Capitolul 78 – Și bune, și rele

44

Joi l-am văzut pe ministrul Justiției în rolul unui om echilibrat, rațional, fără afirmații sau ieșiri isterice. Progresul făcut de domnul Predoiu de la ultimul său mandat de ministru este remarcabil și regret faptul că domnul Orban, neînțelegând nuanțele din afirmațiile ministrului, s-a grăbit cu o punere la punct grosolană și neavenită.

De asemeni, decizia domnului Cîțu de a lista pe BVB pachete de acțiuni în cuantum de numai 20% de la Hidroelectrica și CEC este binevenită. Dincolo de sumele încasate pe aceste acțiuni, se crează premisele unor dezvoltări regionale pentru cele două companii, crescând, în același timp, rolul CEC-ului în sistemul bancar, rol care poate avea un impact pozitiv în finanțarea firmelor private românești. Atenție în schimb la valoarea de vânzare și la limitarea concentrării a mai mult de 5% într-o singură mână! Procesul trebuie monitorizat drastic de către CNVM.

Mi-a mai plăcut și poziția domnului Isărescu, care, fiind acuzat că slujește interesele guvernului, a afirmat că el slujește interesele țării. Splendidă poziție și absolut corectă și necesară intervenția BNR pentru stoparea prăbușirii leului, pierderile BNR-ului fiind infinit mai mici decât pierderile pe care le-ar fi avut economia românească. Cât despre avertismentele lansate de domnul Lazea și Consiliul Fiscal, ele sunt corecte și binevenite. Doar că există cel puțin două soluții care pot aduce banii necesari la buget, astfel încât să se respecte calendarul măririlor pensiilor și salariilor fără a se afecta ținta de deficit. Sunt convins că domnul Cîțu le are deja în vedere. Dincolo de cele trei puncte pe care le-am subliniat, este evident că nici Iohannis și nici liberalii nu au o imagine cât de cât clară asupra lucrurilor de profunzime care necesită o grabnică abordare și soluționare iar, pe cale de consecință, vor comite niște greșeli extrem de costisitoare. Aceste greșeli nu vor putea fi stopate, din nefericire, de nimeni, iar asta din simplu motiv că opoziția parlamentară este varză.

PSD-ul, în ciuda numărului mare de parlamentari, este izolat pe scena politică, nu are strategi, nu are figuri marcante, iar indivizii cățărați astăzi în fruntea partidului sunt vulnerabili, fără anvergură și lesne manipulabili de către securiștii lui Iohannis. Faptul că la ei întărirea partidului înseamnă aducerea lui Oprea sau Gușă din nou în sânul partidului, arată cât de afazici sunt. Oprea nu mai are nicio autoritate printre securiști, procurori sau judecători iar Gușă, dincolo de faptul că nu-l duce capul la nimic altceva decât la hoții susținute de către niște elemente corupte ale SRI, va pierde în curând singurul atu pe care-l flutură pe sub nasul papagalilor ălora. Chiar dacă va mutila definitiv postul pe care mi l-a furat, punându-l în slujba PSD în perioada pe care o mai are la dispoziție până la pronunțarea instanței, câștigul electoral este egal cu zero. Ce nu a fost în stare PSD să înțeleagă este că societatea s-a schimbat, că ei nu au reușit să rămână contemporani cu cetățenii României de azi. Nu și-au dat seama că astăzi, din punct de vedere electoral, media clasică are un impact extrem de redus. În ciuda sprijinului masiv pe care RTV și A3 (două televiziuni cu un rating uriaș) l-au oferit, doar două haștag-uri pe online (#rezist și #m…psd) i-au făcut praf. Deci, a-și adăuga în patrimoniu încă o televiziune, televiziune care, după plecarea lui Rareș Bogdan a devenit de-a dreptul minusculă, nu aduce niciun plus.

Deși au primit niște cumplite șuturi în posterior, indivizii ăștia încă mai cred că numărul uriaș de organizații pe care-l au, le asigură succesul. Cineva ar trebui să le reamintească faptul că, odinioară, dragonii erau stăpânii planetei, iar astăzi din ei au mai rămas doar găinile. Băieții ăștia, chiar dacă ar avea 100 de televiziuni, tot degeaba. N-au nicio ofertă pentru contemporani, n-au niciun vis de oferit și nici nu înțeleg noile mijloace de comunicare, nu înțeleg că de vreo câțiva ani generația care vine din urmă consumă foarte puțină televiziune, iar cei care vin din urma ei, aproape deloc. Iată cum se face că astăzi, generație, dinozaurii PSD-iști, în loc să sfâșie și să zdrobească, cotcodăcesc la fel de inutil ca suratele lor sterpe din poiata unui gospodar ajuns la sapă de lemn.

