Capitolul 9 – Au montat microfoane și în prezervative

presedinte

Motto:
„Vom pleca cu toții, vom pleca curând,
Nu se știe unde, nu se știe când.”
(În cătușe – Radu Gyr)

Vă avertizam într-un material anterior asupra riscului ca leacul să devină mai rău decât boala. Iată că acest lucru s-a întâmplat. Urmare a valului uriaș de arestări din toate sectoarele de activitate, țara s-a blocat, nimeni nu mai semnează nimic. Funcționari ai statului, salariați în societățile private, oameni de afaceri nu mai au curajul să se întâlnească în public sau în particular, iar atunci când o fac totuși, lasă telefonul în mașină și discută ca niște conspiratori în șoaptă, uitându-se în permanență peste umăr să vadă dacă nu sunt supravegheați.

O atmosferă de teroare și suspiciune generalizată străbate toate paturile sociale. SRI-ul face ravagii; instalează tehnica de monitorizare în lifturi, în closete, în dricuri, în prezervative și sub mesele din cârciumile la modă. Vedem consternați cioclii de la pompele funebre arestați pentru că se interesau să vadă cine a mai murit, curve arestate pentru practică nefiscalizată, alături de miniștri, oameni de afaceri, politicieni, doctori, judecători, procurori, fotbaliști. Toată România intră la pușcărie. Ai impresia că toți românii sunt monitorizați și mai devreme sau mai târziu vor fi anatemizați sau încarcerați în funcție de interesele unuia sau altuia.

Pentru unii dintre voi, plecarea pare singura soluție. Fără locuri de muncă, fără locuințe, fără perspective și hăituiți ori de câte ori încercați o afacere, vă luați lumea în cap.

Cei care ați rămas, vă uitați hlizindu-vă tâmp la televizor ori de câte ori mai este arestat câte unul. Ați umplut rețelele de socializare cu expresii de genul: „În sfârșit, se face justiție!” sau „Ne-am luat țara înapoi!”. Nu vă dați seama că țara pe care chipurile „v-ați luat-o înapoi” vi se prăbușește, la propriu, în cap. Șoselele se crapă umplându-se de gropi pentru că nimeni nu mai semnează un contract de asfaltare, blocurile în care stați arată mai rău decât pușcăriile pentru că nimeni nu mai semnează pentru reabilitarea lor, spitalele în care vă duceți arată ca o destinație finală, nimeni nu mai semnează pentru întreținerea lor. Fluxurile financiare dinspre stat s-au oprit, fluxurile de capital extern de asemenea, oamenii de afaceri locali fie și-au ascuns banii pe afară, fie au falimentat, fie sunt la închisoare; singurii care o duc bine sunt cei din companiile străine – pe ei nu-i întreabă nimeni nimic. Blocaj total, mizerie, sărăcie, teroare securistă, suspiciune, delațiune și pe deasupra și iminența unui război. Iată tabloul complet al României de azi.

În aparență, vi se satisface setea de răzbunare, în realitate, se blochează activitatea economică a statului, se induce pregnant ideea că singuri nu suntem capabili să ne guvernăm. Ne aflăm într-o situație aparent fără ieșire, într-un cerc vicios în care am intrat, manipulați de unii mai șmecheri ca noi. Chiar dacă îl dați jos astăzi pe Ponta, viitorul guvern se va izbi de aceleași probleme: funcționarii vor refuza să mai semneze vreun contract, atât la nivel central, cât și local.

În acest context, singura soluție este ca întreaga clasă politică actuală, în frunte cu domnișoara Iohannis, să decidă restartarea aparatului administrativ, restartarea României, printr-o amnistie generală. O idee deloc populară printre voi, dar absolut necesară.

Nici mie nu-mi place ideea să știu că un Băsescu, un Ghiță sau un Coldea scapă de închisoare, dar păstrarea lucidității este mai importantă decât setea de răzbunare. Schimbarea legii de finanțare a partidelor, crearea Republicii Prezidențiale, lansarea de către stat a unui proiect economic și o amnistie generală sunt soluțiile acestui moment.

Revenind la amnistia generală, iată câteva avantaje:

  1. Deblocarea instanțelor și a parchetelor de un număr uriaș de dosare.
  2. Rezolvă problema supra-aglomerării sistemului penitenciar.
  3. Scad costurile cu întreținerea deținuților.
  4. Se îndreaptă numeroasele erori judiciare făcute de judecători tâmpiți sau de rea-credință.
  5. Dispare teama funcționarului. Aproape toți au câte un schelet în dulap. Printr-o amnistie, scapă de acest schelet, iar spaima prin care a trecut îi va pondera semnificativ lăcomia.
  6. Scăpați de presiune, oamenii de afaceri vor reîncepe să investească în țară, creând noi locuri de muncă și bani la buget.
  7. Politicienii nu vor mai putea fi șantajați cu problemele trecutului și vor începe să se ocupe și de interesele voastre.
  8. Se duce dracului puterea nelegitimă pe care Coldea și ai lui au dobândit-o. Nu vor mai putea șantaja pe nimeni, nu vor mai putea speria pe nimeni cu dosare. Sunt o mulțime de informații compromițătoare despre unii și despre alții pe care dl. Coldea le deține. Așa se explică, de exemplu, de ce a avut tupeul să-i ordone lui Cocoș o plată de 500.000 de euro către Ghiță – știa că banii sunt din șpăgile pe care acesta le-a obținut în afacerea Microsoft și altele. Cu acești bani, Ghiță și Coldea au furat o televiziune finanțând o alta. Acest infractor de drept comun conduce un serviciu de informații, șantajând cu dosare tot ce mișcă în țara asta.

O lege a amnistiei ar face ca acest „domn” să fie cercetat pentru întreaga sa activitate infracțională, pentru că nu ar mai avea cu ce să șantajeze pe nimeni. Nici el și nici stăpânii lui de peste ocean.

Acum înțelegeți motivul real pentru care, atunci când vine vorba de amnistie, sunt activați ofițeri acoperiți din presă. Aceștia au ordin să o descrie ca pe cea mai mare nenorocire pe cale să se întâmple poporului, o nenorocire care contravine flagrant nevoii de răzbunare a fiecăruia dintre voi, nevoie denumită pompos „Justiție Socială”.

Nu vă gândiți că este o pledoarie pro domo.

Printre foarte puținele lucruri de care mă tem nu se află în niciun caz „tubulatura”, așa cum am văzut că îi spuneți mai nou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 129 COMENTARII
  1. Filip says

    Ca dovada ca aveti dreptate!
    Cotidianul „The New York Times” publică un articol de opinie, sub semnătura lui Patrick Basham, care are un comentariu surprinzător la adresa evoluțiilor din ultima vreme din lupta anticorupție în România. Autorul consideră că avântul luat de domeniul judiciar din România este pe cale să dea naștere unui abuz de putere și recomandă o comisie a adevărului, care să recunoască faptele rele din trecut, dar acestea să fie iertate, iar viitorii pași greșiți să fie judecați pe baze noi, nepartinice.
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/The+New+York+Times+publica+un+articol+despre+mania+anticoruptie+

  2. Ciprian says

    Va apreciez modul de gandire. Vreau sa va spun ca in State, pe o federala am intalnit un domn George(american), o persoana extraordinar de inteligenta care mi-a spus ca va cunoaste si ca veneati la cursurile dansului. Deabea atunci mi-am mai dat seama ce fel de persoana sunteti si ca nimic din ce ati facut nu ati facut fara munca, fara a va implica. Va doresc succes in continuare!

  3. Bogdan Munteanu says

    Amnistia, dupa parerea mea, nu e corecta! Dar pana la urma Romania este o tara bogata, o tara care suporta si mai are multe de suportat!
    Democratia pana la urma, are si parti benefice si negative!
    Mereu au fost persoane care vor dori un ciolan mai mare, care vor avea frustrari ca de ce vecinul are casa mai mare ca a mea, ca de ce eu am ARO si vecinu de peste gard are Q7(AUDI).
    Ne afundam in rahatul asta cu arestarile, ca vai, ca in sfarsit se face dreptate.
    Haideti sa fim seriosi fratilor, unde e dreptatea pana la urma?
    Bunica mea de 89 de ani tot 230RON va avea pensie, cand o sa ma duc la medic tot o sa dau spaga, ca nah, ma trateaza altfel, cand ma opreste politistul cu 150km/h in localitate scap din greseala 100EURO pe jos, ca nah, omul mai greseste!
    Dar datorita manipulatorilor care stau pe sticla zi de zi lumea nu vede adevarul!
    Dupa parerea mea umila, e destul de simplu. TOTUL please de la EDUCATIE!
    In primul rand, sistemul de invatamant trebuie dus la un nivel superior de performanta fata de cel actual!
    Nu poti cladi o societate puternica fara oameni puternici, educati si cu , caracter!
    Un om educat, caruia i-au fost aratate adevaratele valori ale unei societati stie ca el daca ia 10% comision in calitate de reprezentant al statului din valoarea unei lucrari publice, acea lucrare este total compromisa, si, indirect, creeaza un efect de compromisuri si ineficiente mai departe.
    Toata ziua, BA il aresteaza pe unu, ba pe altul! DNA-ul asta parca ar face lucruri iesite din comun si ar trebui sa ma dea pe spate! Imi pare rau doar ca DNA functioneaza DOAR de cand a iesit Basescu de la PUTERE.
    In fine, imi pare rau de toata mascarada asta de la televizor, din pacate, AR TREBUI pus accentul pe ceea ce este cu adevarat important, adica redresarea frumoasei noastre tari!
    Idei sunt, tineret dornic de afirmare este! Vointa este!
    Ce ne lipseste pana la urma sa demaram toate aceste lucruri?
    EDUCATIA! DE AICI PLEACA TOTUL!

