„Banii n-aduc fericirea.”
Ofer 1.000 de euro celui ce-mi va da numele cretinului care a făcut această afirmație.
Ponta se ține cu ghearele și dinții de funcții, Geoană – un fel de Tăriceanu al P.S.D.-ului – țopăie în jurul borcanului cu miere, sub presiunea dosarelor penale, Blaga se retrage, Predoiu – o mazetă înfuriată – se vede premier, Gorghiu – ilustrarea perfectă a „gospodinei deraiate de la cratiță” – uguie ca o porumbiță dulcică și ineptă tot felul de aiureli pe teme lipsite de orice relevanță, Oprea – supranumit în cercurile noastre „Gabi minte mică” – își negociază deja viitoarea trădare.
În timpul ăsta, totul se năruie de jur împrejurul nostru: șosele, case, familii, industrii.
Nimeni nu înțelege nimic, nicio idee nu străbate creierul românesc.
Unde am fost știm, unde suntem habar n-avem, unde ne ducem nu ne interesează.
Haosul, furia mocnită și ura sunt realitățile majorității locuitorilor de la orașe.
CELE DOUĂ REPUBLICI:
În acest context, v-am propus:
1. Un proiect politic – Republica Prezidențială
2. Un proiect economic – Republica Rezidentială (construcția unui număr de 150.000 de locuințe gata mobilate, închiriate la prețuri între 10 și 20 de euro lunar).
Proiectul politic sugera să-i încredințați puterea pe o perioadă de șase ani unui singur om. V-am dezvăluit mecanismele prin care sunteți furați, mințiți, umiliți de clasa politică și de afaceriștii la care aceasta este racordată. Soluția propusă nu anulează corupția, dar o diminuează sever și dă posibilitatea executării unui proiect economic cap-coadă.
Proiectul economic creează câteva zeci de mii de locuri de muncă, rezolvă situații sociale dramatice, deblochează sume mari de bani din bugetele familiale, sume care pot fi direcționate în alte zone esențiale, precum educația, cultura, sănătatea.
Acest proiect alăturat măsurilor clasice de relaxare fiscală, împreună cu proiectul politic vor transforma atât România, cât și viața voastră în niște zone respirabile.
Idei premergătoare:
(Inspirate de discuția cu un prieten de gânduri).
Republica Rezidențială își propune să reprezinte un program de lucrări publice care să îmbine rațiunile de eficiență economică cu cele de justiție socială. Designul acestuia va putea fi perfecționat astfel încât între aceste două seturi de motivații să nu se instaleze conflicte ireconciliabile, ci acestea să poată fi digerate, adoptate de contribuabilii reali, dezamăgiți de tensiunea istorică dintre presiunea fiscală generală și alocările publice aferente, pe de o parte, și ineficiențele și inechitățile din nivelul de trai, pe de altă.
Concepția acestui program public trebuie să aibă în vedere neinstalarea unor efecte de dependență în economie (la nivelul gospodăriilor și agenților economici beneficiari), cumulat cu obținerea unor consecințe inverse polarizării sociale (multe dintre fondurile publice au devenit pietre de temelie ale unor uriașe averi private). Mobilul programului este de a oferi un impuls atent definit și dozat deopotrivă sub aspectul criteriilor de eligibilitate, precum și al duratei. El va viza categorii critice în dinamica socială/demografică/profesională (ne putem gândi la tineri medici, profesori, dar și alte categorii productive , dar slab salarizate în primii ani de viață activă).
- Republica Rezidențială își propune să reprezinte un program de lucrări publice care să îmbine rațiunile de eficiență economică cu cele de justiție socială. Designul acestuia va putea fi perfecționat astfel încât între aceste două seturi de motivații să nu se instaleze conflicte ireconciliabile, ci acestea să poată fi digerate, adoptate de contribuabilii reali, dezamăgiți de tensiunea istorică dintre presiunea fiscală generală și alocările publice aferente, pe de o parte, și ineficiențele și inechitățile din nivelul de trai, pe de altă.
- Concepția acestui program public trebuie să aibă în vedere neinstalarea unor efecte de dependență în economie (la nivelul gospodăriilor și agenților economici beneficiari), cumulat cu obținerea unor consecințe inverse polarizării sociale (multe dintre fondurile publice au devenit pietre de temelie ale unor uriașe averi private). Mobilul programului este de a oferi un impuls atent definit și dozat deopotrivă sub aspectul criteriilor de eligibilitate, precum și al duratei. El va viza categorii critice în dinamica socială/demografică/profesională (ne putem gândi la tineri medici, profesori, dar și alte categorii productive , dar slab salarizate în primii ani de viață activă).
- În România zilelor noastre, o locuință apare pentru o bună parte a populației, mai ales pentru cea aflată la „început de drum” atât în viața activă, cât și în cea familială, ca o servitute sau un fetiș, iar nu ca un facilitator, un reazem al devenirii profesionale și personale. Excesele înregistrate de politica de creditare, dar și comportamentele investiționale furibunde alimentate în zona imobiliarelor au creat (și) în România un boom imobiliar pervers, populat de „locuințele-capcană” în locul „locuințelor-cămin”.
- Programul nu presupune folosirea unor volume scandaloase de resurse publice și nu adaugă presiune nici pe zona de fiscalitate, nici pe îndatorare, ci propune o disciplină a costurilor, cu păstrarea stimulentelor de piață pentru cei angrenați („preturi corecte”, la niveluri de piață, remuneratorii pentru întreprinzători și pentru angajații implicați).
- Programul va putea conduce la autoselectarea, prin prețurile decente vehiculate, dar și prin transparența realizării fiecărei componente până la definitivarea și livrarea către beneficiari a fondului locativ prevăzut, a „partenerilor sociali”, adică agenții economici, de bună-credință din piață. El nu va putea să fie atractiv pentru cei obișnuiți să „dreneze” resursele publice, participând la realizarea unor proiecte de lucrări publice supra-facturate, în care sub-licitează la capitolele calitate și punctualitate.
- Fără a propune un impact teatral în economie, dar și fără a induce o povară fiscală inutilă, programul, cu un design bine definit și atent implementat, poate reprezenta un model de „bune practici”, de „bună guvernanță economică”, într-un ambient în care au fost etalate, cu vocalitate, dar fără o vocație dovedită, și democrația, și statul de drept, și economia de piață funcțională, și caracterul social, asistențial, al politicilor publice.