De cealaltă parte, USR este exact în poziția în care era PSD cu Dragnea la conducere. Vulnerabilitatea lui Barna, urmare a problemelor penale, fac din USR o formațiune docilă, incapabilă să se opună cu adevărat lui Iohannis și PNL-ului. Dacă n-ar fi avut această problemă, USR ar fi putut deveni principalul factor credibil de opoziție, capabil să se opună previzibilelor derapaje ale actualului guvern și, mai mult ca sigur, ar fi putut deveni partidul câștigător la alegerile parlamentare din 2020, urmat de PNL, iar scorul PSD ar fi transformat acest partid într-un jalnic partid balama. Deci, generație, un partid în care mulți își puneau niște speranțe uriașe, a devenit un apendix al PNL-ului din pricina aceluiași mod slugarnic prin care membrii unui partid încearcă să se pună bine cu liderul pentru a prinde un loc pe listele electorale sau vreo posibilă dregătorie în stat.

Așadar, cu cele două partide paralizate, cu celelalte mai mici din parlament care nu contează (ele vor șantaja mărunt PNL-ul pentru diverse contracte și câteva deconcentrate pentru clientela lor, și-l vor lăsa să-și facă de cap, având grijă ca pe televizoare să dea mari opozante), slabe speranțe să stopeze cineva derapajele care se anunță. Ăsta este destinul oricărei puteri necontrolate!

Dacă Iohannis și cei din PNL ar avea ceva în cap, în locul alegerilor anticipate ar veni cu un proiect pe mai multe paliere pentru refacerea României, ar cere un răgaz de câteva luni societății civile, mass-mediei clasice și virtuale, și s-ar apuca serios de treabă. Sunt sigur că societatea i-ar acorda acest răgaz. Din nefericire, avem un președinte și un PNL la fel de lipsiți de soluții, la fel de lipsiți de vreo viziune, ca și guvernarea precedentă a PSD. Nu cred că vor face altceva decât să încerce, sub o formă sau alta, să obțină toată puterea fără a ști, din nefericire, s-o folosească și în interesul țării. Se vor îmbogăți din tot felul de pomeni guvernamentale și-și vor căuta tot felul de scuze, la fel de puerile ca și scuzele lui Iohannis folosite pentru a fugi de confruntarea cu mamaia aia amărâtă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 33 COMENTARII
  1. Victor Antoce says

    Stimate Domn,
    in orice poveste ar trebui sa existe o concluzie.
    Omul obisnuit va trebui sa isi faca o concluzie in cateva luni. Desi pare ca nu sunt solutii, omul obisnuit trebuie sa puna stampila undeva.
    In orice lucru pe lumea aceasta este o parte pozitiva si una negativa.
    Dar solutia este sa gasesti cateva procente de avantaj si in felul acesta ai gasit pasul urmator.
    Multumesc pentru articolul inteligent, multe lucruri nu stiu la ce va referiti, eu lucrez afara de multi ani si nu cunosc situatia la fel de bine ca cineva care este acasa.
    Numai bine si sanatate,
    Victora ANtoce

  2. says

    Bună ziua ,
    Aceste persoane , aceste organizații , grupuri , cu persoanele lor , aceste vremi trecute …să rămână niște amintiri urâte. Cuvântul “vise” este prea frumos , Un cuvânt al speranței , al nădejdii neaoșe , care nu li se poate alătura….Îi vedem prea des , neputinciosi pentru țară și…silitori – silă turi – pentru interese personale și de grup .
    Haideți să vorbim de viitor , de oameni – nu persoane – de constructii noi cu oameni ce țintesc către vise pe care doresc să le împlinească pentru țară , pentru ei , pentru copii , pentru nepoți…
    Doamne ajută .

