Capitolul 28 – Revoluția de Catifea

protest-

Motto:

Iată c-a venit ultima zi.

Băi generație, m-ai făcut să mă simt al dracului de mândru de tine! Cu maturitate, cu demnitate și cu civilitate, ai știut să onorezi memoria celor care au dispărut și să-i răzbuni, pedepsindu-i pe o parte dintre cei care s-au făcut responsabili de această nenorocire. Un alt lucru extrem de important este acela că ai înțeles să continui, lucru rar întâlnit la cei din generația mea. Noi începem lucruri pe care arareori le ducem la bun sfârșit.

Revoluția de Catifea pe care ai început-o trebuie să conducă obligatoriu la o schimbare de sistem. În 1989, generația mea a schimbat sistemul comunist cu cel capitalist, iar ca formă de organizare am ales să fim o republică parlamentară (una mai degrabă „în spirit”, decât una completă, „în literă”), construind sistemul politic care funcționează și astăzi. La o primă citire, ambele sisteme par deopotrivă de seducătoare, fiind argumentate persuasiv de mari gânditori ai omenirii. Egalitatea de șanse, echitatea raporturilor de muncă dintre angajat și angajator, nivelarea câștigului obținut și universalizarea accesului la un loc de muncă sunt doar câteva dintre atracțiile sistemului comunist; pe de altă parte, libera inițiativă, pilonul de bază al sistemului capitalist, reprezintă o tentație irezistibilă pentru dorința de mai mult a fiecăruia dintre noi. Atât comuniștii, cât și capitaliștii își declară statele drept democratice; în realitate, un grup restrâns de oameni acaparează puterea și o administrează în interes personal atât în comunism, cât și în capitalism, generând o stare de frustrare majoră în rândul populațiilor lor. Această stare a condus la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est și la numeroase revolte în țările cu vechi tradiții capitaliste, revolte rapid înăbușite de structurile de forță ale statelor respective.

În România, opțiunea pentru acest surogat de republică parlamentară era obligatorie pentru acea perioadă plină de convulsii și incertitudini. Nimeni nu ar fi avut curajul să propună și altceva – toată țara voia pluripartidism, nimeni nu mai voia conducere unică. Epoca lui Ceaușescu ne-a arătat cât de inumană poate fi dictatura și cât de otrăvitoare poate fi uniformizarea indivizilor. După 25 de ani, acest format de republică parlamentară a intrat în faliment. Lipsa de caracter, cupiditatea, prostia și grobianismul au generat nu doar politicieni corupți, ci au corupt însăși sistemul, sistem care la rândul lui a început să livreze corupți pe bandă rulantă, ucigând astfel și cea mai mică șansă de progres economic și de bunăstare pentru populație. Cu banii furați, se putea constitui lejer înc-o Românie.

Asta este ceea ce vă enervează, asta vă face să cereți dreptate până la capăt pentru cei care au murit și pentru voi, cei care trăiți într-o țară murdară, nedreaptă și disprețuitoare în raporturile cu voi, și poate că i-ați trece cu vederea toate astea dacă nu și-ar permite să vă ia de proști, să creadă că este suficient să schimbe denumirea și sigla unui partid din sistem, să creadă că este suficient să sacrifice un premier al unui alt partid, să creadă că este suficient să vă invite pentru consultări la Cotroceni însuși președintele țării, pentru ca astfel la viitoarele alegeri să-i votați tot pe ei sau pe urmașii lor.

Băi generație, ai înțeles în sfârșit că trebuie schimbat sistemul politic, nu doar câțiva politicieni, că trebuie să dai pentru o perioadă de timp puterea unui singur om, unui șef capabil să te conducă și să te ajute să-ți faci o viață decentă la tine în țară! Nu este un secret pentru nimeni că sunt un anti-american convins. Deci, nu pot fi suspectat de pupincurism când spun că România are nevoie de un sistem politic precum cel al americanilor, adică o republică prezidențială, o republică în care președintele este și premier. Doar responsabilizând un singur om pe care să-l controlați ferm prin mecanisme constituționale și parlamentare, doar schimbând Constituția în acest sens, puteți spune că ați făcut cu adevărat o revoluție, pentru că o revoluție asta înseamnă, să schimbi un sistem cu altul, nu niște corupți cu alți corupți. Nu am niciun dram de simpatie pentru Iohannis, nu îl cunosc și nu-i înțeleg personalitatea. Nu pentru el promovez această idee, ci pentru voi; de undeva trebuie să începeți. După el vor veni alții cu un mandat clar din partea voastră, dar astăzi va trebui să vă mulțumiți cu el, altfel veți rata oportunitatea pe care voi înșivă v-ați creat-o. Încercați să nu cădeți în capcanele pe care vi le întinde actuala clasă politică, începând cu partidele și terminând cu președintele. Alegerile anticipate vor avea darul să perpetueze aceeași situație, dat fiind faptul că populația se va concentra pe alegeri, voi trecând iarăși în anonimat, cu visele voastre cu tot. Iohannis, în ultima apariție publică, a dat un spectacol absolut penibil chemând la consultări, pe lângă partidele politice, societatea civilă și “strada”, după ce în prealabil a afirmat că a văzut, a auzit și a înțeles ce dorește atât strada, cât și societatea civilă. Păi, dacă a înțeles, de ce le mai cheamă?

