Capitolul 19 – Bătrânii Balcani și noua ordine mondială

greece333

Era prima zi de Paște și toată insula era încremenită după noaptea de Înviere. Plictiseala era totală și iremediabilă. După o analiză atentă a situației, am concluzionat că am doar două variante: să mă spânzur sau să urc în mașină și să ies la o plimbare. Spre disperarea voastră, am optat pentru a doua variantă. Între resortul din Elounda, unde eram cazat și cel mai apropiat orășel – Aghios Nikolaus – erau vreo 6 km de serpentine și priveliști delirante. Mediterana cocheta cu soarele dimineții, răspunzând fiecărei săgeți pe care acesta i-o arunca cu zeci de superbe nuanțe de albastru și smarald. Chiar la intrarea orășelului văd o dărăpănătură cu o denumire pompoasă – hypermarket – plină cu tot felul de rahaturi, de la ochelari ieftini de soare, tricouri decolorate de soare și de ani, până la conserve, băuturi și pliante turistice. Opresc mașina și intru să-mi cumpăr un V-8, un suc excelent de roșii, la doză, picant și răcoritor. Moțăind pe un scăunel, așezat între două rafturi, care străjuiau intrarea, un tip uscățiv și între două vârste mă întreabă ce doresc, vizibil deranjat de faptul că exist.

Aveți V-8? Îl întreb pe un ton arțăgos, șucărit foc de atitudinea lipsită de obediență, cu care (vouă nu vi se pare o aiureală a limbii române chestia cu cacofoniile?) mă obișnuiseră cei de la hotel.

Am ceva mai bun, îmi spune el, în timp ce îmi împinge un alt scăunel și mă invită cu o mișcare a mâinii să mă așez.

Ușor intrigat, dar și curios, mă așez pe scăunel, pregătit să gust un suc care să bată V-8, după care eram în cap. Grecul întinde mâna spre unul dintre rafturile între care acum stăteam amândoi și spre surprinderea mea în locul unui suc nemaivăzut scoate două sticluțe de Ouzo, le desface, îmi întinde una și îmi zice:

Hai să bem!

Nu sunt băutor, foarte rar beau câteva zeci de grame de “Campari” sau coniac. Dificultățile pe care le am cu mersul m-au obligat să-mi cenzurez această pornire, dătătoare de reverii sau erecții prelungite.

Creta, Mediterana, Paștele și grecul au învins!

Timp de aproape două ore am stat și am băut cu acel tip, am pălăvrăgit în cea mai indescifrabilă engleză, despre nimic și uneori despre greci. La un moment dat a intrat în prăvălie o femeie, a schimbat câteva vorbe cu grecul și a ieșit.

Urâte muieri mai aveți, îi zic eu, râzând jignitor la adresa femeii care tocmai plecase.

Da’ tu, de ce crezi că ne-am făcut navigatori?

Hohotind amândoi, am continuat pe aceeași temă, ajungând la singura concluzie logică.
Homer a fost un mare mincinos!

Ce ciclopi, ce sirene? Ulise a stat fugit de acasă timp de zece ani, așteptând să îmbătrânească Penelopa. La bătrânețe nu mai contează, toate babele arată ca dracu’.

Mă îmbătasem atât de rău, încât am borât în prăvălia grecului. Cu chiu, cu vai, am reușit să-i spun la ce hotel sunt cazat și cum mă cheamă. A sunat și cei de acolo au trimis urgent un echipaj să mă recupereze.

Peste câteva zile, înainte de a mă întoarce acasă, am trecut pe la el să îmi iau rămas bun. În drum, m-am oprit la o altă prăvălie să-i cumpăr un mic cadou. Acolo m-a întâmpinat un grec masiv, chel și cu un fir lung de păr crescut fix pe vârful nasului. Cu greu mi-am înfrânat pornirea de a i-l smulge de acolo. Îmi iau privirea de pe firul de păr și mi-o arunc peste rafturi în căutarea unui flecușteț pentru tovărașul meu de pahar. Văd o cariatidă din alabastru și dedesubt prețul de 100 €. Încep tocmeala.

Ești nebun? 100 € rahatul ăsta? Vrei să mă ruinezi? Am acasă doi copii, ce vrei să le mai dau de mâncare?

– Păi ce, ți i-am făcut eu? Dacă ești calic, ce cauți în prăvălia mea?

Târguiala a decurs în aceeași notă vreo zece minute. La sfârșit, după ce am ajuns la 15 €, ne-am pupat pe obraji satisfăcuți amândoi de târguiala făcută. Cred că este inutil să vă mai spun că aceeași statuetă o puteți găsi la magazinul aeroportului cu doar 10 €.

Ăștia sunt grecii, cele două extreme le regăsim în fiecare dintre ei.

Exact ca la români.

Exact ca la sârbi.

Exact ca la bulgari.

Exact ca la albanezi.

