Capitolul 77 – Românii, între inaniție și trai decent

globe

Am cerut zilele trecute să mi se printeze comentariile de la ultimele materiale pe care le-am publicat pe Facebook. Dincolo de cei câțiva hateri care își revarsă ura și neputința împotriva a toți și toate, am constatat cu plăcere că cei care înțeleg ceea ce scriu au devenit extrem de numeroși. Chiar dacă unii dintre aceștia nu sunt de acord cu mine, măcar înțeleg că nu scriu din motive meschine și îmi folosesc scrierile pentru a-și forma sau perfecționa propriul lor aparat critic. Efortul de a judeca cu propriu-ți creier este o chestiune de orgoliu și demnitate personală, și în timp este răsplătit cu succesul în viață. Tema pe care o voi aborda în acest material se referă la natalitate și va contrazice perspectiva asupra acestui subiect, adoptată în general de conducătorii politici din România și acceptată în mod tacit de restul populației.

Astăzi, populația planetei numără în jur de 8 miliarde de oameni. Ei trebuie să i se asigure mâncare, apă, locuință, acestea fiind elementele esențiale supraviețuirii. La aceste nevoi esențiale se adaugă toate celelalte necesare unui trai decent: mobilier, mijloace de deplasare și infrastructură aferentă acestora, spitale, medicamente, școli, etc. Atât din cauza actualului sistem financiar total depășit, cât și a structurii economiei mondiale, peste 30% din populația planetei nu are asigurate nici mijloacele necesare existenței și, evident, nici cele necesare unui trai decent. În 3-4 decenii populația planetei va ajunge la cca. 15 miliarde. În acel moment, mineritul excesiv, deșertificarea cauzată de schimbările climatice, împuținarea rezervelor naturale de apă ale Pământului, vor face ca viața pe Pământ să fie nesustenabilă în forma pe care o cunoaștem astăzi sau chiar în orice altă formă. Nu este nicio profeție. Este o realitate aritmetică pe care oricine o poate verifica. Soluțiile sunt pentru moment inabordabile. Este imposibil controlul natalității în țări precum India, țările africane, majoritatea țărilor latino-americane și arabe. Este total necredibil un război care să ucidă jumătate din populația planetei, este inabordabilă colonizarea altor planete, în condițiile în care știința (privită din acest unghi) este încă primitivă, în ciuda uriașelor salturi pe care le-a făcut în alte domenii.

Astăzi, la nivel planetar, tensiunile între marile puteri au devenit uriașe, mai ales ca urmare a nevoii de acces la resurse iar migrația dinspre țările sărace și suprapopulate spre vestul deocamdată prosper a devenit un fenomen aproape imposibil de stăpânit. În acest peisaj al dracului de sumbru, România, urmare a uriașelor resurse de tot felul, este în vizorul tuturor marilor puteri. Toate își doresc accesul discreționar la aceste resurse, fără a avea totuși bunul simț să le și plătească. Ți-am postulat în acest material că în 30-40 de ani planeta nu va mai putea întreține o populație de 14-15 miliarde de oameni și că viața pe Pământ va deveni improbabilă sau, în cel mai fericit caz, va deveni insuportabil de grea. În acest context, să vii și să susții creșterea natalității este, în cel mai bun caz, un derapaj intelectual provocat ori de prostie ori de senilitate prematură. În ciuda aversiunii pe care o am la adresa UE, cauzată de modul huliganic în care îmi tratează țara, de modul mafiot în care mi-au jefuit țara, mă simt obligat să recunosc faptul că intrarea noastră în această organizație a avut și o parte extrem de pozitivă. Plecarea în vest a cca. 5 milioane de români ne-a salvat pe toți  de la un înfiorător dezastru. Dacă aceștia nu ar fi avut posibilitatea să plece, costurile pentru întreținerea lor ar fi depășit cu mult capacitatea statului de a ne întreține pe toți.

