Capitolul 23 — Ticăloşi cu premeditare

143964276663779

Aseară am avut un scurt dialog, surprinzător, cu unul dintre foştii mei angajaţi. Un băietaş pe care, până în momentul acelei discuţii, îl simpatizam pentru inteligenţa lui, pentru verbul tăios şi observaţiile pertinente emise în diverse situaţii. O simpatie manifestată printr-un salariu generos şi sugestii vizând perfecţionarea prestaţiilor sale pe micul ecran. Afirmaţiile acestui individ m-au revoltat şi m-au întristat în acelaşi timp, m-au făcut să îmi reevaluez modul de apreciere a unui grup mult mai numeros de specimene de acest gen şi să-mi reconfirm credinţa că inteligenţa, ascuţişul verbului sau pertinenţa unor observaţii nu ţin loc de caracter. Un reziduu palid al simpatiei pe care i-o purtam mă împiedică să-i fac numele public, dar nu mă împiedică să dau curs unei dorințe mai vechi, aceea de a vorbi despre ticăloşi. Aceştia se împart în două categorii mari şi șase subcategorii. Cele două mari categorii sunt:

1. Ticăloşii cu stăpân;
2. Ticăloşii fără stăpân.

Subcategoriile primei categorii sunt:

a. Ticăloşii cu stăpânul la putere;
b. Ticăloşii cu stăpânul la puşcărie;
c. Ticăloşii cu stăpânul între putere şi Rahova.

Subcategoriile celei de-a doua categorii sunt:

a. Ticăloşii cu fostul stăpân căzut de la putere şi în căutarea altuia nou;
b. Ticăloşii care nu-şi mai caută stăpân, fiind deja ghiftuiţi;
c. Ticăloşii care nu-şi mai caută stăpân, ştiind că oricum nu-i mai vrea nimeni.

Voi încerca să portretizez, pe scurt, fiecare categorie, în speranţa că îi veţi repera mai ușor, ştiind deja la ce vă puteţi aștepta din partea lor.
1.a. Trec pe lângă tine, cu o morgă aristocratică, cu un mers de star de cinema, subliniind propria-ţi nimicnicie, în timp ce îţi fură un contract, îţi distrug o afacere sau merg pe la diverse canale TV, pupându-şi stăpânul în părţile moi, timp de o oră sau cât durează emisiunea respectivă.
1.b. Desfid orice logică în încercarea de a prezenta soarele drept lună şi invers, susţinând nevinovația stăpânului şi prezentându-l pe acesta drept un activ al luptei pentru democrație.
1.c. Fac pe dracu în patru, cât de nenorociţi sunt procurorii, judecătorii, securiştii care arestează oameni nevinovaţi, fix pe criterii politice, într-o încercare disperată de a pune presiunea necesară pe aceste instituţii, ca să-şi scape stăpânul.
2.a. Pe aceştia îi recunoşti cel mai ușor. Sunt toţi fostele slugi ale lui Băsescu, din presă, politică, administraţie. Unii îl repudiază, alţii îl mai susţin încă, în încercarea de a arăta, eventualilor noi stăpâni, cât de loiali pot fi ei.
2.b. Îi recunoşti la fel de uşor după aerul lor superior, cu figura porcină, care parcă îţi râgâie în nas la fiecare deschidere a gurii. Sunt cei care repetă, la infinit, ce ţară de căcat avem şi ce populaţie pe măsură.
2.c. Pendulează între „canale”, făcând sluj în faţa moderatorului, ştiind că dacă ăla se supără, nu-l mai cheamă şi dacă nu-l mai cheamă, redevine un nimeni. Înjură sau laudă după mimica moderatorului, un neica nimeni cu ifose de lider de opinie.

