Capitolul 2 — Parlamentul

Capitolul 2 - Parlamentul

Din 1990 încoace, cea mai puternică frână în drumul către modernizare, precum și focarul de corupție din România a fost Parlamentul.

Înființată imediat după Revoluție, instituția a fost martoră degradării calității morale, intelectuale și culturale a acestor aleși ai poporului de la o legislatură la alta. Dacă la începuturile acestei instituții găseam oameni de o certă valoare, astăzi numărul lor este extrem de mic. Sub 2% din total.

Voi încerca să explic de ce am făcut aceste afirmații, de ce a fost și este o frână în calea modernizării și de ce este epicentrul corupției din România.

  1. După cum știm, în parlamentul unui stat, aleșii poporului generează legi în funcție de necesitățile și mersul natural al unei societăți. Aceste legi trebuie să răspundă atât necesităților de moment, cât și celor pe care trendurile societății le conturează. Pentru a vedea care sunt nevoile prezente și cele care se conturează, societatea își alege cele mai luminate minți pe care le are la dispoziție și le trimite în forul legislativ al țării, respectiv în parlament.

Acesta ar fi, în mare, principiul care stă la baza acestei instituții. Finalitatea acțiunilor ei: o viață decentă a tuturor membrilor societății și modernizarea cetății. Instrumentele ei: legile. Creatorii acestor legi: parlamentarii.

Acum înțelegeți de ce este nevoie ca acești creatori de legi să fie oameni luminați; în funcție de nivelul lor cultural, moral și intelectual, membrii societății pot trăi decent, iar cetatea poate să progreseze. După 25 de ani de funcționare a parlamentului, ne trezim nu doar cu niște legi, ci cu pachete de legi de o imbecilitate totală. Nu voi sta să fac o critică a acestor legi, ci vă voi arăta care este finalitatea lor. Ce au produs cu adevărat ele în societate. Aceste legi nu doar că au distrus sisteme care funcționau, dar au arătat că nu s-a înțeles nimic din mersul acestei societăți.

Am să vă povestesc pe scurt o scriere de a lui Nietzsche, „Sărbătoarea Măgarilor”, ca să înțelegeți mai bine ce au făcut minunații noștri aleși.

De veacuri, locuitorii unei peșteri se închinau unui idol care trona pe un soclu în mijlocul încăperii. La un moment dat, fără a exista un motiv temeinic, niște „deștepți” s-au hotărât să schimbe idolul. Zis și făcut. Au tras idolul jos de pe soclu, l-au făcut fărâme și l-au aruncat cât colo. A doua zi, când s-au întors de la vânătoare, din reflex au dat să se închine înaintea idolului, dar idolul nu fusese înlocuit. Au început să se sfătuiască ce să pună în loc. După săptămâni de dezbateri, nu au ajuns la un acord. Nicio idee nu fusese acceptată. Când erau deja disperați, prin fața peșterii trece un măgar. S-au hotărât pe loc. El este alesul. Au luat măgarul și l-au instalat pe soclu. Zi după zi, când se întorceau de la vânătoare, locuitorii peșterii se închinau în fața noului lor idol.

Evident, semnificațiile poveștii sunt altele.

Eu am ales palierul cel mai accesibil al lecturii. Acesta se potrivește perfect muncii parlamentarilor noștri.

Spre exemplificare, să luăm pachetele de legi care ilustrează cel mai bine ravagiile pe care le pot face acești gânditori ai grotelor.

A. Legile sănătății. Consecințe:

– salarii de mizerie;

– mâncarea pentru bolnavi, mai proastă decât a pușcăriașilor;

– mizerie, șobolani, gândaci;

– lipsa medicamentelor și a altor materiale de uz sanitar.

Astea și multe altele au condus către un exod masiv al cadrelor sanitare calificate. Cei care au rămas sunt ori prea bătrâni, ori prea tineri, ori prea puțin pregătiți. Nu pot asigura necesarul pentru menținerea stării de sănătate a cetățenilor. Printre cei rămași sunt și mari profesioniști. Puțini. Pentru a putea supraviețui în condiții de decență minimă, s-au organizat pe mini colectivități de „muls”. Pentru ei, bolnavul nu mai este pacient, ci client. Mă iertați, doamnelor și domnilor! Nu este un reproș, este o constatare.

Este o consecință a legilor care v-au împins în această postură lipsită de onorabilitate. Explicația care vi se dă pentru salariile voastre imunde este o minciună. Un sistem de asigurări de sănătate bine pus la punct de profesioniști și din care să nu se fure vă poate asigura salariile decente și binemeritate. Înlesnirile fiscale făcute investitorilor pot ajuta la creșterea salariilor. Nu este rostul acestei postări să dea soluții. Soluțiile trebuie date de parlamentarii pe care îi veți alege în viitor. Cei care au fost până acum și sunt încă au stricat și ce făcuse bun comunismul.

B. Legile învățământului. Consecințe.

În anii care s-au scurs de la schimbarea regimului comunist s-au dat o grămadă de legi ale învățământului. A fost locul în care fantezia parlamentarilor noștri a dat pe dinafară.

Au reușit să îl transforme pe profesor în contabil, iar pe elev în „clientul nostru, stăpânul nostru”. Pentru a avea catedră, trebuie să ai obligatoriu un anumit număr de copii. Consecință: toți proștii trec anul. România se trezește în facultăți cu studenți care nici măcar a vorbi românește nu știu.

Facultățile de stat, pentru a face rost de bani, acceptă la licențiere studenți ai universităților particulare, generându-se astfel o confuzie uriașă în societate. Avem sute de mii de dobitoci cu diplomă de la stat.

Facultățile private sunt instituții de jupuit fraieri, iar facultățile de stat au coborât major standardele. Nimeni nu mai dă doi bani pe diplome. Pentru majoritatea tinerilor facultatea este doar un mod de a-și prelungi viața fără griji, de a se distra și de a-și „tapa” într-un mod legitim părinții. Calitatea deplorabilă a învățământului românesc i-a inoculat tânărului ideea că, urmare a cunoștințelor dobândite în școală, nu are cum să se întrețină singur. Și are perfectă dreptate.

