Capitolul 62 – Proiectul meu de țară

proiect-de-tara

Când am început cu activitatea publicistică, mulți s-au temut că voi începe să scriu despre ei, mișmașurile lor, șpăgile lor sau relațiile lor amoroase. Alții s-au temut că voi începe să scriu lucrurile pe care le știu despre anumite operațiuni și secrete ale statului român. Oricât de urât am fost lovit de oamenii la care am ținut și în care am avut încredere, oricât de urât am fost lovit de către acest stat, m-am abținut de la a face rău. Fiind o fire pozitivă, constructivă și pentru că încă îmi pasă, mi-am propus să te ajut să înțelegi, generație, cum funcționează lumea din jurul tău, cum funcționează statul român în realitate, care sunt problemele de fond ale acestui stat. Nu m-am mulțumit doar să-ți semnalizez aceste probleme, ci am încercat să-ți ofer atât explicații pentru motivele care au cauzat aceste probleme, cât și soluții pentru o parte dintre ele. Ți-am pus la dispoziție o tabelă de valori după care să te ghidezi, un set de informații utile, și încerc să te ajut să-ți formezi propriului tău aparat critic care să te ajute să înțelegi singură evenimentele atunci când ele se produc. Vreau ca atunci când vei conduce această țară să fii perfect echipată din punct de vedere intelectual și moral. În continuare a tot ce te-am învățat până acum, astăzi îți voi explica ce este un proiect de țară, cum trebuie făcut un asemenea proiect, iar din ceea ce voi scrie vei înțelege și de ce este vital pentru o țară să aibă un asemenea proiect.

Ce este proiectul de țară?

După cum deja se știe, statul, prin conducătorul lui, are obligația de a asigura pacea și bunăstarea țării. Metodele prin care statul poate atinge aceste obiective sunt cuprinse într-un document care se numește proiect de țară. Pentru elaborarea documentului respectiv, conducătorul statului apelează la experți din toate domeniile, cerându-le o evaluare exhaustivă a domeniului pe care îl cunosc. Începând de la inventarierea resurselor umane și materiale, continuând cu nivelul de competitivitate pe plan internațional și terminând cu importanța strategică a respectivului domeniu. După ce s-a făcut acest lucru, conducătorul statului angajează un Think-Tank intern sau extern, îi pune pe masă datele și, împreună cu acesta, stabilește soluțiile cele mai bune pentru a asigura țării pacea, prosperitatea și progresul pe care este obligat să le livreze. Aceste soluții sunt cuprinse în documentul care se intitulează „proiect de țară” și, în funcție de ele, îți stabilește și parteneriatele strategice. Există și posibilitatea ca liderul să aibă propria sa viziune iar grupul de experți să găsească modalități de implementare în funcție de rezultatele cercetărilor sectoriale. Primul proiect de țară de după 1989 a fost făcut de Ion Iliescu, împreună cu un grup de experți autentici din aproape toate domeniile. El n-a putut fi pus în aplicare din trei motive:

 1. Nu s-a apelat și la un expert în domeniul psihologiei sociale. Populația era sătulă, până peste cap, de planurile cincinale ale vechiul regim, preocupată de găsirea unor soluții individuale de îmbogățire rapidă, fascinată de civilizația apuseană și încrezătoare până la fanatism în onestitatea acestora, care nu urmăreau altceva, în opinia ei, decât bunăstarea nației române.
 2. Presa română din acea vreme, dând dovadă de un entuziasm adolescentin și de o naivitate preșcolară, a devenit portavoce a propagandei occidentale, convinsă fiind că în felul acesta își ajuta nația să se lepede rapid de comunism și să intre în clubul select al civilizațiilor apusene. Una dintre ideile centrale din acea vreme era aceea că industria românească este un „morman de fiare vechi” de care trebuie să scăpam rapid. Asta a făcut ca proiectul de țară propus de Ion Iliescu, care se baza în primul rând pe capacitățile industriale uriașe de care dispunea România la acea vreme, să nu aibă niciun fel de susținere din partea populației.
 3. Inexistența unei clase politice. Cei care au intrat în politică la acea vreme habar n-aveau ce înseamnă cu adevărat politica, mai ales politica internațională. Cele trei mari personalități din acea vreme, Coposu, Câmpeanu și Rațiu, erau la fel de ignorante în privința planurilor de decavare, clocite în laboratoarele marilor cancelarii, printre care se afla și România. Acestea au fost cauzele eșecului primului proiect de țară, eșec care a condus, așa cum fusese deja indus, către cel de al doilea proiect de țară al României – aderarea la spațiul euro-atlantic.

Din perspectiva Occidentului, acest proiect a fost un succes de necontestat:

 • Au preluat cel puțin două milioane de muncitori mediu și superior calificați, aflați la a doua sau chiar la a treia generație de muncitori din tată în fiu, în aceeași profesie. Costurile de calificare de la simplu instalator la mari medici fiind suportate de nația română și făcând astfel ca orice încercare de relansare industrială, indiferent de domeniu, să fie practic imposibilă.
 • Au impus un deficit economic de 3%, deficit care face imposibilă dezvoltarea economică a unor țări aflate în situația României.
 • Au cerut drept șpagă pentru această aderare (în limbaj cinic denumită privatizare) tot sistemul bancar, toată industria petro-chimică cu tot cu resurse, toate rețelele de distribuție, cu prețuri derizorii.
 • Americanii au impus o taxă de protecție de 2% din PIB (Corleone era un îngeraș pe lângă ăștia). Împotriva cui ne protejează, rămâne în continuare un mare mister. Idioțenia aia cum că ne invadează rușii sau că ne bombardează iranienii nemaifiind înghițită nici măcar de cei care o colportează ca sarcină de serviciu.

Deci, băi generație, și acest al doilea proiect de țară postdecembrist s-a soldat cu un mare eșec din perspectiva românească. Vocile care îți spun cât de mult datorăm noi Occidentului o fac doar pentru a le fi lor bine. Aceste voci încearcă să-și construiască un profil trendy, de oameni superior educați, profund pătrunși de valorile europene și perfect pregătiți să primească omagiul concetățenilor și eventualele privilegii pe care consideră că le merită. Purtătorii acestor voci sunt fie de bună credință, dar naivi, fie proști de-a dreptul, fie ticăloși care știu cum stau lucrurile de fapt, dar nu le pasă.

Voi începe, generație, prin ați demantela episodul Micii Uniri din 1859 atribuit generozității marilor puteri europene de la acea dată. Voi continua apoi cu Marea Unire din 1918 atribuită generozității acestora cât și mai noii apariții în acest club, SUA.

Fără a fi exactitatea localizată în timp, dar cu precizie situată în Franța, francmasoneria a jucat un rol determinant în politica europeană din secolul al XIX-lea. După unii, ea a început în timpul Revoluției franceze din 1789. După alții, în 1832, când forțele republicane au ridicat baricade, încercând să-l dea jos pe Ludovic Filip, cel care a restaurat monarhia în Franța în 1830, fiind inițiată de către reprezentații luminați ai breslelor franceze. Despre această organizație se știu extrem de puține lucruri chiar și astăzi, ea funcționând ca o organizație secretă, cu obiective secrete, cu membri secreți, cei de la vedere nefiind altceva decât vitrină pentru public, vitrină care, prin calitatea celor etalați, avea rolul de a onorabiliza organizația, jucând în același timp și rolul de PR al acesteia. Astfel, în timp, apartenența la francmasonerie reprezenta o garanție a succesului social a recunoașterii valorii individuale, o carte de vizită care îți deschidea uși și crea relații. Proiectul public enunțat de acestă organizație era unul măreț și generos – refacerea granițelor Imperiului roman. Așa a apărut, încă de pe atunci, proiectul Europei unite, așa s-a creat peste un secol statul Israel, ocuparea nordului Africii de francezi și deschiderea negocierilor de aderare a turcilor la Uniunea Europeană; Marea Mediterană trebuia să redevină Mare Nostrum, adică marea interioară a Imperiului roman. Seduși de frumusețea proiectului, tinerii boieri din Principate, care își făceau studiile pe la Paris sau Viena, au aderat în corpore la această organizație, ei fiind cunoscuți mai târziu sub numele de grup – „Generația Pașoptistă”, adică generația care a organizat revoluțiile din Principate în anul 1848, revoluție care face parte din revoluțiile organizate de francmasoni pe aproape întreg cuprinsul Europei, tonul lor fiind dat de revoluționarii de profesie care erau parizienii. Cu sprijinul total din partea Francmasoneriei, organizație care penetrase până la cele mai înalte nivele ale statelor europene, pașoptiștii noștri reușesc Mica Unire din 1859, ea fiind un pas mic în marele proiect de unificare europeană. Un an mai târziu, Giuseppe Garibaldi începe din Sicilia procesul de unificare al Italiei, cunoscut în istorie prin Marșul celor 1000, proces desăvârșit de Emanuel al III-lea cu largul concurs al unuia dintre cei mai luștri masoni ai vremii, monarhul Franței, Napoleon al III-lea.

Data fiind situația în care mă aflu, este posibil ca anumite detalii să fie inexacte, eu neavând la dispoziție alte posibilități de informare în afara memoriei din dotare. Te las pe tine, generație, să te informezi și să mă corectezi dacă este cazul. Oricum, informația de bază este certă – Mica Unire a fost făcută de pașoptiștii români cu sprijinul uriaș al francmasoneriei europene, organizație din care și ei făceau parte.

Aș mai face aici o paranteză, cel care a pus bazele statului român, cel care a fost creierul amplelor reforme făcute de Alexandru Ioan Cuza din acea vreme, a fost uriașul bărbat de stat, Mihail Kogălniceanu. El este cel care a dat țării un stat, iar Mihai Eminescu o limbă pe care am vorbit-o cu toții până la apariția celuilalt creator de limbă, limbă pe care o vorbim și astăzi – Nichita Stănescu.