  4. says

    ” Un_Pamflet_”…Aseara..la A3 M. Pieleanu-et-compania a prezentat un sondaj de opinie pe diverse segmente printre care si increderea cea mai mare in institutile statului ! Iar spre surprinderea mea poate si a altora pe primul loc cu o incredere de peste 90 % se afla Pompierii_!~..Fain_!…Mare lucru nu este de comentat legat de acest subiect !…..Si totusi prin analogie iti pui la un moment dat si o intrebare de genul_:..Dar oare cine o fi cel mai mare pompier al natiei ?..sau ceva asemanator !…..Si intr-adevar egzista in scumpa noastra patrie noastra numita RO_mania un pompier de marca si de renume si care stinge la focuri multe nu gluma !, poate zilnic cine stie_?,..niste focuri care nu se vad cu ochiul liber…dar acele “focuri” exista in permanenta…cind sunt mici nu e nici o problema ele se sting singure !..cind insa o iau razna si nu mai pot fi controlate atunci intervine Marele_Pompier al patriei + Echipa sa !…Desigur nu va dati seama la cine ma refer si despre ce Foc vorbesc asa ca o sa spun acum_:…E vorba de Marele Mugur Isarescu ! Pompierul Economic si Financiar nr. 1 al natiei Romane care de 25 de ani e permanent la post si isi face cu brio treaba !..Are grija ca atunci cind sistemul economic si financiar in speta datorita..puncte-puncte..si datorita stim Noi cui, o ia razna..Marele Mugur~pompierul_nevazut de cei multi intervine cu~0~eficenta sporita_!~..dar numai in slujba sistemului_~, din nefericire_!!..restul descurce-SE fiecare cum poate..ca dovada fiind neimplicarea BNR in cazul Romanilor cu credite in Franci !..Ai semnat plateste !!..Bine ! Zice domnia sa ca fiecare sa negocieze cu banca..banca care bineinteles nu are ce negocia din moment ce tot sistemul e in favoarea lor iar calculele cele reci ale hirtiei spun ca daca o fac cica ies in pierdere_!!!…~Pompierul nr. 1 al patriei din pacate nu poate interveni in semanea situatii_UNI, “incendii marunte” de natura Individual_A~…_Sorry~!…Doar o singura data in cei 25 de ani de cariera ireprosabila marele~Mugur a fost depasit de situatiune !,..in 1997-98′ cind dupa “fenomenala governare” Vacaroiu_Iliescu tara era sa intre in incapacitate de plata-colaps si prabusire imineneta la fel cum au patit vecinii nostrii de Sud de Dunare !.._Da_!!…Dar noroc cuu..cum sa-i spun lui Decebal Traian Remes ?..care Arghelean_BRAV_si~adevarat fiind nu sa lasat si a batut cu pumnul in masa acolo la EI_la_BM si FeMe-I_!~..Asa este_!~..si ca o paranteza..nu putea fi uitat cu una cu doua de catre “dusmanii”, A~SE citi lacheii politici !,..intr-un final trebuia trimes cumva la inchisoare _!..Culmea ! Pt. ce_??…He~Hee~..Stia El’ Base ce sti_A~…In fine_!!!…Deci !…Mare lucru nu mai avem de spus !…Doar sa-i sugeram presedintelui Iohannis sa il aiba in vedere la urmatoarea decorare serioasa de data asta~!~,..deoarece domnia sa merita cu prisosinta un ordin de cavaler de merit si credincios !..si numai stiu cum ii zice_!…DA ! Asa este~..si putem afirma si vota cu ambele miini ciunge, cele fara de degete si fara nici o rezerva ca M. Isarescu~E_STE~si pobabil va mai fi inca multa vreme~Pompierul_Economic si Financiar nambar~OAN_al Romaniei_cele_Democratice~~~….

  5. un tanar says

    Domnu’ Vantu, am citit ca propui o amnistie generala, e buna ideea domle, sa le dea amnistie la toti, da sa le confiste TOT, sa evalueze cat puteau ei face prin salariul de la stat, la fel si pentru neveste, copii, parinti, amante pana la rude de gradul 8… L-a prins pe unu sa ii amnistieze pe toti prin confiscarea bunurilor nejustificabile. Apoi sa fie supravegheati din banii confiscati, si daca se descopera ca au ascuns ceva bani sa ii bage la puscarie platita tot din banii confiscati. Da e buna amnistia.

  6. Ionut says

    O lege a amnistiei este o imposibilitate obiectivă, internă și externă, și o știți.
    Funcționarea despre care vorbiți că se blochează, paralizand în juru-i totul este funcționarea statului mafiot. Pe ruinele acestui stat de dubla sorginte – balcanico/medievala și securistico/capitalism de cumetrie – se va clădi o Românie a normalității, ancorată în timpul și spațiul său. Mai precis: in Europa secolului X X I.
    Vremea statului mafioto-oligarhic a apus. Din păcate pt Dvs, din fericire pt romani.
    Si da, absolut de acord cu ponderea multinaționalelor. Controlul securistic dâmbovițean limitat sau inexistent asupra acestora este un gaj de funcționare economica normala.
    Sejur plăcut în continuare.
    Cu simpatie,
    Ionut

  7. gheorghe says

    Scrierile dumneavoastra, prin analiza fina si umorul subtil, fac o radiografie exacta a timpurilor actuale. Imi vine in minte reclama cu ” N-ai cu cine bă, niște țărani” si cred ca multi citesc, putini pricep. Sincer, imi pare rau pentru situatia dumneavoastra actuala. Si mai cred ca numai oamenii cu sclipire in minte, stiu sa faca bani. Din pacate , statul nu stie sa “exploateze” astfel de oameni si aplica aceeasi metoda sovietica, de a mai construi un canal.
    Numai de bine !

  8. nartip says

    * Va salut si va destainui ca am apreciat inteligenta lui SOV,pe care o respect ca atare.La rândul nostru fiecare are/avem in ‘ bagaj’ si bune si rele dupa cum am fost ‘osanditi’ de soarta.Eu sunt un Gheorghe ca toti ceilalti si va asigur ca nu sunt unealta nimanui,ci, chiar rebel in gandire si comportament,in limitele bunei cuviinte stapanite de mine.Imi amintesc ca prin 1990 am cunoscut un tanar cu acest nume si chip(aproximativ) la Cernavoda.Si atunci ca si acum am remarcat acelasi caracter in gandire si comportament la nivelul gandirii despre lume si om in general,fiecare ramanand responsabil de faptele sale pe parcursul vietii.Cu respect,nartip *

  9. Victor says

    Cit stiu eu, istoria se repeta si omul este un animal care stie de foame si de frica. Ar mai fi si alte pirghii, sigur, dar astea mi se par cele mai la indemina. Acu vreo citiva ani, l-am auzit pe Cioroianu, fost ministru de nu stiu ce, intrebat cum de-a reusit Germania sa se ridice dupa al doilea razboi mondial. Omul a raspuns: “Prin metode de coercitie.” Nici nu stiam ce-i aia si am deschis un dictionar.

    Pe de alta parte nu-mi amintesc printre povestile cu super voevozi romani de vreo legenda a amnistiei lui Vlad Tepes.

    Asa ca, ne uitam in urma si vedem ca se poate si fara amnistie.
    Cum s-ar uita cei din afara la noi, care oricum nu ne vad ca pe cea mai curata si uscata natie europeana, daca in toiul unei orgii de arestari pentru coruptie, noi, ca popor am scoate o lege a amnistiei? Ar zice, ia uite la astia… ce gindire pragmatica au…

    SOV, daca astea ti-s solutiile, pana mea…

    Nu pot sa nu observ ca dupa ce te-au mai infundat un pic, ai deshis acest canal de comunicare si ne dai, cu multa dragoste parinteasca multiple sfaturi. Dupe ce ai faptuit tot felul de traznai contra tarii fata de care acum iti afirmi apropierea vii si ne povestesti povete.

    Nu omule, gargara si frecatul mentei pe net nu ajuta. Ar ajuta daca ai reusi sa stringi citeva milioane de adepti, dar la credibilitatea pe care o ai acum ma indoiesc ca prin postarile tale ai sa nasti curente de opinie care sa miste lucrurile in tara. Ar ajuta, in schimb niste fapte. Cum… habar nu am. Dar, sincer, la cit pari de inteligent ar trebui sa fi gasit deja o cale prin care totusi sa faptuiesti ceva bun pentru cei cu vietile carora te-ai jucat.

