Capitolul 45 – Tentația șmenului

grindeanu-dragnea

Prima prostie uriașă a lui Liviu Dragnea a constituit-o lipsa totală de autonomie pe care i-a impus-o lui Grindeanu, lucru demonstrat de atitudinea penibilă de a-l accepta în timpul ședinței Guvernului al cărui premier era el, cel prezent, și nu Dragnea sau Iohannis.  A doua prostie uriașă a fost tentativa de a trece fraudulos, printr-o ordonanță de urgență, un decret de grațiere și niște modificări la Codul Penal și de procedură penală, folosind drept pretext supra-aglomerarea și condițiile subumane din penitenciare. Am folosit termenul de fraudulos nu în accepțiunea lui penală ci în înțelesul moral al demersului comis prin cele două acte normative. Maniera la care s-a procedat este de tip mahala, pe sub masă și prin batistă. O coterie de hoți de găini care se furișează în toiul nopții să umfle orătăniile din curțile vecinilor, transformând astfel un act de clemență socială (mă refer la grațiere) într-o ordinărie de bodegă. În locul unei asumări politice transparente care să se încadreze într-o nouă și necesară abordare a filosofiei penale a respectivelor acte normative, ne-am trezit cu o fleașcă de decret de care nu beneficiază nici măcar găinarii și cu niște modificări la codul penal a căror singură “virtute” este starea de liniște de care are nevoie Dragnea pentru a pune în aplicare programul PSD, pe care numai el îl știe. Fără ca disprețul pentru Iohannis să scadă, înțelegând meschinăria motivelor care-l mână în luptă, apreciez totuși intervenția lui în această problemă.

Ziua de 18.01.2017 n-a însemnat doar falimentul unui anumit mod de a face politică, ci a arătat că sistemul nu înseamnă Coldea (urât mod de a “muri” pentru un tip de asemenea anvergură) și Kovesi, ci mult mai mult.

I-ați văzut la lucru cu această ocazie pe mulți dintre ei, ziariști care foloseau aceleași argumente folosind aproape și aceleași cuvinte (și tu, domnule C.T. Popescu?), oficialități din justiție, din “societatea civilă”, din clasa politică, agitatori de pe Facebook, o rețea foarte bine pusă la punct și coordonată, folosindu-l ca lider formal pe însuși președintele României, Klaus Iohannis. Cu un asemenea sistem nelegitim construit de prietenii noștri americani nu te poți lupta domnule Dragnea, cu șmenuri de genul celor încercate azi, ci cu legitimitatea politică pe care ai dobândit-o la alegeri. Ori conduci, ori îngenunchează! Și fă-ți rost rapid de niște consilieri autentici, atât pe imagine cât și pe specializări. Sintagma “Program de guvernare”  începe să semene, prin frecvența folosirii, cu celebrul “interes național”.

Vizavi de condițiile din pușcării, câteva măsuri administrative ar rezolva mare parte dintre probleme. Enumăr doar câteva. Pentru restul consiliez doar contra-cost.

  1. Dreptul hoțului de a-și găti mâncarea în celulă. În fiecare celulă se găsește și unul cu bani care va ține în spate încă unul-doi și se rezolva problema cu lăturile pe care le servește astăzi statul.
  2. Dreptul hoțului de a face sponsorizări. Cei cu bani vor igieniza și vor moderniza pe banii lor pușcăriile. Teoria conform căreia asta va crește corupția în sistem e o glumă. Nu mai are unde să crească. Și este normal ca hoțul să primească niște compensații pentru aceste sponsorizări.
  3. Liberarea condiționată să fie un drept, nu o chestie la cheful unei comisii sau a unor judecători. În felul acesta se vor descongestiona pușcăriile cu cel puțin dublul numărului celor care vor ieși urmare a șmenului cu decretul de grațiere, și asta doar în prima fază și fără convulsii sociale.

4,5,….15 – astea sunt contra-cost

Băi generație, am folosit în mod deliberat o adresare bulevardeză la adresa lui Dragnea, pentru că a început să dezamăgească major prin lipsa de viziune, confundând un proiect de țară cu un program de guvernare, prin disimularea unor nevoi personale în niște acte normative de doi bani, prin lipsa de bărbăție, ascunzându-se în spatele lui Grindeanu (un personaj salubru, cu un ego pronunțat, care nu va accepta multă vreme poziția ingrată în care se află), în loc să-și asume politic deciziile. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât vedeam în el omul politic în stare să neutralizeze sistemul (nu să-l distrugă – asta va fi treaba ta) și, când colo, lasă acest lucru în seama unor ziariști, analiști și comentatori.

