Capitolul 3 ter— Între nepăsare și siktir

 
„Nu trebuie înțeleși porcii,
Ei trebuie să fie mâncați.”
(Nichita Stănescu, Pean)
 

Au trecut câteva săptămâni de când am început acest demers. Cei care mă cunosc și-au dat seama de la început că este vorba de un proiect pe termen lung, că nu mă voi limita la a vă arăta motivele pentru care trăiți din ce în ce mai prost, sunteți din ce în ce mai debusolați, mai pesimiști, ci voi veni și cu propuneri pe care rămâne să le validați, să le amendați sau să puneți ceva mult mai bun în loc. Am încercat să vă sensibilizez major față de acest sistem politic, arătându-vă necesitatea schimbării lui. Pagina și clipurile de pe contul meu de Facebook, interviul din Adevărul, devoalarea mecanismelor de putere făcută pe acest blog vă arată că sursa principală a insatisfacției voastre existențiale provine de la acest sistem politic. El va genera în permanență același tip de politician, același tip de funcționare a statului și același tip de om de afaceri.

O gașcă de derbedei funcționează în raport cu societatea ca un aspirator de mare putere a tuturor resurselor ei.

Noi vă spunem de 25 de ani că România este o țară săracă, vă facem să plângeți de milă „țărișoarei” pentru a ne putea umple propriile noastre buzunare în tihnă. După fiecare tun pe care îl tragem, râdem de voi cu dispreț, numindu-vă „pulime”. Oricât ați pune D.N.A. pe noi, vom prolifera pentru că sistemul ne împinge să ne corupem unul pe altul și să vă prostim pe voi. Vă amintiți legenda Hydrei? Cu fiecare cap tăiat, ne vor crește alte două!

În postările de pe blog v-am arătat adevărata față a clasei politice. În interviul din Adevărul, v-am arătat adevărata față a „omului de afaceri” (nu mă refer la majoritatea oamenilor de afaceri onești de la nivel național, care încearcă să supraviețuiască de azi pe mâine în pofida lipitorilor de tot felul care îi hăituiesc spre a-și primi tainul), pe care îl văd drept fanfaronul fără scrupule care va fura și va corupe indiferent de câtă pușcărie va face, atâta vreme cât sistemul îi permite.

Cu cât ne veți accepta mai mult, cu atât veți sărăci mai tare. Capacitatea noastră de a vă spolia este infinită, lăcomia noastră este de nestăvilit. De frica D.N.A., nu v-am lăsat încă în fundul gol, dar vom învăța să trăim și cu această frică. Iar, în timp, vom găsi o breșă și vom intra și peste ei – “cristoșii mamei lor de lepre!”

Dacă au început să vi se învârtă neuronii, sunt sigur că ați ajuns la aceeași concluzie: nu puteți scăpa de noi, nici de cei care vin după noi, decât schimbând sistemul politic.

Republica prezidențială

Acesta este mijlocul prin care vă puteți schimba destinul, vă puteți folosi votul pentru binele vostru, puteți trage la răspundere pe cel care vă minte sau vă fură.

În majoritatea statelor ex-comuniste, tipul de democrație propus a eșuat. Corupția endemică a frânat dezvoltarea acestor țări, le-a sărăcit populația și în loc să recupereze decalajele față de țările dezvoltate, acestea s-au accentuat. De 25 de ani, aceiași indivizi se schimbă de la stânga la dreapta și invers. Aceleași partide se succed la guvernare și aceeași pegră a „combinatorilor” transpartinici le dirijează.

Pentru voi, ideal ar fi să îi dați unui președinte puterea totală timp de 6 ani, ca în Franța, și să îi încredințați și funcția de premier, ca în S.U.A.

A. Măsura principală și un scurt argument:

1. Președintele are nevoie de 6 ani pentru că:

  • în primul an învață cum își poate pune în practică proiectul;
  • în următorii 4 ani și jumătate își implementează proiectul;
  • în ultima jumătate de an își pregătește următoarele alegeri.

2. Dispare eterna dispută între palate.

3. Este responsabil pentru tot ce se întâmplă.

4. Poate lua un proiect economic și să-l ducă până la capăt.

5. Parlamentarul va veni cu pachetul necesar de legi pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului care l-a adus la putere pe șeful statului.

6. Parlamentarul va fi un simplu salariat al statului, fără drepturi senioriale.

7. În aceste condiții, în parlament vor dori să intre doar cei cu vocație civică. Acolo nu se va mai îmbogăți mai nimeni.