  10. psihologul says

    neaaa sorine, totusi cu sanatate cum o mai duci? vorba aia….sanatate si virtate, sa avem bani, sa avem ce….

    romania e condusa prin manipulari ieftine, tapi ispasitori si salvatori (iohannis) ? ce poate sa fie mai trist pentru un viitor absolvent de psihologie decat sa deschida televizorul si sa vada manipulari batranesti si pe arsenie boca, poate subiectul elodia la rtv.

    acuma am impresia ca elena ia locul lui leana, iar base lui nea nicu. la cat se forteaza nota doar lucrul asta ar mai mira spectatorul bolnav. iarasi trist…

    zi nea sorine, esti gagicar ori politica a fost singura dumneata curva?

  11. brod says

    păi, dacă deblocăm tribunalele şi parchetele, de ce să nu le şi desfiinţăm? ce atâta cheltuială?!
    face unul ceva rău – aveţi dv. să trimiteţi niştegealaţi să-l dea pe brazdă. că mai bine să te bată Dumnezeu, decât vântul….

  12. Eleonore says

    Oamenii??poporul roman?? ce aveti dvs. in comun cu aceste notiuni??? de ce le invocati in text??? “Soselele se crapa umplandu-se de gropi” ???
    Eu personal (am convingerea ca suntem mult mai multi), nu ma hlizesc “tamp la televizor ori de cate ori mai este arestat cate unul.” ci sunt doar un OM cu acces la internet.
    Am avut doar curiozitatea sa citesc cateva dintre reflectiile unui alt om incercat de sistem si de viata ca sa-mi dau seama ca nu mi se adreseaza mie sau poporului din care legitim fac parte si nici nu gasesc ceva in spusele dvs. de care sa ma folosesc in viitor.
    Sunt doar scrisorile dvs. catre altii cu care probabil nu mai aveti alta cale de comunicare.
    Sincere regrete pentru dvs. si lumea dvs.

  13. Basile says

    Sorin,stiu ca pot sa-ti spun asa ,NIMIC nu se se va schimba in tara daca oamenii nu vor intelege sa-si schimbe mentalitatea..Cine a
    fost invatat sa fure ,va fura iar cei ce au muncit vor munci. incontinuare.
    Iar cei ce dau sfaturi ,idei gratis sant prea putini,
    Regula CIMA ramane valabila.
    In orice , Ce i-mi Iese Mie de Aici?
    cu stima Moncher

  14. george says

    As fi de acord cu amistia generala cu o conditie strict necesara pentru a perpetua reluarea aceloras practici.
    1 . Introducerea in codul penal al articolului care sa stipuleze ca in caz de recidiva, al oricarui membru din familie, pedeapsa este pe viata si confiscarea averii intregii familii pina la gradul 4.
    2. Pierderea drepturilor cetatenesti a membrilor familiei de grad1 si 2.
    3. Cumularea anilor de detentie in caz de infractiuni multiple.
    Astfel frica va pazii pepenii, numai legile dure pot rezolva ca o cauza sa se mai repete.

  15. Bogdan says

    Se poate spune: va strigati durerea prin acest articol! Un astfel de lucru e firesc sa se intample pentru combaterea coruptie!
    Subiectele pe care le abordati sunt in contradictie cu faptele pe care le-ati facut, de aceea ipocrizia este o categorie in care e posibil sa va incadrati.
    p.s. schimbarea legii finantari partidelor si schimbarea clasei politice sunt concepte pe care Romania trebuie sa le faca in timp avand prezentul ca inceput.

  16. octavian says

    Eu cred ca, amnistia totala, este doar in plan teoretic o solutie, dar nu ar duce la o restartare a societatii. Iata cateva argumente:
    1. Psihologia recidivistului ( pe cel care a obtinut bani multi, usor, timp de ani de zile, nu-l poti pune de maine sa dea la sapa, ca sa-si bage benzina-n Bentley, sau sa-si trimita amanta cu metroul si sa manance la Mc., oamenii astia chiar au nevoi… )
    2. Sistemul economico-fiscal, de la noi, este conceput in asa fel incat nu poti castiga bani multi, repede, muncind cinstit, indiferent daca discutam de o gogoserie, sau un combinat. De bugetari, nici nu vorbesc. Deci tentatia exista, dar alternative NU. Furi sau mori (nu mori, da nici bine n-o duci..)
    3. Economia este la pamant, singurul “izor” de bani, este bugetul. De acolo trebuie sa se alimenteze toti, presiunea si tentatia celor care semneaza fiind imensa. E ca la loto, semnez acu si daca scap, m-am facut om…
    4. A existat un restart, in 1990 si nu a durat nici 2-3 ani ca mafia sa-si intinda tentaculele sa acapareze functiile cheie. Acum nu le-ar trebui nici 6 luni…
    5. Dincolo de argumente economice, pe care le-am putea dezbate in cifre, ajungem la factorul politic si nu cred ca exista cineva la ora actuala care si-ar asuma responsabilitatea pt asa ceva, atat intern cat si extern.

    observatie. Mai cred ca noul cod penal, este o solutie de compromis, ca face un fel de spalare maaaai subtila. Pedepsele pentru fapte economice,
    sunt mult diminuate, confiscarea extinsa, nu functioneaza retroactiv, deci se si curata usor, usor si dupa doi ani aia raman cu banii. Deci toata lumea multumita, fara framantari sociale mari, fara rasturnari politice, doar cu un pic de circ la tv…

  17. Pt comunisti, Codul Penal Comunist says

    Sunt aglomerate puscariile… parca era o traditie, din cand in cand sa se dea foc la puscarie si spitalul de nebuni. Sa para un accident, ca suntem in UE acum.

    Ce vreau eu de la puscariile statului, vreau sa-i cazeze pe corupti printre periculosi, nu gandul ca Udrea sta la izolare imi da pace, ci doar ca va fi fortata de imprejurari sa socializeze cu cele 90% pirande de aceeasi etnie cu ea care populeaza penitenciarul de femei.

    Confiscarea intregii averi si condamnarea la moarte sunt masuri de luat impotriva coruptiei mari, caci unde e frica mai mare, daca nu in fata saraciei si a mortii? Retin un amanunt din legea comunistilor… cadavrul condamnatilor nu se intoarce familiei.

    Sa nu uitam de confiscarea averilor ilicite, cat de prost si lacom sa fii sa nu-ti speli banii? Plateste, impreuna ca cativa ani de puscarie!

    Si o altfel de lustratie, toti detinatorii de cazier pt fapte cu intentie, sa pasca oile, nu sa conduca in functiile statului.

  18. Cetatean says

    Nu arestarea e pricipala soluție, ci recuperarea banilor furați. Îi baga la puscărie, le lasa banii neatinsi iar cetățeanul platitor de impozite mai da bani si pentru a-l ține în detenție. N-ar trebui judecati la penal, ar trebui judecati la comercial, ca sa plateasca. In primul rand, trebuie luati banii inapoi pe care i-au delapidat…
    In orice stat de drept sunt blocate averile si dupa condamnare sunt recuperate toate pagubele. In Romania legile au fost facute de acesti hoti care au avut grija sa nu le fie confiscate averile in caz de…. plus daca colaboreaza….ies mai repede si continua sa o duca ffff bine in timp ce batrinii nostri (care au creat avutia acestui stat inainte de ‚89) mor de foame iar populatia o duce mizerabil… si inca ceva sa se introduca posibilitatea iesirii din puscarie pe cautiune. Platesti si esti liber!…si mai face statul rost de ceva bani…

  19. says

    Basescule aveai decretul scris , dar ti-ai adus aminte ca esti doar o sluga infecta a CIA si a trebuit sa ceri aprobare de la ei.
    Asa ca ti-ai luat-o scurt peste bot si a trebuit sa te stergi cu el de urmele de ruj lasate de Udrea pe inelul maro.
    Stiu e secret de stat. Nu trebuie sa ne spui tu.
    De incercat , incerci sa o convingi sa nu faca denunt. poate ne spui si noua a cui sluga ai fost in toti anii astia si cat ai luat pentru inchisorile secrete ale CIA?

