Capitolul 71 – “Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm”

vladimir-lenin

Atunci când societatea în care trăiești nu-ți oferă decât dezamăgiri, ai câteva variante de reacție.

 1. Îi întorci spatele și pleci în altă țară.
 2. Te izolezi, ori singur ori împreună cu un grup de amici, și nu te mai interesează nimic din ceea ce se petrece în jurul tău, disprețuind sau urând tot ce este în afara acestui grup.
 3. Apelezi la consumul de droguri, construindu-ți propria lume, sau la băutură, pentru a ieși măcar câteva ore din lumea pe care o detești.
 4. Decizi să lupți, să te implici, să încerci să schimbi lucrurile în mai bine. În absența unui lider pe care să-l respecți, acțiunile tale vor fi anarhice și confiscate rapid de organizații oculte, cu agende și interese care nu au nimic de-a face cu frustrările care te-au determinat să intri în luptă. Cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind cel al grupurilor #rezist.

În locul acestor patru tipuri de reacție îți propun, generație, să iei în calcul un al cincilea tip: cererea unei mișcări progresiste care să pornească din marile centre universitare ale țării. Nu mă refer la un nou partid politic, ci la o mișcare care să pună o presiune maximă pe cele două partide care contează cu adevărat în România, PSD și PNL. Această mișcare trebuie să impună clasei politice niște obiective clare, care să anvizajeze modernizarea țării, recâștigarea demnității naționale și individuale, independența reală a țării, asigurarea unei vieți onorabile și a protecției ei, respectarea promisiunilor electorale. În acest sens, trebuie aruncat în aer actualul stat și construit un altul de la zero. Așa cum ți-am mai explicat, statul nu este altceva decât un pachet de legi, legi care decurg dintr-o lege fundamentală – Constituția. Dacă ea este defectă sau depășită, atunci și legile care decurg de aici sunt defecte sau depășite, precum și instituțiile generate pentru respectarea și aplicarea lor. A devenit vizibil, chiar și pentru cei mai neatenți dintre voi, că actuala Constituție este și defectă și depășită. De aici existența unui stat de doi bani, nefuncțional, permisiv la tot felul de abuzuri îndreptate împotriva voastră, generator de sărăcie, de dezbinare și de îndobitocire.

În noua Constituție trebuie să se stabilească puterea dominantă, tipul de republică, reîmpărțirea teritorial-administrativă, descentralizarea. Din noua Constituție trebuie să se nască o altă lege electorală, altele coduri comerciale, civile, administrative și penale, legi care să stabilească în mod corect responsabilitățile statului vizavi de țara pe care o conduce și ce se întâmplă în cazul nerespectării lor.

Și acum, iată, generație, de ce ți-am sugerat acele câteva măsuri care ar trebui, în opinia mea, să fie cuprinse în noul pachet de legi care să definească ceea ce ar trebui să fie noul stat român.

 1. Reîmpărțirea teritorial-administrativă

La ora actuală, România este împărțită în 41 de județe, cu 41 de prefecturi, 41 de consilii județene. În locul lor, se pot crea 7-8 regiuni care să fie conduse de un guvernator ales de cetățenii regiunii, dar care să poată fi demis de Guvern sau de președinte, în cazuri bine reglementate. În felul acesta se asigură o scădere uriașă a costurilor, o implementare mult mai rapidă a deciziilor, se diminuează corupția până la un nivel acceptabil, se pot accesa mult mai ușor resursele din piețele financiar-bancare și nu numai.

 1. Descentralizarea

Fiecare regiune va avea sursele sale de venituri, provenite din activele din zonă. Din aceste resurse va trebui să întrețină toate instituțiile publice aflate pe teritoriul ei, pe deoparte, și să dea și statului o cota parte. În aceste condiții, este normal ca toate aceste instituții, mai puțin cele speciale (armata, servicii de intelligence), să treacă în subordinea guvernatorului. Pentru a putea face față acestor costuri, guvernatorul va fi obligat să genereze noi centre de venit și să reducă cheltuielile. Astfel va fi obligat să reducă cheltuielile de personal, prin introducerea informatizării pe scară largă a întregii administrații, va trebui să încurajeze și să protejeze întreprinzătorii locali, să atragă investiții din afara regiunii, să desființeze consilie locale (un cost uriaș pe care populația îl suportă doar pentru ca partidele să aibă de unde oferi sinecuri clientelei).

În timp, competiția care se va naște între cele 7-8 regiuni va scoate la suprafață oameni valoroși care astăzi par a fi inexistenți.

 1. Tipul de republică

Astăzi, România este o republică semi-prezidențială. Adică, nici cal, nici măgar. Proaspăt ieșiți din dictatură am făcut o Constituție în care puterea s-a împărțit de o asemenea manieră încât, practic, n-o deține nimeni cu adevărat. Așa se face că statul român a rămas fără cap dar cu o mulțime de membre și organe aflate într-o coliziune continuă, coliziune în care a atras și toate segmentele națiunii. Nefiind nimic gânditor în fruntea sa, statul a devenit cel mai mare coșmar al națiunii. Ne mișcăm haotic și spasmodic, fără țintă, fără ideal, în condițiile în care parcă avem mai mulți dușmani decât oricând. Atât de detestat a devenit acest stat încât unul dintre liderii intelectuali de necontestat al generației mele, Liviu Antonesei, a decis să-și ia lumea în cap cu tot cu Transilvania. Și nu e singurul.

Iată de ce, încă de la începuturile mele în online ți-am propus ca România să devină o republică prezidențială, adică să-i dai unui singur om toată puterea statului, pe timpul mandatului sau a mandatelor sale. Să alegi un personaj care să fie capabil să te conducă și să-ți asigure stabilitate materială și protecție. Cui te plângi astăzi, dacă este nedreptățit? Cui îi poți cere astăzi ajutorul, când greutățile se prăbușesc peste tine?

 1. O nouă lege electorală

Trebuie ca prin noua lege electorală pragul intrării în Parlament să crească suficient de mult încât să blocheze intrarea partidelor mici. Partidele balama trebuie să dispară. România are nevoie doar de două partide puternice care să alterneze la putere și oricare dintre ele să-și poată pune în aplicare promisiunile electorale care le-au adus la putere. În cazul nerespectării acestor promisiuni, trebuie socotința de președinte, pentru înlocuirea lui cu cel de al doilea. Asta va duce la responsabilizarea întregii clase politice, la campanii în care vor promite doar ceea ce pot înfăptui, iar electoratul nu va mai putea fi păcălit de tot felul de escroci populiști. Din acel moment nu vei mai vedea cocoțați în fruntea țării tot felul de idioți. Pentru a-și putea îndeplini promisiunile, partidele vor fi obligate să apeleze la oamenii valoroși din societate.

Doar a ieși din când în când pe străzi să zbieri aiurea împotriva vreunui guvern, este doar o pierdere de timp. Trebuie să ieși cu o listă clară de revendicări și să nu te lași până nu câștigi. Marile mișcări progresiste din lume au fost generate de studenți. Sarcina ta, generație, nu este aceea de a rezista. Și cei care trăiesc prin canale și boschete rezistă. Sarcina ta este să te bați și să câștigi, iar pentru asta trebuie să știi ce vrei să câștigi. Statul care conduce astăzi România este un coșmar pentru aproape toți cetățenii țării. De aceea el trebuie dărâmat și construit unul nou, care să fie capabil să-ți ofere protecție fizică și materială, să-ți ofere stradă, școală și spital. Să-ți ofere, printr-un proiect de țară, un viitor, locuri de muncă, salarii care să-ți permită nu doar să supraviețuiești, ci și să te bucuri de viață, case gata mobilate la chirii modice. România are destule resurse ca să-ți poată oferi toate astea. Are nevoie doar de un stat responsabil și de un șef, iar asta poate fi obținut prin presiuni extreme și continue pe cele două partide. Îți place sau nu, generație, dar trebuie să le aplici doctrina Lenin: „Dacă nu știi, te învățăm; dacă nu poți, te ajutăm; dacă nu vrei, te obligăm!”

Ăștia nici nu știu, nici nu pot și nu vor. În proiectul de țară pe care l-am publicat acum câteva luni, precum și în acest material, ai tot ce-ți trebuie, generație, ca să-i înveți și să-i ajuți. Mai trebuie doar să-i obligi. Habar n-ai, generație, unde poate ajunge țara asta, unde poate ajunge nivelul tău de trai, în maxim 10 ani. Dacă te organizezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

  VEZI 10 COMENTARII
 1. Inainte de toate sa ne intrebam: … says

  … “Care este sunetul facut de o singura mana care aplauda?”

  Apoi sa nu uitam ce spunea Ja’far-al-Sâdiq: “Cauza noastra e un secret inlauntrul unui secret, secretul a ceva ce ramane invaluit, un secret pe care numai un alt secret il poate explica, e un secret despre un secret care-si afla multumirea intr-un secret.”
  Consider ca tot ceea ce ati citit mai sus este suficient pentru a-l intelege pe marele nostru ganditor, imuabilul, angelicul si genialul NAM!
  NAM pluteste in balta, balta care pe vremuri era balta lui, a hipopotamului.Acum balta a secat.NAM sta pe fundul baltii ca si un mic Montgolfier.Pe vremuri, cand era apa in balta, isi misca cu talent coada ca sa imprastie kkt.Asa face un hipoNAM pentru marcarea teritoriului.Fara apa si in soarele torid NAM misca codita ca un arierat.Bufonul cotcar nu-si da seama ca H2O s-a evaporat.Aplecati cu mare bagare de seama urechile la povetele NAM-ului, nu e pentru oricine a asculta, pricepe si aplica ce … spune NAM!

 2. Corneliu Stanciulescu says

  Perfect de acord. As mai adauga o lege prin care sa fie imposibila trecerea unor deputati/senatori de la un partid la altul (in functie de interesele proprii) in timpul exercitarii mandatului. In cazul in care nu mai este de acord cu linia partidului care l-a propulsat in Parlament, sa-si dea demisia si sa iasa gratios din aceasta institutie. Dupa aceea, este liber sa se duca la orice partid vrea si sa candideze la urmatoarele alegeri, pe listele aceluia.

 3. Simonetta says

  În trecut am mai amintit si eu într-un comentariu de Mișcarea 5 Stele din Italia, gândită si inițiată de talentatul actor comic Peppe Grillo.
  Este foarte interesant unde au ajuns si ce au reușit a faca acolo.
  În ceea ce privește republica prezidențială, cred ca este o soluție.
  Singura republica prezidențială criticată în ultimul an, intr-un mod excesiv si injust( astept injuraturi , nu-i o problema)….este acum in Turcia.
  A reusit Erdogan si cică ar fi sultan sau dictator, după scrierile în mai multe limbi ale unora.
  Nu poti intelege nimic bine, când ti se baga cu polonicul stiri în cap. O parere reală iti poti face călătorind într-o tara( nu la mare în vacanta)., documentandu-te, experimentand si gândind.
  Poti descoperi ca este un regim autoritar( în acea arie geo-politica fiind singurul tip de regim facut pentru tara. Ca sa mai existe ca națiune. )
  Regimul autoritar, nefiind nici totalitarist nici prea democrat. Pericolele cu care se confruntă tara aia, sunt imense.
  Revenind la oile noastre, da….si eu cred ca tara noastra ar putea sa devina o republica prezidențială.
  În continuare, urez cu drag * La multi ani* de Mos Niculae, celor ce poartă acest nume ,dar și tuturor adulților care încă se simt copii🐕🐺🐵🦌

 4. says

  …o “Booomba”…..la punctul 3. Cea mai proasta si nefericita dintre alegerile posibile, si prin care ti se deschid doua drumuri in fata si legate unul de celalalt,..primul e spitalul iar al-ll-lea drum duce spre cimitir in mod sigur !!!…pct. 4..Aici ar fi mai mult de analizat si comentat insa fiind prea mult o sa incerc sa comprim pe cit e posibil, aaaiurea. LIDERI sunt destui slava domnului, mai problematic e cu poporul sau camarazii tai de drum si de care ai nevoie in ceea ce vrei sa interprinzi, la fel de important e sa ai si pe cineva cu putere economica sau financiara, un om de afaceri care sa creada si sa sustina noul proiect, dar chiar si asa cred ca tot camarazii si oamenii cei apropiati sunt mult mai importanti, si spun asta deoarece suntem cu totii Romani_( stiu ! am citat din versurile celor de la BUG mafia~)_si ne-am format, si am trait ca cetateni cu drepturi egale chipurile in romania, iar asta spune totul..! !! ! ! !!! !! ! !..iar foarte multi dintre noi cedeaza, tentatilor bineinteles, tentatii care mai de care, sau gasesc fel si fel de motive mai mult sau mai putin obiective pt. a abandona, iar cei cu care tu vrei sa lupti si in final sa-i inlaturi, fac tot ce le sta in putinta ca sa dinamiteze inca din start noul proiect politic sau de tara. Cum a fost si cazul PPDD de exemplu, bine acolo vina ii apartine in totalitate liderului caci sa hazardat si aventurat prea departe, deoarece sa luat la trinta si lupta directa cu VV Ponta, pe care el_DD in “naivitatea” sa la considerat ca fiind 1 pisic, numai ca PISICUL nostru avea niste ghiare de Tigru !!..Ha~Ha~..~In fine~..Cit despre cei de la #rezist cred ca nu e ceva serios si de anvergura, iar din ceea ce sa scris si vorbit prin media se pare ca pe liderii lor ii intereseaza doar sa isi faca intrarea in parlament la alegerile viitoare, si deci se folosesc astfel de oamenii simpli si ne-afiliati politic sau la vreun ONG ca sa cistige in acest mod capital, tot politic sau de imagine….Punctul 2 insa cred ar putea fi dedicat intr-o mare masura si mediului de afaceri si patronatului, cel care clameaza si se bate cu pumnul in piept, si pe buna dreptate, ca sunt cei care aduc grosul banilor la bugetul de stat si PIB. Si cu toate acestea, si desi EI sunt verigile cheie ale economiei romanesti, cu toate astea NU sunt si in stare sa se organizeze-coaguleze si sa conceapa o structura, sau sa creeze o masa critica capabila sa lupte de la egal la egal cu actuala clasa politica si cu sistemul cel Ticalos creat de politiceni impreuna cu camarilele lor economice, si pe care tot ei oamenii de afaceri ii gireaza intr-un mod direct sau indirect, si NU sunt capabili si din pacate sa intre direct cu Panzerul in structurile sistemului si sa arate ca asa nu mai merge, k-cutare-sau-cutare-lege sau reglementare schimbata si ras-modificata de parlament si guvern le da incontinuu bataie de cap in gestionarea afacerii, s.a.m.d..Ei prefera_( de 29 de ani incoace)_mai degraba sa loveasca tot in salariat, si k-de regula, prin diferite modalitati, cea mai la indemana si consacrata deja fiind cea cu oferirea doar a salariului minim garantat pe economie…..maai departe__..”In acest sens, trebuie aruncat in aer actualul stat si construit un altul de la zero”…Cuuuuum_majiestre SOV_????….Imi aduc si acum bine aminte ca in anii 90′ si incepind cu piata Universitatii sa tot incercat acest lucru, insa mare lucru nu sa reusit, tara raminind in continuare pe mana si la discretia unor fosti Comunisti-sadea si SECU’ strinsi-uniti-grupati_si extrem de bine alipiti de pulpana lu’ tataia Ion-Ilici Iliescu_..si acum, desi au trecut 29 de ani de atunci, tot EI aceiasi oameni sunt de fapt conducatorii de facto sau din umbra a statului nostru cel de drept si democrat-culmea..si deci la fel nu e de mirare ca nu vor sa schimbe si sa modernizeze actuala constitutie, si nici nu au vreun interes, caci lor le convine de minune asa cum este ea in forma prezenta, sau cum se aplica ea via legile votate si concepute de ei si doar pt. EI acolo prin parlament….Perfect-adevarat si cele spuse la pct. 1 si 2 legat de Descentralizare si Reimpartirea teritorial-administrativa…Asta inseamna de fapt o modernizare-eficentizare o mai buna organizare, predictibiltate, bani mai multi pt. proiecte destinate strict comunitatii si regiunii, asa cum e pe dincolo in West iar EI stiu bine acest lucru, insa daca fac toate aceste lucruri si de care vorbiti si se tot vorbeste de zor in spatiul public, atunci si prin urmare la EI in conturile lor cele ascunse sau la vedere dar si al firmelor lor de partid_E’ abonate constant la bugietele locale si de stat, va ramine un gol imens din p.v. financiar si k-liqiditate, si deci nu cred ca au vreun interes in a-si taia singuri craca de sub picioare !!!..sa fim seriosi !!….”Statul care conduce astazi Romania este un cosmar pentru aproape toti cetatenii tarii.”…ESTE fara dor si poate si din pacate si bla-bla, toata lumea vorbeste, toata lumea stie acest lucru, toata lumea zice ca ar mai trebui ceva schimbat in profunzime sau din scoarta, dar cind trebuie sa ne mai si apucam de treaba si sa punem pe tabla si hirtie ceea ce trebuie facut pt. a schimba radical aceasta societate roamneasca, atunci-brusc cerul lor se inoureaza si incepe treptat sa se intunece, si pt. majoriatetea dintre ei, iar doua-zi SRI-ul nostru “drag” ca-si-afla ce le da la unii prin minte si k~p’, si asa cu am si zis de la inceput, noi suntem nascuti-traiti si formati ca oameni si cetateni devotati patriei noastre scumpe numita_RO’-mania~ ~ ~..iar mai departe:..”ne mai gandim, mai analizam, mai vedem ce punem acolo in acel proiect, maine mergem pe nu stiu unde si ne mai sfatuim cu unul sau cu altul, si tot asa mai departe,”..pina intr-un final, si se ajunge la concluzia ca NU cad de acord cu nu stiu ce capitole, ca ceva nu merge-cica, ca totusi ar fi mai bine si indicat sa o lasam balta….Si uite-na-poftim tu de ce Nu avem nici autostrazi-cai ferate-spitale moderne si noi, + o infrastructura de sec. 21 si bine pusa la punct care sa atraga investitorii de top de pe dincolo dar si turisti multi si straini…..Cit despre sistemul cel democratic bazat pe votul direct si universal si care dateaza inca din vechime si de pe vremea marelui si gloriosului nostru Imperiu Roman, vreau sa spun citeva lucruri-marunte tot de altfel…Multa lume, inclusiv eu, critica sistemul de votare American pe baza de electori si nu mai retin ce au ei pe acolo dar se pare ca e mai bun decit cel direct de la noi din Iurop de exemplu, dar si sistemul de alegeri direct si in general si asta deoarece este pe cit de invechit pe atit de ineficent, cel putin la noi la romani, sau pe la alti vecini mai Estici, nu stiu..ca doar am mai scris pe forumuri,..Tu – Eu sau NOI – si impreuna alegem_DOAR_ si_NUMAI_ceea ce ne dau si vor Ei sa alegem si nu ceea ce ar trebui sa alegem in mod normal, adica pe cei buni-profesionisti si dedicati in intregime, desi e cam mult spus, celor care i-au votat, sa faca legi dar si proiecte pt. toti cetatenii si tara, si nu doar pt. EI_si_CLIENTELELE_lor_politice si economice precum in prezent…Am mai zis deasemeni si odata pe un alt forum ca in viitor tot~ea_STIINTA~singura va produce mutatii de profunzime in constiinta si spiritul uman in asa fel incit oamenii vor evolua profund si in mod inevitabil k-mod de gandire si actiune, si poate daca nu am trai si vetui acum in anul 2018 ci in 2438 sau in 2789 sa zicem un an oarecare, atunci sistemul social-economic dar si cel de conducere a unei tari sau entitati statale si nu ii mai zic politic deoarece probabil atunci se va numi altfel, va fi sper extrem de avansat via descoperirile stiintifice si vor face ca si organizarea socio-“politica” sa fie de asa natura incit _HOTII_IMPOSTORII_’corUptii’_si_MAFIOTII_implicit cei de azi si care de fapt ne pastoresc si ne conduc pe noi cei din Ro’-democrata destinele si viata, sa nu mai aiba ce cauta printre cetateni, si cred ca vor dispare de la sine, incit se va stii dinainte cine este omul potrivit pt. locul si functia potrivita de sus pina jos, si nu ales ales prin acest sistem invechit de vot-universal-cica ce permite ca impostorii-si-ticalosii-cei-coruptii sa acceada in functii de conducere si stat pe oriunde in lume….Dar acest lucru va fi posibil doar in viitorul ceva mai indepartat din pacate, caci momentat tine doar de domeniul SF..si deci stimate domnule~majiestre_SOV~asa cum, iar, am mai zis odata,..”atit religile cit si filozofiile impreuna cu stiintele umaniste toate si la 1 LOC si-au dovedit de fiecare data INEFICENTA peste TOT pt. popoare si oamenii simpli de-a lungul si latul istoriei ultimilor 2-3-4000 de ani sa zicem”,..,..,…..