Îmi place să cred că sunteți suficient de deştepţi să vă daţi seama că ticăloşi sunt peste tot şi într-un număr din ce în ce mai mare. Îi regăseşti prin spitale, acolo unde unii fac negustorie cu viaţa oamenilor, îi regăseşti în instanţă sau la parchete, acolo unde unii îţi calcă viaţa în picioare, îi regăseşti în politică, acolo unde, după o tiradă patriotardă, te caută prin buzunare cu noi taxe şi impozite. Întâlnirea cu un ticălos îţi perverteşte sistemul de valori, îţi clatină încrederea şi respectul de sine, demoralizându-te pentru perioade mari de timp. Așa se face că mulți dintre voi, după o asemenea întâlnire, încep să generalizeze, blamându-şi conaţionalii, găsindu-le tot felul de defecte şi vini. Dispreţul profund care ar trebui îndreptat doar împotriva ticălosului se răsfrânge, din nefericire, împotriva întregii naţii. La nivel colectiv, ravagiile provocate sunt inimaginabile. Ura profundă, starea de nelinişte, de teamă, de neîncredere, pe care aceştia o propagă, au distrus coeziunea socială, au făcut ca societatea să se împartă în grupuscule, incapabile să iniţieze sau să întreprindă ceva în folos general. Total demoralizată, marea colectivitate a cetăţenilor, fărâmiţată, a ales să caute doar soluţii individuale, generând astfel un exod inimaginabil. Patru milioane de pribegi, patru milioane de destine supuse unei necruţătoare rulete ruseşti de către un Occident arogant şi dispreţuitor. Lucrul cel mai grav este că tânara generaţie s-a lăsat păcălită de aceste tipuri de mesaje, acceptând senină şi cretină transformarea ţării lor în paşalâc occidental, fără nicio tresărire de patriotism sau de orgoliu naţional. Pentru ei, orice neica nimeni de afară este mai bun decât orice român. Orice prostănac european este ascultat cu respect şi orice român de bună credinţă, care deschide gura, este bălăcărit pe paginile lor de socializare.

Băi generaţie, ticăloşii nu sunt şi proşti! Ei ştiu exact ce fac. Vă pot cuceri simpatia şi încrederea prin inteligenţa lor, prin tăişul verbelor sau prin observaţii pertinente. Dar să nu uitaţi că aveţi, totuşi, de-a face cu nişte ticăloşi. Ticăloşi cu premeditare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 47 COMENTARII
  1. Pânișoară A. says

    Pulimea, ca sa-l citez pe unul din specimenele despre care se vorbeste in text, ii crediteaza. Starul de cinema nu ar exista fara fani, dar daca fanii reprezinta cohorte de specii indobitocite, adapate cu otrava parinteasca, virtutea apropriata se materializeaza in “ticalosi”.
    Daca din frageda pruncie esti bombardat de parinti, in dezacorduri, de aspiratii de 2 lei, iar singura valoare inoculata este banul, dupa care tanjesc toti cei saraci cu duhul, automat ca asta-i produsul finit!
    Romanii nu au virtuti, asta-i motivul pentru care poporul roman este de tot rahatul, iar reminiscentele comuniste in ciuda lustratiei si-au facut veacul prin administratie. Reminiscente ale unui regim care nu a cunoscut desavarsirea si care oricum nu a produs comunisti ca la carte, asa cum spune doctrina, ci niste corcituri, hidoase, apatride, care au sfasiat precum o haita de lupi tot ce au prins ca sa se indestuleze si ca isi satisfaca placerea de a distruge.
    Si in final poporul roman in nimicnicia lui pretinde ca nu are pe cine alege si resemnat in lozinca “din doua rele o aleg p-aia mai putin rea” isi duce crucea in efemera-i viata.

  2. nicu says

    Domnul SOV, toate videoclipurile pe care le vad cu dvs, ma hranesc cu informatie si totodata ma invata sa-mi dezvolt si chiar sa mi imbunatatesc vocabularul pe baza informatiei si a cuvintelor pe care dvs le rostiti sau scrieti pe blog!!Majoritatea celor care incerca sa intre in discutie cu dvs, stau pur si simplu cu dex- ul in fata sa inteleaga sensul acelor cuvinte pe care le rostiti sau le scrieti cu usurinta!!Va apreciez pentru faptul ca sunteti foarte inteligent si reusiti cu calm sa dati idiei de afaceri si nu numai!Faceti parte din categoria acelor oameni foarte inteligenti pe cale de disparitie si anume un om pe care vor sa l distruga cei ce se tem de el si vor sa l faca sa dispara in neant, si imi creez o imagine cu ce se intampla acum si ce se va intampla de acum inainte!!eu locuiesc la tara nu va cunosc dar am vrut sa va scriu si sa va multumesc ca va pierdeti timpul cu sfaturi si cu dezvaluirile interesante!Imi cer scuze pentru eventualele greseli pe care le am facut, sunt un om simplu de la tara cu frica lui Dumnezeu!! :))