La ora asta, Iohannis are o putere imensă, poate numi orice guvern și parlamentul i-l va trece pentru simplul motiv că niciun parlamentar nu-și dorește să piardă un an din mandat. Și atunci ce rost are mascarada cu societatea civilă și strada? La începutul secolului trecut, prin diverse părți ale Europei, circula o teorie surprinsă de H. Sienkiewicz într-un roman modest, “Aniela” – teoria improductivității slave. Oamenii inteligenți capabili să despice firul în patru, opt, treizeci și doi, dar incapabili să genereze sau să producă ceva. Ani mai târziu, în romanul “Viața și aventurile lui Salavin” al lui George Duhamel, găsim o altă teorie, teoria spectatorului – oameni de asemenea foarte inteligenți, dar care preferă să stea în tribună și să huiduie jucătorii din teren. Societatea civilă din România este o combinație între cele două, sterilă și jenantă, greu de presupus că este capabilă să vină cu soluții. În ceea ce privește strada, este evident că funcționarul public de la primăria din Sibiu simte nevoia să se “acopere” vizavi de deciziile pe care urmează să le ia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 59 COMENTARII
  1. says

    Sunteti madru de ce s-a intamplat?(eu deja il consider un esec, desi natura revolatoare nu este de lepadat). Dati sfaturi bune cateodata, dar imi dati o impresie continua de dorinta de manipulare din perspectiva dumneavoastra si culmea parca va si hraniti cu asta. Poate ca ma insel. Un om mare a spus ca un om inteligent trebuie sa ia in considerare intotdeauna posibilitatea de a se insela. Nu sunt un om inteligent dar imi place sa ma comport ca unul intrucat pentru mine este un model. Revenind la “inceputuri”. “Prima” lectie de manipulare este sa-i faci celuilalt complimente”. Luati cu “icre de manciuria” si “caracatitia”. SPER sa ma insel.

  2. Nicu says

    N-am vazut pe nimeni sa mentioneze faptul ca Dacian Ciolos face parte din organizatia “Friends of Europe”, care a fost infiintata de Étienne Davignon, care la randul lui face parte din grupul Bilderberg.

    Ce se intampla acum in Romania:

    DNA-ul baga in puscarie toti hotii “vechi”. Tara trebuie curatata de ei, nu ca asa vor romanii, sau sa se scape de coruptie. Ci sa se faca loc la hotii cei “noi”. Adica tehnocratii astia care fac parte din organizatii dubioase (get Bilderberg).

    Oamenii astia nu sunt fideli Romaniei, ci organizatiilor din care fac parte. Iar scopul lor e de a vinde ce a mai ramas din tarisoara noastra.

    -Nicu din Canada

  3. Titulescu says

    revolutia de catifea s-a bashit in stil basescian.. . . . . sa fim seriosi maestre, am crezut ca tinerii astia au ceva mai mult in cap dar deja sint gata. > generatia face-buci nu poate genera decit buci si fakuri <

  4. Diana says

    Chiar sunt curioasă ce va urma acum. Sincer, dintre toți președinții…fie ei corupți sau nu, Iohannis mi se pare cel mai puțin capabil… Este fucking obvious că e doar o marionetă și nici măcar nu se chinuie să ascundă asta. Nu știu sincer cum a câștigat alegerile, probabil toată lumea a votat contra-Ponta, și așa a ieșit el, că din punct de vedere al carismei….e cam la pământ omul…

  5. Cristina says

    Cât timp există formațiuni de putere, există tentația corupției, iar omul, dacă ar fi atât de ”puternic” încât să reziste tentației corupției, înseamnă că ar fi ajuns în acel punct de auto-dirijare morală, iar formațiunile de putere nu ar mai avea legitimitate, întrucât omul ar realiza că Statul este complet inutil. Tehnocrația nu e niciun Prâslea care să ne scape de zmeii cei răi. Just a thought. :)

  6. Alin says

    Eu, sincer să vă spun, nu cred în tehnocrație. Pozițiile de conducere ar trebui să aparțină unor diplomați, cu studii și experiență în aceste domenii, care să comunice permanent cu specialiștii din diversele domenii pentru a identifica nevoile fiecărui domeniu în parte. În plus, de ce toată lumea consideră că tehnocrația este o garanție împotriva corupției? Avem nevoie de metode de controlare a activității politice, și transparență, nu de tehnocrați. Politica…trebuie să fie o vocație. Politicianul trebuie să fie instruit, dar în primul rând, controlat, pentru că știm foarte bine că puterea dezumanizează, transformă, fie el politician sau tehnocrat….

  7. Costin says

    Buna ziua stimate domn Vantu

    Ce parere aveti despre aceasta lovitura de stat ?Va urmaresc postarile si imi place modul dvs de expunere al problemelor sociale,politice si culturale insa am o dilema cu privvire la interpretarea dvs a asa-zisei “revolutie de catifea”.Am terminat Stiinte Politice insa nu sunt inscris in niciun partid dar imi place sa observ evenimentele de tip politic insa nu am cu cine sa le comentez .Revenind la dilema mea,dvs ori v-ati grabit a trage concluzii dupa primele evenimente ori improvizati de la o zi la alta…Eu sunt convins ca este o conspiratie menita sa instraineze aceasta minunata tara pe care o avem catre SUA.Vreau sa stiu parerea dvs intrucat va consider unul din putinii oameni cu adevarat inteligenti din aceasta tara.Este o practica trista folosita de americani in mai multe tari pe care le-au colonizat.Oamenii NU sunt pregatiti sa primeasca ceea ce merita cu devarat.Vom fi “carne de tun” in razboiul care bate la granitele tarii noastre.
    Numai bine…

