Capitolul 3 ter— Între nepăsare și siktir

 
„Nu trebuie înțeleși porcii,
Ei trebuie să fie mâncați.”
(Nichita Stănescu, Pean)
 

Au trecut câteva săptămâni de când am început acest demers. Cei care mă cunosc și-au dat seama de la început că este vorba de un proiect pe termen lung, că nu mă voi limita la a vă arăta motivele pentru care trăiți din ce în ce mai prost, sunteți din ce în ce mai debusolați, mai pesimiști, ci voi veni și cu propuneri pe care rămâne să le validați, să le amendați sau să puneți ceva mult mai bun în loc. Am încercat să vă sensibilizez major față de acest sistem politic, arătându-vă necesitatea schimbării lui. Pagina și clipurile de pe contul meu de Facebook, interviul din Adevărul, devoalarea mecanismelor de putere făcută pe acest blog vă arată că sursa principală a insatisfacției voastre existențiale provine de la acest sistem politic. El va genera în permanență același tip de politician, același tip de funcționare a statului și același tip de om de afaceri.

O gașcă de derbedei funcționează în raport cu societatea ca un aspirator de mare putere a tuturor resurselor ei.

Noi vă spunem de 25 de ani că România este o țară săracă, vă facem să plângeți de milă „țărișoarei” pentru a ne putea umple propriile noastre buzunare în tihnă. După fiecare tun pe care îl tragem, râdem de voi cu dispreț, numindu-vă „pulime”. Oricât ați pune D.N.A. pe noi, vom prolifera pentru că sistemul ne împinge să ne corupem unul pe altul și să vă prostim pe voi. Vă amintiți legenda Hydrei? Cu fiecare cap tăiat, ne vor crește alte două!

În postările de pe blog v-am arătat adevărata față a clasei politice. În interviul din Adevărul, v-am arătat adevărata față a „omului de afaceri” (nu mă refer la majoritatea oamenilor de afaceri onești de la nivel național, care încearcă să supraviețuiască de azi pe mâine în pofida lipitorilor de tot felul care îi hăituiesc spre a-și primi tainul), pe care îl văd drept fanfaronul fără scrupule care va fura și va corupe indiferent de câtă pușcărie va face, atâta vreme cât sistemul îi permite.

Cu cât ne veți accepta mai mult, cu atât veți sărăci mai tare. Capacitatea noastră de a vă spolia este infinită, lăcomia noastră este de nestăvilit. De frica D.N.A., nu v-am lăsat încă în fundul gol, dar vom învăța să trăim și cu această frică. Iar, în timp, vom găsi o breșă și vom intra și peste ei – “cristoșii mamei lor de lepre!”

Dacă au început să vi se învârtă neuronii, sunt sigur că ați ajuns la aceeași concluzie: nu puteți scăpa de noi, nici de cei care vin după noi, decât schimbând sistemul politic.

Republica prezidențială

Acesta este mijlocul prin care vă puteți schimba destinul, vă puteți folosi votul pentru binele vostru, puteți trage la răspundere pe cel care vă minte sau vă fură.

În majoritatea statelor ex-comuniste, tipul de democrație propus a eșuat. Corupția endemică a frânat dezvoltarea acestor țări, le-a sărăcit populația și în loc să recupereze decalajele față de țările dezvoltate, acestea s-au accentuat. De 25 de ani, aceiași indivizi se schimbă de la stânga la dreapta și invers. Aceleași partide se succed la guvernare și aceeași pegră a „combinatorilor” transpartinici le dirijează.

Pentru voi, ideal ar fi să îi dați unui președinte puterea totală timp de 6 ani, ca în Franța, și să îi încredințați și funcția de premier, ca în S.U.A.

A. Măsura principală și un scurt argument:

1. Președintele are nevoie de 6 ani pentru că:

  • în primul an învață cum își poate pune în practică proiectul;
  • în următorii 4 ani și jumătate își implementează proiectul;
  • în ultima jumătate de an își pregătește următoarele alegeri.

2. Dispare eterna dispută între palate.

3. Este responsabil pentru tot ce se întâmplă.

4. Poate lua un proiect economic și să-l ducă până la capăt.

5. Parlamentarul va veni cu pachetul necesar de legi pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului care l-a adus la putere pe șeful statului.

6. Parlamentarul va fi un simplu salariat al statului, fără drepturi senioriale.

7. În aceste condiții, în parlament vor dori să intre doar cei cu vocație civică. Acolo nu se va mai îmbogăți mai nimeni.

B. Măsura secundară și un scurt argument:

Se cuvine schimbată și legea de finanțare a partidelor astfel încât:

  • oricine poate finanța cu oricât o campanie electorală;
  • omul politic finanțat să-și asume finanțatorul;
  • organismul de control al finanțării campaniilor să funcționeze cu adevărat.

Evident că avantajele unei republici prezidențiale și modificările care decurg de aici sunt mult mai ample decât le poți reda într-un text pe blog.

Evident că legea finanțării partidelor presupune prevederi mult mai ample decât cele două-trei puncte pe care le-am atins eu.

Odată sistemul politic schimbat, puteți alege un președinte în funcție de proiectul economic pe care vi-l propune.

Corupția nu va dispărea, dar dimensiunea ei în comparație cu ce este acum va fi ca o ploicică scurtă de vară pe lângă potopul actual.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 152 COMENTARII
  1. irina petrescu says

    Si asa deci Sorine, esti “zmeker” sfatos. Esti pe dracu’ , ia lectii de la bajetii dastepti , aia care “tace si face” si nu se inghesuie sub reflectoare ca sa moara prostimea de necaz. De “par egzample” de la Fanel Iacobescu, seful cel mai sef. Ala de a inventat acreditarea la tot ce misca si ce pisca, acreditarea la RENARul lui propriu si personal. Da bre, ala mic si pitic de-i direktor la metrologie, metrologia aia care e cu ocaua si masura. Pai vezi de ce nu se fura cu masura la Romanica, ca tocmai ce se ciordira masurile de catre Fanel et comp. ( de fapt, inca din anii 2000 , adica de cand functioneaza pe post de director la metrologie) ?

  2. ghindoc ionut says

    Ce va determinat domnule Vintu sa incepeti acest proiect de ”trezire la realitate” a taranului roman?
    Va este mila?
    Considerati ca trebuie sa dati ceva inapoi?
    Sau doriti sa va retrageti din viata de afaceri? :)

    P.S oricare ar fi raspunsul (daca o sa-l primes :P) va urmaresc cu mare atentie postarile

  3. valentin says

    de acord, cu excepția punctului referitor la finanțarea partidelor. ar trebui interzisă cu desăvârșire. partidele ar trebui sa se autofinanțeze. dacă nu sunt in stare, înseamnă ca nu au susținere, deci nu merita sa existe. simplu!

  4. Vlad says

    Ok, o scurta analiza a textului:

    – doriti o viziune, o strategie de dezvoltare (pe termen scurt, mediu, lung) prin planuri coerente in diferite domenii (o insiruire de blabla-uri aici)
    – doriti coeziunea ( voluntara si/sau ‘fortata) necesara realizarii acestor planuri
    – doriti transparenta in procesul politic (si prin transparenta ma refer si la cat de usor reusesc oamenii sa identifice ‘responsabilul’, ‘vinovatul’)
    (ducem lipsa de toate cele enumerate mai sus)
    Pentru acestea propuneti sistemul republicii prezidentiale care in esenta se traduce printr-un cumul de puteri in mainile unui singur om pe o perioada determinata de timp intr-un cadru democratic (6 ani – suficient in opinia dumneavoastra pt a pune in miscare/aplicare planurile si pt. a-si asigura continuitatea la putere) Bun. Ce garantii avem ca acest sistem va functiona? Avand puterea la indemana acest om va ‘sluji tara’ sau isi va deservi propria clica? Ce sistem de ‘checks and ballances’ aplicam? Ok, ne inspiram de la altii. Dar vor sti oamenii sa se foloseasca de aceste parghii aflate la dispozitia lor pentru a exercita presiune asupra guvernantilor? Cand la proteste dansezi ‘Dansul Pinguinului’….ma indoiesc. Nu avem cultura civica si democratica si nici experienta necesara si nici nu am constientizat inca puterea pe care o avem asupra guvernantilor. Invatam…Trebuie educatie….multa.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      De acord cu toate observatiile!
      Pana acum a fost ok?
      Continuam in acelasi mod?

      VINTU

      • Vlad says

        Nu si nu. Ca si sistem politic (sistem de partide, dinamica politica etc.) ne asemanam Americii de Sud. Asta se traduce prin coruptie, lipsa de stabilitate, coerenta si predictibilitate. N-ar strica un sistem politic mai ‘forte’ si mai pliat pe specificul nostru. Republica prezidentiala intr-un regim democratic ar putea sa ne scoata din starea asta de deriva, zapaceala si anomie. Bun, am stabilit asta…dar cum? Va fi o schimbare brusca declansata de o revelatie populara generalizata? Ma indoiesc. Ne aprindem repede si ne stingem la fel de repede. Va fi opera unui ‘om providential’? Putin probabil. Eu nu cred in ‘omul providential’ si consider sintagma ca avand inteles si folos doar din perspectiva istorica.

        Mai degraba cred ca schimbarea pentru noi (si aici va includ si pe dumneavoastra – faceti parte dintre noi, desi prin articole incercati sa va disociati) va fi una graduala, inceata – determinata de accesul la valorile democratice din alte tari, de accesul la informatie (internet etc.) si de ce nu, de ‘iesirea din sistem pe cale naturala’ a mentalitatilor…hai sa le spunem invechite.

        Am zburat la un pahar de vin. Sanatate!

