Capitolul 36 – Mai dă un kil de votcă și gata!

discutie

Motto
“Iar de nu vrei să iei cafteală și de nu vrei ca să regreți,
Iubirea mea duodenală, mai dă-mi o sută de sesterți.”

Cu ceva timp în urmă (nu precizez data, pentru a nu devoala personajul), mă anunță ofițerul de serviciu că la poartă este o mașină cu un cunoscut de-al meu, însoțit de încă o persoană, și care solicită să-mi vorbească. Era în jurul orei 22.00, stăteam pe marginea lacului și ascultam muzică. Nu aveam nici un chef de musafiri, așa că îi spun băiatului să caute un pretext și să scape de ei. După mai puțin de un minut îmi se spune că tipii insistă, fiind foarte important să discute cu mine. Îl întreb pe băiat ce pretext au folosit, pentru a-i confirma, dacă va fi cazul, și îi spun să-i poftească. Nu mică mi-a fost surpriza când l-am recunoscut pe însoțitorul cunoștinței mele, în persoana unui important ministru al cabinetului din acel moment. Urmare a problemelor mele din justiție devenisem un personaj nefrecventabil de către politicienii zilei, așa că nu a trebuit să fac un efort deosebit pentru a mă arăta surprins.

Scuze, Sorin, că am venit neanunțați și la ora asta. Domnul ministru a ținut mult la discreție, din motive lesne de înțeles, îmi spune cunoștința.
Îi poftesc să ia loc, îi intreb dacă vor să servească oareșce și, spre marea mea bucurie, se mulțumesc doar cu un pahar cu apă.

Domnule Vîntu, mă bucur să vă cunosc personal, își începe ministrul speech-ul. Am auzit o mulțime de lucruri despre dumneavoastră, și bune, și rele, și am decis, urmare a recomandării distinsului nostru prieten comun (și întinde o mână reverențios către cunoștința mea), să vă vizitez pentru a le fructifica împreună pe cele pozitive.

Se vedea clar că își fabricase introducerea înainte de a veni, că încerca să frazeze în așa fel încât o eventuală interceptare făcută de cei de la S.R.I. să nu-l poată incrimina cu nimic, iar eu să cad în cur de fericire că, în sfârșit, providența a adus pe cineva care să mă ajute să-mi fructific lucrurile minunate ce zac în mine. Fiind extrem de curios de motivul vizitei, nu l-am întrerupt cu vreo remarcă specifică impetuozității mele verbale și l-am lăsat să continue.

Am aflat de la prietenul nostru (același gest) că aveți o expertiză semnificativă în zona financiară (cât pe ce să-mi sară din gură un “hai să moară mă-ta că tu nu știai”), în domeniul fondurilor europene, grație caselor de consultanță pe care le-ați deținut și în domeniul afacerilor. Din această perspectivă aș dori să vă întreb cum vedeți dumneavoastră modalitățile de a mări gradul de absorbție al fondurilor europene?

În momentul ăla mi-am dat seama că, în ciuda limbajului pompos, al aerului de superioritate pe care încerca să și-l mascheze, omul acela era onest. Încerca să-și facă slujba, o slujbă pentru care nu era pregătit, și căuta să învețe de la cei care puteau să-i dea o mână de ajutor, asumându-și chiar riscul de a apărea în presă alături de inamicul public nr. 1 la acea dată – domnul SOV. Am decis, în ciuda unei antipatii profunde pe care o aveam pentru guvernul din care făcea parte, în special pentru conducătorul acestuia, să-l ajut.

Domnule ministru, care ar fi prioritățile? – îl întreb.
Infrastructura, agricultura, mediul…, începe el să turuie. Îl opresc.
Deci, ați dori să atrageți bani pentru autostrăzi? îl întreb eu. Domnule ministru, n-ar fi mai productiv ca în loc de bani să cereți direct autostrăzi? Chiar dacă veți atrage mai mulți bani, autostrăzi tot nu veți face, din pricina corupției generalizate de la nivelul administrației, din pricina lăcomiei constructorilor și din multe alte pricini. Așa că, de banii pe care îi veți renegocia, cereți să ni se facă direct autostrăzi, fără ca fondurile respective să mai treacă prin România.

Nu înțeleg cum s-ar putea face asta, îmi spune ministrul, privindu-mă ca pe un căzut în cap.

Timp de 15 minute îi explic pașii tehnici prin care se poate ajunge acolo. Pe măsură ce dezvoltam, vedeam în ochii interlocutorului că înțelege perfect ce îi spuneam, iar când am terminat a explodat.