  8. devils says says

    Este absolut imposibil sa schimbi sistemul fiindca insasi oamenii au intretinut acest sistem.de la constructiile facute pe naspa pana la furtul din resursele statului si perpetuareaeconomiei negre intretinute de toti presedintii.schimbarea ar insemna recunoasterea nemijlocita a existentei cancerului in insasi structura de putere a statului.adica statul nu e capabil sa ofere siguranta cetatenilor.eu personal admir sistemul comunist chinez prin simplul motiv ca pedeapsa cu moartea aduce individul corupt la nivelul ierbii de pe stadionul central din beijing.

  9. Tuddy says

    Nu știu ce să cred despre atitudinea lui Iohannis: cheamă diferiți omuleți ca să discute despre cele petrecute în ultima perioadă și să caute soluți, mai nou iese și în stradă. Care o fi strategia? Sau are măcar vreo strategie? Am impresia că e copleșit de situație și nu știe pe ce să pună mână. Pare mai pierdut ca noi.

  10. Marian says

    Haideti domnilor sa nu mai visam atata. Unde exista putere centralizata exista coruptie. E un cerc vicios din care este imposibil de scapat. Utopiile dau bine doar pe foi sau, cel mult, in comunitati foarte mici. O data ce ai o masa de oameni atat de mare si de diversa or sa apara indiferenta, delasare, coruptie….n-avem ce face. Si decat sa iesim in strada sa ne plangem putem lua initiativa activa si sa demaram noi programe prin care poate nu schimbam toata societatea, dar macar o parte din ea cu care intram in contact direct.

  11. Ionelaaa says

    Păcat că trebuie să moară atâția oameni ca să ne trezim și să protestăm… deși tare mi-e că protestele nu vor rezolva nimic.

  12. Gabriela M. says

    Fiti seriosi , ne-o cerem singuri ! Alta miscare populara dirijata a fost in ’89 .Ce naiba ,chiar nu invatam nimic si niciodata din greseli ? ,,Cineva ,, are m a r e rabdare …romanu e rabdator dar ,,cineva ,, stie cand sa puna gaz pe foc . Democratia , in vacanta …daca nu cascam ochii .
    Capul unora produce doar matreata .
    Ai naibii papusari .Si nu aia gainari , aia originali .
    Ce schimbare ? Traindo sperando … dar fereasca Doamne ,Doamne de mai rau .Orice e posibil ! Tot ei stapani , noi iobagi – Ce credeati ???
    Stati linistiti , viitorii lideri – au Cv-uri curate ca apa de stanca ,au facut numa fapte bune si multa ,multa munca voluntara ,
    Sa aveti o zi buna !

  13. says

    .De ce nimeni nu are curajul sa spuna adevarul.Ce s-a intamplat este vina statului.A-ti auzit de controale de preventie sa vina controlul sa-ti spuna ce este bine si ce este rau sa-ti dea termen sa remediezi deficientele.Controalele care vin sunt trimise de asa zisi oameni ai SISTEMULUI care vin sa te amendeze si nu sa te invete ce ai de facut ca PUPINCURISTII trebuie sa dea bine la sefi.Toti politicienii trebuie sa plateasca este creatia lor acest sistem.Degeaba au iesit acesti tineri in strada daca nu ies la vot si lasa tot pensionarii bugetarii si ajutoarele sociale sa voteze.Spuneti domnule Vantu este normal ca oamenii sistemului sa se pensioneze la 50 de ani si unul care munceste la 65 de ani?Spuneti domnule Vantu este normal sa fii informator al securitatii si inainte era anormal?Daca vezi un film cu bataie e interzis minorilor dar ca imi arati mascati si oameni incatusati sa se bucure PULIMEA este normal?Oare acei oameni incatusati nu au si ei copii si familie oare cum se simt si de ce pe nimeni nu intereseaza?Spuneti adevarul domule Vantu si deschidetile mintea la pulime….

  14. jet says

    comiti cateva erori grosolane:

    – generatia ta nu a schimbat nimic. asazisa revolutie a fost o lovitura de stat
    – motivul producerii revolutiei nu a fost starea populatiei. starea fiind mai degraba fondul de care s-au folosit organizatorii stimuland clisee care omul naiv de atunci le-a luat nemestecate. deasemenea modul de operare a fost acelasi ca a revolutiilor colorate de mai tarziu.
    – mai du-te in pm cu “bai generatie”.
    – iar despre tragedia de la coletiv, noi tinerii, nu tampitii manipulati din strada avem mari rezerve ca a fost doar un accident.

  15. Razvan M says

    “În ceea ce privește strada, este evident că funcționarul public de la primăria din Sibiu simte nevoia să se “acopere” vizavi de deciziile pe care urmează să le ia.”

    Ce vrei sa spui ? Dezvolta! Are legatura cu mini summit-ul ce s-a desfasurat saptamana asta la noi?