B. Măsura secundară și un scurt argument:

Se cuvine schimbată și legea de finanțare a partidelor astfel încât:

  • oricine poate finanța cu oricât o campanie electorală;
  • omul politic finanțat să-și asume finanțatorul;
  • organismul de control al finanțării campaniilor să funcționeze cu adevărat.

Evident că avantajele unei republici prezidențiale și modificările care decurg de aici sunt mult mai ample decât le poți reda într-un text pe blog.

Evident că legea finanțării partidelor presupune prevederi mult mai ample decât cele două-trei puncte pe care le-am atins eu.

Odată sistemul politic schimbat, puteți alege un președinte în funcție de proiectul economic pe care vi-l propune.

Corupția nu va dispărea, dar dimensiunea ei în comparație cu ce este acum va fi ca o ploicică scurtă de vară pe lângă potopul actual.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 152 COMENTARII
  1. paul says

    Nu sunt de acord cu Republica prezidentiala. Am avut pe unul, Boicotescu, timp de 10 ani si am vazut rezultatele. In schimb cred in Republica in care Parlamentul sa fie puternic. De acolo trebuie sa emane democratia…..

  2. Robert says

    Sunteți un om diabolic de inteligent si apreciez asta.Tot ce spuneți este real si de bun simț.Hai sa si acționam.Ceva idei?

  3. cris says

    Nu ma intereseaza acest proiect, chiar il consider nociv.
    In Europa nu exista o republica prezidentiala si nu am de gand sa particip la o alta experienta, socialismul si experimentul facut a facut prea multe victime. Vreau ceva ce altii au, o MONARHIE precum cea din Olanda, unde 80 la suta din imobiliare sunt construite de stat si date in chirie, unde oamenii simt ca apartin unui popor unit si unei identitati nationale, reprezentate de Monarh. Unde oamenii isi iubesc Regele si participa la toate manifestarile in portocaliu, Familia Regala apartinand Familiei de Orange. Unde ti se plateste chiria, lumina, apa si ti se dau tichete de cultura si imbracaminte atunci cand esti in dificultate. Acolo unde chiar exista asistenta sociala.
    Acolo unde marile corporatii sunt tinute departe, precum si coruptia, prin implicarea statului. Farmaciile nu pot sa-ti vanda aspirina Bayer, pentru a nu finanta o corporatie ce poate sa detina un monopol si implicit poate produce coruptie. La fel si in domeniul imobiliar, nu poti sa jonglezi prea mult, atunci cand statul construieste el, mafia italiana prospera imobiliar prin America, in Olanda nu are acces.
    Vreau Monarhie, vreau sa ma simt mandru de Regele meu, asa cum o face un olandez. Vreau sa fiu mandru de tara mea, asa cum o face un olandez si nu pentru ca mi se insufla ca fac parte dintr-o super putere mondiala, dar intre timp ghetourile si homeless sunt din ce in ce mai multi.
    Nu-mi trebuie sistemul american, pentru ca America are o alta istorie, alte cutume si e un “continent” multicultural si multietnic.
    Vreau sa fim o tara mica, plina de flori, ca Olanda.

  4. X123 says

    Nea Vantule… , unele idei sunt bune, alte sunt bune pentru voi, oamenii de afaceri si cei politici si proaste pentru noi, oamenii de rand, “pulimea” .

    Din afaceri cu statul si alte magarii, eu cred ca ai luat sume uriase de bani. Acum ai pierdut oarecum puterea, dar printr-un astfel de proiect, lovesti de la temelie si reintrii in scena. ( Nu ca n-ai avea relatii prin toate partile)

    Sincer ma bucura ca postezi, dar m-as bucura sa vad detalii mai picante, mai detaliate, despre viata politica si cum suntem condusi.
    Esti capabil sa spui lucruri care o sa uimeasca pe multi, pentru ca ai trait exact in mijlocul acestui sistem.

    In politica toata lumea fura, in afaceri 90 %. Tara saraca? N-am fost niciodata ! Doar ca ne-au exploatat altii resursele.

    In economie nici “buna ziua” nu se da degeaba. Nu spun ca n-aveti dreptate in unele idei, dar nici ca salvatorul unei patrii nu va vad.

    Totul are un pret.