    De ce rusii ne fac sclavii americanilor si cand e ceva de discutat despre Romania si merg direct la Inalta Poarta de la Washington?
    cred ca FSB stie mai bine cine conduce Romania si evita intermediarii(a se intelege slugile de la Bucuresti)

  20. Pic says

    Cred ca este o prostie sa dai amnistie acum, ok avem parte d eun blocaj dar el este temporar si in nici un caz nu se poate generaliza pe o perioada nedeterminata
    Si cu faptele ce facem ? Ne obisnuim ca daca toti fura, furam si noi pentru ca oricum se da amnistie la un moment dat?
    Este o utopie sa crezi ca se va pondera furtul generalizat facut de toate gastile astea care se perinda pe la tv acum cu avocati si catuse daca se da amnistie, nu a functionat nicaieri in lume asa ceva.
    Mai bine ii bagam pe toti cei care au gresit si le taiem avantul si incercam un reset.
    Lucrurile trebuie facute altfel si nu poti sa le faci avand in libertate oameni cu influente si conexiuni atat de puternice cum s-a dovedit in actele procurorilor, chiar daca jumatate din acuzatii sunt aiurea asta nu inseamna ca cel invinuit nu a gresit si sunt niste ingeri.
    Spre exemplu schema FNI a fost facuta cu buna stiinta, cei care au construit schema stiau exact unde se va ajunge si ce se va intampla, au avut grija sa isi scoata banii si dupa s-au spalat pe maini, da poate ca juridic nu exista acte care sa ii incrimineze in mod direct pe beneficiarii banilor de acolo dar asta nu inseamna ca sunt curati ca niste fecioare.
    Dar ce faci cu masa de oameni care au pierdut mici averi ca sa isi construiasca altii mari averi ?
    Ce sa ii spui unui om care si-a peirdut bruma de bani in escrocherii de genul asta?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Aveti perfecta dreptate!
      In mod cert lucrurile se vor rezolva de la sine.
      Razbunarea este mai importanta decat orice pe lumea asta.
      Ar mai ramane o singura problema, dupa ce vor fi arestati toti astia, pe cine veti mai da vina pentru dovedita d-voastra, neputinta?

      • Pic says

        Nu este vorba de razbunare dar averile facute prin tot felul de masinatiuni financiare trebuie sa aiba o rezolvare, ele nu vor fi cedate de buna voie, nu vor fi investite in Romania, banii multora sunt si vor fi scosi din tara si noi ramanem aici sa platim, de ce sa nu faca cineva puscarie pentru ca nu a respectat regulile pe care eu le respect?
        Nu este neputinta, este doar descurajare din partea unui sistem opac si corupt.
        Nici unul dintre cei acuzati pana acum pe la tv nu are competente de bussines, esecurile lor in economia privata sunt rasunatoare.
        pentru ce sa ii iert pe unii care nici macar nu intorc banii in societatea pe care au mulso atatia ani.
        Dati-mi exemplu de investitii facute de toti acesti penali si care sunt beneficiile societatii pe care ei le-au adus.
        Patronii astia pe care ii plangeti ca se duc la puscarii nu fac niciodata afaceri win win pe termen lung, nu au mintea sa aduca manageri sa le conduca afacerile, pentru ca ei nu au afaceri au tunuri dispare el din peisaj, dispare si afacerea. Sa fim seriosi si realisti astea nu sunt modele de afaceri, nu au viitor si nu putem tolera ca niste oameni ca astia care fura sa continue sa exercite influenta asta nefasta asupra tarii.
        Sa va aduc aminte de presedintii de consilii judetene care sunt oameni ffff bogati, angajati la stat de 20 de ani si care conduc niste judete unde nu se misca nimic in economie dar in subterane se fura tot ce se poate.
        Cum poti sa ai mila fata de un manager de spital care cumpara seringii la preturi de 3 ori mai mari si se plange incontinuu ca nu are seringi pentru pacienti pentru ca nu are bani de achizitii?
        Este normal?
        Nu cred, furtul este furt si trebuie stopat, nu ma intereseaza sa perpetuam acesti spagari, puscarii, confiscari, deposedarea de putere, toate trebuie sa existe la pachet pentru ca statul trebuie sa ii asigure si lu gigi sanse corecte de dezvoltare.
        In maxim 5 ani efectele se vad in economie direct, fara interventii, fara prosteli si asta doar scotand la suprafata 10 din cele 40 de miliarde de euro din economia subterana.
        Si cum am putea beneficia noi ca natie de ei?
        Pastrand aceeasi oameni care pana acum ii bagau in buzunare in libertate sa isi exercite influentele si conexiunile?
        Sau cu un reset in care urmatorii se vor uita ce au patit predecesorii si vor lua aminte?
        Civilizatia si regulile peste tot in lume se impun cu forta, nu cu amnistii, nu exista scuza dupa ce ai furat 10 ani de zile sa fii declarat nevinovat cu amnistia, asta e doar pentru un stat slab si carmuit in continuare de cei pe care tocmai te-ai chinuit sa ii dai jos.
        Ce centre de putere avem noi in tara? NIste toparlani care datorita unor conexiuni au ajuns in pozitii de putere si au inceput sa toace si sa fure tot, restul ? duca-se pe pustii
        Uitati-va serios la evolutia economica a judetelor acestei tari si vedeti unde au fost inregistrate cresteri si uitati-va unde sunt scaderi cu toate ca din 2000 pana acum au intrat bani in tara asta cat sa o mai construim odata, toate sunte corelate cu conducerile acelor judete, cu cat sunt mai puternici baronii cu atat avem mai multa saracie.
        Un pol de putere important, Mazare.
        Pai Constanta e un oras care arata ca un fund in comparatie cu sumele vehiculate acolo, toti banii sunt sifonati si firmiturile ce ajung in investitii sunt si alea spalate inca o data.
        E normal asa ceva? Ce scuza are mazare ca n-a facut din orasul ala cu port la mare un mare oras si e doar un oras?
        Scuza e asa, intre 20-40% dintr-o afacere se duce la cine trebuie.Orice rahat de bar are jumatate din cheltuieli prevazute pentru controale si acolo primaria are partea cea mai mare a banului.
        Orice mica afacere este escrocata de oamenii legii cu acordul sefului ala mare. Pai si eu ce fac ca sa opresc flagelul ?
        Dau amnistie
        Este lipsita de logica propunerea.

        • Titulescu says

          Ai descris situatiunea destul de bine dar cred ca vorbesti de funie in casa spinzuratului. Si cred ca ai uitat sa mentionezi cadrul juridic creat de hoti pentru acesti hoti si care l-au exploatat la maxim. Aici vine SOV cu cererea de amnistie si pina la urma trebuiesti si tu intrebat: chiar nu ai dat spaga niciodata ?

      • Bogdan says

        Intrebarea dvs. din final este evidentă.
        Neputința omului simplu, este creeată de același sistem pe care dvs. il demontați literar, însă v-ați întoare la el într-o clipită dacă ar fi altfel. :d.

  21. buba says

    Super – analiza, la fel ca toate celelalte ! Eu as zice ca statul ar trebui sa faca un deal cu toti penalii urmarind un scop comun : recuperarea prejudiciului! Asta sa fie punctul zero, semnalul de reconstructie a Romainie
    Daca fiecare penal care are o frauda dovedita ar fi constrans sa dea inapoi banii sub orice forma – gen investitii- payback in zona de unde a fraudat, sau orice alta varianta de plata- am reface tarisoara incet incet , ar echivala cu plantarea primului copac dupa 25 de ani de desertificare…..

  22. The Truck - ironie says

    O caracteristica a Romanilor este schizofrenia – nu in sensul strict medical. In sensul ca ne auto-impunem o realitate falsa. Ne place spre exemplu sa ne dam daci care vin din ‘trucks’ – unul din primele discursuri memorabile ale unui sef de stat dupa ce am scos si noi capul de la cutie. In realitate natia este un amalgam de rase venite de peste tot, mare parte din Asia centrala incluzand pitoreasca rasa din nordul Indiei. In timpul invaziilor, rumanii au stat tot la cutie – ascunsi in paduri dupa seniorul Djuvara.

    Fiind un amalgam, este evident ca gradul de contradictie in interiorul societatii e mare.

    Dar daca analizam baza, acea baza care a reusit sa supravietuiasca timpurilor si sa impuna limba locului (si obiceiurile proaste!) veneticilor, observam ca:

    – Le place natura, inclusiv ‘casa la tara’, ‘gratarul cu mici’, etc. In concluzie nu dau doi bani pe conceptele mult mai avansate care stau la baza guvernarii moderne. Conceptele si preconceptele sunt limitate la nivelul de sat izolat: a furat, sa plateasca cu capul!

    – Cu exceptia Transilvaniei, nu au experimentat istoric neajunsurile dar si avantajele de a face parte integranta dintr-un imperiu. Imperiu care pretinde taxe dar care la randul lui ofera infrastructura, aparare, justitie, etc. Romanii au preferat sa plateasca ‘taxe de protectie’ dar sa fie lasati in pace sa faca ce au ei chef – sa fie ‘liberi’. Baronul local fiind autoritatea suprema. Asta a insemnat daca citit Djuvara inclusiv faptul ca obligatiile la claca erau in principatele Romanesti cele mai mici din toata Europa (cateva zile pe an!).

    – bogatia resurselor naturale a permis dezvoltarea unui stil de viata lenes. Atat timp cat natura iti ofera tot ce iti trebuie fara prea mare efort, este in natura umana sa nu se deranjeze prea mult, sa dezvolte scheme mai performante de organizare a muncii. De asemenea, resursele noastre naturale au fost intotdeauna mai importante (si jinduite!) de altii decat le-am dat noi importanta: aurul dacilor, caii moldovenilor, pestele, lemnul, petrolul de la inceputulnsecolului trecut, etc.