- Programul poate fi alimentat lejer doar dintr-un spor, fie el și mărunt, al colectării fiscale, estimată la cca. 56% în România zilelor noastre (vedetă fiind TVA, cu doar 40%). Cu titlu de digresiune, povestea cu colectarea este o temă grea. Ea se poate realiza prin întețirea poterei fiscale sau prin relaxarea poverii fiscale. A se vedea comparația cu ținta de serviciu a ironiilor românilor: la o cotă de 24%, noi am avut încasări din TVA de 8,47% din PIB, iar bulgarii, la o cotă de numai 20%, au încasat 9,22% din PIB.
- Pentru a fi realmente (nu doar statistic) benefice, programele de lucrări publice și/sau de asistență socială (iar cel propus conjugă ambele dimensiuni) n-ar trebui transformate în obsesii politice, ci ar fi oportun să fie strict elemente marginale de corecție a „neajunsurilor vieții/pieței”. într-o țară în care este căinat (savant) faptul că se strâng la bugetul public venituri de „doar” 32,7% din PIB (din care venituri fiscale 27,5% din PIB), comparativ cu 45,7% (respectiv, 40,5%) în UE și se corelează îngust „intrarea în rândul lumii” cu stoarcerea (fără calificări adecvate) a economiei, ne merităm soarta. O comparație cu noimă a implicării statului în economie, cu resurse extrase din economie, trebuie să privească tabloul utilizărilor, nu doar pe cel al resurselor. Într-o țară în care proiectele de infrastructură sunt realizate la costuri justificabile în condiții sahariene sau arctice, dacă nu la nivel de scoarță selenară, iar ajutoarele sunt vânate mai ceva ca locurile de muncă, discuția despre „prosperitate prin cheltuieli publice” este o caricatură.
- Programul propus își poate augmenta efectele estimate dacă este însoțit de un climat de despovărare fiscală, de decență a cheltuirii banului public, de relaxare a cadrului reglementar și de stabilitate monetară și financiară. Într-un atare mediu, un leu cheltuit de stat poate spera la efecte nete de multiplicare. Altminteri, rămâne doar o distorsiune netă și un balast pentru nivelul de trai.
- Ar fi interesant de comparat această idee cu programe cu țintă similară din alte țări, cu momentele în care au fost implementate și cu efectele produse, dar păstrând în vedere diferențialul de maturitate instituțională (pozitiv sau negativ) față de situația prezentă din România, pentru relevanța învățămintelor trase.
Și câteva cifre seci
(Care vor fi detaliate în documentul anexat, realizat împreună cu un grup de tineri colaboratori)
Cheltuiala netă a statului (în cei cinci ani de construire și amenajare a fondului locativ destinat închirierii) ~ 1,2 miliarde euro (3 miliarde euro, investiție brută – 1,8 miliarde euro, venituri din chirii și din efectul fiscal al programului)
Termen total de recuperare (de la inițierea investiției / începutul lucrărilor) – 15 ani
Randamentul investiției (pe un orizont de 30 de ani, fără actualizare) – 7,2%.
Accesați proiectul de relansare a economiei.
Tiberius says
Felicitari domnule Vantu pentru stradania de a mobiliza cititorii dumneavoastra spre “a face” desi cum era de asteptat multi va contrazic considerand ca vor straluci facand-o ( i-am zis-o eu lui Vantu). Fiti corecti oameni buni ! aici vorbim de un om care a demonstrat prin fapta lucruri cuantificabile si nu unul care a castigat mici batalii in convorbiri pe blog. Desi aveti sansa sa studiati cum functioneaza logica unui om de succes, voi criticati structura textului pierzand esenta mesajului transmis . Asa se moare prost! Pe mine m-a exaltat planul propus prin ideea in sine. Este adevarat ca ochiul critic a identificat mai multe aspecte neacoperite, ca cele descrise de unele comment-uri sau de faptul ca nu se iau in calcul, recapitulatia din devizul de lucrari, elemente legate de slaba calitate a lucrarilor ( ca intr-un contract cu statul “ vezi ANL” ) care implicit vor genera costuri suplimentare ulterioare de intretinere (care desi platite de chiriasi suplimentar chiriei vor genera probleme de realizare) , neincasarile chiriei ulterioare de la locatari (ca asa-i romanul) , probleme generate de neplata utilitatilor si cate alte probleme generate din proiectarea, punerea in functiune si exploatarea proiectului (blocurile vor fi in locatii – orase diferite).
Cu toate acestea cred cu tarie ca desi unii au ales sa critice proiectul, aceeasi oameni, daca si-ar propune, ar identifica si modul cum acest proiect “AR FI FUNCTIONAL”. Dar asta este o boala grea la romani si nu are rost sa dezvolt. Spun doar atat. Am cunoscut oameni care si-au criticat cu atata asprime initiativele proprii incat nu au mai intreprins nimic toata viata.
Concluzionand consider ca proiectul care a fost propus ca si schita poate suporta slefuiri de catre specialisti si cu certitudine poate genera profit printr-un bun management de proiect.
De ce exaltare ?? Ganditi-va cum ar arata economia tarii daca am avea astfel de programe in mai multe domenii: Zootehnie; Agronomie, Legumicultura, Industrializarea produselor rezultate din agribusiness, Managementul proteinei ( FOOD), Industria Pharma, Automotive s.a.m.d Statul aici nu ar trebui decat sa inititieze proiectele si sa-si creeze un organism functional si specializat in monitorizarea acestora.
MINUNATA SI PRACTICA IDEE.
Cred cu tarie ca si un roman ar fi fost capabil sa scoata profit din PETROM sau din fostul CONEL dar… a trebuit sa le dam la UE. Atunci trebuia sa fim CRITICI, dragi romani.
Regret pt coment-ul intarziat dar acum am descoperit blogul.
Cristian says
Va salut, cu respect,
Teoretic suna foarte bine, intr-adevar volumul de munca e mare insa nu sunt prea multe lucruri de reposat decat faptul ca ati fost putin optimist pentru rata inflatiei.
