Capitolul 44 – Cyrano de Bergerac

la multi ani

De când eram copil și până azi am iubit o singură sărbătoare: Crăciunul. Nu-mi serbez ziua de naștere, nu dau nicio importanță anului nou sau Paștelui, sunt copleșit doar în perioada aceea a anului când se aprind peste tot luminițe, când casa miroase a brad, când toată lumea salută pe toată lumea, când necunoscuta căreia îi zâmbești îți întoarce zâmbetul, când și cei mai mari ticăloși capătă un vag contur uman.

Anul acesta am iubit Crăciunul mai mult decât oricând, în ciuda faptului că sunt încarcerat într-unul din grămada de dosare pe care niște funcționari ai statului nedemni de autoritatea cu care au fost investiți, mi le-au înscenat din ordinul celui care timp de 10 ani a transformat România într-o țară de tip mafiot, el fiind nașul de necontestat al clanului de mafioți care s-a aflat și se mai află, încă, la butoanele puterii. Voi încerca să enumăr aici câteva dintre motivele care au făcut ca acest Crăciun să fie generatorul stării mele de grație:

  1. Femeia Prună, o individă educată mai mult decât o ține inteligența, va înceta să mai polueze bunul simț, întorcându-se în lumea pestilențială care a creat-o.
  2. Bărbatul Băsescu, un omuleț bătrân pocit și cu puținul creier pe care l-a avut vreodată, macerat de alcool, continuă să se bâțâie de spaima pușcăriei.
  3. Băiatul Ghiță, un tip famelic fără niciun fel de reper moral sau normă de bun simț, a rupt-o la fugă când i-a expirat imunitatea parlamentară, lăsând în urmă o dâră groasă și dezgustătoare compusă din dejecțiile care i-au populat existența și i-au băgat în buzunar sute de milioane de euro furați din banii statului. Băsescu, Ponta, Coldea, zeci de miniștri și funcționari de rang înalt, parte a acestor dejecții, complici penali ai infractorului Ghiță. Faptul că a recunoscut implicarea lui în fabricarea dosarului de șantaj unde am fost condamnat pentru a mi se fura trustul de presă “Realitatea”, aducând și dovezi în acest sens, este doar o părticică din bucuria Crăciunului de anul asta.
  4. La penitenciarul Rahova, pe lângă amânările date de niște cetățeni despre care voi mai vorbi în postările viitoare, amuzându-ne copios, de Crăciunul ăsta, s-au dat sarmale, mici și ovale, plutind în untură și râzând la soare. Dacă ar fi avut și suficientă carne, ar fi putut fi chiar gustoase.

După alegeri

Așa cum știați deja, din analiza pe care v-am făcut-o în materialul “Beati Bellicosi”, PSD a câștigat detașat alegerile, parte prin prestația excelentă a lui Dragnea, parte prin campania catastrofală a PNL-ului. Ceea ce s-a petrecut după a fost o demonstrație de amatorism, ipocrizie și prostie devastatoare.
Haideți să le luăm pe rând.

PNL

Prin alegerea Ralucăi Turcan ca președinte interimar al PNL, practic acesta și-a pierdut identitatea, devenind o anexă a vechiului PDL. Nemaiavând nicio personalitate marcantă în interiorul său, singura șansă de salvare a partidului rămâne sciziunea. Chiar dacă rămâne în parlament cu 10-11%, are timp până la alegerile următoare să se regenereze, odată scăpat de balastul PDL-ist.

Dacă nu o vor face, din Partidul Național Liberal va rămâne doar numele, nume care aproape a trecut deja în proprietatea PDL. Soluția gândită de unii liberali autentici de a migra către ALDE nu va salva liberalismul ci unirea cu ALDE, după sciziune, sub conducerea lui Tăriceanu, singurul lider liberal autentic aflat astăzi pe scenă.

PSD

Fanfaron dar fără playeri, acest uriaș partid, în loc să atace în haită pentru a prelua puterea la nivel national, se bălăcește în jocuri de putere mărunte la nivel local, lănsându-l pe Dragnea să derapeze grav de pe orbita liderului responsabil din timpul campaniei electorale. Îmbătat de cifrele uluitoare din acest scrutin electoral, acesta va deveni arogant și abuziv, continuând atitudinea xenofobă și puternic naționalistă din timpul campaniei electorale. Un partid care va începe să piardă teren imediat după instalarea la guvernare, transformându-se într-un partid de lider.