De un decret amplu de amnistie și grațiere evident că este nevoie și la fel de evident este că el trebuie dat rapid prin ordonață de urgență de către Guvern din câteva motive:

  1. Descongestionarea penitenciarelor. Ați văzut că am folosit sintagma “decret amplu” pentru a sublinia faptul că acest decret trebuie să libereze nu 1500 de oameni ci 8-9000 de oameni.
  2. Repararea unor nedreptăți uriașe făcute de către sistem la adresa “indezirabililor”.
  3. Diminuarea unor condamnări absolut cretine dictate de judecători, la ordin, din slabă pregătire profesională, din prostie sau pur și simplu din răutate.
  4. Anularea sporului de 1/3 din catastrofalul Cod penal impus de Băsescu prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc, modificarea totală a noului Cod penal și a Codului de procedură penală, trebuind să fie făcută de către Parlament în funcție de filosofia penală pe care actualii guvernanți o vor adopta.
  5. Anularea totală a instrumentului de opresiune și șantaj folosit de către sistem, și anume dosarul penal, prin dezincriminare asumată transparent a acelor infracțiuni care stau la baza dosarelor prin care sunt șantajați liderii politici.

Poate pare o atitudine cinică, dar ea va duce în final la un punct zero, punct din care România va putea începe să se reconstruiască fără a-și mai pierde timpul cu tot felul de decontări și răfuieli, extrem de costisitoare și distructive.

Băi generație, cât de cretini pot fi ăștia care, în loc să vină cu un pachet de legi care să prevadă și pedepse alternative de executare a pedepsei, îi bagă în pușcării și vor să ia de la gura voastră peste 1.5 miliarde de euro pentru a construi noi stabilimente de încarcerare? Nu mă refer, evident, la scursurile societății ci la o masă uriașă de indivizi care stau în pușcării pentru tot felul de rahaturi gen conducere fără permis, abandon familial…

După cum vedeți un asemenea decret este mai mult decât necesar și trebuie dat prin ordonanță din simplu motiv că, dacă folosești Parlamentul, Iohannis va face pe dracu’-n patru să-l blocheze din motivele pe care le-am expus deja. N-aș vrea să se creadă că ceea ce am scris aici este o pledoarie pro-domo. Eu mai am câteva luni și termin definitiv cu toate porcăriile penale care mi s-au făcut. Ceea ce am scris provine dintr-o cunoaștere profundă a realităților aflate atât în interiorul cât și în exteriorul gratiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 40 COMENTARII
  1. Leniuc Vasile says

    Mi-a placut interviul de la B1.
    Printre altele : sa producem orice,dar sa producem!De cand n-am mai auzit asta
    Cand aveti timp va rog sa accesati :

    Vasile Leniuc – Academia.edu
    independent.academia.edu/VasileLeniuc

    Este si un profil si cateva sinteze si rezumate de documentatii
    Poate va intereseaza

  2. nicu says

    Domnule Vântu, fără a fi suspectabil de vreun tip de apartenență la cine stie ce grup organizat pe teme de ,, iubiri abstracte,, vă spun cu toată responsabilitate ca VĂ IUBESC….nu este o declarație de dragoste, este o afirmație plină de sinceritate.Insist sa vă continuați poveștile de viață cât și ,, previziunile,, lumii în care, din pacate, respirăm(nu pot spune că trăim), căci viziunea dvs. nu poate fi subiectivă, datorită faptului că nu mai aveți enigme în ceea ce priveste culisele intereselor acestei perioade în care ne aflăm…..
    Poate suntem în timp util să mai salvăm ceva din puținul care a rămas….
    Un prieten îmi spunea : scoală vieții nu se-nvață, se fură din mers, ceea ce denotă că hoțul nu este mereu personajul negativ

  3. Simonetta says

    De la o gresala (omeneasca)a unui guvern legal ales, care a castigat cu un scor ZDROBITOR, asistam la a-6-a zi de proteste a unor oameni care inconstient sau constient vor ruperea si dezbinarea tarii.Ei au votat altceva si sunt suparati ca au pierdut. S-a renuntat la ORDONANTA si tot stau in strada. Eu am votat cu un partid care a obtinut sub 3% , fiind convinsa ca PSD-ul va castiga , dar si ca partidul votat de mine va obtine 5-6%.. Acum imi doresc ca presedintele tarii sa iasa sa calmeze spiritele. De ce nu o face? Mi-e teama ca Romania mea frumoasa va fi facuta bucati. Oameni buni, realizati ce faceti stand iar in strada?? Se va ajunge la ceva extrem de grav din ura, dezinformare ,inconstienta, impilare, ambitie , cand, de fapt noi trebuie sa tinem cu Romania. Sa-i lasam pe oamenii astia care au castigat alegerile sa ne dovedeasca ca-si tin promisiunile. Nu poti rasturna asa un guvern ales democratic. Veti distruge tara. Sau oare nu-i si tara voastra?