    Puneti astea toate la un loc si poate aveti o poza istorica apropiata de poza prezenta. Daca e asa, atunci prea putine sanse sunt ca sa existe vreo modificare in timp scurt a caracteristicilor societatii.

    Poate o integrare mai adanca intr-un imperiu…daca mai rezista UE…

    • Titulescu says

      Capul tau plecat de truck nu va fi taiat in imperiul UE pe care-l visezi. Problema e ca Ardealul de unde scrii tu e mai cu mot din cauza stilului de munca la jug si bine intiparit si in capul tau. Mie nu imi place viitorul dorit de tine.

      • alex says

        dar cine spune ca trebuie sa iti placa acest viitor? poti ramane in cel pe care il doresti, ba chiar poti emigra in nordul indiei daca iti place atmosfera tiganeasca.

        oricum, lucrurile sunt cam transate: cei acre isi doresc un viitor mai european au cam luat drumul europei deja.

        in romania raman cei ca tine. ei, ramaneti, fratilor.

  23. dorin says

    stimate domnule vantu.
    mi-ar place sa va intalnesc macar 15 minute, dar nu stiu cum pot lua legatura cu dumneavoastra personal .
    am 2 proiecte deosebit de rentabile( cel putin pe hartie )si am nevoie de unele sfaturi eventual asociere( nu necesita investitii,deci nu este vorba de bani ).
    prefer sfaturile sau asocierea cu un practician cu fler,in dauna unor teoreticieni plini de cuvinte dar lipsiti de fler.
    daca considerati ca este posibil,va rog sa-mi transmiteti pe e-mail o posibila programare.
    va multumesc

  24. dorin says

    este plin si aici de prosti invidiosi. de fapt este acelasi lucru.
    propovaduitorii astia ai justitiei sociale oare traiesc mai bine de cand se fac arestari en-gros ?
    sau cred ca daca vor fi arestati hotii vechi ,vor putea fura ei de acum inainte ? nu vor reusi .sant prea lenesi si prea prosti ca sa reuseasca.
    chiar si comiterea unei infractiuni necesita un grad sporit de inteligenta si destul de multa munca.
    paradoxul vietii >
    saracii sunt saraci ,pentru ca sunt prosti.
    prostii sunt prosti ,pentru ca sunt saraci .

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Nu ai dreptate! Saracia nu are legatura cu prostia decat rareori. Cei mai multi dintre cei saraci nu au avut sansa pe care bogatii au stiut s-o exploateze.

  25. Razvan twk says

    Eu nu plec domnule SOV si chiar am si un plan pentru aceasta tara. Si fac 4 ore pana la crisan sa bem o bere , oricand.

  26. anghel says

    Da, amistia e o solutie, dar nu poti să o sustii asa pur si simplu pe un blog. Oamenii cred, stimate Sorin, că sărăcia din Rmânia are, printre alte cauze minore, una mare, identifictă cu cei corupti ce apar pe ecrane. Oamenii ar trebui să stie că din România se scot mute miliarde anual, de către corporatii, iar arestarea întregii clase politice nu ar rezolva problemele nostre. Dar voi sunteti cei demonizati, voi ati prmit stigmatul si tot voi, trebuie să faceti lumină, să vă reabilitati în fata oamenilor. Însă, am impresia că nici unul din voi nu vrea să facă nimic pentru tara asta, si în acelasi timp pentru reabilitarea sa. Pentru asta e nevoie de organizare, metode si instrumente de publicitate si propagandă. E nevoie de solidaritatea voastră, de investitii. Ei trebuie să audă în fiecare zi de Chevron, Bechtel, Rosia Montana, FMI, BM, salariile proste ale românilor pentru profiturile uriase ale corporatiilor, OMV etc.,etc. Toate acestea trebuie asociate în mentalul colectiv, cu SUA si consensul de la Washington, ca ordine financiară globală. Amintirea zilnică a riscului de sărăcie ajuns la 45%, a declinului demografic care anuntă prin anul 2050 disparitia României, analfabetizarea din învătământ, migratia si alienarea. Nimic din toate acestea nu li se spune românilor. În schimb, în fiecare zi asistăm la spectacolul sumbru al arestărilor. Voi, protagonistii, personajele acestor spectacole, puteti face atâtea pentru a vă revansa si în acelasi timp să scăpati România de sub jugul colonial american. Trebuie doar să fiti uniti, să investiti în contra-propagandă, si, cel mai important, să tineti cu poporul.

    • octavian says

      D-le Anghel, corecta radiografie a situatiei, dar utopice solutiile pt Romania, dupa parerea mea.Si ca sa mai si glumim, solutia seamana cu plantatul panselutelor de catre mineri, in 13-15 iunie 1990. Cati “oameni de afaceri” puternici cunoasteti, care sa nu depinda, ei, sau “afacerile” lor, de partidul de la putere, despre care sa fiti sigur ca vor mai exista, ei si afacerile lor peste 5 ani…Macar asa, la nivelul lui Ion Tiriac. Cine si cum sa se asocieze? Si cu ce bani? Exista fundatii nonguvernamentale cu buget aproape cat al Romaniei, dar astea-s in alta parte…In Romania, desi se fura miliarde de euro anual, nu gasesti nici macar un singur”om de afaceri” care sa aiba un miliard sub perina si el sa doarma linistit!!! Despre investit pe termen lung, ce sa mai consumam pixelii. Si vreti sa combatem colonialismul american…
      Sunt inginer constructor, o autostrada la campie, se poate face cu 4 mil de euro/ km inclusiv cu profit 8% pt constructor, 1 mp de apartament de bloc, cu finisaje medii, costa constructorul 250 euro/mp cu profit 8%, (fara valoare terenului)… de la realitatea asta, pana la ce se vede la tv, e…politica!

  27. Cristian says

    Din cate retin eu, renuntarea la legea amnistiei a fost o propunere exprimata de catre actualul presedinte la o dezbatere dinainte alegerilor. Sunt de acord cu ce spuneti, ar putea fi benefica, dar credeti ca in contextul actual ar putea fi reluata in calcul?

  28. Constantin says

    Deci pe scurt d-le SOV analizati o strategie de insanatosire a Romaniei in trei pasi:
    Dna si sri creaza haos si panica in functionarime,printre afaceristi si politicieni.
    Bunatatea ortodoxismului cu viziuni economice si avant pragmatic trebuie sa tresalte si sa le serveasca milostiv absolvirea de pacatele tineretii infractionale.
    Apoi penalii cu o virginitatate nou nouta vor restarta economia romaneasca prin rugaciuni si munca cinstita in care vor cere de la statul roman doar painea cea de toate zilele pentru ca ,nu-i asa, nu mai vor sa fie stresati de microfoanele din perioada preacurviei…
    Am inteles bine planul dvs.?

    …by the way, Motto-ul e exceptional…

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Constantine ma faci sa par un natarau prin lectura pe care ai dat-o propunerilor mele, dar ai facut-o atat de misto , incat te iert! Mi-ar placea sa-mi mai scrii!

  29. Danic M. says

    Nici o amnistie! Sa curga sange si osanza din burtile grase ale celor care au devalizat statul! Nu sunt bani pentru fasole si ciolan la puscarie? Nici o problema! Sa se legifereze o taxa de fasole si ciolan, n-o voi contesta si o voi plati cu placere, chiar accept majorarea ei daca arestarile continua 24/7 in acelasi ritm ca pana acum. Prea mare inghesuiala din celule? Trebuie puscarii noi? Nici o problema. Accept si aici o noua taxa. De amnistiat doar popa sa amnistieze la spovedanie, statul roman trebuie sa demonstreze tuturor ca nimeni nu-si poate face de cap pe teritoriul sau fara sa plateasca cu varf si indesat. Fara mila, fara toleranta, fara scuze! Se blocheaza economia? Momentan, poate. Pe termen mediu si lung Romania are numai de castigat prin recunoasterea si pedepsirea infractorilor…prestanta, credibilitate, respect, incredere, poate si admiratie( cunosc americani care deja admira curajul din justitia noastra), iar astfel se pun bazele unui stat cu adevarat solid, ce nu poate decat prospera.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Este o perspeciva absolut corecta daca ai timp sa astepti. Cand vad o problema, incerc s-o rezolv , de partea cu filozofia ii las pe moralisti sa se ocupe. Nu-mi pot permite sa astept cateva decenii, pentru ca doar in decenii sau secole se schimba mentalitatea unui popor. In China coruptii sunt impuscati cu miile. A disparut coruptia? Sensul demersuluu meu de pana acum, este acela de a da solutii pentru rezolvarea pe fond a problemelor pe care le avem, a cauzelor si nu a efectelor.

  30. Mikael says

    Mda. Am fost persecutat zece ani de catre diferiti ofiteri SRI si sunt convins ca vor scapa. De aceea sunt de acord cu legea amnistiei. Si cu o noua lege pentru servicii- sa fie monitorizati, verificati si sa nu mai abuzeze de statutul lor. Pe mine de exemplu ma amenintau prin SMS )))). Curat murdar si democratic!