Dragnea

Asemenea eroului din drama în versuri a lui Edmond Rostand, “Cyrano de Bergerac”, Dragnea nu poate îmbrățișa adorata funcție de premier, fiind obligat să se ascundă pe după interpuși. Dacă Cyrano de Bergerac nu-și putea curta femeia adorată din pricina unui nas imens și dizgrațios, punându-și versurile în gura unui neica-nimeni, Cyrano de Teleorman se vede obligat, din motive legale, să folosească un neica-nimeni pe post de intermediar pentru a-și îmbrățișa iubita. Dacă tiradele lui Cyrano de Bergerac în care-și deplângea cu demnitate soarta sunt absolut superbe, cele ale teleormăneanului nostru sunt de un patetism ridicol.

Dacă Cyrano își accepta seniorial soarta, Dragnea încearcă cu viclenie de țăran să videze de conținut instituția guvernamentală, transferând toată puterea acesteia într-o singură mână, a sa. Președinte de partid, președinte de cameră în parlament și premier de facto, el încalcă unul dintre principiile fundamentale ale unui stat de drept – separația puterilor.

În atari condiții, componența guvernului nu mai este un secret pentru nimeni:

Ministru de finanțe – Liviu Dragnea

Ministru de interne – Liviu Dragnea

Ministrul agriculturii – Liviu Dragnea

Ministrul tineretului – Liviu Dragnea

……………….

Doar nu credeți că mai are vreo importanță ce tiriplici vor ocupa proform respectivele funcții.

Iohannis

Încercările acestui mare perdant de a preîntâmpina situația de mai sus sunt absolut legitime. Din nefericire, personajul din titlu nu are însușirile necesare unui jucător de anvergură, ci doar ifosele unuia țanțoș ca un țăran pe bicicletă (imaginea îi aparține lui Fănuș Neagu). Iohannis decide corect și enunță jalnic. Chiar și ultima carte pe care ar fi vrut să o joace, și anume condamnarea și încarcerarea lui Dragnea, i-a fost anulată de diversiunea Ghiță, diversiune care a paralizat instituțiile pe care Iohannis se baza pentru respectiva condamnare. Parte dintre serviciile de informații care nu au trecut de partea lui au pus în scenă o piesă de teatru bine scrisă, piesă în care Ghiță “dezvăluie” că s-au făcut presiuni asupra lui ca să-l dea în gât pe Dragnea. Provocator, acesta îi rostește numele într-o discuție cu procurorul care instrumentează cazul lui Ghiță, televiziunile pro-Dragnea rostogolesc “informația” că procurorii vor să-l incrimineze fabricându-i dosare, apar două casete în care Ghiță arată ce bun prieten era el cu Kovesi și Coldea, deci devine credibil când povestește cum s-au fabricat dosarele împotriva mea, a lui Voiculescu și a lui Sârbu, astfel încât este mai mult decât credibil că toate eventualele dosare împotriva lui Dragnea urmează același tipic, al “fabricării”. În schimbul acestei diversiuni, lui Ghiță i se creează o fereastră de oportunitate de vreo 10 zile, pentru a avea timp să fugă, să-și scoată banii din bănci și să-și găsească un loc în care să se stabilească. Oricine știe că una dintre obligații atunci când ești sub control judiciar este să te prezinți în fața organelor de urmărire penală, ori de câte ori ești chemat. Deci, i se putea emite mandat de arestare pentru încălcarea controlului judiciar încă de acum 10 – 11 zile, când nu s-a prezentat la DNA Ploiești, citat fiind.

Încheind partea dedicată lui Iohannis putem concluziona că el este perdantul nr.1 în politica autohtonă, nefiind în stare să joace la nivelul unui președinte de țară; un încurcă lume, fleț și fudul.
 