Astăzi, statul face eforturi uriașe de a întreține cele 15-16 milioane de români care trăiesc în țară, și asta la un nivel de trai extrem de scăzut. Dacă admitem drept sumă minimă de subzistență cca. 200 euro lunar per capita, atunci statul ar fi trebuit să cheltuiască cca. 12 miliarde euro anual pentru întreținerea celor plecați. Dacă mai adăugăm și cele cca. 3 miliarde euro anual pe care diaspora le trimite acasă, atunci vedem că statul ar avea un deficit de cca. 15 miliarde euro anual pe care ar trebui să-l finanțeze din credite externe. Hai să mai adăugăm și deficitul deja existent, moment în care suma totală pe care ar trebui să o împrumutăm ar sări de 20 miliarde euro anual. Această sumă este imposibil de obținut chiar și de o economie ca cea a Germaniei. Iată de ce natalitatea ar trebui descurajată în România printr-un amplu efort de informare a populației prin câteva măsuri indirecte, gen legalizarea prostituției  (asta ar micșora semnificativ și numărul de violuri) iar populația ar trebui să-și relaxeze relațiile de cuplu admițând și relațiile extraconjugale, lucru care ar diminua în mod semnificativ natalitatea. În programul meu de țară am arătat că domeniile în care România ar trebui să investească masiv sunt industrializarea agriculturii, robotica și inteligența artificială. Robotica și inteligența artificială ar rezolva problema forței de muncă iar industrializarea agriculturii ar face din România o țară de sprijin pentru țările suprapopulate gen China, India, lumea arabă, etc., și chiar pentru țările dezvoltate. Cu o populație cuprinsă între 8 și 10 milioane de oameni și cu o armată bine pusă la punct, România se poate salva de la grozăviile care vor avea loc într-un viitor destul de apropiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 22 COMENTARII
  1. dragut claudiu says

    Buna ziua !
    D-nule Sorin, daca imi permiteti, sa ma adresez asa. Va urmaresc cu interes postarile care mi se par ca sunt pe intelegerea mintii mele. Insa as vrea totusi sa-mi exprim fata de Dvs o parere si o rugaminte . Parerea mea este ca nu stiu sigur daca suntem ca si numar cca 19-20 milioane de locuitori, deoarece statisticile oficiale sunt secrete si chiar matrasite. Dupa niste calcule aproximative ale mele suprapuse cu niste afirmatii ale gen. Strainu suntem cca 11 mil. Si cred ca si la aceasta valoare statul roman are probleme extrem de mari, dar nu vreau sa intru in detaliile acestea pentru ca pentru mine nu sunt relevante. Insa ca si rugaminte, am vazut ca Dvs ati dat 2 mari directii pe care ar trebui sa le urmam in perioada urmatoare si anume comertul ambulant si industrializarea agriculturii. Vreau sa va spun ca sunt inginer provenit din breasla de dezvoltare a unor proiecte la care cei din ziua de azi nici nu viseaza si am fost nevoit sa ma retrag, daca pot spune asa, ca si antreprenor in zona de productie a unor echipamente pentru micii mestesugari. Acum cca 4 ani m-am apucat sa produc mori cu pietre pentru o faina de foarte buna calitate si malai si am dat chisc pentru ca am sezizat ca mancatul paini sanatoase a fost doar o hachita feminina de cca 1 an. Au patit si altii din acelasi domeniu la fel cu mine. Acum ma incapatinez sa cred ca este de viitor productia de echipamente foarte simple , ieftine pentru dotarea unor viitoare brutarii inclusiv de la sate si voi incerca sa fabric cuptoare de paine si patiserie care sa mearga cu orice tip de combustibil ( lemn, coceni, resturi vegetale etc.)care sa fie la un nivel acceptabil de achizitie cat si de exploatare. Stau in cumpana pentru ca am mai multe idei de acest tip si observ totusi din discutii, sau chiar din piata ca totusi romanii inca nu realizeaza ca trebuie sa dezvoltam cat mai repede microproductia proprie cu resursele interne. Ceea ce v-am spus este doar un exemplu insa ma pune pe ganduri cel mai tare reactia oamenilor cand le vorbesc de viitorul acestor tipuri de activitati locale sau comunitare as putea spune ca inca acestia nu cred, sau nu realizeaza sau pur si simplu nu accepta ca lumea se schimba sub privirea noastra, atat din punct de vedere social cat si economic. Sunt eu tampit , poate prea absurd sau gresesc undeva in abordare. Chiar daca raspunsul Dvs va fi dur il voi accepta cu placere si voi fi bucuros sa aflu in ce fel trebuie privite lucrurile , activitatile de dupa aceasta etapa cu pandemia asta. Va multumesc anticipat, Dragut Claudiu Calarasi

  2. says

    Lucrurile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere.
    Un aparat critic are sanse sa se formeze doar daca exista o baza, in contextul in care Generatia nu e in stare sa treaca de bacalaureat, vaneaza pockemoni pe strada, nu respecta alte Generatii cu care convietuieste in aceeasi structura sociala samd.
    Un plan de tara nu va avea succes daca va porni de la situatia actuala. Un tipar de start gasim in 1945 cand au venit comunistii si cred ca de acolo trebuie pornit ca model: reconstruirea unei industrii, a agriculturii, nationalizarea resurselor si zacamintelor, interzicerea vanzarii pamantului catre straini sau macar a exportului de materie prima bruta intr-un anumit procent, in anumite conditii, reconfigurat sistemul de educatie, de sanatate, aparatul public etc etc. Dupa ce vom construi alti 45 de ani ceea ce s-a demolat in ultimii 30, se va gasi cineva sa reinvie decembrie 1989. Pentru ca marile puteri vor dori sa aiba control in continuare, pentru ca nu le convine ca o tara ca Romania sa fie independenta, pentru ca romanii sunt o natie de alpinisti, lasi, slugi, un popor gregar. Si ciclul se va repeta. Democratia nu este un sistem care sa permita o dezvoltare pe termen lung a unei tari pe baza unui plan de reconstructie. De ce? O intuim cu totii: cat timp “demos’ ce reprezinta majoritatea care sunt analfabeti functionali, vom fi tot aici, iar generatiile care vin sunt mai needucate. Iar pe un mandat de 4 ani, nu se poate construi nimic, vor venii ceilalti si vor anula tot. Si ne vom juca de-a constructia si demolarea din 4 in 4 ani. Au trecut 30 si nu am construit nimic. In comunism au trecut 45 si uitati-va inapoi: tot ce avem acum a fost facut de comunisti. Daca nu erau ei, traiam si acum in mahalaua numita “micul Paris”.
    Se poate scrie un roman pe tema asta, dar nu il va citi nimeni.

  3. Radu says

    Imi place enorm dimensiunea gandurilor dvs., ar fi buna legalizarea prostitutiei dar nu cred ca asta ar reduce natalitatea in Romania, ar fi benefica pentru economie si pentru santatea populatiei(ceva gen Germania).
    Inainte de cele specificate de dvs cred ca principala investitie trebuie sa fie in educatia noii generatii! Doar asa putem avea ceva perspective de viitor! Va salut ai numai bine!

  4. Natalia says

    Cu tot RESPECTUL…acesta articol este o PORCARIE! Stergeti-l ca va faceti de rusine!
    Pentru a scadea natalitatea in orice tara de pe planeta asta, este necesara finantarea educatiei, in primul rand! Despre ce vorbim? Cu cat populatia este mai educata cu atat devine mai responsabila, mai constienta de sine si mai empatica cu cei din jur!
    Cei care fac copii in nestire, sunt in cea mai mare parte cei care habar n-au de ei, nici pe ce planeta traiesc! Multi nu stiu sa scrie sau sa citeasca Nu-si capabili sa-si intretina familiile si nici pe ei insisi. Cei educati si foarte educati, abia fac unul maxim 2 copii. Legalizarea prostitutiei e o tampenie imorala! E ca si cum ai sti ca copilul tau practica asa ceva dar e ok ca din castigul lui iti da si tie! Refuz sa cred ca acest articol e scris de dumneata! O porcarie!