 5. nicu cohen says

  Las-o dracu de politica ,ca nimic nu se schimba , saracii vor fi si mai saraci si bogatii si mai bogati . Cit va fi pamintul vor fi razboaie , oamenii se vor jefui si omori intre ei …Apropo ,se aud vesti bune ca vine bariul ! Reconfirmare de la PSD: „Cu siguranță ne vom asuma și amnistia și grațierea . Secretarul general interimar al PSD Codrin Ștefănescu a reiterat joi seară că PSD va da amnistia și grațierea.

  La scurt timp după declarațiile contondente al lui Klaus Iohannis pe această temă, Ștefănescu a declarat joi seară la Antena 3:

  „PSD și ALDE, coaliția de guvernare, PSD în primul rând, așa cum a promis, va duce la capăt toate legile justiției, modificările Codului Penal. Tot ce am promis vom face și, într-un final, cu siguranță ne vom asuma și ordonanța de amnistie și grațiere – nu știu sub ce formă: formă de lege sau formă de ordonanță. Însă lucrurile au fost deja percepute foarte bine în sânul opiniei publice. La câte abuzuri au avut loc, oameni care au stat la pușcărie și acum câștigă că fapta nu există“.

  • cris.noether says

   bai nicu’ piticu’, deci in capul tau sec e bine ca hotii sa scape cu banii furati. sincer nu pot sa nu-i admir, profesionisti desavarsiti, au reusit sa va bage in cap faptul ca cel mai important lucru in tara asta e sa-i scapam pe hotii care jefuiesc! asta e urgenta nationala! spitale, scoli, drumuri, chestii total neimportante. saracii hoti, sunt niste victime care sufera teribil in vilele si iahturile lor de lux, abuzati de institutiile statului! asta da opera de arta, jos palaria! depaseste cu mult complexul stockholm. e drept ca si materialul pe care au lucrat e foarte maleabil …

 6. Sunt un Nimeni says

  Buna
  Vreau doar sa va transmit ca va admir domnule .
  Pana in aceasta zi nici nu am stiu de dumneavoastra.Noroc cu internetul ca il navighez din 96 dar cu alte scopuri , chair daca pare greu de crezut eu nu ma uit la televizor.
  Am observat ca foarte multa lumea ce va blameaza pentru diferite lucruri dar ei toti va cunosc cu ajutorul mass-mediei. Pot spune ca mi-am facut o parere minunat de placuta la adresa persoanei dumneavoastra iar din pacate dumneavoastra sunteti un produs caruia i s-a facut o publicitate negativa.
  Citez un prieten chiar daca poate pare deplasat dar este foarte adevarat “Oamenii e Prosti”.
  Nu v-or intelege nici o data ca mentalitatea de turma nu aduce evolutie .
  Nici un inventator nici un explorator nu au descoperit nimica daca nu s-ar fi despartit de mentalitatea colectiva. Daca nu faci un pas inainte daca nu iti asumi niste riscuri cum astepti sa ai rezultate.
  Din pacate invidia oamenilor si mandria lor dusa la extrem nefondat va pierde o minte Geniala precum a dumneavoastra fara a intelege nimica.

  Din pacate romanul nu mai are cunoastere de sine, mandrie sau intelepciune.
  Tot ce avem este o minte spalata bine .

  Daca as avea o dorinta mi-as dorii 10% din cunostintele si intelepciunea dumneavoastra.

 7. says

  Servus

  Bravo d-mle , chiar ai reușit sa arați ca poti , punctele pe care le-ai formulat , dacă s-ar implementa sunt sigur ca , chiar ar da rezultate destul de bine .
  Rămâne doar de văzut dacă și cum se vor pune in aplicare .
  Succes