    In mare masura ni se trage de la sistemul educational, de la educatia pe care o primim. Scoala ( ma refer aici de la bac in sus) nu este asociata cu bogatia sau succesul in afaceri, nu sunt prea multi oameni de afaceri, bogati, cu scoala multa.

    Sistemul educational este la pamant, prost organizat, mancator de bani, pierzi 15 de ani din viata, sau mai mult, si realizezi intr-un final esti prost bata, n-ai absolut nimic, faci parte din generatia N-AM.
    Eu sufar de teoria conspiratiei si cred ca cineva ne vrea prosti.

    Mai pe scurt nene Vantul, urmaresti ceva, dar ne faci si noua un bine.

  5. Lugrig says

    Practic cam greu de realizat(Republica Prezidentiala),ar trebui schimbata/revizionata si Constitutia.Nu poti interveni numai asupra unei institutii(cea a presedintelui),s-ar crea mari dezechilibre intre institutiile statului.Oricum idea nu e rea,dar va dati seama de ce vointa politica ar fi nevoie.

  6. cristi says

    ” 5. Parlamentarul va veni cu pachetul necesar de legi pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului care l-a adus la putere pe seful statului.”

    Ce se intampla in situatia in care majoritatea parlamentara este opusa presedintelui si nu sustine proiectul economic al acestuia?

    De ex., in SUA, ce poate face Obama in plan economic, fara majoritate in Congres ?

  7. interviu bid says

    Daca mi se raspund3, mi se permite si se continua.
    Daca nu mi se raspunde, nu se mai intreaba.

    1. De unde avea Petre Roman puloverul acela la Revolutie?

    2. Cine a avut primul telefon mobil in Romania?

    3. Cine dracu era Dinescu pe vremea aceea?

    4. Care sunt activele si care sunt pasivele Romaniei?

    5. Cat te costa sa faci o televiziune de stiri in ziua de azi ?

    6. IN CE stadiu al afacerii incep sa te contacteze politicienii?

    7. Ce il sperie cel mai mult pe un om corupt? Dar pe un angajat intr-o functie foarte mare si banoasa? Dar pe un politician?

    8 . In ce domeniu de activitate(afacere) poti face cel mai repede Un Milion de Dolari in Romania?

    9.De ce toti politicienii astia si oamenii de afacerii care au furat enorm nu au plecat din tara sa traiasca undeva d3parte bine si linistit ?

    10. Care e culoarea dvs preferata ?

    11. Ce mai face Crin Antonescu?

    12. De unde poti acum in Romania sa gasesti un investitor care sa iti dea bani sa demarezi un proiect

    13. Cum convingi o banca sa iti dea un imprumut? Cea mai potrivita varianta pentru zilele noastre.

    14. De unde mai aveti acum bani? Cum va castigati existenta acum.

    15. Cum faci sa devii puternic, intangibil in Romania?

    16. Cine il va coordona pe Iohanis?

    17. Ce afaceri ar trebui sa fie prioritare pentru noii antreprenori?

    18. Cum faci sa devii cunoscut , sa te bucuri de o mare notorietate in Romania, cat mai repede si mai usor ?

    19. Ce apreciaza poporul cel mai mult in ziua de azi?

    20. Ce poti sa vinzi cel mai bine, cel mai scump si cel mai usor in Romania ?

    21. Mai poate avea succes in zilele noastre o afacere gen FNI ? Daca da, care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa ii faci?

  8. Iulian says

    Domnule Vantu…Multumim ca dupa ce v-ati comportat imoral si ati furat din avutul public …totusi aveti decenta sa ne invatati..Sunt un tanar de 33 de ani crescut de la 10 ani in strainatate..nu am de gand sa fiu piranha si nici sa fur, dar invat de la Dvs …nu ati creat un ONG sau chestii de genul dar daca toti tinerii am citi postarile dvs am intelege unde trebuie atacat sistemul si ce pasi trebuesc facuti.

  9. Cristi says

    Sunt de acord cu punctele sugerate, dar as avea doua comentari(mai mult intrebari retorice):

    1. Cum sa schimbi sistemul cand paradigma probabil va ramane aceeasi?

    Dupa zicala din popor “Pana la Dumnezeu te mananca sfintii”; in Romania zilelor noastre la o populatie activa de 4.6 milioane, avem 1.2 milione bugetari(cifre aprox, publicate zf.ro) care nu fac decat sa promoveze status quo si lipsa de productivitate(iar eu nu imi imaginez un politician incercand sa se impuste in picior incercand sa reduca aparatul de stat).