  5. nagy.victor says

    Petre Țuțea spunea undeva că pământul Românie poate hrăni 80 de milioane de oameni . Asta , la nivelul anilor 1940 .

    În dezacord cu cea mai mare parte din articol , cum rar s-a întâmplat .
    Comentariile la subiect sunt pertinente .

  6. says

    15 miliarde locuitori? Cam toate proiectiile se opresc pe la 12 cel mult, sa nu spun 10. Speranta de viata creste, societatile cu cat se dezvolta nu mai fac 2-5 copii, ci 1-2 cel mult. Problema se vede si in China si de ceva vreme se spune ca o sa devina batrana pana o sa devina bogata. La fel este peste tot inclusiv la noi. Tari precum Banglades care aveau sporuri mari de natalitate sunt in scadere din accelasi motiv, societatea se dezolta, folosesc metode contraceptive si asa mai departe. Decio teoria este cam exagerata cel putin spus.

  7. brad says

    Ba esti nebun … acu e tara Ta … nene baga ciupercute ca poate omori din egoul ala toxic care iti invaluie fiinta sau poate manipulezi fara numar … am zis-o si o zic din nou … “nu toata lumea poate sa scrie” … ce iti pasa tie hotule de ce se va intampla peste 30 – 40 ani cand tu ai rupt tara in doua … chiar nu te trezesti odata la realitate ca esti pe indarat pai ce sa faca Romania cu alde neamul tau se vede ca esti venit din India de pe acolo bag mana-n foc. Un test ADN o sa confirme nu esti daco-roman frate esti more like Asian ologitule.

  8. says

    Bun pana aici, dar ati omis un aspect critic: sistemul opresiv doreste in Romania max 8-10 mil de locuitori pentru ca doar asa tara este 100% controlabila. D-aia au spart si Iugoslavia si Cehoslovacia. D-aia au incercat si la noi in ’90 impartirea. D-aia a aparut si tradatorul Barna. Problema secundara derivata din asta: daca continuam asa si ramanem cu 8 milioane pe teritoriul nostru, din aia 8 doar 3 vor mai fi romani.

    Din p.d.v. global, in acest moment nu exista o problema de supra-populare si nu o sa existe in curand. Partea proasta este administrarea resurselor. Atata timp cat 1% din oameni vor ajunge sa controleze in curand 99% din masa monetara a Planetei iar restul sunt transformati mai incet sau mai repede in sclavi, asta e de fapt buba, nu altceva.

    Resursele Planetare administrate si exploatate corect sunt suficiente pentru o populatie de 36 miliarde locuitori pe termen foarte lung, fara a exista vreo distrugere a mediului inconjurator. Dar asta e un caz utopic, asadar nu putem discuta in mod practic de cifre d-astea.

    Statisticile in practica sint triste rau: 500 milioane mor de foame.
    1.3 md sunt considerati foarte saraci…dintre care jumate sunt copii.
    785 milioane nu au acces normal la apa de baut.

  9. Simonetta says

    Dl. Mihai a fost in vizita la Grădina Zoologică si a vazut maimuțe ?
    A văzut acolo si vipere cu venin si spume la gura? Dar șerpi cu clopoței?

  10. vrajeli says

    “statul face eforturi uriașe de a întreține cele 15-16 milioane de români”

    Poate vrei sa zici “milioane de romani fac eforturi uriase pentru a tine in lux cateva zeci de mii de hoti ordinari”

    Inceteaza odata cu tampenia ca statul este marele parinte si salvator, singura sansa pentru popor este desfiintarea a 90% din aparatul de stat, legislatie, taxe si impozite. Rolul statului sa fie limitat la asigurarea sigurantei nationale, crearea un sistem de justitie perfect, asigurarea unei monede stabile pe termen foarte lung, asigurarea liberei concurente, promovarea si apararea drepturilor si libertatilor civile. Atat tati, n-are ce cauta statul in educatie, turism, sport, cultura, sanatate, transporturi, asistenta sociala, etc.
    Acolo unde exista cerere apar si oferte, nu este nevoie de intermediari precum statul mafiot roman. Inceteaza cu obsesia asta ca statul trebuie sa faca si dreaga, statul este de fapt cea mai mare problema, uita-te la “realizarile” ultimilor 30 de ani…saracie, populatie imbecilizata, industrie inexistenta, sistem de sanatate praf, datori suta miliarde euro, traim din pomana primita de la UE sub forma de fonduri.