Un alt efect al legilor învățământului este acela că profesorii și-au pierdut respectul de sine. Lefurile de mizerie i-au transformat într-un fel de „calici ai blocurilor”. Capitalul simbolic pe care li-l dădea eticheta de „dascăl” s-a dus dracului. De ce să-l mai respecți, dacă vezi că munca lui nu-ți mai ajută copilul să ajungă să aibă propria pâine? Cum să-l mai respecți când îl vezi în aceleași haine ponosite toată săptămâna? Ce respect să îi mai acorzi când îl vezi în fața Guvernului cerșind niște bănuți în plus?

Deci încă o zonă de cel mai mare interes strategic pentru societate a fost făcută praf.

V-am dat doar două exemple care să-mi susțină afirmația făcută la început. În aceste cazuri, parlamentul a făcut mult mai rău decât să frâneze. A derapat total. Ne-a creat toate premisele ca în următorii ani să ajungem o țară bolnavă și cretină. Impotența lor intelectuală fiind mascată de sloganul: „Nu sunt bani!”. O mare minciună, dragii mei! Bani sunt! Și încă mulți. Doar că și-i împart între ei. Și uite așa ajungem și la argumentarea celei de a doua afirmații pe care am făcut-o – „Parlamentul, epicentrul corupției”.

  1. Pentru a ajunge parlamentar, sumele pe care trebuie să le cheltuiești sunt imense.

Aceste sume sunt compuse din:

  • bani pentru materiale publicitare;
  • bani pentru presă (spoturi, interviuri, șpagă);
  • bani pentru deplasări;
  • bani pentru partid;
  • șpaga pentru președintele organizației sau la centru pentru a fi trecut pe listă într-o poziție eligibilă;
  • șpaga dată unor șefi de clanuri țigănești pentru a-ți aduce cât mai multe voturi (variază în funcție de fotografiile făcute cu telefonul celular);
  • bani dați pentru distribuirea materialelor publicitare;
  • bani dați observatorilor de la urne (de obicei, doi);
  • diverse (un sondaj de opinie, o șpagă neprevăzută, cumpărarea unei informații etc).

Toate aceste sume variază între minimum 200.000 și 400.000 euro. Bineînțeles că respectivul candidat nu vinde casa bunicii pentru a face rost de acești bani, ci îi ia de la diverși oameni de afaceri de pe plan local sau central. După ce respectivul ajunge parlamentar, trebuie să le returneze oamenilor de afaceri care i-au dat banii sumele pe care aceștia l-au băgat în campania electorală. Vă imaginați că nu din leafă de parlamentar, ci din trafic de influență în domeniul contractelor comerciale.

Aceste contracte sunt de fiecare dată umflate de afaceriști din simplu motiv că se poate. Ei știu că banii pe care i-au băgat în campania parlamentarului vor aduce și profit doar dacă la fiecare contract îi vor mai da și respectivului un procent. La începuturile romantice ale parlamentarismului românesc, procentajul era de până în 5%. Odată cu trecerea timpului, rapacitatea și nesimțirea parlamentarului a ridicat procentajul până la 20%. Dacă la acesta adăugăm și procentele date de afacerist celorlalți funcționari ai statului implicați în tot procesul de încredințare a contractului, comisionul total se ridică la peste 40%. După ce a șpăguit toată această caracatiță, afaceristul se consideră îndrituit să mărească suma cu cel puțin dublu. Și iată cum statul plătește pentru un serviciu sau o prestație care face un milion, cel puțin două jumate. Oare cine pe cine corupe aici?

O campanie electorală costă între 150 și 300 milioane de euro. Doar la nivel parlamentar, pentru a plăti banii aceștia, parlamentarii fură statul cu minim un miliard de euro.

Acestea sunt cifre, dragii mei. Și de acești bani au beneficiat și continuă să beneficieze toți. An de an și din ce în ce mai mult. Niște oameni care nu-și dau seama de consecințele actelor lor asupra societății.

Nu sunt un sfânt. Și nici vreun moralist. Accept ideea de șpagă ca făcând parte din structura nației mele. Detest în schimb nesimțirea. Un comision total de până în 3% este perfect acceptabil. Îmi mai pun și eu un 7% și se ajunge la un cost corect. Se poate disponibiliza doar de aici un miliard de euro anual, minim. În celelalte materiale, când voi arăta cât se fură la nivelul puterii executive, veți vedea că putem liniștiți să ne plătim atât dăscălii, cât și medicii, la nivelul la care lor să le redăm demnitatea și noi să beneficiem de servicii la standardele de care avem nevoie.

Mai mult decât atât, parlamentării își pot vota o lege a lobby-ului și a comisionului, lege care îi va pune pe toți la adăpostul tentației și al DNA-ului. Știți ce-i nostim? În loc să voteze o lege de acest tip, au votat un cod penal care nu are nimic de a face cu justiția și care îi va înșira, unul câte unul, în penitenciarele României. Sincer să fiu, mă bucur! Domnule Dragnea, v-ați înșelat rău când ați afirmat că prostia nu este infracțiune. Conform noului cod penal, pe care l-ați votat, ESTE!

Comments

    VEZI 81 COMENTARII
  1. says

    Forma de organizare acuala este una de tot rahatul. Este cea mai proasta varianta posibila.

    Eu as face altfel: in loc de aia cateva sute de parlamentari care nu-s acolo decat pentru interes propriu, as pune cate un reprezentant din fiecare mare domeniu de activitate. Si aia sa nu fie politicieni, aia sa fie cei mai buni din domeniul lor.
    Exemplu: cine conduce invatamantul sa fie dintre cei mai buni profesori. La fel in fiecare mare domeniu. Iar aia sa fie reprezentantii poporului.