  5. Alexandru Iustin savin says

    Aspectele pe care le-ati dezbatut dvs. nu sunt lucruri noi … cel putin pentru mine. Se vad cu ochiul liber, se vede ca de 25 de ani nu prea s-a schimbat nimic, iar oamenii care nu de mult il pupau pe Ceausescu in cur si ii cantau osanale, acum ne conduc, ne vorbesc despre democratie (cand unii dintre ei au trait mai mult de jumate de viata in comunism), ne vorbesc despre etica si cum ar trebuii sa traim… pffff…. e trist dar adevarat… concluzia mea este ca, clasa politica din Romania este destul de pregatita si capabila sa conduca tara; ceea ce lipseste este respectarea legii de catre fiecare individ in parte .. adica cu alte cuvinte … Politicienii nostrii sunt fff destepti numai ca ei nu lucreaza pentru popor ..ci pt ei ….O seara buna !!!

  6. Horatiu says

    Coane, eu unul te-am înțeles, vrei mântuire cum s-ar spune. Crezi ca pana la urma daca ne deschizi ochii ai sa mori liniștit. Încerci, pe ultima suta de metri să-ți câștigi locul in rai, cum s-ar spune. Mie unu mi se rupe pula, sunt ateu. Ceea ce deranjează mai mult la tine e aroganta, aroganta omului cu șansă, omului care a avut parte de șutul in cur cu care să-și ia avant. Ai putea sa ai o alta abordare si in felul asta nu ai mai declanșa valurile astea de ura împotriva ta. Aștept cu nerăbdare si următoarele postari si sper sa mai lași din arcuri. Hai sa fim sănătoși si tine linia, e o lecție de care noi aveam nevoie!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Trecand peste limbajul licentios, limbaj care nu prea este folosit de cei ce imi viziteaza pagina de blog, ai dreptate, e rupta!

      VINTU

  7. ROBERT HORVATH SUA says

    Nu esti prost dar fricos.
    Cum vrei sa schimbi sistemul vand stergi comentariile
    cu care nu esti de acord ?
    Ti-e frica de cei mai inteligenti ca tine.
    Eu am reusit la New York.
    Destepti ca tine sunt pe aici la fiecare colt de strada.
    Dovada este prietenul meu…..pe nume……nu conteza.
    Seful interlopilor din Bucale.
    Cand a venit Statele Unite Smecherite i-am dat 6 luni.
    Am avut dreptate. S-a intors la termenul prezis in tarisoara.
    Dece continui sa postez ?
    Vei afla la momentul cel potrivit.

  8. TAU TEODOR says

    De ce este credibila analiza SOV:
    1- Apartine unui personaj care, desi nu si-a folosit inteligenta cu buna credinta si echilibru in timpul vietii, are totusi datorita capacitatii sale de a intelege lumea politica si datorita diferentei de IQ cu care a surclasat-o, capacitatea de a vedea realitatea mai bine decat oricine altcineva in RO.
    2- Aflat intr-o dificultate obiectiva, de precara sanatate, de care personal imi pare rau, este asemenea unui om care, pt. ca nu se stie dupa un astfel de deznodamant ce va urma, spune cu adevarat ce gandeste si incearca probabil si o impacare cu divinitatea, ceea ce demonstreaza inca o data ca in fiecare dintre noi este si x si y.
    De ce ar putea fi circumstantiala gandirea eminentei cenusii SOV?
    Pt. ca, daca ne punem in situatia acestui pana la urma magistral personaj, e clar ca ne-am dori, sa nu ne petrecem ultimele zile in penitenciar, si am incerca sa-l sprijinim prin ceea ce crede dansu de cuvinta ca l-ar putea sprijini, pe singurul om care chiar are putere in RO -presedintele IOHANNIS.
    DIN ORICE PUNCT AM PRIVI, SI INDIFERENT DE CRITERIILE DE EVALUARE, E CAT SE POATE DE CLAR CA S.O.V. ESTE UNA DINTRE SOMITATILE RO CONTEMPORANE, PE CARE RO NU L-A INTELES SI NU L-A STIUT PUNE IN VALOARE. PACAT! restul e …

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      1. Sunt liber cugetator.
      2. Imi displace profund Iohannis.
      3. Este singurul mod de a avea un resposabil concret.

      VINTU

  9. Dacian says

    Hahaha,
    S-au trezit astia si … cica vor sa-i ajutam sa schimbe cate ceva … cu “feisbucul nostru” auzi. (acum sunt in faza de intaratare – ca or vazut c-o mers la Ponta)

    Too late, man !!! Pai noi nu mai simtim decat … scarba !!!
    Deja ne gandim serios ca-i mai buna … distrugerea totala decat continuarea. Doar asa mor sigur toti paduchii.
    (Si dupa aia, daca se mai poate …bine, daca nu … nu. Ducate, cnezate, voievodate. Sa vezi atunci cu cat se va cumpara un titlu de voievod :) )

    Hai, luptati voi si noi stam sa ne uitam. (Asa cum ne uitam cum ne furati.)
    Nu mai apelati la altii. Cand furati nu ne cunoasteti – acu vreti sa va … indeplinim obiectivul. Cu promisiunea c-o fi mai bine.

    Aveti deja un plan pregatit (ca Iliescu in 89) si la care munciti. Munciti de zor.

    Well, Noi, pulimea, salutes you.

    PS: io unul nu ma bag in joc decat dupa ce vad dovezi crunte de loialitate. (cam ca-n gastile mafiote). De exemplu: cei alesi – sa practice ceremonialul de sacrificii dacice: tot la 3 ani sa trimita dintre ei un mesager la Zamolxe.

    “geţii trimiteau o dată la cinci ani un mesager lui Zamolxis. Solul era tras la sorţi şi urmează a fi aruncaţi în suliţele ţinute cu vârful în sus de către alţi războinci geţi. Dacă solul murea, însemna că zeul era binevoitor şi dorea să asculte cerinţele acestora. Dacă solul scăpa cu viaţă era un semn de rău augur şi solul era învinuit pentru că era necinstit şi de aceea nu i se permite să intre în împărăţia zeilor. În această situaţie, procesul se repetă şi geţii trag la sorţi un alt sol care are aceleaşi însărcinări ca şi predecesorul.”

  10. says

    ..~Superb~..~ca de Obicei~..~doar ca ceea ce a-ti scris pina acuma e doar un inceput de ploaie_!..Intrebarea e_:..O sa vina si ploaia cea mare_??..sau doar asa scurte reprize placute si caldute..de vara fierbinte~..usor racoritoare~……O tableta de Intelpciune_:..” Revolutile sau Rascoalele nu le fac oamenii simplii ! doar Prostii cred asta ! Masele sunt doar masa de manevra si executie ! Fara un lider adevarat si bine pregatit avind in scop bine definit si o viziune clara orice revolutie sau schimbare de regim prin forta e sortita esecului din capul locului !!….mai departe~…In completare !..iar in cazul unde schimbarea are loc Nu datorita fortei motrice ce vine din interior ci este povocata in mod deliberat de catre forte externe colobarata cu unele elemente interne ostile de sustinere..in locul vechiul regim-(_Nedemocratic_!!_cica~)-nu se instaureza democratia, statul de drept asa cum declara ca au ca scop principal artizanii respectivei “Revolutii”, ci in final se ajunge la haos si anarhie_!.. a se vedea si analiza ce sa intimplat si este in desfasurare in continuare in Irak si Libia..!!!……Mdehh~….

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Presiunea publica este suficienta.
      Revolutiiile inseamna altceva si nu e cazul.

      VINTU

  11. edviga says

    Domnule Vantu,

    Sarind peste introduceri, marturisesc ca daca ati fi fost mai tanar cu Cel putin 10 ani, v-as fi luat de sot.

    Vreau sa va multumesc ca existand cum existati, m-ati readus la viata printr-o revelatie recenta. Sunteti un etalon de forta, dar in situatia actuala, nu consider sa ajutati pe nimenI, ba Dimpotriva, desteptati niste Viemi sa se rascoale.
    Nu imi place acest comportament aparent duplicitar si daca ati hotarat sa deconspirati bransa care v-a sustinut tot timpul, e un fapt pervers si rau …ca dvs ‘va duceti’ si ramanem noi sa ne luptam cu armatele de zombie, care cica, ii educati.

    Consider ca societatea se autosesizeaza la nevoie sI in interesul schimbariI. Oamenii istetI isi gestioneza viata indiferent de imprejurari. Dvs doar ii fortati schimbarea, dintr-un fals sentiment de vinovatie.

    In rest, sunteti fermecator !

    Va doresc Sanatate si viata Lunga!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nici pomeneala. Sentimentul meu de vinovatie se raporteaza doar la acei 10 ani in plus.

      VINTU

      • edviga says

        Tocmai v-am gasit facebook-ul si am remarcat ca sunteti deja casatorit. Am hotarat totusi sa va sustin in termeni umani si va pun la dispozitie prietenia mea in orice fel v-ar fi de folos. Va multumesc inca o data ca existati si imi cer scuze in numele tuturor celor care va pun la zid nemeritat. Va doresc din nou, insanatosire grabnica si va voi contacta pe facebook in calitate de sustinator absolut al planurilor dvs glorioase. Atat sa fie de retinut, admiratia sincera si toate gandurile bune.

        • Nuprostiei says

          Vazand toate comentariile imi dau seama ca inca mai puteti fura vreo cateva miliarde de euro linistit pt ca aveti atatia fani care va apreciaza “sincer”. :))) Schimbarea nu va veni daca se schimba republica parlamentara cu cea prezidentiala sau semi… ori cu monarhia etc. Nu dragilor, schimbarea va veni cand va veti schimba voi, oamenii de rand cand nu veti mai fi partasi la coruptie, cand vor fi demisi primari si deputati prin refetendum, cand nu veti mai vota niciun partid pentru simplul motiv ca are 1 singur corupt.