Aceeași spiritualitate exprimată în mai multe limbi, o spiritualitate pe care nici un imperiu nu o poate anexa.

Referendumul grecesc a demonstrat acest lucru fără a mai lăsa nicio umbră de îndoială.

Balcanicii nu pot fi anexați!

Pentru perioade scurte de timp, putem fi prostiți (vezi România), amăgiți de miracolul bogăției (vezi Albania și Bulgaria), obligați să punem genunchiul în pământ (vezi Serbia), dar când vine vorba de demnitatea națională sau de orgoliul personal, nicio forță din lumea asta nu ne poate controla, indiferent de natura riscului la care ne expunem. Din acel moment, cui nu-i place ceea ce facem să ne pupe-n cur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 27 COMENTARII
  1. Nicu Cohen says

    De acord ! Bun articolul . Am trait un an jumate in Grecia in insula Skiathos ,am lucrat gradinar pentru armatorul originar din Braila , Andrea Potamianos , proprietarul navelor de croaziera Royal Olimpyc . Balcanicii nu pot inregimentati .

  2. Asociat Fondator says

    Tsipras s-a intalnit cu pradatorii, iar comportamentul lui si deciziile, arata clar efectul apropierii de acestia. In ierarhiile din Romania atat din mediul privat cat si din institutiile publice, cerinta de baza pentru a promova este sa fii capabil si dispus sa domini alti oameni, pana obtii supunerea lor neconditionata. Abilitatile acestea sunt transmise cel mai periculos prin nastere si educare in familii de pradatori, care au folosit puterea in diferite forme de sistem social. Rar sunt native in afara prezentei pradatorilor. Sunt si multi convertiti folositi ca unelte ale pradatorilor, capabili de ferocitate dar care nu au avut nativ in intetior natura inumana. Nu poti domina pana nu ai exersat dominarea, pana nu ti-a placut si ti-a schimbat sufletul ireversibil, acela care ai fost murind. Cu toate acestea, in Romania multi refuza sa conduca dominand prin teroare. Pe masura ce mergem in trecut, observam ca impotriva regimurilor lor de teroare s-au ridicat mereu fiintele umane. Este razboiul de fond in care toti luptam clipa de clipa. Regulile pradatorilor care folosesc denaturat legea, difera in esenta putin de regulile pradatorilor care folosesc denaturat pentru a domina, banul sau sexul.

  3. says

    MUYE la poporul grec. Putorile astea infecte vor bani si se vaita ca pot scoate doar 60 de euro /zi, dar noi avem familii intregi in Moldova care treiesc cu banii astia o luna intreaga. Daca eram trecuti la euro trebuia sa le dam si noi din putinul nostru , sa sustinem un popor lenes si falit

  4. chris says

    Domnul Vantu, credeti ca o eventuala adoptare a unei monezi digitale ( tehnologia blockchain ) ar putea ajuta grecii. credeti in aceste metode de plata descentralizate ? Nu stiu in ce masura sunteti la curent cu aceste noi monezi virtuale, dar din cate am citit se pare ca deja s-a testat folosirea acestei tehnologii pe o insula greceasca.

    http://www.forbes.com/sites/rogeraitken/2015/07/05/greek-economic-crisis-is-a-parallel-currency-the-answer/

    Va multumesc

  5. gigel says

    lectie de istorie…daca nu te-ai prins ca de fapt Balcanicii SINT IMPERIUL e grav…de la MaCedon Incoace Facem si Desfacem…Bizantini, Otomani slujim cit ne convine…dupa aceiia ii dezcombinam, nici o grije …

  6. Andrei Broscaru says

    Superb articolul! Chiar asa suntem! Vorba melodiei de la Holograf – “Sunt un balcanic”.
    Si sincer sa fiu, iubesc tipul asta de om!

  7. virginius says

    am revazut filmul …si sper din toata inima sa fie propusa castigatoarea “festivalului de cultura si pornografie romanesca” sustinut de universitatea de “stiinte politice si bun simt” in colaborare cu academia romana de muzica, film si incultura.

    cu drag,
    un incult cu studii agricole (specialitat in psihologie zootehnica)

  8. virginius says

    la marasesti unii s au luptat ca prostii spun altii dupa ce au mai evouluat in timp. si au gasit o metoda mult mai inteligenta, mai eficienta si mai onorabila…… si mai usoara ….ne lasam cuceriti…..ii derutam ……ii ametim….. noua nu ne pasa ca oricum suntem la butoane …..adunam banii de la pesti…..ne simtim destepti si puternici…….dar curvele plang…..e prea greu….muncim ca proastele…… oricat de mult ne am stradui tot nu reusim sa i terminam pe toti….ca vin unu dupa altu…..cererile devin din ce in ce sofisticate…mai rafinate….ne adaptam noi spun alesii…..de la carma epavei…..noi suntem destepti…..noi ducem greul…….avem o misiune de dus…….garaim de responsabilitate si patriotism…..va rugam sa ne credeti…..suntem destepti …..rafinati si frezati….sa dea bine la public…..si ne doftoricum la turci…..ca sistemul pute …….acolo se duc prostii si amaratii…..si dupa poate li se face si mila la prosti …..ca doar sunt in suferinta …ce drak…..nu vezi omu ca sufera ……ii mai facem si noi rau….. la un necajit….facem apel la bunul simt …la compasiune….oameni suntem …..si curva revine….gurita ei plina de farmec si vorbe frumoase …..duioase……intelegatoare si pline de farmec……pupici si iubire…..asa se ia boala….

