Capitolul 22 – Despre modele și papițoi

perla

După foarte mulți ani în care am fost nu doar spectator al vieții economice, sociale și politice a României, azi trăiesc o stare de grație. Și asta nu numai datorită faptului că este ziua Grațielei – mereu surprinzătoarea mea nevastă –, nu numai pentru că este o zi superbă de vară, nu numai fiindcă am această pauză între “mandate” și pot hălădui prin dedesubturile “amantei” mele de aproape două decenii – prin zăluda de Deltă a Dunării – și nici ca urmare a numărului imens de tineri care achiesează la modelul politic pe care l-am propus. Motivul este speranța că începe să se întâmple și la noi ceva bun.

În ultimii 20 de ani, România a traversat momente dramatice din punct de vedere economic, generate de politici guvernamentale total eronate, de o legislație indecisă și adesea indecentă prin desuetudinea ei sau de conjuncturi internaționale defavorabile. Toate aceste momente au putut fi depășite datorită unui singur om – Mugur Isărescu –, un personaj providențial aflat mereu la locul potrivit în momentul potrivit.

După cum v-ați dat seama, nu prea am obiceiul să laud, scopul ieșirilor mele în spațiul virtual fiind acela de a arăta invaliditatea sistemului politic actual și a pleda înlocuirea lui cu o altă organizare, având convingerea că schimbarea profundă este singurul mod prin care România poate deveni o țară respirabilă și ofertantă pentru destinele tuturor locuitorilor ei, că numai prin această transformare îi putem aduce înapoi pe cei care au părăsit-o și îi putem întoarce din drum pe cei care vor s-o abandoneze. Nimic nu se poate construi fără inteligența, creativitatea, calificarea și entuziasmul lor. Pot veni în țară investitori cu trilioane de euro, fără forța de muncă a românilor, va fi degeaba.

Așadar, nu dintr-un patriotism ieftin sau din cine știe ce interese politicianiste absconse am lansat și susțin acest proiect, ci dintr-un calcul rece, un calcul de om de afaceri: eu nu pot ridica în condițiile de acum un business serios în România din lipsă de forță de muncă și superior calificată, și necostisitoare salarial – tip de forță de muncă pe care astăzi și-o împart multinaționalele și de aici, și de peste hotare –, nu am cum să-mi vând produsele dacă populația este bătrână și săracă, nu am cum să mă bucur de realizările mele într-o țară cu oameni triști și îndobitociți de un sistem imund și corupt.

Revin după această digresiune la subiectul inițial, și anume la ce a reușit să-mi trezească speranța legată de viitorul acestei țări. Înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, sub conducerea lui Mugur Isărescu, va pune în mișcare expertiza reală a poate celui mai important “think tank” românesc de după Revoluție în domeniul macroeconomic. Vom scăpa în sfârșit de tipul de gândire conexat ciclurilor electorale, vom putea avea o strategie pe termen mediu și lung, vom avea cu adevărat pe cineva care gândește și acționează strict profesionist. Evident, acest lucru nu putea fi făcut fără o decizie politică superioară, decizie care nu avea cum să vină de la Ponta, un tânăr cu reale însușiri de politician, dar care nu are forța lăuntrică necesară să reziste la presiuni și pe care tovărășia cu un specimen ca Ghiță l-a vulnerabilizat penal. Deci, cu problemele pe care le are, nu poate gândi dincolo de următorul dosar penal care urmează să-i fie adus la cunoștință, dosarul cu Șova fiind uvertura operei.

“Gabi minte mică”, așa cum arată și “supranumele”, este mult prea ocupat să-și trimită amanta pe la diverse saloane de masaj, însoțită de escorte aparținând prăvăliei pe care o conduce, sau dând spectacole de un cabotinism de-a dreptul primitiv pe la căpătâiul unui polițist de care în realitate i se fâlfâie (chestia aia cu “Noi nu lăsăm pe nimeni în urmă!” a fost absolut epocală). Deci, gâgă ăsta din pleistocen, plin de botox și citate din filmele americane din categoria C, nu avea cum să realizeze importanța unei asemenea comisii.

Dragnea, proaspăt uns erzaț de președinte, își toacă banii de pensie (cât de elegant am evitat cuvântul șpagă!) cu o jună arătoasă, prin Brazilia, în loc să-și marcheze teritoriul. Deci, îl eliminăm și pe ăsta din cercul celor bănuiți de inteligență vizionară (a fost o vreme când îl creditam cu această însușire).

Blaga, atunci când nu e beat, e nostalgic, și când nu-i nostalgic, e nervos, iar doamna Gorghiu (cu accent grav pe vocala O, e corect, doamnă?) are și dumneaei, în sfârșit, ceva în cap: croiul și trena viitoarei rochii de mireasă.

Eliminând personajele mai sus pomenite, singurul care putea să aprobe așa ceva rămâne Iohannis. Tocmai când îl suspectam că își consumă a noua lună de miere cu doamna sa prin vilele de un gust îndoielnic ale predecesorilor săi, m-a izbit această informație. Punând cap la cap strategia de apărare a țării cu înființarea acestei comisii, am realizat că ele fac parte dintr-un plan mai amplu elaborat cu grijă și pus în practică “pas cu pas”. O strategie menită să pună România pe un drum al normalității și al predictibilității indiferent de fauna politică care fojgăiește prin cimitirele lui Vâlcov și pușcăriile patriei. Dacă analiza mea este corectă, atunci sloganul de campanie al lui Iohannis – “România lucrului bine făcut” – se umple de conținut, un conținut dătător de speranțe reale românilor de pretutindeni, iar el va deveni, alături de Isărescu, Constantinescu, Iliescu, Năstase și Țiriac, unul dintre foarte puținele modele pe care România le-a dat în ultimii 25 de ani.

Isărescu – modelul aristocrat al profesionistului vizionar și iubitor de țară. Constantinescu – modelul demnității, al onestității și al bunului simț. Iliescu – modelul omului care nu-și trădează idealurile (mulți cretini din PSD nu realizează faptul că el este cel care îi legitimează ca partid de stânga). Năstase – modelul bărbatului de stat. Țiriac – modelul omului de afaceri, tenace, curajos, sobru, răbdător și fără ifose.

Aceste modele au păcatele lor, greșeli care le pot fi imputate, dar în niciun caz de tot felul de neica nimeni care încearcă să-și construiască o imagine lovind în aceste valori ale nației noastre. Prin ceea ce au făcut și încă fac, oamenii aceștia se constituie în modele pentru generația de politicieni și oameni de afaceri care vine din urmă. Aici, în această galerie cu modele, se va situa și Klaus Iohannis, dacă va reuși să transforme ceea ce astăzi este o colonie căzută într-o formă de autodispreț destructiv în ceea ce însemnă România în perioada interbelică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 74 COMENTARII
  1. Ciprian says

    Domn’ Vântu . Isărescu iubitor de țară .? Ha nu știu.. să rad ca va înșelați sau sa plâng ? Ce om a supraviețuit 25 ani în țară asta? . În șifonier găsesc Bancorex , FMI, Chf Banca agricola fni etc. Unde a fost atunci?E omul care a făcut experimentul tăieri cu 25% și care ne a făcut sclavi financiari ,nu le a ajuns resursele. Alchimie bancara- adică noi suntem timpiti? Îl consider păpușar șef. Sănătate.

  2. Ciprian says

    Domn’ Vântu . Isărescu iubitor de țară .? Ha nu știu.. să rad ca va înșelați sau sa plâng ? Ce om a supraviețuit 25 ani în țară asta? Pleacă premier despre n postul bnr de parcă a plecat în post natal și îl așteaptă. În șifonier găsesc Bancorex , chf etc. E omul care a făcut experimentul tăieri cu 25% și care ne a făcut sclavi financiari ai “imperiului ” . Alchimie bancara- adică noi suntem timpiti? Și asta datorită prostiei și corupților care sunt aleși de noi. Îl consider păpușar șef. Sănătate.

  3. GFD says

    Sustineti ca Iohannis are “un plan mai amplu elaborat cu grija si pus in practica pas cu pas.”, din care ar face parte si infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala……

    In paranteza, m-as bucura enorm ca produsul media mentionat sa aiba si alte planuri decat cele personale (concedii, excursii, etc.)

    Sunt nelamurit cu urmatoarele (si asa o sa si raman) :
    – nu sunt suficiente si intentionat evidente indicii ca tara este condusa de partenerii externi ?
    – de ce insusi SOV simte nevoie de un tatuc in fruntea tarii lui ? Contati pe Iohannis sa se ocupe de planuri care nu intra in atributiile presedintelui, Nu e un pic drumul inapoi spre dictatura,? Incercat putin si de Basescu, dar asta isi dadea cu parerea in treburile guvernului si pentru ca palaria de presedinte ii era prea mare, iar o activitate trebuia sa aiba.. In 1989 am inteles ca dictatura s-a terminat atunci cand pe radio si TV s-a anuntat ca “tara este condusa de I.Iliescu, presedinte al autoritatii provizorii si Petre Roman, prim-ministru”. Nu mai era un tatuc, puterea era distribuita, Si acum ce facem? Mi se pare trist, dupa dictatura comunista, ca majoritatea tinerilor a sustinut pe unul ca basescu care s-a vrut tatuc, iar acum reincepem sa creem unul. Mi se pare si mai trist cand ideea vine de la un om cu certitudine liberal.

  4. andi says

    romania in perioada interbelica nu a fost chiar atat de “buna”si “frumoasa” pe cat lasati sa se inteleaga: o consultare a presei timpului si anuarelor statistice sunt lamuritoare; cat despre noul comitet, un punct de vedere mai echilibrat decat al D-voastra puteti gasi aici: http://www.juridice.ro/391001/game-over.html

  5. martie 1933 si istoria says

    1. Nu uitati istoria are o mare calitate : se repeta ca jigodia !
    2. „În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.” einstein,
    3. Nu poti “manca” astazi ce vei “produce” maine;
    4. Legile universale nu pot fi pacalite la infinit.
    5. Lucrurile obtinute usor, sau in “alt” mod decat cel normal nu dainuie.
    6.Religia este o curva,manipulata si manipulanta, ce naste monstrii!
    7. Oamenii au fost educati de mult cum sa se comporte, li s- au format obiceiuri, poate , acestia sa nici nu observe acest aspect,…. se face de cel putin 2000 de ani !
    Concluzia :
    Zarurile au fost aruncate de mult :
    1.us va deveni o germanie ’30 mult mai evoluata.
    2.Us isi va lasa moneda sa cada- va fi sange si jale
    3.Creditorii FMi isi vor cere banii
    4. Occidentul va fi in picaj necontrolat
    !Muzica! se va opri! Si va incepe alceva … acesta este rezultatul unui capitalism de acest tip, a unui socialism pe care multi il cunosc si…….a unor oameni care au fost lasati sau propulsati la butoanle marilor jucatori mondiali care nu au fost alceva decat ………nu cred ca mai este nevoie sa vorbesc de sistemul financiar global … Dragilor seniori ,juniori….. a venit timpul ca ceea ce au consumat, delapidat si nu au produs generatii dupa generatii …sa fie scadent in aceste vremuri. La care se mai adauga si visul celor mai mari oameni (criminali) le spun eu, din negura istorie si pana astazi. Multe s-au schimnat/inventat/ construit/ demolat/ pe aceasta planeta insa un vis a ramas INTACT…..al dracului sa fie…. si cam e! Se Pare.