  12. un eu din ceilalti says

    Asta va fi in lipsa vreunei situatii care reclama in mod imperios necesara interventia mea ultimul meu post in ambianta organizata de dumneavoastra.Asa cum cel mai probabil ati inteles din comentariile mele voi fi lecturand interventiile celorlalti de aici.Am vazut de curand pe net un clip al formatiunii ISIS care obligau niste copii sa aleaga ordinea in care vor muri.Multe prea multe din mesajele primite de dumneavoastra sunt din categoria asta.Nu sunteti vreun sfant si stiti asta dar trebuie dovedit asiduu teza ca sunteti indeobeste creuzetul care topeste abjectia umana.Ma asteptam ca cei care chiar daca nu sunt discipoli ai comportamentului dumneavoastra sa ofere alternative viabile in orice alt sens.Eu nu pot ramane coleg intru ale postarii cu cei care fac referiri neuroastenice la starea dumneavoastra de sanatate, la pacatele dumneavoastra ( foarte multe nedovedite ) sau la aroganta dumneavoastra premeditata.Minima proprie prestanta ma obliga sa iau atitudine.In lipsa oricarui alt instrument prefer sa ma retrag.In incheiere, raman fidel urarii mele deloc ingenioase dar sincera: Sa va tina Bunul Dumnezeu sanatos!

  13. Sutru Georgian says

    Foarte adevarat si totodata necesar. Felicitari pentru blog domnule Vintu. Mi-ati schimbat parerea despre dumneavoastra. Numai bine.

  14. Mahorcu says

    Mai e nevoie de un lucru pentru ca solutia asta sa functioneze; este un aspect cheie:

    presedintele trebuie sa fie bine intentionat, pus pe facut bine tarii, nu pus pe capatuiala si pe propasirea lui si-a unui cerc apropiat de oligarhi, ca sa nu iasa ca in Rusia.

    Singurul de acest fel pe care l-a avut Romania a fost Emil Constantinescu.

    Din pacate un astfel de om e greu de gasit…

      • Constantin S. says

        Asta inseamna ca cei care nu vor fi in stare sa duca la indeplinire planul economic isi vor da demisia neconditionat? Asta-mi place! Conducere prin rezultate. Ai rezultate, ramai la putere; n-ai rezultate pleci urgent!

        Chiar mi-ar placea!

  15. Adrian says

    In modul ironic in care va expuneti parerile rezulta totusi un crunt adevar. Lasand la o parte faptul ca acum comunic cu dumnevoastra online prin intermediul acestui blog, imi imaginez scenariul in care stam fata in fata. Eu, un tanar din Bucuresti, care lucreaza din greu in straini impins de nevoia unui viitor decent, in care pot detine o casa, o masina si pot intemeia o familie, crescut intr-o familie cu lipsuri in care cinstea si bunul simt au fost cultivate in mine de mic si dumnevoastra, imaginea a tot ce este rau in tara mea de atata amar de vreme, cel care prin artificii si inteligenta nativa cultivata in afaceri si in arta de a fura ati reusit sa ingenuncheati o tara si sa ne ingropati viitorul. Da, poate nu am prezent in tara mea, da, poate nici viitor. Da, sunt sarac, am lipsuri si da muncesc cinstit pentru a avea tot ce imi doresc si voi reusii, dar dumnevoastra trebuie sa cunoasteti un lucru, un lucru extrem de important care il omiteti in tot adevarul crunt pe care il spuneti. Acest lucru se numeste neprevazut. Toata ura care creste in mine si in sute de mii de tineri astazi, maine se va orienta catre cei ca dumnevoastra. Tot ce avem mai bun in noi vom orienta catre a va starpi, pentru ca domnule Vantu, nu mai avem nimic de pierdut, iar un om care nu mai are nimic de pierdut si nici un viitor, este un om periculos. Vine vremea dumnevoastra si a celor ca dumnevoastra. Istoria a confirmat de fiecare data aceast lucru. Noi vom fi razbunarea parintilor nostri dar si a tarii. Acum nu pot decat sa va strang mana si sa va spun cu sinceritate ca oricat de multi bani aveti si puterea oferita de ei, neprevazutul isi va face prezenta, asemenea unui tren care izbeste un animal pe calea ferata.

    • Suzana says

      Ma faci sa rad sa lesin baiatule cinstit! Pai tu si altii ca tine ai totul de pierdut, daca tot ce iti doresti e o casa, o masina si o nevasat (poate si copii). Cum sa te revolti TU, cum sa te pui tu cu unii ca noi care nu au scrupule, au bani si in plus nici nu mai traiesc in Romania? esi vulnerabil si nicodata nu vei carti contra puteri ca sa nu pierzi tot ce ai. daca ai avea o valiza si mai multe locuri in starinantae unde sa poti sa te ascunzi, da, ai putea “lupta” cu “corputia”. Cum a facut viteazul ala, dusmna al lui Putin, carea baut poloniu.. Problema ta daca gandesti asa, e ca vei fi tu animalul, si nu trenul. Trenul apartine unora ca Vantu.

      • Dacian says

        Cred ca-ti place sa traiesti printre bodyguarzi !
        Razi cu ei.

        Da baiatu’ cam are dreptate: s-a vazut ca “furia” a schimbat rezultatele alegerilor – cum bine s-a analizat.

        Io chiar am vrut sa scriu o scrisoare de multumire la Ponta – sa-i multumesc ca a reusit sa trezeasca atata furie. Cu mai putina nu reuseam. Asa am reusit. ( Sper sa mai fie praguri din astea grele, ca doar asa se misca societatea )
        Intreaba-l pe Ponta de ce a acceptat asa rapid si “umil” infrangerea. De frica, pt. ca stia de furia din spate si nu vroia s-o mai atzatze ca pana atunci.
        Da’ tu razi in continuare.

        E plin de idioti care se trezesc in postura privilegiata de lideri/conducatori. Si tot ce pot – dupa ce ajung la nivelul asta – este sa fure si sa rada ca prostii, cu prostii. Se si lauda cu asta, dar asta este exact masura incapacitatii lor. De fapt ei irosesc oportunitati bune pt. evolutia societatii in ansamblu, dar ei vad doar momentul imbuibarii si se uita la cel de langa el, cat s-a imbuibat, sa nu ramana mai prejos. Asta nu e o calitate – asta e retard.

        • Dacian says

          Bine inteles, pana atunci ne pregatim de poloniu, tren si alte cele. Stim ce urmeaza.
          Da’ tu stii ce urmeaza ? adica cred ca in lumea ta, – a lu’ Putin, etc – daca nu mai esti folositor … dispari, nu ?
          Enjoi it. I try to enjoy mine.
          La urma urmei n-avem ce face – e sistemul cu caste, nu ?
          Numa … vezi sa nu ne prea intalnim.

      • Adrian says

        Doar lasii conspira in gauri de sarpe. Nu ai inteles nimic. Pentru tine revolutia inseamna da-i si fugi, eventual in munti. Ai auzit vreodata de conceptul de revolutie a constiintei ? De patriotism ? Pentru mine a detine un imobil sau 100 sau a avea un copil sau 100 nu ma face vulnerabil. Nu faci altceva decat sa expui in clar conceptia ta si ce te face pe tine vulnerabila, propriile tale limitari.

      • Nuprostiei says

        Suzana, furi curent!
        Din cauza mentalitatii asteia comunistoide vei fi doar un lucru pt ei. Da, se poate! Schimbarea vine cu fiecare dintre noi, cat timp asteptam si ne lamentam ca nu conteaza un singur om, ca oricum ei vor avea putere etc asta ne va fi soarta. Generatia N-AM este si generatia “Nu accept coruptia” si noi va vom
        elimina pe voi coruptii, mai devreme sau mai tarziu. Suna pompos dar voi coruptii ne-ati creat si noi suntem cei care vom duce Romania acolo unde merita. Cu oameni de moralitate indoielnica nu putem face nimic.
        Multa sanatate va doresc!

  16. Stefan says

    Salut!

    Din mica cercetare asupra acestor aspecte derivă o retorică normală.

    Cine poate cumpăra sistemul?!

    Sorin, ceea ce vreau să spun e că sistemul e format și deformat din n părți, iar o pătrime (sau o mărime) nu poate merge decât pe același drum cu restul lumii.

    Până la urmă tot ce se mișcă se datorează unui singur lucru: banul! Poate această definiție pare restrânsă, simplistă și lipsită de argumente, dar oricât aș studia…văd același lucru.

    Cea mai bună unealtă de pe pământ rămâne banul. Banii vor deschide orice uși, în special ușa mentală. Dacă cineva din lumea asta va putea schimba unealta…atunci sigur va putea introduce un nou sistem.

    Să schimbi un sistem cu altul, iar acesta să fie alcătuit din același aluat, mi se pare o pierdere de timp. Să încerci să schimbi sistemul politic crezând că vine altul mai bun, deja e o utopie. Puțini sunt cei care înțeleg faptul că maestrul Caragiale s-a născut odată cu apariția politicii – și o trăiască tot atâta timp cât va exista și politica.

    Dacă aveți soluții concrete nu ezitați să mi le comunicați. ”Culmea omenirii” e că sunt în stare să-mi asum riscul de a face parte din buturuga mica care poate răsturna carul mare.

    Nu știu dacă o să mă invitați la vreo discuție sau măcar îmi veți răspunde la comentariu, dar o astfel de dezbatere ar trebui fundamentată și comunicată în masă.

    Cele bune,
    Ștefan

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Mon cher, suna a “Miorita”, nu sunt genul contemplativ si pesimist.