    • Titulescu says

      Eu vreau ca tu sa gasesti solutia la dilemma mea: cum se pot aresta parlamentarii intre ei si mai apoi cu presedintele romaniei stiind ca toti sint hoti….
      Sau mai bine asteptam pina incep bataile in strada si apoi cine cistiga baga pumnul in gura la ceilalti.

      Sau poate dau OUG care defineste schimbarea si reinstaurarea socialismului multilateral dezvoltat, ce zici ?

  4. says

    Da, înțelepte sfaturi, domnule Vântu! La care se adaugă și îndemnul mai vechi, către politicieni, de a investi mai mult în pușcării. Dar n-ar fi mai bine să se investească în învățământ? Investiția în educație are ca efect, pe termen lung, reducerea tuturor celorlalte cheltuieli; Finlanda, Singapore, Coreea de Sud-sunt cele mai bune exemple în privința asta.

  5. MSG says

    Ceva putred in Romania si ar trebui un referendum . To be or not to be in UE .
    E foarte clar ca unu trage ,,hais ” si altul ,,cea” , Washington D.T. sau Moscova – Beijing , de fapt acelasi lucru . Avem de fapt 2 NOM care isi disputa prim rangul iar noi – si batuti si f tuti si cu banii luati . Asta e !
    In afara de pisat , totul este de kkt .
    Sanatate tuturor domnilor si doamnelor .

  6. Ntbse says

    Articolul acesta nu e obiectiv…Mi se pare forțat ce scrieți, și tot nu înțeleg de ce ar trebui o lege a grațierii pentru 10 % la deținuți…

  7. Mama Coruptiei says

    Cum spunea Petre Tutea, te-ai dumirit. Mafia de peste ocean a creat un stat mafiot, nu intarit, cum cereai matale.
    Ca orice mafioti care se respecta, intai rad toti mafiotii mici de pe piata.
    Daca unul ca Dragnea ar lua puterea ar avea soarta lui Mossadegh in Iran, sau Allende in Chile.
    Spre deosebire de matale care nu te-ai prins ca Ciolos e din gasca securistilor hoti santajabili ca si Iohhanis, eu cred ca Mafiotii din America au o problema cu un alt Mafiot, Trump, si s-ar putea ca din incaierarea asta sa reusim sa scapam de catusele pe care ni le-au pus. Doamne ajuta!

  8. says

    “Ziua de 18.01.2017 n-a însemnat doar falimentul unui anumit mod de a face politică, ci a arătat că sistemul nu înseamnă Coldea (urât mod de a “muri” pentru un tip de asemenea anvergură) și Kovesi, ci mult mai mult.”

    Cred că te referi la anvergură din punct de vedere al faptului că postește a vrut să fure el tot la jaf și tîlhărie cu un curaj nebun care îi venea de la cei care l-au scos la înaintare pînă a ajuns să se ia în serios …

    Ce anvergiură poți avea dacă te aduni cu tot felul de proști ca să îl faci pe deșteptul …

    Știi vorba aia … dacă o viață întregă îl faci pe prostul așa o să și mori ! … cum te învăța Ghiță, că lui îi place să îl facă pe prostul … oricum nu îi era greu se juca pe el însuși.

    Ce jocuri și combinații pot face în podgorie d alde Ghiță, Ponta, Coldea, Maior și unii ca Rizea … (întrebarea este retorică).