  11. Titulescu says

    Maestre, prezentarea unor scenarii care se vor realiza sau nu e ok. Promovarea prostitutiei in cimp legal e foarte greu datorita opozitiei bisericii ortodoxe. Este greu sa renunte popii la placere pentru pulimea de rind, adica eu sau tu. In rest articolul face doar 3 stele din 5. Nu sint hateri ci chiar te iubesc integrat in neamul romanesc. Daca s-ar putea as vrea dezbatuta ideea “you do the crime you do the time”….
    In rest numai “urari de bine” si pentru cel/ cea care cenzureaza comentariile mele. Si diavolul are iubitii lui…..

    • Titulescu says

      Am uitat sa spun ca nu citesc facebuci ca nu am inclinatia de a prezenta muia. Imi displace sa ma etalez in orice alta aplicatie internauta. Sint o umbra pe pamint si dispar cao umbra in pamint cind timpul meu va veni. Pina atunci prefer spectator la spectacolul cu saltimbancii mediului romanesc si mai ales cele pestrite belite si rasbelite de altii. Prefer cele uzate linga un pahar de vin vechi. Poate sint cam retro dar imi placi din ce in ce mai mult. De data asta te pup pe draci….

  12. Mihai B says

    Din cate stiu eu, teoria malthusiana, potrivit careia mijloacele de subzistenta cresc in progresie aritmetica in timp ce populatia creste in progresie geometrica, e depasita. Nu comentez interesele din spatele ei. Calculele care stau la baza teoriei sunt facute tocmai pe tendinta de exploatare ineficienta a resurselor Terrei. Daca imi amintesc bine pe vremea epocii de aur nici un petic de pamant nu ramanea necultivat, nici chiar sub stalpii de inalta tensiune. E inutil sa spun ce procente se valorifica la ora actuala. Personal cred ca planeta are resurse nebanuite cu conditia sa se vrea exploatarea lor. Chinezii, si nu doar ei, ne-au demonstrat ca chiar si desertul poate produce daca se vrea acest lucru.

  13. Vico says

    Populatia planetei se va stabiliza la 10 miliarde, acest lucru este deja stiut/ calculat (https://www.youtube.com/watch?v=ezVk1ahRF78). Iar natalitatea in tarile in curs de dezvolare va scadea in principal datorita emanciparii femeilor, scaderii popularitatii religiilor dar si implicarii tot mai mari si vizibile ale ONG-urilor si fundatiilor de tot felul (vaccinurile anticonceptionale avand rezultatele cele mai bune).

  14. Mihai says

    O maimuță hidoasă ca tine ce poate să facă, nu mănâncă ca să traiasca ci trăiește ca să mănânce … ! Ești același jidan escroc si anti-roman ca întotdeauna, care prin manipularile cele mai odioase si criminale , folosindu-te de aceleași metode – silogismul falsei dileme, in favoarea vieții omului prost – “idiotul util” adică viața sub centură, cu ce trage-n pawla si ce bagă in gura, te îndrepți obsesiv contra scopului existenței omului pe pamant , normal ca tu nici nu ai habar sa știi care este el, ce sa mai vorbim sa si crezi in el ! Omul fiind regina creație Lui Dumnezeu are ceva in plus față de toate celelalte specii create de Dumnezeu, ceva nemuritor, si care va merge la o Judecată finală pentru cele cate le-a facut pe pamat , rele sau bune, fiind răsplătit pentru rele cu pușcărie veșnică in chinuri , iar pentru bune, cu fericire vesnica ! Tu ai ceea ce crezi ca ai nemuritor (….), ignorand ceea ce ai cu adevărat nemuritor de la Dumnezeu, si ceea ce toți oamenii au si anume sufletul care trebuie mantuit .

    • Titulescu says

      Mihai, la multi ani de Sfintul ce tocmai fu pomenit in numele ce-l porti. Am sa intreb daca ai fost dincolo si ai vazut pe aia de se chinuie pentru relele facute pe pamint.
      Daca te uiti mai bine si mai mult in gura unui popa ai sa vezi clar cite masele stricate are. Apoi sa te uiti la tine in gura si sa o inchizi repede dupa ce numeri cite ai si tu. Si la final te astept sa dai cu piatra ca asa zice in sfinta scriptura care ti-a fost introdusa in circumvolutiunile creierului aplatizat maimutesc, nu degeaba, pentru ca esti intr-un punct de singularitate mentala cu o toleranta foarte mica de 5%.

  15. Dan says

    Locul lasat liber de romani prin scaderea natalitatii si emigrare va fi ocupat de alte neamuri. Dispare poporul roman si locul lasat liber va fi ocupat de chinezi, indieni, africani, arabi si altii. Cand un popor moare, biologic cum este cazul poporului roman sau prin razboaie, locul lasat liber nu ramane gol. Il ocupa altii mai vigurosi.Asa se scrie istoria omenirii.

  16. Eduard says

    slabut articol,
    teoriile acestea gen “peste 30% din populatia … in 3-4 decenii populatia planetei va ajunge la cca. 15 miliarde …” precum si cele legate de islamizare dupa parerea mea sunt niste prostii, sociologia nu este o stiinta exacta precum aritmetica, daca analizam putin putem constata de exeplu ca, paradoxal, cu cat omul o duce mai bine si este mai liber cu atat tinde sa faca mai putini sau chiar nici un copil …

    asta cu India, țările africane … este fix problema lor, occidentul si nu numai, in general cei care i-si permit influenta in zona tind sa ii tina in intuneric si sa importa exact cata populatie au nevoie de acolo, nimeni nu e curios cati se nasc sau cati mor de foame in acele locuri.

    tensiunile între marile puteri au devenit uriașe … serios, nu mai pot aia ca moare lumea de foame sau ca vrea romanul trai mai bun … nu le pasa nici macar de ai lor.

    in mare influenta pe glob se imparte intre americani si rusi, aici cred ca rezonam, tocmai isi impart africa sub nasul europenilor castrati sau autocastrati in perioada 40-45, mai sunt cei precum turcii, indienii, persii, poate brazilienii si inca cativa care au in administrare resurse si pozitii foarte bune, un pic de cohones si nu le place sa fie luati chiar asa de fraieri precum toti ceilalti.

    e valabil si acum acel principiu de pe vremea romanilor: “Datoria ciobanului este sa-si tunda oile, nu sa le jupoaie”, ca altfel mor si nu mai sunt de folos.

    ca s-or chema regi, imparati, nobili, aristocrati, oligarhi sau corporatisti, lumea a fost si va fi mereu despre si dominata de aceste “elite”, acel 1% care detine 99% din resurse, si pe ei ii doare in spitz de aceste teorii, sau ca se moare de foame in africa, asia, sau america ne nord, zone in care fac eforturi sa mentina o elita locala exact pe chipul si asemanarea lor.

    sunt resurse suficiente, de orice fel, dar nu se vrea ca toata lumea sa traiasca decent pentru ca acest lucru ar presupune o schimbare radicala intre acel 1 si 99 … si no, sa nu exageram, ce ne-am face daca tot prostu si-ar permite sa se plimbe cu avionul … nu ar mai incapea avioanele in aer, ar trebui sa stea la semafor precum masinile.

    • Titulescu says

      Esti concurent in idei cu mine. Bravo. Am crezut ca sint singurul cu scaun la cap….