Capitolul 78 – Și bune, și rele

44

Joi l-am văzut pe ministrul Justiției în rolul unui om echilibrat, rațional, fără afirmații sau ieșiri isterice. Progresul făcut de domnul Predoiu de la ultimul său mandat de ministru este remarcabil și regret faptul că domnul Orban, neînțelegând nuanțele din afirmațiile ministrului, s-a grăbit cu o punere la punct grosolană și neavenită.

De asemeni, decizia domnului Cîțu de a lista pe BVB pachete de acțiuni în cuantum de numai 20% de la Hidroelectrica și CEC este binevenită. Dincolo de sumele încasate pe aceste acțiuni, se crează premisele unor dezvoltări regionale pentru cele două companii, crescând, în același timp, rolul CEC-ului în sistemul bancar, rol care poate avea un impact pozitiv în finanțarea firmelor private românești. Atenție în schimb la valoarea de vânzare și la limitarea concentrării a mai mult de 5% într-o singură mână! Procesul trebuie monitorizat drastic de către CNVM.

Mi-a mai plăcut și poziția domnului Isărescu, care, fiind acuzat că slujește interesele guvernului, a afirmat că el slujește interesele țării. Splendidă poziție și absolut corectă și necesară intervenția BNR pentru stoparea prăbușirii leului, pierderile BNR-ului fiind infinit mai mici decât pierderile pe care le-ar fi avut economia românească. Cât despre avertismentele lansate de domnul Lazea și Consiliul Fiscal, ele sunt corecte și binevenite. Doar că există cel puțin două soluții care pot aduce banii necesari la buget, astfel încât să se respecte calendarul măririlor pensiilor și salariilor fără a se afecta ținta de deficit. Sunt convins că domnul Cîțu le are deja în vedere. Dincolo de cele trei puncte pe care le-am subliniat, este evident că nici Iohannis și nici liberalii nu au o imagine cât de cât clară asupra lucrurilor de profunzime care necesită o grabnică abordare și soluționare iar, pe cale de consecință, vor comite niște greșeli extrem de costisitoare. Aceste greșeli nu vor putea fi stopate, din nefericire, de nimeni, iar asta din simplu motiv că opoziția parlamentară este varză.

PSD-ul, în ciuda numărului mare de parlamentari, este izolat pe scena politică, nu are strategi, nu are figuri marcante, iar indivizii cățărați astăzi în fruntea partidului sunt vulnerabili, fără anvergură și lesne manipulabili de către securiștii lui Iohannis. Faptul că la ei întărirea partidului înseamnă aducerea lui Oprea sau Gușă din nou în sânul partidului, arată cât de afazici sunt. Oprea nu mai are nicio autoritate printre securiști, procurori sau judecători iar Gușă, dincolo de faptul că nu-l duce capul la nimic altceva decât la hoții susținute de către niște elemente corupte ale SRI, va pierde în curând singurul atu pe care-l flutură pe sub nasul papagalilor ălora. Chiar dacă va mutila definitiv postul pe care mi l-a furat, punându-l în slujba PSD în perioada pe care o mai are la dispoziție până la pronunțarea instanței, câștigul electoral este egal cu zero. Ce nu a fost în stare PSD să înțeleagă este că societatea s-a schimbat, că ei nu au reușit să rămână contemporani cu cetățenii României de azi. Nu și-au dat seama că astăzi, din punct de vedere electoral, media clasică are un impact extrem de redus. În ciuda sprijinului masiv pe care RTV și A3 (două televiziuni cu un rating uriaș) l-au oferit, doar două haștag-uri pe online (#rezist și #m…psd) i-au făcut praf. Deci, a-și adăuga în patrimoniu încă o televiziune, televiziune care, după plecarea lui Rareș Bogdan a devenit de-a dreptul minusculă, nu aduce niciun plus.

Deși au primit niște cumplite șuturi în posterior, indivizii ăștia încă mai cred că numărul uriaș de organizații pe care-l au, le asigură succesul. Cineva ar trebui să le reamintească faptul că, odinioară, dragonii erau stăpânii planetei, iar astăzi din ei au mai rămas doar găinile. Băieții ăștia, chiar dacă ar avea 100 de televiziuni, tot degeaba. N-au nicio ofertă pentru contemporani, n-au niciun vis de oferit și nici nu înțeleg noile mijloace de comunicare, nu înțeleg că de vreo câțiva ani generația care vine din urmă consumă foarte puțină televiziune, iar cei care vin din urma ei, aproape deloc. Iată cum se face că astăzi, generație, dinozaurii PSD-iști, în loc să sfâșie și să zdrobească, cotcodăcesc la fel de inutil ca suratele lor sterpe din poiata unui gospodar ajuns la sapă de lemn.

De cealaltă parte, USR este exact în poziția în care era PSD cu Dragnea la conducere. Vulnerabilitatea lui Barna, urmare a problemelor penale, fac din USR o formațiune docilă, incapabilă să se opună cu adevărat lui Iohannis și PNL-ului. Dacă n-ar fi avut această problemă, USR ar fi putut deveni principalul factor credibil de opoziție, capabil să se opună previzibilelor derapaje ale actualului guvern și, mai mult ca sigur, ar fi putut deveni partidul câștigător la alegerile parlamentare din 2020, urmat de PNL, iar scorul PSD ar fi transformat acest partid într-un jalnic partid balama. Deci, generație, un partid în care mulți își puneau niște speranțe uriașe, a devenit un apendix al PNL-ului din pricina aceluiași mod slugarnic prin care membrii unui partid încearcă să se pună bine cu liderul pentru a prinde un loc pe listele electorale sau vreo posibilă dregătorie în stat.

Așadar, cu cele două partide paralizate, cu celelalte mai mici din parlament care nu contează (ele vor șantaja mărunt PNL-ul pentru diverse contracte și câteva deconcentrate pentru clientela lor, și-l vor lăsa să-și facă de cap, având grijă ca pe televizoare să dea mari opozante), slabe speranțe să stopeze cineva derapajele care se anunță. Ăsta este destinul oricărei puteri necontrolate!

Dacă Iohannis și cei din PNL ar avea ceva în cap, în locul alegerilor anticipate ar veni cu un proiect pe mai multe paliere pentru refacerea României, ar cere un răgaz de câteva luni societății civile, mass-mediei clasice și virtuale, și s-ar apuca serios de treabă. Sunt sigur că societatea i-ar acorda acest răgaz. Din nefericire, avem un președinte și un PNL la fel de lipsiți de soluții, la fel de lipsiți de vreo viziune, ca și guvernarea precedentă a PSD. Nu cred că vor face altceva decât să încerce, sub o formă sau alta, să obțină toată puterea fără a ști, din nefericire, s-o folosească și în interesul țării. Se vor îmbogăți din tot felul de pomeni guvernamentale și-și vor căuta tot felul de scuze, la fel de puerile ca și scuzele lui Iohannis folosite pentru a fugi de confruntarea cu mamaia aia amărâtă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *