Capitolul 56 – Când e să se aleagă praful…

cu-mainile-de-cap

Generație, iată o sumară trecere în revistă a situației țării tale de astăzi, după 27 de ani de la Revoluție. Am spus revoluție pentru că atunci s-a schimbat un regim politic cu altul, iar în acest caz nu mai contează mijloacele prin care s-a înfăptuit acest lucru. După această trecere în revistă, vei vedea mai clar haosul desăvârșit în care trăiești, lipsa totală nu doar a predictibilității, ci și a oricărui orizont existential, precum și imposibilitatea rezolvării situației de către actualul sistem politic. Sper că vei mai face încă un pas spre înțelegerea demersului pe care-l fac de aproape trei ani de zile, și anume instalarea unei republici prezidențiale, încredințarea pe termen limitat a puterii unui singur om, pe baza unui proiect inteligent și fezabil. Atenție, asta nu înseamnă desființarea Parlamentului sau dispariția partidelor politice. Ele vor continua să-și reprezinte electorii și să legifereze, căpătând o importanță și o onorabilitate infinit mai mare decât acum, când nu reprezintă practic pe nimeni, în afara intereselor personale. M-am bucurat să văd că ceea ce sunt convins că-i trebuie României este susținut astăzi și de către Jean Claude Junker pentru întreaga Uniune Europeană, respectiv cumularea funcției de președinte cu cea de premier.

  • Social

a. Nu există un recensământ național. Habar n-avem câți suntem în țară și câți afară, motiv pentru care, începând cu anul 2009, toate alegerile din România au fost fraudate, iar frauda va continua. Deci, votezi degeaba. Nu contezi nici măcar aici!
b. Nu există un recensământ al gospodăriilor și al bunurilor deținute de acestea începând cu pământul, animalele și a bunurilor de folosință îndelungată, inclusiv a mijloacelor de producție. În lipsa acestor date, PIB-ul țării se calculează după estimări, adică după ureche, mărețele creșteri nefiind altceva decât o scamatorie guvernamentală de ascundere a deficitului sărit binișor de 3%.
c. Nu există recensământ al pregătirii profesionale pe domenii de activitate, atât a celor plecați din țară, cât și al celor rămași. Din acest motiv, este imposibil să gândim un proiect de dezvoltare economică.

  • Educație

a. Profesori slab pregătiți.
b. Elevi dezinteresați.
c. Metode de predare desuete.
d. Programă școlară prost gândită, menită să livreze societății, în loc de tineri capitaliști, tineri post-comuniști.
e. Calitatea învățământului din mediul privat, catastrofală.
f. Calitatea învățământului în universitățile de stat, depreciată de nivelul extrem de scăzut al studenților.
g. Școlile profesionale care mai sunt, scot meseriași slabi pentru industrii care nu mai există sau pentru unele suprasaturate de personal superior calificat.

  • Cercetare

a. Lipsă spații.
b. Lipsă echipamente.
c. Lipsă fonduri.
d. Lipsă de comenzi din partea statului.
e. Lipsă de comenzi din zona privată.
f. Lipsă de specialiști.

Fără cercetare este exclusă orice posibilitate de progres a unei națiuni. America, Japonia, China, Germania și Rusia au ajuns să conducă lumea, în primul rând, datorită sumelor uriașe alocate cercetării în toate domeniile economice. An de an, noi și noi tehnologii apar pe piață și măresc decalajele dintre statele care investesc bani în cercetare și țările care, din înapoiate, devin de-a dreptul cretine.

  • Sănătate

a. Medici puțini și slabi.
b. Spitale degradate fizic.
c. Echipamente uzate atât fizic cât și moral.
d. Nu mai există creatori de școală.
e. Asigurările de sănătate prost gândite crează nenumărate posibilități de fraudă și o repartizare discreționară și dezechilibrată a fondurilor.
f. Curățenia din spitale, mâncarea, lipsa medicamentelor și personalul mediu calificat suprasolicitat reprezintă factori de stres care denaturează grav actul medical.

Dincolo de aspectul uman, indiscutabil cel mai important, starea de sănătate a nației este un element extrem de important și din punct de vedere economic. Oamenii care stau prin spitale mai mult decât este cazul pierd bani, compania la care lucrează pierde bani, statul pierde bani.

  • Infrastructură rutieră

a. Șosele pline de gropi, generatoare de mii de morți anual.
b. Șosele cu plombe puse de mântuială.
c. Șosele înguste, generatoare de cozi kilometrice.
d. Șosele neluminate.
e. Șosele pe care circulă tractoare, batoze, căruțe, biciclete, turme de oi, vaci nervoase și săteni beți mangă.
f. 600 km de autostradă care nu leagă România nici măcar de Bulgaria.

Toate acestea produc pagube imense în vieți omenești și în economie. Mărfurile ajung cu întârziere, producând pagube în buzunarele transportatorilor, ale beneficiarului, ale statului sau ale cetățeanului care consumă cu o deplasare pe o distanță de 50 km cât ar consuma de la Budapesta la Viena.

  • Infrastructură căi ferate

a. Linii învechite și în afară standardelor europene.
b. Terasamente praf.
c. Viteză de deplasare mai mică decât a unui cal de curse.
d. Vagoane de transport călători, focare de infecție ambulante.
e. Vagoanele de marfă, pot fi deschise și de un copil de 10 ani.

Nu cred că mai trebuie să spun câți bani se pierd, mai ales în transportul de mărfuri. Imaginează-ți, generație, că suntem invadați de către un alt stat, și trebuie să deplasăm rapid trupe și tehnică militară, utilizând șoselele sau trenurile patriei. Despre flota maritimă și cea fluvială, sau despre aeroporturi, este suficient să spun că, exceptând câteva cazuri minore, ele n-au mai fost modernizate de peste 40 de ani.

  • Factorul uman

a. Mare parte a populației active a plecat peste hotare. Partea care a rămas nu mai este capabilă, neîntrunind masa critică să genereze vreo schimbare. Într-o societate, doar 2% reprezintă segmentul de populație activă, cel care, de regulă, duce o societate înainte.
b. Cei mai valoroși absolvenți de liceu au plecat și continuă să plece la universități externe, creând astfel o problemă uriașă de cadre și de motor de dezvoltare pe termen mediu si lung.
c. Starea de spirit este dominată de frică, de lăcomie și de ură. Frică în toată zona politică, administrativă și de business, urmare a vânătorii comandată de către decidenți americani și executată de instituțiile coercitive ale statului. Lăcomie în toate segmentele sociale și ură în zona oamenilor care nu au cunoscut niciodată succesul. Consecința imediată a acestor factori a făcut să dispară orice urmă de respect și de încredere dinspre cetățeni spre stat și instituțiile lui, și între ei înșiși.
d. Atenuarea majoră a valorilor umaniste a condus populația spre o zonă în care exacerbarea răutății latente a făcut-o extrem de ușor de manipulat.
e. Învățământul precar, lipsa de lecturi, lipsa unei tabele de valori și lipsa de modele a redus universul generației tinere la nevoile primare, rândurile ei nefiind străbătute de nicio idee, de nicio cauză.
f. Forța de muncă medie și superior calificată a părăsit țara împreună cu o masă enormă de forță de muncă necalificată dar dornică de muncă. Forța de muncă rămasă în țară, exceptând-o pe cea care este prinsă în marile corporații, este slab sau deloc calificată, vânând lefuri mari, cu muncă puțină, sau vreo oportunitate mai mult sau mai puțin legală care s-o îmbogățească peste noapte.

  • Economia

Patru sunt pilonii principali pe care se poate așeza o economie solidă și aducătoare de bunăstare într-un stat: resursele, producția, piața de desfacere și serviciile.

1.  Resursele

a. Resursele naturale ale solului și subsolului, vândute în mod necugetat, așa cum s-a întâmplat cu suprafațe enorme de pământ și de păduri, sau concesionate la prețuri ridicole către diverși întreprinzători fără forță materială de a le exploata profesionist. Exploatarea zăcămintelor aproape sistată, mine întregi de cărbune, aur, uraniu… închise. Resursele de petrol și gaze vândute sau concesionate pe nimic.
b. Resursă umană de slabă calitate, needucată, frustrată, pusă pe mici furtișaguri și cu gândul permanent la plecatul din țară.

2. Producția

a. Producția agricolă are ca principal scop asigurarea hranei pentru populația unei țări. Din ceea ce scoți din pământ faci ulei, zahăr, dulceață, pâine, mămăligă, crești animale și obții carne și produse din carne, ouă, lactate și multe, multe altele. Noi importăm 70% din necesarul de hrană.
b. Producția industrială este făcută aproape în totalitate de către corporații și firme străine. Cele câteva capacități de producție din energia electrică și cele câteva mici făbricuțe sau ateliere care produc componente pentru firmele străine, pe care le mai avem, reprezintă o cotă infimă din totalul veniturilor realizate prin producția industrială.

3. Piața de desfacere

a, b, c, d…. Să desfacem ce?

4. Servicii

a. Serviciile financiar bancare sunt, cu excepția câtorva mici firmulițe, cu capital extern. Dat fiind faptul că funcționează într-o economie în care n-au încredere, oferă întreprinzătorilor români o paletă extrem de rudimentară de instrumente financiar bancare și chiar și acelea cu maximă reticență, preferând să lucreze cu statul sau cu firmele străine care își desfășoară activitatea aici.
b. Serviciile în turism sunt de-a dreptul dezolante. Începând de la simplul bucătar și terminând cu infrastructura, România n-are nicio șansă să scoată vreun ban serios din aceste servicii.

Deci, băi generație, nu producem mai nimic, chiar dacă am vrea s-o facem, nu avem forța de muncă și, chiar dacă găsim vreo doi fraieri să muncească, nu ne finanțează nimeni.

  • Politicul

Tot ce am descris până acum nu reprezintă decât o parte infimă din dezastrul pe care generația ta îl va lua în piept, și de care se face vinovată în totalitate clasa politică românească. Nu mă refer aici decât la lipsa unei autorități și a unei viziuni care să înțeleagă, să găsească soluții și să acționeze. Dacă actualul sistem politic se va menține, el va genera același tip de oameni politici lipsiți de viziune, lipsiți de înțelegere și incapabili în a găsi soluții și a le impune.

Astăzi, când scriu, România nu este o democrație, nu este un stat de drept, iar românii nu sunt un popor. În România domnește haosul, anarhia, ura, lașitatea, bunul plac, ticăloșia, impostura și ipocrizia.
O țară fără stăpân și fără direcție. O țară de care marile puteri își bat joc fără a mai face minimul efort în a disimula acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 24 COMENTARII
  1. Spartan says

    Sorine, daca 50% din populatia globului s-ar fi nascut cu coeficientul tau de inteligenta ne-am fi plimbat prin cosmos la ora asta….

  2. Adrian says

    Va salut,
    in ultimul timp, foarte rar am rabdare sa citesc un articol pana la capat.
    Pe acesta l-am citit pana la capat.
    Am mai citit articole scrise de dumneavoastra si perceptia mea in ceea ce va priveste a evoluat de la un prim stadiu de inamicul statului la cea de ticalos educat.
    Imi place cum scrieti, imi place ceea ce scrieti si… cred ca o sa ajung sa va admir.

  3. Nicu Cohen says

    Suveranitate individuala si statala ne trebuie , nu “recensamint ” …Cine nu stie ca regensamintul este o metoda de control si confiscare a bunurilor posedate de indivizi prin metoda de jaf numita taxe ? Cu cit stie statul corporatist mai putin cu atit mai bine .Misiunea “statului” adica a functionarilor Corporatiei ROMANIA este sa controleze si sa jefuiasca poporul de ce poseda el si de energia vietii lui . Vintule , tu ce vrei de fapt , sa dovedesti ca te-ai reeducat si sa te elibereze astia pentru buna purtare ?

  4. Alex says

    Imi place cum toti isi dau cu parerea insa cand vine momentul sa faca ceva dispar ca magarul in ceata. Sau ca papagalul, magarul e muncitor.
    Sunt buni sa fie anti-orice, n am vazut pana acum 500.000 de oameni in strada ca vor infrastructura, educatie, turism..cercetare?!pare deja o gluma.

    Nu partidele politice existente in acest moment sunt problema, ci lipsa unuia coerent cu un program foarte bine pus la punct, realist, pe termen lung. Dar noi nu avem nici rabdare, nici cap sa judecam. Vrem sa vedem rezultate de azi pe maine.
    Fac parte din ‘bai generatie’ si nu vad pe nimeni in jurul meu.

  5. Titulescu says

    Astăzi, când scriu, România nu este o democrație, nu este un stat de drept, iar românii nu sunt un popor. În România domnește haosul, anarhia, ura, lașitatea, bunul plac, ticăloșia, impostura și ipocrizia.
    O țară fără stăpân și fără direcție. O țară de care marile puteri își bat joc fără a mai face minimul efort în a disimula acest lucru.

    Imi place cum ai vazut “lumina”, maestre….undeva intre adjectivele scrise se regaseste bine romanul ce esti.
    Acum ai inteles amploarea consecintelor actiunilor tale ??
    Marile puteri sint incintate cind afla de oameni ca tine. Sint o buna unealta in programul lor de “bataie de joc”…..Sanatate ca e mai buna decit toate, iti doresc din toata inima mea de roman !

  6. JE says

    Se spune ca “gura pacatosului adevar graieste”.
    Intrebarea se pune: care “pacatos”?

    Un “pacatos” britanic venit in vizita prin Romania?
    – VIDEO Boris Johnson: “Am fi nebuni” să îi lăsăm pe românii din Marea Britanie să plece înapoi în România
    https://www.agerpres.ro/politica/2017/09/26/boris-johnson-am-fi-nebuni-sa-ii-lasam-pe-romanii-din-marea-britanie-sa-plece-inapoi-in-romania-11-12-26

    Sau unul dintre multii “pacatosi” mioritici plecati in bejenarie de multi ani si ramas definitiv in Marea Britanie?
    – prin toamna lui 2012, honeybadger cu un salariu de 7500 de lire, dixit:
    https://forum.softpedia.com/topic/888870-nu-mai-invidiati-vestul/page__st__180#entry12013266

    Concluzie: amamdoi.
    Ce diferenta este intre un “pacatos” britanic si unul mioritic? Niciuna. “Pacatosul” tot “pacatos” este, indiferent de natiinalitate.

  7. Simonetta says

    Domnul JE , citim fel de fel de chestii de la dvs. Mai bine citim direct previziunile babei Vanga , ca ne sperie mai putin.
    Dl.Vintu e magistral, ca de obicei.
    Sanatate, minte limpede si lumina in suflet, ii doresc ! Iar pe viitor, sa-i traiasca dusmanii si sa-l vada fericit !

    • Marinus says

      Eh… Nu-i baiat rau , are un grad ridicat de anxietate. .

      —————————————————————————–

      Toate ca toate , dar nu stiu , de ce vrea sa plecam toti ?

  8. pandele says

    Si, ca o culme, escrocii nu manifesta nici o remuscare si dau lectii oamenilor cinstiti….

  9. JE says

    “Mare parte a populației active a plecat peste hotare… Cei mai valoroși absolvenți de liceu au plecat și continuă să plece la universități externe… Starea de spirit este dominată de frică, de lăcomie și de ură. Lăcomie în toate segmentele sociale și ură în zona oamenilor care nu au cunoscut niciodată succesul”

    Ia o mostra de realitate mioritica actuala:
    – Un român a fost condamnat la închisoare cu executare de 1 an, 2 luni și 10 zile pentru o „evaziune fiscală” de 72 de lei
    http://bit.ly/2fjFD2F

    Situatia din toamna lui 2015:
    – Un sfert din România a emigrat, chiar și în Congo, Guyana, Vietnam, Botswana
    http://bit.ly/2hhAOUd

    Situatia din vara lui 2017:
    – Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi și nu se mai întorc. Diaspora reprezintă 17% din populația totală a țării
    http://bit.ly/2yqubqv

    In mai putin de 2 ani bejenaria a inregistrat un “spor” de 1,1 milioane de oameni.
    Sa ne traiasca!

    _
    “Deci, votezi degeaba.”

    Se pare ca unii nici pana acum nu s-au prins cum sta treaba cu votul.
    – Ce reprezinta Votul?
    http://bit.ly/1DNlnc9

    Cine sunt votantii:
    http://www.cevahaios.com/wp-content/uploads/2014/05/votati-PSD.jpg
    https://www.youtube.com/watch?v=IPIqYbvR6yQ

    Cu dedicatie speciala din partea cuiva care gandeste in mod real:
    http://www.striblea.ro/wp-content/uploads/2014/06/ma-pis-pe-el-de-vot.jpg

    _
    “Atenție, asta nu înseamnă desființarea Parlamentului sau dispariția partidelor politice. Ele vor continua să-și reprezinte electorii și să legifereze, căpătând o importanță și o onorabilitate infinit mai mare decât acum…”

    O mare greseala. Tocmai chestia asta cu defiintarea ii doare rau de tot pe unii.
    Pentru cine inca nu intelege cum stau lucrurile in realitate:
    – The Law – Claude Frédéric Bastiat
    https://mises.org/library/law

    – The Road to Serfdom – Friedrich A. Hayek
    https://mises.org/library/road-serfdom-0

    – Economics in One Lesson – Henry Hazlitt
    https://mises.org/library/economics-one-lesson

    _
    “Calitatea învățământului din mediul privat, catastrofală.”

    Depinde de cine conduce si detine “institutia” respectiva. Daca vorbim despre “profesori” ca Adrian Nastase si altii ca el, atunci este perfect adevarat.
    In ziua de astazi, cu exceptia specializarilor care necesita conditii speciale si practica specializata pe termen lung (de ex domeniul medical) numai prostii isi mai pierd timpul prin facultati. Oamenii inteligenti se inscriu la studii super-specializate de scurta durata. Preferabil online, ca sa mai scutesti bani si timp. In acest fel te poti inscrie la mai mule specializari in acelasi timp. Le poti combina si intr-un an de zile ai sa fii cu mult mai avantajat si realizat decat cineva care isi pierde 3-5 ani din viata prin facultati inutile inclusiv cele de stat.
    De ex:
    https://www.link-academy.com
    https://www.business-academy.ro/

    Mai este nevoie sa va spun ca diplomele de la Cambrige si certificarile de la Microsoft, Oracle, Autodesk, LPI, etc sunt recunuscute international si conteaza, in timp ce valoarea diplomelor din facultatile romanesti inclusiv cele de stat este sub nivelul hartiei igienice? Dupa 1-2 ani de zile si cateva specializari combinate inteligent, iti faci bagajul si o intinzi in vest. Ai intrarea asigurata si un salariu mai mult decat decent. Cam de vreo 5-10-15 ori mai mare decat in Romania. Depinde de specializari, pricepere si experienta(care vine in timp).
    Ai sa ajungi sa faci ceea ce au facut si altii. Adica:
    “Forța de muncă medie și superior calificată a părăsit țara împreună cu o masă enormă de forță de muncă necalificată dar dornică de muncă.”

    Si inca ceva…
    In ultimii 10-15 ani au patruns si in Romania conceptele de “lucrative hobby” si “active resting”(nu cel din fitness). Acestea sunt metodele preferate de petrecere a timpului liber si de socializare ale oamenilor inteligenti. Decat sa-ti pierzi timpul aiurea la TV, prin baruri si cluburi, sau pe Facebook si Linkedin, te apuci si inveti ceva diferit de ocupatia ta. Acel ceva nu trebuie sa te coste mult, sa necesite investitii mari si nici sa te oboseasca inutil, dar are posibilitatea de a-ti imbunatati viata si (daca este posibil de) a-ti baga si ceva bani in buzunar.
    Sunt oameni care chiar au decis sa-si schimbe cariera/ocupatia.
    http://dallesgo.ro/

    _
    “Imaginează-ți, generație, că suntem invadați de către un alt stat, și trebuie să deplasăm rapid trupe și tehnică militară, utilizând șoselele sau trenurile patriei.”

    Ha! Ha! Ha! Dar pe Penes Curcanul unde l-ai uitat frate?
    Hai sa va spun o chestiune simpla: daca mai stati mult pe plaiuri mioritice pe post de slugi ale americanilor si vesticilor, aveti mari sanse sa prindeti in dinti “Satanele” rusilor. Asa ca mai bine uitati pornirile razboinice, luati desaga la spinare si incepeti sa va deplasati mai repejor catre vest. Si fara “tehnica militara” in dotare.
    Romanii, ucrainienii si polonezii vor fi carne de tun. Prea ii mananca in c*r si baga batul printre gard la ursul rusesc pentru a apara interesele americanilor.
    https://www.youtube.com/watch?v=9cHVNDE-XRM

    _
    “Serviciile în turism sunt de-a dreptul dezolante. Începând de la simplul bucătar și terminând cu infrastructura”