    @SOV- de ce in Romania sunt permise speculatiile bancare ron- franc elevetian? Nu exista DNA pentru asta?

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Fluctuatiile diverselor monede sunt monitorizate de alte institutii.
      DNA-ul nu are instrumentele necesare pentru a le califica. In Romania aceasta functie revine BNR-ului.

  31. uneudinceilalti says

    Eeeeeiii, iata o invitatie care merita toata atentia si cuvenita apreciere.De cand nu am mai auzit, citit, vorbit despre o invitatie la intelepciune, la moderatie. la cumpanire in termeni autentici.Intr-adevar, problema esentiala a “societatii” romanesti, este plonjarea in ura viscerala, intoleranta fara cauza, suspiciune neurastenica, frica patologica.Practic lumea oscileaza intre nepasarea germinata din plictis, interesul cu orizont imediat, frate cu oligofrenia ( nu aveti idee cati sunt consumatori de chilotareala, de mirosul ranced al telenovelei de dragoste explicita ) si ura atroce proiectata din insatisfactii personale invechite.In aceste limite, nimeni nu mai are timp sa inteleaga cine este, ce il reprezinta, de unde vine si unde vrea sa ajunga.Cumva minti infierbantate de “Suleiman Magnificu” decid prin judecati soioase vinovatii, condamnari si merite.In acest context multora le este muuult mai comod sa vada lumea intre bine si rau, intre legitimitate si impostura.Lucrurile au scapat de sub control.Majoritatea isi refuza orice limitare a propriei deraieri.Plecand de la acest tablou care firesc este sa dea insomnii tuturor, sansele sa construim o normalitate sunt neglijabile.
    Sunt de acord cu dumneavoastra ca e nevoie de un moment zero de la care sa repornim.Dar pentru asta e nevoie sa repunem in jaloane cu adevarat valoroase regulile care ne asociaza intr-o societate.E nevoie ca fiecare sa renunte la stereotipii de gandire, la conduite ipocrite, la prejudecati de “fata mare , frumoasa si bogata”, la conventii adoptate intr-un mod cretin de “afara” pentru “ce stiam noi ” e vetust.
    Senzatia personala este ca intr-un mod latent in fiecare constiinta din aceasta tara exista aceasta nevoie de restartare dar persoane / interese generale dar de elita alimenteaza aceasta supa comportamentala proprie nevertebratelor.Poate ca manipularea insiduoasa sau directa nu ar mai performa atat de mult.
    Evident ca acest moment zero va veni, organizat sau nu de cineva.Dar din pacate va mai trece mult timp pentru ca nu am cazut suficient.Sistemul actual politic, economic, social , etc are resurse suficiente de existenta chiar daca a inceput usor , usor sa se autodigere.Insa in tot acest timp vor fi malaxate destine, contorsionate minti si distruse minimele resurse spre normalitate.Aproape ca momentul zero propus de dumnavoastra desi necesar nu va mai avea aceeasi relevanta si eficacitate.De data asta e foarte posibil ca istoria sa faca o favoare ultima acestui grup de oameni stergandu-i existenta si orice memorie a ei.
    Ca sa punctez si adecvarea Republicii Prezidentiale in cadrul descris de dumneavoastra cred ca da, din aceasta perspectiva o astfel de solutie politica si administrativ institutionala este de dorit.Cu o mica rezerva.Clasa politica.Caci ea trebuie sa genereze prezidentiabilul.Or, daca aceasta cloaca cu vocatie infractionala, descatusata odinioara de orice constrangere acum hingherita cu sens sau fara cu vina sau fara cu motiv sau fara trebuie sa genereze omul care sa gestioneze functia, devin iarasi perfect reticent.Daca cumva va ganditi ca nu clasa politica trebuie sa “nasca” omul ci “societatea” in ansamblul ei, e la fel de dramatic cata vreme vrem nu vrem sa recunoastem grupul politic este reflexia societatii.Deci, din aceasta perspectiva as fi interesat de selectia celor / celui care decid (e) si nu atat de modul de administrare a puterii.Modelul actual este falimentar tocmai ca nimeni nu a pazit in ultimii 25 ani criteriile de selectie ( daca vor fi fost vreodata autentice ) cat despre controlul reciproc al puterilor in stat inteleg sa pastrez o tacere fecunda…
    Altfel, repet, cadrului dumneavoastra de expunere reclama clar Republica Prezidentiala.
    Cu aleasa consideratie!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Dupa cum stiti, functia creeaza organul. Este suficient sa creeam cadrul necesar pentru ca sa apara si persoana potrivita. Am lansat aceasta propunere acum, incercand sa exploatez frenezia genarala, generata de alegerea lui Iohannis. Stiu ca nu este cea mai fericita alegere, dar el poate constitui inceputul noului sistem.
      Cu aceeasi pretuire!

      • un eu din ceilalti says

        Apreciez deschiderea dumneavoastra.Stiti ca intuiam ca nu veti fi avand vreun tatuaj cu princiile enuntate de dumneavoastra si nu mai puteati acum renunta la ele.Sa nu uitam ca sunt doar discutii…La fel cu pretuirea!

  32. sorina says

    Multumesc m-ati facut sa rad cu pofta :)) Geniala solutia domnule Sov .Va credeam un om serios, glumesc ironic.:))) Statul islamic a fost finantat de americani ca fapt divers, sunt si poze pe net cu dl John Kerry.Suntem cu NATO SI UE, nu ne mai sucim deloc, ne va fi mai bine cu ei, sunt mai puternici .

  33. says

    Eu sunt de acord sa stagneze proiectele.

    Sunt sigur ca sunt oameni care o sa aiba initiativa dupa ce stagneaza pentru suficient de mult timp. Atata timp cat se face cu transparenta totala, nu are ce sa se intample. Imagineaza-ti ca ar putea cineva sa discute direct cu comisiile ca sa le ceara sfatul sa se asigure ca nu incalca nimic.

    O sa fie greu, dar o sa merite.

    Si sa nu va temeti ca e Coldea prea puternic. Atata timp cat poporul roman nu ii legitimeaza puterea, e legat cu mainile la spate. Poate face manarii pe la spate si atat. Motivul pentru care politica functioneaza, e ca, daca scoti un politician in strada, lumea asculta de el. Asta nu e valabil pentru Coldea.

    Supraincarcarea inchisorilor e non-problema, as deschide personal un fond de investitii pentru mai multe puscarii, si se rezolva. E ca si cum invatatorul ar refuza sa puna copii la colt ca sa nu se uzeze parchetul din colt.

      • Sorin Ovidiu Vintu says

        Ma scuzati pentru primul raspuns. Am fost intrerupt in timp ce vi-l scriam si am apasat din greseala, sent.
        Deci, rationamentul este valabil , daca poti trai macar doua sute de ani de viata activa. Nu v-ati plictisit sa tot fiti amanat de la o generatie la alta? Nu v-ati plictisit sa tot fiti sacrificat in numele generatiei viitoare? Sincer sa fiu, incep sa urasc acele genaratii in numele carora sunt calcat in picioare de generatia politica de azi. Vreau sa rezolv aceste probleme astazi.
        Si vreau sa le rezolv pentru mine.
        Stranepotul meu, isi poate rezolva si singur problemele pe care le va avea in epoca lui.

        .

  34. cpc says

    Divide et impera.
    CChiar mai credem ca se poate amnistie.cine draq ne lasă ppăpușica din fruntea tarii încă așteaptă sa primească llaude externe.
    Cu toți știm ca cel mai bun business este cel în care esty lăsat în pace așa ca multitudinea de multinaționale prospera..
    Iar tinerii antreprenori lung în fesuri pentru o semnătura sau un contract
    Da domnul vantu pe plan social descoperirea este fantastica
    ..românași au mai crescut exceptând idioții care cred încă ca frica te face mai drept și nu mai atent.da o sa ne blocam încet încet intr_o economie frustrată și frustrantă. ..și atunci ca om de afaceri ce sunteți știți prea bine ca investiția în tara care se caută încă gaura din macaroana este cea potrivita.uniunea europeana are nevoie de piață de desfacere nu de concurenți pe piața așa ca ….criza economica și regăsirea sau descoperirea eului romanesc e doar la început.
    Nu o sa se facă nici un fel de amnistie încă ne place sa fim manipulați. Pâine și circ tata.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Dragule, nu ma multumesc doar sa observ, sunt un om de actiune.
      Ai punctat f corect in comentariul pe care l-ai scris.
      De ce nu faci nimic?

    • aylin says

      cpc, iti sunt cunoscute pozele cu iluzii optice… Nu te poate manipula nimeni mai mult decat o face fiecare in nume personal in functie de ceea ce i se pare lui ca vede… de multe ori ne manipulam si ne prostim siguri…

  35. marius says

    Si ce eate rau in a urmarii hotii? Acum daca sunt majoritari intre politicieni este vina DNA ului ? Ce afacerist merge la intalniri fara telefon ? Si cu frica de microfoane? Unul cinstit ?? Doar hotii au frica de noul trend al politiei … cine nu se poate adapta noilor conditii poate sa emigreze in albania sau in africa si sa faca evaziune si hotie cat vor acolo ca nu ii mai urmareste nimeni … hmmm au ajuns hotii sa se planga ca le sunt ascultate manariile si se gasesc o gramada de prosti sa le planga de mila …

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Te felicit pentru onestitate!
      Sunt convins ca daca ai avea o amanta, nu ti-ar fi teama ca inregistrarile gangurelilor voastre ar fi trimise si sotiei
      Marius, esti mare!