  3. Virgil Virgilsen says

    Romania dupa ´89 nu a putut fi condusa, romanii nu au urmat pe nimeni, pur si simplu au inteles libertatea ca dreptul de asi vedea fiecare de interesul si drumul propriu. Romanii nu sunt ca scandinavii, le pui un plan pe masa si hai la treaba, in clipa urmatoare sunt o suta care vin imediat cu alte planuri si idei. Eu am dreptate si tu te inseli, este cred scris cumva in ADNul romanesc. Comportamentul de baza in societatea romanesca este da-te tu sa trec eu, exact cum se vede pe sosele. Cum ziceam romanii nu pot fi condusi, nu se lasa condusi. Dar se aprind usor, la romani le dai foc si apoi suflii focul pe directia dorita. Asa a fost condusa de la spate Romania si asa este condusa acum. Nu este un lider care sa iasa in fata si sa zica: romani dupa mine ! nu vine nimeni, dar v-au dat foc cu virusul si acum va sufla pe directia dorita, daca observati, toti conducatorii va mina pe romani de la spate. este sau nu este asa ? Arafat, Rafila si Cercel, este greu de zis daca sunt doctori buni sau rai, nu au vorbit mare lucru de medicina, dar sunt regizori si scenaristi, ies pe rind si mai dau un foc si in urma lor vine Iohanis si sufla focul pe o directie.
    Romani, daca nu ati fi fost voi asa de destepti, mult prea destepti, dar prea putin intelepti, si v-ati fi lasat condusi, ati fi avut cred si norocul de conducatori. Nu ati avut un conducator din motivul ca nu v-ati lasat condusi de nimeni si nimic. Un conducator rau sau bun, va ducea pe un drum, ajungeati undeva, asa v-ati invirtit in loc si dupa 30 de ani nu ati ajuns nicaieri. Cindva ma credeam nascut intr-un neam de smecheri si nebuni care nu pot fi supusi de nimeni, credeam ca Romania va fi ultimul bastion al libertatii in lume sau cel putin in Europa, aveam tot timpul in capul meu ca o rezerva, ca atunci cind marea dictatura planetara se va instala, am sa ma intorc in Romania, caci acolo inca se va mai putea traii. Azi trebuie sa recunosc ca m-am nascut intre smecheri prosti, cel mai naiv si mai docil popor, care indura mult sub limita altor tari din Europa. Banditii care conduc aceasta lume nu au nici mila si nici empatie pentru cei cuminti si ascultatori, ii distrug ca pe viermi, dar ei negociaza cu cei incapatinati si luptatori. Conducatorii de astazi nu negociaza pentru voi, astia va vind, vind tot ce aveti si va vind si pe voi, va trebuie careva care negocieze pentru voi o situatie cit mai buna in lumea asta plina de schimbari, schimbari dramatice, schimbari in rau, va trebuie neaparat un conducator pe care voi sa il urmati, sa va puna un plan pe masa, o strategie, sa va zica pe ce drum vrea sa duca Romania si care sa fie un mare smecher si patriot si sa negocieze pentru voi o situatie cit mai buna cu banditii care conduc lumea.

  4. says

    Am o sansa sa comunic cu Dumneavostra eficient, continuu, public si responsabil privind reconstructia din temelii a Romaniei reintregite ? Si cum ?

  5. says

    In conjunctura si mediul actual la nivel planetar DUMNEZEU știe ca pe unul din talerele balanței Omeniei, Credinței si a Pacii este aproape întreaga societate umană ( 99,99…9 % – autiști, mincinoși, profitori si jigodii ), iar pe celălalt taler sunt doar “ făcătorii de Pace “, aceia care redau speranța Omenirii ( 0,00…01 % ).

    DOAMNE AJUTA !

  6. Cojocaru marian says

    Sunt ff multe aberstii aici , vanzarea de actiuni inseamna o privatizare mascata nu cred ca SOV , e de acord cu ada ceva , isr daca e de acord , atunci toata vorbaria cu econo.ia nationala , care trebuie redata romanilor e o caterinca cand statul nu mai ate nicio parghie , niciun venit atunco statul ala e mort si avem atayea ex in America De Sud , unde statele neoliberale au dat faliment ,neoliberalismul asta globalist a distrus staele din punct de vedere economic daca SOV ,sustine porcariile astea ne despartim

  7. Alex L says

    Vă urez succes cu Clubul de Bussiness și politică SOV. Voi urmări cu sufletul la gură evoluția dumneavoastră și a clubului, scârbit fiind și eu de politicienii actuali ai României. Sper ca într-o zi să mă pot întoarce definitiv și să trăiesc iar pe pământ românesc.
    Multă sănătate și putere de izbândă cu acest proiect și nu numai!

  8. gabriel says

    Ce pot sa zic….dacit un singur lucru…RESPTEC pt ceea ce vreti sa faceti,credca nici dusmanilor dumneavoastra nu le vine sa creada.da aveti dreptate nu avem clasa politica.

  9. Tiberiu says

    Am onoarea sa-ti urez multi ani in puscarie, nemernicule. Borfasule! Fiu curva! Javra ordinara! Cati oameni ai nenorocit ma zdreanto?!