      VINTU

  17. alexandru marin says

    Domnule Vintu ,

    Am vazut conceptul dumneavoastra de Republica prezidentiala unde presedintele are puterea suprema a tarii i-ar restu sunt subalternii lui , niste acoliti inclusiv prim-ministru care trebuie sa indeplineasca cu succes directivele de la Washington via Cotroceni . Eu am avut un concept de guvernare si conducere a tarii diferit fata de al dumneavoastra unde ca in business merg pe principiu lucram intr-un grup colectiv si lasam autoritate tuturor ca intr-o organigrama de HR bine inteles castigurile sunt similare cu cele din acel concept de HR de “pass on responsability”. Avem valorii in tara care nu sunt lasate sa-si faca treaba datorita sistemului malefic, santajabil din tara de care dumneavoastra tot povestiti. Eu as merge pe oamenii de o mare capacitate din strainatate , as face un buget de cateva zeci de milioane de euro pe an unde sa cautam cei mai buni oameni pe domeniile respective din lume folosind head hunting dar in acelasi timp ei sa raspunda unor organizatii internationale de genu CIA sau Fiscul German . Acesti oamenii i-asi pune in spatele unor romani buni diplomatii care sa apara la televizor si sa-si exprime punctul lor de vedere , nu subestimez valoare romanilor dar ei sunt foarte santajabili au relatii cu acesti “capo di tuti capii” ai momentului sau sunt atrasi de mirajul financiar pe care il ofer unul sau altul ca si cum ar juca la o ruleta in care castiga in continu , o ruleta care creaza dependenta si de care nu poti scapa decat cand i-ti bate DNA la usa si te baga la zdup . Eu as merge pe un concept simplu consiliere prezidentiali facuta de straini ex: la finante un german , la fonduri europene un spaniol etc toti acesti oameni sa aiba experienta in aparatul de state din tarile respective. Fiecare minister sa aibe 2-3 straini iar ministrul secretar de stat sa fie strain sa aibe drept de semnatura pe toate proiectele ministerului si sa treaca tot prin el , partener cu ministrul pus de guvern . Ne-am apropria mult mai mult de tarile care au facut performanta si pe care le tot dam exemplu si ne plangem ca de ce la noi nu se poate , o colectare ca in Germania , o Absorptie ca in Spania , Spitale ca in tarile nordice , SRI penetrat de generali CIA din America care sa lucreze la bucuresti si sa implementeze proiecte pilot americane si asa mai departe.

    Mi-am exprimat si eu punctul de vedere sunt sigur ca sunt multi care are spune ca ne-am vinde tara la straini din pacate noi am vandut activele tarii la straini dar conducerea a ramas aceiasi cu radacini comuniste care ne vinde pe bucati dar nu ne lasa sa fim condusi in maniera celor care vin.

    Stima

    Alexandru Marin

    • Adrian Karpathi says

      Pura utopie gandirea dumneavoastra! Imi pareti destul de superficial in gandire avand ca repere doar stereotipuri ( German – bun la finante/ American – bun la spionaj ) . Mentionati ca ar fi ideal sa cautam pe cei mai buni oameni din lume, in opinia dumneavostra cine sunt ceai mai buni oameni din lume ?! Cunoasteti macar unul?!

    • Valentin Apostol says

      Strainii despre care zici tu, sunt deja aici, ei conduc corporatiile care sug orice resursa pe care o are tara asta pentru ca sistemul despre care vorbeste domnul Vantu i-a ajutat bolnav fiind asemeni unui ciumat! Ceea ce nu intelegi tu e ca head huntingul despre care vorbesti aici trebuie facut cu romanii capabili care conduc companii importante din strainatate si care simtitdu-se limitati de sistem au fost nevoiti sa plece si sa se dezvolte acolo unde au fost lasati si incurajati! Nu poti pune in fruntea statului oameni care nu au un pic din responsabilitatea aia morala fata de pamantul unde au crescut! Exact cum a specificat si SOV, putea sa plece pe o insula si sa nu faca puscarie, dar a ales sa ramana din responsabilitate pentru Romania! Sunt sigur ca au fost si alte motive, dar in acelasi timp il cred pentru ca e normal sa fii recunoscator unui stat in care te-ai dezvoltat, pentru ca ti-a creat conditiile necesare, intr-un timp scurt mai mult decat o fac altii in zeci de ani in celelalte state.
      Pentru SOV: sunt perfect de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste republica prezidentiala! Un argument solid, pe langa cele specificate de dumneavoastra ar fi si faptul ca in acest fel vom avea un responsabil care poate fi controlat periodic pentru indeplinirea proiectului pe care l-a prezentat in campanie. Astazi daca lucrurile nu merg bine, e mai greu sa alegi din 500 vinovatii. E mai simplu sa schimbi un om decat 500! Al doilea lucru care trebuie constientizat de oameni este faptul ca un stat care isi vinde resursele este un stat mort! Va dau exemplu…..daca furnizorul de gaz este o companie a statului roman, in perioade de criza, pentru a stabiliza economia si pentru a sustine revenirea cresterii economice prin sustinerea mediului privat, cel care creaza valoare adaugata, poate reduce pretul gazului pana la costul de productie! Orice alta firma din lumea asta nu va renunta niciodata la profit! In plus, devi, indirect cersetor pe painea ta!

  18. Grig says

    Buna seara D-le SOV

    Urmaresc in continuare blogul dumeavoastra, la fel si celelalte mijloace folosite de a va transmite mesajele.

    Este o parere personala si sincer, doresc sa nu se confirme, dar modul de exprimare in din ultimul timp s-ar putea sa va coste. Oamenii care va urmaresc on line nu trebuie subestimati. Ei nu sunt ” pulimea “. Nu va creati voit o imagine atat de negativa. Nu va este de nici un folos.

    Romania are cetateni inteligenti si stiti mai bine decat mine ca sunt multi cei din afara care au folosit motodele lor mult sofisticate si au reusit sa reduca numarul celor inteligenti ( vezi rata de absovire a bacalaureatului ) Cei care au mai ramas au fost dispresati ( vezi univesitatile bune din lume si numarul studentilor romani care studiaza acolo, si majoritatea dupa terminare nu s-au mai intors ), in asa fel in cat sa nu poata constitui o masa critica.
    Haideti sa nu mai contribuim si noi romanii la aceasta, daca sincer ne dorim o schimbare a lucrurilor in bine. Dumneavoastra faceti parte dintre cei chiar foarte inteligenti si ar fi mult mai benefic sa incercati sa fiti nucleul unei asemenea actiuni.
    Sunt multi cei care va respecta si va admira. Va fi usor si o sa aveti o mare satisfactie.

    Referitor la punctele de vedere in ce priveste reformarea clasei politice si noile forme de guvernare. Avem modele de succes suficiente. Important este sa stim sa alegem si sa-l aplicam pe cel corect.

        • Titulescu says

          Nu stiu ce inseamna actiune dar dupa ce am citit ce scrisesi cred ca am o bucata de creier in care neuronii se aseaza similar cu cei pe care-i posezi. Viziunea exterioara asupra RO se face numai din exterior traire. Atunci intelegi ca trebuie ras tot in tara inclusiv pe cei care sint gazde amabile ale acestui blog pentru ca e greu sa-i modelezi ceva depasit in timp. Manelizarea politicii scoate sunete ce incinta creierul drogat al cetateanului roman iar pentru asta sintem vinovati ca generatie dupa 25 de ani de la 1989. Mai crezi ca eram atunci si acum de aceeasi parte ?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu incercati sa carpiti o casa compromisa, daramati-o si faceti una noua!

      VINTU

  19. Irina B. says

    Nascut iarna, Blogul dv e asemenea unui bulgare de zapada. Pornit dintr-o joaca, incet incet, dar sigur, se face din ce in ce mai mare. Si apoi, o ia la vale si este de neoprit. Spulbera si distruge tot ce-i sta in cale. Altfel spus, o bomba cu ceas: tic-tac! Tic-tac!

  20. 1unu2 says

    Domnule Vîntu,

    Analiza dumneavoastră este de nivel sistemic, însă argumentația de la baza ei este formulată în principal pe baza experienței oferite de indivizi, motiv pentru care nu mă convinge, deși nu sunt neapărat împotriva unui sistem asemănător cu cel propus de dvs.

    Cu alte cuvinte, nu mi se pare că o schimbare de abordare la nivel de sistem politic trebuie fundamentată doar pe baza experiențelor furnizare de caracterele mai mult sau mai puțin finisate ale domnilor Băsescu și Ponta (ei reprezentând, în logica expusă de dvs., “palatele” și disputa eternă dintre ele). În câteva zile se termină și povestea cu eternitatea. Iar dacă dobitoacele care ne conduc ar ști să colaboreze între ele și să tragă pentru (sau și pentru) interesul național, forma sistemului n-ar mai constitui o prioritate, atât timp cât regimul rămâne democratic.

    … ar mai fi o chestie, pe care v-aș ruga să încercați să o lămuriți: de ce acești “pirania”/băieți deștepți/combinatori/vameși/finanțatori nu vor să încerce să lucreze în condiții de legalitate? Adică, oricum au bani și mijloace să câștige în mod legal licitații… mi-e greu să cred că e cineva mai bazat decât ei (cineva care să-i concureze) la aceste capitole…

    Cu respect.

  21. says

    Dl. Vantu, aceasta este parerea dumitale si va apartine.

    Romanilor, ca popor cu putina istorie de democratie reala (i’am putea spune inapoiat, dar asta e doar o eticheta emotionala de variatie/pozitionare pe o scala care e de fapt logica), clar ca le surade un tatuc, un mesia si-un izbavitor. Dar cum pornirile subconstiente ale multimilor sunt de obicei patologice, o iesire in normalitate ar fi ca sa nu facem cum avem pornirea launtrica, ci cum ne dicteaza ratiunea. Si ratiunea ne spune ca daca suntem beti, mergem sa ne culcam, daca ne plac prea mult kurvele, e bine sa luam o pauza si sa ne gasim o femeie mai de casa, ca sa ne facem oameni buni.

