Capitolul 38 – Prefer mincinoșii

Eram în clasa a XII-a la secția umanistică, detestat de toți profesorii pentru obrăznicia agresivă pe care mi-o manifestam chiar și atunci când nu eram provocat și disprețuit de colegii de liceu care urmau secția reală, dar și pentru incapacitatea totală de a înțelege ceva din științele exacte. Sărac lipit eram, detestat eram, fetele mă ocoleau din pricina defectului fizic pe care îl aveam, numai în pielea mea nu-mi doream să fiu.

Colac peste pupăza, un țărănuș plin de coșuri, pe numele său Daniel Condurache, care era bineînțeles la reală, câștigase 100.000 de lei pentru două invenții brevetate de statul român. Crăpam de oftică și de neputință iar teoria conform căreia cei de la reală erau mai deștepți căpătase acum o confirmare de netăgăduit. Ajung acasă și, după ce mă cert cu mama fiindcă am refuzat să mănânc borșul de cartofi pe care mi-l dădea a treia zi consecutiv, mă duc în camera mea și mă apuc de citit “Introducere în psihanaliză” a lui Sigmund Freud. Ajunsesem la capitolul despre actele ratate și, așa cum aveam obiceiul, îmi notam observațiile pe marginea a ceea ce citeam într-un caiet studențesc. Cu starea de spirit pe care tocmai v-am descris-o l-am făcut praf pe nenea Freud, subliniind ceea ce credeam eu atunci a fi inadvertențele grave de interpretare din cazuistica prezentată. Gata, îmi descongestionasem ficatul, așa că hotărăsc să-mi continui lectura la una dintre cărțile pe care o iubesc și astăzi, “Joia dulce” a lui Steinbeck. Dar, înainte de asta, decid să mai citesc unul dintre aforismele lui Schopenhauer, dintr-o cărțulie care se numea “Aforisme asupra înțelepciunii în viață”. Îmi plăcea ca atunci când treceam de la o carte la alta să citesc o chestiuță foarte scurtă dintr-o carte de aforisme, de proverbe sau chiar de bancuri, deschizând la întâmplare cartea și citind ce-mi cădea prima oară sub ochi. Deschid deci cărțulia și citesc un lucru pe care vi-l voi reda într-o manieră personală:

“Băi specie, orice idiot poate vedea punctele slabe dintr-o operă, însă doar cei deștepți îi descoperă virtuțile.”

Iau caietul studențesc, rup paginile cu observațiile pline de venin, le mototolesc, și de atunci am căpătat deprinderea de a căuta părțile pozitive dintr-o operă, dintr-o întâmplare sau dintr-un individ.

Cu aceeași ocazie am înțeles că un om nu are un număr oarecare de calități și defecte, ci o sumă de însușiri care, atunci când și le manifestă în funcție de preopinent sau conjunctură, pot fi catalogate defecte sau calități. Vă voi da un exemplu clasic. Dacă te-ai întoarce în timp și l-ai asasina pe Hitler, salvând astfel viata a peste 40.000.000 de oameni, te-ai numi criminal sau justițiar? Sau, dacă te întorci noaptea târziu acasă și îi spui soției că ai fost cu amanta, rănind-o astfel înfiorător, cum te-ai califica: un tip care spune adevărul mai presus decât orice sau un ticălos?
Și încă un exemplu din contemporaneitate, în cazul Hexi Pharma, unde dezvăluirile făcute de Tolontan au condus la moartea unui om și la probabila salvare a altora.

Deci iată cum, în funcție de conjunctură, crima devine o virtute iar adevărul o nenorocire.