    Peste ei, as pune un presedinte care ala sa le aiba cu diplomatia si politicul…si sa aiba autoritate. Sa nu miste nimic in fata lui…dar…asta avand la baza o constitutie care sa fie a cetateanului si care sa-i garanteze drepturile, nu bataia de joc din acest moment. La noi in ro avem mai dictatura decat cam oriunde…noi si cu americanii…ca si la aia e la fel. Decand cu pacaleala cu teroristii acolo nu mai exista libertate…sa va fie foarte clar tutror.

    Revenind, un astfel de sistem ar functiona pentru ca fiecare ar stii ce are de facut in domeniul lui si ar face efectiv ceva constructiv acolo, nu ar avea scop sa fure cat mai mult.

  2. ocarstea says

    CAPITOL 000.PRE SI POSTFATA — Sorine,cu mare greutate m-am hotarit sa scriu pe blogul tau.Am citit capitolele,am citit comentarile.Imi place stilul tau rafinat de exprimare,caracteristic tie,malitios,uneori violent,cu o cultura excelenta,bine structurata si organizata,o capacitate naturala de a te juca cu ideile si sensul lor. O capacitate geniala de manipulare.Tu chiar si cind pierzi,de fapt cistigi.La tine se aplica in modul cel mai evident faptul ca ceea ce nu te omoara,te intareste.Am citit si comentariile, Unele pline de hazul pupincurismului,altele duhnid a ura, mai mult sau mai putin ascunsa.De fapt,asa de bine ai reusit sa mistifici realitatea incit toti cred ca stiu ceea ce nu stiu de fapt.Putini sunt cei ce il cunosc pe omul sorin ovidiu vintu.Imi pare rau ca trebuie sa te dau pe goarna.Este un om la care prietenia adevarata si sincera este la mare pret.Afectuos, uneori de o gingasie care te impresioneaza,exuberant si plin de duiosia bucuriei ca te vede,ca poate sta de vorba cu tine.Plin de respect dar si de malitiozitate,nu prea te lasa sa respiri in voie daca dai cel mai mic semn ca vrei sa-l provoci.Mai sunt si altele.Scriu aceste lucruri pentru a fi cunoscuta si cealalta fata a omului vintu.Voi judecati-l cum vreti.Eu il judec cum il stiu.Cu siguranta,in Romania ,si-a depasit epoca.Provocarea este definitia lui.Deosebirea, de altii, este ca el ia totul ca pe o joaca la modul foarte serios. Nu are adversar.E ca o felina in lupta si-n idei. A trecut ceva vreme.Viata,mai ales in tara asta te mai schimba.La fel si batrinetea,aduce la suprafata mai ales apucaturile,nu totdeauna cele mai bune.Dar iti ramin amintirile,parinti,prietenii de-o viata si mai ales familia si copii.Si ce ai lasat in urma ta.Sa se zica : ” pe aici a trecut un OM “. La buna vedere dragilor, si tie mon cher .

  3. Constantin S. says

    Domnule Sorin Ovidiu Vantu,

    Va multumesc pentru ocazia pe care ne-o oferiti de a va cunoaste si altfel decat cum v-au descris altii. Continuati!

    Cateva dezvaluiri as vrea sa fac daca-mi este permis…

    Personal, in luna martie a anului 1998, mi-am depus o parte din dividende (85 de milioane de lei) la o agentie a F.N.I.-ului din Deva. Marturisesc ca, inainte de a-mi depune banii, timp de doua ore, am citit regulamentul fondului de investitii aflat pe masa din agentie si la dispozitia oricarui depunator care ar fi vrut sa-l studieze. Atunci am inteles ce inseamna un fond de investitii. Desi stiam ca risc sa pierd banii (imi spusese contabilul meu ca acele castiguri, in general, nu erau sustenabile) scopul meu a fost sa verific pe propria-mi piele ce se-ntampla. Nu ma intrebati de ce am facut contrariul a ceea ce m-a invatat contabilul. A fost o decizie constienta si asumata din partea mea. La acea vreme, pe termen scurt, nu stiam ce sa fac cu acea parte din dividende si m-am jucat…periculos, recunosc. Am ales depunerea banilor pe o perioada de maxim trei luni datorita comisionului de retragere rezonabil de 1,5% si a termenului scurt. Exact dupa trei luni am retras, mai putin comisionul, 115 milioane lei vechi. Evident ca fata de la casierie mi-a sugerat sa-i mai las…insa obiectivul meu fusese indeplinit. I-am luat si-am plecat, multumind Domnului, ca am fost norocos. Dupa o saptamana, am facut aceeasi figura la Banca Populara (daca mai tin minte exact) de la Tg. Jiu fiindca la Deva nu exista agentie a B.P. Tot trei luni, tot 85 milioane lei. I-am scos tot in castig desi d-na director de agentie, inainte de a-i retrage, mi-a “oferit” 15 minute din timpul dumneaei incercand sa-mi inspire incredere sa-i mai las… La fix doua zile dupa ce i-am ridicat usile tuturor agentiilor B.P. s-au inchis pentru cei ce doreau sa-si recupereze macar banii depusi. O asemenea experienta, cred ca prin 1995 daca nu ma-nsel, am avut si cu F.M.O.A. Am depus 1,5 milioane lei si am scos cca. 2 milioane de lei. Cu acesti bani mi-am deschis o mica afacere de comert la acea vreme. Cu cateva zile inainte sa-mi scot banii aparusera titlurile de tip C daca bine-mi amintesc, eu detinand titluri de tip B. La fel, fata de la ghiseu imi sugera sa nu-mi recuperez banii…sa am incredere. I-am zambit si mi-am respectat decizia luata anterior sosirii in agentia FMOA Petrosani.

    Retin perfect momentul care m-a determinat sa scot banii de la FMOA. Cu cateva zile inainte a aparut o stire la un post de televiziune, cred ca ProTv daca-mi amintesc bine, care anunta ca toate titlurile fondurilor de la acea vreme au scazut drastic. Singurul la care inca nu scazuse era FMOA! I-am spus sotiei ca acesta este un mesaj, transmis intentionat si cu dedicatie probabil, pentru cei ce vor sa-l priceapa si a doua zi am fost in agentie sa-mi retrag banii.