În ceea ce privește Marea Unire, ea a fost posibilă în mod paradoxal și ironic, datorată Uniunii Sovietice. Marea Revoluție Socialistă din octombrie 1917 și instalarea puterii bolșevice în Rusia, a speriat într-un asemenea hal Occidentul încât argumentele existenței unui stat puternic la graniță cu această urgie adusă de politicienii români de la acea dată și de minunata noastră regină – Regina Maria, au găsit sprijinul necesar pentru reîntregirea neamului. Deci a fost un act de protecție al propriilor state și nu un gest de benevolență la adresa României de atunci. Tot ceea ce am scris până acum, cum că noi nu datorăm nimic apusului, iar dacă am datorat vreodată ceva am plătit cu vârf și îndesat, toată retorica asta, cu ce minunat s-a comportat occidentul cu noi, cu ce dragoste frățească ne-au acceptat în lumea lor, mă face să urlu de draci. Nu doar că ne-au primit în casa lor pe post de slugi ci, culmea cinismului, în loc să ne plătească, ne-au pus tot pe noi să-i plătim. Considerând că și proiectul aderării la structurile euro-atlantice reprezintă în realitate un eșec, fără nicio perspectivă de câștig, de pe urma căruia am avut niște pierderi colosale de resurse, de imagine și de self-respect, este momentul să se gândească și să se pună în aplicare un nou proiect de țară. Unul atât de clar, de măreț și de generos încât să genereze entuziasm și susținere la nivelul întregii populații.

Proiectul meu de țară

A. Cine conduce?

 1. Monarhia – după decesul regelui Mihai nu avem acum un urmaș la tron pregătit pentru o asemenea onoare.
 2. Republica parlamentară – asta încearcă să facă acum Dragnea. Proiectul meu (de fapt orice proiect serios) presupune o reducere drastică a costurilor de funcționare a statului printr-o nouă arhitectură teritorial-administrativă. Crearea a 9 regiuni după specificul lor etno-folcloric, desființarea ideii de consilii locale, desființarea majorității agențiilor locale urmare a informatizării totale a statului, reducerea la maxim 10 ministere. Niciun partid n-ar accepta un asemenea tip de reducere a costurilor întrucât n-ar mai avea cum să fie oferite sinecurii activului de partid. Acesta este principalul motiv pentru care o republică parlamentară n-ar aduce niciun beneficiu.
 3. Republica prezidențială – astăzi președintele este total inutil, singura lui putere este de a spiona oameni și de a-i băga sau ține pe la pușcării, ori prin aresturi. Nu poate decide nimic pe plan politic, economic, social. A spune despre el că este șeful statului este nimic altceva decât o persiflare decent îmbrăcată, și asta în condițiile în care peste 6 milioane de cetățeni îl trimit acolo ca să-i conducă. Dacă vei însuma numărul tuturor voturilor exprimate pentru toți parlamentarii vei vedea, generație, că nu egalează numărul voturilor date unui singur om, om ales să fie șeful suprem – președintele României. Mergând pe această idee, este natural să i se dea și instrumentele de putere necesare pentru a te putea conduce pe drumul pe care a spus că o va face atunci când l-ai ales. Acestea sunt motivele care m-au făcut să-ți propun încă de acum trei ani că forma de organizare statală să fie republica prezidențială. Știu că teama de a veni un alt Băsescu (dacă eleganța epitetelor de genul: jegos, zdreanță, panaramă n-ar fi fost compromisă de celebrul procuror Portocală, aș fi zis că i-ar fi venit mănușă distinsului dom’ ex-președinte) te face să fii reticentă în a-i da toate pârghiile de putere unui singur om, dar se pot crea modalități legale de control pentru ca un astfel de individ să nu-și mai poată permite să facă porcării de tot felul și chiar să fie dat jos dacă se abate de la proiectul pentru care l-ai votat.

B. Puncte slabe

 1. Transilvania – există marele pericol al unei revoluții a populației maghiare inspirată, finanțată de Ungaria și sprijinită tacit și de alte state inamice sau „aliate”;
 2. Lipsa infrastructurilor de transport marfă și călători;
 3. Lipsa forței de muncă;
 4. Lipsa unei legislații fiscale atractivă pentru investitorii români și străini;
 5. Incapacitatea colectării la nivel optim a taxelor și impozitelor;
 6. Lipsa unui sistem financiar bancar de susținere a investitorului român;
 7. Parteneriate strategice care nu aduc niciun fel de profit pe niciun plan, fiind în același timp extrem de costisitor de întreținut;
 8. Lipsa marilor capacități de producție industrială;
 9. Un SRI infiltrat și fără credibilitate;
 10. SIE mult subdimensionat ca personal și, pe cale de consecință, ineficient;
 11. Partide politice cu o bază de selecție extrem de redusă, fără doctrine, fără studii politice;
 12. Lipsa unei școli de administrație publică;
 13. Lipsa unor universități echipate cu laboratoare ultra moderne și profesori de anvergură internațională;
 14. Lipsa unui recensământ general.

Lista poate fi completată cu probleme de la nivelul tuturor sectoarelor de activitate, dar eu mă opresc doar la punctele enumerate considerându-le ca fiind esențiale în creionarea unui proiect de țară.

C. Direcții

 1. Construcția, pentru început, a 200.000 de locuințe complet echipate, începând cu centrală termică proprie și terminând cu veselă și tacâmuri. Aceste locuințe de una, două sau trei camere să fie date cu chirie tinerilor de până în 35 de ani, cu chirii cuprinse între 5-15 euro lunar. Am publicat deja un plan de afaceri tot pe acest blog acum vreo doi ani și jumătate. El ar trebui doar actualizat la prețurile de azi și orice funcționar îl poate pune în practică imediat. O dată cu înmânarea cheilor de la casă, tânărului i se va înmâna și cheia de la un autoturism pe care va urma să-l achite într-o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de grație de un an de zile. În același moment, tânărul va primi și un contract de muncă într-unul din domeniile pe care le voi arăta la punctele următoare. În momentul în care statul oferă tânărului o casă mobilată, o mașină și un job, nu numai că exodul se va opri, dar și majoritatea celor care au plecat se vor întoarce. La sursele de finanțare pe care le-am arătat deja în proiectul publicat se mai poate adăuga și partea din economiile pe care statul le va face prin informatizare și reorganizare teritorial-administrativă.
 2. Industrializarea agriculturii este zona în care România trebuie să dezvolte masiv. Acest lucru se poate face în trei moduri:
 • Măsuri fiscale – scutirea la plată tuturor taxelor și impozitelor pe o perioadă de minim 5 ani. Asta stimulează investiția privată.
 • Statul investește în unitățile de producție și apoi le privatizează prin metoda MEBO.
 • Statul investește și le dă în locație de gestiune tinerilor întreprinzători.

Problemele de fond ale unui proiect de asemenea anvergură sunt cele de aprovizionare ritmică cu materii prime și cele de piețe de desfacere. Recunosc că m-am muncit mult timp la găsirea unei soluții pentru aprovizionare ritmică cu materii prime, din cauza faptului că niște idioți au acceptat, la presiunea „partenerilor noștri strategici”, să ne înstrăineze pământurile. Fără niciun pic de modestie (nu că aș fi avut vreodată așa ceva), soluția pe care am găsit-o este de-a dreptul genială, mai ales prin dezvoltările ei ulterioare.

Înființare de către România și Republica Moldovă a două burse, una de cereale și cealaltă cu restul produselor agricole importante în proiectul de industrializare. Una cu sediul în Iași, iar cealaltă cu sediul la Chișinău, cele două state fiind acționare în proporții egale. Cu reglementări clare, cu o legislație comună, inteligentă, adoptate în ambele state, aceste burse vor deveni în câțiva ani burse regionale și apoi europene. Fermierii din Franța, Germania, Italia… își vor vinde recolte pe aici. Peste vreo două decenii ei vor deveni căpșunarii noștri. O altă consecință va fi aceea că se vor reface rețelele de achiziții a producției țărănești, astfel încât țăranii noștri și cei moldoveni vor primi suma corectă rezultată în urma muncii lor. La fel de importantă va fi și refacerea pentru început și apoi dezvoltarea capacităților de stocare, lucru care va permite și apariția derivativelor financiare bazate pe certificatele de depozit, în primul rând pe bursa de cereale, astea fiind raiul și motorul marilor speculatori. N-am nicio îndoială că Moldova va accepta cu bucurie un asemenea proiect, dat fiind faptul că situația ei economică este chiar mai proastă decât a României și la fel de lipsită de perspective. După ce locurile vor începe să meargă, este suficient ca partea română să-și desființeze punctele de trecere de frontieră de la granița cu Moldova. Presiunile populației care are de acum interese economice reale vor face ca în câțiva ani și partea moldavă să-și desființeze punctele de trecere. Moment în care nimic nu ne mai separă. Va trebui doar să găsim o formulă inteligentă prin care să se conserve privilegiile elite politice de acolo, lucru care în contextul reformei teritorial administrative pe care o vom face va fi simplu de rezolvat.  Problema aprovizionării cu materii prime fiind astfel rezolvată, mai rămâne problema piețelor de desfacere. Aici avem două mari și extrem de importante direcții. Prima este ocuparea piețelor interne – tu nu ai de unde să știi, generație, ce bunătăți livra până în 1989 industria agro-alimentară românescă. Institutele de cercetare au creat soiuri de semințe care transformau o simplă roșie, de exemplu, într-un regal al gustului. Conservele, începând de la cele de pate de ficat, de pește și continuând cu alte zeci de tipuri de conserve, zecile de tipuri de salam, untul, brânzeturile și incredibilul parizer aveau 20 de clase peste porcăriile pe care ni le livrează astăzi „partenerii strategici”, porcării pe care, din nefericire, le livrează astăzi și producătorii industriali autohtoni. Se vor căuta bătrâni care încă mai trăiesc și știu cum se fac, se vor căuta vechile rețetare și se vor identifica zonele în care încă se mai folosesc semințele produse de defunctele noastre institute. În funcție de toate astea, Ministerul Agriculturii și cel al Sănătății vor elabora normele tehnice în baza cărora pot fi comercializate produsele agro-alimentare pe teritoriul țării, inclusiv cele de panificație. În felul acesta vom scăpa atât de mizeriile care vin de afară, cât și de cele care se produc astăzi în România, lăsând locul liber pentru produse de o excelentă calitate pe care noile capacități care au luat naștere le vor livra pe cele două piețe interne. Evident că și actualii producători interni, dacă vor trece pe noile rețetare, sunt bineveniți în proiect.