  6. Adrian says

    Buna ziua,

    In legatura cu instituirea acestui consiliu, nici pe departe nu este ideea eminentei cenusii de la Palatul Cotroceni, nu are aceasta capacitate, ci este o masura venita (dictata) din parte U.E. privind politicile macroeconomice, masura ce va fi implementata in toate statele U.E in viitor ca raspuns la situatia Greciei, a datoriilor acumulate de aceasta la toate organismele europene si internatioanale.
    Firul evenimentelor ar fi urmatorul, Parlamentul Romaniei adopta cu o majoritate covarsitoare noul Cod Fiscal, care aduce scaderi importante ale impozitelor si taxelor, cea mai importanta fiind a TVA, fapt care in opinia unora ar duce la scaderea incasarilor la Buget al acestui impozit si implicit la scaderea investitiilor statului in economie, dar cel mai important la plata ratelor si dobanzilor catre organismele financiare europene si internationale, ceea ce ar fi similar cu situatia Greciei. Imediat dupa adoptare au aparut vocile internationale care nu erau de acord cu asta, ca nu e sustenabila masura, iar dupa o gandire “profunda” apare si Iohannis cu trimiterea in Parlament spre o noua dezbatere a acestei legi, la cateva zile iese si M.Isarescu cu aceeasi abordare si in ultima instanta se vine cu marea masura de instituire a Consiliului de prudenta macroeconomica. De aceea tind sa cred ca acest fir al evenimentelor nu e deloc intamplator, ci in continuare facem tot ce ni se dicteaza de afara, ca suntem o colonie a Occidentului, exact ceea ce ati punctat si evidentiat dvs in toate postarile de pana acum. O alta aberatie institutionala la noi e faptul ca suntem reprezentati in Consiliul Europei de catre Presedinte si nu de Premier la fel ca celelalte state UE, de aceea sustin propunerea dvs privind Republica Prezidentiala.

    Astept cu interes urmatoarele postari ale dvs.
    Va multumesc, Adrian

  7. Mircea says

    Cand ai spus “Ponta, un tanar cu reale insusiri de politician”, m-am oprit din citit. Poate data viitoare…

  8. says

    Interesant dar iluzoriu. De la Roman in Delta tara se vede fascinant. E un drum lugubru pentru un luptator ce acum incearca sa se anuleze pentru ca i s-a luat palosul si este intre ” mandate” …..nu mai are un camp de lupta activ, si mai ales ca cei ” Mari” cu care putea deschide o batalie adevarata sunt cazuti in transee…sugrumati de o himera pe care singuri au creat-o…..
    Mugurel nu are pentru ce sa fie laudat ci poate doar adulat doar pentru ca ocupa locul unei telecomenzi bine unsa de peste ocean ( a se vedea diformitatea cursului valutar – pe trezo interna si externa cel putin pe ultimii 5 ani – chiar nu are explicatii logice – etc).
    Sunt prea putini cei de laudat, nu prin actiunile intreprinse dupa un gard mare si frumos, protejati de siguranta unei sigle – gen BNR – ci cei ce s-au aruncat in lupta, si-au asumat, s-au fript, dar au trait cu adevarat chiar daca adeseori au pierdut sau castigat material ( asta chiar nu mai conteaza). Unul dintre exponenti esti chiar tu Sorine, porno pe alocuri in discurs ( de la terente la dragoste pe 100 M cu nevasta …din astea facuram si noi…poate pe mai putin, dar a fost funny …)….cuvinte si expresii care te relaxeaza pare’se, dar cu toate astea plin de experienta data de un cumul de evenimente frumos aliniate de astre. Ca tine sunt pe wall street , chiar multi si sunt adulati si pusi pe coperta, aici cei ca Mugurel sunt priviti ca idoli….etc ..deja ma plictisesc sa scriu despre acest personaj neinteresant si sprijint de un unchi demult defunct….
    Sorin ….un animal capitalist ca tine …este figura perfecta a ceea ce insemna Wall Street …..dar noi in Ro avem Dark Street …asa ca aici soarta ti-a rezervat sa -i lauzi pe cei protejati in mod involuntar si sa te autoblamezi in mod voluntar …etc ….pentru unii dintre noi esti ai putea fi un erou si nu un fraier …..

    Viata te-a vazut gurmand si ti-a dat din plin, acum ne servesti si pe noi cu blide autentice.

    As incerca sa-ti multumesc pentru asta, dar nu te cunosc personal, asa ca pofta mare in continuare.

    Cu drag
    Mr. D/T

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Dat fiind faptul, ca m-ai facut praf, intr-un limbaj decent totusi,voi incerca sa fiu tandru!
      Dragule, punerea in acord a conditiilor de finantare cu politicile monetare autohtone nu inseamna ca esti telecomanda cuiva.

  9. Suciu Calin says

    Mixura de adevaruri obiective (ca nu-i prost miticul) cu linguseli si adularea noii ordini de echilibru care se naste, e urmatoarea miscare a puscariasului spasit. Speranta ca rafuiala cu borfasii de teapa lui se va opri aici. Sa vedem ce va mai spune dupa ce acelasi Johannis va promulga legea confiscarii extinse care va pune capat scotocelilor dumnealui printre desuurile amantei. Sper sa fiu un bun profet in aceasta privinta!