  10. says

    Buna sa va fie domnule Vintu, am auzit ca veti iesi din “carantina”.
    Grabiti-va sa faceti un bine acestei tari, bani ati facut, sanatate vad ca mai aveti, eu sper sa faceti un gest nobil pt. popor, ca vrem sa traim aici, iar nu in alta parte… Explicati oamenilor pe intelesul lor, de ce au gresit atunci cind v-au judecat … o mica parte va intelege… acea mica parte, impreuna cu cei care v-au inteles dintotdeauna va vor sprijini in a pune tara asta de pe butuci pe roti… bineinteles, daca va vor lasa cei din “statul paralel”al d-lui Dragnea.
    Va rog nu incercati sa mai innotati contra curentului,- dupa ce veti iesi -, ca iar va pun astia in carantina chipurile ca ati contractat coronavirusul si o sa va termine Ei mai repede decit corvidu’
    P.S.
    Mi-am propus mai acum citiva ani sa trec Dunarea innot pe la Sf.Gheorghe pe malul celalalt (are cam 1.5 km sau chiar 2 km latime la gura de varsare), bineinteles ca dupa 2 incercari nereusite, adica cind ajungeam in curent la vreo 50-100 de m de mal, curentul a inceput sa ma duca cu o viteza spre mare de m-am speriat si am iesit la mal…greu dar am iesit…dupa care am zis ca daca nu merge cu forta, fac un plan dar tot o sa trec…m-am dus vreun kilometru jumate in amonte, am intrat in apa si am inceput sa innot spre partea opusa…asa am ajuns pe celalalt mal dupa vreo ora, exact vis’a vis de locul de unde initial am esuat de 2 ori -,de atunci am invatat ca daca vreau sa ajung pe partea cealalta, strategia buna este sa fac un plan ‘cu capul’ si sa ma tin de el, decit sa-mi urmez instinctele primare… Sa ne auzim de bine…

  11. nicu cohen says

    Am auzit ca te liberezi Sorine ! Ura !!! Sa fie intr-un ceas bun ! Mult succes si sanatate ca-i mai buna decit toate !

  12. CD says

    Domnule Vintu, acum dupa cateva luni bune imi vine mai usor sa va spun cat de mult gresiti in a lua in brate actualul guvern.
    Nu am spus asta inca de la aparitia articolului pentru ca ar fi trebuit sa scriu pagini intregi si nu se face sa abuzezi de blogul altuia.
    Pe de alta parte am considerat ca trebuie si dumneavoastra sa va puneti bine cu noua guvernare ce merge mana in mana cu presedintia si poate va ajuta la o gratiere ceva.
    Comentriile Simonetei si ale Titulescului sunt parca ecouri de la # 9(Marcutza) dar si alea ajuta pentru alinierea cu PNL-ul poate salvator.

    In lunile care au trecut guvernul si presedintele au facut tot ce au putut ca sa nu-mi ramana mie nimic de criticat in articolulu dumneavoastra, ei v-au contrazis in toate si chiar mai mult si au facut-o mai eficient decat as fi putut-o face eu. Ineptia si incapacitatea i-au facut foarte vizibili si palpabili.
    Din pacate pentru dumneaqvoastra nici PNL-ul n’o sa va ajute, alte dosare isi vor urma cursul, iar profetiile dumneavoastra se vor lipi ca nuca de perete.
    A-ti incercat sa educati si sa admonestati o tanara generatie, dar nu v-ati pastrat echidistant politic pentru a va castiga credibilitatea ai autoritatea spirituala, e greu cand trebuie ca tu sa fii tu insuti exemplu.
    Imi pare bine ca v-ati oprit la Capitolul 78 si nu ati continuat.
    Aveti o pauza sa va reorientati, daca considerati ca mai merita si sa va debarasati de al’de Simoneta si Titulescu, ca doar nu scrieti pentru mintea lor sau a altor lingai, doritori sa apara pe Internet.
    Va astept cu o noua serie, revigorat dupa atacul virusal COVID 19, si cu un Inceput de la Capitolul 1(unu) asa cum merita astia de le spui Bai generatie.
    Multa sanatate si putere creatoare.

