Capitolul 40 – Câteva informații utile

lacomie

Cu pași repezi și plini de voioșie, alegerile parlamentare sunt pe cale să ajungă la ușile partidelor politice, a televiziunilor, a societății civile, a ceea ce a mai rămas din clasa de business, a țăranilor, a trăitorilor din mahalalele marilor și micilor orașe și a țiganilor. Toată lumea își freacă nerăbdătoare mâinile în așteptarea marelui eveniment.

P.S.D. speră că împreună cu sateliții lui să facă pachetul majoritar, să rupă gâturile instituțiilor de forță și să-și umple iarăși buzunarele golite de anii de opoziție și de hăituiala barbară declanșată împotriva lor, chiar și atunci când aveau guvernarea, de către colegul lor cu nume și caracteristici de porc, care nu-i lăsa să se apropie de nici un contract cu statul fără a le lua o pincă uriașă pentru sine și, după cum le spunea el, pentru “Marele Premier” V. V. Ponta.

PNL-iștii speră ca PSD-iștii să nu facă pachetul majoritar și, prin artificiul ilegal și imoral impus de Băsescu și consfințit de Curtea Constituțională, să pună mâna pe guvernare cu un guvern minoritar, pentru a se bucura împreună cu acoliții lor de bănuții obținuți cu atâtea sacrificii din țuțuroaiele puterii.

Televiziunile visează la rândul lor la bugete frumușele de publicitate (după opinia mea, degeaba) și la creșterea puterii lor în fața unor politicieni de doi bani, pentru simpla satisfacție de a-și hrăni orgoliul, căci, în situația de azi, nu poate fi vorba de alte beneficii.

Pentru societatea civilă este momentul să arate cât de integră și necesară este ea și, cine știe, dacă o suge cu dedicație și devotament poate ajunge și ea pe la Bruxelles, pe un post de europarlamentar cu jde mii de euro lunar, așa cum a ajuns, de exemplu, colegul lor Traian Ungureanu, un  “intelectual” fără operă, cu o meclă plină de coșuri purulente dar cu o gură extrem de încăpătoare, care reusește să absoarbă secrețiile din pustulele evocate.

Cât despre mahalagii și țigani, ăștia speră din toată inima că partidele vor reuși să înșele cumva vigilența “organelor” și să-i plătească în vreun fel pentru loialitatea si aderarea lor la cauza nobilă a sfintelor idealuri pe care atât PSD-iștii cât și PNL-iștii le poartă-n cuget și-n simțiri.

Micul mănunchi de afaceriști rămași visează încă la vremurile bune de pe timpul lui Năstase sau Tăriceanu, când puteau să-și facă afacerile fără frica S.R.I-ului sau a vreunui zapciu de tip Ghiță, care să le fure sau să le dijmuiască afacerile cu sprijinul nemijlocit al unui Coldea sau Maior.

Singurii care au inteligența să-și dea seama că alegerile care vor veni nu vor schimba nimic sunteți voi, generația “Facebook”, generația “N-am”, înjurați și urâți de masa uriașă de impostori și canalii care vă sufocă viața, care pe tot parcursul existenței voastre v-au inhibat dezvoltarea morală și acum vă acuză de lipsă de bun simț pentru modul în care vă adresați. Tocmai voi v-ați dat seama de inutilitatea și futilitatea acestei farse care se cheamă “Democrația Românească”. Voi nu așteptați nimic, nu sperați nimic, dar nici nu faceți nimic, în ciuda faptului că tocmai tinerețea voastră este cel mai puternic catalizator pentru schimbarea stării de fapt. Iar pentru a schimba cu adevărat, trebuie să afli cum funcționează lucrurile dincolo de minciunile pe care le auzi zilnic pe aproape toate canalele media.

Astăzi vă voi arăta cum funcționează partidele politice în alegeri și cum sunteți manipulați pe problemele sensibile atunci când ele apar, ilustrându-le cu două studii de caz: Ponta-Ghiță-Blair și poza ambasadorului american apărută pe Facebook.

Partidele în alegeri

Partidele politice reprezintă pilonul de bază al unei societați de tip democratic. De buna funcționare a partidului depinde buna funcționare a parlamentului, în final, a societății. Funcționalitatea lui se vede mai ales în alegeri, fie ele locale sau parlamentare, și se măsoară în numărul de voturi obținute precum și în calitatea celor propuși pe diferite liste.