Domnule, dacă vom face asta înseamnă că vom admite imposibilitatea intelectuală a acestei țări de a se guverna singură.
Așa este, îi răspund cinic, dar vom avea în schimb autostrăzi.
Și cine credeți că este atât de tâmpit să admită asta în fața electoratului?
Cel care va înțelege că nevoia de autostrăzi a acestui electorat este astăzi mai mare decât nevoia de neatârnare, că valorile morale nu mai fac doi bani pe lângă cele materiale și că, oricum, domnule ministru, suntem o colonie… Dacă am recunoaște asta deschis, am putea cere stăpânilor noștri măcar atâta lucru, 3-4 autostrăzi și un kil de votcă în schimbul libertății noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 29 COMENTARII
  1. sancho says

    Foarte amuzant. E greu pentru romani sa accepte ca sunt incompetenti in ceva. Ideea dvs. ar functiona daca vestul ar avea interes ca noi sa avem autostrazi sau daca un program pentru infrastructura noastra gestionat la nivel de comisie si nu la nivel national ar fi suficient de tentant financiar pentru multinationale, lucru care ar putea fi rezolvat cu niste studii de fezabilitate facute de statul roman :)

  2. Iftime costinel says

    Asta este probabil o gluma?
    “Cel care va înțelege că nevoia de autostrăzi a acestui electorat este astăzi mai mare decât nevoia de neatârnare, că valorile morale nu mai fac doi bani pe lângă cele materiale și că, oricum, domnule ministru, suntem o colonie… Dacă am recunoaște asta deschis, am putea cere stăpânilor noștri măcar atâta lucru, 3-4 autostrăzi și un kil de votcă în schimbul libertății noastre.”

    Fara idealuri morale nu se vor face in veci autostrazi in Romania!atunci cand politchia romaneasca va intelege acest lucru probabil ca nu va mai fi nevoie de guvernanti!statul roman a devenit un fel de directoras al unei firme straine!In contextul asta aveti dreptate in privinta legilor morale dar totusi asta se datoreaza lipsei de viziune si a idealurilor morale! Cand un stat incepe a se comporta ca un patron peste o tara, se supune unei legi strambe din punct de vedere moral “Pestele mic este intodiauna inghitit de cel mare”

    Dupa mine ati incercat sa-l puneti in dificultate pe acel domn ministru in lipsa unei solutii reale!Ministrul a gresit in momentul in care va trecut pragul casei !solutia era una foarte simpla dar din pacate nu statea nici in puterea lui si nici in puterea DV!

    Romania,Polonia ,Bulgaria,au negociat prost in privinta programelor de absorbtie a banilor europeni!Programele desi se fac prin Guvern ele sunt facute pt firme si patroni privati si aici intervine blocajul!fara un plan bine definit in agricultura cu o reglarementare a cererii si ofertei la nivel european, romania nu va trece niciodata de planurile de fezabilitate impuse de Eu !
    Atat in agricultura cat si in privinta autostrazilor romania trebuia sa negocieze politic derogari de la planurrile de fezabilitate si instituirea de Firme pe actiuni cu capital romanesc prin care se putea absorbi si bani europeni!Coruptia, lipsa moralitatii, netrasparenta contractelor din romania si interesele meschine din interiorul EU face imposibil un astfel de plan!Si totusi printr-o sustinere elaborata a intregii clasei politice si cu ajutorul presieintiei…. un astfel de plan ar putea fi pus pe roate si ar putea salva atat economia romaniei cat si inviorarea economiei europene!

    • Costi, ... says

      … n-ai inteles nimic, ideea e ca romanii sunt o natie de prosti, da, si pentru 1 kil de vodca si cateva autostrazi ar suge si ce n-au supt pana acum.Au supt si pentru mai putin in astia 26 de ani, ce nu pricepi, ce valori morale la mancatorii de seminte si kkt?

  3. Gino says

    Oameni blocati in comunism, traumatizati profund de revolutie, mineriade si minciunile politicienilor romani, astfel incat acum vad conspiratii si interese obscure peste tot. Oameni care nu inteleg economia de piata, care nu inteleg interesele ( fie si egoiste ) ale unor firme, si cred in schimb ca liderii lumii se strang in camarute intunecate pline de fum de trabuc cubanez, ca sa puna la cale cum sa fure Romania. Romania e plina de astfel de oameni, si tare ma tem ca un populist arogant si autoritar, cu tendinte fasciste, precum Trump, ar avea mare succes aici.