Capacitatea de a pune lucrurile în acordul lor firesc n-o au cei care își însușesc opiniile gata mestecate de canalele media, ci cei care își folosesc propriul lor aparat critic, evaluând corect nu doar nenorocirile ci și aspectele care aduc un câștig. Urmare acelui aforism am început, așa cum v-am zis, să caut mai ales părțile bune din oameni. La unii am văzut greșit și am plătit pentru asta, la alții am citit corect și mă bucur în continuare de prietenia lor. Printre ei se numără și țărănușul plin de coșuri, actualmente profesor universitar în Iași, care m-a ajutat enorm în momentele dificile prin care am trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 52 COMENTARII
  1. Tudorel says

    Numai un om bolnav, psihic, poate gasi motivatia care poate aduce crima la rang de virtute… aberatii de la cap la coada… frustratii isi vor motiva actele indiferent de atrocitatea lor… si daca frustratul a mai si citit ceva, va incerca sa foloseasca si sa manipuleze mintile fragile pentru a se justifica cumva… ” sa nu furi”… este una din cele zice porunci… nu are circumstante, nu exista sa nu furi decat pentru a supravietui sau sa nu furi decat daca este strict necesar ori sa nu furi decat daca poti… bati campii vantule… hotul este hot si trebuie condamnat mai rau decat criminalii in serie… de altminteri esti sau ai fost in puscarie… daca ai iesit este o greseala!

  2. Aron says

    Nu inteleg ce legatura are titlul “prefer mincinosii” cu continutul. NU VAD SENSUL TITLULUI…..

  3. Nicolae says

    Genial ! Ba chiar poate fi un vector in viata (pentru cine vrea sa o traiasca) ! “Băi specie, orice idiot poate vedea punctele slabe dintr-o operă, însă doar cei deștepți îi descoperă virtuțile”.

  4. Simonetta says

    Sa treceti cu bine peste noua grea incercare care a aparut intr-o viata destul de chinuita deja! Am mai scris cu ceva zile in urma, tot aici. Oare de ce altii nu intra unde sunteti dvs. acum? Se tot vorbeste de ei, apar pe ecrane cu sfaturi, pilde, exemple pentru noi, gura-casca si apoi ne rad in fata ca nu exista probe pt. ei, in afara de marturiile unor (bineanteles) rau intentionati. De ce dureaza atat? De ce altii intra asa repede? De ce altii nu vor intra deloc? Fata aia legata la ochi si cu balanta in mana, mai traieste?

  5. Asociat Fondator says

    Absolut toate articolele dvs scot in evidenta punctele slabe. La fel toate celelalte declaratii publice. Iar eu privesc acum in Romanul dvs la serbari electorale. Si astia danseaza in drum de inteligenti ce sunt. Deja stiu cu cine vor vota, la cat de des este amintit primarul. Asta e o forma de minciuna absolut gretoasa. Dar puteti sa ii iubiti pe mincinosi. Astia sunt consumatorii ideali.

  6. says

    “Băi specie, orice idiot poate vedea punctele slabe dintr-o operă, însă doar cei deștepți îi descoperă virtuțile.”

    Una din multele variante ale ideii creștine că adevărul nu e doar adevărat ci și bun, ca să fie adevărat, faptul că binele și răul sunt superioare adevărului astfel că un individ care spune adevărul pentru a face rău, fiind rău intenționat, minte!

    Iar adevărul și minciuna sunt strîns legate una de cealaltă, ca fețele aceleiași monede, avem și un zeu antic pentru a ilustra ideea. Ca să vezi minciuna e musai să vezi și adevărul, cealaltă față a monedei, însă ca să vezi adevărul n-ai nevoie de partenerul său ascuns, mincinos, adevărul n-are nevoie de minciună ca să fie adevărat.

    Deaia eu nu prefer mincinoșii, dimpotrivă, pentru că treptele spre adevăr nu se opresc aici, la descoperit adevărul din spatele minciunilor celorlalți cu propriile forțe intelectuale.

  7. Sebastian says

    M-am intristat foarte tare cand am auzit ca ati intrat iar la beciul domnesc.
    Sunteti singurul afacerist din Romania care dupa ce a combinat multe s-a gandit sa dea ceva inapoi noii generatii, ba pe facebook, ba pe blog. Noua ne trebuie sfaturile mai mult decat o strada asfaltata sau o scoala renovata. Ma bucur ca incercati sa ne ajutati pe noi cei din generatia N-AM!
    Nu mi se pare normal ca dumneavoastra sa intrati iarasi la beci cand altii ca Tariceanu, Ghita, Ponta si Blaga sau si Base stau bine mersi pe salarii mai prin parlament si in libertate si fura in continuare.
    Daca aveti materiale eu zic sa le scoateti la lumina. Daca vreti eu va ajut cu ce pot.

  8. Fane stelaru says

    Stiu ca nu-s toate intamplatoare, unele le provoci chiar tu. Si mie imi vine cateodata sa dau tot din casa, ca razbunare contractuala…pentru orisice tradare amicala, survenita de-a lungul timpului. Dar prefer sa separ neghina de grau, sa vad daca as fi facut aceleasi greseli si daca nu, sa le arat oamenilor cu ce ipocriti traiesc. N-am avut combinatii la scara larga, dar m-a muscat de cur o lume-ntreaga…invrajbiti prosteshte de diferite interese. Deci inteleg cum e sa ai puterea pixului… Daca faci diferenta dintre tovarasi care si-au vazut de drum si profitori ce-s cu duiumul, ai sa vezi si parti bune. Te pupa nepotu tau de chinuiala.

  9. Dan adrian says

    Te au prins smecherashe cu mita aia data lui CP Tariceanu. 1 milion de eurashi ca sa ti faci tu afacerile in delta. O sa mai poti scrie de la Jilava?

  10. Simonetta says

    Daca puteti continua pe blog si de acolo, poate mai scrieti cate ceva. Unii au imunitate, ca altfel poate erati colegi de suferinta. Sper sa treceti cu bine peste necazul asta si sunt sigura ca si altii asteapta vesti pe blog de la dv. Pana atunci, sa auzim de bine intr-o Romanie mai buna, cu sau fara UE, cu politicieni si afaceristi de valoare, nu cu surogate, cu primari responsabili si romani omenosi, ca cei ce nu au trecut prin ce trecem noi, romanii zilelor noastre , dezumanizati, imbatraniti inainte de vreme, spectatori tristi al circului mediatic ce promoveaza subcultura, barfa, rautatea, razbunarea. Mie dor de romanii cu R mare si de tara mea frumoasa!

  11. NICOLAE PIRLEA says

    Am citit prin ziare ca iar te-au bagat la parnaie. Desi detest ceea ce reprezinti, am trait destul ca sa pot vedea dincolo de propria-mi ura, si printre dintii inclestati a sudalma trebuie sa recunosc ca imi pare rau ca nu poti sa termini in tihna cartile de care ziceai ca te-ai apucat. Poate gresesc, dar vad o paralela interesanta intre destinul tau si cel al marelui Francois Villon. Sper sa nu te doboare cursul evenimentelor, termina te rog, daca poti, ceea ce ai inceput. Istoria ar putea sa-l imortalizeze pe scriitorul Sorin Ovidiu Vantu, in ceea ce-l priveste pe borfasul Vantu, nu cred ca peste 20 de ani cineva va mai da doua parale. In rest numai de bine, tie si familiei, si in egoismul meu sper sa ma pot bucura in continuare de scrierile domniei tale.

  12. eu says

    Treci iar prin clipe grele….sincer imi pare rau pentru tine chiar daca nu stiu de esti vinovat sau nu.Tot ce ti-as dori este o barca,o undita un pachet de tigari si delta… batrane lup de delta….

  13. Fratilor, ... says

    … vad ca va lamentati la greu ca ‘Nea Sorin nu va mai scrie nimic de o bucata de vreme.Considerati ca dumnealui e cumva angajatul vostru si va datoreaza cateva randuri?Eu cred ca exagerati, o sa scrie cand doreste el, si daca nu o sa doreasca sa va mai scrie, nu o sa va mai scrie.Punct.