A doua direcție este piața chinezească. O piață de aproape de 1,5 miliarde de oameni. Se intră extrem de greu acolo, motiv pentru care statul chinez să fie cointeresat cu un pachet politico-economic de nerefuzat.

 • Ei livrează toate echipamentele pentru cele peste 1000 capacități de producție, plata urmând a fi făcută în timp în bani și produse ale acestor capacități.
 • Concesionare pe 90 de ani a celor 6 autostrăzi pe care tot ei ar urma să le facă.
 • Concesionarea pe aceeași perioadă a infrastructurii de cale ferată cu obligativitatea modernizării acestora la standarde internaționale.
 • Accesul la Marea Neagră prin cedarea a 40% din portul Constanța.
 • Cedarea a 40% din aeroportul Otopeni.
 • Fuziunea Tarom cu compania lor de aviație.
 • Exploatarea în comun a resurselor energetice pe care le avem în Marea Neagră (dacă informația conform căreia Dragnea și Tăriceanu au decis ca toată producția de gaz au dat-o sau o vor da Ungariei, atunci cei doi nu mai merită cetățenia română. Trebuie să fii prost să crezi că îți creezi astfel un avantaj tactic. Sau dacă nu ești prost înseamnă că ai acțiuni mascate la firma privată care va tracționa între cele două state).

Toate aceste măsuri sunt în avantajul ambelor state. Abia acesta este tipul de parteneriat strategic de care țara noastră are nevoie.

3. Inteligența artificială și robotică

La punctul 1, prin oferirea unei case gata mobilată, a unei mașini și a unui loc de muncă, îmi aduc înapoi în țară o mare parte dintre tinerii care au plecat și opresc hemoragia de tineri care vor să plece. Aici țara are două câștiguri majore, câștiguri care depășesc cu mult investiția în casele mobilate și în mașini (bani pe care statul îi recuperează oricum după cum am arătat în planul de afaceri pe care l-am publicat în materialul cu numele de republică prezidențială).

Primul și cel mai important câștig este acela că-mi repopulez țara cu tineri umblați prin lume, creativi și entuziaști, și mi-i țin acasă pe cei pe care deja îi am sau vin din urmă.

Al doilea câștig este strict material. Hai să presupunem că din cei patru milioane de români care au plecat avem un milion de tineri care au liceul făcut. În cei 12 ani de școală, eu, statul, am cheltuit în medie cam 5.000 USD pe an cu școlarizarea lor, adică 60.000 mii USD în cei 12 ani de școală. Prin plecarea lor, eu, statul, am pierdut 60 mld USD, bani pe care mi-i pot recupera cu un cost inițial de maxim 40 mii USD per tânăr recuperat. Chiar dacă n-aș mai recupera nimic din banii ăștia, tot aș avea un câștig net de 20 mii USD de pe urma fiecărui tânăr. Iar asta doar dacă tânărul are doar liceul terminat. Dacă a mai făcut și o facultate, mai adaugă încă 20 mii USD la câștigul statului. Iar astea sunt calcule minimale. Sumele pe care „partenerii strategici” ni le-au luat pe degeaba sunt în mod cert cu mult mai mari. Din salariile amărâte pe care aceștia le primesc, o mare parte sunt trimiși părințiilor acasă, părinți care își cumpără din banii ăștia mizeria de mâncare importată de la minunații noștri „parteneri” sau bunuri de larg consum fabricate de ăștia pentru țările estice, adică produse de proastă calitate.

La punctul 2, prin industrializarea agriculturii și prin cererea unui parteneriat strategic cu China, ne asigurăm singuri mâncarea, recuperând delicioasele rețete și semințe ale agro-industriei românești de până în anul 1989, facem un pas uriaș în crearea unei relații profunde și decisive bazată pe interese economice solide cu Moldova de dincolo de Prut, ne dotăm cu autostrăzi și căi ferate moderne și ne atragem un partener atât de bogat și de puternic încât o planetă întreagă nu mai știe cum să-i atragă bunăvoința.

La punctul 3 îți voi vorbi, generație, despre noul tip de industrie pe care România îl va dezvolta. O industrie de avangardă care va domina toate marile industrii în acest secol – industria roboților casnici inteligenți.

Acum foarte mulți ani în urmă eram un puști convins de propaganda comunistă de atunci cum că noi, românii, suntem niște tipi dați dracului de deștepți și cultivați. Invitat la o partida de poker, mă pomenesc la masă cu un tip negru ca smoala despre care aveam să aflu puțin mai târziu că se numește Paul, că era din Senegal și că era venit să învețe medicina la noi. Pe vremea aceea învățământul superior din România era plin de studenți din toată Africa, din toate țările arabe, din China, Vietnam… Era un învățământ de foarte bună calitate, iar tinerii care în acele timpuri și-au făcut studiile aici au ajuns în ani să ocupe poziții importante în statele lor și să poarte o reală simpatie României și românilor. Revenind la partida noastră de poker, mă pomenesc la un moment dat că senegalezul îmi trage o cacealma de toată frumusețea, în care reușește cu doi șeptari să mă alunge cu trei popi de la masă. La vremea aceea jucam pokerul acela cu 5 cărți în care o cacealma de acest tip îți făcea orgoliul pulbere. Te izbeai cu capul de colțul mesei, îți trăgeai singur câteva perechi de palme, te tăvăleai vreo 5 minute pe covor, iar în final admiteai că ești un prost și-l urai de moarte pe cel care îți provocase acea cumplită revelație. Încercând să salvez cât de cât nenorocirea, decid să joc pe cartea românului dat dracului de deștept și de cult.

Băi, fir-ai ai dracu, ăștia abia au căzut din copaci și-au învățat deja să tragă cacealmale.
Da, răspunde senegalezul, care urma să devină în timp unul dintre cei mai buni prieteni ai mei și un important lider în țara lui, dar noi am căzut din copaci direct în Mercedesuri.

În proiectul meu de țară exact asta propun și eu, generație, să ardem etapele, să mergem direct la vârf. Avem o excelentă școală de matematică cu matematicieni români care ocupă poziții înalte în instituțiile de învățământ și în laboratoarele străine. Avem matematicieni de excepție și în țară, avem o generație extrem de talentată de informaticieni, avem fizicieni excelenți atât în universitățile românești, cât și în cele străine (nu discutăm despre Iohannis). Cu toate aceste resurse, în foarte scurt timp vom reuși să recuperăm decalajele dintre noi și cei care sunt înaintea noastră. Cu ajutorul SIE (băieții de acolo înțeleg exact la ce mă refer), în câțiva ani îmi pot echipa laboratoarele cu toată aparatura și tehnologia de care am nevoie. Când vei ajunge tu la pensie, generație, în orice colț al lumii te vei afla, pe robotul pe care îți va face cumpărăturile, pe robotul care va suna la salvare când ți se va face rău, pe robotul care îți va face conversație când nimeni nu te mai caută, va scrie Made in Romania.

Acesta este proiectul de țară pe care ți-l propun, generație. Este un proiect realist, fezabil și generos cu tine și generațiile care îți vor urma. Cercetarea fundamentală în domeniul inteligenței artificiale care va avea o primă utilizare în robotică va aduce României uriașa șansă de a deveni un centru mondial de putere. Acest proiect nu este o utopie, generație. Când e vorba de câștig sunt un tip pragmatic, cinic și amoral (a nu se confunda cu imoral). Sunt convins că, mergând pe acest proiect, prima fabrică de androizi din lume se va construi în România. O echipă de 150-200 oameni poate face ca în maximum doi ani totul să prindă viață. Proiectul este simplu și clar.

 1. Impuneți un șef al statului și dați-i toată puterea pe perioada mandatului;
 2. Case mobilate, mașini și job-uri pentru tineri;
 3. Industrializarea agriculturii;
 4. Inteligența artificială și robotică;
 5. China – partener strategic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

  VEZI 28 COMENTARII
 1. Simonetta says

  Marina, ai perfecta dreptate. Chiar si domnului JE i-am dat dreptate in trecut si tot sustine ca n-am inteles. Dar incepe cam totul sa o ia la vale. In toata lumea .Esti fericit ca nu platesti taxe si-ti pica o bomba in cap in drum spre plaja 😨….ca razboaiele care nu s-au inventat inca vor aparea fara doar si poate😈
  Celor carora nu li s-a pus pata pe frumusetile patriei, le recomand sa le revada asa cum fac si eu candi se iveste ocazia . Natura cosmetizata e ca o femeie refacuta din bisturiu.Ma duc sa fac plaja si-mi fuge plaja artificiala de sub mine in timp ce un pescarus dopat canta cu glas de ciocarlie😇si ma scald in oceanul sau in marea in care atatia amarati si-au pierdut zilele goniti de razboaiele din tariile lor.. Dupa ce-mi trece oful , pap un peste radiat preparat frumos cu o rosie in gura si coada din morcov .
  Ce trist, nu-i asa?
  Va recomand sa cititi * Romania pitoreasca* de Vlahuta. Sau s-o recititi.

