur contract semnat de mine” Evident cand li se face eject “atotstiutorii” se vor simti nedraptatiti – nu intamplator au furat “legal”. au planuit pentru asta.

    Cum o dai si de oriunde te uiti FNI nu a produs plus valoare pentru societate. A furat de la societate. Creatorul si-a primit ce a meritat. Este valabil si pentru Voiculescu si pentru alti cativa din aceeasi categorie.

    getting ejected for being too good – http://en.wikipedia.org/wiki/Card_counting

    • Coco says

      Pe de alta parte, daca prostia nu ar fi sanctionata, s-ar propaga la nesfarsit. Asa ca, poate acesti smecheri, fac un bine oamenilor, mai ales celor ce pot invata din greselile altora.

  11. Titulescu says

    Adevarat ca Basescu merge la mititica. Acum negociaza cam cit are de dat inapoi pentru cit ani are de executat pentru restul. E o simpla chestiune de bun simt si amicitie cu merkelica.

  12. Lev says

    Cand Basescu va ajunge la inchisoare va fi o zi in care s-a facut dreptate, dar nu asta e problema. Piere Basescu insa trebuie ca in locul lui si a gastii sale mafiote sa nu apara altii la fel.
    Acei “altii” din pacate sunt destui zic eu, depasind cu mult numeric oamenii de buna-credinta incat sa nu aiba sanse de a schimba ceva.
    O sansa ar fi ca populatia sa nu mai accepte aceste mizerii si sa faca ceva in privinta asta, dar ce ar putea face o populatie dezinformata si dezbinata? Daca 25 de ani nu a facut nimic putem anticipa cum va fi si pe viitor.
    Din exterior nu putem sa ne putem sperante, fiecare isi urmareste interesul propriu, americanii nu isi vor folosi influenta din tara noastra decat pentru a-si indeplinii obiectivele.
    In situatia asta nu stiu ce sanse de schimbare are tara noastra, dar poate nu vad eu bine imaginea de ansamblu si omit anumite aspecte.