Capitolul 33 – Două fețe ale aceleiași monede

KEY BISCAYNE, FL - MARCH 30: Simona Halep of Romania plays a match against Flavia Pennetta of Italy during Day 8 of the Miami Open presented by Itau at Crandon Park Tennis Center on March 30, 2015 in Key Biscayne, Florida. (Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)

Motto:
“Очи чёрные, очи страстные / Как люблю я вас, как боюсь я вас!”
“Ochi chornyye, ochi strastnyye / Kak lyublyu ya vas, kak boyus’ ya vas!”
“Ochi negri, ochi pasionali / Cât vă iubesc, cât mă tem de voi!”
(mesajul lui Putin către Obama via Klaus Werner Iohannis)

M-am uitat la câteva meciuri ale Simonei Halep după ce am aflat că o puștoaică din România și-a făcut o operație de micșorare a sânilor pentru a putea juca mai bine tenis de câmp. Într-o perioadă în care farfuzele locale produceau un asalt uriaș asupra centrelor medicale specializate în siliconarea acestor up-gradate, această fată făcea un sacrificiu enorm pentru a-și putea realiza un vis. Așadar, am vrut să văd cum joacă și am urmărit câteva meciuri, în ciuda faptului că nu-mi place să mă uit la tenisul de câmp feminin. Mi se pare anost, mecanic, fără fantezie și fără frumusețe. Figurile încordate, încrâncenarea și icnetele țipate din fundul terenului anulează orice urmă de grație, de feminitate sau de spectacol. Meciurile ei nu mi-au schimbat părerea despre acest sport, m-au făcut însă să-mi doresc de fiecare dată să câștige, o dată fiindcă este româncă și-mi dă un motiv de mândrie națională și a doua oară consider că sacrificiul făcut merită o compensație. Câștigarea unor turnee a creat în România o stare de euforie generală, o fată de a noastră reușea să se impună la nivel mondial și o parte din gloria ei se resfrângea parcă și asupra noastră. De câteva luni a început să piardă iar noi începem să o privim cu răceală, să o contestăm, să o înjurăm și, în final, să ne lepădăm. Habar n-am ce valoare sportivă are. Nu am un aparat critic în acest domeniu dar știu că la fiecare meci pe care-l va avea îmi voi dori de fiecare dată să iasă învingătoare, și asta pentru că a avut curajul sacrificiului și pentru că este de un neam cu mine. Nu doar că nu mă lepăd ci, scriind aceste rânduri, încerc să o ajut cum pot.

Tot așa aș încerca să-l ajut, prin ceea ce scriu, și pe președintele României, dacă nu s-ar declara singur sluga americanilor, declarație făcută la Iași și care mi-a amintit de un excelent mini eseu de-a lui Augustin Buzura – “Mândria de a fi slugă”. Dorind cu tot dinadinsul să fie perceput drept un pro occidental, băiatul ăsta a comis-o grav de tot, arătând un caracter mic, o căciulă mare, doi ochi tâmpi și îngustați de ger. În tentativa sa de a arăta majestuos, distant, tăcut și înțelept, Iohannis s-a transformat într-un Malvollio modern care, în loc să se fudulească cu jambierele sale încrucișate, se fudulește cu statutul său de slugă a americanilor și nu a rușilor, de parcă statutul de slugă este cu atât mai priincios cu cât stăpânul este mai cool și mai plin de bombe atomice. Nu voi face aici teoria serviciului public în care individul ăsta este angajat pentru a-și sluji propriul neam, nu voi veni să spun că a mai dat și el o copită respectului de sine al fiecărui român. Voi spune doar că la mine acasă eu sunt stăpânul și nu am de gând să fiu sluga nimănui. Pot fi partener, aliat, asociat dar nu slugă. Asta nu are decât să fie domnul Iohannis, în calitate de persoană fizică nu de președinte al țării mele. În această calitate el este sluga românilor, nu a americanilor și, dacă nu-i capabil să-și însușească această calitate, el trebuie să fie dat afară cât mai grabnic, pentru a nu i se da prilejul să ne umilească din nou. Deci răspunsul corect al domnului Iohannis era acela că el este sluga neamului său. Neavând nici carisma și înțelepciunea politică a lui Iliescu, nici vizionarismul lui Constantinescu, și nici măcar șmecheria lui Băsescu, singurul lucru care i-a rămas este acela de a ne reprezenta cu demnitate, recuperând parte din prestigiul pierdut din cauza clasei politice, în cvasi-totalitatea ei, și a lipsei de implicare a elitelor autohtone. În caz contrar, lipsa de încredere în calitățile lui de lider, pe care a generat-o unui număr mare de simpatizanți, se va transforma într-un dispreț total, așa cum deja acesta a început să se prefigureze. Faptul că Victoria Neulan nu s-a întâlnit cu liderii celor două mari blocuri politice arată clar câte parale dau americanii pe nația asta, reprezentanții a peste 80% din populație nemaireprezentând nimic în ochii lor, din moment ce șeful suprem a depus jurământul de vasalitate absolută pe însoritele coaste ale Floridei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 34 COMENTARII
  1. says