  14. Brad says

    Pacat ca nu poti sustine un mai intens efort intelectual, asa 10 randuri oricine e capabil sa scrie, mai greu cu niste intrigi, ploturi, personaje banale cu chef de viata toate impletite intr-un roman de vreo 300 – 500 de pagini ca sa adormi cititorul relaxat sa se trezeasca cu chef de viata … mai ai bai tata mai ai, acuma iti dai seama de ce unii oamenii doar citesc, lasa pasiunile pentru litere pentru cei care isi traiesc viata facand asa ceva da stai ca e prea greu sa faci asta, poti sa-i adormi pe abonatii blogului astia care te venereaza da cu Je nu merge Vantule
    SFAT: Mai baga poate iese de-o revista.

  15. says

    Va mulțumesc pentru acel stil personal,care îl aveți și noua ni-l dezvăluiți. Domnule Sorin Ovidiu Vîntu, respect!

  16. catalin says

    Hai jupane cu o postare noua ca mi s-au albit ochii de cat “refresh” am dat… mai cu spor daca se poate… sa ne trezim si noi la realitate!

  17. Simonetta says

    Domnule Dan, cred ca dl. Vantu mu are timp sa raspunda. Singura moneda adevarata e si va mai fi ceva timp, dolarul american. Alea iacta est!

  18. Dan says

    Salut Sorine.
    Frumos articol, dar intrebarea mea nu are nicio legatura cu el.
    Pe ce moneda pariezi in urmatorii 2 ani avand in vedere alegerile din “SULA”, conjunctura din Europa si iesirea UK-ului din UE?

    Numai bine,
    Dan

  19. Un tanar de 23 de ani cu vise mari. says

    Multumesc pentru toate articolele si postarile pe care le faceti!

  20. NICOLAE PIRLEA says

    Langa,danga,danga,langa,
    Suna-n asfintit talanga,
    Si de la pasune, iaca,
    Tacticoasa vine vaca.
    Nu mai vrea sa umble creanga,
    Vine acasa.
    Danga,langa…

  21. ion says

    “[…]
    Și încă un exemplu din contemporaneitate, în cazul Hexi Pharma, unde dezvăluirile făcute de Tolontan au condus la moartea unui om și la probabila salvare a altora.
    […]”
    O judecata accidentala, “servita” de la care pleaca Tolo, nu se afla in relatie de cauzalitate cu moartea lui Condrea, aici, http://www.conteledesaintgermain.ro/cazul-hexi-pharma-un-rationament-facut-pe-invers/25-05-2016 apare un calcul probabilistic … destul de sumar, insa interesant, fie si de ignora legea numerelor mari, e corect cel putin in raportarea facuta comparativ la sansele de a cistiga la 6 din 49, ca teza servita oficial sa fie si adevarata.
    Pe de alta parte, repozitionarea in piata a cotelor unor mari companii, nu cred ca poate fi considerata “salvarea unor vieti”… si iata inca o “coincidenta” legata de momentul in care izbucneste scandalul Hexi Pharma si schimbarea ministrului sanatatii, http://www.aspeninstitute.ro/participanti/affiliated-members/vlad-voiculescu e membru al institutlui aspen fondat de Geoana si taica-su , Nicolae Voiculescu, om de afaceri.

    Nicolae Voiculescu (51), prezetat de presă drept „expert în sănătate” a fost timp de șapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. El este membru fondator al Institutului Aspen – România, condus de Mircea Geoană, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deținută și de mama fostului ministru Dan Șova. În aceeași Link Resources a mai intrat ca asociat și Dinu Dragoș Lucian, fost CEO al DOMO, A&D Pharma, în prezent director executiv al Tiriac Holding.” conform, http://www.stiripesurse.ro/nume-bomba-cu-romanii-din-panama-papers-noi-dezvaluiri-incendiare_993935.html e un om de paie al lui big pharma http://www.ecpc.org/about-us/board-and-audit-committeeiata , aici, ai dovada ca big pharma a finanta activitatea acestui domn http://www.ecpc.org/about-us/funding/389-ecpc-funding-2015si .