    Nici o finețe, nici o inteligență, doar forța brută a conștiinței (și cunoștinței – pe care o aveai și tu)) că ei controlează cîmpul tactic și pot face ce vor, atît timp cît îi lasă și pe europeni să pună botu și nu se iau de unii ca Microsoft … restul jaf și tîlhărie într-o veselie … în vie …

    Băniesc că te distrai cînd veneau cu toții în delta și tu știai cum se prostesc și ei ca turiștii …

    Ghiță, această mare valoare pentru securitatea națională, a preluat în fapt de la tine rețeaua de la Bruxelles, în care tu ai investit cu viziunea (diabolică) care te caracterizează … că Ghiță știe numai cu japca și graba … pe mina cu Coldea, Maior, Cocos, Microsoft, Koveși …. etc …

    Ce sistem pot reprezenta ăștia … sunt doar o gașcă de infractori care cade la prima dare în gît … care s-a produs … urmează efectul dominoului …

    Oricum vectorii de rezistență pe care se bazau, atît în Europa cît și in SUA, nu mai sunt valabili, și în curînd vor fi chiar contradictorii cu acțiunile, chiar și cele trecute ale acestor mari vizionari …

    În ceea ce privește creșterea nivelului de corupție în mediul penitenciar, dacă ar fi permis să vă reparați și sanitizați habitaclul și să vă hrăniți decent, tine de noaptea profundă a minții … sau le e frică că îi îndulciți pe gardieni la icre negre …

    Zi-ne în postările viitoare ce mai citești și ce mai ticluiești, să mai învățăm cite ceva util … că de șmenuri și jocuri și combinații se ocupă Koveși și cu cine o mai face ea strategii.

    Sănătate și moralu tare

  9. says

    Draga Sorine,
    Imi pare tare rau de tine. Esti condamnat de catre nazistii securisti din Romania. Justitia acestei tari este “anus contra naturii”, dar si parte din populatie este dusa tare cu capul. O tara care are pe centura Europei peste 75 de mii de prostituate, nu poate fi demna si democrata. Din pacate prostitutia a cuprins toata Romania, intr-o veselie de depravare, cu securistii, politicienii, ziaristii si toti tembelii, numiti de tine “pulime”. Am plecat din Romania in anul 2004. Nu mai puteam sa rezist atacurilor clasei securiste si al panaramei tradatoare, spioancei ordinare de la Palatul Cotroceni. Imi pare rau de ce ti s-a intamplat. Daca eram in Romania sfarseam si eu in puscarie sau chiar mort. Am vorbit cu premierul si cu Guvernatorul Canadei (sunt invitat saptamanal ca si ziarist) si am povestit si despre media din Romania si cum au confiscat securistii Relitatea TV , dar si despre trogloditul de Iohanis. Au ramas siderati. Acum, ma privesc si cu mai multa stima. Dar asta nu rezolva situatia ta si a Romaniei. Fosta guvernatoare a Canadei, prietena, fost redactor de televiziune, imi spunea ca numai iesirea in strada si demolarea structurii securiste ar rezolva problema Romaniei.Cu prietenie.

  10. alin says

    descopar doar acum blogul dumneavoastra. nu credeam deloc in teorii conspirationiste dar citind “capitolele” blogului, ma face sa vad lucrurile intro alta lumina. pare ca aveti dreptate.,mai ales pentru ca le cam “nimeriti”. adica intuiti destul de bine lucrurile si nu cred ca sunteti un tip norocos.
    spor la scris.

  11. Titulescu says

    Ba generatie puscariasa, ai dreptate dar pina la un moment. Solutia pentru eliminarea furtului de catre politicieni sau orice furt peste 100000 de euro este inchisoare obligatorie minim 10 ani.

    Putem sa folosim puscariasii actuali apti de munca pentru constructia unor puscarii exact la standarde UE. Asa cum militarii au construit canalu asa pot si astia.

    Jegul de sub unghiile date cu lac ale lui Dragnea este vizibil din capitala. Stilul de mustacioara smechera merge bine cind schimbi valuta la coltul strazii si nu cind esti in ceafa guvernului…..ce mai dom’le avem de retras aceasta generatie de hoti cu staif, mai repede !

    Deocamdata justitia invata cu pasi mici sa mearga in tarisoara noastra si trebuie ajutata masiv si mai ales toti avem de contribuit la asta mai ales prin a fi cetateni corecti si patrioti !!!!

  12. Simonetta says

    A murit Dan Adamescu. Omul, isi ispasea pedeapsa . In condidii umane, sau mai putin umane, in puscarie. A murit in spital.SOV isi duce crucea in inchisoare. In conditii umane, sau mai putin umane, depinde de punctul de vedere. In plus, omul asta are un handicap. Sa improsti cu venin intr-un om ingenuncheat deja, nu-i frumos si nici crestineste. Daca-i cititi blogul inseamna ca va intereseaza o parere in plus, fata de cea pe care deja o aveati. Nu ne certam aici, ca e mult mahalagism in jurul nostru gratie celor care-l intretin. Gratierea ? Daca aia vor iesi, vor iesi din toate partidele, nu doar din PSD. Iertarea, o propavaduieste si biserica , nu doar aia care vor gratierea. Veninul ? Nu- l are doar vipera, ci si oamenii……

  13. says

    Este prima data când citesc site-ul dvs. Opinia dvs fata de ceea ce se intampla in tara ma bucura. Referitor la actiunile lui Dragnea: Oare de ce este nevoie s[ fie gratiati si cei cu pedepse cu suspendare? Oare pentru ca este vorba si de el? Acestia oricum nu ocupa spatiul din penitenciar!