Structura de putere

Avem de a face cu o structură de tip piramidal, la baza ei stând primarii, apoi șefii organizațiilor locale iar în vârf, președintele. Acolo unde partidul este inteligent condus, între șefii organizațiilor locale și lider, există un grup de playeri alcătuit din oameni inteligenți și charismatici, făcători de jocuri atât în interiorul cât și în exteriorul partidului. Cu cât acești playeri erau mai puternici, cu atât partidul era mai puternic și liderul, care avea rolul de playmaker (cel care face jocul cu adevărat), mai important. Exemplul cel mai concludent este cel al lui Ion Iliescu, care a permis și a protejat apariția unui astfel de grup, prin persoane de un calibru incontestabil: A. Năstase, D.I. Popescu, Miron Mitrea, V. Hrebenciuc…, copiat ca model și de către P. Roman, care a promovat grupul cu o puternică aromă SIE : T. Băsescu, A. Sasu, Bogdan Baltazar, Berceanu, Videanu, Duvăz…

După pensionarea celor doi, cei care au urmat, din lăcomie în cazul lui Năstase și din prostie în cazul lui Băsescu, playerii din aceste partide au fost martelați, demonizați și înlocuiți de celebri combinatori care nu aveau nimic de a face cu viața de partid, C. Bobic, Al. Bitner, Ad. Petrache sau inegalabilul consort Cocoș.

În acest mod structura reală de putere din interiorul partidelor s-a mutat în afara lor, ele fiind conduse de facto de combinatorii pe care i-am enumerat. Lăcomia lui Năstase s-a propagat cu viteza fulgerului în capul tuturor liderilor partidelor importante din timpul lui și după. Nu discut aici de lăcomia financiară ci de cea a puterii. Toți și-au dorit puteri absolute, fără să realizeze că fiecare player căzut amputa și o parte din puterea absolută pe care și-o doreau, ajungând să rămână de unul singur în fața dușmanilor din interiorul sau exteriorul partidului. Același lucru s-a întâmplat și cu V. V. Ponta care, mânat de aceeași lăcomie, de putere absolută, i-a îndepărtat pe micuții playeri pe care îi mai avea partidul și a transferat acest rol marelui său prieten S. Ghiță, fără să știe că acesta fusese de fapt plantat lângă el de către structurile operative ale SRI (conform unor informații apărute în presă) cu rolul de a-l corupe, monitoriza și înregistra și, urmare a relației astfel create, să aibă acces și la alte personalități ale partidului, în același scop. Dincolo de misiunea cu care fusese investit, Ghiță era mânat de o foame infinită de bani și de o teamă paranoică de pușcărie. Știa că mai devreme sau mai târziu, în ciuda disimulării proprietății, prin vânzări fictive, furturile masive din banii statului vor ieși la iveală și coșmarul va începe. De aceea avea nevoie ca de aer de protecția pe care i-ar fi oferit-o parlamentul. În general, propunerile pentru candidați sunt făcute de organizațiile județene ale partidelor și validate de către președinții acestora. Sunt cazuri în care președintele are niște obligații personale și atunci îsi impune proprii candidați pe listele diverselor județe. Însă, chiar dacă are puterea să impună pe cine vrea el și unde vrea el, tot are nevoie de niște argumente pentru a face hapul mai ușor de înghițit. Iar cel mai ades invocat argument este cel financiar:
– Dom’le! Ia uite câți bani a dat ăsta la partid, își argumentează decizia președintele în fața organizației județene.

Așa se explică faptul că, în ciuda relațiilor extrem de apropiate, Ghiță și-a plătit intrarea în parlament, finanțând printre altele și operațiuni de imagine pentru Ponta, care era liderul partidului. Vă amintesc faptul că, pentru o faptă similar, Ion Nicolae, care a finanțat niște cercetări de piață pentru Mircea Geoană, a fost condamnat printr-o sentință privativă de libertate. Ieșirile isterice împotriva DNA și în favoarea lui Ponta și a lui Ghiță arată fie o necunoaștere impardonabilă a presei despre cum se fac listele și finanțările partidelor în campaniile electorale, fie o ură incomensurabilă la adresa celor care le-au băgat patronii la pușcărie și care o face să cauționeze niște derbedei.

