Capitolul 20 – Batrahomiomahia*

Truth

Motto:
“Când ți-o fi lumea mai dragă,
să-ți pice dreapta beteagă
și s-ajungi, la cap de pod,
cerșetor, slut și nărod.”
(Miron Radu Paraschivescu – Blestem de dragoste)

Majoritatea zdrobitoare a generației mele, după ce a reușit să strice aproape în totalitate generația care a venit din urmă, mândră nevoie mare că a cunoscut la viața ei atât comunismul, cât și capitalismul, s-a retras într-o lume a ei care nu mai are nicio legătură cu realitatea. De la înălțimea patetică a vârstei pe care o au, membrii ei continuă să propovăduiască valori în care nu au crezut sau pe care nu le-au înțeles vreodată, valori care oricum au un impact minor asupra tinerei generații. Și asta nu din cauza lipsei lor de perenitate, ci din pricina celor care le rostesc. Disprețul tinerei generații pentru generația mea este total și îndreptățit. Același dispreț îl manifestă și la adresa generației de mijloc, urmare a faptului că aceasta i-a exclus din procesul de construcție și alocare de resurse – nu doar materiale, ci și spirituale. Răspunsul la acest dispreț este nepăsarea: nimeni nu le dă nimic, nimeni nu îi învață nimic, tineri amanetați, vânduți și manipulați în cel mai grotesc mod posibil, dezmoșteniți de țara lor, condamnați să trăiască într-o stare de semipribegie sau de sclavie modernă în propria lor casă.

O adunătură de derbedei, grupată în partide politice, cu un servilism dezgustător la adresa americanilor, a obținut de la aceștia dreptul de a jefui pe rupte fără să-și dea seama că în timpul ăsta Coldea și Maior le făceau dosare penale pentru fiecare furăciune la ordinul acelorași băieți. Așa se face că, tremurând de spaima pușcăriei și a confiscării rodului tâlhăriilor lor, au cedat bogățiile și suveranitatea “țărișoarei noastre” fără să clipească. Zi de zi îi vedem pe “marii politicieni” din România făcând coadă la ușa lui Coldea, cerșindu-i favoarea de a bea o cafea împreună în speranța de a obține bunăvoința acestuia. Proștii nu realizează faptul că după dezvăluirile celor două Femei, Udrea și Bica, el însuși este pe făraș, manevrele cu Tender și Ghiță neputând să prostească pe nimeni. Ele fac parte dintr-un joc personal în care a folosit resursele instituției, nu ca urmare a strategiei impuse de stăpânii lui. Tentativa de ștergere a urmelor a fost făcută cu atâta stângăcie încât toți și-au dat seama de nivelul precar al profesionalismului și onestității acestuia. Trucul acela cu:
“– Întâi îți dau maxim de pușcărie, apoi te albesc cu acoperiții mei din presă pentru a netezi calea unei decizii favorabile în rejudecarea cauzei.” (cazul Tender)
sau
„– Parchetul îți pune sechestru și instanța ți-l ridică.” (cazul Ghiță)
arată că d-nul Coldea datorează celor doi atât de multe încât, din disperare, recurge la aceste manevre jenant de simpliste chiar și pentru un absolvent de liceu.

Tinerei generații trebuie să i se spună toate astea pentru că ea va trebui să repare porcăriile pe care noi le-am făcut; ei trebuie să i se explice mecanismele prin care noi am expropriat-o și de ce am făcut-o pentru că ea va trebui să redea România românilor. Evident că aceste două generații mai vârstnice au tot interesul să ascundă aceste adevăruri, să-și camufleze vinovăția în spatele unor sforăitoare tirade patriotarde. În aceste generații există indiscutabil și oameni de o foarte bună calitate, inteligenți, cultivați, onești, dar prin lipsa lor de implicare și combativitate sunt la fel de vinovați ca derbedeii despre care v-am povestit până acum. Pentru că au pus mai presus de viitorul copiilor lor siguranța și confortul propriu.