    Daca unele dintre statui sunt digerabile, apologia lui Iliescu e cea mai dezgustatoare manopera a lui Vantu din ultima vreme. Adica glorificarea minoritarului cu oriogini dubioase si antiromanesti submediocru si megaviclean care a incercat si reusit in buna parte sa blocheze evolutia societatii romanesti la nivelul “starurilor” din generatia lui ratata si nutrita cu ura viscerala si comunista fata de tot ceea ce inseamna valoare si care in speranta autoperpetuarii a promovat inclusiv pepiniera de zoaie care “le-a dat o sansa” celor de teapa lui Vantu.

    In final o intrebare fireasca: in conditiile cand ANAF-ul umfla cica muschii catre manelisti, bisnitari, camatari si alti evazionisti, ce cauta borfasul asta dovedit pe canalele si printre stiucile patriei? Cine ii plateste astuia benzina, ca in mod sigur nu a venit inca in delta la legat de stuf!

  10. Florin A. says

    Domnule Vintu faceti apologia domnului Isarescu insa va scapa cateva amanunte importante. Cred ca omiteti unele aspecte cum ar fi:
    – Dl. Isarescu este cel care a promovat si sustinut acordurile cu FMI. Haideti sa ne amintim cat de bune au fost politicile dictate (sau chiar impuse) de FMI:
    –> in ’97 am folosit banii de la FMI pentru salariile compensatorii si inchiderea industriei. De ce nu am folosit acest bani pentru retehnologizare? Sa nu uitam ca in 99 eram aproape de faliment si am scapat cu un depozit de 100 mio USD al chinezilor.
    –> in 2009 am folosit banii pentru sustinerea unor comisioane de 10% si in schimb, in 2010, s-au luat niste decizii economice total eronate.
    – Domnul Guvernator era cel care ne anunta in toamna lui 2008 ca in Romania nu va fi nici o criza economica! Oare eram o economie atat de inchisa incat sa nu ne atinga tusea Americii si racea europeana?
    – Domnul Isarescu ne spunea in martie 2009 ca Romania nu are nevoie de nici un acord cu FMI iar in noaptea urmatoare se semna un imprumut de 20 mld EUR.
    – Tot Dl. Isarescu ne spune ca acum ca noul cod fiscal nu e bun! Probabil uita o alta lectie de economie care spune ca relaxarea fiscala nu afecteaza substantial bugetul ci cheltuielile bugetare! Uitati-va ca pana si cei mai aprigi contestatari ai actualului Guvern (Florin Citu, Moise Guran, Ziarul Financiar, AOAR) sustin noul cod fiscal (interesant, nu?).
    – Nu l-am auzit pe Dl. Guvernator spunand in 2010 ca o crestere a TVA ne va scufunda din nou o economie ce incepuse sa mai dea semne de revenire.
    – Sa amintesc totodata si de deciziile total defazate pe creditarea populatiei: in 2008 relaxam politica de creditare iar in 2011 o inaspream – total contra pietei.

    P.S. A house divided against itself cannot stand. – ori reprezentam interesul national in sensul pur ori facem politica FMI.

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Asa cum am spus, s-au facut si greseli dar, una peste alta, a fost cel care a salvat tara de la prabusire

      • marian says

        tara a fost salvata de vanzarea Romtelecomului catre greci cu comisioane grase luate de multi pintre care si pantis!
        Isarescu nu a facut decat jocul stapanilor americani si evrei si al mafiei maso-evreiesti din Romania .Politicienii nu sunt decat slugile lor iar noi decat sclavii:domnul vantu a uitat ca Isarescu spunea ca Romania a intrat in criza ca romanii au imprumutat de la banci 17 miliarde de euro si si-au cumparat masini!
        Uita dl Vantu ca politica monetara intr-o tara o face guvernatorul iar domnul isarescu a lasat bancile straine sa dea credit cu buletinu iar peste ani sa faca saltul la valuta sa-i infunde pe multi -vezi cresterea francului elvetian!tot vantun uita ca banii luati de la FMI s-au dus spre salvarea bancilor straine!!
        Constantinescu are legata de coada afacerea TIGARETA
        Iliescu a lasat lupii la stana si i-a pus si paznici!!
        actualul prezident este doar marioneta.Coldea apropiat de gruparea Falca-Buldog il trag de sfori pe prezident ca doar el a tras sforile sa ajunga neamtu presedinte!
        Domnilor-Romania nu e decat o colonie!Iar stapanii fac ce vor aici!
        vezi OMV;CEZ;EON;ENEL DACIA RENAULT,GDF SUEZ-care ne fura de rup si noi .
        De 2000 de ani in tara asta nu s-a schimbat nimic!
        Hotii ne conduc iar hotii sunt slugile strainilor!

  11. ionut says

    Toate comentariile sunt de genul “bla bla bla procente v”a fi …a fost etc….sa presupunem ca sunt un om de pe strada fara studii dar indeajuns de prost sa”mi dau seama ca ignoranta romanilor a atins cota maxima….cand nesabuitul arunca cu pietre ai trei optiuni…stai si induri…pleci ceea ce majoritatea fac sau incepi si ii minti ca sa ii controlezi….iar cand orbul e orb isi imagineaza nu vede ….intrebarea e urmatoarea? Eu deja stiu raspunsul si am si solutia….cum trezesti o natie intreaga din ignoranta? Exista vreo unul dintre voi care ma v-a uimi atata de tare cu solutia perfecta ce ne v”a garanta prosperitatea?? Astept comentarii care sigur o sa ma impresioneze cu imaginatia orbului….de consemnat ca nu fac pe desteptu ba chiar ma fac cel mai prost dintre toti dar am solutia si sunt curios cati s”au trezit sau vor sa se trezeasca…nu vreau sa dau nici un detaliu ci vreau sa aud fapte concrete si pana unde puteti gandi ca sa vad cat de aproape sunteti de real sau cat de departe..pace fratilor….!!!