P.s. Lecturez cu placere,
Toate cele bune
Cristian,
Bogdan says
Eu sunt de parere ca primul om care a facut aceasta afirmatie “banii nu aduc fericirea” a fost primul om care a gasit fericirea in bani. Numele individului este “omul bogat”. Din punctul meu de vedere, aceste cuvinte au fost rostite in momentul in care omul bogat si-a dat seama de puterea banilor si de usurinta cu care poate cumpara capetele seci. Omul e structurat sa asculte si sa execute ceea ce zic altii; in acelasi timp, de la cele mai mici varste, omul cauta fericirea. Termenul de fericire cuprinde o gama larga de trairi si sentimente. Prin aceste cuvinte, omului de rand ii este exclusa din start ideea ca banii ar fi ceea ce cauta el, cautand toate celelalte solutii nedefinite, dar o exclude pe cea concreta.
sven says
„Banii n-aduc fericirea.”
Ofer 1.000 de euro celui ce-mi va da numele cretinului care a facut aceasta afirmatie.
Ce inseamna oare folklor?
Si sa citam atunci complet:
“Das Geld macht nicht glücklich, es beruhigt nur die Nerven”
Aici nu se mentioneaza ce se intampla daca banii se imputineaza… devii nervos?
Te cuprinde asa, ca un neastampar? Un fel de mancarime de condei?
Dana says
Buna ziua,
In conditiile in care afirmati ca “vom prolifera pentru ca sistemul ne impinge sa ne corupem unul pe altul si sa va prostim pe voi. Va amintiti legenda Hydrei? Cu fiecare cap taiat, ne vor creste alte doua!”, ce ne-ar putea convinge ca un personaj anonim (fara balast politic si riscuri penale), cu un program atragator, pertinent, real(istic), pro-societar, uman, aparent “bazat”, nu este el insusi emanatia ascunsa a acestei Hydre? Si daca norii negri ai indepartarii de la putere migreaza amenintator catre cei care au functionat “in raport cu societatea ca un aspirator de mare putere a tuturor resurselor ei”, cum putem oare sa credem ca vor abandona jocul fara o lupta furibunda? Chiar daca sunt acum aparent razletiti, perspectiva pierderii osului este o miza muuult prea mare ca sa nu gaseasca resursele necesare pentru a identifica o “papusa”, un real candidat manciurian… Ma amuz gandindu-ma la trainingurile la care va fi supus respectivul. Pentru ca, desi in ochii nostri naivi va trece drept un individ independent si curat, in realitate va fi o marioneta rotita si invartita dupa placul unui cerc. Si proiectele, minunea statului prezidential, se vor narui. Cine preia puterea nu are cum sa faca asta fara o sustinere enorma. Nu vad mecanismul capabil sa indeparteze riscul coruperii a priori.
mircea says
Dumnezeu a creat această vorbă. cine spune ca lipsa banilor fac un rău mai mare, înseamnă ca e sărac cu duhul. Bogăția nu constă in bani. Look at yourself mister Vântu. Are you happy? Eu sper ca da. nu meriți sa fii inchis. Motivul este simplu.. ai furat doar bani. Nu ai omorât oameni. Cel puțin pana la proba contrarie. Nu mai spune ca meritai ani de pușcărie. Dumnezeu nu dă ani de pușcărie. Oameni care se cred trimiși ai lui Dumnezeu fac asta. sau ma rog.. reprezentanți. Legea cica trebuie sa fie in spiritul creștin. Nu merg la biserică si nu tin posturi sau canoane. Nu am nevoie si oricum sunt vegan. Cred in Dumnezeu. El trăiește in noi toți. Ne-a lasat liberi in mama natură. nu ne-a dat el bani. Nu ne-a facut țări. Nu ne-a invrajbit la războaie. Noi singuri am creat toate astea si am inventat tot felul de trucuri pentru a avea putere. dar ce nu știu in general oamenii e ca toți suntem egali și puterea nu există decât uniți și nu cu forța. Altă putere nu există si noi oamenii nu am fost zamisliți sa ne omorâm între noi, animale si nici Mama natură. Nu ma supără sa aud ca ati furat bani dumneavoastră sau oricare altul, fie el la “putere” sau nu. Sunt doar bani si nu in asta constă destinul nostru. Chiar mi-as dorii sa ii fure cineva pe toți sa scăpăm de porcăria asta care se numește Economie ca nu e in folosul omenirii. iar delimitarea la țări ca patriotism mi se pare deasemenea o tâmpenie. 2 natiuni isi dau război in alte țări. Nu ar trebui sa existe țări in primul rand, decat ca localizare geografică. Cine vrea sa se sinucidă luptand in războiul altora nu are decât. Eu mi-as da viața numai pt a salva o altă viață nu niste interese.
Sorin says
Ghaddafi a avut un program similar (mii de apartamente mobilate pentru functionarii guvernamentali), insa “pulimea” nu l-a apreciat. Dimpotriva, cu sprijinul benevolent al americanilor, l-au linsat pe Ghadaffi si au construit o noua Libie, de care se bucura in prezent. Perosnal sunt convins ca noile conditii din Libia ajuta populatia acestei tari sa evolueze mai rapid (din punct de vedere experiential) decat conditiile pe care a vrut sa le creeze Ghaddafi.
Concluzia, daca populatia nu este educata, nu poti realiza nimic viabil.
Un alt exemplu in acest sens, dar la o alta scara: in orasul meu primaria a incestit bani grei in constuirea unui miniparc dotat cu cele mai bune aparate de gimnastica in aer liber pentru adulti, pe care si le putea permite. In nici 4 luni, jumatate din ele sunt distruse, urmand probabil ca in inca 4 luni si cealalta jumatate sa “fie rezolvata”. Concluzia, investitiile trebuie sa fie in acord cu nivelul de evolutie al grupului tinta carora li se adreseaza.
Nu vreau sa fiu negativist, doar prezint o realitate asa cum o vad eu.
Prioritatea dupa parerea mea este investitia in educatie; o educatie reala, nu formala.
Lex says
“Banii n-aduc fericirea doar o cumpara gata facuta”!
Valentin says
Banii n-aduc fericirea..a spus-o chiar SOV,intr-o zi cand avea 500 de milioane usd.In urma cu 3 zile,era la fel de fericit,desi avea 495 de milioane usd.
Nu ma faceti nefericit?
Deformatorul de opinie says
Sigur stii cine a spus……..
“Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci daca e vorba, nu bogatia ci linistea colibei tale te face fericit”
Ai ceva de comentat???!!!