  13. Hoffmann Madalina says

    Draga dl. Vantu,
    Va rog sa-mi iertati indrazneala de a va scrie in aceste momente dure din viata dvs.
    Marturisesc ca pana in data de 18.03.2020 nu am avut idee cine sunteti.
    Din intamplare am vazut doua interviuri cu dvs. Unul dar din inschisoare cu dl. Radu Banciu si unul cu doamna Sorina Matei.
    Imi pare rau ca nu s-a putut gasi nimeni altcineva sa participe la aceste interviuri. Valoarea dvs. este prea mare pentru a fi inteleasa de oameni marunti, care, in loc sa va dea frau liber, incearca sa va incatuseze cuvintele si ideile prin intrebari stupide.
    Nu doresc sa va fac complimente, nu sunt genul. Doresc doar sa afirm un fapt: capacitatea intelectuala a unui om.
    Interviul cu doamna Matei l-am urmarit pentru ca mi-au placut ideiile dvs. Atat. Doamna Matei nici nu avea cum sa inteleaga raspunsurile dvs. Dansa a plecat deja de la premiza ca tot ce spuneti este fals. Dansa nici macar nu asculta raspunsurile. Ce m-a deranjat a fost limbajul non-verbal, faptul ca nici macar nu va privea in ochi, decat sporadic, in momentul in care punea intrebari, ca si cum i-ar fi fost teama sa avanseze niste teorii, fiind prea interesata, la un moment dat, sa-si citeasca notitele din agenda decat sa urmareasca logica prezentarii dvs. A deranjat prin intreruperi stupide, fara sens, nu a exista o coerenta, interviul nici nu a urmat o linie. Au fost intrebari despre …. Este atat de stupid ca orice lucru facut fara plan, total haotic si fara sens.
    Ideea ca presa manipuleaza prin exprimarea propriei pareri in legatura cu evenimente diverse a fost un concept nou, chiar socant, pentru aceasta persoana a presei. Este inevitabil, in momentul in care citesti o carte, sa nu o treci prin filtrul inspiratiei tale, sa nu ii atribui sentimentele proprii, dincolo de autor, cuvinte, dincolo de cele scrise, sa ii adaugi mirodenii si amaruri traite, lacrimi si raze de soare. Pentru acest motiv, aceeasi carte nu ne poate spune acelasi lucru amandorura, nu are cum, pentru ca, fiecare din noi este diferit de restul. Acest lucru trebuie avut in vedere in momentul in care faci presa. Este o linie fina intre a relata evenimente si a pune amprenta ta asupra lor.
    Doamna Matei mai are de invatat ce inseamna a relata si a interpreta stirea. Acest lucru a facut, chiar, cu acest interviu. A interpretat stirea in loc sa o redea, fara idei preconcepute, deschis, din dorinta de a afla adevarul. Dansa inca traieste intr-o lume fictiva, departe de adevarul pe care, oricum, nu era pregatita sa-l auda.
    Bunul simt, respectul in conversatie, intuitia, empatia fac parte din fundamentul unui om de calitate.
    Nu aveati nici o sansa sa prezentati evenimentele din perspectiva dvs. cand interlocutoarea dvs. nici nu era interesata de acest lucru ci, mai degraba, de anumite afirmatii, cateodata scoase dintr-un context si introduse, conform propriei agende, in alt context, in spiritul argumentarii unor teorii deja confirmate, pentru dansa, citind, sec, dintr-o agenda fara sensuri.
    Dl. Banciu, mai simplist, s-a descurcat la fel de execrabil. Dansul a avut totusi amabilitatea, pe alocuri, de a va permite sa explicati un pic mai pe larg problemele. Este impropriu sa catalogam cele doua intalniri drept interviu. Orice eseu, orice stire, orice constructive literara si nu numai se doreste a fi cladita pe un schelet, bine definit, care, poate sau nu, suferi modificari in functie de interlocutor. Chiar daca ai pornit cu o agenda, da frau liber cuvantului, intreaba, descopera, gandeste. Doamna Matei nu a avut nici macar bunul simt in conversatie care permite interlocutorului sansa de a-si termina argumentatia. Aici complexul de inferioritate era prea evident; transparent, as putea afirma. Va felicit ca v-ati stapanit totusi sa-I adresati vorbe mai dure. Nu stiu daca as fi avut aceeasi putere in locul dvs.