“La mulți ani”, Generație!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 31 COMENTARII
  1. Valentin says

    Domnule Vântu,
    Am reușit să citesc intr-o zi toate cele zece pagini ale blogului dumneavoastră și deși am 38 ani și am renunțat de mult să mai am idoli, cred că tocmai ați devenit idolul meu. Mi-ar place să învăț totul de la dumneavoastră așa cu ați învățat dumneavoastră poker. Păcat că nu se poate. Multă sănătate și la cât mai multe postari.

  2. says

    …Maestreee~_Ca de obicei extreme de obiectiva si la subiect postare dv. ultima de pe facebook ! Si cu toate acestea~Basescu e-ca Basescu ! Deja lumea il stie ce ii poate capul-pielea si chelia_..Insa ceva noutati legate de Mirciulica Geoana nu ar strica sa mai rasufle din cind in cind, sau uneori !!_..Ce mai face deci Mirciulica ?_Cum mai sta cu SLUGARNICIA in genunchi la unchiu Sam~~??..Ce, unde si ce clante mai freaca si pupa ??..Stiti ceva de ce urmeaza sa mai faca prin America logic, ca doar e om de casa pe le amabasada sau ministere de externe, sau cine stie pe unde o mai freaca sau linge asa cum spune_AM_???…Mai stiti ceva noi nu stim~~~??

  3. Simonetta says

    DA, asa este PSD a castigat detasat alegerile. Care e uriasul care doarme? Cei care chiar dormeau in loc sa sa duca la vot? Ce au facut ceilalti cand au fost la putere? Pe bune….CE?

  4. sergiu says

    “PSD a câștigat detașat alegerile” ? Chiar?
    Din cate stiu 3.5 milioane au votat PSD, iar restul pana la 17 milioane nu sau pronuntat..sau pronuntanduse partial. Nu crezi ca uriasul doarme inca?
    Eu zic ca va fi vai si amar ..si anume din cate ovservam UE sar putea rupe bucati. Multi dintre romani vor veni acasa.
    Ce spui de cei cateva milioane atunci?
    Eu cred ca toate jocurile acestea (nu vor face decat rau multora din sistem la un moment dat).
    Nu crezi ca un sistem cat de at democratic ar aduce “furtul” politicianului mai sigur? Iata ca si in USA, Germania se fura..dar cate putintel. Si nu crezi ca ar fi mai sanatos?
    Pana la urma si copii vostri tot in romania vor trai…mai devreme sau mai tarziu banii se duc. Un exemplu esti chiar tu Sorine… chiar se merita ?
    Voi credeti ca cei mai “evoluati” si ma refer la cei din vest…care au trecut si ei prin aceeiasi stagiu…si finalmente sau asezat convenit cu un sistem “ok pentru fiecare”…

    • Sergiulica, ... says

      … mai foloseste si tu liniile orizontale, Ca Creierul sigur nu———l folosesti.Oricum te incadrezi in ”modulul” – fericiti cei saraci cu duhul!

  5. Simonetta says

    Da chiar pare Tariceanu un adevarat liberal. Iar pe Vintu chiar daca unii renunta sa-l citeasca, vin din spate multi curiosi, care devin fani 😊

  6. simona says

    Sunt de acord cu amnistia, fiscala si juridica, doar pentru cei care si-au ascuns banii in strainatate.Cu o conditie.Sa-i declare, sa-i aduca in tara, sa-i investeasca, sa creeze locuri de munca, sa plateasca impozite la stat, sa-si asume responsabilitatea unor afaceri curate, monitorizate pe o perioada lunga de DNA.Toata lumea e fericita, duduie economia, Dragnea isi respecta programul utopic la virgula, se schimba sefa DNA cu un procuror curat(o mai exista in Romania macar unul pe care sa-l faci seful antifraudei), SRI va termine cu pusculitele gen Condrea si Ghita.Acum e momentul unei astfel de actiuni, pana se schimba administratia in SUA si vin alti sefi prin tara noastra, ca de ei nu scapam, deh…isi pazesc investitia in scut, sa nu-l taie tiganii si sa-l vanda la fier vechi…Glumesc.Evident ca nu se va intampla asta, se va da amnistie, se vor albi smecherii cu banii acunsi in paradisuri fiscale, vor veni prin interpusi ca investitori in Romania si va continua jaful…Stat mafiot!