  3. Va rog sa faceti... says

    … un comentariu despre ”criza” emigrantilor.Ce previziuni de viitor aveti?O seara de duminica frumoasa.

  4. Ghita says

    Domnule Sorin ,lasati rautatile oamenilor, nu merita se prinde crap pe Sulina asta e cel mai important. O zi fain va doresc si fire zbuciumate

  5. dan glumetu says

    …Deviza ta in viata, o stii sau nu, a fost:” Ca sa fii tare, fii singur!” Asta exclude ca cineva sa te iubeasca vreodata chiar daca iluzia te copleseste! Dispui de o inteligenta speculativa dar deloc constructiva! Crezi ca ai facut bine si rau in viata! Da, binele l-ai facut rau iar raul l-ai facut bine! Atunci cind escrocatii tai sint niste bieti pensionari naivi este clar nivelul tau de parteneriat!…Cu timpul vor aparea niste remuscari de care nici suicidul nu te va scapa, chiar daca, cred, ti-ai propus unul lent!…Dincolo de o bravada desantata ai trait si vei muri ca un infrint!…

  6. Givan Danut Grigore says

    O ”rezonanta magnetica nucleara” sau tipologia ticalosilor. Nu-mi dau seama daca amprenta sentimentului de resemnare, regret sau totala detasare, v-a determinat exprimarea intr-un stil taios, succint si la obiect, insa nu acest aspect trebuie sa ma intereseze, numai dumneavoastra stiind. Posibil, dorinta de a invata pe altii dintr-un motiv bine intemeiat, personal. Atat cat pot percepe, raportat la incursiunea vietii de pana in prezent, consider ca articolul dumneavoastra reprezinta o crunta lovitura imaginii false a societatii reprezentata de ticalosi, ce o criticam ascuns dar fara sa avem curajul a o contesta in scris, acolo unde fiecare ne desfasuram activitatea. Ticalosi suntem si noi, fata de noi, fata de familiile noastre deoarece acceptam. Este mai usor sa fii ticalosul unuia din clasificarile enumerate de dumneavoastra dar greu ai descoperi si foarte greu a te lupta cu ei. Intotdeauna am fost invins si…..nimeni alaturi. Pentru a invinge, paradoxal, trebuie sa te inhaitezi cu ticalosi, impotriva altor ticalosi. Astfel, se poate ajunge a se creea o integrare si mare pericol de sincronizare totala cu ticalosii. Posibil, ticalosii si ticalosiile sa fie necesari si necesare intr-un dozaj anume, bine apreciat si utilizat, in functie de situatie dar cred, ca nu de maxima procentualitate de a creea dezechilibrul. Nu-mi place, constat insa ca mentinerea echilibrului poate exista numai si cu acceptarea ticalosilor deoarece prezinta greutatea unui taler. Greu la noi sa fie diminuati ticalosii. Greu, imposibil, macar la doze admisibile pentru a putea fi controlabile. Incep sa cred ca este utopie si ceea ce cred. Ma iertati de constatarea handicapata, expusa. Ticalosia este foarte puternica, perfida, posibil ”stralucitoare” si rareori iarta. Ma scuzati daca am suparat pe cineva

  7. tibi says

    Domnule Vantu, va rog ,apropo de persoane care lucreaza in televiziuni, ce parerea aveti despre Badea ,Gadea?
    Aveti jurnalisti pe care ai respectati si de ce?
    multumesc.

  8. orangebud says

    interesanta personalitate…. unul din putinii, daca nu singurul infractor despre care pot zice ca mi e simpatic….

