Capitolul 3 quinquies – La scandal renunț întâia oară!

autostrada
 

„Am fost crâng părăginit pe loc,
La femei și vodcă dăm năvală.
Nu-mi mai place azi să beau, să joc,
Să-mi pierd viața fără socoteală.”
(Serghei Esenin – Focul vânat)

11 iulie 1965: Nicolae Ceaușescu vine la putere ca secretar general al P.C.R.
29 aprilie 1974: devine primul președinte al României.
25 decembrie 1989: nu mai este.

Realizări:

a. Metroul
b. Canalul Dunăre – Marea Neagră
c. Palatul Parlamentului (Casa Poporului)
d. Regularizarea Dâmboviței
e. Zeci de hidro- și termo- centrale
f. Sute de mii de blocuri
g. Autostrada București – Pitești
h. Una dintre cele mai puternice industrii din lume
i. Zero datorii
j. Câteva zeci de miliarde de $ de încasat
k. Relații excelente cu toată lumea arabă
l. Relații excelente cu majoritatea țărilor africane
m. Predictibilitatea existențială pentru aproape toți romanii
n. … z

Sunt doar câteva care îmi vin în minte.

20 mai 1990 – 29 noiembrie 1996: Ion Iliescu, al doilea președinte al țării.
Realizări: nimic.

29 noiembrie 1996 – 20 decembrie 2000: Emil Constantinescu, al treilea președinte al țării.
Realizări: înscrierea fermă pe traiectoria integrării euro-atlantice.

20 decembrie 2000 – 20 decembrie 2004: din nou, Iliescu.
Realizări: un drum rapid București – Iași, 80 km de autostradă.

20 decembrie 2004 – 21 decembrie 2014: Traian Băsescu, al patrulea președinte al țării.
Realizări: 60 km de autostradă.

Iată, deci, câteva mici repere din ce s-a întâmplat în 25 de ani de democrație românească, raportat la 35 de ani de comunism ceaușist.

Raportul dintre dictatură și democrație este decisiv favorabil dictaturii.
Și, totuși, nimeni nu dorește reîntoarcerea acelei epoci, nici măcar eu, dar trebuie să recunoaștem că dacă îi dăm unui singur om puterea pentru o perioadă limitată, acesta va avea timp să facă ceva și pentru voi.

I-ați dat votul vostru lui Iohannis, investindu-l cu un nivel uriaș al speranței voastre de mai bine.
Ce poate face acest om, fără a avea posibilitatea de a impune un proiect economic, pentru voi?
Absolut nimic.

Ori va intra în aceeași horă politicianistă, încercând să formeze o alianță parlamentară pentru guvernare, ori îl va lăsa în continuare pe Ponta premier până la alegerile din 2016, alegeri finanțate în aceeași manieră de până acum.

Și într-un caz, și în celălalt, va sta la mâna altora. Nu va putea decât să încurajeze arestările, dovedind astfel că, administrat în exces, leacul devine mai rău decât boala.

Lucrul pentru care militez nu este legat de dictatură, ci de autoritate.
Vreți bani? Vreți slujbe? Vreți predictibilitate existențială?
Le puteți obține doar schimbând actualul sistem politic.
Vreți să aveți sărbători fericite anul acesta?
Fie, vi le ofer!

La mulți ani, dragii mei!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 5 COMENTARII
  1. Laurentiu Preda says

    D-le Vantu
    Consider analiza dvs asupra spatiului politic romanesc pertinenta si fara a avea un caracter razbunator (nu este cuvantul potrivit dar scriu fara o ciorna si nu am gasit altul acum). Nu fac parte nici din elita politica sau intelectuala asa ca sunt sau ma consider un om normal interesat de ce se intampla in tara. Acum cateva zile cineva a postat o poza cu Vlad Tepes intrebandu-se retoric daca acesta va putea face ceva in situatia actuala. Eu consider din pacate ca nici acesta nu ar reusi nimic sau in cel mai bun caz ar fi inchis intr-un balamuc. Cum spuneti si dvs un singur om nu poate face nimic in acest sens. Imi permit sa va rog ca in comentariile dvs sa dati mai multe nume ale celor care spoliaza tara nu numai pe cei din varf deoarece acestia fara niste lachei nu ar putea face aceste lucruri. Nu cei ce traim in provincie nu suntem la curent cu toate magariile derulate in capitala si nici nu am avea cum. Caracatita lucreaza de la varfuri pana la ultimul directoras de institutie publica. Am sa dau “add” pe acest profil sperand sa ma acceptati si sa mai primesc materiale de la dvs. Scuzati eventualele greseli ortografice dar scriu pe tel si noile reguli gramaticale nu mi le-am insusit in totalitate. Al dvs. Laurentiu Preda, Constanta

  2. Dan says

    As zice ca trebuie sa fii deosebit de prost sa nu incerci sa faci o mica analiza a celor doua perioade, in felul in care ati facut-o dumneavoastra, mai degraba decat sa fii inteligent ca sa o faci.

    Cat despre cei care va judeca pentru “activitatea” dumneavoastra (aici ii exclud pe cei angajati care muncesc pe 200-400 euro pe luna, unii din greu – boul in jug e fericit, pentru ca asta e menirea lui, insa omul nu pentru asta traieste; adevarat, marea majoritate a oamenilor, nu numai a romanilor, exista nu traieste), spun doar atat: sunt mai putin de blamat pentru ca au “reusit” sa fure statul doar cu sume cupinse intre 1-200.000 euro? Se cheama tot furt. Hotul exista de cand lumea insa nimeni nu isi foloseste mintea sa inteleaga de ce exista.

    Referitor la prima mea afirmatie, as crede, dupa cum se misca lucrurile in Romania, privind retrospectiv cei 25 ani scursi de la lovitura de stat din decembrie 1989, precum si lipsa comentariilor de la acest articol de pe blog, ca majoritatii nici nu le-a dat prin cap ca pot fi furati in asemenea hal. Mai mult, indraznesc sa spun ca habar au ce resurse are Romania.

    Cred ca nu banii sunt miza pentru oameni ca dumneavoastra. Daca ar fi asa, i-ati putea tipari cu mare usurinta. Insa pentru oameni ca cei prezentati de dumneavoastra in articolele precedente, da, banii sunt miza. Pentru ca sunt niste personaje atat de marunte si de imorale, incat nu pot vedea mai mult de 1 metru in fata lor.

    Poate intr-un articol viitor ne veti prezenta si niste informatii despre Mugur Isarescu si BNR. Mai este statul roman actionar la BNR si daca da, in ce procent? Nu de alta, dar se vede cu ochiul liber si de la o posta ca numai interesul Romaniei nu il serveste BNR.

  3. sorin daniel says

    d nul vantu…eu nu visez in schimbare sau alte bla bla bla.n o duc rau,nu de aceea scriu….dar as vrea si alti ochi si alte minti si vada ceea ce ai scris.umbla pe la tehnologie, facebook etc.e pacat.eu sunt nascut suficient de devreme sa inteleg niste treburi,dar nu suficient de devreme din alte puncte de vedere.”fiecare cu norocul lui” “:))

  4. sorin daniel says

    am apreciat mereu oamenii cu iq ridicat ,inzestrati si educati(destepti suna banal)… ca si ” spectator”, sov e un om de admirat.daca e de condamnat,sa o faca altii.sa dea cu pietre in el cei fara de pacat.eu unul urasc prostii si ipocritii care si ascund limitarea,mediocritatea sub masca modestiei.intru prima data pe blogul asta….poate o sa o mai fac.impresia era formata dinainte.din turma se ridica un om,cu principii sau nu,dar eu cred ca da.fiind “inzestrat” si informat pe deasupra,nascut la timp,nici prea devreme ,nici prea tarziu,realizeaza la scara macro situatia economico- sociala si politica din tara asta (de rahat).are putere de anticipatie.e un om destept…face o evaluare a raportului risc castig….extraordinary de avantajos,as zice…ptr ca “prosti da multi”,avantaj ori 2 :) .inutil sa lupti impotriva morilor de “vant”.doar coincidenta :).impotriva sistemului.nu era vantu???? era un analfabet gen….plm imi scapa numele,desi e de notorietate,zi mi…. primar de sector psd,aaaa….vanghelie,prostu’ satului.recunosc,ptr mine e frustrant sa vad un om atat de redus,dar inzestrat cu o rapacitate iesita din comun,cu un simt de speculant santajist maxim …..

  5. says

    nimeni nu o sa faca cea ce a facut Ceausescu, nici un presedinte nu se mai gandeste la tara, cum se gandea Ceausescu, nu vor sa mearga pe premiza ma chinui 4 ani si stau linistit 20…