      • Titulescu says

        Este perfect asezat in omul cu gindirea noua pe care -l dorea Ceausescu. Mai trebuie sa inghita citeva app pe smartphone si cind vine ziua sa-i explodeze in fata va fi prea tirziu.

  36. yo says

    In teorie suna bine propunerea dumneavoastra. In practica … vorba aia lupu isi schimba parul dar naravul ba. Problema cu propunerea dvs ar fi ca “amnistiatii” ar reveni la vechile obiceiuri doar ca acum ar sti unde au gresit de au ajuns sa fie anchetati si nu ar mai face aceleasi greseli..

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Oamenii aia nu vor mai putea popula scena publica. Vor ramane doar cu naravul nu si cu puterea de a mai face nenorociri

      • Danic M. says

        Asta e o observatie perfect pertinenta. Insa astazi, aici si acum statul trebuie sa dea o lectie autentica de “Asa nu”, si face bine ce face. Nimeni nu e condamnat la zeci de ani de puscarie, pedepsele sunt micute in raport cu zecile de miliarde sifonate din bani publici, dupa maxim un an si jumatate cam tot hotul paraseste puscaria pe buna purtare sau mai nu stiu cum. Eu nu vreau sa vad pe nimeni putrezind acolo, nu sunt sadic si n-as avea nici o satisfactie, dar asa putin, de ochii lumii, e bine pentru tine ca stat sa-i lasi la dospit dupa gratii pentru putina vreme. Arati intregii lumii cine e seful la tine in “raion”.

        • Sorin Ovidiu Vintu says

          Crede-ma ca este suficient sa-i iei averea si puterea.
          Restul e o cruzime inutila

          • Grigore says

            Incredibil!!! Inchisoarea e cruzime inutila? Si daca UN HOT v-ar sparge casa si ar fura tot ce ar prinde la mana, iar apoi dumneavoastra ati pierde ani intregi urmarindu-l si apoi judecandu-va prin instante, ati fi deacord sa-l iertati cu conditia sa returneze tot ce a furat? Serios?

            Daca nu ar exista pedeapsa, ci hotul prins ar fi obligat doar sa returneze ceea ce a furat, atunci oare nu ar fura TOTI? Ca doar nu ar avea nimic de pierdut: daca nu-l prinde, norocul lui, daca il prinde, nu-i bai ca returneaza ce a furat si scapa. Extrem de convenabil scenariu pentru un hotz.

            Sau daca un golan care te bate pe strada si te baga in spital, iti cumpara apoi banane si portocale si iti plateste tratamentul (si dintii rupti), fapta lui e iertata si inchisoarea e doar o cruzime inutila?

            Repet: incredibil. Cica pedeapsa pentru ilegalitati comise e doar o cruzime inutila… Tragi-comic.

  37. Preda L. says

    In general aveti dreptate cu articolele pe care le scrieti..
    Norocul dvs. in afaceri a fost ca ati facut parte dintr-o generatie de prosti derutati, iar cineva trebuia sa faca si bani!
    Nu ati inventat nimic special, doar ati folosit aceleasi mecanisme pe care occidentalii le-au folosit de foarte mult timp, prin tarile “bananiere”.

    Romania inca e o tara:
    – de sclavi, prosti si ratati..
    – plina te tarfe “acoperite”
    – plina de hoti care au reusit si hoti care nu au reusit..
    – cu o minoritate excesiva de spirit antreprenorial
    Romanului autentic ii place sa lucreze ca un sclav si sa se mire de altii cum fac bani..

    In prezent traiesc 3-4 generatii care nu seamana cu nimic, una de cealalta..
    Daca cineva are pretentii de la generatia tanara, se inseala amarnic, ei sunt mult mai prosti si nepregatiti / nestiutori cum sa faca bani.
    Ei stiu doar sa fie ocupati ca niste vite la pascut, ei nu stiu sa gandeasca cum sa faca bani, o generatie de zombie..

    Idea este ca orice ar fi fost conducatorii (imediat dupa revolutie), tara oricum era furata! politicienii nostri au furat doar firimiturile.., alti au furat grosul.

    Adevarata problema este ca foarte putini bani se pot recupera, atat de putini incat mai costisitor este efortul depus cu prinderea lor..
    Asta se intampla intr-o tara de sclavi care nu au stiut decat sa mearga ca vitele la scularie, iar acum deschid si ei ochii pe jumatate si li se pare ca tara isi va reveni.. Isi va reveni un rahat!

    Cine e tampitul care sa investeasca in Romania, sa va dea voua slujbe de 2 lei?
    Doar cand spiritul antreprenorial va aparea la majoritatea romanilor, atunci vor fi sanse reale de revenire.
    Pana atunci mergeti in vest si stergeti bine babele si mosii la fund, ca sa strangeti bani, generatie de tampiti educati.

    Nu e o ofensa, e o realitate pe care voi nu o intelegeti cu toate diplomele dobandite..

    Nu ganditi cum sa aveti doar de unde a va intoarce acasa, ca este irelevant!
    As mai scrie dar.. mai bine ma opresc aici..
    Eu totusi va spun succes, iar daca aveti nevoie de consultanta, cereti-o!

        • Petru says

          Problema asta si este , noi n-am stiut si n-am putut sa ne prezervam investitiile deja facute si resursele avute si cu atat mai putin sa facem afaceri profitabile .dar jalnic e ca oamenii politici nu numai ca nu au pregatit societatea pentru capitalism, au fost ocupati sa vanda tot pe nimic, doar pentru propriu interes fara a cladi ceva in schimb. Judecarea lor este nu doar justa ci si necesara!!!

        • mihai says

          Domnule Preda fara a incerca sa par mai nationalist sau mai extrem decit sunt sunteti “imbecil” V-o spune un om care a urit tot ce inseamna Basescu pt ca la un momement dat a spus ca noi astia tineri sa invatam engleza si sa plecam din tara sa lucram. Dar sub aceasta perioda am inceput sa vad reclame cu Romania prin diferite aeroporturi si alte lucruri pozitive. Si da daca eu fac ce-a ce fac astazi este ca am primit o sansa sa lucrez in Petromservice. Asa ca nu pot decit sa va mutumesc dumneovoastra nea Sorine si lu-i nea Liviu.
          Cit despre amnistie un declarat NU. Eu as aduaga la codul penal pe linga ….. si confiscarea averilor in totalitate nu doar cea ce se dovedeste a fi …. furat . Iar despre cine sa-i inlocuiasca hmm domnule Vintu noi astia “de stergem la cur babe” si intre timp am citit NW times sa Busines insider si… am invat cum trebuie investit si ce inseamna program de lucru si da ce insemna 20% PIERDERI.

          Cu respect Mihai Cristea

  38. Ovidiu says

    Am urmarit “firul epic” al campaniei de blog-ing pe care ai inceput-o de la o vreme, fiind determinat de curiozitatea de a descoperi care iti e scopul …
    Cu totii stim ca ai un scop.

    Mi-as fi dorit, in sfarsit sa descopar o fiinta umana din regnul “mogulilor” (care au “pacatuit” ravnind la banul public, la influenta partidica si la pasiunea de a prosti masele) care sa se converteasca la omul-normal. La omul cu constiinta comunitara, limpede, clara, om cu demnitate.
    Mi-as fi dorit sa te vad cum evoluezi fara sa vrei nimic pentru tine si pentru ai tai.
    Intr-adevar, ai dat impresia ca vrei, ca te caiesti, dar n-ai mai suportat sa fii ceea ce nu poti …
    AMNISTIA. Asta iti sta tie pe constiinta ca sa te nasti din nou. Asta iti e mai la indemana. Ai vazut ca e o paine de mancat cand e vorba de mediul online, ca acolo influenta se raspandeste ca o pandemie. Ca acolo poti schimba impresia unei tari intregi.

    Noi din mediul online suntem cei care, statistic, stim ca voi, cei din politica romaneasca si din cercurile ei, sunteti prezumati de a fi infractori.

    Daca vrei cu adevarat sa “te caiesti”, va trebui sa incepi sa demostrezi prin a-ti confesa toate “pacatele” tale si alor tai, fara retineri – vrem sa-i stim pe toti si toate ce ati facut! Doar asa mediul online te poate crede cu adevarat si sustine.
    Uitati de visul vostru frumos al amnistiei.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Mai baietas, mi se falfaie de consideratia ta sau a altora asemeni tie.
      Nu am alt scop decat acela de a va deschide capul. Nu fac parte din categoria celor care va cred niste prosti lipsiti de orice sansa. Cred doar ca sunteti neinformati.
      Acesta este motivul pentru care v-am pus la dispozitie bagajul meu de cunostinte. Unii dintre voi inteleg ce le spun, altii nu.
      In ceea ce priveste concluziile tale privitoare la “dorinta de a ma caii” , raspunsul meu este pe masura idioteniei tale- hai siktir!