  7. Mircea says

    Cum sa zici nene Vantule ca Tariceanu este singurul liberal autentic, ai voie sa fumezi de alea grele pe acolo pe unde esti? Stiu ca in campania electorala puteai privi afisele electorale doar printre zabrele, asa ca iti spun eu: afisele ALDE se limitau la “CRESTEM PENSIILE” si “CRESTEM SALARIILE”, alaturi de poza lui Tariceanu. Daca asta e liberalism inseamna ca dumneata esti Sfanta Filofteia, varianta cu mustata. Iar ALDE e un gunoi, plin de viitori puscariasi. Nu stiu ce ai patit de la o vreme, stiu ca nu iti pasa, dar ai de la mine un unfollow de pe facebook, ai devenit necitibil. Promit ca o sa revin mai tarziu, sa te verific.

  8. says

    ..La multi ani si dvs. acolo dupa gratii din pacate…Caci iata nu v-ati bucurat prea mult de libertate caci “ticalosii” patriei v-au inhatat din nou_..Si din ce rasufla prin presa se pare ca mai au in lucru si alte dosare ca nu cumva odata intors afara sa stati prea mult si sa le faceti LOR din nou probleme…Mdehh~..Eu mai repet_: in locul dvs. si la cit banet aveti dosit prin conturi diverse nu aici ci dincolo peste mari si tari, chiar nu as fi acceptat sa stau inchis la tubulatura iar lovelele mele sa stea si ele inchise dar la seifuri si prin banci !_..Chiar nu cred ar fi meritat !..Duuuuuss as fi fost acolo de unde sa nu poata sa ma extradeze..nici chiar cu Americanii, ei fiind niste specialisti in materie de_..Vedeeeti domnule Vintu ??…Ce va oprit sa plecati ?..doar patriotismul sau_?..ma indoiesc ! Probabil insa ca fiind tot printre altele si un crestin adevarat a-ti considerat ca asa e mai omenesc si corect fata de propria constiinta ca sa ramineti aci’ si sa va platiti pacatele_..Nuuu ?..Eu alta explicatie nu gasesc !!!_..Cit despre greseli ce sa mai discut_..una si MAARE a-ti facut tipica insa pt. interlopii de cartier si mafiotii lacomi_!!..Respectiv a-ti patruns cu afacerile pe treritoriul controlat de altii, adica de localnicii locului,…si va mers cit va mers, a-ti ajuns intre timp si celebru,..doar din pacate toate astea nu putea tine pina la infinit !_..si prin urmare dar si cu muUulta rabdare pina la urma tot v-au traso..adica v-au tras pe dreapta pt. o luuuunga perioada de timp !!!…Nu era mai bine sa fi ramas aci’ pe zona Moldovei pe care o stiati foarte bine caci aici a-ti copilarit si trait mult timp ?…Nu~??…Eu asa cred ca ar fi fost mai ideal~…Dar asa cum am mai scris chiar aici pe forum legat de tentatile zodiei Sobolan~.., pina la urma tot a-ti cazut in capacana__Lor_A’_’Sarpoilor_Sudisti’___!. ….~in rest cu numai de bine~…..ca altceva~?…

  9. says

    La Mulți Ani Sorine ! … și mai lasă-le încolo de sarmale că oricum carnea e plină de euri …

    Tare asta cu Ghiță și avionul în Indonezia, și cu mascarada Realitatea Media.

    Ce nu înțeleg, este cum de ai pus tu botu la înscenarea respectivă ? … că la piese din atea chiar erai destul de bunicel …

    Vorbesc f. serios … cum de te-au făcut niște papagali (mă rog o cucuveamov și un porcu Ghiță … care acum guită) … e ceva care nu se pupă, la un ticălos profesionist ca tine (nu zic cu rătate … poate doar cu patina invidie).