  9. Alligator mississippiensis says

    ‘’Si totusi, crocodili exista nu numai in Egipt…’’
    Au existat intotdeauna peste tot, trebuie doar sa-i poti recunoaste sub pielea lor osoasa.Intotdeauna in preajma unui cocodil trebuie sa fi mefiant.Nu stii la ce sa te astepti din partea lui.
    Se pare ca lupta pentru supravietuire si instinctul de ucigas l-au facut pe crocodil sa se poata adapta unor conditii foarte diverse de mediu.La noi, un loc pe care si l-a gasit este Delta Dunarii, loc propice, un loc salbatic, intortocheat, ascuns, periculos pentru altii care ar vrea sa-i incalce teritoriul.Caracterul crocodilui din Delta Dunarii este asemenea mediului in care traieste.
    Isi apara bine teritoriul, dar se pare ca in ultimii ani in zona si-au facut aparitia niste crocodili mai mici, ei sunt aligatorii americani (Alligator mississippiensis), nu cei chinezi (Alligator sinensis).Principala caracteristica este ca sunt singura specie care pot trai la temperaturi foarte joase, pana la limita inghetului; crocodilul nu are aceasta abilitate, are nevoie de protective pe timp de iarna.Iata un mare avantaj al tinerilor locatari ai Deltei, se pot misca liberi fara stapanul Deltei pe perioade destul de lungi.Astfel ca, dupa hibernarea obligatorie, crocodilul stapan va deschide ochii intr-un mediu nou, schimbat de tinerii ‘’confrati’’, care de altfel, devin din ce in ce mai putin obedienti fata de marele stapan al baltii.
    Batranul crocodil isi simte sfarsitul, dar amintirea zilelor cand se credea stapan pe toata balta il fac sa mai spere, printr-un fenomen ciudat, care nu poate fi explicat, si anume, multi crocodili stapani au speranta dar nu au credinta.
    Si astfel, spre sfarsitul domniei lui pe balta, crocodilul continua sa proroceasca numai ce nadajduieste sa fie sau sa se-ntample!

  10. tibi says

    Doamne ce greu e!
    oare seful nu a stiut ca sluga lui e un ticalos?
    Faptul ca seful si-a platit bine sluga sa-i cante in struna,nu insemna asta ca seful e si el un ticalos.
    altfel , as spune ca va iubesc !(chiar daca mi-ati pierdut banii, sunteti si ganditi la superlativ.

  11. Bradut says

    Nea Sorine, dacă-mi permiți să te apelez astfel. Ce naiba facem aici? Mâine-poimâine o să ne scrii despre iPhone versus Samsung Galaxy, serios.

    Nu te citește nimeni pentru viziunile matale despre business și starea planetei. Sunt mulți mai proști și mai vizibili pe aceste sectoare. Inclusiv dintre cei crescuți de trustul pe care l-ai patronat.

    Telespectatorii acestui blog, inclusiv eu, așteaptă să-ți zici adevărul. Cât poți să zici din el, dar zi.

    Ce naiba. Se vede că n-ai făcut presă niciodată.

      • Sorin Ovidiu Vintu says

        Lu, nu pentru chestiile misto pe care le-ai scris despre mine, ci modul savuros in care te-ai exprimat, ma obliga sa te felicit!

    • Lu says

      Nea Bradut, daca imi permiti.. (se vede ca te simti comod cu aceste forme de apelativ),

      desigur, poate ochiul emetrop si mintea luminata vor sti ca nu a facut SOV presa. Desigur, pana si maleficul poate l-a ridicat l arang de arta. Dar daca nu simti com condeiul se frange sub cursivitatea, naturaletea, caragialismul uneori al evocarii faptelor, oamenilor, sarcasmul, ironia, daca nu vezi cum pe urzeala adevarului se tese fabula istoriei, atunci, nea Bradut.. citeste din Becali sau Copos. Poate pe ei o sa ii digere enzimele dumitale literare.