    Ce-am vrut sa spun cu aceste neinsemnate dezvaluiri este ca, in timp, reamintindu-mi cele intamplate mi-am dat seama ca intentia dumneavoastra de a infiinta FNI nu a fost de la-nceput in defavoarea deponentilor insa ce s-a intamplat dupa cativa ani de la infiintare doar cativa oameni au stiut…si probabil inca nu aveti voie sa vorbiti. Oricum, personal nu sunt curios.

    Toate cele bune!

  4. Grigore says

    Eu intreb sincer, bazat pe ceea ce dumneavoastra declarati personal: oare toate aceste articole nu s-ar putea traduce prin “Hotul striga: HOTII!!!” ?

    Sau daca altii fura mai mult, atunci cei care fura mai putin pot fi iertati? Ca in cazul asta, mi-ar place sa fur si eu un “amarat” de milion de euro si sa fiu iertat, ca-i invizibil milionul meu pe langa miliardele altora, nu?

    Mesajul meu nu e intentionat sa fie batjocoritor, ci mi se pare ciudat cum o persoana care declara cu zambetul pe buze “am furat si voi mai fura”, totusi face “scandal” cand altii fura. M-as fi asteptat ca hotii sa-si apere breasla din care fac parte si sa se acopere unul pe altul, ca doar impreuna cu cei pe care ii blamati in acest articol ati furat si dumneavoastra (si o recunoasteti).

    Sau oare incepeti sa deveniti acel “afacerist pocait” de care vorbeati intr-un interviu? Si asta sa fie motorul intregului blog? Oare incepeti sa va ganditi ca e cazul sa si DATI ceva celor de la care ati LUAT? (exemplu dat de dumneavoastra in interviul respectiv).

    SINCER: eu habar nu am cine sunteti si in ce fel de scandaluri si ilegalitati ati fost implicat (sau nu). Am auzit numele dumneavoastra pomenit in diverse stiri, dar foarte rar, pentru ca urmaresc stirile foarte rar. Pana sa ascult interviurile dumneavoastra si videourile postate de dumneavoastra pe youtube, stiam doar ca sunteti unul dintre multii afaceristi care s-au imbogatit prin diverse contracte cu statul. Deci parerea despre dumneavoastra incep sa mi-o formez urmarindu-va videourile si blogul, asadar ceea ce spun nu e bazat pe stiri false sau alte acuze venite din partea altora, ci doar pe ceea ce declarati dumneavoastra. Doar ca…nu se potriveste mandria cu care povestiti cum ati furat, cu ciuda cu care acuzati pe altii care fura la fel. Eu daca am un pacat al meu pe care-l stie toata lumea, parca nu am tupeul sa ma apuc sa acuz public pe vecinul meu care are acelasi pacat si poate de la care am invatat defapt.

    In alta ordine de idei, ceea ce e fascinant la informatiile pe care le publicati, e faptul ca o persoana din pozitia dumneavoastra, cu cunostintele si influenta dumneavoastra, e dispusa sa publice o parte din experienta avuta cu statul. Nu oricine are aceasta experienta si indiferent cine e cel care ne pune informatia la dispozitie, noi avem ceva de invatat din asta.

  5. marlena says

    Cind l-ati vazut ultima data pe Dan Stratan?E asa de
    Prost ca nu a invatat nimic de la tine,el nu este arogant din pricina complexelor ci din cauza prostiei pe care o are in cap

  6. ADINA IOANA POPEASCA says

    Interesante scrierile dumneavoastră, Domnule Vîntu! Interesante e un cuvânt cu sferă largă, dar dacă v-ar plăcea alt termen e ok d.p.meu d.v. – sau cum aţi dori dumneavoastră să le apreciez – o să le citesc şi o să încerc să-mi clarific eu-mie atâtea şi atâtea întrebări, la care un sistem întreg se face că nici măcar nu există, dar să mai şi răspundă (mincinos sau adevărat, sau varianta gri) la ele. ÎNAINTE DE TOATE, VĂ DORESC SĂNĂTATE ŞI SĂ VĂ BUCURAŢI DE LIBERTATE!!! O 9 VIAŢĂ A ÎNCEPUT!!!

  7. Iojica says

    Mda,vintuletule vad ca au acces la comentarii doar cei care te pupa !Ce ti-am scris io vad ca nu-ti place !Pacat !Era adevar 100% !
    La multi ani!

  8. Iojica says

    Sefu’,n-am avut rabdare sa citesc pina la sfirsit alegatiile din aceasta “descoperire” SF dar m-am lamurit ca doar “te bagi in seama” pt ca este gresita din capul locului abordarea subiectului !Nu parlamentarii trebuie sa inventeze bunastarea natiei !Parlamentul trebuie sa reglementeze modalitatea de functionare a statului !Spre exemplu nu poti cere unui parlamentar sa fie superspecialist in toate domeniile de activitate ! Exemplul cu legile din domeniul sanatati sunt un fis !Legile sunt facute pentru cei ce le-au cerut sa fie asa ,adica hotii inteligenti ca tine !Ai devenit tu “lupul moralist” ,asta este cel mai groaznic exemplu despre nivelul de tara in care traim , daca un bandit ca tine isi permite sa dea lectii de morala hotilor mai marunti !
    Vai de noi !