    Prima chestiune
    Cu o suma modica in 5 luni de zile poti invata o meserie cinstita si iti poti asigura un trai decent in afara Romaniei. Sarind peste faptul ca in mileniul trei poti invata bucatarie chiar si online este o prostie sa accepti sa lucrezi pe salariu de milog in Romania.
    – Curs Bucatar
    http://www.horecaschool.ro/cursuri-principale/curs-bucatar

    – Professional Certification Courses
    https://rouxbe.com/professional-courses/

    De ce ai vrea sa te bagi iobag la vataf pe mosie?
    – Ţară, ţară, vrem români!
    https://pressone.ro/tara-tara-vrem-romani/

    Daca esti bun si istet, pleci afara si lucrezi pe salarii de la 2.000+ euro
    – Stratton Recruitment – Joburi HORECA UK
    https://strattonrecruitment.ro/

    A doua chestiune
    O mare problema este faptul ca Romania isi distruge in mod constant statiunile de valoare si bune generatoare de venituri:
    – Candva celebra pentru apele sale termale, statiunea Baile Herculane zace in ruina. Documentarul interzis de Guvern
    http://bit.ly/2hiKbTW

    Si ce se pune in locul acestor statiuni? Niste oligofrenii sinistre de o uratenie iesita din comun: Ranca, Moeciu, Bran, etc Sa nu mai vorbim despre dezastrul din Delta si de pe tot litoralul romanesc de la Sf Gheorghe si Gura Portitei pana la Vama Veche. Toate aceste “rezultate” sunt direct proportionale cu inteligenta mioritica.

    Puteti vedea si singuri in ce hal arata o “statiune” care ar trebui sa genereze venituri. Unii oameni se cred foarte destepti si au impresia ca au “investit” pe maidanul ala infect:
    – Peisaj dezolant in Ranca, statiunea fara drumuri si cosuri de gunoi: “Ne pare rau ca am investit aici”. Ce spun autoritatile
    http://bit.ly/2xRRGf7

    bonus:
    http://www.gds.ro/wp-content/uploads/2015/08/gunoi-ranca.jpg

    Puneto-va intrebarea urmatoare: de ce ar veni un strain ca turist in Romania cand are toata Europa (si nu numai) la dispozitie?
    Ca tot bateau unii campii cum “media anti romanesca denigreaza tara si poporul”… Inainte sa va raspundeti la inrebarea de mai sus, aruncati o privire sa vedeti si oferta altora:
    – Garmisch Partenkirchen
    https://www.youtube.com/watch?v=__li7ipKjh4

    – Garmisch-Partenkirchen 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=Lr_zdX_pmmY

    _
    Nu ca spun, dar vreau sa zic: JJ, Cris si Tiamarchos au perfecta dreptate.

    Bagajul si la gara. Si mai repejor asa, pana nu va scoate “statul” si “institutiile” lui in suturi. Nici pana acum nu ati priceput mesajul pe care tot incearca sa vi-l trimita “autoritatile” un ultimii 27 de ani. Unii o fac mai subtil, altii in mod deschis:
    – Băsescu: Să nu mai facem o dramă din faptul că românii pleacă să muncească în afara ţării
    http://adevarul.ro/news/societate/basescu-nu-mai-facem-drama-faptul-romanii-pleaca-munceasca-afara-tarii-1_50ae30367c42d5a6639a83de/index.html

      • albert says

        “Hai sa va spun o chestiune simpla: daca mai stati mult pe plaiuri mioritice pe post de slugi ale americanilor si vesticilor, aveti mari sanse sa prindeti in dinti “Satanele” rusilor. Asa ca mai bine uitati pornirile razboinice, luati desaga la spinare si incepeti sa va deplasati mai repejor catre vest. ” Stai putin ca nu inteleg. daca aici suntem slugile vesticilor, de ce sa plecam tot in vest? vrei sa fim slugile vesticilor in vest? :)))))))))) de ce sa nu fim slugile altora, de exemplu ale rusilor, sau ale chinezilor sau ma rog, ale altora? de ce neaparat ale vesticilor?!