  16. says

    .., aceste demonstratii anti sistem practic is binevenite si sunt asemenea unei scurte ploi torentiale de vara dar cu fulgere si da bine pt. tinara noastra democratie inca in curs de consolidare, dar asa cum am mentionat ele nu vor tine mult deoarece sunt demonstratii spontane datorate si rezultate in urma tragediei de la nenorocitul ala de club si asta pt. ca acei tineri-majoritatea din piata univ. nu au lideri sau ca scop clar si bine definit schimbarea de regim, reforme ci doar o eliminare a raului din intreg sistemul..lucru imposibil momentan !!_..Vrem sa nu mai fie coruptie dar cum ??…Cind toti stim ca daca nu dai spaga unde trebuie nu iti rezolvi mai repede problemele sau chiar deloc !_..Deci care ar fi reteta care sa duca la eliminarea tuturor acestor tare mostenite de pe vremea odiosului si perpetuate mai departe bine mersi si dupa schimbarea de regim din 89′ ??…..”Coruptia ucide”…Da asa este !…Atunci ucidetio si Voi pe Ea !!…Dar cum ?, cind ea Coruptia e precum o tumoara maligna generalizata ?…Toti suntem de acord ca trebuie sa punem alti oameni noi in locul celor vechi !_…Iar acesti oameni noi de care vorbim si ii vrem in locul celor actuali oare stiu si au invatat pe undeva ca odata ce esti la putere si in slujba cetatenilor menirea ta este acea de ai servi doar pe cetatenii care te-au pus acolo in urma unui vot !?…Normal ca nu nici unul dintre noi nu cunosc gindirea de tip..nu stiu !_..Finlandez, Danez..tari unde Coruptia e aproape inexistenta_..deci pina la urma tot la mentalitati si obiceiuri din vechime mostenite e buba_…Cum sa ii determini pe politiceni sa nu mai fie corupti cind Tu esti trimes acolo de niste oameni cu putere multa pe zona economica, iar tu trebuie si esti obligat sa raspunzi la niste comenzi_(_Butoane )_!_..Deci si la noi ca peste tot de altfel Nu putem separa politicul de economic si biznis la nivel inalt iar Coruptia si interesele de tip clientelar nu pot fi si nu au cum sa fie disociate de planul politic !!_..Dar la altii de ce se poate si la noi nu intreba unii ??…Nu stiu !…Asa cum am spus mai sus Coruptia-Nepotismele si Cumetriile de toate felurile tine de specificul nostru national actual ! Cu toate efectele sale vizibile si mai putin vizibile !_…Prin urmare si Eu ca multi altii dintre noi NU cred_EM intr-o schimbare de profunzime a sistemului actual de valori cu care ne prezentam unii fata de ceilalti !_…Cu totii stim ca_NU_avem pe cine sa punem in locul LOR dar si al nostru_!_…Deasemenea cu Toti stim ca atunci in 90′ trebuia sa incepem costructia Kpitalismului Nu cu fostii Comunisti din esalonul II si fostii Securisti ci cu Romani adusi de dincolo care stiau si intelegeau ce inseamna democratia si sistemul Kapitalist la adevarata sa valoare, adica aplicau retetarul deja experimentat cu rezultate vizibile si concrete, Nu cu improvizatii de toate felurile si fel de fel de experimente economice cu efecte negative si catastrofale asupra unei populatii intregi_..Nu ne-a placut de I. Ratiu dar nici de M. Munteanu care era de aici din RO…L-am preferat insa pe Comunistul_Ion Iliescu cu al sau rinjet ce dadea bine la mase iar in prezent se vad rezultatele a ceea ce insemnat “Kapitalism reteta noastra secreta”…Hotia_Jaful Sistematic si Saracirea mai departe-inca a unei intregi populatii_!!!…iar tragedia de club e doar o una fatetele mai intunecate a sistemului faurit cu multa migala in acesti 25 de ani de democratie originala_…Asa ca toti cei care se iluzioneaza ca in urma celor intimplate recent se va schimba ceva in bine se inseala si imbata cu apa chioara !!_…_Nu avem pe cine pune in loc !_PUNCT_!…poate doar sa vina cineva de dincolo asa cum am amintit mai sus, care sa fie pregatiti-beton cum trebuie pt. a introduce acele reforme dar si norme ce tin mai degraba de conduita noastra morala ca popor si natie !_..Un suflu nou care sa nu fie murdarit si infectat cu actualul nostru spirit de tip Balcanico_Mirotic ce are ca resorturi de miscare si actiune si_Coruptia_Jaful si Hotia institutionalizata_…Dar din pacate cei care au friiele tarii in mina lor atit cele politice cit si cele economice nu vor accepta sub nici o forma o asemenea varianta_sau altceva nu stiu_……Si prin urmare doar El_Timpul-incet-incet si lent va cerne prin sita sa generatile si poate va aduce ceva mai tirziu e adevarat acele vremuri la care in prezent doar visam sau le gustam cind mergem pe dincolo~~~_..________~~………PS. _Pt. cei care sunt pariori !…Suntem curiosi sa stim si noi nr. final al celor decedati de la club !…Dar nu de la medici ! Deoarece Ei pot anticipa exact citi vor muri la final_____.!.