  9. sorina says

    Eu de cand eram o copila de 19 ani am vrut sa inteleg sistemul, cum am pus mana pe net m-am tot documentat.Multumesc pentru confirmare,mereu am afirmat cu tarie ca cei ce lucreaza pentru stat se comporta ca un grup de crima organizata.Multumim pentru informatii…Nu m-am lamurit in fata cui raspund Maior si Ponta …poate chiar in fata dumneavoastra ? :))Parlamentarii fac legi pentru toata gasca de mafioti, genial..Aici e o jungla …cine-i mai puternic supravietuieste…ce sa ma zic..ati supravietuit pana acum…credeti ca ati sters toate urmele??Sa nu va treziti cu surprize in viitor…Sanatate! Sorina M

  10. roxana says

    D-le Vantu in primul rand as dori sa stiu cand a-ti descoperit prima oara cum se manipuleaza realitatea materiala si ca mintea este mai puternica decat orice?.Cine v-a îndrumat în sensul de a descoperi cum se dobandesc ,,instrumentele” necesare?Singur?Unde a gresit un patriot adevarat cum sunteți dumneavoastra de nu a reusit sa întoarca karma în favoarea sa si a natiunii pe care atata o iubeste?As vrea sa cred ca tot ce a-ti facut a fost pentru o idee ,o idee care a-ti fi vrut-o înspre binele tuturor deşi a-ti înțeles mai tarziu ca mijloacele pentru realizarea ei vor trebui a fi dintre cele mai ,,diverse”.Eu cred ca a-ti depasit doar putin bariera dorinței ceea ce a facut ca voința sa scada cu un singur gram ,acel gram fiind de ajuns sa dezechilibreze întreaga construcție a ceea ce va-ti propus a realiza.E timpul cred eu sa va adunați si sa porniți din nou ofensiva altfel forțele ce v-au menținut în luptă pana acum vor disparea si bineînteles cred că stiți ce înseamnă să rămâneți descoperit în fața forțelor opuse ce vor năvăli din toate părtile.A-ti fost ,,murdarit”acum dar totul se poate întoarce în favoarea d-voastra întreit.Este nevoie doar de acel gest eroic si cred ca ştiți în toate mitologiile ce presupune acesta.SPUNETI TOT!PRABUSITI TOT ,,TEMPLUL” DACA AVETI PUTEREA!E SINGURA CALE !

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu-mi place sa daram. De cand ma stiu, mi-a placut sa construiesc. Asta incerc si acum.

      VINTU

      • Daniel N. says

        Ca sa construiti, trebuie darâmat din temelii tot sistemul actual, are dreptate Roxana. Altminteri pe ce construim?!
        Daca tot ne dati proiecte fezabile, dati-ne, va rugam, si parghiile,caile prin care le putem pune in aplicare noi, elita care nu are asa multe relatii si posibilitati materiale.
        Multumim anticipat!

    • Constantin S. says

      P.S. @roxana

      Fara suparare, a scrie corect in limba materna a fost si va ramane o necesitate, nu un moft! Nu vreau sa te superi pentru aceasta interventie insa ai folosit in comentariul tau de cel putin 4 ori cuvantul “ati” si de fiecare data l-ai despartit exact atunci cand nu era cazul si/sau l-ai despartit in mod eronat (referindu-ma la cuvantul “v-ati”).

      Nu este o interventie rautacioasa ori jignitoare ci doar vreau sa cred ca cineva, pe viitor, va vrea sa fie mai atent atunci cand lanseaza texte ori diverse comentarii in mediul virtual. Scrisul ramane…

      Cu respect.

  11. alexandru says

    Domnule vintu ,
    Mi-a placut blogul dumneavoastra , pot spune ca acest continut este cel mai valoros scris in mediul online prezent . As vrea daca se poate sa ne mai explicati structurile sri , sie si sts de oameni numiti politic si de cei care conduc aceste structuri si nu ii cunoaste nimeni , care reprezinta cea mai puternica structura din romania si cred ca si cea mai importanta.

    Stima

    Alexandru Marin

  12. mannixg says

    D-le Vantu, majoritatea politicienilor si a mediului de afaceri, sunt turnatori si … acoperiti. In viziunea me sunt CARPE, ZDRENTE. Pai ce sa “produca” o carpa, o zdreanta? KKat. Pe bat.

  13. Ionel says

    Chiar ca prostia se pedepseste :) .
    Parlamentarii ajung sa umple puscariile , judecati pe legi concepute de ei :)

  14. Matei says

    Domnule vizionar pragmatic Vîntu, ce parere aveti despre investitiile in sport ca alternativa la investitiile in spitale? – #1.
    #2: Suedia, Norvegia – 10%, Austria, Olanda – 20%, Romania – 61% – populatie eminamente sedentara (niciun fel de sport, niciodata). Exista o cauzalitate intre cultura atletica a unui popor si bunastarea indivizilor lui?
    #3: Care e cauză si care e efect?
    #4: De ce s-ar indrepta vreodata bani privati catre sportul din Romania, dincolo de vreo combinatie ilicita intre cumnati?

    Mi-am permis sa glisez din zona politica, dar contez pe iscusinta dvs.
    Imi doresc sa ramaneti sprinten si neserios, ca sa am in continuare ce citi.
    Va salut. M

  15. Andronic says

    Tare as vrea sa aflu parerea Dvs dupa alegerile astea..
    Impulsul impotriva oricarei judecati de a vota cu neamtul nu a fost in totalitate lipsit de discernamant.
    Stiu, si de o parte si de alta e plin de corupti insa un singur lucru am luat in calcul atunci cand l-am votat pe Klaus, si anume ca din 2000 si pana acum peste 80% din sibineii l-au tot votat ca primar. Cat de meritat numai sibienii ne pot spune.
    Daca a fost gospodar a avut de castigat insa acum va fi necesar sa treaca prin foc si spada iar conducerea unei tari nu se compara cu o primarie… Vreau sa-l vad ca poate conduce si o tara …..discursurile lui fara esenta m-au lasa rece…Nimic concret nimic inteligibil cap, coada. Vreau sa vad fizicianul si matematicianul din el cum pune pe hartie un plan bine structurat care sa redreseze macar 5 % economia..
    Nu vreau sa-l aud cu scuze, vreau sa fie pragmatic ca un neamt.