    2. Cu cine sa schimbi sistemul, cand omul are o “portita de scapare”?

    Sun Tzu a zis (ceva de genul) “lasa inamicului o deschibere in spate, iar el se va gandi sa fuga, nu-l pune cu spatele la zid pentru ca va sti ca nu are scapare si va lupta cu toate puterile”. Aici ma refer la plecatul din tara, o “portita psihologica”, ca de, un bilet de avion pana in Vest cost sub 100 de euro.

    Schimbari de sisteme, de obicei, s-au produs fie dupa zdruncinari grave ale societatilor fie dupa ce oamenii nu au mai avut nimic de pierdut si foamea i-a impins in strada sa schimbe sistemul (bineinteles cu aprobarea ‘fratelui mai mare de peste ocean’).

  10. Titulescu says

    Acuma dupa ultima postare pot sa apelez la dvs. Dle Vintu.
    Acuma mi-am dat si adresa de email si vreau sa vedem daca ma calific la ideile de lucru insirate.
    Respect,
    Stoenovici Radu

  11. sorina says

    Ticalosii acestia nu vor permite schimbarea sistemului politic niciodata, cum sa renunte la putere, statut ??Eu sunt tanara am 30 ani, daca se va schimba ceva pana mor , o sa mor fericita ca m-am inselat .Chiar nu cred ca se mai poate face ceva pentru societatea asta , majoritatea oamenilor sunt inculti si infometati, ignoranti care se uita la tv in timpul liber, nu citesc o carte, nu stiu sa gandeasca.Isi merita soarta…Daca traieste careva cu iluzia ca vom trai ca-n Vest, sunt naivi, trebuie sa se mute in Vest.Eu consider ca singura sansa a generatiei noastre este sa facem rost de capitaluri pentru investitii , UE acorda fonduri europene de 40 miliarde de euro pana in 2020.Toti avem oportunitatea sa accesam fonduri europene , daca te duce capul, primesti sprijin de la familie si mai accesezi fonduri europene, ai o sansa sa traiesti bine.Cine viseaza sa faca statul ceva pentru ei, or sa moara sperand degeaba.Nu cred ca puteti nici dumnevoastra sa schimbati sistemul politic…si de cand ati devenit dumneavoastra salvatorul “pulimii” ??Hai sa fim serios, va doare si pe dumneavoastra fix in cot, nimanui nu-i pasa.Rari oamenii carora sa le pese de multimea de ignoranti…Oricum mai scrieti, eu citesc .

  12. Dorina says

    Die SOV, pentru fapta d tale nu va judec și nu fac aprecieri, sa o facă cine are dreptul, poate ca ati plătit în vreun un fel, și mai e și un Dumnezeu. Dar eu găsesc ca e mare adevăr în evaluarea actualului sistem politic, și eu chiar apreciez faptul ca veniți cu propuneri, idei. Sa speram ca nu creați ca în trecut o noua capcana. Din politologie , se știe ca orice sistem politic are deficiente. Trebuie sa gândim și riscurile și dezavantajele sistemului propus, pentru a le putea diminua. Sincer, mi se pare interesanta ideea și mi ar place sa particip și eu la proiect.

  13. ramon says

    Va bateti gura degeaba Dl. Vantu

    Oare nu-ţi mai aminteşti,
    Vorba din bătrâni lăsată?
    Din beţie te trezeşti,
    Din prostie niciodată.

    :))

  14. HitGirl says

    pana la postarea asta eram sigura ca sondezi terenul pt infiintarea unui nou partid. si sper in continuare ca nu m-am inselat. dc viata ta de pana acum are un sens (logic vorbind, nu metafizic, viata ta fiind o suma a actiunilor premeditate care produc consecinte vizibile), un partid ar fi pasul firesc.

    • Titulescu says

      si eu as vrea sa te sondez dar nu reusesc asa ca ramin cu gindu si tu cu parerea exprimata…doar in tramvaiul 23 poate ne intersectam

  15. Tudor says

    Domnule SOV,

    Va limitati numai la politic.. Nu aveti o viziune completa. Nimic despre radacina romanului de rand. Toti suntem in mica parte hoti de chibrituri.. Dumneata ai visat la ceva mai mare si ai platit. Dar nu e de-ajuns ca noi, “pulimea”, sa injuram clasa politica.. Nu furati voi de-ajuns cat sa ne dati in cap, pare rau sa va dezamagesc.. Noi ne furam intre noi cat sa ne dam in cap. Si mai avem ceva de ‘invidiat’: ne e lene sa producem ca sa nu cumva sa aibe altul ce sa fure, asta-i adevarul si substratul romanului. Ne circula prin vene, pe ritmuri de manele. Poate doar nu ati interactionat cu de-ajunsa “pulime”. Dar va spun eu, pierdeti esentialul din discutie..