Andrei says
Primul om de pe planeta care a scos sunete ce pot fi confundate cu un dialect si a avut spiritul de observatie sa remarce ca vecinul sau are mai multe decat el. Mai ales ca dialectul era intr-o faza incipienta si posibil ca ceilalti sa-si fi aratat spre bijuterii cand se refereau la el, – numele sau ar fi fost p….a.
Gabriela M. says
Banii n-aduc fericirea dar…. o intretin . Aiurea , nu ?
GELU says
Interesante calcule domnu’ Vantu.
Trebuie insa sa mai scadeti si cheltuielile ocazionate de administrarea locuintelor, casarea electrocasnicelor si a consumabilelor de prin casa, rezugravirea caselor scarilor, refacerea izolatiei si a subsolurilor etc… (sau si astea dureaza 30 de ani?)!
Si apoi trebuie stabilit clar si fara echivoc statutul acestor locuinte, nu de alta dar apare vreun primar mai “popular” si te pomenesti ca le “vinde” la “niste amarati” intamplator de aceiasi orientare politica (vezi ce s-a intamplat cu ANL-urile.
No offence!!!
Tuica says
frumos proiect dle Vantu, dar permiteti-mi va rog sa adaug ceva:
1. energie regenerabila. Personal, nu as da autorizatie de contruire nici pentru un singur metru patrat pana nu vad o sursa de energie regenerabila: panou fotovoltaic, eoliana, etc;
In Albania si recent si Croatia nu se mai dau autor. de contruire fara ca acea constructie sa aiba sursa proprie de energie. Ideal, sa devina “producator” de energie, nu consumator! Adica, sa produca mai multa energie decat consuma (prin panouri fotovoltaice, prin energie termala, etc). Ce este in plus se duce in sistem, nu se pierde.
2: sau nu apare sau mi-a scapat mie (am citit printre randuri, admit) polistirenul exterior pentru blocuri. Si nu de 5 sau de 10cm (cum pun acum marii “constructori”), ci de 15 sau de 20cm! Pentru ca ulterior, blocurile vor fi certificate energetic si contructorul isi doreste sa primeasca un certificat de tip A, pentru a avea costuri de intretinere cat mai reduse. De ce? Pentru ca discutam de proiecte pe termen lung si foarte lung. In Germania orice proiect imobiliar nou este obligat sa aiba polistiren de 20cm. La noi de ce nu e obligatoriu?
Cu respect!
Florin says
Banii nu aduc fericirea, dar o intretin. Nu are rost sa citam pe cineva..e un adevar general valabil, o axioma.
S. V. says
Acel motto cu siguranta a spus-o un om care nu avea bani !
sorin daniel says
daca fac o analogie,hitler a avut un program foarte vast in domeniul autostrazilor.nu I a apartinut,dar l a dezvoltat.si I a reusit.nu are rost sa deviem .de cine a fost hitler sustinut financiar….idea de pornire era “locuinte-locuri de munca-bani-camin-nu capcana-economie -somaj
imobiliarele facute cu cap merg bine.mai bine si mai sanatos decat in booom.nu stiu daca insumeaza cifra ta vantule.evident nu in sectored stat.nu chirii.dar se misca.cu ce creditare???pai un angajat carefour …e o problema ptr el asa ceva??? :))))nivelul investitorilor asta sa fie????supermarketuri cu salariati “tristi”….670 net salariu???vantule…tu stii d’astea???
intre macro si micro exista niste chestii….daca ca “ceasornicul sa mearga”toate rotitele trebuie sa se invarta.
adrian says
banii nu aduc fericirea insa … e mai placut sa plingi sau sa fii trist intr-un mercedes decit pe o bicicleta
sorin says
Salut domnule Sorin Ovidiu Vantu, purtam acelasi nume mic…oricum, ce vreau eu sa zic e altceva: In 2011 mi-am deschis propria afacere, un magazin mixt, pe atunci aveam 21 de ani, la ceva timp a aparut un mic.ro chiar in apropiere si mi-am facut ganduri negre ca o sa imi strice afacerea, atunci a fost si prima oara cand am auzit de dumneavoastra. Dupa ce magazinul mic.ro a fost terminat si aprovizionat am stiut ca scrie faliment pe el, cum de eu la varsta si experienta mea redusa mi-am dat seama iar dumneavoastra un om de afaceri asa bun nu ati anticipat falimentul?!?! In acel mic.ro erau preturi de benzinarie doar ca nu avea pompe, chiria era foarte ridicata si salariile erau prea generoase.
In cele din urma am falimentat si eu, pe mine ma distrus TVA.ul si platile la pensii,CSA,etc…iar lovitura de gratie a fost un control riguros facut de finante…am incercat sa fiu cat de legal se poate insa birocratia din romania distruge orice speranta.
Ce vreau eu sa subliniez este ca spiritul antrepenorial din Romania este la pamant, oamenii nu vor sa repare ce clasa politica a furat in ultimii 25 de ani, oamenii prefera sa emigreze si sa o ia de la capat intr-o tara normala. Deja in orasul meu toata generatia care are 22-30 de ani sunt plecati in alte tari ori sunt proxeneti…sunt curios peste cativa ani cu cine o sa se mai construiasa in tara asta…
dan says
ce solutii ar fi disponibile pentru persoanele cu credite in valuta ?
Geo says
Money doesn’t always bring happiness. People with $10 million are no happier than people with $9 million
Hobart Brown
teo says
Banii nu aduc fericirea. Dar fiecare vrea să se convingă de asta pe cont propriu. – Zig Ziglar
suzana suzana says
Va spun eu cine a spus prima data “Banii n-aduc fericirea”…este vorba de Martin LUTHER King, cand papa Leon al X-lea a ordonat vanzarea de indulgente, in schimbul unei donatii banesti, prin asta “promitand”/,”oferind” anularea suferintelor din cauza pacatelor. Luther s-a revoltat impotriva acestei practici, afirmand ca Banii n-aduc fericirea, prin bani nu poate fi rascumparata linistea si pacea sufleteasca a enoriasilor. Astept cei 1000 de euro :)))))
I. C. Trandafir says
Cretinul la care va referiti in preambulul postarii, se numeste (sau se numea, nu stiu daca mai traieste) Sasa Georgescu. A fost textierul multor “slagare”, inclusiv al celui din care face parte citatul incriminat cantat de Corina Chiriac prin anii ’70.