    Astfel, daca e sa fim sinceri, la sfirsitul zilei, rostitorea de “adevaruri” se cuantifica in arginti.

  22. Adrian says

    D-le Sorin mă întreb ce se fi oare dacă măcar 5% dintre noi ar gândi ca dv?Însă sunt mult mai ocupați cu ce sa pună pe grătar din kaufland sau sa prindă ceva oferta la turci.Grobianismul și foamea moștenită dinante de 90 fac parte din genetica acestui popor….Mozart…Bach….Freud….hmmm…..mai bine la woowbiz….sau cancan….ne meritam soarta….Toată stima d-le Sorin.Am fost la București recent și când am trecut prin Otopeni v-am urat în gând Multă sănătate!

  23. sancho says

    Cu privire la tolontan ma intreb cine i-a servit pontul cu Hexi si cine il sustine in continuare cu elemente care sa mentina subiectul. Ridica semne de intrebare si locatia in care s-a/a fost sinucis si evolutia infectiilor nosocomiale in spitalele care au utilizat produsele diluate.

  24. Prefer linistea, ... says

    … o oarecare normalitate, un oras, o tara, un sat sau o situatie care sa nu ma faca sa ma enervez de cate ori ies din casa.Nu mai vreau praf, hoti in administratie, natangi si oligofreni in Parlament si in Guvern, nu mai vreau tehnocrati si Ciolosi ciupiti de vant.M-am saturat de Ghita si de chelia lui, de furtisagurile si bezmeticelile impleticitilor din Guvernul foamei.Vreau sa aiba tot romanul un banut in buzunar, de o mancarica buna, de una-doua vacante modeste, un banut de o masinuta noua, vreau sa vad putina prosperitate.Diferenta dintre politicienii din occident si cei de la noi, este ca aia ii lasa pe ceilalti sa traiasca, astia de la noi, nu ne lasa sa traim, chit ca toti fura, da’ aia occidentali nu fura chiar tot, ca astia de la noi.Nu e bine asa, adica nu meritam chiar asa ciordeala.Nea’ Sorine, oricat te obosesti sa ne explici ca suntem o tara de idioti, n-ai cum sa reusesti!Asa suntem noi, idioti si tampiti sadea, ca daca n-am fi asa, n-am fi ajuns in halul asta, sau nu?Prostia romanului e ca si Coloana Infinitului.Atitudinea servila a romanului e ca si Poarta Sarutului in curul stapanilor, ca Brancusi n-a plecat de aici ca a vrut el neaparat, il zdrobea prostia.Poate ar fi mai bine sa vorbim cu rusii si sa facem o zona autonoma ”DELTA” ca e aproape de Crimeea sau cu jidovii si sa-i spunem ZAIP ( Zona Autonoma a Ierusalimului Plutitor )?Sau sa-l luam pe Werner si pe Prima Ciocanitoare si sa-i dam la aligatorii din Louisiana sau la ursii din Kamceatka?

  25. Simonetta says

    Domnule Vlad Roman, vin si eu la intalnirea (care nu cred ca va fi vreodata) cu SOV. Anuntati din timp, ca sa pot ajunge in tara.
    Sanatate (ca-i mai buna decat toate) pt.dl Vantu!