  12. Ares says

    Singurul mod prin care bandele astea de partid de ,,dreapta” prin care mai pot fi umanizate e inca o revolutie dar ca la iranieni ca atunci cand a cazut sahul …De fapt nici asa nu se mai umanizeaza si sper ca intr-o zi totul sa se termine ca la 1907 in furci si coase. ma uitam la emisiunile cu grupurile de latrai parlamentari si aratau ca niste buri proaspat colonizati in Africa. sau ca niste consilieri sovietici preocupati de maximalizarea profitului sovromului european in Romania.
    Nici nu ma mira legea asta anti-legionara si de ce au inventato. In baza acestei legi SFANTUL Vlad Tepes poate fi declarat vinovat de crime impotriva umanitatii si eliminat din programa scolara si interzise denumirea strazilor cu numele lui….

  13. ASOCIAT FONDATOR APOLITIC says

    Descrieri bune si atat. Fara cauza si fara solutie. Cauza este evident in lipsa echilibrului dintre statul administrator si populatia administrata, deoarece statul avand putere absoluta la nivelul sistemului social, nu mai are cine sa opreasca abuzurile. Ar fi trebuit sa o faca persoanele individuale cu drept de vot, dar prin legea injusta au fost furati de dreptul de a spune Nu cu valoare juridica postelectoral. Solutia este deci simpla, tot la nivel individual, prin vot negativ postelectoral. Progresul tehnic a facut perfect posibila votarea electronica pozitiva si negativa. Ticalosii de care vorbesti, sunt un tip special de pradatori care la un anumit nivel de perceptie formeaza antistatul. In concluzie, solutia exista si este tot la nivel individual.

  14. Un cetatean roman says

    Va recomand o carte interesanta: Psihopatul de alaturi scrisa de un clinician psihiatric Martha Stout. O sa intelegeti foarte bine psihologia categoriilor enumerate mai sus. Si le puteti distinge trasaturile pe chip.

  15. Octavian says

    Domnule Vântu, având in vedere experienta dvs. acumulata dealungul timpului va dau binemeriata dreptate (desi nu stiu cat de mult va interesează acest lucru). Totusi mai exista si tineri ce nu pot fi cumparati dpdv material, exista încă tineri romani in ale căror vene clocoteste sângele când se gândesc la actuala situatie in care se afla Romania…cunosc oameni care încă sunt dispusi sa se sacrifice pentru a salva ce mai e de salvat din tara asta si de a încerca sa porneasca un proces de reconstructie…acesti oameni nu sunt putini si sunt infiltrati prin diverse institutii ale statului, dar…problema este ca sunt destul de tineri si sunt lipsiti de experienta, sunt izolati si impidicati de un fel de frica, le lipseste grupul de oameni puternici care sa-i conduca…le lipseste grupul de oameni care sa-i adune si sa-i indrume…ma refer la un grup de oameni puternici cam de calibrul dumneavoastră care sa dea tonul trezirii din hibernare…problema e ca dusmanul stie foarte bine acest lucru si nu lasa nimic la voia întâmplării, dovada fiind legile din ultima perioada. Cat despre categoria de tinerii la care faceti deferire eu i-am catalogat simplu: “doar fac pe desteptii…e numai gura de ei…interesul material le poarta fesul”.

    • Titulescu says

      oameni ca tine care vorbesc de altii care erau in stare de a se sacrifica in 47 au ajuns destoinici comunisti iar urmasii lor sint si mai destepti, ce mai astepti cind viitorul ti l-am spus ?

  16. vali says

    Buna ziua,
    Foarte adevarat ce mentionati in articol.
    La nivelul mediului privat, al multinationalelor si nu numai, acest lucru se concretizeaza prin exodul de expati, angajati de mana a 3a, care ajung in Romania pe pozitii de executivi, experti in diverse, din tari precum Cehia, Serbia, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Ungaria, etc, care au scoala profesionala, sau vreo faculttate de care nu a auzit nimeni (nimeni de la ei din tara), si in fata carora toti sunt obligati (direct sau nu) sa intinda covorul rosu, pentru ca ei le stiu pe toate.
    Am vorbit de companii, pentru ca totusi m-as raporta la mediul privat, de unde cred ca trebuie sa inceapa si sa continue dezvoltarea si noralizarea pe cat posibil a “mersului” lucrurilor in tara asta.
    Stima!