    In alta ordine de idei nu vreau sa aud de vreo tovarasie cu Basescu, Udrea, sau cu orice alt corupt cu toate ca mediul cu care s-a asociat este super infestat…

    Ponta, ce sa zic despre el… este inconjurat de amatori din marketing care nu au luat in calcul tehnologia si puterea retelelor sociale.. Ponta a pierdut pe facebook si nu la televizor sau in ziare..Nu am niciun dispret pentru electoratul lui pentru ca sunt parintii nostri…
    Mai putina obraznicie si o campanie mai bine structurata cred ca ar fi generat rezultatele mult asteptate.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Mi-a placut chestia cu parintii!
      In rest, mai rau decat cu Basescu nu cred sa fie.

      VINTU

  16. Madalin says

    Citesc cu deosebita atentie blogul dumneavoastra de la infiintare. Deci soarta noastra in sensul acesta se reliefeaza – PONTIficatul lui Ponta !!! De urmarit si studiat… Numai bine !

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      In loc de Pontificatul lui Ponta (mi-a placut glumita) vom avea ducatul lui Klaus.
      Vorba dumneavoastra. De urmarit si studiat… Toate bune!

      VINTU

  17. HAISICTIRVOLODEA says

    D-l Vintu este un vizionar care traieste cu picioarele pe pamint. Este tipul capitalistului perfect adaptat la mediu si un bun cunoscator al psihologiei bipezilor de origine romana indoielnica. Este un artist de virf al poporului in relatiile cu membrii gastilor formate dupa pocnitura din ’89.
    Sa simti realitatea , sa stii sa o manipulezi in folosul tau din punct de vedere material, sa razbati cu abilitate in cercuri de influenta ale “suprastructurii” – asta denota calitati native si inteligenta aplicata.
    Intrebarea mea este – ce a realizat in sens pozitiv Sorin Vintu pentru natiunea romana ? Cum s-a implicat el in a gasi solutii pentru a ajuta acest neam romanesc sa poata trai ceva mai decent ?
    Motto : – “un moralist, este un fost imoral, caruia nu i-a reusit imoralitatea”
    Sau poate ca Petre Tutzea a avut dreptate cind a spus : ” am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de … idioti” !
    Vom vedea …. a zis orbul !

  18. mihai says

    e adevarat ca erai seful tarii in anii 2000?timofte, seful sri , iti ciugulea din palma?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Da. Eu eram “seful tarii”, dar nu mai sunt.
      Timofte imi ciugulea din palma, dar nu mai este.
      Tu bou ai fost si bou ai ramas.
      Timofte mi-a fost prieten patriot, barbat adevarat.
      Sa-ti fie rusine!

      VINTU

      • kyoru says

        Genial raspuns! Felicitari pentru blog. M-ati castigat. Am inteles ca s-ar putea sa iesiti. Probabil ca timpul alocat blogului va fi mai scurt. Va rog sa nu-l abandonati, este pacat!

        Am onoarea !…(vorba dumneavoastra :) )

          • JOHN says

            NENE ESTI TARE !!
            SPER SA NE SPUI SI NOUA VREO 10% DIN CE STI.
            CRED CA MERITI SA FII CEL PUTIN PRIM MINISTRU…
            POATE DEZVOLTI , ODATA SI SUBIECTUL ION TIRIAC , ESTE TEAPA CARE AM LUAT-O , AI VAZUT ESTE PRIVIT ALTFEL DECAT SOV , (NEMERITAT).
            NENE INVATA-NE, SI TRIMITE-NE IN LUME…

  19. Marius says

    Interesant articolul. Nimic neadevarat in ceea ce ati prezentat si totodata atat de evident.
    Din pacate marea majoritate a populatiei ori nu poate ori nu vrea sa constientizeze gravitatea situatiei si/sau gasirea unori solutii de stopare.

    Felicitari pentru Blog.

  20. daniel says

    domnu’ Sorin, ati spus ca veti vorbi cu subiect si predicat(nume si date), observ ca sunteti un scriitor de profesie, poate va lipseste perioada cand erati jurnalist. Totusi, ati promis multe si realizati putine, semanati a politician:))

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Cititi celelalte raspunsuri pe care le-am dat pe aceeasi tema.

      VINTU

  21. LaurLaurian says

    Aia cu S.R.I.-ul era evidentă. Ce nu știam, pentru că nu aveam de unde, era implicarea americană. Spusele dumneavoastră par credibile, întrucât, acuma pare că se încheagă imaginea mai bine. Referitor la clasa politică, ce soluție vedeți? Sau măcar, în opinia dumneavoastră, există vreuna?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Pentru inceput, trebuie ca acest lucru sa fie cunoscut de cat mai multi. Cand se va forma o masa critica, mafia va purja fara efort aceasta mizerie. Timp, rabdare si popularizare.

      VINTU

      • laurlaurian says

        Prea multe condiții în prea multe mâini. Până atunci, adică până la crearea masei critice, eu, din păcate ma aflu în situația cetățeanului turmentat, adică: “eu cu cine votez?”. Și nu înțeleg un lucru… deși i-am ștampilat pe amândoi a câștigat numa’ unu’. Eu ce-am câștigat? În afară de “ei” a mai câștigat cineva? De fapt, întrebarea mea către dumneavoastră este dacă votul mai are vreun rost pentru alegători. Și nu o să spun nicio dată că unii alegători sunt mai proști sau mai deștepți decât alții, atâta timp cât informația de care ar avea nevoie ca să aleagă în cunoștință de cauză, este bine disimulată sau ascunsă.

  22. Paunescu says

    Domnule Vantu,

    Despre inteligenta dvs nu aveam nici o indoiala, avand in vedere banii pe care i-ati facut si asta fara sa aveti mobilitatea naturala de care se bucura aproape oricine. Dar scrisul dvs este impresionant. Cunosc multi oameni de afaceri, si stiu cat de rara este o intelgienta ca a dvs, chiar si la un nivel considerat intalt in ale afacerilor.