    Romanilor le plac figurile puternice, arhetipale si partial cred ca doar asa poti sa ai succes in viata, guraliv, bataios si tupeist. Dar nu uitati ca exista o masa imensa de anonimi care traiesc sau tind catre o stare de normalitate (lucreaza la firme serioase/corporatii, pe bani buni sau au firmele lor, mai viziteaza strainatatea si-au vazut ce-i aia normalitate, au stare materiala buna si vor s-o extinda social, vor mediu curat, sunt voluntari, ies la manifestatii, etc.) si mase de tineri care doar normalitatea si-o doresc (aia din reclamele de la bere).

    Inteleg ca indirect dvs va faceti aici ‘reclama’ la propriul fel de-a fi (un caracter puternic, in care fluctuatiile, greselile si apoi auto-izbavirea sunt acceptate) si de-aceea e greu ca sa acceptati ca cineva care cu un launtru logic cu un mesaj necarismatic, nemanipulator si cu tendinta cat mai pronuntata de logica TRANSPARENTA precum dl. Johannis chiar a putut castiga. Oamenii chiar inceput sa-si doreasca niste indivizi cu trecut 100% intact, poate modele in ce-au facut pana atunci. Ne-am saturat un pic de nebuni ca Basescu, de tatuci precum Iliesku sau reptile cu sange rece, politicieni 100% precum dl. Ponta. Lista poate continua.

    Daca vreti sa ajutati in mod autentic, faceti un business 100% sanatos (energie verde, agricultura eco, industie samd, sau un partid ecologist de la zero), porniti o miscare care sa ajute logic (nu ca Becali si bisericile/casele la sarmani – mila de rating). Oferiti un model nou, 100% autentic si oamenii va vor urma si chiar aia buni, de mijoc care fac cat 5 (cred ca asta doriti printre randuri). Si nu uitati ca oamenii se prind din ce in ce mai usor de minciunica si manipulare, se pare ca le-a venit cumva sorocul, usor-usor.

    Sunt multi cu idei si cu putine resurse, altii cu resurse si poate putine idei. Va asteptam proiectele, cele ‘reale’ nu doar fazele de PR (desi poate si acestea sunt etapa premergatoare ‘lansarii de produs’).

    Spor.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Incantator text! Usor pe langa subiect totusi.
      Eu nu mai am nevoie sa fac nimic.
      Marti, pe langa proiectul politic pe care vi l-am propus, va voi oferi si proiectul economic de relansare.
      Daca le veti intelege voi ca natie, veti avea o tara respirabila si confortabila.

      VINTU

  22. Caisa says

    Maestre, zici bine… Dar cum naiba sa schimbi asta cand totul este o caracatita.

    Cateva intrebari:
    – care ar fi % dintre romani care isi doresc schimbarea? (Din aparatul de stat.. Destul de putini k multi stau la caldurica)
    – cum generam buzz pe tema asta ca si altii sa adere la ideea asta.

    Cu credibilitate stai cam prost matale ( eu unul sunt de accord cu ce zici) dar altii nu se vor putea detasa emotional ca esti nu stiu cum…. Asadar cineva de incredere trebuie sa fie apostolii acestor idei.

    Succes!
    P.s – tari videurile alea pe FB si adevarul. Le zici bine.

  23. Alex says

    “Oricine poate finanta cu oricat o campanie electorala”, spuneti. Stiu, este doar o mica parte din ce ati spus dar, ce sa facem, cu restul sunt in mare parte de acord. Cu asta, nu! Nu sunt de acord pentru ca ar insemna aproape oficializarea eliminarii democratiei (care oricum se intampla in multe tari). Ma voi explica pe scurt. Sa ne imaginam o tara in care exista doua randuri de alegeri. Unul, pentru alegerea presedintelui, a parlamentului, etc. si care se desfasoara intotdeauna pe 1 septembrie. Dar la aceste alegeri pot candida doar cei care au castigat primul rand de alegeri, desfasurat intotdeauna la 1 iunie. In acest prim rand de alegeri au dreptul sa voteze doar persoanele care se numesc “Sorin”. Avem alegerea Sorinilor mai intai. La alegerea Sorinilor poate candida oricine dar doar cei alesi de ei pot candida la alegerile pentru Parlament, Presedinte, etc. Vi se pare democratic? Sorinii au un cuvant disproportionat de spus in societate si, sa zicem, ei reprezinta doar 0.5% din populatie. Exact aceasta situatie o propuneti. Prin inlaturarea oricaror oprelisti pentru nivelul de finantare le dati puterea Sorinilor oamenilor cu mijloace financiare de a sustine un candidat. Si, care banuiesc, sunt cam 0.5% din populatie. Acesti oameni vor decide cine se poate prezenta in alegerile generale si vor detine adevarata putere. O abordare cu adevarat democratica ar fi blocarea oricaror fonduri private, contributii de campanie, etc si crearea unui fond de stat special de alegeri care sa fie distribuit in mod egal catre candidati. Control foarte clar astfel incat fondurile sa fie folosite doar in scopul campaniei. De asemenea, niciun leu in plus nu trebuie folosit pentru campanie. Ar trebui gandita o lege care sa pedepseasca destul de aspru folosirea unor alte mijloace in campanie si care sa faca destul de clar si felul in care candidatul se poate exprima. In acest mod simplu puterea Sorinilor ar fi, daca nu eliminata, macar diminuata.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Voi ii votati pe cei pe care “Sorinii” i-au cumparat deja, sau ii vor cumpara imediat dupa.
      Cheia coruptiei o reprezinta finantarea alegerilor!

      VINTU

  24. says

    Dacă eliminăm jegul moral în care te scalzi, aproape tot ce spui este adevărat.

    Din păcate, pulimea din mass-media o să-ți preia doar pasajele care fac deliciul celeilalte pulimi, care nu desschide o carte și se hrănește doar cu mizeria “senzațională” oferită de televiziuni.

    Culmea e că ai multe de învățat de la un infractor ca tine. Doar pentru că ți-ai bătut joc de oameni și ai aproape toate legile (morale sau ale sistemului de justiție) nu înseamnă că nu înțelegi mai bine decât foarte, foarte mulți adevăratele probleme din societate.

    E ca în filmele în care poliția își ia colaborator un spărgător de seifuri. Cine poate ști mai bine decât ăla cum se sparge un seif, cum gândește un infractor?

    Îți dai seama ce ar fi însemnat ca unul ca tine să-și folosească creierul și banii pentru a schimba clasa politică? La ce orgoliu dement ai, ai fi fost cel mai iubit român. Culmea, te-ai privat singur de ce-ți place mult de tot: gâdilatul.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Ti-ai usurat ficatul?
      Asta e singura ta bucurie?
      Nu crezi ca ai fi mai fericit daca ai avea si tu acces la resursele de care esti jefuit, decat sa ma insulti?