    citesc din filmul de dragoste si pasine ” starea natiunii de ceva timp in coace” . filmul e moca …..disponibil pentru toate clasele sociale….https://www.youtube.com/watch?v=BpCVIkrhpiU atentie la simboluri….e multe

    va pup si va iubesc
    sa nu ma numiti curva ….va spun cu toata sinceritatea ca sunt baiat fin, un idealist iubitor de abstract. si daca totusi nu reusiti sa ma intelegeti …va iert.
    cu drag,
    virginius

    • Titulescu says

      Imi plac virginii de sex masculin, mult de tot. Atita timp cit esti asa nu pot sa te numesc curva. Iti spun asta dupa ce ti-o trag prima data.

  9. zorba says

    Cred ca expresia “de ce crezi ca ne-am facut navigatori” se poate aplica si la spanioli si portughezi.
    Frumoasa tara,,mancare buna ieftina si spirit inegalabil daca reusesti sa ajungi la el,din afara par uraciosi dupa ce deschid gura se schimba treaba.
    Aveti memorie buna dupa o macheala cu ouzo.

  10. Eugenia says

    Foarte bine spus! numai ca marea aia cre se vedea de pe daeluri era Marea Egee, nu Mediterana. Daca va duceati in insula Rhodos, si va recomand hotelul Amathus Beach (5 stele, pe gustul Dvs: luati o vila, are bazin propriu din camera), si faceati turul insulei cu masina, in puctul cel mai sudic ati fi vazut locul unde se inatalnesc cele 2 mari: au culori diferite, chiar si valurile sunt diferite si NU se amesteca una cu alta desi acolo bate un vant turbat si lumea face sportul acela cu un zmeu care te trge pe schiuri pe apa…M-am uitat mult la cele 2 ape: Egeea si Mediterana. E exact cum spuneti Dvs: noi, cei din est, din balcani NU ne amestecam cu americanii, cu nemtii, cu “veneticii” cum le spuneau bunicii. Noi nici daca traim peste ocean, pe marea insula “pustie” (spiritual…) numita America, tot nu ne amestecam cu ei. Si sunt si multi greci aici: nici ei nu se amasteca: fiecare cu biserica si famila lui. Si “bastinasii”si aici ne pupa in cur.

  11. Dan says

    Indemnul din final este extraordinar de potrivit pentru asa-zisii parteneri ai nostri euro-atlantici dar si pentru slugoii lor de prin tarisoara, grupati in pretinsa societate civila, in fapt extensia unor servicii secrete care au incetat sa mai slujeasca Romania.

  12. bogdan says

    Domnule Vantu , nu ma pot impiedica sa nu fac mai mereu comparatia din Star Wars in ce va priveste , comparatia dintre Sith si Jedi :))

    Ce ar fi fost viata Dumneavoastra daca nu ati fi trecut de “partea intunecata”?

    Ati fi fost mult mai sarac , cu siguranta, dar ati fi fost la fel de “bogat”in experiente?Oricum dat fiind varsta si etapa de dezvoltare personala la care v-a prins perioada capitalismului salbatic nu cred ca ati fi putut fi altceva decat un mesean ce isi doreste o felie cat mai mare de tort chiar si pacalind gazda… ca noi toti de altfel …dar la unii nema putirinta…doar chichirez galceava.

  13. emanuel says

    ce parere aveti despre filmul de actiune si mister ” eu cand fluier fluier”, in regia lui Toma Caragiu si in rolurile principale: Misu Fotino, Jean Constantin, DEM RADULESCU si la acordeon Marele Dinica, ce interpreteaza pe fundal melodia https://www.youtube.com/watch?v=831OGFSWOPs …..biletele le vinde Puiu Calinescu………. pe datorie

  14. Bradut says

    Nea Sorine, ce scrii dumneata aici sunt anecdote de vacanță. Eu nu intru pe blogul matale ca să-mi zici cum sunt albanezii la fel cu grecii și românii la fel cu rușii. Are cine.

    Stradă, școală și spital. Așa ziceai, nea Sorine. Ține-o așa.

  15. Si ca daca says

    Totul depinde de conjunctura.Si cat de implicata este media si raportul dintre tabere

  16. John Doe says

    Ce parere aveti despre cartea “Numarul apocalipsului”, in contextul actual? Cu respect.