    • Titulescu says

      iti dau eu o solutie: razboi cu rusia in care te duci repede si apoi reconstruim totul…asta ca sa stii de ce trebuie sa citesti inteleptii sionului…intre timp pune mina pe coasa si mai da o brazda ca griul se usuca, tarane !

  12. Sebastian says

    Acum, cand multi oameni de afaceri, politicieni si etc intra la puscarie, acum cand nu prea se mai stie cine e in control si cine nu, cine pica si cine ramane, acum e timpul cel mai propice pentru revolutie. Acum e timpul ca oamenii sa se organizeze si cu adevarat sa isi ia tara inapoi, tara si identitate ce le-au fost furate in 1989. Se poate!
    Domnule Vantu, aveti resursele necesare aveti energia, experienta si capacitatea sa realizati acest lucru.

  13. un eu din ceilalti says

    Sa nu uit! Lamuriti-va in primul rand dumneavoastra propriile controverse si anomii dupa care revendicati explicatii ( apropo de mesajul de pe facebook )!Nu stiu daca noua generatie are rabdare cu inconsecventa logica si abordarea descriptiva din mesajului dumneavoastra desi, in modul, acesta ar putea parea cat se poate de valid.Desigur, noua generatie insemnand acea fractie minoritara cu pondere de exceptie din total care va fi avand vreo preocupare reala pentru ce se intampla in mediul acesta!
    Nu mai repet partea cu stima si sanatate desi a ramas la fel de sincera la nivel de urare!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Intre “contradictiile” mele si gresita intelegere a mesajelor, cred ca putem pune semnul proportionalitatii!
      Cu acelasi respect!

      • un eu din ceilalti says

        Seducatoare solutia.Nu tin sa am dreptate insa nici nu risc nimic.Daca eu ma insel dumneavoastra nu castigati nimic daca insa am dreptate chiar si doar in parte sa nu va reprosati o eventuala imprudenta si lipsa de scrupulozitate de care sunt sigur ca ati fi in stare.Altfel fie cum spuneti…

  14. un eu din ceilalti says

    Buuun!Abia ce ati umplut de ridicol generatia de lideri de 50 de ani in sus ca dupa o pauza de un capitol, asezati in postura de model persoane pe deplin controversate ( stiu ca va voi soca dar si Isarescu in perfecta-i suficienta a comis-o de multe ori grav cat unii pe la Bac!! – a se vedea cretinatatea cu rezerva B.N.R. mare parte constituita din hartii pe care numai el stie cum le-a evaluat si /sau modul de constituire a acesteia – mare parte din imprumuturile de la F.M.I.etc ) care sunt tocmai din zona analizata de dumneavoastra.
    Si in al doilea rand: duda cu Marele consiliu de supraveghere consfiinteste decesul democratiei, contest in care inclusiv republica dumneavoastra prezidentiala este perfect suspendata.Ce sa ( mai ) faca un presedinte investit cu prerogative suficiente sa-si duca la bun sfarsit un proiect de tara daca un Consiliu / de ce nu doua / de ce nu trei…etc. ii corijeaza in substanta actul administrativ?
    Excelenta, se poate ceva coerenta intre capitole sau chiar in morfologia lor?
    P.S. Daca ar pasa cuiva de modele va stau la dispozitie o suma imensa de personalitati in toate domeniile si care acopera toate grupele de varsta, insa nu sunt romani.Candva romanii au importat modele de succes si parca a fost incredibil de performanta ideea ( vezi Carol I, Ferdinand..).
    Altfel, amunzant spre foarte…!
    Cu pretuire !
    Sanatate maxima!

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      M-ati citit in diagonala!
      Am acuzat intreaga mea generatie, nu pe liderii sariti de 50 de ani.

      Cand un candidat la presidentie, vine cu un proiect economic viabil si este ales de popor, acest consiliu va stabili modul de aplicare si nu daca va fi aplicat. Asta va fi deja ,decis de votul popular

      • un eu din ceilalti says

        Multumesc dar ala cu cititu in diagonala era Iorga.Asemanarea ar intrece indrazneala si imaginatia de care sunt in stare.Replica excelentei voastre nu inlatura dar nici macar nu atinge sustinerile mele.Poate ca in postul asta ne-am perceput reciproc eronat.
        Insa …pretuire si sanatate!Poate la urmatorul post sa ne intalnim in idei!

  15. mihai says

    Citind toate aceste postari, inca de la inceput, nu ma intereseaza persoana SOV prin prisma actelor realizate pe scena de afaceri sau de politica, ci prin spectrul unui om cu experienta destul de importanta de viata, afaceri, etc. Tot vad acest subiect de prim plan, respectiv, generatia tanara si ce a pierdut si ce are de facut si mai ales ” sa- si ceara drepturile” , ca mediul de afaceri este intr-o stare destul de mizerabila, ceea ce cred si eu, dar intrebarea mea este urmatoarea: cum sa- ti ceri drepturile cand mai toti sunt cam la fel, cum sa- ti ceri tu ca angajat, tanar fiind,( in cazul meu, consilier juridic)? , cand la mai toti angajatorii care te duci acelasi salariu mizerabil il gasesti, care nu- ti permite decat sa- ti platesti chiria si atat, cand tu iti faci treaba, munca ce ar fi fost platita cu sume mari ca sa fie rezolvata in mod normal, iar tu iti spui problema de fapt si de drept si la schimb primesti” nu- ti convine pleaca!”.