      • says

        _Da ! Adica nu stiu sa pronunt decit doua cuvinte si alea doar pă’ Romaneste !_,..,,;_:~Sugi_P~~ula~se numeste !_..Acuma sigur intelegi_!?…….._______Aaaa’ ! Uite ia de aici de la tata si te delecteaza tinere…..http://www.parazitii-club.ro/radio-fan-parazitii….
        ..sau cumva esti atit de dăstept aidoma lui D. Daianu care intrebat odata de F. Calinescu daca sa facut vreo data “manga” domnia sa nu a stiut sa raspunda zicind ca nu stie ce inseamna respectivul cuvintel desi cunoaste la perfectie 13 limbi straine………

  17. Dan says

    Oamenii se revolta impotriva sistemului dar negociaza cu sistemul. Iohannis este creatia sistemului.
    Revolta are totusi si o latura pozitiva pentru masele de nemultumiti pentru ca dupa ce va esua in fata sistemului, majoritatea romanilor vor avea devoalata cauza pentru care Romania nu poate iesi de 26 de ani din mocirla. Vor vedea in toata splendoarea sa pe creatorul sistemului, acelasi care a nesocotit votul a 8,4 milioane de cetateni care au vrut sa decapiteze sistemul la referendumul din 2012. Si poate la un moment dat vor di dacute solicitari concrete in pietele publice. De fapt simple intrebari despre lipsa banilor pentru sanatate, educatie, protectie sociala de tip occidental si alte chestii care tin de civilizatia unui stat membru UE si NATO. Poate la un moment dat tinta protestatarilor va fi corect identificata si anume OMV, E-ON, Wintershall, bancile austriece si alti tovarasi si prieteni.

  18. Bianca says

    Eu am fost la proteste, și am văzut acolo oameni care au ieșit doar așa…ca să nu stea în casă și alți indivizi care scandau de parcă erau pe stadion. Nu știu ce să cred. Într-adevăr, erau și tineri educați cu dorință de schimbare în bine a societății actuale, dar tare mi-e teamă de Marele Manipulator care face orice numai să-și asigure continuitatea…Să sperăm că va ieși ceva bun din asta…

  19. Ioan says

    Ținând cont de situația geopolitica și presiunile extraordinare la care va fi supus reprezentantul oricărui sistem politic , se va găsi în societatea romaneasca actuala omul care sa își dea viața pentru tara? Situația e urmatoarea: corupție sau esafod. Vreți exemple? Look around.

  20. Titulescu says

    Si eu sint omul care a inceput si nu a dus ceva pina la capat. Stiu teoria de a face copii dar rezultatul se lasa asteptat. Niciodata nu duc pina la capat sau poate ca asa trebuie sa fie unii dar cind ne referim la toti acei ce compun populatiunea situatia e grava.

    Acesti tineri din strada trebuie sa asculte vocea interioara a corectitudinii pentru ca peste 25 de ani sa nu aiba si ei copiii lor in strada pentru ca nici ei nu au dus ceva pina la capat.

    Subscriu la teoria spectatorului pentru ca am fost in starea de lupta si am avut sansa sa ramin intre cei vii.

    Trebuie ajutati pentru a termina ce s-a inceput atunci in 89.

  21. JE says

    „Revolutia portocalie” continua!

    1. Manipulare sa fie, dar sa stim si noi!

    – Românii reacționează după ce președintele Iohannis a chemat ONG-urile lui Soros la Cotroceni: Se concesionează și democrația
    http://bit.ly/1L0TtsL

    – Lista lui Iohannis sau lista lui Soros? “Societatea civilă” chemată la Cotroceni e finanțată, aproape integral de magnatul american
    http://bit.ly/1PeD8IA

    – Protestatarii contestă lista reprezentanților de la Cotroceni: Vrem să știm pe ce criterii au fost selecționați. E o lipsă de respect felul în care s-au organizat aceste consultări!
    http://bit.ly/1Svm5k5

    – România, COLONIE cu acte-n regulă. Sorin Roșca Stănescu despre posibila desemnare a lui Cioloș: Pentru prima dată după ocupația sovietică vom avea un premier numit din exteriorul țării
    http://bit.ly/1HfTqyb

    – ONG-urile soroşiste îi răspund lui Klaus Iohannis: Paradoxal cer indirect şi întărirea legilor Big-Brother
    http://bit.ly/1PeDuyM

    2. Adevar sau minciuna? Eu zic ADEVAR.
    – Cele doua Romanii(care, de fapt, e una singura)
    http://bit.ly/1LUWRJj

    3. Cititi „The Naked Communist” (1958) scrisa de W. Cleon Skousen si sa acordati o mare atentie Capitolului 12: „The Future Task “p260: “Current Communist Goals”
    http://www.fileshare.ro/e31969549

    4. Gene Sharp. In ordinea asta:
    – From Dictatorship to Democracy: A Conceptual Framework for Liberation
    – There Are Realistic Alternatives
    – National Security Through Civilian-based Defense
    – altele
    http://bit.ly/1RAUj4H

  22. Ioana P says

    Din punctul meu de vedere mi se pare ceva putred la modul cum Ponta și-a dat demisia. Atât timp au fost presiuni asupra lui și nici că i-a păsat, iar acum dintr-o dată… nici nu a ripostat, nici nu a comentat, pac… și-a dat demisia. Eu zic că-i altceva la mijloc, are el un plan ceva, nu știu. Dumneavoastră ce credeți în legătură cu asta?

    • Titulescu says

      Nu a avut nici un plan Ponta. Doar ca s-a umplut paharul si acum nu a mai putut evita scurgerea.