Nu este de mirare că tânăra generație îi detestă în egală măsură, considerându-i la fel de vinovați ca și pe ceilalți. În acest context am apreciat că una dintre soluțiile care se impune pentru armonizarea relațiilor dintre generații este comunicarea. Noi să le spunem ce tâmpenii am făcut și să le împărtășim din experiența de viață acumulată pentru a-i ajuta să găsească mai ușor soluții problemelor pe care le-am generat. Îi invit pe oamenii de o bună calitate de care vă vorbeam să înceapă să comunice cu tinerii, chiar dacă la început vor fi insultați sau înjurați. Cu timpul, demersul lor se va dovedi destul de util. Veți fi surprinși, dragi babalâci (este prima oară când vă fac onoarea să comunic cu voi), câtă substanță și câtă profunzime zac în copiii ăștia. E drept că au și ei cretinii lor, dar să nu uităm că și noi îi avem pe ai noștri. Vă veți reîntâlni cu un tip de candoare pe care noi am pierdut-o demult și care vă va ajuta să întineriți puțin.

Ajutați-i, lua-v-ar dracu’!
Nimeni nu o face!

* Batrahomiomahia (“Bătălia broaștelor cu șoarecii”), atribuită de romanii antici lui Homer, dar cu o paternitate până în ziua de astăzi discutabilă, reprezintă o zoo-parodie a Iliadei. Intrată în mentalul colectiv ca sinonim al ideii de “altercație tâmpă”, ea este esențialmente ipostaza unui oximoron: o “epopee de baltă”, episod din “măreția ridicolului”. Țiganiada lui Ion Budăi-Deleanu aduce în literatura română din parfumul epopeilor ratate, în timp ce o altă interpretare a termenului ar putea fi cea de “stupiditate solemnă”, ale cărei reprezentații le regăsim recurent în prime-time-ul socio-politic românesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 28 COMENTARII
  1. Sebastian says

    Imi place cum ne vorbiti, domnule Vantu!
    .. Dar pana nu avem un premier calumea generatia tanara nu va fi miscata sau energizata.
    Iohannis impreuna cu un premier serios, inteligent si eficient ne pot inspira pe noi romanii si pot spune: “Haidem sa ne reconstruim tara! Fiecare in patratica lui.”

  2. says

    Mi-am amintit cu drag de travestiul parodic (sau parodia travesti) din literatura antică. E gălăgie mare la mine-n cap, însă, fiindcă nu reușesc să asociez drama satirică (am zis să vin și eu cu oximoronul meu) cu drama tinerei generații care nu poate ieși din stadiul de marfă.
    Întrebarea e cam brutală, dar n-aș putea-o ocoli: dac-ați constata că sunt destui tineri doresc să transgreseze limita dintre marfă și negustor și mai ales dacă v-ar cere să le arătați în ce fel e posibil, ce exemplu din literatură ați folosi?

  3. cm says

    de ce folositi nume din politica in articolele dumneavoastra ? ei sunt sistemul, sunt toti facuti din acelasi material.

    nu uitati ca romanii sunt cei mai mari imitatori ai semenilor sai. ce face unul face si altul.

    nu spuneati dumneavoastra ca trebuie schimbat sistemul ? …pai…

  4. Brad says

    Hmmm hmmm simt , simt miros de remuscari da nu vad operele de caritate sau crezi ca ii poti lua pe lumea cealalta muahahahaha.

  5. Titulescu says

    De data asta ma bag si eu cu felicitari la cele scrise. Existind un “dar” asa si pe dincolo ca trebuie sa-ti spun ca ai uitat de batalia interna a celor care sint pe anumite posturi si dimineata la sedinta incearca sa tina linia cea dreapta dar se gindesc cum seara de seara amanta perversa le cere ceva si ei trebuie sa “produca” pentru ca dealtfel salariul le ajunge doar de o simpla muye pe care oricum le-o da seful. Soareci sint multi si nu reusesc sa prinda broastele care au sarit pe scara hotilor asa ca se hranesc cu firimiturile ce cad din gurile baloase. Balosu’ Tariceanu are limba scoasa de 1 metru la despicatura tinara dintre picioarele nevestei, si apoi sa “converseze” si sa inteleaga capitalismul propagat de el ?
    Visul unei nopti de vara pe o in-“sula” din Grecia falimentara…