  16. tibi says

    oameni de stat ar fi fost daca si-ar fi iubit tara si ar fi facut din
    Romania ceea ce ar fi trebuit sa fie o tara puternica,cu:industrie , sosele ,cu zacamintele naturale nevandute ,etc.
    Sa ne bucuram ca ne-am schimbat stapanii?
    si, asa zisii oamenii de stat sunt,sau a fost, simplii executanti,as zice chiar tradatori de tara.Gresesc?

  17. Dan says

    Consider aberarant sa tot idealizam Romania interbelica. Regatul Romaniei Mari s-a destramat ca un castel de joc atunci cand au venit adevaratele vartejuri ale istoriei. S-a destramat din cauza unei camarile corupte girate de cele doua partide istorice si a unei societati impartite intr-o elita economica putred de bogata si o imensitate de sarantoci care se tarau de pe o zi pe alta. Pe atunci nu exista clasa de mijloc. Nici acum nu exista. Un stat croit pe un asemenea sistem nu poate fi puternic si nu rezista in fata vicisitudinilor decat declarativ. Cel mai bun meserias in declaratii sforaitoare este penibilul general Oprea zis si Interes national.
    Acum pare ca istoria se va repeta. Criza economica nu se poate rezolva altfel decat prin razboi si redesenarea sferelor de influenta. Asa-zisul Comitet de Supraveghere Macroprudentiala seamana cu Frontul Renasterii Nationale sau cu succesorul sau Partidul Natiunii iar Klaus Iohannis ar putea fi un Carol al II-lea inainte de abdicare. Incercari disperate de carpeala in fata furtunii care se anunta si pe care numai chiorii nu o vad la orizont. Sa speram ca nu va fi si o abdicare a lui Iohannis in aceleasi conditii ca si in cazul regelui pomenit mai sus.

    • brad says

      Eu zic ca e bine ce se intampla usor usor vom fi asimilati de sisteme mai performante decat cel din Romania, topic grav de discutat pe blog, numai oamenii aia super dotati pot gandi in acele directii dar ghice ce ?! se bat pe ei multinationalele si tarile dezvoltate si mai vine unu ca Vantu care dupa n ani petrecuti prin puscarii isi face blog (plateste pe cineva nu el in stare sa programeze) chipurile sa ne deschida ochii, oamenii de afacerii ai Romaniei – furnici in comparatie cu cei de peste hotare baietasii aia evolueaza rasial, noua ca natie ne trebuiau exemple simboluri care nu se nasc din bisnita sau retail, eu vad tot aceasta migratie a romanilor ca pe cea mai mare pierdere a Romaniei dupa resursele naturale dar ca orice din lumea asta nu suntem de neinlocuit spor la treaba cu toti africanii si bengalezii si musulmanii pe care o sa-i angajatii in viitor dragi oameni de afaceri ai Romaniei sper sa-i educati ca niste romani adevarati ce sunteti.

      • Sorin Ovidiu Vintu says

        Esti atat de profund si convingator in profunzimea ta,incat ma vad obliigat sa recunosc faptul ca, initial, am crezut ca esti unul dintre prostii care simt nevoia sa strige asta in gura mare.

        • brad says

          Prost sau destept nu ti-am zis ca prevad si viitorul ( totusi inca am cosmaruri cand ce urma sa se intample in Romania a depins si de tine la un moment dat ) nu te ajuta scheletele din dulap sa iti retina cineva invataturile, ideal ar fi sa bagi opere de caritate la greu ca ma bufneste rasul cand ma gandesc in ce Romanie ti-ai creat castelul de nisip

  18. Titulescu says

    Reliefat bine “pas cu pas” – strategy – problema e ca are in spate idei de peste ocean combinate in locul de nastere al Dunarii iar confluenta asta amestecata bine cu inteligenta lui Isarescu da un rezultat de FMI dorit, aceeasi conducere prin “noi” fara politicieni de la “voi”, ceva cam ca in Grecia in curind si pe plaiurile mioritice

  19. Gabriela M says

    Mai Simona , dl Isarescu e barbat omnipotent .
    Ma intreb ce treaba ai tu cu trilioanele investitorilor si ce vrei sa faci cu ele ? Cum ai vrea dl.Iohanis sa aduca investitorii ? Trasi ori impinsi ?
    Iar romanii plecati , aia adevarati se vor intoarce acasa intr-o buna zi .
    Si DA ! Dl. Vantu vorbea aici despre modele si papitoi .

    • simona says

      Ai dreptate, domnul Isarescu este si va fi barbat omnipotent, mai ales cand va ajunge guvernatorul comitetului pentru supravegherea macroprudentiala.Iar cand va da “recomandari” guvernului, evident dupa ce se va consulta cu comitetul, va incepe scandalul…Domnia Sa va fi intre ciocan si nicovala, ciocanul fiind cerintele din UE prin presedintelui CERS, nicovala fiind guvernul Romaniei.Asa ca domnul Isarescu va face dovada patriotismului sau in aceasta pozitie ingrata.Punem totul in mana unui om, daca maine omul are o cadere nervoasa ne ducem dracului cu totii.Sa ne rugam pentru sanatatea dumnealui si sa speram ca o putere atat de mare nu-i va suci mintile.