    Înțeleg că din mita Microsoft, o parte se ducea la Ghiță să îți pună magnetul pe busolă, și să îți ia ce era al tău …

    Ce mi se pare interesant (amuzant) este faptul că I-ai dat șpagă lu cretinoidul ăla de Buttice ca să îi scoți din rahat pe Microsoft, care au ajuns foarte direct să-ți fure Realitatea Media și să te bage și la bulău (nu că nu meriți, dar pentru altele) pă degeaba.

    Fă și tu o faptă bună și zi-le la procurori cîtă mită I-ai dat lu Buttice, măcar în ziua de 20 Septembrie 2006, cînd a venit cu Unteanu la tine în Deltă să bage la maț păpică bună și să se dea el mare și tare (un dobitoc – m-am interest și e faimos pentru cît de prost e) și să nu facă nimic … nici cu Microsoft nu îi iese pînă la urmă.

    L-ai mai luat și cu barca aia mișto de la Murighiol să vadă țăranu și delta … nu merita.

    Dă bre pe bune la procurori, că pentru tine oricum nu mai are nici o valoare, dar pentru faptul că tot felul de fomiști au venit și ei la cerșit și acum ne spun că suntem proști și corupți face o mare diferență.

    Nu înseamnă că îți cer să dai din casă că am văzut că nu ești sifon, îți cer doar să zici de Alessandro Buttice … nu îți cer să zici de altele pe care le mai știu și eu, dar le țin să mă joc doar eu cu ele.

    Hai Sorine dă-l în p…a nostră de generalul Alessandro (pipi) Buttice, și dă și tu pe bune la procurori de la Dosarul Microsoft …

    Merci și dacă ai timp și cum vezi că tin și eu un site http://www.coruptia.ro în care te-am menționat prima dată în 2005, după ce am rămas fără frîne și am luat și niște kerosen în motorul de la yacht (a implodat pe mare – frînele le-am reparat) … și în rest sunt bine sănătos și mă duc în delta la mine la Murighiol.

    Îți doresc ședere cît mai scurtă și cît mai fără de peripeții.

    Sănătate și mai ușor cu fumatul …

  10. Geo says

    Bun bun, dvs analizați detașat de acolo, ca oricum nu aveți ce face altceva în anii urmatori. Dar noi? Piesa asta de Caragiale nu se va mai termina niciodată?

  11. coman andrei says

    cica anul asta , pe undeva prin vara , se va ieftini carnea de mici in Romania ! stiti ceva ?

  12. IonV says

    “Bărbatul Băsescu, un omuleț bătrân pocit și cu puținul creier pe care l-a avut vreodată, macerat de alcool, continuă să se bâțâie de spaima pușcăriei.” ! Dumneavoastra spuneti asa ceva, d-le Vantu ?! Vi se pare ca sunteti mai putin “pocit” decat persoana in cauza ?! Sunteti hilar, domnule Vantu !
    Nu va mai lamentati atat cu “dosare fabricate”, la cat ati furat si-ati adunat ca un harciog va meritati pe deplin locul actual ! Niciunul dintre “mogulii media” in care va includeti si domnia voastra nu a acumulat atata avere decat prin furt, santaj, hotii ordinare, speculand un vid legislativ dar in esenta toti va meritati locul !

  13. Titulescu says

    Intre doua pahare de palinca, stropite si cu vin iar sampanie de-mi venii lesin, ma gasii de citii blogu lu’ talica…
    bune “ANAL-izele” dar cu bataie undeva,
    fara foc si paie deci fum ioc !

    iaca colea si gindirea mea:

    Sanatate multa la ‘mneata ca de toate ai deja !

    Si mai e ceva: La multi ani !!!!….. Pe afara mah, ca-i meriti, ca GOLAN PRINCIPAL

  14. Dan says

    Domnule Vântu,

    Dati-mi un e mail unde să putem comunica, vă rog.

    Daniel

    Nu vă pot ura decât multă sănătate și tenacitate, in anul ce urmează in câteva ore. La mulți ani!

  15. Florin says

    Excelent! De ce nu trimiti si la KAmikaze sau la alta revista de satira si umor? Cred ca comentariile tale sunt mai stufoase decat aunor scriitori de cariera!