    http://adevarul.ro/tech/stiinta/hyperloop-interviu-1_56b486bc5ab6550cb87a2ef6/index.html

    Am sa incep printr-o introducere care este mai mult decat necesara. In primul rand imi pare rau pentru felul in care v-am comunicat, dar sentimentele erau mixte. Am gasit o cale prin care sa imi domolesc “bunicul politruc” din mine si sa il fac din judecator – procuror. Copilul a fost ridicat la rang de avocat, de la rangul de martor, iar eu – cel care imi plimb umbra pe pamant am devenit judecator. In al doilea rand urmeaza sa va expun doua argumente, unul este o valoare pe care am avut-o mereu constanta si care este iubirea de tara, iar cel de-al doilea reprezinta sentimentul de neputinta herculian combinat cu cel de regret.

    Aseara m-am intalnit cu un amic, prieten de-al unui prieten – stelist de fapt (aici urmeaza sa fac niste completari, dar acum nu sunt necesare), despre care stiam ca ii bubuie capul si ca se si tine de scoala. Este unul din cei doi de mai sus. Ei bine, citind cele de mai sus, m-a cuprins iar acel sentiment de neputinta herculian. Acest sentiment apare atunci cand vad un gigant, in fata caruia stiu ca nu am nici o sansa, dar totusi simt ca poate fi doborat. Singur nu am cum si cred ca nici dumneavoastra singur. Dar, totusi ceea la ce ma gandesc eu nu reprezinta ceva cu care sa se mandreasca doar x, y, z; ci, ar reprezenta un “icon” national. Un fel de podul lui Eiffel de peste Dunare (sunt cinic aici).

    As visa la un pod construit chiar aici, de ce sa cer bani pentru baieti de la dumneavoastra si “ai vostri” pentru a ii trimite in Cali, ca apoi sa se laude ‘muricanii cu ei… cand am putea incerca noi aici asa ceva. Este un proiect nebun, iar baietii sunt mai in masura decat mine sa va dea detalii si nici macar nu stiu daca sunt de acord cu ce scriu eu aici, desi nu cred ca ar fi impotriva.

    In concluzie, mi-as dori sa va ganditi la cele scrise mai sus si sa plusati niste cash.

    PS: pe langa cei dati prin fundatie 😛

  2. Brad says

    Daca moneda are 2 fete la fel, oricum o arunci rezultatul e unul … mmm e smenuita ca de cel care a facut-o ;))

  3. Misu says

    Din categoria “Tu ce-ai facut in ultimii 5 ani?”… hai 10 ani….

    “Dar cine să verifice gravitatea acestor afirmaţii? Nu are cine! E cum spune “cel mai bine informat om” (aşa se descria Traian Băsescu): nu există control civil asupra serviciilor secrete. Şi cine se plânge de acest lucru şi de alte abzuri ale sistemului? Exact cel care a fost preşedinte 10 ani de zile, care ar fi putut să corecteze toate aceste malformaţii, devieri de la un sistem pretins democratic. Însă atunci când era acolo îi conveneau de minune toate aceste abuzuri. ”

    http://adevarul.ro/news/politica/autodenuntul-traian-basescu-1_56b07d735ab6550cb85ff65b/index.html