  16. Carciumaru Alexandru says

    1)Exemplul mai bun este S.U.A. Franța este o republică semi-prezidențială.
    2)De unde ați venit cu cifra 6 pentru mandatul președintelui? De ce 6 ani?
    3)Într-o republică prezidențială președintele, care este și prim-ministru, inițiază legi, dar nu le și validează. De acest lucru se ocupă Parlamentul! Trebuie să existe un echilibru și o separare între puterile statului?
    4)Cum vor fi aleși membrii parlamentului în așa fel încât acesta să nu mai reprezinte interes pentru cei care vor să se folosească de funcții pentru a face trafic de influiență și implicit pentru a se îmbogății?
    5)Și cum și de ce și-ar face „seppuku” actualii politicieni?

  17. silviu says

    Nu consider ca “sistemul” poate fi schimbat numai prin masurile mentionate de dumneavoastra.

    Este necesar ca oamenii sa tina cont si de alte niveluri de analiza si sa aibe o imagine de ansamblu.

    In acest sens, cred ca stiti actorii care au pus pe tava dosarele privind microsoft si eads.

  18. Horia says

    Este de inteles de ce ati ales acest mod de reactie, probabil toti am proceda la fel in situatia dvs.
    Am ajuns la acest blog in urma initiativei de pe facebook, si este foarte surprinzator sa vad acolo cum schimbati insulte cu tot felul de indivizi ce au ganduri foarte bizare in ceea ce va priveste. Pentru cine faceti aceasta cauza sociala sau cum o numiti? Pentru aia care va trimit poze cu cosciuge? Sunt numerosi, si sensibilizarea lor e dificila, va trebuie multa energie consumata pentru asta. Macar efectul sa genereze un mic plus, daca tot va dedicati interesul intr-o directie plina de astfel de oameni…
    Ganditi-va totusi macar putin, la un alt scenariu: mediul de afaceri a cunoscut in ultimii ani o usoara imbunatatire catre sustinerea inventiilor, in special in domeniul IT…dar exista o intrega serie de probleme in ceea ce priveste invantica in general, si corelarea acesteia cu procesul de productie, legislatie si mai ales promovare…Nu cred ca mai este necesar sa spunem ce potential exista in Romania in acest domeniu, iar istoria ne-a invatat cat de ratati am fost in specularea pentru noi ca stat, a acelor oameni ingeniosi…Este unul dintre domeniile in care, daca se aduce o cana cu apa, dupa cum spuneati in filmuletul de pe fb…sigur nu s-ar gasi nici un moralist. Mediul politic poate fi constrans si de influentele tendintelor din lumea de afaceri…acest lucru se intampla deja, dar extraordinar de greu.
    Chiar daca am fost pe langa subiect, sunt convins ca nu v-am deranjat.

    In rest, doar foarte multa sanatate!

  19. pufuleti si pufarin says

    E asa o ironie fina blogul asta…Probabil ca e determinant pentru romani.Ironia.

  20. TAU TEODOR says

    D-le SOV ,va rog sa va expuneti parerea vizavi de urmatoarele criteriii in alegerea clasei politice si responsabilitatile acesteia
    -sa nu se poata candida in politica decat daca,ai implinit 40 ani ,si ai facut in prealabil dovada competentei practice in domeniul propiu de activitate ,care sa-ti permita in cazul in care castigi alegerile,sa depui ,sa zicem 100 000 euro in contul partidului pt care candidezi;cu alte cuvinte,daca ti-ai dezvoltat o firma pe criza asta,si, din contractele cu statul,cifra de afaceri nu este mai mare de 30% din total ;de asemenea candidatul trebuie sa faca dovada unei averi de 1000 000 euro,care pe durata mandatului nu poate fi instrainata
    -in functiile de ministrii ,prim ministru ,criteriile sa fie aceleasi,dar la un nivel superior,fiecare domeniu de activitate sa aiba exponentii sai de varf,care au facut in prealabil dovada competentei practice
    -in ceea ce priveste presedintele,poporul sa aleaga intre cel mai bogat roman (tiriac),cel mai cult roman,care stie cum se fac banii altfel decat liiceanu (dinescu) si cel mai popular roman (becali)
    presedintele sa fie si prim-ministru,sau sa si-l aleaga personal
    -parlamentul sa aiba 200 de parlamentari cu 5000 euro/luna,ministrii 10 000euro/luna,presedintele 20 000 euro/luna
    -imunitate doar in ceea ce priveste declaratiile politice,ridicarea imunitatii doar dupa intocmirea rechizitoriului si validarea inceperii procesului in justitie de catre o comisie cu atributii speciale
    Multumesc !
    ***************************************************************************