  6. anonim says

    Sunt foarte uimit de nivelul de cenzura in media romaneasca. Oficial am trait fericiti in regimul colonial de dreapta fesenist. In prezent pana si pensia tatalui meu e taiata , cariera pulbere si cu toate anchetele si toata presa au ajuns la concluzia ca originea nu are nici o importanta chiar si cu intimadari pe fata in fata comisiei. In regimul de ,,dreapta” e strict interzis sa se vorbeasca de politie politica de dreapta pe baza originii. Eu sunt doar unul din zecile de mii de copii ai fostilor care au suportat abuzurile de dreapta si dumneata vorbesti de conflicte intre generatii in baza carora a fost distrusa o tara? pai, pana acum pana si la pesedei conducerea o au ex-klanurile de dreapta raspopite in stangisti pentru functii…. Lucrurile sunt simple si asta se vede si dupa modelele impuse acestor generatii : un Maniu si un Vaida de la afacerea Skoda si dumneata vorbesti de Carol 1 ca a facut nu stiu ce canal prin delta. Dar vezi ca acolo era Comisia Dunarii si daca citesti ziaristica lui Eminescu ai sa vezi ca regele nu era atat de ,,roz” pentru popor…

  7. raspopitul says

    Aici nu e vorba de generatii. Romania e condusa de ,,nobilimea” clanurilor de dreapta a fostelor relicve. Dumneata arunci totul pe dezastrul lasat de o generatie si asta e fals pentru ca aici s-a condus in baza originii si pe epurari politice mai ales in servicii. Cum poti dumneata sa spui ca generatia mea e de vina cand veneau cu tot klanul in ministere ? Ce treaba are o generatie in fata klanului de partid?

  8. Theodorus says

    Problema este ca generatia dvs a pierdut razboiul cu “invadatorii”.

    De ce ar vrea generatia mea sa invete de la looseri? Cei care pot si ii duce capul invata de la “invadatori”.

    Fiecare pe unde poate, unii prin corporatii, altii pe la MBA uri, altii pe care eu ii stiu personal au mentori oameni de afaceri la 60 de ani, semi-retrasi si care se bucura sa impartaseasca experienta de o viata cu cei tineri.

    In afara sunt cluburi (de golf) unde tinerii ambitiosi se duc doar ca sa aiba de la cine invata. “Batranii”care au condus firme o viata, se bucura ca cineva le cere inca sfatul. Tinerii au access la o experienta de o viata a unor oameni de success, aproape gratis. Asa se nasc relatiile mentor-mentee. E un win-win.

    Deci inteleg demersul dvs. Ba chiar sunt dispus sa ascult. Dar explicati-mi ce ar avea de invatat generatia mea de la generatia dvs.

    Pentru ca, repet, ati pierdut razboiul cu aia din afara. Au fost mai eficienti. Sistemul lor a fost mai bun. Tinerii nostri sunt sclavi in corporatii, voi sunteti in puscarii.

    Inteleg ca regretati ca nu ati fost mai destepti. Mintea de pe urma a romanului, se zice.

    Si inteleg ca doriti un dialog, il provocati. Eu raspund provocarii.
    Deci, ce as avea eu de invatat de la dvs si care sa fie aplicabil in sistemul capitalist care se va instala (si) aici?

    • che says

      Daca ai privit la ce spune dl. SOV , trebuie sa sti ca nu e deajuns…trebuie sa si vezi. Multi oameni privesc dar putini vad, muti aud dar putini asculta.
      Noi trebuie sa invatam din greselile generatiei SOV, si sa gasim solutii.
      Care-I problema ca sunt mari, si ce daca noi suntem mici? Trebuie sa ne angajam in lupta care se potriveste cu toti factorii existenti, in cazul nostru …gherila.
      O armata de lei poate fi infranta de o armata de magari, cu conditia ca cea din urma sa fie condusa de un leu…
      Capu’ sus bro!

  9. Dan says

    Acest articol sintetizeaza foarte bine care este situatia de fapt din momentul de fata. Tara nu ne mai apartine: sistem bancar, resurse, servicii, pana si pamantul nu mai este al nostru.

    As vrea sa ne spuna domnul Mugur Isarescu care este structura actionariatului BNR. Am tot cautat si nu am gasit. BNR este doar cu numele Banca Nationala a Romaniei? Cel putin, din actiunile ei asa lasa de inteles.