 2. Simonetta says

  Domnule JE, eu am inteles tot ce vreau sa inteleg din lumea in care traiesc, iar dumneata n-ai de unde sa stii care este acea lume….
  Ba chiar in trecut am scris ca e ok ce ati scris…
  Cred doar ca oamenii care-si denigreaza tara au fost nefericiti in copilaria lor si neavand amintiri placute din perioada tineretii, acum, cand sunt plecati aiurea, au senzatia ca acolo umbla cainii cu covrigi in coada…
  Salvarea e individuala si din pacate unii care se cred salvati prefera sa dea cu matura in alta tara pt.ca in Romania le este rusine s-o faca.
  Taxe acolo, taxe aici, nici o problema, doar viata vesnica ne scapa de taxe de tot…..li se pare ok chiar sa ne scrie in alta limba ca doar si matura acolo are alt nume😨.
  Duceti-va in plimbare prin Italia si o sa constatati ca exista romani care-si vorbesc intre ei in italiana. Evident, cu accent moldovenesc . Cam toti plecatii in lumea larga au dispret fata de tara.
  Majoritatii le pute Romania. De ce? Tara tii-o poti iubi si respecta si traind acolo si traind aici.
  Taxele, clasa politica, criza economica, etc, sunt alta mancare de peste….
  Imaginati-va ca eu as fi suparata pe Muntii Carpati sau pe Delta din cauza altor chestii care-mi macina viata si gandurile.. Pe bune, e o aberatie….

  .

 3. Alocian says

  Nu ati explicat deloc de ce schimbarea suveranului din SUA in China ar fi benefica Romaniei. Populatia nu ar fi de acord si ar trebui prea multa propaganda sa fie convinsa. Desi sunt de acord cu marirea substantiala a puterii executive ca reactie la influenta externa si va impartasesc ideea cu saritul direct in revolutia postindustriala si AI speram sa fiti un proxenet ideologic mai bun si sa vindeti visul mai bine “curvelor” din generatia N-AM. Nu toata lumea e doamna Vlas.

 4. Dana says

  Dle Vantu ati uitat esentialul…prima data trebuie sa ne recuperăm banca ….paritatea 1:1 …scriwti despre senioraj si cine conduce BNR- ul ..cine este Isarescu ….de aici trebuie inceput …socialismul aitentic este singura forma de guvernare dreapta…monarhie? Glumiti….

 5. Dan Corcoz says

  Draga domnule SOV, ce dracu’ (Doamne iarta-ma)!!! Nu pot sa nu ma intreb: in afara faptului ca va “umfla” orgoliul si va mentine in forma practicand materia cenusie… DE CE AVETI ACEST BLOG?! Cu deosebita considratie. Dan Corcoz

 6. Simonetta says

  Domnul JE, pe dumneata te-a mai intrebat cineva pe blog * de ce vrei sa plece toti din tara* ?!
  Evident, chestia asta se urmareste de mult si de multi…
  Mai era un distins domn plecat din tara de vreo 14 ani , care ne scria in frantuzeste si era oripilat ca a trebuit sa se intoarca cateva zile , dupa multi ani si a ramas profund socat.
  In anul in care el pleca din Romania, eu aveam si alta cetatenie de vreo 11 ani. Nici prin anticamera creierului nu mi-a trecut sa nu ma intorc de cate ori pot ACASA.. Mereu am incercat sa indemn strainii doritori sa investeasca in Romania, sa o faca, vorbind la superlativ de tara mea. Ura pe care o constat la unii care vorbesc oribil de Romania, ma infioara.
  Am avut si eu suparare, durere si rabufnire in timpul trist de dinainte de ” 89. Ai mei spuneau ca pot sa mor din cauza curajului si rebeliunii si nebuniei in care credeam. Am fost scuipata in obraz la securitate. Mi s-au calcat in picioare idealurile, sperantele si aspiratiile , dar niciodata n-am renuntat la convingerea ca TOT ce vreau se va realiza. Am intrat in conflict cu parintii pentru ca din cauza mea aveau probleme la servici.
  Una dintre cele mai fericite zile a fost cand l-au prins pe Ceausescu.
  Apoi totul s-a schimbat in bine. Ce facil era sa-ti faci propria afacere in tara sau sa pleci unde vezi cu ochii daca vrei.
  Eram foarte tanara, desteapta, frumoasa tenace, muncitoare, curajoasa si n-am uitat niciodata cand cineva mi-a facut un bine..
  S-a intamplat sa stau aproape 1 an departe de Bucurestiul meu iubit si mi- a fost un dor imens si naprasnic si de denivelarile din asfaltul capitalei in care-mi intrau tocurile in verile toride.
  Si asta dupa ce venisem din Parisul ala adorat de cineva care a comentat la capitolul trecut si care ne scria in franceza la un moment dat. Dupa ce’am vizitat muzee si m-am plimbat cu vaporasul pe apa maro’ a Senei si dupa ce am constatat ca o parte a populatiei parea consumatoare doar de lamai verzi, mi-am varsat pentru a nu stiu cata oara cafeaua, ceaiul si apa pe fusta pentru ca pe masutele rotunde unde ne inghesuiam lovindu-ne la coate, nu aveai loc sa pui decat o brioche, un pix si o cana cu ceai.
  Europa este un continent imbatranit, epuizat si prins ca intr-o menghina intre 2 mari puteri.
  Mi-a placut ce a scris Ashura si pot spune ca si eu simt la fel cand este vorba de patrie.
  Bunica mea a traversat oceanul pentru ultima oara la 90 de ani, ca sa se intoarca sa moara in Bucurestiul in care a fost una dintre cele mai frumoase femei ai anilor tineretii ei. Ani de zile am venit toti aici, am plecat iar, am ajutat si noi cum am putut biata noastra tara.
  Sintem prea mici, noi romanii,pentru a face ceva care sa fie bun pentru tara. Nici nu suntem lasati.
  Macar sa nu improscam cu noroi in ea si nici in Vintu care-i un oropsit al
  sortii. Masculilor care-l injura le spun ca trebuia s-o faca privindu-l in ochi, asa ca intre barbati. Este incredibil cata invidie starneste intr-un barbat facilitatea cu care altul face bani cu lopata..De altfel, si la femei sta treaba cam la fel…..
  Ma rog, dragilor, lasati bunatatea sa va invadeze intreaga fiinta. Peste putin timp incepe primavara. Pasarile se intorc din tarile calde. Unde ? In TARA lor. Din Hawaii, Dubai, Madagascar ( Mazare in nici un caz) , veniti si voi in patria muma macar din cand in cand si…..iubiti-o ! Inainte de a fi si altceva, ati fost romani. Nu va vorbiti tara de rau !
  Celor ce-i spuneau lui Vintu ca a fost fraier ca n-a plecat, le spun ca omul nu putea s-o faca precum altii care zburdau ca si caprioarele pe picioarele lor. Omul are o groaza de probleme de sanatate. Pana si pe aia care si-au schimbat fata chirurgical i-au prins. Citeam ca un cunoscut sud- american a decedat pe masa de operatie incercand sa se modifice prea mult.😨

  • JE says

   Tu si foarte multi altii nu prea pricepeti nimic din lumea in care traiti si o ardeti aiurea cu sentimentalisme si patriotime ieftine care nu te ajuta cu nimic si nici nu tin de foame.

   In primul rand…
   Exista trei tipuri de taxare mari si late pe lumea asta:
   1. Taxarea Bazata pe Cetatenie
   Asta exista doar in gulagurile falite si corupte pana in maduva oaselor si pline cu sclavi din SUA si Etireea. Poate pricepi acum de ce fac sua-ndezii scandalurile cu Panama si cu offshoreurile anonime: le fug oamenii si banii din tara si multi oameni avuti renunta la cetatenie dupa instaurarea FATCA. Zeci de mii anual. Asta se intampla dupa ce le-a fugit industria in ASIA si MEXIC din cauza socialismului, a coruptiei si a taxelor mari si imbecile.
   Hint: ghici de ce ameninta Trump cu desfiintarea NAFTA, cu impunerea de taxe comerciale Chinei sau cu razboi nuclear impotriva Coreei de Nord care nu conteaza pe plan economic mondial, dar ca victima colaterala va fi Coreea de Sud care conteaza al dracului de mult? Ca bonus pa langa Coreea de Sud mai intra si China si Japonia. Alte doua mari puteri economice care fac concurenta masiv SUA si in cazul Chinei, care a “furat” masiv businessuri ameriacane care s-au relocat acolo.

   _
   2. Taxarea Bazata pe Rezidenta
   Asta este in majoritatea tarilor si este specifica gropilor de gunoi socialiste in frunte cu getourile Europei Occidentale si Scandinave plus tarilor din Imperiul Anglo-Saxon (UK, Canada, Australia, Noua Zeelanda) cu exceptia SUA. Practic, cam toate tarile membre OECD. Altii, la fel de ofuscati cu offshoreurile anonime si ca le fug oamenii si afaceile afara din tara sau chiar de pe continent.
   Ce au toti astia in comun? Pai… sunt cam FALITI! Din cauza coruptiei, birocratiei si a socialismului AU AJUNS FALITI si acum vor sa ia cu japca banii oamenilor productivi. Din cauza socialismului, birocratiei, centralizarii, coruptiei si SUPRA-TAXARII le fug oamenii si afacerile, iar ca “solutie salvatoare” au gasit: mai mult socialism, mai multa birocratie, mai multa centralizare si implicit mai multa coruptie, mai multa SUPRA TAXARE.

   Isi mai aduce cineva aminte de faptul ca imbecilul la sinistru de Hollande, socialist pana in maduva oaselor a vrut sa impuna taxa bogatilor de 75% si cand au inceput astia sa fuga din tara si sa renunte la rezidenta si la cetatenie, a ramas ca socialistul prost fluierand a paguba? Daca nu esti prost si ratat nu ai cum sa fi socialist.
   Uitati-va cum arata un socialist care prin definitie este sinonim cu un prost:
   – France forced to drop 75% supertax after meagre returns
   https://www.theguardian.com/world/2014/dec/31/france-drops-75percent-supertax

   Dupa Atena, in topul oraselor din care milionarii si oamenii cu bani fug mancand pamantul sunt Paris, Roma si Londra. Ce au in comun aceste orase? Sunt parte din niste gropi de gunoi socialiste, pline de idioti si incompetenti, adica Marxiste Economic, pline de “Politica Corecta”, adica Marxiste Cultural si cu exceptia UK pline de biroratie idioata. Dupa atentatele de anul trecut din UK si dupa Brexit, a inceput si exodul bogatilor din Londra.