    Va rog sa-mi permiteti sa ma prezint, chiar daca mediul virtual nu este ideal. Prefer comunicarea directa, sa surprind personalitatea omului in limbajul non-verbal. Acolo este mai usor sa citesc gandurile ascunse.
    Ma numesc Madalina Hoffmann. Nascuta in Ploiesti, din parinti romani. Casatorita cu Michael Hoffmann, un om superb, care, pe alocuri este destinat greselii, dar formeaza un tot unitar bine inchegat.
    Am incercat dintotdeauna sa fac lucrurile altfel decat restul. Mi-am vazut, preocupata, de drum. Cand altii se intalneau sa beau un suc, eu alegeam calea bibliotecii.
    Ma mandresc cu faptul ca nu urmaresc nici un post de televiziune. Sunt, in schimb, pasionata de filme, care, spre dezamagirea mea, au scazut calitativ. Insa asta este o alta discutie. Nu sunt afiliata la vreun partid politic. Am incercat, cat am putut de mult, sa ma tin departe de tot ce inseamna scena politica. Nu este un domeniu care m-a pasionat desi, sunt constienta, ca imi afecteaza viata. Am incercat, din cand in cand, sa urmaresc campanii politice, pentru a fi, in final, dezagamita de forma fara fond, de politicieni prea preocupati sa denigreze adversarul si prea putin preocupati de viitorul acestei tari.
    Am incercat, recent, sa aderez la Partidul PLUS. Am asteptat aproape 3 luni un raspuns la cererea mea de adeziune. Am crezut, la vremea incercarii de aderare, ca este o decizie buna. Intarzierea raspunsului m-a determinat sa inteleg ca, poate, este un semn de luat in seama. Le-am multumit pentru amabilitate si am renuntat la cerere.
    Motivul pentru care as fi dorit sa intru in aceasta sfera politica este din simplul motiv ca, incetul cu incetul sa pot determina schimbarea din interior. Schimbarea pe care as face-o eu ar fi un buton de delete a tot ce inseamna clasa politica actuala. O formatare unde sa nu avem ramasite din trecut. Nu-mi doresc sa recladesc, pentru ca asta ar inseamna sa revenim la ce a fost, ci sa construim, de la zero, totul. Este singura modalitate de ajungere la o existenta decenta, de a intrezari lumina de la capatul tunelului.
    Avem potential intelectual urias, care, din pacate pleaca din tara, incetul cu incetul. Este singura sansa de reusita a Romaniei. Nu pot insa sa ma bazez numai pe inteligenta drept calitate conducatoare in cladirea Romaniei. Am lucrat dintotdeauna cu oameni capabil si mai putin capabili. Coeziunea echipei a facut, insa, ca orice proiect dezvoltat cu o echipa puternica, sa reuseasca. Increderea si onestitatea sunt calitati esentiale, pe langa inteligenta. Oamenii de langa tine care ar da orice sa te sustina pentru ca au incredere in capacitatea ta de om. Imi place sa plec de la premiza ca nu le stiu pe toate dar nu exista ceva ce nu poate fi invatat. O echipa puternica este formata din oameni care se completeaza exceptional unii pe altii, acoperind orice lacuna.
    Indraznesc sa va deranjez, in aceste clipe de sanitate precara, cu o intrebare:
    Am cumparat o carte despre fondurile europene. Admit ca sunt un pic dezamagita de continut. In fine, una dintre premisele acordarii de fonduri europene este dorinta de a dezvolta zone defavorizate.
    In satul Strejnicu unde locuiesc, vad mai multe persoane care au atras acest tip de fonduri europene nerambursabile, cu scopul de a-si deschide afaceri. Nu vad, in schimb dorinta de sustinere a unor zone defavorizate. Una dintre persoane isi deschide o fabrica de paine in Blejoi. Nu stiu cat de mare ajutor o sa fie pentru satul Blejoi, avand in vedere ca fabricuta este mica. Poate judec gresit. Poate este un inceput si dorinta este mare, altruista.
    Daca nu se poate face ceva pe scena politica pentru a declansa miscarea, iesirea din aceasta stare letargica, care o sa ne impinga cat mai jos, atunci se cere schimbarea de tactica. Se cere luarea puterii, prin alte mijloace. Sustinerea financiara trebuie sa existe. Este clar. Insa greseala, poate, sa fost de inaintare a unui candidat si sustinerea din umbra a acestuia, cand, de fapt, se cere impunerea deciziei, fara consultanta populatiei, in acest caz. Cel putin temporar. Nu trebuie sa inteleaga logica deciziilor actuale ci consecinta si coeziunea viitoare. Asta trebuie simtita prin demonstratie nu sustinuta verbal prin dezmbatere.

    As dori sa incep printr-o afacere care sa ajute, de fapt, economia locala, aceasta fiind una dintre premizele obtinerii acestor fonduri europene.
    Sa incep cu o zona defavorizata, sa dezvolt o afacere care sa creeze locuri de munca. Sa ofer o sansa unori oameni care poate sunt capabili si inca pot sa se ajute. Dupa care sa crestem, din localitate in localitate, din sat in sat, prin extinderea de produse si servicii. Paralel, pentru ca statul roman nu o face, sa sustinem proiecte sociale. Preluam noi initiative acolo unde statul o refuza, fiind prea preocupat de propriile buzunare. Incetul cu incetul devenim o forta sociala, economica si financiara de temut. Oamenii ni se vor alatura. Vom avea sustinatori sa mergem inainte printre cei pe care ii ajutam. Totul este bazat pe idei sincere, pe onestitate, pe valori pe cale de disparitie.
    As intemeia o echipa de intelectuali pusi pe treaba, de oameni care se misca in acelasi ritm ca mine, scopul fiind obtinerea de rezultate. As scoate, usor usor tara din aceasta stare de lipsa de decizie. Echipa va fi formata din oameni dornici de rezultate, care sa fie un exemplu demn de urmat. As avea un singur scop: lucrul in echipa, in care cel mai puternic il ridica pe cel mai slab, ii canalizeaza motivatia pentru scopul comun, al nostru, de a creste, prin proprie dorinta si initiativa.
    Ma uit cu tristete la unii antreprenori din noua generatie. Unii, foarte putin, cunosc elementele de baza. Serviciul clienti este neglijat. Se rezuma la simple telefoane si rezolvarea de probleme, separate, parca nici nu folosesc tot ce invata de aici sa afle unde anume se pot imbunatati. Cateodata nici macar atat. Trec peste problema, trec peste solutie si continua un plan de afaceri care nu tine cont de problemele clientului, pe care nici macar nu trebuie sa se chinuie sa-l intrebe pentru ca vine singur si-ti povesteste ce il doare.
    Am avut un furnizor care intarzia tot timpul. Am incercat sa-I spun ca este frumos sa suni si sa spui omului ca vei interzia. Totul pleaca de la bunul simt. Eu sun si pe mama sa-i spun ca voi intarzia. Am respect fata de programul altuia asa cum imi doresc ca si el sa aibe respect fata de programul meu. Chestii minore, care, de fapt, atarna greu.
    Recunosc ca nu stiu unde si cum sa incep. Fondurile imi lipsesc, in schimb, sunt un munte de vointa, caruia nu-i sta ceva in cale in atingerea scopului propus.
    V-as cere prea mult sa-mi indrumati pasii? Sa-mi faceti un plan de bataie, pe care
    sa-l urmez la litera?