  20. adrian says

    Domnule Vântu, făcând o mică paranteză, vă mărturisesc că de când v-am văzut prima oară ieșind in spaţiul virtual și împărtășindu-ne ideile dvs. (idei 100% corecte, de altfel) m-am tot întrebat care este adevaratul mesaj, interesul ascuns. E drept, n-am găsit vreunul până acum, deci voi continua să vă urmăresc cu interes. :)
    Problema adevărată a românilor e că sunt îndobitociţi de-a dreptul. Și oricâte le-ai spune și arăta, nu vor face nimic, rămânând în continuare resemnaţi, gândind că sunt prea mici ca să schimbe ceva. În România încă este paradisul “băieţilor deștepti” și mă îndoiesc că acest lucru se va schimba prea curând.
    Românului i se arată legea în faţă unde scrie ce drepturi are și refuză s-o citească, darămite s-o mai și înţeleagă.
    Generaţia lu’ “N-AM”… Că bine aţi spus-o…

    • Sorin Ovidiu Vintu says

      Acumularile cantitative, vor produce in mod inerent si saltul calitativ, asa cum ne invata dialectica. Important este sa directionezi acel salt.
      Sper ca v-ati clarificat cu sensul demersului meu

  21. says

    La Braila, la tanti Elvira si la restaurant la Malagamba. Frumoasa tara anilor 30 dar pacat ca nu toti romanii se regaseau in ea. In schimb aveam ganditori mari.
    Ma abtin in cazul lui Isarescu si al lui Constantinescu dar cu siguranta Iliescu este singurul care face legitim PSD-ul si aduce voturiile a peste 60-70 la suta din electori, Nastase a fost si sper ca va fi un mare om de stat si Tiriac este un model de om de afaceri. Pacat ca statul militarizat, dupa modelul lui oprea vrea sa suprime orice initiativa privata, orice gand si orice proiect mare romanesc. Are o singura ideologie si in singur tel – acela al parteneriatului de securitate si al conservatorii functiilor primite de la diplomatia de aeroport a US.

    • says

      Funny asta cu Tiriac …foarte apropiat de ” bufnita”….altfel un ratat care a venit in tara cu 70 K usd ….exilat de RFG care l-a prins cu matza in sac si i-a dat interdiuctie ( singurul care de fapt nu a facut puscarie din tot grupul – cam las de fel din ce se pare).
      In afara de pistolari si alte modele de cowboy, Romania nu a dezvoltat nimic altceva.
      Problema e ca pe afara aia trag cu lasere si noi tot la pistoale am ramas.
      Va rog sa va educati in ale tragerii si alte banditisme de genu, alfel nu avem nici o sansa de supravietuire ca specie mioritica.

      Sorine ….esti inca un antrenor dibace …arata-le cum se face …te pup si promit sa-ti aduc o foarfeca pentru freza aia smechera …trebuie aranjata cumva …:)

      Succes

  22. a.ganciu says

    Din ultima propozitie ,intelegem ca SOV considera perioada interbelica drept cea mai buna din istoria tarii si in mod implicit, se poate concluziona ca modelul sau de conducator este regele Carol al II-lea ( un tip inteligent, cult, bun organizator dar si corupt si vicios).
    Anii ‘ 30 au reprezentat inceputul perioadei de industrializare accelerata a Romaniei punandu-se accent pe dezvoltarea industriilor: metalurgica, miniera si a materialelor necesare armatei. Sursele de finantare ale industriei erau :
    1. Statul in calitate de consumator ai marfurilor produse de marii industriasi romani : Malaxa, Ausnit, Mociornita etc .Majorarile la comenzile statului variau fata de pretul de cost intre 250 % si 1200 % deci un adevarat jaf in banii contribuabililor insa asta a dus la o dezvoltare f rapida a marii industrii ;
    2. Banca Nationala a Romaniei care a plasat sume masive in industria grea prin intermediul Soc. de Credit Industrial pe care o patrona;
    3. Reinvestirea profiturilor uriase obtinute datorita sistemului protectionist excesiv de care se bucurau marii industriasi , in economia locala. Pe de alta parte, atunci era descurajata scoaterea banilor din tara printr-un impozit apreciat ca fiind f mare, numit ” prima valutara”;
    4. Capitaluri private romanesti investite indeosebi in intreprinderile sprijinite de stat , fie in calitate de investitor ,fie in calitate de consumator;
    5. Capitalul strain ce isi avea originea in sumele mari de lei provenite din importul de marfuri straine in RO, blocate in tara din cauza restructiilor valutare impuse de BNR .Aceste fonduri au fost investite in industria autohtona, cu siguranta marilor beneficii pe care le dovedeau bilanturile anuale ale intreprinderilor ce lucrau indeosebi pentru stat ;
    Nici agricultura nu a fost neglijata astfel ca statul a infiintat Banca pentru Investitii in Agricultura care acorda credite taranilor ce detineau cel putin 5 Ha. in vederea pregatirii culturilor si achizitionarii si cresterii de animale. Totodata, statul se ocupa de valorificarea recoltelor si a animalelor, achitand pe loc proprietarilor contravaloarea acestora.
    In ce priveste joburile la Stat, ele erau bine platite insa destul de putine .In general ,ca sa prinzi un serviciu la Stat trebuia sa te relochezi la mare distanta de casa in regiuni unde numarul persoanelor alfabetizate in lb romana era f redus iar populatia era in general ostila : Basarabia, Cadrilater, zona secuiasca.

    In sfarsit ,rolul lui Carol II ( tipul de conducator dorit de SOV) in dezvoltarea industriei romanesti a fost covarsitor, el insusi fiind mare industrias : avea 35% actiuni la Malaxa, 25 % la I.A.R. , Astra si la Banca de Credit Roman . Mai avea actiuni la soc aurifera Mica , fabrica ” Buhusi” , Soc de Telefoane . Totodata, detinea in proprietate 4 fabrici de zahar in Bucovina , fabrica de bere Azuga si una de sampanie.In plus, primea spaga cuvenita de la Malaxa pentru facilitarea comenzilor de stat.