Eleonore says
Banii n-aduc fericirea,
Mult mai de-pret e iubirea.
……………………..
gigel says
Aprozarist cu ifose si staif ai fost, si asa ai ramas…..
Stanciu Nicolaer says
Domnule S.O.Vantu ,
Ma intereseaza o garantie bancara pentru un imprumut major pentru pornirea unei afaceri profitabile .
Astept raspuns ,
Stanciu Nicolae
parbrize says
programele de economie in romania merg cam greu sincer sa fiu
teo says
`Banii nu aduc fericirea. Dar fiecare vrea să se convingă de asta pe cont propriu.` – Zig Ziglar
~_Eu_~ says
…Pamflet…_Investind in viitor_!~…prin logica lui Ion Cristoiu_!…dooomnule Sorin Ovidiu Vintu_!, doooomnilor afaceristi mai mici sau mai MARI ai acestei scumpe patrii_~!…Se poate intimpla ca in viata asta la un moment dat soarta noastra dar si a voastra sa o ia pe alt drum decit cel pe care il aveam in mod normal_!..aveti cum totii in spate realizari…cum sa le spun_?..~pe masura_!~..n-locuri de munca create_~..mii si mii de salariati_~!, desigur majoritatea is cu salarii de Mizerie_!, dar asta e o alta poveste_!!!..dar dupa cum spunea_AM viata ne mai joaca si feste_!..iar cind cazi jos de acolo din virfurile inaltului..unde se afla domniile voastre e putin cam naspa ca nu ii spun RAU_~!~!~!_,,,…iar justitia noastra aia mult blamata si demonizata de catre toata lumea si poate pe buna dreptate intr-o oarecare masura, face si ea ceea ce scrie la carte_!_!_,..consecinta fiind pt.unii o intorsatura radicala cu totul neasteptata si total diferita fata de ce era inainte_!..adica drumul spre Bulau_!!!..unde o cu totul alta lume_!,..pt. oamenii de rind e un poate e un pic mai usor si simplu_!~..insa pt, domniile voastre e insa nitel cam GREU..regimul penetenciarelor din minunata noastra tarisoara_!..chiar domnia voastra a-ti amintit aici pe blog de conditiunile de trai de prin puscariile Bucurestene cu al sau minunat gust deloc dulce_~!!~…dar cu toate astea si tinind seama ca la ~DNA~ cozile sunt deja mari si in asteptare, cu toate acestea nimeni dintre domniile voastre domnule ~SOV_et_restul~ nu se gindeste si la un astfel de posibil viitor_!_!_,..putintel Intunecat din pacate_!!!!!_..te culci linistit in pat moale cu puf si caldurica iar miine fara sa stii, ca peste 14-16-18 ore esti primit intr-un nou camin_!,..tot de odihna_!~_!~_!~,..dar numit arest preventiv pt. 29 de zile intr-o prima faza_!~!_…._Eeeee’~iar trebuie sa vo spun voua domnilor milionari in Dolari si Euro ca-ce bine ar fi fost ca o mica infima parte din PIB-ul domniilor voastre care e in bine si buna pastrare in conturi numai de voi stiute s-ar fi directionat catre o investitie mai putin conventionala intr-adevar dar necesara acum in noile vremuri cu DNA-ul facindu-si la fel de~bine~treaba_!,..investitie ce poarta numele de~” Puscarie~=~Privata “~bineinteles_~..~Uraaa~..~sunt convis ca poate unii dintre dvs. va-ti gindit la o asemenea institutiune adiacenta_!,..daarrr_!…va-ti spus in sinea proprie ca mie nu o sa mi se intimple_!~..gresit rationament_!!!..Nuu_?..Ce bine ar fi fost ca o parte din banii cheltuiti cu nemiluita prin cazinouri si alte distractii unele extrem de costisitoare sa ii fi investit intr-o inchisoare privata unde domniile voastre sa se simta aproape ca acasa_!~..ca la un sanatoriu de recuperare~..sau chiar pension_~!~…dar Nuuu_!_Nimeni_EA nu vrea sa investeasca in viitorul cel improbabil asteptind ca de obicei doar ca governul sa faca si sa dreaga_~..govern care bineinteles nu face nimic pe motivul clasic deja, respectiv acela ca nu sunt bani bineinteles_!~……_Continuarea_!..e aceea ca in disperare de cauza cei saltati de DNA si pusi la pastrare in arestul preventiv intr-o prima faza, domniile lor se infioara si intra in angoase de lunga durata care normal produc suferinte de toate felurile_!,..si tot in disperare de cauza ca sa ramina macar in arest la domiciliu, domnii cu pricina incep sa toarne la procurori fel si fel de lucruri, cam toate adevarate majoritatea_!..Sigur unele vor trebui si dovedite cu probe cum ar fi de exemplu faptul ca prea~cinsitul primar al Clujului si fost prim ministru ar fi primit si dinsul un Tain pe masura vremurilor sale de glorie~…Mdaa’_!_E cam groasa treaba atunci daca ajungi sa fii nevoit sa dai pe goarna o asemenea informatiune si altele, si altele_!!!!!_…dar ce nu face sarcu’-omul ca sa isi salveze cumva pielea_~..si e logic intr-un fel_!..Dar ia sa fi avut VOI~do’mnilor inchisoarea voastra privata tot logic_!~!~_…Eeeee~ cu totul alta ar fi fost situatiunea_!~….Dar poate vazind acum cu ochii vostrii ce inseamna sa fii detinut in Romania, poate_!, cine stie_??,..astfel o sa directionati un 0,5 din PIB-ul vostru ce sta~bine~la pastrare prin banci selecte si paradise fiscale si catre ~Minunatul~nostru sistem penetenciar unde e posibil sa intre orisicine indiferent de statutul sau social_!~….._’??’_…Aaalooo~!..domnule Traian Basescu_!~..pe unde mai sunteti_?..,ce mai faceti_???…._!!!!!!!!!!!!!!!!!_..