  14. Quintă Roială says

    Bătrâne,citindu-ți ultima postare pe facebook ,şi spiritul în care ți-ai formulat gândurile ,mă face să cred că ai ajuns să fii respectat de inamici.

  15. Bogdan B says

    Domnule Vantu, am vazut recent un interviu dat de dumneavoastra, si pot sa spun ca m a impresionat. Pacat ca nu incercam sa vedem dincolo de manipulare si sa intelegem o anumita situatie. Ne formam superficial o anumita parere si punem etichete. Imi doresc sa va doriti sa luati puterea.

    Bogdan

  16. Simonetta says

    Crăciun fericit tuturor !
    Dl.Vintu sa iasa viu si cu mintea întreagă din acel loc. Si sa scrie.
    Noua, tuturor, sa ni se micșoreze POLONICUL ! Acela cu care ni se baga sau ne administram singuri informatii in funcție de interese.
    Sa nu mai criticăm oameni, guverne, tari, pana nu cunoaștem realități. Geografice, istorice,sociale, politice, economice, etc. Asta inseamna sa si calatoresti si sa te izbesti de realități.
    Caini cu covrigi în coada , nu-s pe nicăieri în lume.
    Alta urare este cea cu GLANDA cu venin. Sa ni se micșoreze !
    Mos Crăciun e îmbrăcat în roșu, dar nu inseamna ca-i de stînga. Si, sa fim sinceri si daca ar fi, nu ne place când ne da cadouri ?
    Si cum zicea un iscusit comentator pe blog ca ar fi zis un presedinte, chiar asa e….Nu exista stânga sau dreapta ,ci doar sus si jos.
    La mulți ani !

    S

  17. Simonetta says

    Dl. Titulescu, lumina divina cică se va răspândi daca va dispărea PSD -ul, daca va fi exterminat.
    Ni se urează de la Băsescu sa trăim mai bine.. Si ia uitati ce bine va fi peste alți 5 ani. În total dupa 20 de ani de urări.
    Cică se va circula liber în America, după alte 100 de vizite diplomatice.
    Eu cred ca am identificat inamicul. E PSD-ul. Ciuma roșie.
    La noi nu va putea exista niciodată un Erdogan. Blamat, hulit, barfit. Dar ține frate cu țara lui si cu poporul lui de soldați. Scut au făcut în jurul lui când a fost lovitura de stat. Trup si suflet.
    Ăstia sunt urmașii turcilor care au ieșit vii de la Galipoli. Ca restul au murit acolo când abea le mijise mustața .Si nu liptasera contra unei singure națiuni .
    Eu n-am votat. Pentru prima oară.
    M-am resemnat pur si simplu.
    România mea frumoasă e durerea si lacrima mea. Dar si bucuria. Ca o vad încă intreaga. Poate apuc sa vad si Moldova alipita.