    Vom ajunge sa platim ca sa iesim pe strada. Suntem, asa cum bine ati spus sclavi moderni in propria noastra tara. La mine in oras exista fabrici de textile “patronate” de greci si italieni unde o muncitoare castiga 1,3 lei/ora dupa 10 ore de munca pe zi. Intr-o tara din UE, sinistra “inventie” in anul 2015.

    Mi-a placut faptul ca ati adus in discutie si partea spirituala. Cred ca nimic nu e in zadar, totul are un rost. Cred ca si perioada asta din 1989 incoace a avut si are rostul ei. Evolutia are caile ei, nebanuite.

    La fel ca si dumneavoastra cred ca generatia tanara este cea care va schimba lucrurile in tara asta. De aceea, de cate ori am ocazia stau de vorba cu ei si incerc sa le explic lucrurile asa cum faceti dumneavoastra in acest articol. E datoria noastra, sa le aratam tinerilor adevarul din spatele lucrurilor si faptelor din ultimii 25 ani care au condus la starea de fapt din ziua de azi. Poate nu toti vor intelege mesajul, e normal insa asta e cel mai bun lucru pe care il poti face: sa-i strangi in jurul tau pe cei care inteleg si impreuna cu ei sa faci lucruri bune.

    Ma indoiesc ca oamenii din actuala clasa politica, indiferent de generatie, au capacitatea (si aici sunt foarte sincer, ma uit la ei cum arata, la gesturile lor, la ceea ce spun si o cum o spun, implicit cum gandesc si ma intreb ce ar fi fost de capul lor daca nu ar fi venit “Revolutia din 1989”) sa ne scoata din jugul la care tragem toti, din pacate pentru interesul si bunastarea altora.

    Sper sa nu va opriti aici si sa fiti alaturi de cei care inteleg cu adevarat ce s-a intamplat in toti acesti ani in Romania si care doresc sa schimbe lucrurile astfel incat sa nu mai fim sclavi moderni, sa ne recapatam demnitatea ca popor si indivizi.

    Cu stima.

  10. says

    Domnule Vantu, m-am tot abtinut sa comentez pe aici dar astazi chiar o sa o fac si mi-ar placea in mod special sa primesc si un raspuns.

    Am 25 de ani. Sunt plecat de acasa de la 15. Am terminat un colegiu de prestigiu din Ploiesti, am plecat pe spinarea mea la o facultate in Anglia, am terminat-o, m-am intors in tara. Ai mei inca au un salariu cumulat de 2000 de RON pe luna, si asta dupa zeci de ani de munca. Eu am un salariu de 4 ori mai mare ca ei, desi pe cartea de munca am 2 ani de experienta. Am invatat, am muncit, am facut tot ce era nevoie ca sa ajung unde am ajuns, si totusi nu e gata inca. Am fost pe rand boschetar, golan, nesimtit, student, elev fara bani de o cafea dimineata, am muncit si pe santiere si in multinationale.

    Si m-am intors acasa (asa cum ne ruga Ponta mincinosu’) sa ajutam la refacerea tarii (de fapt am venit pentru ca mi-am dat seama ca la noi se pot face multe, doar ca fara niciun ajutor sau sustinere).

    Prima problema: diploma mea nu intra in lista aceea de meserii publicate de Ministerul X pentru care se returneaza o parte din impozit angajatului. De ce? intrebati-i pe ei.

    Am echivalat diploma, aceeasi problema. Licenta mea nu exista in Romania pentru ca nu exista, iar la traducere s-a blocat jumatate de minister.

    Am vrut sa fac o firma sa particip la licitatii pentru ceea ce fac eu. Imposibil, pentru ca proiectele se dau pe sub mana, se cer niste SF-uri in caietele de sarcini, si alte asemenea.

    Acum spuneti-mi d’voastra domnule Vantu, noi ce facem? Pe cine tragem la raspundere? CUM? Nici macar nu vrem sa treagem pe cineva la raspundere, vrem doar sa plecati si sa ne lasati sa ne organizam noi. Stim ce avem de facut, stim cum se face, ne lipseste doar posibilitatea. Iar de nu ne-oti da-o, apai noi sa fim sanatosi.