  26. The Libertarian Manifesto says

    Nu am cont Facebook dar am sa-ti răspund aici.
    Cele mai importante obligații pe care un stat le are față de cetățenii săi, este de fapt una singura: SA STEA DRACULUI DE-O PARTE SI SA NU SE MAI AMESTECE IN VIATA CETĂȚENILOR!
    Cel mai mare hot si criminal al Poporului Roman este Statul Roman. Fura de rupe si omoara milioane ce cetateni inca de la formarea “Regatului” si nu mai are de gand sa se oprească.
    Singurul lucru real care conteaza este INDEPENDENTA CETATEANULUI care nu exista. Nimic alteva.
    Vor construi cetatenii tot ce au nevoie inclusiv scoli, drumuri si altele. Nu au nevoie de idiotii si analfabetii din institutiile statului care blocheaza dezvoltarea si fura banii.
    Cel putin 90% dintre bugetari trebuie trimisi acasa ca sunt inutili. Sau mai bine la munca silnica ca cineva trebuie sa repare si plateasca distrugerea asta, iar eu si cei ca mine nu vom misca un deget si nu vom plati un leu.

    Ideologia dumitale este desprinsa direct de aici:
    – Manifestul Partidului Comunist
    http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/politica-politologie/manifestul-partidului-comunist-234497.html

    Nu mai vorbi de plata taxelor si impozitelor ca doar prostii fac acest lucru. Tu ti-ai scos de mult banii prin Panama, Seychelles si alte offshoreuri. Daca esti corect indeamna oamenii sa faca la fel, nu-i mai indemna sa-si dea banii din buzunare unor mafioti si incompetenti, ca asa ajung saraci si toata viata lor vor ramane saraci. Din Manifestul bolsevicului Marx reiese clar ca socialismul si alte utopii egalitariste sunt niste sisteme special create pentru a impiedica oamenii sa ajunga bogati. Saracii sunt saraci pentru ca platesc taxe si impozite, bogatii sunt bogati pentru ca nu platesc nimic. Isi tin rezultatele muncii lor in propriul buzunar si nu il impart cu nimeni in numele utopiilor egalitariste si al colhozurilor jidanesti.

    Fa-ti timp si citeste cartile astea:
    – Bastiat Frederic “The Law” (1848):
    https://fee.org/files/doclib/20121116_thelaw.pdf

    – Murray N. Rothbard “For a New Liberty: The Libertarian Manifesto”
    https://mises.org/library/new-liberty-libertarian-manifesto

    Friedrich August Hayek
    – The Road to Serfdom
    https://mises.org/library/road-serfdom-0

    – The Constitution of Liberty
    http://www.amazon.com/dp/0226315398

    – Henry Hazlitt “Economics in One Lesson” (1945):
    https://mises.org/library/economics-one-lesson

    Uite aici trei oameni destepti. Ia legatura cu ei pentru consiliere.
    https://logec.ro/
    http://riscograma.ro/
    https://florincitu.wordpress.com/

    Apropo, ai vazut Brexit?
    – BREXIT THE MOVIE FULL FILM
    https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0

    Cateva scurte explicatii:
    – Brexit Analysis
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLE88E9ICdipjcHFZG7JFZq0Oc00Ut37Pa
    Intelegi acum de ce Statul nu trebuie sa ofere nimic?

    ——-
    Si un mic bonus.
    Voi astia socialisti si umanitaristi pnana in maduva oaselor nu va pasa de consecinte si de ceilalti, doar de ideologii idioate. Ca tot plangeai de mila salbaticilor musulmani, numiti “refugiati”…
    – Last Whites of the East End. BBC Documentary 2016
    Grabiti-va sa-l vedeti ca jidanii de la Jewtube se grabesc sa-l stearga.
    https://www.youtube.com/watch?v=Na_wxwhgDMA

    Luati si un torent, in caz ca dispare:
    https://kat.cr/last-whites-of-the-east-end-720p-web-h264-c4tv-rartv-t12663602.html