  4. Sebastian says

    Proverbele lui Solomon
    Capitolul 16
    18. Mândria* merge înaintea pieirii şi trufia merge înainte căderii.

    Va respect, domnule Vantu!
    Daca va asculta, ministrul ala era presedinte la ora actuala!

  5. Marius says

    Nu avem nevoie noi de atostrăzi domnilor, Dacia e o mașină trainică, merge pe orice fel de teren. :)

  6. Rupi a lui Haplo H says

    Rupi auzise el candva pe cineva vorbind despre SP(statul parazit), nu intelegea unde sunt parazitii.De cand au inceput sa-l manance puricii in casa, a inceput sa inteleaga pe unde s-ar putea ascunde parazitii.Nu toti se ascund, unii ies in fata deghizati in ‘’spray’’ anti-paraziti.Sunt pline gardurile si televiziunile de ei.S-a mai gandit ca asa cum purecii ii sug sangele si traiesc din aceasta indeletnicire, tot asa si parazitii astia din politica si de la Stat traiesc de pe urma lui, doar ca puricii il lasa si pe el sa traiasca, astialalti, nu!Isi mai dadu doua brichete la jarul din pipa si privi in gol peste prispa casei.Drumul prafuit si plin de buruieni pe margini ( pe unde ar fi trebuit sa fie macar niste santuri, asfalt poate niciodata ), il facu sa-si aminteasca de micul lui magazin satesc, care s-a aflat la capatul drumului prafuit.Trei ani a rezistat platind dijme si taxe, neprimind niciodata nimic inapoi.Acum, in locul magazinului satesc troneaza un birt unde toti beau pe ‘’datorie’’ – datoria e mare, vreo cateva milioane de E, cam mare pentru un sat asa mic, se gandi el.La el in magazin nu s-au adunat niciodata datorii mai mari de 2000 E.Oricum ceea ce nu putea sa inteleaga era de ce ii mai veneau inca acasa tot felul de epistole si amenzi de la ‘’prietena’’ lui de o viata, Ana F.Pe langa faptul ca era o victima a parazitilor, nu pricepea de ce vor astia sa-l si omoare.Intrase benevol in S.P.A.G.A. (Sistemul de Protectie al Asociatiei Gospodarilor Activi ), daduse ‘’taxe’’ de ‘’protectie’’ cu nemiluita, cand cu bani, cand cu altele.Si uite ca nu avea nicio protective.Poate ca mai bine nu ar fi avut nici magazin nici contract cu S.P.A.G.A., ca astia azi maine o sa-l defloreze.Oricum baza mare in primar nu are, Relu asta a lui Tonpa e incompetent, cum zic domnii aia care vin sambata in sat si nu intelege nimeni ce vorbesc, apoi pleaca in deal la canton cu ‘’nevestele’’ si se intorc lunea dimineata.In pofida tuturor vicisitudinilor vietii lui tumultoase, periculoase, istetimea si ‘’nasul fin’’ l-au scos din toate kkt-urile.Era vazut de toti ca si un guru, care oricat de mult il ‘’zmotocestii’’ cade in picioare ca si un hopa-mitica.Toti se intrebau pe ascuns care-o fi secretul lui Nea’ Neicanimenea?Era secretul lui, nu un mare secret pentru el, ci mai degraba un noroc, o binecuvantare din partea lui Dumnezeu ( cu care nu se intelegea prea bine, dar care nu-l lasa la greu ).Cum sa nu fie o binecuvantare, ca in ziua in care aia care veneau sambata in sat cu ‘’nevestele’’, si uitasera un cufar jos langa padure, doar el, Neicanimenea s-a nimerit sa fie pe acolo.

  7. says

    hai ca asta chiar mi a placut, cat de naiv o fi fost ministrul respectiv incat sa va creada atat de fraier sa il invatati meserie, probabil ca o fi fost unul din cei care au luat diploma de bac sau licenta ,masteratul cu banii jos ca soferii de la arges

  8. Amina Andreescu says

    Singura soluție este să scăpăm de lipitori. Să îi lăsăm pe ăștia tineri să facă treaba și să le dăm cu șutul nomenclaturiștilor!

    • Tineri? says

      Pe astia care molfaie un smartphone de dimineata pana seara si iau lumina de pe Facebook?

      Cu tineretul care nu intelege diferenta dintre parlament si guvern sa mergem inainte?

      Ce-ar fi o selectie bazata pe competenta in loc de tinerete?