Plăcinta americană

Prezentarea întâmplărilor cu cei doi ambasadori americani ca fiind niște naivități sau gafe făcute din neatenție nu este altceva decât o manipulare. Și nici măcar nu este comandată de către aceștia ci este făcută din slugărnicie de către cei care cred că vor fi arhivați drept iubitori de americani iar cândva, undeva, profiturile pe diverse planuri vor începe să curgă valuri, valuri. Chiar dacă în țări ca Republica Moldova sau România sunt trimiși ambasadori de la periferia diplomației americane, să nu vă imaginați nici măcar o clipă că aparițiile lor publice sau mesajele pe care le dau sunt impulsuri de moment generate de starea de spirit mai bună sau mai proastă. La fiecare declarație publică ambasadorul își pune de acord discursul sau răspunsurile la întrebările delicate care i se pun cu cineva de la departamentul de stat american specializat în problemele zonei respective. Astfel, declarația ambasadorului american din Republica Moldova arată continuarea unui joc la două capete cu Federația Rusă și cu Germania, în care atât noi cât și moldovenii suntem piese de schimb sau de sacrificiu. Parte a aceluiași joc este și fotografia celebră de acum a ambasadorului Klemm cu iredentiștii maghiari și steagul. Conform protocoalelor oricărei ambasade, atunci când are loc un eveniment la care participă ambasadorul acestuia, se pune la dispoziție întreaga desfășurare punct cu punct, fișele persoanelor cu care urmează să interacționeze, tipul de mesaj pe care să-l transmită, participarea la evenimentul în sine constituind și el un mesaj. Deci domnul Klemm știa foarte bine cu cine și cu ce se pozează, astea făcând practic parte din mesaj. Explicațiile date ulterior au fost doar de pură complezență.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 24 COMENTARII
  1. Simonetta says

    Citesc in postare si . Oare vor disparea toti? Spre ce se indreapta chestia asta? Scriu de la niste mii de km.distanta si as vrea sa stiu daca vin in vacanta, unde gasesc, in tara, rosii neinjectate cu beton armat, usturoi nechinezesc, ciuperci neingrasate cu chestia aceea, lapte cu gust normal, etc. Am vazut ca acum cateva luni, bietii fermieri romani aruncau laptele pe strada, drept protest. Citesc despre evaziuni fiscale facute de mici comercianti, dar si despre femeie care face puscarie 3 ani ca a luat o paine si salam din supermarket. Citesc despre 2ani si ceva puscarie dl X si confiscare niste milioane care nu se stie daca vor fi gasite. Dl. Vantu, de ce nu ati fost inspirat sa dati masterat, doctorat, etc in teologie, sau sa va calugariti, pt.ca, am auzit (ceea ce nu cred) ca unii vor putea face asta si vor ispasi pedeapsa retrasi intr-o chilie. Sincer, increderea in Sfanta biserica ortodoxa si respectul pe care il am pentru religia in care m-am nascut, ma impiedica sa cred clevetirile oamenilor. Cred insa ca merita incercat, din moment ce unii o fac.
    Totusi, spre ce se indreapta Romania? O sa mai gasesc micul magazin alimentar privat, micul afacerist nediscreditat si marul cu gust di copilarie?

  2. Robert Horvath SUA says

    Mult prea stimate semidomn.
    Doresc sa devin corespondentul extern
    Al blogului dumneavoastra.
    Sunt curvar si mistocar.
    Ma ocup de arta
    Subfustanata.
    Deschide
    DEVARTES BLOG
    Ma preocupa ingroparea sistemului mafiot
    O alianta intre securisti si clanurile mafiote.
    ROBERT HORVATH DEVA BLOG.
    Sper sa raman un fel de admirator si mai departe.
    Depinde de raspuns.