Petre says
Foarte interesant proiectul. Cum il putem justifica avand in vedere fondul locativ deja existent din timpul ‘epocii de aur’ si scaderea masiva a populatiei ce traieste pe teritoriul Romaniei? Acest proiect ar fi centrat exclusiv pe capitala unde numarul de locuitori e [probabil] inca in crestere?
alecsei says
Din punctul meu de vedere acest proiect este sortit esecului. Calculele sunt nerealiste, eventual statul iese in pierdere. Iar apoi, pt caciteam si alte comentarii…sa spunem ca ar fi realist acest proiect si ca s ar duce la indeplinire…ce facem cu fluctuatia locurilor de munca? Iar apoi ce facem cu firmele antreprenoare….sau mai bine spus cu subantreprenorii pt ca ei sunt baza?! Discutia este extrem extrem de lunga. Proiectul, in sine, mi se pare o idee, sa i spunem, acceptabila, dar momentan nu suntem Suedia!
bogdan says
Usor de zis si cam greu de pus in aplicare in Romania zilelor noastre. Numai bine.
andrea says
opinie scriitor roman de succes in America – PETRU POPESCU
“Dacă fac însă comparația cu America, unde am câștigat din „Almost Adam” aproape patru milioane de dolari în primii doi ani după publicare, banii din România devin mai puțin uluitori, Banul, de fapt, e uluitor numai când nu-l ai. “
bogdan says
Nu conteaza cine a spus aceasta afirmatie, conteaza cine o spune si acum. Cei care nu pot face bani, e o scuzA “motivationala”
Adrian says
Acest studiu merita privit sub 2 aspecte:
1. Ati platit specialisti sa vi-l scrie
2.L-ati scris dvs.
in cazul 1 cred ca v-au inselat.
in cazul 2..e scuzabil…probabil vreti prea mult sa faceti un lucru bun.
Parerea mea este ca nu ar functiona mai bine decat ANL.
Punctrele 7,8,9 …capitolul Concluzii ar fi trebuit sa va spuna ca proiectul este NEREALIZABIL in conditiile actuale..
Locuri de munca ,se creaza iluzia de fericire,apare nevoia de iubire, locuinta,apar copii.si cand familia e inchegata aparte zeul..PROFIT! asta e mersul…DEMOGRAFIA bate ECONOMIA.
3 Mld cheltuiti pentru a asigura locuinte somerilor ?.Nivelul chiriilor nu asigura nici plata intretinerii si administrarii. E o prosteala.!
1 EURO = 4,5 LEI … ADIO! ;)) Ati vazut QE-ul..? 1,2 trilioane tipariti intr-un an ..de tocat nu se toaca in imobiliare decat pe noile criterii care au la baza evaluarea pe criteriile functionalitatii si functiunii.
DE BANII ASTIA MAI BINE FACETI O UNIVERSITATE DE HOTI.. SAU PUSCARII PRIVATE . SUNT MAI FOLOSITOARE SI AJUTATI NISTE OAMENI.
Universitatea de hotie ar fi binevenita.Asta ar ajuta si statul, l-ar intari.Hotii n-ar mai face hotii cretine, ar sti legile,n-ar mai distruge aiurea.ar sti valoarea lucrurilor ..
Puscariile sunt urgent necesare ..dvs stiti mai bine.
Va recomand sa lecturati Meritocratia , o carte scrisa de Primo Laurentiu editura “ANTET”., in cazul in care va framanta …vantul schimbarii.
adrian says
Un adevăr ascuns: cu cât depășești mai mult nivelul acesta de bază în ierarhia nevoilor, cu atât ești mai puțin controlabil și deci manipulabil.
Un alt adevăr ascuns: dacă ai depășit primul nivel de satisfacere a nevoilor și recompensele pe care le cauți sunt exterioare sufletului tău (vezi bani și alte încurajări) cu atât motivația ta internă scade. Cu alte cuvinte accesul la combustibilul universal de la sursa divină care-ți alimentează călătoria îți este deconectat.
Dacă ai nivelul inferior al nevoilor de bază asigurat asta nu înseamnă automat că ești împlinit și fericit. Faptul că ai stabilitate: bani și mijloace de trai nu garantează fericirea. Ai văzut sau poate ai auzit de mulți oameni foarte bogați din puct de vedere material care se simt nefericiți.
Fericirea și împlinirea vin (alt adevăr ascuns) din atribuirea unui sens, un înțeles vieții, unic pentru fiecare dintre noi. Pentru mine este să folosesc coaching-ul ca să-i ajut pe alții să-și descopere propriul sens, să descopere ce-i face fericiți, ce le aduce împlinire să și-o găsească indiferent de circumstanțe. Când ești în contact cu ce te motivează intim, cu sensul pe care-l ai pe pământ, acționezi cu pasiune și ușurință. Ești congruent și aliniat cu cine ești, faci și obții. Banii și abundența sunt doar o consecință a cine ești tu în plin contact cu misiunea ta în această lume.
http://ioannicut.ro/de-ce-banii-nu-aduc-fericirea-adevaruri-ascunse/
George says
Mai exact citatul din limba engleza este acesta: “Money has never made man happy, nor will it, there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants.”
George says
SOV, citatul cu banii care nu aduc fericirea vine de la Benjamin Franklin. Nu vreau sa comentez justetea a ceea ce si scris legat despre aceasta afirmatie, ci doar sa imi trimiti banii pe care i-ai propus pentru ca eu sa iti imbogatesc cultura generala. Voi vedea daca esti sau nu un om de cuvant. Iti pot trimite datele pe un e-mail, daca propunerea nu a fost facuta la misto. Adresa mea de mail o ai in mesaj, am scris-o.
Marius says
Da` taxele de racordare (Enel, gaz, etc), avizele pentru construcţii (primărie, mediu), impozitele ulterioare (primărie, etc) … nu intră în calculul ăsta?
Da` ceva parcări (măcar pentru biciclete) de ce n-aţi pus acolo, că nu toate aşezările din Ro au metrou?
O zi bună şi noroc!
Razvan says
Banul nu te face fericit. Acuma am 50 milioane $ dar am fost la fel de fericit si cand aveam 48 milioane $.