      VINTU

  25. Marian says

    BRAVO ! Aceleasi lucruri le spun si eu,de 3 ani.Si alte mii de oameni cu creeri proprii.Politica e o vrajala pt. prositi .BOGATII sunt infratiti intre ei,INDIFERENT din ce clase sau categorii sociale sau profesionale fac parte.Separatia este doar pe doua categorii: SARACI SI BOGATI. Lupta nu e politica. Politica e doar un balci de acoperire a exploatarii celor multi si a vanzarii tarii bucata cu bucata.Si pt. iluzia ca exista democratie. NU !!! LUPTA ESTE ECONOMICA : MAFIA contra CETATENILOR !!! TOATE PARTIDELE sunt doar bratul MAFIEI ! Politica este doar dezbinare.Lupta nu e politica ! Politica nu a facut si nu va face NICIODATA,NIMIC BUN !!! LUPTA E ECONOMICA : MAFIA versus POPULATIE !!! STATUL MAFIOT: cum ajung infractorii la vârful puteriiPoliţia, procurorii şi judecătorii din întreaga lume se confruntă cu o nouă ameninţare, mai gravă decât înmulţirea infractorilor sau lipsade resurse: mafia de stat. Pe de-o parte,infractorii au patruns în instituţiile de stat la un nivel fără precedent, iar pe de altă parte mulţi înalţi funcţionari publici au preluat operaţiunile ilegale ale mafiei locale, în loc să lupte pentru eradicarea bandelor puternice.În prezent, poziţiile de conducere din cele mai profitabile întreprinderi ilegale nu mai sunt ocupate doar de infractori profesionişti, ci şi de înalţi funcţionari guvernamentali, legiuitori,şefi ai agenţiilor de spionaj, conducători de departamente de poliţie, ofiţeri militari şi, în unelecazuri extreme, chiar şefi de stat sau membri ai familiilor acestora, arată un studiu al Institutului Carnegie pentru Pace Internaţională.Această fuziune a guvernelor cu grupurile criminale este diferită de modul în care autorităţile şi mafia au colaborat în trecut. De-a lungul timpului, guvernele şi agenţiile de spionaj, inclusiv cele din ţările demo cratice, au infiltrat de multe ori infractori pentru a face contrabandă cuarme cu insurgenţii aliaţi din alte ţări sau chiar pentru a ucide duşmani din străinătate (încercarea CIA de a colabora cu figuri importante din mafia americană pentru asasinarea luiFidel Castro în 1960 este probabil cel mai bun exemplu) .Dar, spre deosebire de statelele normale, statele mafiote nu se bazează doar ocazional pegrupurile criminale pentru a îndeplini anumite obiective de politică externă. Într-un stat mafiot, înalţi funcţionari de stat au devenit, de fapt, jucători importanţi, dacă nu liderii întreprinderilor ilegale şi, prin urmare, apărarea şi promovarea intereselor acestor întreprinderi au devenit priorităţi oficiale.
    Statul mafiot reprezintă o structură parazitară, infiltrată în cadrul unui stat de drept, pecare-l subminează pînă la anihilare.
    Statul mafiot se hrăneşte din informaţiile şi energiile statului de drept, pe care le deturnează prin intermediul reprezentanţilor săi, infiltraţi în structurile de conducere şi decizie ale statuluide drept.Statul mafiot îşi bazează existenţa atât pe manipularea mediatică a populaţiei, cât şi pe teama infiltrată în rândul celor care i-au sesizat existenţa şi puterea de influenţă.Statul mafiot impune o dublă conducere şi coordonare a statului de drept, respectiv:
    – una oficială
    ;- alta subversivă.
    Statul mafiot se organizează, treptat, la nivelul tuturor structurilor componente carealcătuiesc structura statului de drept.Statul mafiot se manifestă prin:
    – instaurarea şi proliferarea corupţiei;
    – instalarea şi proliferarea traficului de influenta până la nivelul la care ajunge să sufoce efectiv funcţionarea normală şi firească a statului de drept.Statul mafiot se dezvoltă şi se extinde pe măsură ce reprezentanţii săi pătrund şi acced în conducerea:
    – instituţiilor de conducere a statului de drept;
    – instituţiilor publice ale statului de drept;
    – partidelor politice;- organizaţiilor civice;
    – altor instituţii şi organizaţii în care se pot manifesta eficient în favoarea expansiunii şiîntăririi statului mafiot.Statul mafiot, la o anumită stare de dezvoltare şi expansiune, ajunge să colaboreze conspirat şi subversiv cu alte state mafiote sau organizaţii internaţionale subversive de tip mafiot sau masonic. Statele mafiote ajung să se organizeze, la nivel internaţional, în reţele internaţionale mafiote,pentru a-şi proteja reciproc interesele, pe căi specifice, în cazul în care unul din statele mafiote asociate ajunge în pericol de a-i fi diminuată puterea sau chiar de a fi anihilat.Statul mafiot nu poate fi combătut eficient şi nici anihilat, decât de statul naţional, în care întreaga naţiune este conştientizată asupra:
    – rolului nefast şi subversiv al statului mafiot;
    – rolului nefast şi subversiv al reţelelor internaţionale mafiote şi masonice;
    – tendinţei de manipulare mediatică, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, practicate pentru a disimula scopurile nefaste şi subversive urmărite de statul mafiot, precum şi de reţelele internaţionale mafiote şi masonice;
    – tendinţei de acaparare a patrimoniului public şi a proprietăţii de stat;
    – importanţei eliminării reprezentanţilor reţelelor interne şi internaţionale mafiote şi masonice,din toate funcţiile publice, şi, mai ales, din cele de conducere şi decizie ale statului de drept;
    – importanţei recuperării fondurilor şi bunurilor deturnate, precum şi a celor jefuite din patrimoniul public şi din proprietatea de stat;
    – necesităţii scoaterii în afara legii a tuturor organizaţiilor şi asociaţiilor nelegal constituite saua celor legal constituite, dar care maschează, printr-o aparenţă de circumstanţă,funcţionarea unor reţele mafiote sau masonice, interne sau internaţionale;- necesităţii investigării corespunzătoare a activităţii tuturor organizaţiilor şi asociaţiilor în componenţa cărora şi, mai ales, la nivel de conducere, au fost identificaţi reprezentanţi sau factori de influenţă ai reţelelor mafiote sau masonice, interne sau internaţionale;- necesităţii înfiinţării unei puteri informative, de stat, precum şi a unei puteri garante, de stat, ale căror conducători să fie aleşi direct de către popor şi care să sigure:
    – informarea corectă şi deplină a poporului;
    – funcţionarea corespunzătoare a puterilor de stat, în conformitate cu prevederile Constituţiei şi a celorlalte legi ale statului de drept.

  26. Danic M. says

    Incerc sa ma dumiresc de ce un condamnat care a jecmanit statul din ’89 incoace spune cum ar trebui procedat pentru ca astfel de jecmanitori sa fie anihilati, cand tocmai jecmanitorul in cauza afirma raspicat, fara sa-i tremure izmenele pe el, ca va fura statul in continuare. Sigur, argumentatia era ca daca statului nu-i pasa de mine, de ce mi-ar pasa mie de stat, dar afirmatia pe video e rostita clar si la obiect…voi fura statul!

    Deci, d-le Vintu, de ce v-ati taia craca de sub picioare, cand singurul lucru pe care stiti sa-l faceti e bani rezultati din afaceri necinstite, cum iarasi ati afirmat tot dvs. Cum veti mai face bani intr-un stat liber si neintinat? Mai este o varianta, poate ca lupta dvs. cu cei care v-au aruncat dupa gratii este la acest moment mai importanta decat banii necinstiti pe care i-ati castigat si veti mai castiga. Poate orgoliul ranit din dvs. doreste revansa, si ce revansa mai frumoasa decat sa pui umarul la blocarea borcanului cu miere, numit avutul statului, din care se infrupta proprii dvs. anihilatori. Ar fi o chestie interesanta.

    Citindu-va din scoata in scoarta blogul am ajuns la parerea ca e putin probabil sa fie simpla lectura sci-fi, eventual una manipulativa din stiu eu ce motive. Bunul simt imi spune ca informatiile mentionate sunt credibile, iar cei care nu au curiozitatea sa va citeasca, desconsiderandu-va d.p.d.v. uman, gresesc, si pierd din impresiile unui om care cunoaste bine Romania si jocurile de culise de dupa 1989. Indiferent ce motivatie aveti, mie, ca simplu cetatean al acestei tari, imi faceti un mare bine prin aceste confesiuni. Va multumesc.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Excelenta, nu eu sunt studiul d-voastra de caz, si nici sursa d-voastra de informare, ci omul care va da solutii. Puteti invata ceva, sau puteti continua sa va exersati talentele de psihanalist cu sotia sau amanta.

      VINTU

  27. Florin says

    Un articol pertinent , corect, dar totuși nu identifică motivatia.

    Sunteți un om pentru care resursele de timp sunt foarte valoroase. De ce un blog, de ce sa investiți timp in a povesti cat de naivi suntem? De fapt intrebarea este cum urmăriți sa monetizaţi timpul petrecut si informatiile de sov.ro ?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Va ofer cu titlu gratuit un proiect politic si unul economic.
      Pe cel economic il puteti lectura in cursul zilei de marti.
      Si eu sunt surprins de cat de generos pot fi!

      VINTU

    • cucu says

      Pai crezi ca Sorin mai are nevoie de monetizare daca in ’90 facea dragoste pe 100 milioane de dolari?

  28. alecsei says

    Cautasem cateva state cu republica semi prezidentiala: Romania, Angola, Burghina Faso, China… Niste tari bananiere si fara cultura politica…poate mai putin China.
    Ca un contraargument la republica prezidentiala as propune republica parlamentara. Vrem nu vrem, oamenii trebuie sa fie reprezentati…unii de stanga, altii de dreapta.
    Pe de alta parte as propune sistem unicameral, astfel ca majoritatea invinge minoritatea si punct. Astfel apare si rolul asumarii.
    Trei la mana, as prefera 2 formatiuni politice, mari si late…adica fara vrejeli de genu pnl+pdl=pnl, dar mai apare pmp si macovei.
    Iar referitor la finantarea partidelor, ganditi va ca nu suntem in stare sa facem o lege a lobby ului.
    Discutiile sunt ample, mult prea ample pt un comentariu pe blog

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Dincolo de idiosincrazia mea referitoare la S.U.A, modelul politic a generat performante uluitoare.

      VINTU

      • alecsei says

        Da, corect, SUA au generat un sistem cu performante uluitoare. Numai ca SUA, ca un tot, seamana cu o papusa gonflabila. Cat timp exista aer in papusa, exista si placere. Daca aerul este scos ramai mic si frustrat. V-as mai intreba urmatorul lucru: maine, presupunem, india, china, rusia se retrag de pe pietele financiare, ce facem atunci cu marele sistem politic? Cum spun multi “cugetatori” de ferentari…daca nu ai bani, nu ai valoare! Eal dracului de simplu sa implementezi si o saiba sau un surub…doar daca ai bani. Fara bani, investitii…deci resurse, esti zero.
        PS: din pacate, pt hateri, lumea nu a inteles ca dupa 1990 Romania a avut nevoie de capitalisti, cu sau fara voia lor. Acum cad in plasa, singuri, pt ca lucrurile trebuiau lasate asa….si cu patriciu, si cu dvs…in fine. Poate unele chestiuni ma depasesc

  29. Julian C says

    Spuneati intr-un interviu ca societatea ar trebui sa ceara inapoi oamenilor bogati, care la randul lor, vor sa dea. Eu nu am nevoie de bani, in schimb as cere mentorship, as cere didactica instinctelor, al gandirii , al clarviziunii oportunitatilor din haosul in care ne scaldam. Unde va pot contacta pentru asa ceva?

  30. alex says

    Dupa parerea mea , ceea ce lipseste in tarisoara noastra esti mentalitatea de învingător , si (personal il numesc ) cultul meseriaşului , adica sa fii , si in acelasi timp sa admiri/respescti sau cel putin sa nu il incurci , pe omul care a reusit care in domeniul lui este nr1 , indiferent ca e avocat, doctor , sau evazionist , atata timp cat este cel mai bun .
    Închei acest comentariu cu un citat ” in viata niciodata nu primim ceea ce meritam , ci ceea ce negociem “. Stima!

  31. Eugen says

    Articolul ăsta e o manipulare destul de puțin subtilă, bazată pe un raționament falacios numit în logică ignoratio elenchi (sau pe române ște “ce-are sula cu prefectura”).
    Premizele argumentării sunt corecte: clasa politică este într-adevăr o pegră și alegerile nu fac decît să rotească la putere diferitele bande .
    Dar concluzia nu e susținută de premize: de unde și pînă unde concentrarea puterii în mîna unui sigur om va anihila pegra politică? Doar parlamentarii pot fi infractori, tătucul națiunii pe care îl preconizezi dumneata este imun la asemenea boală?