    • Gabriela says

      Dl.Ipu – va citez :,, Oare pentru ca e vorba si de el?”

      Raspuns : ,Este vorba NUMAI de el ! .Deja se da imparat DAR de fapt vrea sa

      fie presedinte , mocirlosu ‘ . Eh .he..he ! Lume multa , oameni putini !

  14. virginius says

    buna dimineata,
    chiar daca nu v a fost dor, mie da, motiv ptr care ……
    sa incercam ceva frumos ptr inceput…

    https://www.youtube.com/watch?v=86nUpg2WcX8

    apoi ceva intelectual….

    https://www.youtube.com/watch?v=f-wcMfGdMow&index=11&list=RDbSdICh5JCzE

    apoi ceva care nu poate fi incadrat si nici nu cred ca e nevoie

    https://www.youtube.com/watch?v=F2zTd_YwTvo

    si la sfarsit va urez o zi placuta, si ….nu mai stiu….sau mai stiu…..sau am uitat….e greu

    • Bine Virginius, ... says

      …Tudorache, Lese si Pacino.Asa-i romanul, de inceput trage ceva la masea intr-o atmosfera propice, apoi dupa nenumarate paharele il loveste patriotismul si dragostea de neam si tara, iar dupa aia o da pe dans si frecangeala la femei!Inedit mod de a prezenta principalele preocupatiuni ale unui neam de neam!Dar peste toate astea pot sa spun ca principala ocupatie a romanului este sa se afle in treaba, exact cum fac eu acum!Macar eu recunosc si poate ma mai indrept, desi nu cred.Un week-end frumos tuturor!

  15. sergiu says

    Nu tine vrajeala cu “supra aglomerarea ” peniteciarelor. In Romania tara hotilor sa u trezit toti penalii sa planga “vezi chipurile” injustitie, dosare la comanda. Bai! Ai furat? Eu zic ca ai bagat vastul si trebuie sa executi 20 de ani! In SUA pentru o frauda de 100.000 USD i-ti iei 17 ani fara drept de apel. Pe cine crezi ca prostesti?
    Nu mai aveti loc in peniteciare…poi mai gasim alte cladiri sa va cazam.
    Auzi frate? Unde a disparut 1 trilion de dolar de la revolutie? (vezi declaratia lui Tiriac) ? Deci cum sta treaba?
    A-ti furat tara, saracia zilelor noastre datorita voua, penalilor!

    • Tiamarchos says

      Sărăcia zilelor noastre datorită faptului că românul este un neserios si o putoare de om.

  16. M says

    Domnule Vîntu, sunt tânăr.V-am citit încă de la inceput articolele și vă pot spune că, de când cu îndemnul dvs. legat de ocuparea partidelor politice de către tineri mi-am luat viața în mâini și am făcut pași destul de serioși în direcția asta.Lucrurile merg,legăturile se întăresc, plasa de relații devine mai întinsă.Din toată experiența asta am rămas cu o vorbă tare și anume că la început nu contează banii, ci puterea și “jocurile” dintre oameni.Postările dvs. cu amintirile si peripețiile dvs. le-am recitit de 2-3 ori și va spun că, la un nivel mai subtil, am si eu un defect,nu tocmai fizic, însă îmi îngreunează relaționarea cu oamenii și mai ales cu sexul opus.Știu ce înseamnă sa fii ușor marginalizat și nebăgat în seamă.Tot ce voiam să vă spun că aș fi încântat să vă cunosc cândva în persoană și că sper să continuați cu acest blog și după ispășirea pedepsei.Aveți în comentariu emailul meu. Cu stimă, M.

  17. Irina B says

    Asa s-a vazut cam cat creier are si Dragnea. Cand platesti niste oameni pentru consiliere, iar ei vin cu astfel de idei jenante trebuie sa fii mai prost ca ei, sa-i si platesti. Oamenii vor merge maiestuos din greseala in greseala. Pe bani, evident! Oh, ce ocupatie usoara mai au unii!