  4. says

    Buna ziua
    Va citesc de ceva timp , si admir atit inteligenta extraordinara cit si cinismul . Dar in acelasi timp patriotismul si dragostea fata de romani. Sigur nu accept eu asa usor ca ati fost “Alba ca Zapada” cu FNI-ul, dar admir faptul ca incercati sa ” dati inapoi” macar o parte din cit ati primit de la Romania .Povestea cu tatal adoptiv este o adevarata poveste , ce desfide toate convenientele , ar fi un subiect de film extraordinar !!! Sinteti un subiect de film !! Sint medic de baza ( am muult mai multe talente!) dar prin aceasta prisma cred ca as putea sa va ajut . Medicina alternativa /complementara are foarte multe optiuni si eu cred ca in foarte putine cazuri chiar nu mai e nimic de facut . Sigur mi-ar face placere sa va cunosc , va asigur ca nu sint un plicticos si va asigur ca foarte probabil vor fi subiecte cu care nu vom fi de acord ! Numai bine. Multa sanatate

  5. Titulescu says

    Punct ochit punct lovit ! La florida, sufletul jidanului german s-a prezentat in toata gloria lui. A baut kaka-cola de la sursa, a lins maioneza de pe fiecare felie de mikkie burger si la sfirsit creierul lui s-a “illuminat” in toata splendoarea lui “maro du fecal pure”….
    Dupa vizita ei, Neulan = holda noua ( de kkt ), simt ca mi-e greata si incepe sa puta chiar si pe starzile adiacente cotroceniului.

    “Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.” – Eleanor Roosevelt —–> Oare eu sint o minte mica ????

    • Sebastian says

      “Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.” SOCRATE a zis asta. A fost un mare filozof grec.
      Ce inseamna ca oamenii nu mai citesc. Asteapta totul de pe Goagle!

  6. GM says

    Domnule Vintu , se anunta interesanta emisiunea lui Turcescu , diseara la 8.30 , pe Unde .TV

    Vizionare placuta !

    ,,CINE MUNCESTE , NU ARE TIMP SA CASTIGE ”.

  7. Max Seydlitz says

    Neuland vine si ea pe unde mai e primita. Respectiv numai in Ucraina si in Romania. In rest, sotia lui Robert Kagan, la fel ca generalul Breedlove, alt neocon turbat, are toate usile cancelariilor trantite in fata. Dar Romania, la fel ca Ucraina si Kosovo, e o tara condusa din interiorul ambasadei. Lucru care spune mai multe despre Romania decat despre ambasade…. Excelenta, cand aveti timp, uitati-va la fata lui Neuland cand a trebuit sa-l insoteasca pe Kerry in vizita in Rusia, in decembrie. Nepretuit! Mai ales cand a fost obligata sa “faca frumos” si se plimbe pe strazile Moscovei… Neoconservatorii sunt flagelul epocii noastre. Cum a spus Paul Craig Roberts, “niste trotskisti deghizati in anti-comunisti”. Reagan i-a bagat in inchisoare. Dar, in lumea de azi, nu mai exista niciun Reagan.

    • Sebastian says

      Vrem, nu vrem, de comunism tot nu scapam. Fie ca ii zic ei New World Order fie ca ii pun alta eticheta e acelasi lucru.
      Dar, astept ziua can romanii o sa fie sinceri cu ei insisi. Vreau sa admitem asa la nivel national: ne place sa fim condusi si suntem un popor de oameni foarte slabi. Destepti, talentati, etc dar foarte slabi. Nu tinem unu la altul nu ne pasa de tara noastra suntem niste egoisti si individualisti! Cand dupa revolutie v-ati umplut casa cu saci de dolari v-ati gandit pe termen lung ce se va intampla cu tara?! Nu. Nimeni nu s-a gandit.
      Am trait in Anglia, Am trait in Rusia. nu ne putem compara.
      Nu mai dati vina nici pe Basescu nici pe Iohannis nici pe nimeni. Suntem o rasa slaba de aia suntem sclavi in propria tara. Alte tari mai mici si fara resurse sunt o putere (Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Suedia si mai nou Vietnam). Degeaba ati ajunge dvs domnule Vantu presedinte ca nu ati avea cu cine sa faceti treaba, v-ar incolti lichelele cum l-au incoltit pe Cuza si pe altii. Tara noastra a duso bine numai sub dictatori.
      Si de Iohannis, cine stie cu ce l-au santajat americanii in Florida: IMF, NATO si altele. Ca ei numa asta fac, santajeaza si fura. Asta e America. Un tigru de carton. Asa e si UK. Ei au impresia ca sunt puterea care a fost candva. Inca au lira puternica in rest sunt praf si pulbere pe toate planurie.