    Ce as vrea sa va intreb… de fapt vreau sa va intreb daca cumva sunteti de acord cu mine. Eu cred ca avand inteligenta si ambitia dvs ati fi reusit sa faceti suficienti bani, ba chiar enorm de multi bani, si acum n-ati fi avut de suferit in spatele gratiilor, DACA nu ati fi fost atat de arogant. Probabil ca aroganta exagerata a dvs s-a produs in timp vazand cat de prosti sunt altii, dar indiferent motivul, eu cred ca daca n-ati fi fost foarte arogant ati fi stiut unde sa va opriti ca sa nu depasiti o anumita masura. Sa elaborez… de exemplu cand ati gandit FNI’ul ar fi trebuit sa va multumiti putin mai devreme si sa spargeti bula un pic mai devreme, inainte ca scandalul care oricum ar fi urmat sa aiba potentialul sa devina unul atat de mare. Puteati gandi ceva putin mai mic, si n-ati fi atras atat de multa atentie si ura, si evident atentia politicienilor. Cand ati facut si celelalte afaceri (de exemplu Petomservice) ar fi trebuit sa va multumiti cu un pic mai putin si sa nu mai faceti, de exemplu, si schema aceea cu TVA-ul, si asta din acelasi motiv, ca sa nu atrageti politcienii. Si in nici un caz n-ar fi trebuit sa va bagati si in Realitatea TV, avand in vedere istoricul pe care il aveati deja si tocmai de atentie publica, in plus, nu aveati nevoie.

    Vazand ca aveti talent la scris m-am gandit sa va scriu, si eu un pasionat in domeniu, pentru ca imi place sa conversez cu oameni inteligenti.

    Mai doresc sa va mai spun ca nu agreez, din punct de vedere moral, genul de afaceri pe care le-ati facut dvs. Doar ca in Romania de imediat dupa revolutie aproape toti afaceristii au lucrat in afara legilor si regulilor, si multi dintre ei si in afara moralitatii, dar nu prea multi dintre ei au ajuns in puscarie pur si simplu pentru ca au fost mult prea multi. Dvs ati ajuns acolo pentru ca, si fiind foarte inteligent, ati devenit mult prea arogant, si n-ati stiut unde sa va opriti. As vrea sa stiu daca sunteti de acord cu mine.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Partial. Daca v-ati fi aplecat cu mai multa atentie asupra acuzelor care mi-au fost aduse si ati fi incercat o analiza propie, ati fi remarcat cu usurinta falsitatea lor. Nu va reprosez ceva, sunt de mult timp obisnuit cu acest mod de a fi privit.
      In privinta arogantei, aveti dreptate. A fost modul meu de a lupta in timpul adolescentei cu complexele mele de inferioritate. Complexele s-au dus, aroganta a ramas.

      VINTU

  23. ion flavius says

    Felicitari domnule Sorin Ovidiu Vantul, de cand asteptam o lectura asa placuta. Spuneti muult adevar. Diaspora tine cu dvs.

  24. says

    Sunt sigur ca aveti mai mult de-atat. Ce-ar fi sa dati mai multe nume, dovezi, dosare, imagini si orice poate contribui la construirea unei anchete sanatoase.

    Cred ca de unde va aflati acum realizati ca o tara dominata de coruptie nu poate fi buna nici macar pentru corupti.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu acesta este sensul si mobilul acestui blog. Pentru anchete sanatoase avem D.N.A.-ul sau presa. Ambele institutii evocate isi fac treaba cu profesionalism. Eu incerc doar sa va satisfac dorinta de cunoastere atat in privinta mea, cat si a societatii care ne-a format si ne hraneste spiritul.

      VINTU

  25. Grig says

    Din pacate, asa cum foarte bine ati vorbit in capitolul de mai sus despre decaderea clasei politice, azi avem doi candidati iar Luni unul din cei doi va fi noul Presedinte al Romaniei.

    Cine a avut interesul si a muncit ca Romania sa aiba astazi o clasa politica atat de slaba ?
    Sper sa abordati acest subiect la un moment dat.

    Duminica noi romanii vom alege Presedinetele ALES al Romaniei.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Noi toti. Voi ati fost prea ingaduitori cu cei aflati pe liste in pozitii eligibile, iar noi, oamenii de afaceri, am sprijinit de regula pe cei care se lasau corupti mai usor. Nici noi, nici voi, nu am promovat calitatea. Nu ne-am dat seama ca, pe termen lung, avem mai mult de castigat daca promovam oamenii inteligenti, decat niste prosti coruptibili.

      VINTU

  26. Francisc says

    Foarte bun articolul. Dupa 25 de ani cineva ne spune negru pe alb de ce lucurile merg prost in Romanistan. Toti banuiam ca asa stau lucurile, dar aveam nevoie de cibeva din “sistem” sa ne confirme. Multumim dle Vantu. Da fie clar lentru toata lumea de ce ANTI-CORUPTIA trebuie sa fie principala tema de campanie a intregii clase politice. Din pacate, atata timp cat numarul celor usor de multumit cu un litru de ulei/un kg de faina (muntenia, oltenia, moldova) va fi mai mare decat al celor cu demnitate si responsabili pentru viitorul tarii (transilvania si diaspora – djn care fac si parte), lucrurile nu se vor schimba. Alegerile de duminica ne vor spune unde ne aflam dupa 25 de ani de tranzitie, in drumul nostru de modernizare a Romaniei. Majoritatea sondajelor spun ca “mai trebuie sa pierdem 5-10 ani”. Ar fi trist !!!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Daca DNA– ul va reusi sa-si mentina statutul de institutie de elita in Romania, eu nu voi pierde decat maxim doi ani.

      VINTU

  27. Surda says

    Cine sunt eu sa judec ? Nu voi judeca omul care scrie.
    E de dorit sa facem fiecare tot ce putem pentru a schimba în bine societatea și țara în care trăim
    Lucrurile mărunte pozitive trebuie însușite de fiecare.
    Există însă unii oameni care pot aduce o schimbare majoră prin acțiunile, vorbele și informațiile deținute
    Copiii mei, ai tăi și ai lor merită asta

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Cand va aparea acel om providential, va rog sa mi-l semnalati. Il voi sprijini cu tot ceea ce sunt.