    • roland says

      “concentrarea puterii in mana unui singur om” – gresit. Exista mecanisme de control, sau pot fi create unele suplimentare. Presedintele ar avea doar puterea executiva care, in momentul actual, este bicefala. Nu trebuie sa gandesti prea mult sa iti dai seama ca un proiect de tara ar avea mai multe sanse de reusita daca nu ar avea atat de multe piedici si bariere de control constitutionale. Din acest motiv sustin si eu o Republica Prezidetiala.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nici pomeneala!
      Iliescu, Constantinescu, au fost niste hoti la drumul mare.
      Plesu, Noica, Tutea- jefuitori deghizati.
      Clasa politica, un sobor de preoti.
      Ii puteti pastra pe ei si sistemul care ii genereaza.
      Dincolo de sarcasm, banii furati efectiv din tara asta, depasesc 350 mld $, credeti ca un singur om ar fi reusit?

      VINTU

  32. nicu says

    …incepe sa-mi placa provocarea…modul incare o spuneti direct cine suntem noi,muncitorii si voi,profitorii…lumea nu o va putea schimba nimeni,decat noi cei multi…dar e prea multa dezbinare si invidie intre noi…!!!…sunteti foarte sincer…aceasta stare,incep sa o apreciez la dumneavoastra…!!!…sunteti un om,care a stiut sa profite de credinta unor tampiti,care credeau ca vor castiga niste bani multi,intr-un timp scurt,fara a muncii…asa ceva,un ortodox pur,nu va crede niciodata…si din 90 la suta ortodocsi ,cati am invatat ceva din invatatura crestina…?!!!

    • roland says

      Privitor la “dezvaluirile” dlui Vintu cu privire la “noi” si “ei”, acestea se potrivesc unei teorii economice destul de cunoscute: Wikipedia: “In his final book, Power and Prosperity (2000), Olson distinguished between the economic effects of different types of government, in particular, tyranny, anarchy and democracy. Olson argued that a “roving bandit” (under anarchy) only has an incentive to steal and destroy, whilst a “stationary bandit” (a tyrant) has an incentive to encourage a degree of economic success, since he will expect to be in power long enough to take a share of it. A stationary bandit thereby begins to take on the government function of protecting citizens and their property against roving bandits. In the move from roving bandits to stationary bandits Olson sees the seeds of civilization, paving the way eventually for democracy, which by giving power to those who align with the wishes of the population, improves incentives for good government)”

      • roland says

        Daca ar fi sa ne luam dupa Olson, Romania este sefuita sistematic (sub tipul de lider “stationary bandit”) sub voalul democratiei. Ceea ce nu intelege dl Vintu este ca societatea are propriul ritm de dezvoltare care nu este conditionat de vointa unor smecheri lacomi sau autosuficienti ca d-lui.

  33. Dan says

    Inainte de a fi mancati, porcii trebuie hraniti multe luni cu roadele pamantului.
    Iar blogul dvs. este ca o cutie plina cu pietricele printre care ati amestecat ceva diamante brute.

  34. usual hater says

    Nu pot decât să apreciez inițiativa, chiar dacă vine de la un om frustrat. Părerea mea e că încerci să îți recuperezi imaginea față de tine însuți, dar părerea mea poate că nu coincide cu ce te macină cu adevărat.
    În fine, despre sistem.
    Noi nu suntem săraci ca țară. Cine a tot afirmat asta este fie un incompetent, fie un mare corupt, fie un trădător al intereselor naționale. Ca să explic asta, ar trebui să luăm fiecare noțiune în parte și nu are sens.
    Noi nu avem bani, asta da. Nu avem bani pentru că banii noștri s-au dus în buzunarele unora ca tine. Corect.
    Însă…
    Nu poți să dai toată puterea unui singur om. Dar poți să lucrezi sistemul din interior, pentru a-l împiedica să ne mai fure. DNA-ul nu este decât o soluție pe termen scurt, o avanpremieră la ce va urma. Vorba ta, de frică, mulți fie o să se dea la o parte din politică, fie o să stea cuminte, rezervat, într-un colț de scaun în Parlament.
    Dacă parlamentul ar reprezenta pe cineva, ar fi minunat. Cu excepția câtorva personaje, e o adunătură de corupți, pușcăriași în devenire, dacă pot să zic așa.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Chestia cu frustrarea tine-o pentru sedintele de psihanaliza pe care le frecventezi, in rest, daca sistemul acesta iti prinde bine, pastreaza-l sanatos!
      Dar, sa nu te aud ca te plangi.. cand te vom lasa in fundul gol.

      VINTU

  35. Ciprian Chira says

    Scurt si la obiect

    Chiar sunteti de parere ca o republica prezidentiala si un mandat prelungit al presedintelui ar ajuta reforma politica ?

    Intr-adevar sistemul prezidential a functionat, si a functionat foarte bine in SUA, insa aceea este o democratie consolidata cu institutii ale statului puternice, si ma refer aici in special la parlament (Congress).

    Nu credeti ca intr-un sistem prezidential derapajele presedintelui ar fi mult mai puternice ? Eventual trecerea la un sistem prezidential ar putea fi coroborata cu alte reforme care sa intareasca celelalte puteri din stat

    PS: Ce parere aveti despre votul uninominal. Credeti ca ar putea exista asemanari ? Este un sistem de vot care a functionat foarte bine in tarile anglosaxone, unde partidele se definesc dupa criterii ideologice si parlamentarii sunt trasi la raspundere, insa credeti ca a fost bun pentru Romania ?

    PSS: Este adevarata stirea vehiculata cu cancerul pulmonar ? Daca da, va doresc totusi insanatosire rapida, desi unii poate nu ar fi de acord cu mine.

  36. ROBERT HORVATH SUA says

    PULA CA PRESEDINTE !
    Am crezut ca vii cu ceva incendiar.
    Ai pregatit genial terenul. Pulimea te-a asteptat ca un salvator.
    Se astepta desvaluiri…..bombe si tiribombe.
    Si cu ce ai venit ?
    Republica prezidentiala.
    Cu tot respectul
    Dar pulimea va alege…..
    Romania a plecat. Cine a ramas in lipsa mainii de lucru si a
    creierului ? Bugetarii , pensionarii si asistentii sociali.
    Ei vor alege un presedinte……
    pe masura. Adica o…..PULA

  37. Surda says

    Ar fi necesar sa ne implicam in politica , cei care nu am fost pana acum, si sa producem/initiem schimbari pas cu pas.
    Greu totusi sa iti faci vocea auzita in compania latratorilor vechi de partid.
    Care ar fi solutia ?
    Va doresc sănătate , sper sa nu fie adevărat ce am citit in presa ieri

  38. laurlaurian says

    Mi se pare corect și de bun simț. Dar, pentru a se înfăptui toate astea trebuie modificată Constituția. Proiectul noii Constituții va fi pus în dezbatere publică, bineînțeles. Dar cine dacă nu tot această clasă politică putredă va face demersurile și proiectul? Își va săpa singură groapa acceptând aceste schimbări fundamentale? Cine va renunța la putere de dragul nației? Dumneavoastră ați face-o? Care (sau cine) va fi forța care să pornească și să susțină tăvălugul?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Voi o veti face! Tot asa cum tot voi le dati astazi puterea de a va dispretui.

      VINTU

  39. Valentin Petrosu says

    Trebuie sa fiu de acord cu ideea ca avem nevoie de un stat nou. DAR:
    Cineva mult mai celebru si admirabil decat Sorin Ovidiu Vantu, a spus ca o problema nu poate fi rezolvata cu aceleasi mecanisme de gandire care au creat-o. Asta inseamna ca un sistem politic, profund corupt, nu poate fi inlocuit cu un altul doar ‘usor diferit’. Problema cercului vicios care este creat de saracie, coruptie si incompetenta nu se poate rezolva decat prin masuri radicale. Putem sa intelegem acest lucru si daca privim istoria ultimilor 25 de ani a Romaniei dar si istoria oamenilor in general. Nu exista nici un model de organizare politica, de pana acum, care sa produca o crestere semnificativa si omogena a nivelului de trai al populatiei si o crestere a egalitatii si coeziunii sociale. Dictaturile si democratiile moderne (care sunt bazate pe lupta electorala a partidelor politice) au aproximativ aceeasi finalitate pentru populatiile respective: ambele scad nivelul mediu de trai si maresc inegalitatea sociala. In consecinta, problema organizarii statale se poate rezolva doar renuntand la jocul politic in sine. Problema este organizarea statului si nu organizarea statului de catre politicieni. Astfel, prima intrebare realmente democratica este: Cum vor locuitorii tarii sa fie organizata tara lor?
    Raspunsul ar trebui sa fie: eficient, competent, democratic si nepartinitor. Forma de organizare ce poate atinge toate aceste deziderate concomitent si sustenabil este ce ar trebui sa alegem si sa instauram in Romania. Cei mai multi oameni cred ca puterile momentului nu ar permite tarii noastre sa isi aleaga o forma noua si radicala de guvernare. Acestia se insala, desigur. Coruptia, inegalitatea sociala si subdezvoltarea generala a tarii noastre sunt benefice doar unor grupuri de interese extrem de limitate, nu lumii capitaliste in general. Daca factorii externi de influenta au fost, pana acum, mai mult subversivi, nu trebuie decat sa propunem un sistem de guvernare cat mai putin influentabil. Asta se poate intampla doar in cazul in care toate functiile publice se castiga in urma unor concursuri publice super-transparente si abia apoi prin alegeri democratice(intre castigatori). Bineinteles, partidele politice si orice alta incercare de a se reveni la sistemul electoral curent, ar trebui scoase in afara legii.
    Noua Constitutie ar trebui construita in urma unui program riguros de dezbateri publice televizate pe o perioada de minim 2 ani, astfel incat prevederile luate in discutie sa fie subiecte de interes general, sa faca parte din conversatiile cotidiene ale cat mai.multor oameni. Programul de mediatizare si dezbatere a Constitutiei trebuie propus si realizat de stat cu angajarea unui numar mare de cercetatori pentru a putea acoperi cat mai multe aspecte ale guvernarii, din perspectiva stiintifica. Avand in vedere ca traim in secolul 21 si ca, pana acum, doar metoda cercetarii stiintifice este singura care poate fi declarata, obiectiv, corecta, trebuie sa presupunem ca aceasta va fi valabila si in problema organizarii statale ca si in oricare alta problema umana din istorie. Si astfel, enuntand corect si prioritizand datele problemei, am ajuns la o solutie (corecta) pentru aceasta, fara prea multa bataie de cap.
    Draga Sorin, problema pescarului care vrea sa treaca peste rau si lupul si capra si varza dar nu le poate duce decat pe rand, nu se rezolva facand o saorma din toate trei sau chemad un dragon binevoitor cu care sa zboare peste rau. Singura rezolvare este sa duci capra, apoi varza dar te intorci cu capra si iei lupul pe care il duci la varza si abia apoi te intorci dupa capra. E destul de simplu dar se poate rezolva doar folosind logica, nu convingeri politice sau economice.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Excelentza, ai pornit deja o dezbatere!
      Asta inseamna ca, toti va doriti acelasi lucru. Poate ca ideea formulei pe care v-am propus-o, nu este cea mai convingatoare dar, in mod clar, aveti nevoie de o alta formula decat cea de astazi.