   Ia cateva mostre de performanta socialista:
   – 10,000 millionaires left France last year
   http://money.cnn.com/2016/04/01/news/millionaires-fleeing-france/index.html

   – Now it’s FREXIT: France lost the most millionaires last year after spate of terror attacks and despite improving economy
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-4269494/France-lost-millionaires-year.html

   – Rising number of wealthy French fleeing abroad
   http://www.france24.com/en/20150808-france-wealthy-flee-high-taxes-les-echos-figures

   – Why millionaires quit Europe for sunnier climes
   https://www.cnbc.com/2016/03/31/why-millionaires-quit-europe-for-sunnier-climes.html

   etc. etc. etc.

   Socialistii sunt “super tari”: ei vor sa eradicheze saracia, inegalitatea, si pe pix-da ma-sii. Dar… pe munca si pe banii altora. Ei nu au bani oricum, pentru ca sunt lenesi, incompetenti si prosti si nu au muncit in viata lor, eventual doar in job-uri de duzina si prost platie si de aia vor “egalitate” pe banii altora. Sunt complexati, frustrati si plini de ura.

   Acum se intampla LIVE ceea ce a “profetit” o data Margaret Thatcher supranumita si “Iron Lady”:
   “THE PROBLEM WITH SOCIALISM IS THAT YOU EVENTUALLY RUN OUT OF OTHER PEOPLE’S MONEY.”

   Romania in aceasta categorie intra. Pe langa faptul ca este o groapa de gunoi comunistoida plina cu imbecili, hoti si analfabeti spargatori de seminte, pardon, mancatori de bonboane agricole, pe langa faptul ca este corupta pana in maduva oaselor si ca de fiecare data cand crezi ca s-a atins apogeul prostiei, birocratiei si incompetentei apare ceva nou care intrece toate recordurile, preocuparea de baza este umilirea si jefuirea oamenilor educati, cinstiti, muncitori, a tuturor celor care pot aduce plus valoare.
   Educatia, nunca, cinstea si capitalismul sunt batjocorite si calcate in picioare iar prostia, hotia, smenuiala si comunismul/socialismul sunt ridicate la rang de virtute. Nu-i asa… doar prostii se duc la scola si muncesc cinstit? In felul asta… nu ai sa ajungi niciodata cineva: barosan, baron, faraon, etc. Cu alte cuvinte, n-ai “valoare” bah! Si nici “dusmani”, deci esti nimeni. Si daca tot esti nimeni, nu mai bine sclavagesti tu pentru faraoneala altora?

   Ia cateva exemple de realitati mioritice. Citeste cu mare atentie.
   – Ți-ai păstrat rezidența în România? Iată cât va trebui să plătești LUNAR la fisc
   http://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/ti-ai-pastrat-rezidenta-romania-iata-cat-va-trebui-sa-platesti-lunar-la-fisc/

   – Se transforma ANAF intr-un grup infractional organizat? Antreprenorii isi vor pune curand intrebarea existentiala daca mai merita sa faca business
   https://www.wall-street.ro/special/fiscal-advice/180646/gabriel-biris-anaf-grup-infractional-organizat.html

   – Cum să deturnezi banii diasporei prin patriotism de paradă: metoda ”papionul tricolor”
   http://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/cum-sa-deturnezi-banii-diasporei-prin-patriotism-de-parada-metoda-papionul-tricolor/

   – Se pleacă din România ca în timp de război, diaspora are parte doar de vorbe goale, de tip Repatriot
   http://www.gazetaromaneasca.com/focus/diaspora/se-pleaca-din-romania-ca-in-timp-de-razboi-diaspora-are-parte-doar-de-vorbe-goale-de-tip-repatriot/

   etc. etc. etc.

   _
   3. Taxarea Teritoriala
   Aici intra tarile capitaliste, cu birocratie putina, sisteme de taxare simple si cu TAXARE ZERO, fie doar pentru anumite domenii sau per total. Spre diferenta de primele doua sisteme de taxare discutate mai sus, in cel mai rau caz vei fi taxat doar pentru veniturile obtinute in interiorul tarii respective si nu pe venituri obtinute global.
   Multe tari fac parte din categoria asta, incepand cu Singapore, Chile si Panama, ca tot am vorbit de ele, continuand cu Hong Kong, Costa Rica, Georgia, Gibraltar, Malaezia, Paraguay, UAE, etc si terminand cu “locatii” de genul Monaco, unde se duc mare parte din coruptii cu carnete de partid din Romania sa-si faca vacantele si mai ales s-ai ia rezidenta si sa-si ascunda banii.

   _
   Auzi, tu de ce credeai ca-i ridica in Bucuresti statuie Printului Mucea de Monaco?
   – Un monument dedicat Printului Rainier al III-lea a fost dezvelit in Parcul Circului, in prezenta printesei Stephanie de Monaco
   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22037352-monument-dedicat-printului-rainier-iii-lea-fost-dezvelit-parcul-circului-prezenta-printesei-stephanie-monaco.htm

   Business as usual. It’s all about money baby!

   Nu ti se pare ciudat ca toti conducatorii din gropile astea de gunoi socialiste sunt capitalisti pana in maduva oaselor? Pai nu e ciudat de loc: capitalismul este singurul sistem economic care ITI LASA BANII (sau iti ia foarte putini) si implicit POTI SA ACUMULEZI, iar comunismul/socialismul este un sistem care ITI CONFISCA BANII si pentru ca nu poti acumula (mai) nimic, AI SA FII SARAC SI PROST TOATA VIATA TA. Cam asta este POLITICA DE STAT!

   Prin supra-taxare si prin organizatii de clan mofioate cu acte in regula, numite partide, poti tine majoritatea populatiei in saracie si poti sa-i conduci. Prostimea se tine in saracie prin socialism, iar conducatorii isi creaza bogatie prin capitalism (si de multe ori coruptie). Se “nationalizeaza” socialismul.

   Cand ai mari mase de oameni prosti si saraci, poti sa vi in campanii electorale si sa bati campii ca le dai in plus 10% la salariu, le maresti alocatiile, sau mai stiu eu ce mizerii din astea. Cand ai oameni isteti si avuti/bogati, nu poti face nimic cu mariri de 10% la salarii sau alocatii ca te scuipa intre ochi si daca te faci al dracu si vrei sa le maresti taxele iti iei la mu*e asa cum si-o iau aia din Grecia, Italia, si toate gropile alea de gunoi socialiste, asa cum si-a luat-o si imbecilul ala de Hollande.

   Prostimea nu pricepe cum merge treaba asta cu taxele si este incapabila sa faca artimetica simpla. Cand le spui ca taxele sunt mari se uita la tine mirati si-ti spun ca 16% sau mai nou 10% nu e chiar asa mult. Numai ca prostimea nu ia in calcul si restul taxelor cum ar fi ipozitele pe dividende, dobanzi bancare, bunuri si proprietati, etc, accizele la combustibili, energie, utilitati, etc, de toate “contributiile” fortate la toate Schemele Ponzi FALITE cum sunt CAS, CASS, etc, sa nu mai vorbim si despre TVA-ul COLOSAL pe care fiecare prost il pateste cand cumpara ceva.
   Cand aduni totul la un loc, s-ar putea sa ai un SOC! In toate gropile de gunoi socialiste, asa numita “povara fiscala”, nimic altceva decat taxa pe prostie, este inte 70% si 90% din venituri.
   Vrei sa mai vorbim si despre depozitele bancare cu dobanda negativa ca politica de stat? Sau despre cum esti furat prin inflatie tiparind bani aiurea prin “quantitative easing” sau “helicopter money”? Sa mai vorbim despre cum unii scapa de la faliment confiscand legal banii prostilor prin bail-in si bail-out? Adica, despre cum se socializeaza pierderile si despre cum se privatizeaza profiturile?
   – „Bail-in” vs. „bail-out”
   http://www.argumentesifapte.ro/2013/04/13/bail-in-vs-bail-out/

   Ia deschide un Excel si fa un calcul simplu. Luam niste sume ipotetice si “rotunde” ca sa nu dea cu virgula.
   Cazul 1: Sa presupunem ca ai un venit brut anual de 10.000 euro. Pentru ca traiesti intr-un stat capitalist care nu iti ia nimic din ei, poti sa-i investesti intr-o afacere, la bursa sau unde vrei tu, cu un profit anual de 10%. Cati bani vei avea dupa 10 ani de munca cumulati la fiecare sfarsit de an cu o dobanda de 10%? Dar in 20 de ani? Dar in 30 de ani? Dar in 40 de ani, adica atunci cand ai ajuns la varsta pensionarii, bani pe care poti sa-i (re)investesti evident?
   Ia fa acelasi calcul la un venit anual brut de 100.000 de euro. Si acum mai fa unul la un venit anual de 1.000.000 de euro. Vezi ce sume iti ies, cat iti intra si cat iti ramane in buzunar. Urmarind traseul banilor si afland in buzunarul cui se duc, afli pentru cine muncesti in realitate.

   Cazul 2: Sa presupunem ca ai un venit anual de 10.000 de euro. Pentru ca traiesti intr-o groapa de gunoi socialista, “pentru binele tau”, statul iti confisca 80% din ei, si iti mai raman doar 2000 de euro. Iei acesti 2000 de euro si ii investesti intr-o afacere, la bursa sau unde vrei tu, cu un profit anual de 10%, din care statul iti mai ia 80% tot “pentru binele tau”, impozit pe venit, CAS, CASS, etc. Cati bani vei avea dupa 10 ani de munca cumulati la fiecare sfarsit de an cu o dobanda de 10% din care scazi taxe si impozite de 80%? Dar in 20 de ani? Dar in 30 de ani? Dar in 40 de ani, adica atunci cand ai ajuns la varsta pensionarii, bani pe care poti sa-i (re)investesti evident?
   Ia fa acelasi calcul la un venit anual brut de 100.000 de euro. Si acum mai fa unul la un venit anual de 1.000.000 de euro. Vezi ce sume iti ies, cat iti intra si cat iti ramane in buzunar. Urmarind traseul banilor si afland in buzunarul cui se duc, afli pentru cine muncesti in realitate.