  8. Maya says

    Desi v-am cunoscut nu am banuit o clipa ca avei atata profunzime.
    Pentru ca am auzit ca va intereseaza mistica indiana va aduc aminte de conceptul de “advaita” , promovat de Ramamna Maharshi in sensul de non dual.
    Nu va faceti griji de ce se intampla cu slugile care desi au vazut ce au facut stapanii, dupa ce au furat masiv din tarile lor, cu Gadafi, Sadam, Mubarak, nu au inteles nimic.
    Cat despre poporul nostru, daca a fost in stare sa-l dea pe Eminescu , Blaga si Eliade fiti sigur ca ii va supravietui si lui Klaus( am auzit ca sotia e fata servitoarei din casa boierului pe care ulterior au furat-o).
    In orice caz laudabil efortul dumeavoastra de a dumiri oamenii, si daca ma iau dupa numarul de clickuri de mare succes.

  9. Ionut says

    Din pacate in toata istoria noastra am avut slugi la conducere, declarate sau nedeclarate.

  10. Simonetta says

    Mestere Manole, scrie-ti comentariul intr-o limba de circulatie, daca romana si alfabetul latin nu-ti plac! D-le Vantu, sa ne asteptam iar la talpa ruseasca pe meleagurile noastre? Daca nu stiti dv,. intrebati-l pe Manole, poate ne da raspunsul cu caractere chirilice!

    • Titulescu says

      Apai mah fato tine capu sus ca doar nu ti-o calcat pa grumaz. Limba mea de circulatie bate de rasuna clopotele in valea jiului, nu-i ashe ca-ti place ?

  11. Irina Franț says

    Foarte bine scris. Îmi place că mereu atingeți puncte sensibile și puneți accent pe ceea ce trebuie. Nu ați mai spus nimic în ultima vreme despre cartea dumneavoastră. Ceva vești?

  12. Pintilie Andreea says

    Din câte știu eu, Halep nu e singura care și-a făcut operație estetică la sâni pentru a putea juca mai bine. Sigur, de admirat gestul ei într-o lume atât de superficială și plină de aparențe. Mă bucur să știu că-i luați apărarea și că o susțineți! :)

  13. Cristi P says

    Cam așa fac românii de obicei, când cineva câștigă sau când e ceva de bine sunt mândri de nu mai pot, iar când se pierde sau e ceva de rău… imediat dau înapoi, hulesc și le e rușine de țara lor. Vai de capul nostru, căci din păcate suntem arătați toți cu degetul din cauza unor indivizi din ăștia.

  14. Petru Ivascu says

    Apreciez stilul direct!! Din pacate, nu numai cei de peste ocean nu dau doi bani pe noi, dar nici cei ai nostrii nu dau doi bani pe noi cand sunt acolo, sus, unde se cred patru ani nemuritori!!!

  15. Adrian Kipp says

    Ca de obicei am cateva observatii;
    1. Folositi gresit cuvantul “neam” si astfel induceti o imagine falsa. Era mai bine sa-i spuneti alogen, teuton etc asumandu-va criticile tembelilor nationalisti pe care ii hraniti.Acest presedinte nu-i din neamul nostru. E un sas pus presedinte de un grup de tipi din afara tarii la intelegere cu alt grup de tipi din afara tarii. Pe tipii din tara nu i-au intrebat pentru ca nu conteaza.
    2. El este sluga celor care l-au pus acolo….si nu romanii au fost aceia. De fapt romanii nu si-au ales conducatorii NICIODATA .
    3 . Fiti sincer si recunoasteti ca acele partide “reprezentative” sunt o masa de sugatori din fluiere tot la straini …aia care duc mana la inima cand mint sunt cu fluiere saxone iar ailalti cu ce fluiere mai pot gasi prin est.

    Daca vreti sa iesiti din cazanul urat mirositor macar incepeti sa recunoasteti lucrurile simple, de pilda , ca si dvs sunteti manat de interese a caror sluga sunteti sau ca de fapt pulimea chiar nu conteaza si dvs ati vrea sa va folositi un pic de psihoistorie ca sa va jucati rolul in sf-ul ce urmeaza Eu as fi spus ca v-at vandut sufletul…daca as fi stiut ca l-at avut dar cel putin imi este clar ca un stapan aveti. Cine are orgoliu are si stapan …e o regula a vietii pe care putini o pricep si atunci cand o pricep e prea tarziu.
    Sa fiti sanatos si cu toti banii !