    • Titulescu says

      Complexitatea perversiunii politice romanesti combinata cu perversiunea romanului individual rezulta moralitatea poporului roman de astazi. Disparitia ciumei rosii nu are legatura cu verticalitatea unui neam. Nu cred ca acele cuvinte scrise de mine printre rinduri au fost intelese de dvs, dna Simonetta, daca intr-adevar sinteti o doamna in sensul fizic nu virtual.
      Comparatia cu Erdogan nu are sens in nici un cuvint pentru ca ala e un mic dictator care nu accepta dialogul. E metoda prin care si Putin conduce pentru binele Rusiei ca natie.
      Adica si eu as vota cu un Putin romanesc care sa condamne pe toti cei ce au furat Romania de tot ceea ce are ea mai scump; coloana verticala cetateneasca.
      Adica atunci cind justitia romana face abuzuri grosolane in atitea cazuri, am protestat eu si cu dumneata dna Simonetta ?
      Nu cumva ar trebui ca miine sa facem greva foamei in fata CSM continuu pina cind aceasta structura constituie un corp de control format din profesori universitari juristi din toata tara iar acestia printr-o lege data de parlamentul Romaniei sa poata judeca toate dosarele in care s-au facut abuzuri ?
      Sau nu cumva acest CSM trebuia sa impuna rezultatele referedumului cu 300 de parlamentari adica sa recomande CCR invalidarea parlamentului atunci cind nesimtitul de Ponta a sters cu buretele rezultatele referendumului ?
      Sau poate mai bine ar fi fost sa fie arestat si condamnat pentru nerespectarea vointei poporului ?
      Cred ca trebuie sa incercati sa priviti obiectiv ciuma rosie cu care ati fi vrut sa votati pentru ca ea este inclusiv in mine si in dvs. De fiecare data cind ati dat spaga sau o mica atentie ati contribuit la extinderea acesteia.
      Dupa atitia ani de la revolutia furata, 30, sintem fara sira spinarii. Nu avem nimic din ingredientele ce constituie o natie, ceasusescu si socialismul lui stiintific au distrus tot….la acest moment nu am nici o speranta de mai bine si daca mor miine stiu sigur ca nu am pierdut nimic !

      • Cojocaru marian says

        Iarasi furtul , chiar nu vedem de fapt cine ne a furat cu adevarat , o tinem langa cu lozinca asta si syraineii ne au luat tot ,ei isi pun oameni care sa i ajute sa fure politicieni corupti si mai ales santajabili ,toaye resursele noastre au fost date cu acordul SRI ,cel mai mate dusman al Romaniei ,ei fac si desfac aliante , partide , presedinti mai ales ,condic din umbra iar cei ce nu se supun playesc cu puscaria ,cazuri am va,ut destule ,azi cand vorbim vedem ce inseamna givernul meu si supunerea oarba catre straini , calcand totul in picioare pyr binele strainilor ,un ex ar fi plecarea romanilor la sparanghel , altul interzicerea exportului de grau dar cu o mica conditie , ptr binele Europei unde acolo avem voie sa exportam ,chiar ne so.eaza cu exporturile de cereale , ca sa ne dea in schimb faina si malai, cam asta e tara lu ‘ joianis o sluga prea plecata

      • Cojocaru marian says

        Titulescule, de unde scoti tampeniile astea nu te ai saturat de lozinci ,ia deschide geamul si inspira aer curat ,poate iti revii ,iar Ponta , iar parlamentul nu stiu cum , chiar nu intelegi ce se intampla , ura dusmanoasa si absolut cretina pe psd , nu ti da voi sa ti folosesti cerebelul parlamentul e azi ce si a dorit basexu cu votul uninominal ,d aia a scazut calitatea parlamentului si sunt doar cativa care stiu ce fac p acolo ,de la 500 a ajuns la 600 ,dupa care sa si scape puele a facut si un referendum de genul ,,sunteti de acord ca de mâine sa nu mai platiti taxe?

  18. Titulescu says

    Cred ca in ultimul paragraf scrisesi bine concentrat viitorul. Prin faptul ca Barna nu vede ce nas curvit prost are, useristii se vor duce primii de ripa in ochii electoratului. Asta deja a inceput. Totul a fost bine pina apar cele schelete din dulapuri de prin birouri in care se semnasera acele contracte cu spaga….Cred ca acest guvern a inceput cu un heirupism colosal mai multe directii si proiecte iar oamenii care sa le execute nu exista.
    Adicatelea eu vorbind cu tanti Aglaia la colt, in piata dorobanti, am inteles perfect ce a zis ea: vin ai nostri pleaca ai nostri noi mincam varza murata ca prostii !!!
    Intre timp, ma gindesc sa te invit la mine acasa la un pahar cu vin vechi, in fata radiatorului ce tine loc de semineu cu lemne. Se pare ca romania ce o visam incepe sa devina realitate. Mai este un lucru, pina de Craciun sau chiar la Craciun, Dumnezeu mi-a zis ca vine sa-l ia si pe Iliescu. Atunci lumina divina se va raspindi liber asupra tarii noastre dragi si pe care noi doi o iubim in mod egal.

    • Adrian says

      Un om “uns” cum s-ar spune si cu siguranta nu ma refer la doar cu “toate alifiile” muribund dar sigur nu sters…
      Istoria il confirma dar nu poate spune tot ca si dumnealui.
      Filosofic… macar e un rrrau necesar prin ce spune si cum a intreprins in viata.
      Nu te condamn fratele meu mai mare alb insa nici nu te iert daca prin tot ce spui acum nu faci ca într-un final sa si conteze pentru copiii copiilor noștri daca am inteles eu bine intenția.
      – un naiv