  23. Petru says

    Care credeți că sunt măsurile ce trebuie luate pentru ca într-adevăr să avem un guvern cinstit și de încredere? E clar că toți cei din Parlament sunt corupți, așa că pe cine să alegem? Ce guvern ați alege dumneavoastră?

  24. simona says

    Daca sistemele comunist si capitalist au falimentat, care ar fi alternativa?Faptele care au declansat revolutia de catifea sunt doua:
    1.Un politist pe motocicleta antemergator coloanei oficiale a lui oprea cade intr-o groapa si moare.Se isca niste valuri dar nu se intampla nimic.
    2.Buretele de pe peretii Colectiv ia foc de la un foc de artificii.Ard tineri.Oamenii se aduna pe strada, ponta isi da demisia, cade guvernul.
    Incep manifestatiile pe strada.Oamenii cer schimbarea sistemului.Dar nu stiu cum sa o faca.Printre manifestanti apar manipulatorii.Ei se bazeaza pe nestiinta oamenilor de a revendica ceva major.
    3.Se vehiculeaza numele unui viitor prim-ministru Dacian Ciolos.Oamenii mesteca varianta, Wikipedia ne spune ca este specializat pe agricultura si dezvoltare rurala, nu face parte din niciun partid politic.
    Logica ne face sa acceptam varianta si sa credem ca se poate produce o schimbare majora.Cu conditia sa elucidam punctele 1 si 2.
    Sper din tot sufletul ca moartea politistului motociclist a fost un accident nefericit si ca buretele din colectiv a ars in 30 secunde din cauza artificiilor.

  25. Tudor Vlad says

    Domnule Vîntu, aveți și nu aveți dreptate. E drept că perioada lui Ceaușescu nu a fost chiar roz, însă chiar dacă eram condiționați de multe lucruri… lumea avea un trai mai bun decât acum. Avea toate cele necesare, o locuință, un loc de muncă și nu-și făcea ca acum griji pentru ziua de mâine. Tare mi-e că am cam gafat-o cu Ceaușescu, nu ne-a convenit și iaca, am dat de mai rău și spre mai rău mergem.

    • Titulescu says

      Eu zic sa te reciclezi cu niste carti despre capitalism si despre socialism. Apoi putin mai mult informat si comparativ cu situatia tarilor respective ai sa ajungi la concluzia pe care a scris-o SOV mai demult. Nici unul din sisteme nu e bun dar se poate face adaptarea lor in tot ceea ce priveste Romania si atunci te vei numara printre cei multumiti. Daca ai sa mai fii in viata…..pina la implementarea completa.

  26. Daca ... says

    … Artistotel ar trai in Romania de astazi, ar cere de bunavoie paharul de cucuta.Dar nu ar fi drept sa-l bea, nu trebuie lasat sa-l bea; paharul trebuie asezat in fata celor din Olimp.De foarte multe pahare am avea nevoie, sute, mii!In Romania post-decembrista am avut si avem inca putin din toate: tiranie, oligarhie, anarhie si din cand in cand democratie; toate isi fac ocheade, se mangaie una pe alta, aidoma femeilor din Lesbos.O data la patru ani ne prefacem ca suntem liberi si ca noi decidem.Acum, desi ar parea prea frumos, ‘’strada,, promite ceva.Cat de frumos descrie Julius Evola in ‘’Metafizica Sexului’’ mitul androginului, faptura aceea puternica pe care zeii nu o traznesc ca pe Giganti ci o despica in doua paralizandu-i puterea.Astazi ‘’strada,, e un androgin puternic cu palosul ‘’zeilor,, deasupra capului.Ramaneti impreuna, ramaneti uniti ca o falanga macedoneana.Ciclopul Natang de la Palat a dat drumul vulturului.Voi sunteti acum prometeii nostri.Nu-i lasati sa va manance ficatii.De 26 de ani suntem Poporulsisif, de data asta lasati pietroiul in varf!

    • dacă ai fi citit măcar manualul de filosofie de-a 12-a... says

      Ești conștient că Socrate a băut cucuta, nu? Care a fost profesorul (real sau nu) lui Platon, care a fost profesorul lui Aristotel…

      • Da istetule, stiu, ... says

        … n-are rost sa dezvolt pentru tine, iti spun doar ca principala preocupare a romanului este sa se afle in treaba, tu esti unul dintre aia!

  27. laslogos says

    Voi expune succint cateva consideratii pe marginea materialului dumneavoastra cu ceva trimiteri si la capitolele anterioare.

    I. Pentru mine este foarte clar mesajul manifestatiilor si anume :
    a. Coruptia e de porc;
    b. Nu se mai poate asa;
    c. Nu mai vrem politicieni.
    d. Altele….neinteligibile.
    e. A se vedea primele.
    Nimeni nu spune nimic de sistemul constitutional.Nimeni nu critica etajarea actuala a sistemului de putere in Romania.Puteau s-o faca.Dar n-au facut-o.

    2.Constat, nu cu stupoare o ingramadeala generala a oamenilor cu tinuta ( politica, formatoare de opinie, etc) in a revendica adunarile.

    Exemple:

    1.Presedintele zice ca a trebuit sa moara oameni ca sa isi dea demisia Guvernul.
    Aiurea.Manipulare care nu tinea nici la fetele de la tara acum 100 ani.Prezenta in club era strict legata de petrecerea organizata.Cred ca la intrare nu era nimeni care a triat oamenii pe siruri care sa moara sa plece primaru’ si care doar sa asculte formatia aia.