   Nu stiu altii cum or fi, dar mie imi dau lacrimile de la primul calcul in cazul 2. Numai unor oameni bolavi cu capul asemenea situatii li se par normale. Si da, asta este normalitatea in socialism. Si da, PROSTIMEA SUSTINE SOCIALISMUL, FIIND FERM CONVINSA CA ESTE PENTRU BINELE EI!
   Nimic alteva decat “Cainii lui Pavlov”, care saliveaza la “gratuitati” neintelegand ca totul se face din banii si munca lor. Salariile imense, pensiile babane si toate privilegiile care le au aia de la stat trebuie platite din munca si banii cuiva. Ghici din ai cui? Autostrazile alea care se surpa in doua luni de la infiintare si terenurile de fotbal in panta si… trebuie facute din banii si munca cuiva. Ghici din ai cui? Si contractele de consultanta si studiile de fezabilitate si delegatiile si toate achizitiile la inutile si la suprapret si… trebuie facute din banii si munca cuiva. Ghici din ai cui? Si salariile si pensiile tuturor amantelor si rudelor si neamurilor angajate pe la stat sau membri prin cate 15 consilii de administratie prin institutii de stat trebuie facute din banii si munca cuiva. Ghici din ai cui? Putem sa o tinem asa pana maine.

   Atat in cazul 1 cat si in cazul 2 de mai sus, este vorba de DOBANDA COMPUSA. Einstein numea dobanda compusa ca fiind A OPTA MINUNE A LUMII.
   In urma calculelor, s-ar putea sa ai impresia ca in cazul 1 dobanda compusa este pozitiva, iar in cazul al doilea ca dobanda compusa este negativa. Regret sa te dezamagesc, dar in ambele cazuri este vorba despre dobanda compusa pozitiva, cu o mica diferenta:
   – in cazul 1 dobanda compusa este pozitiva in BUZUNARUL TAU
   – in cazul 2 dobanda compusa este pozitiva in BUZUNARUL ALTORA
   In ambele situatii est vorba despre munca si banii tai.

   Si acum sa-ti spun um mic secret. Cea mai profitabila afacere de pe lumea asta a fost si este exploatarea prostimii. S-a ajuns la performanta ca de buna voie si nesilita de nimeni, prostimea sa te roage sa le iei banii, ca doar e pentru “binele lor”. Ce n-au reusit religiile sa faca nici cu forta bruta nici cu propaganda, au reusit comunistii in mai putin de 80 de ani. Au creat “omul nou”, incredibil de prost, care in loc sa se roage la Soarele de pe cer (Dumnezeu din Imparatia Cerurilor) si sa dea bani la sarlatani si analfabeti in sutane, se roaga la “stat” si da bani sarlatani si analfabeti in costume si cu functii publice.

   In realitate, lucrurile functioneaza cam asa:
   – Povestea înrobirii tale
   https://www.youtube.com/watch?v=aGGUw0I9p8w

   – Propaganda – Edward Bernays
   http://librarie.gandeste.org/cumpara/propaganda-edward-bernays-7718911

   – Psihologia multimilor – Gustave le Bon
   http://www.elefant.ro/carti/carte/stiinte/psihologia-multimilor-97192.html

   Ambele cazuri de mai sus sunt cat se poate de apropiate de realitate. Cine nu crede, poate sa mearga la un contabil. Cel mai bine ar fi sa mearga la un curs de contabilitate primara care dureaza mai putin de o luna, dupa care poate sa-si faca niste calcule reale de unul singur si sa-i raspunda la niste intrebari banale, ca de ex:
   – eu am “contribuit” fortat la toate Schemele Ponzi falite, “investind” in “Fondul de Pensii de Stat” (CAS) si in “Fondul de Sanatate de Stat” (CASS); care este suma totala pe care am achitat-o eu in fiecare dintre aceste “fonduri”? aceste “fonduri” sunt cu adevarat fonduri de investitii care fac investitii profitabile in… sau sunt doar o smenuiala de genul “confiscam banii prostilor si ii cheltuim cand si pe ce vrea muschiul nostru”? daca sunt fonduri de investitii, care este randamentul anual? etc

   – care este toatlitatea “darilor” pe care le-ai platit la stat de-a lungul anilor si cu ce te-ai ales in urma lor? ai muncit 5, 10, 15, n ani, ai castigat suma x, din care ai cheltuit pe necesitati si distractie suma y, si ti-a ramas suma z pe care ai investit-o in diverse active. de exemplu, in Romania majoritatea oamenilor nu isi permit sa cumpere un apartament decat cu credit pe 10, 20 si chiar 30 de ani. cu cate apartemente ai “contribuit” la stat? sau, puteai sa investesti banii respectivi intr-un REIT (Real Estate Investment Trust) oriunde in lume cu un randament anual (minim) de 5%. daca investitia in REIT-uri este prea complicata, gandestete la banalul “pamant” pe care sa dezvolti afaceri cu cereale, livezi, podgorii, cirezi, etc. Poti calcula costul oportunitatilor pierdute? etc

   – se spune ca oamenii bogati planifica resursele si averea pentru cel putin trei generatii. aceeasi idee este valabila si pentru natiuni. dupa o viata intreaga de munca, o generatie intreaga (in cazul unei tari) sau un adult (in cazul unei famili) trebuie sa aibe ce sa lase urmasilor. se realizeaza asa zisul transfer se prosperitate. in cazul oamenilor isteti si al natiunilor cu adevarat prospere, acest transfer este unul pozitiv, in cazul idiotilor si al natiunilor falite, este unul negativ. ai muncit x ani, ai cheltuit suma y si iti ramane pentru transfer la urmasi valoarea z. valoarea z este una pozitiva sau negativa? cat de mica sau de mare este? ia incearca sa aflii valoarea z si in cazul natiunii din care faci parte, comparativ cu alta. sa zicem Romania versus Chile sau versus Singapore. cei ai realizat si acumulat tu o viata intraga? dar natiunea ta si generatia din care faci parte? ce lasati si unii si altii urmasilor: prosperitate, saracie sau sclavagism/datorie? etc

   etc. etc. etc.

   Cateva opinii ale altora pe aceste subiecte:
   https://ro-ro.facebook.com/permalink.php?story_fbid=690648674657962&id=100011385062177

   https://www.facebook.com/bogdan.glavan/posts/10210848750996456

   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210945261089148

   _
   Cateva vorbulite si despre “scandalul” cu ultimul Cod Fiscal. Daca inca nu s-a inteles pana acum, cei mai f*tuti sunt angajatii si PFA-urile. Cand eu spun la diversi oameni sa nu mai lucreze niunde in lume ca salariat sau PFA/self-employed si sa-si incaseze banii pe firma, zic ca sunt eu nebun. Incep cu idioteniile clasice cu pensia, sanatatea, invatamantul, etc si termina cu elucubratii de genul “datoria fata de tara”.

   In Romania legea pentru firmele cu impozit de 3% pe cifra de afaceri este una cu dedicatie. Practic vorbind, acum spagile se vor da legal, cu factura, pentru consultanta si diverse servicii. Iei spaga de 1 milion de euro si platesti impozit pe venit de 3% si impozit pe dividende de 5%, total 8%. Daca esti istet firma o faci cu actionariat in Cipru, sau in Panama, sau in orice tara cu taxare teritoriala si nu mai platesti impozitul pe dividende de 5%.

   Cine te opreste sa-ti incasezi venitul pe firma si nu ca salariat? Sunt zeci de mii de oameni care fac treaba asta la nivel national. Si nu de ieri de azi. Sa nu mai vorbin despre cei care au deja firme direct in strainatate si acolo incaseaza grosul banilor, lucrand in Romania pe salariul minim, sau lucreaza ca delegati direct cu firma din strainatate. Sau de aia care folosesc servicii de plati internationale de genul Paxum, Paysera. etc.

   Sa mai vorbim despre faptul ca, atunci cand esti angajat mai intai platesti taxe si apoi iti mai raman si tie ceva bani in buzunar, dupa care iar paltesti alte taxe, de ex TVA. iar pe firma intai iti deduci o gramada de cheltuieli, poti sa-ti recuperezi o gramada de taxe si daca iti mai ramane ceva platesti impozit?

   Sa fi angajat/PFA, este ca si cum te-ai ruga de iei sa-ti ia banii. Si ei ti-i iau. Baga mana pana la cot, fara pic de mila. In acelasi timp banii lor ii pastreaza numai pentru ei. Te-ai fi gandit ca Romania se poate transforma in “paradis fiscal”? Drumul pana in Panama poate sa fie lung si obositor, asa ca de ce sa nu gasim noi metode aici, acasa, 100% legale:
   – Senatul a adoptat legea lui Şerban Nicolae de scutiri de taxe pentru construirea de cazinouri și pensiuni pe insule
   https://stirileprotv.ro/stiri/politic/senatul-a-adoptat-legea-lui-serban-nicolae-de-scutiri-de-taxe-pentru-construirea-de-cazinouri-c-i-pensiuni-pe-insule.html

   Socialism pentru mase si prostime si capitalism pentru conducatori. In ziua de astazi, prostul nu doar ca plateste fara sa puna intrebari, ba chiar te roaga sa ii iei banii, dupa care se mira ca e sarac si nu isi permite nici macar o amarata de cosmelie cu 2 camere.

   – Revolutia fiscala, o strategie de a cuceri si mentine puterea politica mizand ca oamenii nu inteleg ce se intampla
   http://m.ziare.com/economie/revolutia-fiscala-o-strategie-de-a-cuceri-si-mentine-puterea-politica-mizand-ca-oamenii-nu-inteleg-ce-se-intampla-interviu-1501400
   _
   In al doilea rand…
   Eu nu spun nimanui ce sa faca. Daca vrea sa ramana in Romania, este liber sa faca acest lucru, daca vrea sa paraseasca Roamnia, iar este liber sa faca acest lucru.