  21. marius says

    in plus, Dle Vantu, am locuit aproape 20 de ani intr-o republica prezidentiala,
    si urmaresc si acum ce se-ntimpla si cum se degradeaza lucrurile, de cind a aparut, putin inainte de 1800 si acolo, omul amoral, care doar calculeaza…
    Acest eveniment, l-a facut de fapt si pe Nietzche (Om foarte lucid si bun cunoscator al evenimentelor) sa afirme (cu regret) ca Dumnezeu e mort ! pt ca a inteles ca acest individ se va reproduce, va prelua conducerea si va deveni majoritar… cum sa mai schimbi sistemul ? prin ce mecanisme si cu cine ? 200 de ani mai tirziu
    poate am avut noroc ca la noi individul amoral nu a aparut decit mult mai tirziu, tot din strainatate si astfel, probabil, cu toata contaminarea pe care a provocat-o si inmultirea sa, inca nu este majoritar …
    Este oare si pentru noi ORA 25 !?

  22. marius says

    Dle Vantu,
    1. Un alt OM inaintea d-voastra, in anul 1949 ! a constatat aparitia omului amoral (mult mai nociv pt societate decit omul imoral )si anticipat proliferarea acestui tip pina la ajunge majoritar ca numar, ceea ce nu poate decit duce la pierzanie orice tentativa democratica bine intentionata.
    Pe OM in cheama Ctin Virgil Gheorghiu e din jud Neamt si a scris ORA 25.
    2. Exista deja un model de democratie care functioneaza ( din ce in ce mai greu) pe baza alegerii unui proiect si nu a unui om. Este vorba de democratia directa din Elvetia. Dar si acolo in ultimii ani, influentele exterioare, coruptia UE + coruptia SUA incep sa puna bete in roate.
    caci
    3. Exista o pegra internationala, f puternica si influenta care ea alege presedintii, si nu poporul, printr-o tot mai subtila manipulare a acestuia.
    Si la noi se intimpla la fel, statul am cedat suveranitatea statului, putem urmari insa incercarea lui V Orban in Ungaria, de a recistiga putina suveranitate statala si apoi, greu, ceva mai putina dependenta economica cacai acestea sunt strins legate.
    Oricum ar fi, ramine de rezolvat problema individului amoral …
    Este ORA 25 ! ? …

  23. decebal says

    este prima data cand citesc atat pe blog cat si pe fb. La inceput am ras copios, nu in batjocura, chiar am fost distrat de unele comentarii intre dvs si cititori. Nu cred ca aveti cea mai mica intentie sa ajutati, mai degraba poate sa ajungeti presedinte si ati inceput sa va puneti planul in aplicare, doar atat stiti: sa faceti bani si sa-i impartiti. Parerea mea personala este ca orice sistem politic ar exista astazi in Romania situatia nu se va schimba. Problema astazi nu este in sistem, cum imparte cineva bani ci cine ii imparte. Care este atitudinea fiecaruia in momentul in care este pus sa imparta bani. Este o problema de mentalitate si cultura, generatia politicienilor de astazi este necesara si era de neevitat indiferent de sistemul politic. Atat timp cat nivelul de cunoastere al nostru( ca popor) nu creste problema politicienilor corupti si al oamenilor de afaceri corupti va ramane la acelasi nivel. Poate va folositi energia in acest sens daca doriti sa faceti bine in jurul dumneavoastra, sau poate sa ganditi un altfel de sistem social in care oameni, la nivel global, ar putea trai mai bine. Conceptul dupa care lumea civilizata traieste astazi, respectiv democratie, este perimat este de pre mult timp aparut si introduce destul de multe inechitati intre oameni. Oricum dincolo de istoria dumneavoastra sunteti un om cu certe calitati, mi-ar face placere sa va cunosc.

    O seara buna!
    Decebal