      VINTU

  28. Ytzyc says

    Chestia cu parlamentul pentru mine este tabu. Daca vreun taliban vrea sa se arunce in aer in Romania ar fi bine sa fie invitat la Parlament…intr-o vizita mica si demonstrativa !
    Smecheria din capul parlamentarului s-a intors impotriva lor cind si-au dat seama ca si-au inchis singuri usa in nas. Unirea acestei mase de prosti in aceeasi incapere a dus la distrugerea lor…singuri si-au taiat craca ! Asa se pare ca Dumnezeu se mai uita la cei amariti din acest popor de napastuiti.
    Oare cine le poate transmite mesaje de iluminare ?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      A venit timpul sa fiti mai pretentios cand vi se propune un candidat. Aveti destui oameni luminati in zona dumneavoastra. Impingeti-i in fata!

      VINTU

  29. Silvio says

    Felicitari pentru continutul blog-ului si pentru maniera clara cu mici exemple haioanse:) , care o transmiti.
    Astept cu interes viitoarele posturi,
    Succes!!!

      • Patriot says

        Domnule SOV, vad ca intrati si in jocul unor oameni incercati de o boala cronica si anume prostia!! pentru amuzament ? :)

  30. Bogdan says

    Va felicit domnule Vantu pentru blog. Sper ca lumea sa vadă adevarata corupție si dimensiunea ei, in ce hal a ajuns Romania. Rândurile Dvs. sunt cu atât mai credibile, având in vedere situația in care va aflați. Lumea nu conștientizeaza aceasta stare de fapt. Va doresc numai bine !

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Va multumesc! Sper sa va pot fi de folos si in continuare.

      VINTU

  31. says

    In sfarsit, un blog pe care pot comenta/intreba (si eventual primi raspuns) la chestiuni despre care vorbeam singura, asa, in neantul internetului.
    Vorba aceea, conform unui interviu de acum ceva ani, intr-o relatare nu tocmai conforma:
    “R: Ce ati face mai intai daca ati deveni presedinte al tarii?
    S: Nu cred ca va doriti sa ajung eu presedinte.”

    O seara buna,

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Orice raspuns pe care sunt in masura sa il dau, il voi da cu placere.

      VINTU

  32. bug report says

    Bonjour, linkul pentru RSS feed este gresit. Presupun ca in tema folosita (in sidebar.php -> e doar un ghich) s’a uitat un “<?=" inainte de phpbloginfo('rss2_url');

  33. JorEl says

    Odata cu acordarea functiilor pe criterii de competenta, strict stabilite pe perioada determinata, sa zicem de 4 ani dupa care urmeaza un nou examen de competenta … fara a avea implicarea politicului in aceasta ecuatie, abia atunci cred ca rezolvam cu majoritatea problemelor din tara asta.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Ai nevoie de un sistem de invatamant capabil sa genereze specialisti in domeniile de care are nevoie societatea. Atunci cand vor incepe sa apara specialisti necesari, nu prea mai are importanta cum ajunge respectivul in postul acela. Avem o lipsa uriasa de oameni calificati indiferent de domeniu. Cand ai de ales intre doi prosti, ce mai conteaza ca unul dintre ei e sustinut politic?

      VINTU

  34. alex says

    lamuriti vizita lui Geoana din 2009, pls.
    cum vedeti pe romanii din strainatate?

  35. dragos says

    Sorinele, nimic nou. Cu exceptia catorva cifre nici o noutate. Asteptam blogul asta ca pe o carte buna pe care abia astepti s-o citesti intr-o zi doua. Poate dupa alegeri, golanas batran, vii si cu ceva nou. Eliberare grabnica iti doresc. Poate vine procurorul agent SIE cu o gratiere. Daca nici tu n-o meriti atunci cine? 😉

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Daca te astepti sa gasesti aici rafuieli cu vreun politician, magistrat sau dusmnan, vreo dezvaluire a discutiilor purtate de mine cu alte persoane sau vreo informatie scandaloasa, atunci treci pe alte canale de informare.

      VINTU

  36. onel says

    Si care e solutia ? Un nou FNI sau o noua BID ? La care principalii investitori sa fie parlamentarii . Banii obtinuti sa fie distribuiti cazurilor sociale .

      • onel says

        SOV . Cenzurezi pentru a poza in formator de opinii credibile. Dar din fericire nu te citesc prea multi.

        • Sorin Ovidiu Vintu says

          Te asigur ca nu cenzurez nimic. Raspund chiar si celor care ma injura. Asa cum v-am mai spus, aveti dreptul sa va manifestati dupa nivelul vostru intelectual sau pasional dintr-un anume moment.
          Am o gramada de defecte, dar lasitatea nu se numara printre ele.
          Te-ai inselat si in privinta mea in a deveni un formator de opinii. Sunt deja cu mult mai mult de atat, adica un tip care are capacitatea si curajul sa gandeasca cu propriul lui cap. Sper sa vina un moment cand iti vei permite si tu acelasi lucru si n-ai sa le mai iei gata mestecate.

          VINTU

      • Sorin Ovidiu Vintu says

        Sincer sa fiu, mi-as mai dori si o mancare mai consistenta de la penitenciar si un laptop!

        VINTU

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu mi-am propus sa ofer solutii ci doar sa identific problemele care genereaza derapajul moral, economic si intelectual al perioadei pe care o traim.
      Dumneavoastra sunteti unul dintre produsele acestui derapaj. Sarac, dogmat, frustrat si agresiv.
      Nu F.N.I sau B.I.D – de care nu stiti nimic – v-au adus in situatia asta, ci lipsa unei educatii minime oferita de scoala, prin niste dascali dornici sa va formeze si pe dumneavoastra, nu nu mai sa isi ia leafa.

      VINTU

  37. butnaru neculai says

    Da aveti mare dreptate. Invatamantul a ajuns spatiu de manevra politica.Directorii nu au nici o calitate pentru a fi pusi pe functie decat cea politica. In general in tara asta totul e putred!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu va pierdeti speranta!
      De cand s-a inventat Viagra, lucrurile nu mai sunt la fel de sumbre.

      VINTU