   Decizile de a ramane intr-o tara sau de a parasi tara respectiva ar trebui sa fie unele rationale si nu emotionale. Aceste decizii rationale au la baza principii economice si oportunitati de dezvoltare. Aceste principii si oportunitati au determinat foarte multi oameni sa paraseasca Romania. In conditiile in care singura perspectiva a oamenilor este saracia si imposibilitatea de a-si achizitiona o locuinta si alte necesitati de baza, sau in conditiile in care nu isi permit ca distractie decat un suc la terasa sau un concediu ieftin de o saptamana in tarc la “all inclusive” in Bulgaria… cine sunt eu sa ii judec?

   In ceea ce ma priveste pe mine personal, eu nu inghit idiotenii de genul “fie painea cat de rea, tot mai bine este un tara mea”. Deciziile de plecare sau de ramanere au la baza tot principiile economice si posibilitatile de dezvoltare. Fie ca le convine unora, fie ca nu, asta face lumea sa se invarta.

   Faptul ca ca m-am nascut pe o bucata de pamant cu un nume sau altul, nu inseamna ca apartin acelei bucati de pamant. Nimeni nu isi poate alege locul unde se naste, dar isi poate alege locul unde sa traiasca. Eu nu sunt Ion al Glanetasului sa sufar de patima pamantului. Tara mea este acolo unde imi este mie bine, nu unde sunt sclavagit, umilit si luat de prost. Cateva milioane de oameni sunt de acord cu ceea ce am spus eu aici. Daca le pasa asa mult de tara nu plecau afara.

   Mai nou (pentru romani evident), daca esti istet, poti alege locul unde se vor naste copiii tai, si vor primi cetatenie automat. Este cea mai isteata chestie pe care o poti face tu ca adult, si cel mai bun cadou pentru copiii tai. Doar vrei sa aibe o viata mai buna, nu? Sa nu mai vorbim da faptul ca in caz de nasoale ai unde sa te duci legal, fara sa risti sa devi “refugiat siriam”.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Jus_soli

   Eu am de ceva timp firme in tari cu taxare teritoriala, si in scurt timp am sa obtin si cetatenie. Pe urma poate sa vina Statul lu’ Peste Prajit si ANAF-ura px-dii ma-sii sa ceara cate taxe vor ei si am sa le livrez cetatenia romana, cu buletin si pasaport cu tot, fix in bot. Sa sclavageasca si sa impoziteze pe ma-sa si pe tac-so nu pe mine. Eu nu sunt nici sclavul lor local sa ma trag de bracinari cu toti bugetarii, nici sclavul lor intenational sa le platesc taxe si impozite pe venit global. Refuz sa fiu șerb legat de glie. Ce vor face unii sau altii, putin imi pasa. Sunt adulti si sunt direct raspunzatori pentru vietile lor.

   _
   In al treilea rand…
   Se pare ca unii oameni nu vor sa priceapa nici daca le desenezi:
   – Sorin Ovidiu Vîntu: Am firme în toate offshore-urile din lumea asta. Nu fac nimic ilegal
   https://www.cotidianul.ro/sorin-ovidiu-vintu-am-firme-in-toate-offshore-urile-din-lumea-asta-nu-fac-nimic-ilegal/

   Citat din articolul de mai sus: “El (sov) susține că este o afacere organizată, iscată de niște ziariști nepricepuți care fac jocurile celor ce și-au dorit acest scandal.”
   Intrebare: Cati nord-americani sau firme nord-americane si canadiene sunt in “scandalul Panama Papers”? Numarati-i si veti afla cine sunt cei care “și-au dorit acest scandal”. Numarati-i si s-ar putea sa nu ajungeti nici la uimitoarea cifra de…
   https://www.youtube.com/watch?v=_O28HiIXark

   Si inca unul: “Afaceri. Optimizează fiscal, dragul meu. O firmă dintr-un offshore optimizează fiscal venituri. Bătălia întotdeauna în lumea asta este între stat și privat. Privatul vrea să plătească cât mai puțin și statul să ia cât mai mult… Statul român nu îmi dă nimic. Mă prigonește ca pe ultimul tâlhar. De ce i-aș da bani?!”

   Voi luati si platiti taxe ca in mod sigur veti fi bogati sau veti avea cel putin o viata buna. Nici nu este de mirare ca sunteti “Generatia N-AM!”

   Bonus:
   – Scandalul Panama Papers: 5 întrebări fatale pentru revoltații justițiari
   https://logec.ro/scandalul-panama-papers-5-intrebari-fatale-pentru-revoltatii-justitiari/

   – “Paradisurile fiscale nu servesc nici un scop economic”?!
   https://logec.ro/paradisurile-fiscale-nu-servesc-nici-un-scop-economic/

   A, si inca ceva… sa nu uit. V-ati intrebat care sunt cele mai mari offshoreuri din lume? In Europa, daca zici City of London, Germania sau Olanda (pe unde are Tiriac actionariat la o gramada de firme cu sediu in Romania) nu gresiti cu nimic. Dar locatiile unde isi stabilesc sediul fiscal mega-corporatii ca Nestle sau unde isi muta Rothschild Trustul de triliarde nu prea sunt nici in Europa nici prin diverse insule si nici in America latina. Localizati Nevada pe harta si aflati singuri. Nu uitati ca locatia in care se inregistreaza cele mai multe firme de minerit, inclusiv cele care foreaza prin Romania este British Columbia.

   Ramane cum am stabilit:
   – socialismul este pentru prostime, pentru mase, pentru cei care vor sa fie toata viata lor sclaveti, care muncesc toata viata sa-i imbogateasca pe altii si care vor sa se joace de-a “cainii lui Pavlov”
   – capitalismul pentru conducatori, afeceristi si pentru aia care sunt responsabili, care se respecta pe sine si care inteleg un lucru trivial : GRATIS NU EXISTA!

   • Condoru says

    Munca de a scrie o asmenea postare merita apreciata, dar puteai anunta poporul ca esti un destept, un erudit, un cel mei cel, etc. si intr-o forma nediareica.

 7. Alex Popescu says

  SOV, multumesc pentru tot efortul depus in folosul generatiei cu orizont. Spre inainte, contact privat.

 8. JE says

  “Proiectul de tara” pe care il propui are foarte multe probleme, incepand cu finantare si productia + provenienta bunurilor pe care vrei sa le dai “gratis” si terminand cu faptul ca este 100% SOCIALIST, adica 100% SORTIT ESECULUI. Ca toate mizeriile astea utopist-egalitariste, adica “de stanga”. Stangistii sunt nimic altceva decat hoarde de prosti care doresc o viata buna pe spinarea si mintea altora. Stangistii sunt niste frustrati si (semi)analfabeti sinistri, care atunci cand se strang mai multi la un loc, imediat ajung la comunism si crime. Ca doar “e dreptul lor”. Aia mai educati-muncitori-destepti-avuti sunt “dusmanii poporului muncitor” si daca nu doresc sa imparta de bunavoie cu ei… mai departe, ar trebui sa stim cu totii ce s-a intamplat.

  Romania este o tara cu o populatie majoritara formata din prosti. Chiar daca Ceausescu a luat idioti de la coada vacii si i-a facut strungari, aia tot prosti au ramas, pentru simplul motiv ca AU FOST INSTRUITI, nu educati. Asta este motivul pentru care acesti proletari egalitaristi lipsiti de educatie, ratiune si constiinta, nu au avut nici cea mai mica problema in a-si fura, exploata la sange si extermina semenii. Romania este o natiune de Visinesti si Ficiori, o natiune care si-a umilit, deportat si exterminat ~4 milioane de cetateni in perioada comunista. Chiar daca astazi a incetat exterminarea fizica, umilinta si “deportarea” continua. La putere sunt aceeasi analfabeti si hoti, votati si sustinuti de un popor de analfabeti si hoti. 100% un popor de proletari “cu origini bune”.

  In realitate lucrurile stau fix asa:
  – Generația ratată a tatălui meu
  http://www.reportervirtual.ro/generatia-ratata-a-tatalui-meu/

  – Epilog la articolul „Generația ratată a tatălui meu”
  http://www.reportervirtual.ro/epilog-la-articolul-generatia-ratata-a-tatalui-meu-partea-ii-a/

  _
  Nici o natiune sau civilizatie nu s-a cladit si ridicat pe socialism/comunism. Doar in capitalism a fost posibil acest lucru. Capitalismul nu inseamna bani, desi majoritatea tampitilor sunt convinsi de acest lucru.

  In ziua de astazi, prima forma de capital o reprezinta EDUCATIA si cunostintele tenice, stiintifice, economice, etc.
  A doua forma de capital, este reprezentata de munca, succes si esec, adaptabilitate, principii, etc si tot ceea ce te poate ajuta sa dobandesti ceea ce se poate numi intr-un singur cuvant EXPERIENTA. Aia din Silicon Valley au o vorba: “Fail Fast, Fail Often!”.
  Activele de tot felul, proprietatile, averea, banii, etc sunt doar un rezultat al celor doua capitaluri: educatie si experienta. (Nu in Romania, evident. In Romania sunt rezultat al prostiei, furtului si inselaciunii) Nu poti sa dobandesti active-avere-bani fara sa ai educatie si experienta. Averea si bunastarea se obtine prin munca si experienta si fara acesea doua se pierde usor. Vezi cazurile prostovanilor care castiga la Loto sume fabuloase si nestiind ce sa faca cu ei, ii pierd rapid sau sunt tepuiti cu aplauze de catre altii mai educati, mai experimentati sau pur si simplu mai smekeri.