    Per total era oricum mai bine atunci decat astazi cu toate imperfectiunile celor ce conduceau si atunci. Oricum complicitatile liderilor de atunci cu Germania nazista au impins tara in razboiul al doilea mondial care a pus-o pe butuci. Este important sa cream un model propriu de dezvoltare fara sa mai repetam greselile trecutului. Sa fim optimisti .

  23. brad says

    Ai inceput bine nici nu m-am deranjat sa termin crezusem intr-un final ca ti-ai dat seama … un amalgan de idei fara sfarsit sau inceput … laim

  24. Sorin says

    Referitor la infiintarea Comitetului pentru Suppraveghere Macroprudentiala, cineva atragea atentia:

    “Necesitatea definitivarii satului dictatorial este obligatorie pentru ceea ce este planificat a fi in viitor. Iar pentru asta exemplul de urmat trebuie sa fie chiar Statele Unite ale Americii. SUA si-a definitivat statutul de stat dictatorial in urma cu trei ani si este constant inbunatatit. Spre exemplu pe 13 ianuarie 2015 fiscul american (IRS) anunata lansarea unui serviciu de informatie bancara numit International Data Exchange Service (http://www.zerohedge.com/…/it-begins-irs-launches…), “care impune fiecarei banci din lume a se aseza in pat cu Internal Revenue Service (IRS) pentru ai transmite date confidentiale” in vederea anihilarii, bineinteles, a terorismului si evaziunii fiscale.

    In ultima zi a anului 2011, 31 decembrie, presedintele Obama semneaza National Defense Authorization Act (NDAA). Aceasta lege a insemnat transformarea Statelor Unite ale Americii intr-o crancena dictatura. NDAA-ul autorizeaza ca armata SUA are dreptul de a aresta pe oricine. Pe perioada nedeterminata. Oriunde pe planeta. Fara ca arestarea sa fie justificata. Fara drept la un proces echitabil. Guvernul SUA are dreptul de a face toate acestea in secret. Senatorul John McCain are un scurt raspuns pentru o intrebare a senatorului Rand Paul – https://www.youtube.com/watch?v=aUHh1iqe43w

    Drepturile omului “aparate” si strigate in gura mare de SUA peste tot in lume au incetat de a mai exista tocmai in tara autodeclarata mare aparatoare a drepturilor omului. Drepturile omului pentru SUA sunt “o dreapta lupta” pe deplin justificata asemanatoare cu cea impotriva terorismului. Un exemplu in acest sens este arestarea, ranirea si omorarea repetata a faimosului terorist al-Baghdadi. El a fost ranit in ianuarie 2015 (http://english.alarabiya.net/…/ISIS-leader-wounded-and…), si in noiembrie 2014 (http://www.telegraph.co.uk/…/Islamic-State-leader-Abu…). Arestat in 2007 (http://web.archive.org/…/03/09/iraq.main/index.html…), in 2009 (http://www.huffingtonpost.com/…/baghdad-suicide-bomber…) si in 2012 (http://www.aljazeera.com/…/2012/12/201212214201962755.html). Omorat in 2007 (http://edition.cnn.com/2007/WORLD/meast/05/03/iraq.main/) si de asemenea in 2010 (http://www.reuters.com/…/us-iraq-violence-alqaeda…).

    Justitia a fost asasinata in SUA. Un lucru normal in dictatura. Naivii creduli ca libertatea de exprimare n-a fost inca abolita si vorbesc, actioneaza impotriva nelegiuirilor si nedreptatilor guvernamentale sunt cei care sfarsesc in puscarie.

    Renumitul economist Paul Craig Roberts scrie: “Barrett Brown, Kathy Kelly si Bonny Mahoney sunt genul de oameni care sunt inchisi in America. Ei nu sunt hoti si mincinosi, tortionari, criminali de razboi si ucigai in masa. Ei sunt oameni buni, care protesteaza pasnic impotriva crimelor si nelegiuirilor celor care controleaza guvernul Statelor Unite si politicile sale.

    Sistemul american de justitie ofera suport pentru crimele guvernului. Asta este. Declaratia lui Brown arata cum functioneaza sistemul. Guvernul aduce acuzatii false importiva ta sau acuzatii care nu sunt ilegale in temeiul legislativ. Asadar, procurorii inventeaza noi interpretari ale legilor si judecatorii accepta legislatia impusa de procuror”.

    Pare cunoscut ?”

  25. pic says

    Nastase om de stat ?
    Poate in tinerete acum el este o jigodie care a bagat tara asta in rahat pana in gat si mai are tupeul sa intrebe public ‘ce am furat baaa?’
    Un idiot care nu a inteles nimic dim toate cartile pe care lea citit

  26. Sorin says

    La multi ani pentru Gratiela!
    Va doresc mult spor, sens, energie si inspiratie in tot ceea ce faceti.

  27. simona says

    De ce trebuia sa-i mai puna in spate inca o greutate domnului Isarescu?Este guvernatorul BNR, are destula treaba acolo.Nu mai avem si alte capete luminate in tara asta, profi universitari cu doctorate care sa-si dea si ei cu parerea despre prudenta in macroproductie?Cat despre Iohannis, inca are credit, dar am dori sa se miste mai repede, ca imbatranim pana face lucrul ala bine, pas cu pas, daca se poate sa bage viteza.Sa aduca investitorii aia cu trilioanele lor, ca mana de lucru calificata mai gasim noi prin tara.Nu mai visati sa se intoaca romanii din strainatate, au dat de trai bun si normal pe acolo, ar fi si fraieri sa se intoarca, doar au luat calea pribegiei de rau, nu de bine.As vrea sa fiu si eu asa optimista ca dumneavoastra, e soare, e vara, e ziua sotiei, la multi ani doamnei, dar din pacate se apropie toamna, iarna, cod rosu de frig…Brrrr…