  10. JJ says

    Asta gindesc si eu de multa vreme…
    In alta ordine de idei, SOV, ce parere ai despre `boomul imobiliar` din Bucuresti?
    Dupa umila mea parere, se construiesc FOARTE multe apartamente, repede si mai ales prost, ca sa iasa ieftin, si cam pare ca tot omul `vrea un credit sa-si ia apartament`….
    Ma intreb cam cit va mai dura pina sa se termine cu acest extaz al apartamentelor intr-un oras care nu are infrastructura necesara sa suporte ce-i acum.
    Cred ca atunci cind aceasta bula imobiliara din Bucuresti va exploda va trimite intreaga tara intr-o anarhie si mai mare, tocmai datorita punctelor pe care le expui tu.

    • Gabi says

      Da , asa e ! Se construieste mult , in forta si prea repede SI nu numai in Romania .
      Oare de ce ? Stie cineva ?

      Daca imi permiteti , vreau sa spun si eu ceva . O gluma . Seaca.
      Nu pot altfel .

      Un nene , mergea tare suparat pe ulita .Se intalneste cu alt nene care-l intreaba de ce e asa suparat .Omu’ ii raspunde ca i-a murit magarul. Celalalt ,bine intentionat ii spune ca nu e adevarat , magarul n-a murit si ca el l-a vazut in capu’ satului bine-mersi. Suparatu ii raspunde molcom :
      ,,Ce bine ar fi sa fie cum zici tu , sa nu fie cum stiu eu !,,

      Doamne ajuta !

  11. Cris says

    Interesant articol, felicitari. Doua observatii doar:
    1. “…dezastrul pe care generația ta îl va lua în piept, și de care se face vinovată în totalitate clasa politică românească”. Cred ca aici gresiti, se face vinovata TOATA generatia Dvs. (adica aia trecuti de 50 de ani). Ati primit in maini o tara fara datorii, cu fabrici care produceau cum produceau dar o faceau, ati primit piete de desfacere si cam tot ce se putea pentru a reorienta tara spre un sistem capitalist sanatos, asa cum au facut-o polonezii. Rezultatul, l-ati descris foarte bine mai sus. De aia, eu la 33 de ani, vreau sa plec deoarece nu ma simt obligat sa va platesc pensie si sa va tin in spate deoarece am mostenit de la voi un dezastru total.
    2. Mai terminati cu cliseele cretine, gen “aoleu, cat de rele sunt corporatiile straine”, “Sugruma capitalul romanesc”- in primul rand, capitalul romanesc a fost acaparat de securisti, de la A la Z. Aceaiasi securisti au lasat corporatiile sa intre in Romania, deci, problema e la noi, nu la ei. In al doilea rand- daca nu erau acesti straini, mult huliti, nu avea cine sa aduca un know-how cat de cat, generatii intregi de tineri au invatat o cultura a muncii in aceste corporatii, altfel de abordare a vietii, a problemelor; in corporatii am auzit prima data de meritocratie si multi tineri de la noi au reusit sa inteleaga ca pot sa devina ceva/cineva fara pile/relatii/bani.
    Corporatiile/firmele straine nu sunt sfinte, dar nu ar strica sa ne uitam la noi mai in curte mai intai, dupa sa-i criticam pe altii.

  12. mw says

    ANALITIC VORBIND, TOTUL ESTE ADEVĂRAT ȘI CORECT!
    CU REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ÎNSĂ NU SUNT DE ACORD, ÎNTR-UN “TERITORIU” DEZMEMBRAT POLITIC, MORAL, FISCAL ȘI JURIDIC. ROMÂNIA NU ESTE SUA ȘI AM AVUT EXPERIENTA LUI CEAUȘESCU….DECI??? NU

    • Tiamarchos says

      Domnu’ Vantu, acest comentariu este exact tipicul romanesc. Chiar daca se duce de rapa si vede ca se duce de rapa.. el tot nu face ceva. Dezmembrarea Romaniei e un lucru cert desi sincer imi pare rau. Totusi, e pe drept. Am avut din 1990 incoace timp ca tara sa iesim din rahat, sa incepem sa muncim si sa ne construim o natiune. Dar noo, Romanu a preferat sa fure, sa asculte manele si sa bea. Toata ziua la gratare cu bere’nmana – pe cand chinezul, koreanul, neamtul si pana si rusul, baga din greu. Acu degeaba o sa plangem dar ne meritam soarta. Eu macar recunosc. Ne-am pierdut tara din prostie si lene.
      Romanu’ cum are un ban ori isi ia haine, ori electronice ori masina – si plateste la ele de ii sar ochii.. Sclavilor pufosi ce-mi sunteti mie!