  Sa vrei sa dai active/avere “gratis”, unor needucati si neexperimentati care nu sunt in stare sa si-o obtina singuri este o mare prostie. Daca nu o pot obtine singuri, in mod clar nu vor putea sa o administreze singuri. Sa nu mai vorbim despre faptul ca prostimea atunci cand primeste niste lucruri gratis, fara munca lor, sau prea ieftin, nu are respect fata de bunul respectiv, nu il intretine corespunzator si il distruge. Mergi in traile din vest si uita-te cum arata blocurile si cartierele cu “locuinte sociale” date celor care nu muncesc si stau degeaba, sau care muncesc pe bani putini si nu isi pot cumpara din banii proprii. Nimic altceva decat GHETOURI!

  Peste tot in lume socialismul este un mare esec si o mare prostie. Uita-te la Venezuela de astazi. Parca este totul tras la indigo cu “epoca de aur” a lui Ceausescu. Si pe venezueleni i-a umplut Chavez si Maduro de gratuitati, pana le-a iesit pe nas. In aceeasi situatie este si Puerto Rico. Alta groapa de gunoi socialista si plina de prosti needucati dar plini de gratuitati. Venezuelenii primeau, printre altele, combustibili aproape gratis iar acum nu gasesc nici caini maidanezi sa infulece. Portoricanii primeau curent electric gratis, iar anul trecut dupa uragane, reteaua electica a colapsat. Asta se intampla cand nu faci lucrari de intretinere/mentenanta si investitii in dezvoltare cu zecile de ani. Vine o vreme cand afli cat esti de prost si de inutil.

  – Why is VENEZUELA a CATASTROPHY?
  https://www.youtube.com/watch?v=0SP2cXoeOxY

  – The collapse of Venezuela, explained
  https://www.youtube.com/watch?v=S1gUR8wM5vA

  – Puerto Rico: Let it Sink Back in the Ocean!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=Hq21QLztoYI

  Nici cu stangistii europeni nu mi-e frica:
  https://paulghitiu2009.blogspot.ro/2016/03/aliatii-islamistilor-radicalii-si.html

  _
  Dand lucruri “gratis” unor oameni needucati si neexperimentati nu rezolvi nimic. Doar se adanceste colapsul. Dezvoltarea reala a unei tari pleaca de la un tandem economie-educatie. In acest moment nu ai nici una nici alta. Economia si productia romaneasca este o gluma proasta, iar educatia pregateste niste oameni pentru o economie care nu exista. Someri care vor umple Europa de viitori “capsunari”, dar mai ales hoti si curve.

  Performanta academica si intelectuala a lui “bai generatie”, care ar trebui sa conduca tara maine, o poti vedea aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nh7qUTsTpKk

  si aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=Fe5G44LiwV4

  Probabil ca experienta ta iti spune ca majoritatea oamenilor in Romania sunt educati, cinstiti si bine intentionati. Experienta mea din Romania imi spune ca majoritaea oamenilor sunt needucati, prosti, hoti si rau intentionati.

  Colapsul Romaniei nu a inceput de ieri, de azi si redresarea economica nu se va face in 2-3 ani, ci intr-o generatie. Cel putin. Totul pleaca de la educatie si de la scopul educatiei, nu de la apartamente, masini, frigidere, televizoare, vesela, etc date “gratis”. Astea sunt o cheltuiala inutila pentru cine plateste si un castig pentru cine produce bunurile si incaseaza banii, nu o investitie. Despre educatia actuala, vezi ce spune mosulica asta aici:
  https://vimeo.com/162359572

  _
  Cand mai faci “planuri de tara”, nu ar strica sa te uiti un pic pe la altii care au reusit si care au un nivel de viata si bunastare peste cel al Romaniei. Singapore este o natiune cu 5.6 milioane de oameni, mare cat doua judete romanesti si care are peste 200.000 de milionari reali. Da, peste 200.000 de milionari. Mai este nevoie sa spunem ca si-au castigat independenta, au devenit tara si au inceput constructia si dezvoltarea in 1965?
  https://www.youtube.com/watch?v=WYFe2-hqA2Q

  Crezi ca Singapore a ajuns la nivelul ala de dezvoltare pentru ca au facut un “proiect de tara” capitalist sau unul socialist? Te las pe tine sa afli. Poate reusesti sa faci diferenta intre “dam lucruri gratis la toti prostii” si “knowledge-based economy”.
  – Albert Winsemius, The Genius Behind Singapore’s Modern Economy
  http://www.allsingaporestuff.com/article/sg50-special-43-albert-winsemius-dutch-genius-behind-singapore-modern-economy

  De Chile ai auzit pana acum? Dar de Salvador Allende sau de Augusto Pinochet? Te las pe tine sa afli care dintre ei a fost viermele socialist-marxist care in mai putin de trei ani a dus tara la colaps economic si social si cine a fost capitalistul ala “rau” care impreuna cu Hernan Buchi au scos tara din colaps si au facut-o una dintre cele mai prospere tari din lume si cea mai prospera din America Centrala si Latina.
  – Chile in 6 minutes
  https://www.youtube.com/watch?v=nHLRRo-zQUI

  – Santiago
  https://www.youtube.com/watch?v=6nvqoGwC-QI

  _
  Marxismele si egalitarismele nu merg. Niciodata si nici unde.
  – Friedrich A. Hayek – The Road to Serfdom
  https://mises.org/library/road-serfdom-0

  – Ludwig von Mises – Calculul economic în societatea socialistă
  http://mises.ro/265/calculul-economic-in-societatea-socialista

  – Ludwig von Mises – Socialismul. O analiză economică şi sociologică
  http://mises.ro/217/socialismul-o-analiza-economica-i-sociologica

  – Hans Hermann Hoppe – Teoria socialismului şi capitalismului
  http://mises.ro/228/teoria-socialismului-i-capitalismului

  – Ludwig von Mises – Politici economice. Gânduri pentru cei de azi şi cei de mâine
  http://mises.ro/162/politici-economice-ganduri-pentru-cei-de-azi-i-cei-de-maine

 9. Sebastian says

  Domnu’ Vantu,

  Articol foarte bun. Defapt nu e articol, este viziune! O viziune pe care Iohannis nu o are (degeaba l-am votat). Trist! Nu mai pupa al doilea mandat.

  In legatura cu planul masonilor francezi de a reface granitele Imperiului Roman:
  vor reusi cu siguranta.

  Mai mult, Rusia ii va sustine militar si evident, energetic.
  Apoi, Europa, cu un lider puternic la varf, va cucerii si supune tot pamantul.
  totul se va derula in urmatorii 5 – 10 ani.

 10. Niko says

  Presedintele a devenit practic un functionar al statului american. Aceeasi politica pe au avut-o britanii in asia in perioada de expansiune. Insa la momentul asta nimeni nu ii poate scoate pe yanchei din tara asta. Salvarea vine dinspre est. Nimeni nu intelege asta cu exceptia dumneavoastra.

 11. Dumitru Doru says

  …povesti nea Vantu ..crezi ca securistii permit asa ceva…ca poporul sa traiasca bine …la noi tb sa traiasca bine doar . judecatorii , procurorii, securistii unii capi ai politiei , armatei , politrucii si cam atat ..restul da-i in ma-sa.

 12. esenta says

  o intrebare la care sper,un raspuns amoral:oare securitatea de azi a inlocuit bridge-ul si sahul din vremuri considerate apuse cu pokerul? nu de alta dar ar trebui si cei vizati sa treaca urgent la exercitiu( adica “bai generatie”). o cacialma nu e putin lucru: totul sau nimic.A nu se uita ca la baza cacialmalei sta disimularea ,minciuna,trisatul si mai ales,buzunarul gol. nu degeaba oficiile bancare si farmaciile sunt inlocuite cu centre de pariuri.

 13. Catalin says

  excelent proiect. felicitări! întrebarea e – cum să-i convingi pe proști, sau pe îndoctrinați, sau pe trădători, să implementeze un astfel de proiect?.. în plus, aș propune în anumite ministere cheie, încredințându-le minim 2 mandate, și tot sprijinul necesar unor persoane de calibru, care și-au dovedit verticalitatea în timp, cum ar fi, de exemplu: Norica Nicolai, la justiție (sau procuror general), Ilie Șerbănescu – economie, Mircea Diaconu – cultură, Florin Colceag – educație, Mircea Dogaru – la apărare.. L-aș aduce înapoi pe Ioan Talpeș ca șef la SIE.. Fotoliul de președinte mi-ar place să-l ocupe Liviu Pleșoianu. Cu o garnitură de calibrul ăsta altfel s-ar putea configura viitorul țării. vise.

 14. Nicolo says

  Sunt sigur ca Trump va intelege ca e bine sa avem 2 parteneri strategici…care se afla in opozitie (vezi doctrina de aparare nou lansata a SUA) …Apoi nu vad nici o problema in a gasi un presedinte capabil sa fie receptiv la geniul din Rahova ..atata vreme cat geniul nu si-a pierdut indemanarea si banii …Problema e ca o sa fim o tara cu un program de tara elaborat in puscarie…asa cum a facut Dej…dar ala a fost ajutat de rusi …pe SOV cine il ajuta?

 15. Dumitru Tudor says

  Felicitari domnul Vantu, un proiect logic. Nu are strica un studiu de fezabilitatea facut de profesionisti. Din punctul meu de vedere:
  – semnarea unui parteneriat strategic cu China ar fi o minunatie dar mai trebuie sa fie si chinezii de acord. Vom primii noi binecuvantarea de la Noua Poarta ? eu zic ca nu.
  – susrsele de finantare, de unde bani pentru sustinerea proiectului ? tot China sa vina cu banii pentru case, masini si alte beneficii ? Poate ca ar trebuii sa devenim China Europeana ? nu stiu intreb si eu.
  – agricultura, dezvoltata pe cat posibil eco, avem mari sanse pentru ca suprafete imense nu au mai fost cultivate sau ierbicidate de ani de zile; ar fi o sansa uriasa, este singurul sector unde avem si traditie; sa fim seriosi constructori de masini si unelte am fost facuti fortati de industrializarea fortata din ani ’60 a comunistiilor.