  16. xxx says

    Te contrazici boss, intr-un post anterior ziceai ca dosarele nu sunt fabricate, ci sunt doar alese preferential , acum in cazul tau zici ca dosarul e fabricat …

  17. says

    Iohannis, maestre al disimularii, nu e marele perdant. Iohannis este cauza pentru care PSD a castigat in Romania. Nu s-a implicat in nimic. Vorba lui Becali, singura parte notabila a fost cand si-a aruncat pardesiul pe o masina, ca-l ignorau oamenii de la paza.A aratat ca barbatul din el e acolo, mai iese la suprafata uneori.
    Dragnea are picioare scurte, o sa i se termine repede stamina.

  18. Mircea Martinescu says

    Foarte buna si la obiect analiza pe care o faceti,domnule SOV,v-am dat si un like in EVZ,dar parca totusi lipseste ceva,si anume o analiza critica a propriei persoane. Adica incercarea de a vedea barna din ochiul tau,inainte de a vedea paiul din ochiul altuia . Dar nu trebuie sa va reprosati nimic,pentru ca acesta este un exercitiu foarte dificil pentru 99,9 % din oameni.
    Oricum ar fi,eu va urez sanatate si tarie sufleteasca pentru anul care vine !

  19. pop says

    Va citesc.cu nedumerire. Cum se poate.sa traiti cum traiti , sa fiti unde sunteti…..?
    Sunteti inteligent dar.va-ti impiedicat in amanunte.poate ati scris si nu am citi eu, dar astept sa ne spuneti unde ati gresit .oare asta face.diferenta.intre un indivit inteligent si restul:sa stim sa ne retragem la momentul potrivit?, dozajul?
    Altfel, la mai putin ani acolo umde sunteti acum!
    Pop tiberiu -sighisoara

  20. Asa cum ... says

    … Cyrano de Bergerac nu putea fi intruchipat decat de Gérard Depardieu, sau Zorba Grecul de catre Anthony Quinn, tot asa si dumneavoastra sunteti, dupa mine, cea mai interesanta figura dupa 1989.Nu stiu ce actor va v-a interpreta intr-un film biografic, dar stiu cu siguranta ca istoria va v-a reabilita.Un An Nou cu Bucurii si multa Sanatate.Cu respect, din suflet!

    • Ciprian, ăla din Roman says

      “Vă V-A interpreta”, “Vă V-A reabilita” (majusculele îmi aparţin, ca să accentuez tâmpenia agramaticala pe care ai comis-o). Măi taica, ştiu ca vrei să-l tamâiezi pe Sorin cu orice preţ, ştiu că vrei să creşti cumva în ochii lui, dar daca el vede treaba asta, iese taman efectul contrar. Adică râde de persoana dumitale şi cu dosul izmenelor. Nu de alta, da’ Sorin, dincolo de păcatele lui lumeşti, a fost întotdeauna omul care a apreciat cultura şi a căutat să se menţină, la rândul lui. la un nivel cultural ridicat. N-a apreciat niciodată incultura şi agramatismul, chiar dacă ele au fost incluse în diversele elogii care i s-au adresat. Şi nu cred că Sorin s-a schimbat cu ceva în privinţa asta, indiferent de trecerea anilor şi de schimbarea unor situaţii.

      Şi-n ce priveşte actorul potrivit să-l interpreteze pe Sorin Vântu într-un eventual film biografic, te anunţ, stimabile, că eu însumi (a se remarca: n-am zis însuşi) aş fi acela. L-aş interpreta perfect. La maxim şi cu prelungitor, vorba unui scriitor de renume pe care te las să-l descoperi. Dar asta numai cu două mici şi nesemnificative condiţii: să-mi las mustaţă şi să-mi transfere Sorin vreo două-trei milioane de euro în contul meu umil şi sărac. Asta, fireşte, ca să fiu pe cât posibil mai aproape de adevăr şi de personajul real.

      Şi totuşi, în concluzie şi la urma-urmei, mai lasă bre cratimele alea (liniuţele de despărţire, în traducere libera), că nu se pun chiar oriunde şi oricum. Ţi se pare mai artistic şi mai de efect să spui “vă v-a” în loc de “vă va”, aşa cum gramaticeşte e corect?