    • says

      @Kipp
      -Ioh a fost sustinut de un grup din Germania si un grup din serviciul intern (doar o parte).
      – US inca se abtine in aceasta chestiune dar nu pentru mult timp
      – cei din serviciul intern de informatii care nu au dorit un presedinte nemt sunt nemultumiti.
      – celelalte servicii de informatii sunt nemultumite
      – chiar si cei care l-au sustinut se intreba in cat timp Klaus se va descotorosi
      de ei
      – au fost deturnati foarte multi bani pentru campanii electorale si pentru plati in strainatate. Real nu exista nicio garantie pentru nimic.

      • Adrian Kipp says

        A fost clar de la bun inceput ca se cauta unul cu buba mare in cap. Antonescu avea bube si pe fata si pe cur asa ca l-au pus de teuton si i-au dat caciula sa nu se vada buba. Problema e …cand il lasa fara caciula … ca se pare ca nu-l tine 5 ani caciula…a inceput sa naparleasca …

        • says

          Gresit, Adrian Kipp. Cand au ajuns in Romania cei de peste Ocean au inceput sa-i ‘decapiteze’ pe cei care contau sociologic in Romania, pe cei care erau noduri de retea. Au aparut cei din reteaua informala. Mai needucati, mai nepriceputi in arta guvernari dar frustrati si ascultatori. Cu timpul le-a trecut prin cap ca se pot autodetermina. Ce crezi ca le face stapanu? Ii decapiteaza. Nimeni nu are nevoie de noduri reale de retea si tot ce au reformat in ultimii 12 ani au suflet de sluga si curaj de soricel. Si acus le vine si lor randul.

          • Adrian Kipp says

            Bine au facut …fara schimbare nu exista progres…doar ca trebuie sa schimbi vaca de muls si nu …mulgatorul….

  16. gheorghe says

    Am mai scris asta: eu iti citesc cu atentie scrierile, pentru capacitatea profunda de analiza a lucrurilor. Cu multe din scrierile tale am fost de acord, dar uite cu asta ca dl. Iohannis este “omul americanilor” si ca Victoria Neulan nu s-a intalnit cu “liderii celor două mari blocuri” ca atatea parale dau pe ei, NU sunt de acord.
    De ce ? Personal, eu nu dau mana si nu vorbesc cu toti prostii, cu atat mai mult, nu ma intalnesc cu infractori. De ce? Deoarece se poate interpreta ca un gest de aprobare a actiunilor acestora. Acum o intelegi pe Neulan ? Eu sunt mandru cand dl. Iohannis da mana cu presedintele Obama si este in mijlocul grupurilor de discutii. Asta ca o comparatie cu alt fost presedinte…

    • Vasile says

      Gheorghe, comentariul tau nu e comentariu de Gheorghe ci de Jeffrey sau de Georg-Friedrich . Nu sunt bune nici cele de Ivan Ivanovici… dar cele de Gheorghe autentic nu se “gudura” la mana intinsa de “stapan” catre “vasal” … asa ca Jeffrey sau Georg-Friedrich … fii mandru de Klaus si atentie sa nu-ti raresti pantalonii in genunchi si puloverul in coate … pacat de ele si sunt bune sa acopere restul daca obedienta stupida nu reusesc sa o acopere.

  17. Manole says

    Добрый вечер! Так как вы приехали главы 33, в общей сложности около резонанса для ценителей усмотрению Вселенной. Г-н Овидий, даже лично знаю вас, и вы являетесь истинным модель, но напрасно, потому что они не имеют никого. У меня есть вопрос, который вы можете развивать в будущей статье. Что вы думаете, что ваш Тевтонского ордена в Карпатах? Расскажите нам бедную душу, как мало времени теряется кладки ремесла. Конечно, если вы не боитесь, что они собираются, чтобы очистить ваши мальчики, и вы будете рыбалки в дельте. Спасибо за Ваше внимание!

      • Ionut says

        Mai Manole, ai mila de noi si tradu ce-ai vrut sa zici. Nu de alta, dar ce ne ofera Google Translate, nu ne ajuta prea mult :)

    • Titulescu says

      Bah Manole o zis ca e mindru mah ca e teuton de-adevaratelea, din ordinul ala al Dragonilor. Acuma intelesum-ai ? Meri mai departe la zidit ca se intareste Ana, mah betengule !