    2. Dumneavoastra sustineti ca manifestatiile sunt orientate impotriva organizarii actuale a puterii in Romania.Fals.Tinand cont de observatiile de mai sus mai adaug ca sunt convins ca sunt multi practicicieni ai dreptului care habar n au sa incadreze etajarea puterilor in sistemul actual cu atat mai putin ce inseamna cu adevarat republica prezidentiala.Dumneavoastra cel putin treceti sub o suspecta tacere multe aspecte ale acestei “solutii”.

    Pentru acest punct concluzionez urmatoarele:

    1. Chit ca va ofer vesti proaste, nu ati determinat deocamdata pe nimeni sa faca nimic in sensul dorit de dumneavoastra.Pentru edificare comparati ecoul mesajelor dumneavoastra de pe blog si facebook cu cele din strada.

    2.Organizarea, coordonarea, insistenta si punctualitatea manifestatiilor au incurajarea unor structuri cu oameni cu inteligenta cu muuuult peste medie.( Si nu v-am exclus neaparat pe dumneavoastra ).

    3.Manifestatia pare a avea rolul de a justifica un viitor nu prea fericit pentru multi.

    II. Al doilea aspect care vreau sa-l punctez este acea conjunctie a romanului contemplativ cu inflexiuni analitice cu romanul inert asa cum rezulta din conluziile dvs din incursiunea in universul lecturii.
    Desi e discutabila din foooarte multe puncte de vedere analogia dvs. sa zic ca asa o fi.Nu suntem aici la vreun concurs de analiza literara.Romanul insa nu are predestinarea analizei si tocmai asta-i cauza lipsei sale de reactie.Nu va lasati sedus de bagajul sau cultural anterior, de preocuparile sale cosmopolite actuale si de frivolitatea sa in ale viitorului.La capitolul creatie suntem inca in picioarele goale.
    Pe de alta parte admir efortul dvs. in a inchipui maniere de adresare celor care pot fi incadrati in arealul de intelectuabilitate, folosind trimiteri la diverse lecturi.Nu va steptati desigur sa fiti invadat pe acest blog de astfel de caractere.

    III. V-am lecturat celelalte materiale de pe blog onorand invitatia dumneavoastra.Sunt multe de spus.De acord cu dvs. in multe si in dezacord in altele.

    Astazi ma opresc asupra unui subiect abordat de dvs si care
    mai ales acum e de mare actualitate, sub rezerva ca nu-l voi epuiza tot acum.Coruptia
    Trebuie sa intelegem: coruptia este o meteahna istorica si NESPECIFICA romanilor.In cazul nostru, manifestarea ei plenara si anume spaga / darul / atentia etc. au ca stramos stipendia/ peschesul / etc. Daca primele exemple permit individului sa acceseze servicii sau bunuri fara drept ultimele permit statului sa existe desi era dominat.
    Raportat la evenimentele ultimelor zile ceea ce a inflamat strada nu e memoria spagilor date de manifestanti ci manifestarea luxului generat de spagile enorme date la nivel institutional.
    Apare astfel situatia ca intr-o tara in care majoritatea de oameni au dat sau au luat ceva fara drept sau nu au dat desi trebuiau sa dea lumea se revolta cam ipocrit.Realitatea insa urla ca ar cam fi vorba de cantitati.Nu-mi este prea clar mie daca aceste cantitati sunt hulite sau jinduite.Va rog nu ma lamuriti.

    Altfel, apreciez grija dvs. pentru continutul textelor.Orgoliul dvs are suficienta acoperire.
    Cu toata simpatia, stimabile!

  28. Surda says

    Primarul nu este functionar public. Presedintele nu are o problema de justificare, e o abordare normala.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      A fost un anumit tip de ironie, esenta ei fiind nevoia de a se acoperi pentru orice decizie.

  29. Dan says

    Dupa cum merg lucrurile prin vecinatatea noastra si oleaca mai incolo unde adie vant de razboi ma tem ca vom fi prinsi din nou cu nadragii in vine asa cum cunoastem din istoria noastra cel putin moderna si contemporana.
    S-ar putea ca improductivitatea slava sa se dovedeasca foarte productiva sub tatucul Putin si sa ne ofere o perspectiva speciala noua romanilor atunci cand marile puteri vor fi din nou la masa de poker. Probabil fara Ardeal si cu Moldova Mare ca suntem gata fezandati si avem experienta in convietuirea cu modelul rusesc.

  30. Miuta Gabriel says

    Buna ziua,
    Suntem un grup de trei tineri entuziasti si dornici de a pune bazele unei companii de succes in domeniul agriculturii, mai precis in domeniul cresterii animalelor.
    Ne-am informat in legatura cu planul de afaceri pe care trebuie sa il intocmim conform site-ului investmarket, insa avem o nelamurire: planul dumneavoastra este conceput pentru dezvoltarea unei companii deja existente.O firma nou infiintata poate accesa aceste fonduri? Noi neavand un capital, putem infiinta o firma si sa accesam fondurile cu capital de risc?

    Multumesc!