    Daca credeati ca jidanii care organizeaza si platesc migratia asta musulmana vor sa traiasca in “egalitate” cu ei si printre ei va inselati. Traiul la comun cu salbaticii niggeri si sandniggeri este doar pentru prostime:
    – Facebook CEO Mark Zuckerberg Is Building a Panic Bunker at his Palo Alto Fortress
    http://www.breitbart.com/tech/2016/05/27/facebook-ceo-mark-zuckerberg-building-panic-bunker-at-his-fortress/

    Traiasca socialismul si bolsevismul!
    Traiasca egalitarismul, umanitarismul si cultural marxismul!
    Traiasca Statul care vrea “binele cetateanului”!
    Traiasca jidanimea autoaleasa si fals victimizata care ni le da pe toate!
    (Dar nu pe banii lor. Ghici pe banii cui?)

    • Dox says

      Fereasca zeii japonezi !!!!
      ce cretinatati poti sa improsti din tine, esti un individ incapabil sa priceapa in ce societate traieste si cum functioneaza ea, invata sa citesti si sa rationezi si dupa aia exprima-te, esti doar un needucat

    • Di Gigio says

      Cand abordezi 4 subiecte in acelasi comentariu, e posibil sa fii sarit cu vederea. Puteai sa lasi evreii, Zuckenberg si Brexitul pe altadata si sa abordezi doar piata libera.

      Numai ca e un pic de blasfemie sa faci asta pe blogul lui SOV.

      PS1: Umanitarismul nu contravine pietei libere, cred ca arunci degeaba cu pietre in umanitarism. Japca statului in numele lui este buba. Altfel, imi zici ca eu, cu banii mei, nu am voie sa ajut pe cine vreau.

      PS2: Daca tot intelegi cum functioneaza furtul monetar, ia si taxeaza prostii care nu sunt capabili sa-l inteleaga, ci il valideaza din 4 in 4 ani prin vot, decat sa pierzi vremea explicandu-le.

  27. marius popa says

    Ehehe, cred ca s-a intors roata si colegul Condurache e acum invidios pe dumneavoastra. Asa-i ca va simtiti mai bine acum? :)) Are si de ce sa fie invidios. Numai bine, stimate domn!

  28. vlad roman says

    INTOTDEAUNA CHITIBUSESC FIECARE CUVINTEL SCRIS DE SOV !!!
    CITESC DE DOUA ORI …

    MINUSURI…STABILITE DE NOI ….

    IN MARE ESTE PRIVIT- VAZUT CA UN PERSONAJ NEGATIV.
    FIZICUL NU-L AJUTA -(LA NOI E CEVA NORMAL-MAI AVEM CU EDUCATIA)
    NU CRED CA ESTE OMUL CARE ARE NEVOIE DE COMPATIMIRE .
    CRED INSA CA ACEST ASPECT MENTIONAT CHIAR DE DUMNEALUI ,L-A AMBITIONAT EXTREMIS IN A DEVENI PE LANGA INTELIGENTUL SI SCLIPITORUL PERSONAJ(MENTIONAT DE BOGDAN ) UN MARE ANALIST REAL AL VREMURILOR NOASTRE .

    PLUSURI

    INTELIGENT DIN CALE-AFARA

    AMBITIE -DA PE AFARA

    ORIENTARE IN REALITATILE VIETII – EXTRA

    BUN SAU RAU LA SUFLET – NU MA PRONUNT

    DECI MULTITUDINEA INSUSIRILOR ACESTUI INDIVID – ESTE MULT MULT PESTE MEDIE DUPA UN BAROMETRU PERSONAL DACA-MI PERMITETI . SI EU AM UN DEFECT FIZIC -NU ATAT DE … CA AL DESCRISULUI SI VREAU SA VA SPUN CA MA AMBITIONAT IN GENERAL.. ADUCANDU-MA INTR-O POZITIE MULT PESTE MEDIA MATERIALA SI SPIRITUALA A GENERATIEI ….