  17. mind allinclusive says

    A mai cinica, dezumanizata si perfida categorie imi pare clasa ticalosilor fara cauza aparenta sau ridicol de nesemnificativa.Sunt acea categorie care dispun de reale, importante si valide calitati cognitive si care isi orienteaza toate eforturile pentru a-si atinge scopurile incalcand orice regula sociala si orice norma asupra careia au convenit macar doi indivizi.Nu le trebuie mari motivatii sau imbolduri ci este suficient sa-si puna sablonul peste individ iar ce iese din aceste limite se califica pentru a fi distrus.Vedeti dumneavoastra in toate categoriile dumneavoastra ticalosul este lacom, cupid si prin asta previzibil si, pe cale de consecinta vulnerabil.Ticalosul descris de mine nu poate fi identificat usor atata timp cat manifestarile sale nu sunt dictate de trairi emotive majore ( cum e de altfel setea de bani/putere ).Asadar, ticalosul la care ma gandesc ia decizii majore cu o viteza ametitoare nefiind conditionat in vreun fel de necesitatile unei subordonari de tip sluga -stapan.Stiu, ar putea parea aceasta clasa de ticalosi, straini de maniera comun umana de raportare la valori morale si la estetica relationala, una de nisa rezervata unei minoritati : educate dar extravaganta pana la deviere, bogate si plictisite etc, insa va sigur ca e una dintre cele mai consistente numeric dintre toate care pot fi descrise.Pentru edificare raspundeti-va cu sinceritatea de care sunteti raspunzator propriei persoane la intrebarile: Nu ati fost vandut niciodata pe mai nimic / sau vanzatorul n-a castigat mai nimic din asta?De cate ori s-a intamplat?
    Din total scoateti imbecilii si ce ramane e tocmai personajul care se inscrie in clasa descrisa de mine!
    In lumina celor de mai sus ar putea fi ticalosul “meu” unul calificabil in zona patologiei psihiatrice.Ar fi prea simplu sa fie asa, macar unii s-ar putea apara, dar nu e asa.In materie de normalitate se confunda cu ea.
    Subiectul dumneavoastra e unul generos insa lecturand “asertiunile / pledoariile” multora care, din motive stranii si straine mie nu rezista tentatiei de a -si impatasi frustarea publicului nevinovat, nu cred ca va fi intampinat cu deschiderea cuvenita si pe care, cred, ca o asteptati.
    Sanatate la cote maxime!

  18. Dragos Riscanu says

    http://www.coruptia.ro/2015/08/kovesi-coldea-sov-molifta-barbutul-si-olaf/

    „Vrei Rică, să joci barbutu?”
    Dar el tot făcea pe mutul.
    Una, cum dădea să-l frece,
    a ţipat – că era rece!
    Şi când a sosit Salvarea
    din el mai ardea… ţigarea.

    Zi bre SOV, ca nu e pentru mine ca nu-mi trebe’, e pentru posteritate (un fel de posterior cu vorbe de istorie) :

    CITA SHPAGA ADEVARATA I-AI DAT BRE LU’ BUTTICE ? … ca doar nu te-ai facut ca pierzi la barbut ca ala nu stia nici barbut nici daca e fata sau baiat … un fel de Scheele ca nici el nu stie diferenta la sexe ci doar la mita/

    Ar fi interesant de stiut cita mita a luat si Scheele in atitia ani cit a adastat pe plaiuri mioritice, dar probabil ca e greu de contabilizat, ca a luat de peste tot de la mic la foarte mare

  19. Carmen says

    “Ticalosi cu premeditare” exista (asta o stiam!).Slugi SAU stapani.
    Problema e cum reactionezi atunci cand se incapataneaza sa-ti stea in cale/sa se agate de tine?…

    Mai ales ca uneori nu esti dispus/a sa porti niste batalii care te deturneaza de la planurile initiale.:(

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Carmen, tu decizi! Daca-i dragut, eu zic s-accepti, daca nu, cheama politia!

  20. ggq says

    ticalosii care-si vor fostul stapan cat mai rau, e cea mai a dracu categorie, fac orice ca sa-l ‘loveasca’, direct si indirect.