  31. Marian C says

    In ciuda acuzatiilor care vi se aduc si proastei reclame care vi se face, sper ca tinerii sa ia ce-i bun de la Dumeavoastra! Si sa asculte cu atentie, va urmaresc de ceva vreme si asta-i primul meu comentariu. Va urez sanatate si cat mai multa lume sa “beleasca” ochii si urechile la ce aveti de spus. Respectele mele!

  32. contra says

    securitatea a orchestrat iarasi magistral toata aglomeratia: incepe presiunea pe ponta cu plagiatul, apoi cu dna-ul (n-au mers dar au crescut nemultumirea poporului). s-a trecut apoi la arme grele: sacrificarea politistului gigina si apoi a copiilor din colectiv pentru a deligitima total clasa politica actuala. aveau nevoie de un eveniment cu puternic impact mediatic si emotional care sa impresioneze si sa scoata multa lume in strada. s-a mai vazut asta si la kiev cu protestatarii ucisi pentru a deligitima vechiul regim. oameni buni nu va mai imbatati cu apa rece, miscarile populare nu sunt niciodata initiate si manevrate de popor sau in favoarea lui ci de niste mici elite conducatoare pentru servirea intereselor proprii.

    • ana says

      “trebuiau sa moara niste oameni pentru ca premierul sa-si dea demisia”(Citat din presedintele Iohanis)
      E o vorba la romani: gura pacatosului adevar graieste.

    • Titulescu says

      Ideea conspiratiei iti innegura lumina ochilor.Si acum sa explic de unde vine ea.
      Nemultumirea maselor creste pina este nevoie de intimplarea apogeu ce face bubuiala de inclocuire in sistem.
      Bucatile de rahat ce cad in diferite directii sint inghitite de cei ca tine si aici incep sa mestece teoria conspiratiei.
      Repet, viata e mult mai simpla decit ce vezi in fiecare dimineata in oglinda.

  33. Mihai S says

    Dl Ovidiu, am urmărit postările dvs și apreciez ideile, dialectica, metodele de expunere, direcționarea și mesajele transmise. Cu siguranță mi-ar plăcea să am onoarea “de a culege” din experiența dvs. Iar asta nu doar pentru a face o altă dezbatere fadă, ci pentru a construi ceva pentru societate și a inițializa câteva direcții și business-uri profitabile. Cu îndrăzneala unui simplu cititor, m-ar bucura să avem întrevederi față in față.

  34. says

    De retinut / La începutul secolului trecut, prin diverse părți ale Europei, circula o teorie surprinsă de H. Sienkiewicz într-un roman modest, “Aniela” – teoria improductivității slave. Oamenii inteligenți capabili să despice firul în patru, opt, treizeci și doi, dar incapabili să genereze sau să producă ceva. Ani mai târziu, în romanul “Viața și aventurile lui Salavin” al lui George Duhamel, găsim o altă teorie, teoria spectatorului – oameni de asemenea foarte inteligenți, dar care preferă să stea în tribună și să huiduie jucătorii din teren. Societatea civilă din România este o combinație între cele două, sterilă și jenantă, greu de presupus că este capabilă să vină cu soluții. În ceea ce privește strada, este evident că funcționarul public de la primăria din Sibiu simte nevoia să se “acopere” vizavi de deciziile pe care urmează să le ia./

  35. JE says

    “Băi, generație, ai înțeles în sfârșit că trebuie schimbat sistemul politic, nu doar câțiva politicieni…”

    Ba nu a inteles nimic!

    1. Astia sunt “revolutionarii de catifea”:
    – Verdictul DUR al ultimelor zile: Tinerii protestatari sunt cel mai reușit produs al sistemului corupt pe care îl contestă: Nu sunt foarte educați, nu au vreo putere reală de a schimba ceva
    http://bit.ly/1RX85hX

    – Proştii eroici – mesaj catre generatia facebook
    http://bit.ly/1zVDfwu

    2. Asta este ce nu pricep “revolutionarii de catifea”:
    – Hai ca se poate!
    http://bit.ly/1MBZuNw

    – Credinta mea
    http://bit.ly/1LxjuCV

    – Ce reprezinta votul?
    http://bit.ly/1DNlnc9

    “Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.”
    Iosif Vissarionovici Stalin

    – Va cunoasteti drepturile?
    http://bit.ly/1NSbca5

    3. Asta este schimbarea reala pe care o vor face:
    https://i.onthe.io/vllkyt72g2qbm0k0j.da5c6904.jpg

    4. Acum in mileniul trei, unii dintre noi mai intelegem ce se intampla. Nu de alta dar avem acces la resurse de felul asta:
    – Propaganda de Edward Bernays
    http://bit.ly/1kaLiEk

    – Psihologia Multimilor de Gustave Le Bon
    http://bit.ly/1kSbggI

    Sa mai vorbesc despre internet, card bancar si Amazon?

    5. Vedeti daca va plac ideile de aici:
    http://bit.ly/1NSbzS7
    http://bit.ly/1kwBRzk

  36. says

    Chiar astazi ma gandeam la dumneavoastra! Ma gandeam cata nevoie au copiii aia din strada de un sfat, o directie si mai ales de certitudinea ca acel sfatuitor este onest. Cred ca nu ati mai avea nimic de castigat, sau mai exact, va da mana sa fiti dezinteresat.V-am citit multe din postari, chiar le-am distribuit fiului meu! Sunteti un tezaur, informatie la prima mana si din chiar toate zonele! Cum sa ajunga invataturile astea unde trebuie?