  3. Ciuhulescu Carmen says

    Domnule Vantu, sunt un simplu cetatean, imi place sa va citesc pentru ca sunteti un om de spirit, inteligent si carismatic cum recunostea chiar Ioana Maria Vlas la tv. Nu am fost printre cei pagubiti ca sa am ceva cu dv. Chiar sunt constienta de ce face media si m-am “prins” singura de multe din lucrurile descrise de dv mai sus. Consider in acest moment ca nu se va schimba nimic in bine in tara asta si cu siguranta ca nu voi vota, doar voi anula votul. Am mers cu multe sperante la vot o vreme…M-am decis sa va scriu aceste randuri pentru ca simt indignare, ma si mir ca mai pot sa simt asa ceva. Dv tot vorbiti de ce ar trebui facut corect si faceti analize ca un om competent in ale politicii ce sunteti. Un geniu financiar , un om frecventat de multi oameni politici importanti. Tot explicati ce ticalosii si greseli fac politicienii , cine cu cine se iubeste sau se uraste. Domnule Vantu, va acuz de un lucru: de faptul ca v-ati dat mana cu Basescu si l-ati chemat pe Geoana la dv inainte de confruntare pt alegerile prezidentiale. Puteti sa spuneti ca a fost o manevra desteapta? La ce v-a folosit? iar putere, iar bani? ca vad ca ii acuzati pe altii. Ziceti de Basescu ca e prost, ceilalti ticalosi cu totii. Puteti sa-mi oferiti o explicatie simpla sau una savanta, nu are importanta, pentru ca nu aveti cum sa ma convingeti ca n-a fost o ticalosie. Si apoi ati mers si la puscarie. Vi se pare ca ati fost inteligent? Nu aveati destula putere si destui bani?! Da stiu, va veti gandi ca sunt pusa de cineva cu un interes de m-am apucat sa va scriu. Ei uite ca sunt un om oarecare. In seara aceea a cazut cerul pe mine cand Basescu i-a pus intrebarea lui Geoana, care intre noi fie, chiar e prostanac, ca doar nu credeti ca imi convenea sa fie presedinte. Ce sa mai spun ? Imi inchipui ca oricum nu va misca nimic As fi curioasa ce slabiciuni poate avea o persoana ca dv, ma refer bineinteles la cele de ordin spiritual. Probabil ca urati oamenii in general. Cred ca asta ar explica totul. E vai de capul dv. !!!! Cu respect, voi continua sa va citesc.

  4. constructor boxe marmura (oribile!!!)-delta says

    Bna ziua.
    M-am decis greu sa ma dresez dumneavoastra.
    Dar dorinta de a afla adevarul m-a determinat sa o fac.
    In urma unui dialog cu D.T. (afirmatia lui :”fost partener si prieten”) in care mi-au fost adresate cuvinte demne de cele mai joase calificari posibile, menite a rusina la propriu si cel mai josnic boschetar, mi-a comunicat ca norocul nereusitei ofertei mele a constat in faptul ca am scapat de actiunea dumnevaostra de maxim extrem negativ posibil.
    Intrebarea este: in cadrul intalnirilor cu dumneavoastra v-am gresit cu ceva prin atitudine sau modul de adresare?
    In caz pozitiv va rog sa aceptati cele mai sincere scuze . Daca s-a intamplat acsa ceva a fost doar din pura neatentie.
    Precum v-am spus pentru atitudinea prin care m-ati tratat in cadrul intalnirilori nu pot decat sa va respect sincer. Restul nu ma intereseaza.
    De aici si nedumerirea mea in afirmatia facuta de D.T. din care rezulta etrema mare nemultumire la adresa mea.

  5. Luca Valeriu says

    Asteptam sa aflam si opinia dumneavoastra despre ce se intampla in momentul de fata in tara, atata valma in jurul lui Oprea si din nou oameni iesiti in strada.

  6. Titulescu says

    Poza cu steagul a fost capcana pe care nu a evitat-o. Sereistu de servici i-a plantat pe baieti cind trebuie pentru ca avem nevoie sa sara “baietii” maghiari patrioti pe interval ca sa le fie mincati ficatii. Cam asta era subiectu pozei ca predicatu vine,….curind.

  7. Dan says

    Si uite asa este posibil ca 2018 sa fie jubileul fostei Mari Uniri de la 1918. A fost odata ca niciodata Statul national roman, unitar, suveran si indivizibil.

  8. Clay99 says

    Nea Sorine, esti marfa de marfa de marfa ,:)… Ca celebrul citat din Filantropica. Dar zi ne si cv picanterii cu subiect si predicat….cu parandaraturi si ..jmenuri.

    • Domnul H. says

      Pari genul de om usor de impresionat. Nu zic ca n-ar fi impresionanta informatia prezentata in articol…zic doar ca esti usor de impresionat. Citeste o carte!

  9. Carapcevschi Cristina says

    Bună ziua, domnule SOV,
    Sunt din Republica Moldova și vreau să vă spun că m-a înstristat enorm ambasadorașul SUA de la noi. M-am enervat la culme pe acești BIG BROTHERS care vin și se prefac că ne vreau binele, dar care au menirea doar de a raporta situația ”din regiune”.
    M-a bucurat insă că UNELE oficialități române au venit cu reacții, dar, desigur, mult prea insuficiente…
    Națiunea română și-a uitat trecutul și pare amețită de parfumul englezismelor care au devenit un trend în România.
    Noi, moldovenii, încercăm să scăpăm de rusismele pe care le vorbim după ce ne-au fost impuse cu mare cruzime. Voi, românii vorbiți engleza de bunăvoie, îndocrinați fiind, și nu vă dați seama că veți distruge națiunea română care este rezultatul al primei civilizații europene și care și-a păstrat cultura timp de milenii, în cel mult trei generații.
    SĂ TRĂIȚI BINE!