      • Sebastian says

        Amin! Competenta! Asta a dus firme gen Apple si Mercedes in varf!
        Avem oameni competenti in Romania!

  9. paul says

    Domnule Vantu ce usor este sa vorbesti cand te-ai ,,descurcat” sa stai pe un munte de bani. Pe bune ca te crezi grozav de destept si poate chiar esti din moment ce ai reusit sa-i faci in conditii tulburi cum au fost Romania. Prefer sa cred ca nu te-a ajutat nimeni ptr. a putea sa-te admir pe deplin. Dar te rog nu te da mare patriot.
    Te saluta cu respect un fraier care a crezut in valori si nu in bani spre prostia lui monumentala.

    • Los zetas says

      Paul, n-ai înteles nimic, unde ai sesizat patriotismul? Fi smart, invața de la âia buni ….chiar şi hoți …..ca Vantu. Şi eu aş fi facut la fel…..sigur, e imoral..bla bla, te duci la bulău, dar at the end, ramâi cu ceva meleoane in ur pocket. Daca sistemul permite…..de ce sa nu profitam….asa e in toata lumea.
      Ps. Ultima remarca a ta denota slabiciunea sau……pt tine Doamne Doamne e mai presus de orice :)))

  10. vlad says

    Sa intelegem ca aveti un fost ministru in maneca? Doriti sa transmiteti un mesaj acestuia?
    Avand in vedere contextul alegerilor locale, sa intelegem ca acest fost ministru este si candidat la o primarie importanta?
    Un ministru fara experienta, care cauta sa invete? Un fost ministru care nici nu se gandea ca o sa ajunga candidat la cea mai banoasa primarie din Romania?
    Hmmmmm, cine sa fie oare? Sigur trebuie sa fie destul de tanar ….

  11. simona says

    Cum sa faci autostrazi cu fonduri fara sa treci banii prin Romania?Adica sa vina de banii aia niste firme din afara care isi iau banii direct din Banca UE si platesc mana de lucru romaneasca si materialele romanesti tot ei?De unde stiu eu ca firma aia din afara nu procedeaza dupa modelul romanesc, castigi licitatia si dupa aceea suplimentezi, ca nu au luat in calcul nu stiu ce.Macar firma din Romania care nu-si onoreaza contractul poate da socoteala mai devreme sau mai tarziu de ce-a facut cu banii.Mergem pe ideea ca numai noi, romanii, suntem corupti?O idee periculoasa, cand e vorba de bani multi.

  12. misu says

    La cat de pompos vorbea omuletul, mi se pare ca era prefacut, nu onest. Inceputul speechului e teroare….in locul tau, ma bufnea rasul…

  13. Theodorus says

    Si tot n-au facut autostrazi :))

    Am ramas si colonie si fara autostrazi… deci si mai prosti si mai saraci… dupa cum ne descria Brancusi :))

  14. Andrei says

    Nu incapacitatea ”intelectuală” de a se conduce singură a țării este problema. Intelectualitatea (sau cel puțin intelectualitatea ce merită respectată) nu se amestecă în astfel de treburi mârșave. Poate aici este și problema…

  15. Adriana E. says

    Din păcate orice om nou am introduce în sistem, acesta va fi corupt vrând-nevrând de ceilalți. Acesta cred că este cel mai bun exemplu: novicele onest care chiar își dorea să îl ajutați să-și facă slujba bine pe de o parte, și această ”cunoștință” care, obișnuită cu corupția din România, de care, pesemne că profită din plin, s-a simțit imediat amenințat de o astfel de perspectivă…

  16. Deea says

    Domnule Vîntu, a trecut deja destul de mult timp decât ați spus că veți scoate o carte, însă de atunci și până acum, deși v-a întrebat o mulțime de lume despre, nu ați mai spus nimic. De ce? V-ați răzgândit?

  17. Cristina Popovici says

    Și totuși nu s-a schimbat nimic. Autostrăzi nu s-au făcut, iar banii ori n-au trecut deloc prin România, ori au trecut direct în buzunarele politicienilor și atât.

  18. Alexandrescu says

    Cum sa nu treaca banii prin Romania? Pai cum, asa mai fac si politicienii nostri un ban… chiar vrei sa nu castige nimic din afacere? Ei abia asteapta sa pici o ocazie din asta…

  19. Florin G. says

    “spre marea mea bucurie, se mulțumesc doar cu un pahar cu apă” hai ca-i buna asta :)) tu ai intrebat doar din bun simt si astia chiar au vrut ceva, a?