Luisa says
Cu o mica-mare indoiala, domnule Vantu: cum se va putea impaca plata chiriilor acelor locuinte, care depind de locurile de munca FIXE, PERPETUE, cu mobilitatea sau mai bine zis instabilitatea actuala a locurilor de munca la nivel national si global? Pot plati o rata pe 15ani daca stau in acelasi loc, dar daca in orasul meu toate intreprinderile care au o oarecare stabilitate dispar, nu va trebui sa plec in alta parte? Flexibilitatea, din pacate, este punctul nevralgic al romanilor, care au fost invatati sa stea toata viata in acelasi loc, langa o intreprindere-mamut, nu sa se mute cu chirie dintr-un loc in altul…Deci proiectul depinde foarte mult de amploarea si stabilitatea antrepenorilor, care, la randul lor depind de politica “inteligenta” a guvernantilor… Romanii se vor adapta , probabil, in timp , cu voie sau fara… Dar guvernantii?…
Liliana says
Buna ziua,
Nu stiu cine a facut aceasta afirmatie, cu siguranta sunt mai multi cretini care spun acest lucru.
Va transmit cateva citate celebre:
(imi place foarte tare citatul din Bill Gates)
• Dumnezeu este atât de plin de iubire, dacă n-ai nici măcar acel bănuţ, atunci dă un pahar cu apă rece. Ioan Gura de Aur
• Foarte mulţi bani dau femeile pe îmbrăcămintea care le ascunde frumuseţea. Vasile Ghica
• Banul pare a fi principiul fundamental al vieţii, când ai bani, poţi să-ţi permiţi şi alte principii. Valeriu Butulescu
• Poate că negustorii n-au înţeles pictura, dar banii lor au făcut-o să înflorească. Valeriu Butulescu
• Banul este fie stăpânul, fie sclavul acelui ce-l strânge. Quintus Horatiu
• Uneori banii costă prea mult. Ralph Waldo Emerson
• Banii nu au miros. Caesar Vespasianus Augustus
• Atunci când sume mari de bani sunt la mijloc, e bine sa nu te increzi in nimeni. Agatha Christie
• Există un fel de snobism care îi face pe oameni să creadă că pot fi fericiţi fără bani. Albert Camus
• Cine este bogat, cel care e multumit, cine e acela nimeni. Benjamin Franklin
• Banii nu au fost niciodată o mare motivaţie pentru mine, ci doar o modalitate de a ţine scorul. Adevărata placere este sa joci jocul. Donald Trump
• Dacă vrei să ştii ce părere are Dumnezeu despre bani nu trebuie decât sa te uiti la cei cărora le-a dat banii. Dorothy Parker
• Lipsa banilor este rădăcina oricărui rau. George Bernard Shaw
• Poate că bani sunt un lucru rău, dar nici sărăcia nu e mai brează. Eric Linklater
• Răul fundamental, în lume, se datorează faptului că Dumnezeu a creat prea puţini bani. Heinrich Heine
• Când eram tânăr, credeam că banii şi puterea mă vor face fericit, aveam dreptate. Bill Gates
• Lasă-le copiilor tăi destul de mulţi bani astfel incat sa creada ca pot face orice, dar nu atat de multi incat sa nu mai faca nimic Warren Buffett
• Banul este un servitor bun, dar un stăpân rau. Alexander Dumas
• Din tocmeala neînţeleasă, bani dând, rămâi fără casă. Anton Pann
• Dacă banii nu aduc fericirea, daţi-i înapoi. Jules Renard
• Când este vorba de bani, toţi sunt de aceeaşi religie. François-Marie Arouet de Voltaire
• Banii adesea costă prea mult. Ralph Waldo Emerson
• Banii, care reprezintă proza vieţii şi despre care rareori se vorbeşte prin saloane fără scuze, sunt prin efecte şi legi la fel de frumoşi ca şi trandafirii. Ralph Waldo Emerson
• Cu un bănuţ dăruit, poţi cumpăra cerul, nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă întâi trebuie să fi apărut banul, abia pe urmă oamenii de valoare. Valeriu Butulescu
• Iar cel ce va împrumuta bani va avea totdeauna mulţi prieteni. Valeriu Butulescu
• În legendele folclorice ale românilor, nu există nobleţe mai mare decât sa furi banii bogatului şi să-i împarţi, la cârciumă, celor săraci. Valeriu Butulescu
• Banii adesea costă prea mult. Ralph Waldo Emerson
• Jumătate din banii pe care îi dau pe publicitate sunt pierduţi, problema este că nu ştiu care jumătate. John Wanamaker
• Banii îţi permit să nu faci lucrurile care nu îţi plac, cum mie nu prea îmi place să fac nimic, banii îmi sunt foarte folositori. Groucho Marx
• Dacă poţi sa iti numeri banii, nu ai un miliard de dolari. Jean Paul Getty
• Un venit mare este cea mai bună reţetă pentru fericire de care am auzit. Jane Austen
• Un om înţelept trebuie să aibă banii în cap, nu în inimă. Jonathan Swift
• Nu face greşeala să crezi că dacă un om este bogat atunci este neapărat şi deştept. Există foarte multe exemple care dovedesc contrariul. Julius Rosenwald
• Banii sunt barometrul virtuţii unei societăţi. Ayn Rand
• Banii sunt un puternic afrodisiac. Dar florile funcţioneaza aproape la fel. Robert A. Heinlein
• Fă banii Dumnezeul tău şi te vor chinui ca diavolul. Henry Fielding
• Banii sunt totdeauna binecuvântaţi, când îi foloseşti la fapte bune. Gala Galaction
• Of, prosperitate şi bani, muritorii nu au niciodată de ajuns. Aeschylus
• Banii au devenit la fel ca sexul, nu te poţi gândi la nimic altceva dacă nu îi ai şi dacă îi ai te gândeşti numai la ei. James Baldwin
• Banii te ajută să suporţi mai bine sărăcia . Alphonse Allais
• Bani, rotiţe care pun în mişcare roata lumii. Tudor Musatescu
• Deci credeţi că banii sunt sursa tuturor relelor, v-aţi întrebat vreodată care este sursa tuturor banilor? Ayn Rand
• Nu există decât o singură categorie care se gândesc la bani mai mult decât bogaţii, aceştia sunt săracii. Oscar Wilde
• Cât e totul de misterios pentru oamenii bătrâni, şi cât e de limpede totul pentru copii. Lev Nicolai Tolstoi
• Avuţia superfluă nu poate cumpăra decât lucruri superflue, nu ai nevoie de bani ca să cumperi un lucru necesar sufletului. Henry David Thoreau