    • Titulescu says

      Daca tot vrei sa faci un prim pas ar fi indicat sa schimbi numele de carapcev….. cu ceva adevarat romanesc. Fii barbata, ce dreaku

  10. Generatia Inactiva says

    “Voi nu așteptați nimic, nu sperați nimic, dar nici nu faceți nimic, în ciuda faptului că tocmai tinerețea voastră este cel mai puternic catalizator pentru schimbarea stării de fapt.”

    Ba da! Plecam si ne bagam p–a in ia de tara si de neam de comunisti analfabeti si idioti! Am devenit mercenari si apatrizi. Asta este motivul principal pentru care nu facem nimic “pentru tara”. Asteptam ca acesti comunisti analfabeti si hoti ordinari sa moara inecati in mlastina asta plina de rahat. La cat de prosti sunt o vor face razand in hohote. Nu mai e mult. Este doar o chestiune de timp. Nici nu avem de ce sa ne intoarcem ca nu suntem atat de prosti sa platim si reparam/construim ce au stricat si furat altii.

    Tineretea noastra este importanta pentru NOI, motiv pentru care nu vrem sa facem nimic pentru VOI, generatia de ratati si hoti comunisti. Vom sta de-o parte si vom rade in hohote cand se va ajunge la momentul final care nu poate avea avea decat un singur deznodamant: COLAPSUL TOTAL. Pe modelul Greciei. Si aia sunt la fel de comunisti, prosti si corupti si se vede cu ochiul liber unde au ajuns. Niste nenorociti debili mintal care au distrus tara si viitorul copiilor si nepotilor lor pe mai multe generatii. La fel ca romanii.

    Ora adevarului:
    https://logec.ro/europa-de-est-singura-regiune-lumii-care-se-depopuleaza/

    Intelegem foarte bine cum stau lucrurile:
    https://logec.ro/daca-aveti-de-ales-intre-doua-rele-mai-bine-stati-acasa/
    https://nuvotati.wordpress.com/2012/05/03/ce-reprezinta-votul/
    http://reactii.ro/5-mituri-despre-vot/
    http://www.piticigratis.com/2016/06/ghid-electoral-pentru-tineretul-aiurit/
    https://trenduri.blogspot.ro/2014/11/prostii-eroici-mesaj-catre-generatia.html

    Cu idioti, hoti, asistati social si cu sclavi care sa lucreze pentru salariul minim pe economie, in mod sigur veti avea un viitor “luminos”:
    http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/viata-ca-vacanta-308.html
    http://www.piticigratis.com/2014/07/daca-platesti-taxe-esti-prostul-lor/

    “Partidele politice reprezintă pilonul de bază al unei societați de tip democratic.”

    Ha! Ha! Ha! Ce partide? Si ce fel de democratie? Mai generatie de dinozauri dependenti de Tatuc si Clan/Partid… De oameni/cetateni ati auzit pana acum? Daca nu ar fi atat de multi prosti in Romania, acum in mileniul trei, normal ar fi sa avem democratie directa/participativa si fara partide politice. Un bun inceput ar fi modelul din Elvetia sau Islanda.
    Dar cum maimutele majoritare sunt lipsite de discernamant si nu au pic gandire critica…
    https://www.youtube.com/watch?v=IPIqYbvR6yQ

    Veni vivi vici:
    https://pbs.twimg.com/media/CqbPzACWcAACo5k.jpg

    PS. Stiu ca te plictisesti. Aici gasesti cateva carti gratuite care sa te mai aduca putin cu picioarele pe pamant. Traim totusi in mileniul trei, nu in epoca bolsevica:
    http://mises.ro/cuprins/

    • Domnul H. says

      Dragul meu, actiunile(sau daca vrei inactiunea), modul tau de gandire e fundamentat pe sentiment si nicidecum pe ratiune, ceea ce din start te face vulnerabil, te duce in prapastia erorii. Parerea mea e ca esti in eroare.

      In ritmul asta tu o sa te apleci fortat si o sa ti se ridice fustita. In tot acest timp o sa refuzi sa crezi ca durerea de fund nu e de la hemoroizi.

      Parerea mea e ca tu esti in acea faza a vietii tale pe care SOV o numea contestatara…

      …o sa te destepti…daca o sa te destepti…