    MA INTREB DACA NU CUMVA DEFECTUL FIZIC ESTE CATALIZATORUL SPIRITULUI AMBITIEI IN A FI MAI BUN ACOLO(IN BATALIA PT SUPRAV.) DACA NU SUNT ” BUN” AICI (NORMALUL FIZIC PT NORMALI )

    SOV VA RAMANE IN ISTORIE!!! ESTE SINGURUL CONTEMPORAN ROMAN AL GENERATIIEI NOASTRE CARE MERITA ASCULTAT CU MARE ATENTIE SI EFORT NEURONIC !!!

    ACCEPTATI-MI SCUZELE D-LE SOV DACA .. DAR SUNT FERM CONVINS CA MA INTELEGE-TI.

    CU MULTA CONSIDERATIE – UN NATIONALIST CONVINS.

    P.S. RUGAMINTE -LUATI IN CONSIDERARE POSIBILITATEA – DACA AVETI CUMVA PLACEREA SI TIMPUL SI CHEFUL IN A NE ONORA CU PREZENTA INTR-UN LOCAL(ALES DE DVS) PENTRU A VA ASCULTA SI A VA FURA DIN ENERGIE … CRED CA DINTRE CEI PREZENTI AICI AR MAI FI DORITORI . DACA NU SUNT … SUPER -VIN SINGUR …

    • Titulescu says

      Daca vii singur la furat de energie vino cu litere mici. Sa stii ca scrisul cu litere mari nu corespunde cu a fi om mare si de valoare.

  29. servescpatria says

    mai conteaza pana unde merge manipularea?probabil ca atat timp cat mai exista “virtuti” in dictionar. acest cuvant nu mai are nici o valoare azi si stiti mai bine ca noi.” Desteptul invata din greselile altuia,prostul nu invata nici din greselile lui.’multumesc

  30. mihai says

    De acord cu Dumneavoastra! In anul 2006, v-am cunoscut in Delta intamplator, m-ati invitat la masa pe pontonul din Crisan. Va port un profund respect si va multumesc pentru acele ore petrecute impreuna. Ma consider un privilegiat sa va fi cunoscut. Sanatate va doresc!

  31. Constantin Deaconu says

    E cam suspect, ce-i drept, cum a dispărut Condrea imediat după ce-ai afirmat tu că ăsta ar fi un lucru bun. Aș fi vrut să dezvolți mai mult subiectul cu Hexi Pharma și cu ceea ce i s-a întâmplat lui Condrea… Poate în următorul articol?

  32. Andrei Manolache says

    Aveam o presimțire de la începutul articolului că la Daniel Condurache – profesorul universitar din Iași vă referiți. Toată stima și respectul pentru amândoi!

  33. Bogdan Margineanu says

    Asteptam comentariu dvs dl Vantu legat de HEXI PHARMA. Inteligent si sclipitor ca de fiecare data. Va admir. Am invatat multe lucruri de la dvs.

  34. simona says

    Sa notam pe un caiet studentesc defectele si calitatile lui Condrea.Sa incepem cu calitatile:1.A terminat Medicina, deci era baiat destept.2.Crestea el fetita, deci era un tata devotat.3.Canta la chitara intr-o trupa rock, deci era sensibil.4.Si-a facut o firma, deci era tenace si cam atat.Defecte:1.Avea relatii cu baietii cu ochii albastrii(si se folosea de ele) sau avea el ochii albastrii.2.Boteza dezinfectantii ca sa iasa la pret cat mai mic, din nevoie sau din lacomie.3.Isi batea nevasta desi ea era un pic cam schizo.4.Ii placea viteza.5.Facea schema cu off-shor-ul ca sa nu plateasca impozit pe profit(nu stiu daca e legala) deci o trecem la defecte.Facem media aritmetica si ne un rezultat ciudat, tipul e mort, daca e mort.Daca nu e mort, suntem terminati ca natie, ne facem bagajele si emigram.