• Nu este primejdios să faci rău majorităţii oamenilor, cât este să le faci prea mult bine. François de la Rochefoucauld
• Încep să fiu celebru, lumea vine să îmi ceară bani. Jules Renard
• Îmi vine mai uşor să nu cheltuiesc nimic decât să cheltuiesc putin. Jules Renard
• Pentru a dispretui banii trebuie sa-i ai, si chiar multi. Cesare Pavese
• Banii nu sint cel mai important lucru in viata, dar sunt aproape de oxigen pe lista “Lucruri de care avem nevoie”. Hilary Hinton
• Cel care controleaza rezerva de bani a natiunii, controleaza natiunea. James Abram Garfield
• Banul este cea mai sigură piatră de cercare a firii omeneşti. Vasile Alecsandri
• Banii sunt totdeauna binecuvântaţi, când îi foloseşti la fapte bune. Gaius Sallustius Crispus
• Banii nu pot cumpăra dragostea, dar îţi îmbunătăţesc poziţia de a negocia dragostea. Christopher Marlowe
• De ce este acceptat să fii tânăr fără bani şi să fii bătrân fără bani, nu? Tennessee Williams
• Cea mai mare problema a vieţii mele au fost banii. Îţi trebuie o mulţime de bani ca să îţi realizezi visurile. Walt Disney
• Cel care crede că banii rezolvă orice problema poate fi bănuit de faptul că rezolvă orice problemă pentru bani. Benjamin Franklin
• Pentru a fi cu faţa spre bani, unii întorc spatele luminii. Valeriu Butulescu
• Adesea, pentru a-ţi umple buzunarele trebuie să-ţi goleşti sufletul. Valeriu Butulescu
• Am trecut la leul nou, dar am rămas la vechile năravuri. Valeriu Butulescu
• Punga cu bani a dispărut din vocabular, a supravieţuit numai pungăşia. Valeriu Butulescu
• Banul duce la destrămarea imperiilor şi la prăbuşirea cetăţilor. Miron Costin
• Fără bani, onoarea abia dacă este o boală. Jean Racine
• Banii, în lipsa iteligenţei, sunt periculoşi. Napoleon Hill
• Banii nu ne pot face fericiţi, dar ne pot consola atunci când nu suntem. Jacinto Benavente
• Modalitatea de a face bani este aceea de a cumpăra când sângele curge în strada. John Davison Rockefeller
O zi frumoasa!
Florin says
Buna ziua. Foarte interesante calculele si amanuntite. A vrea doar sa adaug ceva. Precizez ca nu sunt specialist, deci e posibil sa gresesc. La toate aceste calcule s-a neglijat disountul care se poate obtine la achizitile en-gros. Vreau sa dau un singur exemplu. O sa ma refer la saltele. Pentru dotarea celor 150.000 de locuinte ar fi nevoie de 300.000 de saltele(G=50.000, A2=100.000, A3=150.000). Cu un pret mediu de 90 euro/saltea rezulta un cost de 27.000.000 euro. Cu un discount de doar 2%(lucrez la o fabrica de saltele IKEA si se poate obtine usor) se face o economie de 540.000. O economie deloc neglijabila si asta la un singur produs.
ciprian says
doar 2% la o comanda de 27k? da cu cine faci afaceri omule? mama calicilor? la o suma asta fara un discount serios nici nu se merita sa bati palma, le aduci din China la jumatate din pret direct!
Irina b. says
Vanzoleala asta miroase a Caragiale de la o posta. De unde tragem concluzia ca asa a fost mereu si asa va fi si de acum inainte. O tragicomedie rrrromaneasca forever. Parol!
Cosmin V. says
„Banii n-aduc fericirea.” este un proverb. Prima scriere cu referire la acest proverb, a aparut in ‘William & Mary College Quarterly’ . Autorul fiind definit ca o secta religioasa, nu ca o persoana. Proverbul a fost folosit in scopuri manipulative, mai exact donatiile catre secta. Pentru a va da totusi un nume, Hobart Brown a spus “Money doesn’t always bring happiness. People with ten million dollars are no happier than people with nine million dollars. ” . Cu stima,
Daniel N. says
Helen Gurley Brown.
Corect?
Lucian says
Cine sa faca toate astea domnule Vantu ? Clasa noastra politica ? Oamenii nostri de la putere ? Din pacate NICIODATA …pentru a se intampla toate acestea in fruntea tarii trebuie sa ajunga un PATRIOT ! Patriot …un cuvant care si-a pierdut intelesul in ultimul sfert de veac… a devenit chiar vetust…
Credeti ca ei nu stiu aceasta teorie simpla si de bun simt ? O stiu ! Dar dupa cum bine ati mai spus si dumneavoastra toate campaniile costa enorm iar acesti bani trebuie sa se intoarca sub o forma sau alta si de aici lantul slabiciunilor… noi ca popor si cu acest gen de conducatori nu putem face decat sali de sport in camp pe care nu le foloseste nimeni…
Brucan cand a spus 20 de ani si l-am injurat de fapt nu a vrut sa ne sperie…dar daca privim in istoria acestei tari vom vedea ca istoria e aceeasi de sute de ani doar personajele sunt altele… domnitorii nostri cand turcii cereau peschesu ei colectau dublu si dadeau vina pe turci… asa ca toate-s vechi si noua toate si sa ne mai vedem pe Fortuna in Delta.
Mihail says
Buna seara.
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra referitoare la cine a spus ,,Banii n-a duc fericirea.” este:
Hobart Ray Brown , cu citatul: ,,Money doesn’t always bring happiness. People with ten million dollars are no happier than people with nine million dollars.”
O seara placuta.
Calimandruc says
“Banii n-aduc fericirea” – Această afirmaţie a fost făcută de oameni de-a lungul timpului în “socializările” lor. Sintagma a fost “finisată” în ultimul timp de semicretinei ca : Dan Ciotoi & Generic, Paraziţii, Maximilian, Nicolae Guţă… şi consacrată de marele…… cu voia dumneavoastră SOV.
PS : Contul meu la Raifeissen Bank este : 0600 13750610
Aştept 1000 de euro.
Ionel says
Nu avem politicieni care sa implementeze un astfel de proiect . Pentru implementarea unui astfel de proiect , politicianul ar trebui sa vada dincolo de interesul personal .
Proiectul este destul de documentat si se bazeaza pe o economie fiscalizata 100% . Aici ar fi o problema ce ar putea modifica unele cifre .