    Ceasul ticaie, stresul e mare si oala sub presiune nu mai duce.

    • Dan says

      Nu vor pleca. De fapt ei nici nu mai au puterea, asta de mult timp. In prostia lor au dat tara mana altora, in functie de interesele altora. Nici macar nu avut demnitatea sa ceara si altceva decat sa fie la putere ca sa poata sa fure si ei.

    • che says

      In astfel de situatie Solutia este gherila, afacerile nu se fac doar la lumina zilei, bine ai venit in jungla!
      Eu personal asa procedez, doar ca in alta liga.
      Stima.

    • Titulescu says

      Daca ai sa urmaresti pe cei care iti pun frina prin legile pe care te pun sa le respecti si ei nu, atunci nu faci nimic. Jocul e murdar si trebuie sa te murdaresti si mare atentie, fa exact ca ei si aplica aceleasi metode. Numai asa ai cistig.

  11. nicolae says

    Gura pacatosului adevar graieste ! Lucrurile intradevar se misca in directia cea buna , scopul scuza mijloacele , etc. . Urmatoarea provocare este sa-i tinem pe copiii generatiei toxice departe de parghiile puterii , pentru ca acestia vor perpetua tiparul comportamental si moral invatat de acasa . ( un exemplu ar fi intrarea puradelului lui nastase in politica pe usa din dos!)

  12. says

    Datorita tonului semi-vinovat si modul datului (unelor) cartilor pe fata, adoptat progresiv de la inceputul blogului, incep sa va privesc ca pe un Tommaso Buscetta contemporan :))

  13. Si ca daca says

    Nu cred ca cei care nu s-au implicat au aceeasi responsabilitate cu cei ce au capatuit aceata tara.Nu sunt de acord.De cele mai multe ori am incercat insa in zadar, nepotismul are intaietate.Cu stima.

  14. poiana cu indoieli says

    Un post care, desi nu ma priveste catusi de putin, ma obliga sa iau manusa de jos.Asta pentru ca ati sesizat o chestiune cu adevarat importanta si anume fractura, in viziunea mea iremediabila intre generatiile despartite chiar de foarte putin timp, sa zicem si 20 ani.Intr-adevar generatiei de 60 – 70 ani ii revine obligatia deloc usoara sa isi devoaleze cu sinceritate inteleapta mecanismele prin care in mod asiduu au virat, girat si promovat un tip de comportament societar falimentar si asta pentru ca s-a crezut prea mult in ipoteza dupa mine potopul, mie si alor mei sa-mi fie bine.Na, ca se pare ca pentru multi, nesperat si pentru autorii acestei constructii multi prea multi, li s-a ingaduit sa respire si aerul decaderii abisabile din palatele de clestar in mizeria penitenciara.Multi spun ca viata are ironia ei.Altii ca nu parasesti pamantul pana nu dai vama demonilor care ti-au carmuit viata.
    Drama e ca generatia de 20- 40 ani nu are:
    – propriile repere morale;
    -propriul reflex logic unanim acceptat;
    -constiinta unei aderari minimale la o constiinta societara, etc.
    Astfel incat daca primul grup a performat inteligent manipuland si degradand valoric principii de care avea habar ceilalti performeaza cretin, imberb urcati pe un scaun prea mic sa ajunga la nivelul valorilor manipulate de primii.
    Asta e in opinia mea dilema de azi:Cum vom face o juxtapunere corecta cu efecte fructuoase pentru viitorul acestui neam intre doua generatii care nu ca nu se cunosc ci se detesta si care nu sunt legate decat de nepasare fata de ele insele si unele de altele.
    V-am citit toate posturile pana acum si in sfarsit am o nelamurire in ceea ce va priveste: De ce v-au trebuit 19 capitole ca sa abordati o chestiune care e cu adevarat importanta si relevanta in raport cu efectele si cauzele tragediei in care suntem toti actori?
    Pentru acest post cu sincera simptatie!
    p.s. Sa nu indrazniti sa credeti ca vreo una din remarci a fost investita de mine cu vocatia sa va lezeze!Neam!