      VINTU

  40. generatia N says

    O schimbare pe cale legala a sistemului incepe cu schimbarea mentalitatii poporului, chestie care implica educarea noilor generatii in spiritul care se doreste urmat, numai ca aici apar doua probleme majore, prima ca aceasta schimbare dureaza 15-20 de ani si a doua ca din cate stiu eu Romania nu are nici un personaj intelligent, credibil, bine intentionat si influent care sa porneasca o astfel de campanie.

    Teoretic exista totusi o solutie, poate cu banii si influenta de care dispuneti reusiti sa-l convingeti pe fostul congressman Ron Paul sa devina politician in Romania. Cum acest fost candidat prezidential nu este “baiat destept”, nici combinator si este absolut incoruptibil , sansele sunt ca nu stiti despre cine discut.

    Pe foarte scurt domnul Ron Paul crede si militieaza de o viata pentru un guvern extrem de redus ca marime si atributii, care sa se ocupe strict de siguranta nationala, asigurarea unui sistem de justitie echitabil si functional, asigurarea unei monede nationale stabile, sprijinirea initiativei private si protejarea libertatilor si drepturilor civile.

    http://www.ontheissues.org/ron_paul.htm
    https://www.youtube.com/watch?v=TGcNVTfJ-XE

    Va multumesc pentru acest blog prin care discutati putin ce se intampla prin culisele politicii si mediului de afaceri, va doresc toate cele bune.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Mi-a placut poanta cu congresmanul! Pe voi, oamenii cinstiti, va stiu doar dupa cifre.
      Cat despre schimbare, asta este treaba voastra, eu v-am oferit argumente si o posibila solutie.

      VINTU

  41. Marian says

    Domnule Sorin Ovidiu Vantu,

    Ati intrat prima data pe “radarul” meu cand eram in anul 2 de facultate si nu datorita romanelor ce planau deasupra dumneavoastra ci pentru ca un coleg de camera extrem de inteligent si “descurcaret” in sensul bun al cuvantului v-a invocat numele .Pana la momentul respectiv nu am considerat ca meritati atentia mea gandindu-ma ,naiv ce-i drept, ca sunteti doar un golan fripturist ce se hraneste cu “zeama de jugulara”. Credeam ca sunteti doar un taran violent ,aspirant la statutul de bourgeois. Am inceput o discutie cu stimabilul coleg incercand sa descopar,fara succes, de ce o persoana inteligenta rezona intrinsec cu dumneavoastra. A incercat sa isi ascunda admiratia inconstienta pe care o avea pentru SOV. In timp , urmarind emisiuni la care ati participat mi-am dat seama ca sunteti intr-adevar o persoana de o inteligenta olimpica. Modalitatea in care ati ales sa va folositi acest talant m-a dus insa inevitabil cu gandul la liderii acelor formatii intitulate Einsatzgruppen. Unii din acesti lideri aveau doctorate , unul din ei avea chiar doua, dar obiectivul in slujba caruia aceste persoane si-au folosit inteligenta a fost fara indoiala abominabil. Prin actiunile lor am inteles ca nu e nevoie sa ne uitam sub pat dupa monstri , acestia traiau printre noi si nu aratau ca monstri unii din ei fiind blonzi si inalti (Reinhard Heidrich).
    Aveti o varsta, domnule Vantu, si o stare de sanatate care va indeamna acum la ora 11:58 a vietii sa folositi acest dar cu care ati fost inzestrat, pentru a da societatii un plus de valoare . Refuz sa cred ca fericirea dumneavoastra ca om e redata numai de latura intelectuala nefiind dublata si de una umana. Va rog pe aceasta cale sa ne dati cat mai multe informatii despre oameni si mecanismele folosite de acestia, care au dus la plecarea celor 3 milioane de concetateni. Sangele pierdut ale acestei tari in forma celor plecati , va pateaza mainile si va aduce vina. Aveti inca puterea sa va mai spalati de el. Folositi-va domnule Vantu de inteligenta ca de un detergent care face mai mult decat apa in acest proces de curatire.

    Multa sanatate si umanitate va urez!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Tema este alta. Nu de patetisme ducem lipsa, ci de un sistem politic nou.

      VINTU

      • Marian says

        Buna seara,

        Este de admirat pragmatismul dumneavoastra insa experienta dobandita pe campul de batalie al puterii ar fi trebuit sa va fi invatat o lege nescrisa si anume ca REPUTATIA CONTEAZA. Este dificil sa fii credibil si sa impui o directie in sensul dorit de dvs. cand nu ai si o reputatie care sa te sustina in fata multimilor. Cred ca sunteti totusi credibil cand ne spuneti ce fac baietii astia cu gusa din clasa politica si nu numai.
        Cand un peste iti indica doar uitandu-se la o domnisoara ,aparent respectabila, ca in realitate dansa “serveste” atunci el este credibil dar cand acelasi individ ar incerca sa te invete sa fii un sot bun ar fi inutil chiar daca ce spune e veridic.

  42. costin says

    in varianta cu presedinte pe 6 ani, e de-ajuns sa corupi un singur om: presedintele(dinainte sa ajunga in functie) si ai rezolvat problema, deci imi place :)
    varianta B aduce a sistem american, poate cel mai corupt sistem dintre toate, unde alesul isi petrece 80% din mandat strangand donatii pentru urmatoarea campanie. si asta e buna, si ofera variante mai diversificate de coruptie si corupti

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Apreciez acuratetea morala pe care o afisezi!
      Ma strabate o intrebare:
      – daca intr-un morman de rahat, ai stii ca gasesti un diamant, l-ai lua?

      VINTU

  43. generatia ,,N-AM'' says

    cunoasteti ,,MODELUL De TARA” al DOMNULUI PROFESOR COLCEAG?

    daca DORITI, VRETI si PUTETI ….. ( IN ORDINEA ASTA) : APLICATI-L!

    SI TOATE PACATELE VI SE VOR IERTA!

    pe analize freudiene am inteles ca doriti IERTAREA…. ( : )))))))))))) )

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Singurul lucru pt care ar trebui sa-mi cer iertare, este ca-ti raspund!
      In rest, chiar si in dictatura v-ar fi mai bine decat acum.
      Eu v-am venit cu o formula, daca vreti alta, faceti-o!

      VINTU

  44. Radu Mischie says

    Buna seara domnule Vintu
    Pe de o parte, argumentele dumneavoastra au logica.
    Pe de alta parte, nu credeti ca, intr-o tara care inca mai invata democratia (putem dezbate cu siguranta daca ce invatam noi aici e democratie, daca democratia este cel mai bun sistem, etc), a concentra prea multa putere in mana unei singure persoane (si, de data asta, formal, nu “jucand” cu Constitutia) este mult prea periculos? Si prea devreme? Riscul ar fi sa ne ducem spre un comportament ca in Rusia, nu ca in Franta sau, mai ales SUA. Iar 6 ani, din perspectiva asta, ar fi o perioada mult prea mare pana la care sa intervina cenzura prin vot.
    Multumesc
    PS Va urmaresc aparitiile publice de la primul interviu cu Marius Tuca (2000, parca). Nefiind depunator FNI, va pot urmari obiectiv. Ati fost mereu sec, coerent si concis dar relativ rezervat in exprimari. Acum, pe blog si prin postari, pare ca ati trecut la exprimarea dura (poate prea dura) a unor adevaruri greu de acceptat de multi. Daca nu aveti nici o intentie, ar fi ok, dar daca vreti sa trageti un semnal de alarma, nu credeti ca duritatea pozitiei poate avea efectul invers?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      1. Pornesc de la premiza ca veti vota un program economic, nu un individ. Intr-o republica prezidentiala sunt parghii de control care limiteaza eventualele derapaje.
      2. Fara motivatie emotionala, leguma ramane leguma!

      VINTU

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      1. Pornesc de la premiza ca veti vota un program economic,nu un individ. Intr-o republica prezidentiala sunt parghii de control care limiteaza eventualele derapaje.
      2. Fara motivatie emotionala, leguma ramane leguma!