  39. YO MA says

    Consider absolut necesar elaborarea unei legi de urgenta in ceea ce priveste dreptul idiotilor de a se naste!

    p.s .celor care le place nedreptatea sa isi caute alta tara… IN ROMANIA NU MAI MERGE

  40. dan says

    Poate imi scapa mie ceva:
    daca se da o lege a aministiei scapa toti mai putin Coldea care poate fi cercetat?

  41. bogdan says

    Est genial Sorine, cine te critica e prost si invidios nu am vazut nici un comentariu legat de viata publica mai la obiect si bine argumentat scris de nici un ziarist , om de presa, politician sau ce-or mai fi papitoii astia.

  42. Octavian says

    S-a ajuns in situatia actuala din vina celor ce au condus tara in ultimii 25 de de ani, acest lucru este cert, ca au existat factori exteriori ce au facut presiuni si inca exista si fac in continuare presiuni este partea a doua…peste tot pe glob se intampla asta…deci sa incerci sa arunci vina pe ”prostime” …sa-ti certi poporul ca si-a pus toata increderea…tot ce a mostenit acest neam de-alungul existentei lui…in mana unui grup de oameni care dupa 25 de ani s-a dovedit …a fi niste inapti…ce au pierdut tara…aveau o tara frumoasa si bogata la picioare…si ei s-au bucurat cu maruntis dupa care le-a fost luata…sa ne intelegem bine…nu au vandut-o…le-a fost luata cu japca de straini…si le-a aruncat si lor in bataie de joc maruntisul…ca la cersetori…asta reprezentati voi afara din Romania in afara…niste cersetori…cand zic voi ma refer la ”Marii Jmecheri ai Romaniei”, ”Baietii destepti”,”Mogulii”…in patura din care faceti voi parte sunteti niste parliti, la nivel mondial… daca va intreaba aia cand va intalnitii la reuniuni mai importante…asta daca aveti intrare…de unde sunteti…din ce tara…chiar sunt curios ce figuri aveti in momentele alea…sunteti penibili !!! … ca niste copii ofticati ca au pierdut un joc…e ca si cum ai da vina pe piesele de sah ca ai pierdut tu jocu…asta faci tu acum. Cat despre argumentele ce le aduci pentru a convinge populatia sa va salveze fundurile :))) … Tare as vrea sa va vad mutrele catorva dintre voi daca ar pune rusii mana pe voi.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      O singura remarca am a face textului tau plin de intelepciune : esti ofticat rau!

  43. Titulescu says

    Amnistia nu se va intimpla datorita nevoii de singe a plebei. Nu ramine decit sa vedem la ora de maxima audienta arestarea intre parlamentari prin putera unui nou cod penal instaurat prin dictatura prezidentiala. Desigur visez…
    Dar mai am o imagine pe care am sa o pictez cindva, in fata parlamentului 300 de tepari trasi in teapa de Vlad. Asa vom intelege ca trebuie sa fie respectat referendumul la care prostimea a zis doar 300 de parlamentari.
    Blocajul societatii este necesar pentru ca frica pazeste bostanaria iar cei timeri care vor acuma sa mai urmeze un model SOV sa stie ca exista pedeapsa.
    Scheletele din dulap, pentru cei care le au, trebuie “decontate” mai devreme sau mai tirziu pentru ca Dumnezeu nu uita si nu iarta chiar si atunci cind crezi ca ai scapat.
    O viata avem si c-o moarte sintem datori dar inainte de exit toti vom trage linia si ne vom primi mai dureros sau mai putin dureros evacuarea.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Reciteste textul!
      Are mai multe paliere de lectura, fiecare cu argumentele lui.

      • Titulescu says

        @Vintu:
        palierele de lectura cred ca le-am atins in mare parte, am probleme cu aprofundarea datorita numarului de schelete pe care le-am gasit in timpul acestui proces
        @dan:
        nu compar tva cu parlament adica mere cu pere si referendum cu impozite si taxe, ideea numarului de 300 este rezonabila raportat la populatia Romaniei. Ca asemanare, Congresul american are 475 la 300 milioane populatori SUA si toti sint cumparati de miliardarii ce conduc SUA, deci in Romania cit costa 16 lingai ? Iti spun eu, o masa la Sinaia si o camera plina cu fetite ca Guresoaie si alte paparude. Fundamental, 300 costa mai putin bugetul Rom decit 600. Intre timp ma duc sa ma uit dupa 300 de copaci falnici pentru tepe.

    • dan says

      Referendumul cu 300 a fost o smecherie pur electorala a lui Basescu si atat. A facut un referendum populist sa scoata lumea sa voteze cu el.
      Daca Ponta cu actuala majoritate face un referendum cu intrebarea “vreti TVA 15% si cota unica 10%?” ce crezi ca raspunde prostimea? si apoi vine PNL si “trebuie sa respecte vointa poporului”.
      Adu-ti aminte ca tot prostimea a decis ca vrea vot uninominal, tot la solicitarea lui Basescu si uite ce parlament minunat avem.
      Sa-ti explic ce inseamna parlament de 300. Sa zicem ca ai o majoritate de 55%. Pare solida, 55 la 45 e foarte bine vei spune. Dar daca opozitia gaseste 16 traseisti se schimba majoritatea. Cat de greu crezi ca e sa cumperi/santajezi 16 parlamentari?
      Un parlament redus e un parlament slab, o sursa de instabilitate politica.
      Scuze pt comentariul lung, dar cineva (inca) trebuie sa explice prostimii unele capcane ale lui Basescu.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      In ceea ce te priveste nu mai ai de ce sa te temi, ai fost “evacuat” demult!

  44. ggq says

    Niciodata!!! Furtul din ban public ar trebui trecul la siguranta nationala, sa se confiste(extins, desigur) ce este conturile din strainatate, pt spalare d bani, terorism si siguranta nationala nu exista secret bancar chiar si Liechtenstein l-a sifonat pe ‘Elan’. Asta este o tampenie, tara nu le merge coruptilor, cei care fura la sume mai mici prospera si sunt fericiti ca nu li se mai cere spaga asa multa 😀

      • Petrache says

        Ne va scapa solutia asta de americani? Cum le raspundeti celor care zic ca propovaduiti apropierea de Rusia?

        • Sorin Ovidiu Vintu says

          Ador cultura rusa!
          Urasc imperialismul lor!
          Ador literatura americana moderna si contemporana!
          Urasc imperialismul lor!
          Apropierea mea este fata de tara mea si atat!

          • Petrache says

            Si cum iesim din dilema asta? Asta-i intrebarea. Ca imperiile au culturi frumoase, dar ne cam vor disparuti.

            Nu ar fi o solutie ca oamenii de afaceri romani, astia care mai sunt, sa finanteze un partid nationalist? Sa faca ce faceti dvs pe blog, dar din oras in oras?

            Altfel nu vad cum. Intentia dvs e laudabila si va citesc cu interes, dar efectul e limitat. De multe ori, cei care intra foarte putin pe net si care nu au timp sa va caute sunt mai lucizi si cu mai mult bun simt decat generatia “facebook”. Si EI nu stiu ca se poate si altfel.

    • Marian says

      Multi nu vor înțelege ce se întâmpla cu adevărat…dar totuși cred ca la un moment dat vor ieși in fata Multi alți ca si dumneavoastră sa spună pe fata tot ce se întâmpla in România…SUA si UE sunt dușmani României…

  45. Coco says

    Pana la fraza cu amnistia am acceptat sa te citesc….Cel mai slab articol. Ai uitat ca publicul tau e mai destept decat ala ce merge la vot?

    “Nu va dati seama ca tara pe care chipurile „v-ati luat-o inapoi” vi se prabuseste, la propriu, in cap. Soselele se crapa umplandu-se de gropi pentru ca nimeni nu mai semneaza un contract de asfaltare, blocurile in care stati arata mai rau decat puscariile pentru ca nimeni nu mai semneaza pentru reabilitarea lor, spitalele in care va duceti arata ca o destinatie finala, nimeni nu mai semneaza pentru intretinerea lor. ” — Ca si cum pana acum toate astea se faceau….aveam sosele, aveam servicii medicale si tot restul… :))))

    “Fluxurile financiare dinspre stat s-au oprit” — pai atunci avem 2 variante:
    1. S-au oprit si cele dinspre privat spre stat si e f. bine daca e asa. Ramane bogatia la noi; 2. Fluxurile dinspre privat spre stat nu s-au oprit, deci statul acumuleaza bogatie…EVRIKA!!! avem un stat bogat, deci nu mai punem gaj copiii nostri la FMI! Sic!!!

    Ovidiule, lasa prostiile si scrie ceva de calitate, ca din rahatul asta n-am apreciat decat mottoul. 😛
    See you! Nush unde, nush cand…:))