Capitolul 8 – Navigând printre imperii

war

Motto:
“– Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândești că pot
Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?”

Dincolo de ieșirile liniștitoare ale oficialilor români, va fi război! Criza uriașă, atât economică, cât și politică, pe care o traversează civilizația apuseană a făcut ca acest lucru să fie inevitabil. Pentru declanșarea lui era nevoie de definirea unui dușman, de un motiv de război și de crearea condițiilor ca deflagrația să se producă din vina inamicului. Ținta a devenit evidentă la reuniunea NATO de la București din anul 2008, când puterile occidentale au anunțat că se vor extinde înspre Rusia, prin anexarea Ucrainei și a Georgiei. Am folosit în mod deliberat termenul „anexare”, pentru că asta s-a întâmplat practic și după căderea blocului comunist. Evenimentele au început să se desfășoare destul de spectaculos după această reuniune.

„Primăvara Arabă” înlătura conducătorii puternici ai acestor state, transforma o zonă stabilă, condusă autoritar, într-o zonă măcinată de conflicte interne și condusă de niște marionete mânuite de cei de la Casa Albă. În acest mod, unul dintre cele mai importante obiective, petrolul, atât de necesar într-un război, a fost atins.

Al doilea obiectiv era asigurarea transportului către locurile de procesare și depozitare cele mai apropiate de Rusia – Marea Neagră. Aici, Georgia și România se calificau perfect. Georgia, chiar în coasta Rusiei, România, tot în coasta acesteia, dar și cu o infrastructură pregătită pentru procesarea și stocarea unei cantități apreciabile de carburant.

Rușii s-au mișcat însă rapid, intrând peste georgieni și stabilind acolo două capete de pod. Apoi, au invadat Crimeea, anexându-și teritoriul printr-un referendum local. Pare o exprimare contradictorie la prima vedere, dar ea cuprinde o realitate de netăgăduit. Cam la fel și-a anexat și Germania Estul ex-comunist.

Revenind, bătălia pentru Marea Neagră este departe de a se fi încheiat. Amplasarea scutului de la Deveselu, precum și mobilizarea de nave suplimentare rusești în flota din Crimeea ne arată clar acest lucru. Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, atunci, capul lor de pereți, totul ar fi rămas înghețat, la nivelul a ceea ce a mai fost și până acum 25 de ani – un război rece dintre Occidentul din care facem și noi parte acum și o Rusie mică și mai arțăgoasă. Nu ar mai fi fost vorba de un război adevărat cu tot cortegiul lui de nenorociri și de necunoscute.

În mișcările celor doi coloși, remarcăm faptul că rușii erau mai bine pregătiți din punct de vedere strategic. În timp ce forțele NATO se adună timid și în număr mic, rușii ripostează (ce-i drept, cu ceva întârziere) în zona arabă, sprijinind masiv Statul Islamic, și atacă estul Ucrainei. Nu doar bogăția acestei zone este extrem de atractivă, ci și legătura pe uscat cu peninsula Crimeea.

În timpul ăsta, blocul occidental impune sancțiuni Rusiei, sancțiuni peste sancțiuni, și încearcă să negocieze o pace fragilă cu Putin. Este inutil, șansa păcii s-a spulberat încă din 2008 și, ca o ironie a sorții, asta s-a petrecut la București. Acum nu mai are nicio importanță cine a început. Cele două tabere stau față-n față și cu degetul pe trăgaci.

Hotărâtoare pentru soarta României este decizia finală a Germaniei, prinsă ca într-un clește de sistemul financiar american și gazele rusești. Cu o monedă din ce în ce mai volatilă, Germaniei îi este greu să se așeze hotărât într-o tabără sau alta. Apartenența la NATO îi retează orice posibilitate de a se declara neutră. Nevoia de gaze nu îi permite să se certe cu rușii. Dacă Germania va rămâne în barca NATO, atunci teatrul de operațiuni va deveni România. După cum se vede, Putin va încerca să facă o realitate din visul de secole al Rusiei, ieșirea la Marea Mediterană. Serbia și Ungaria vor constitui capete de pod pentru armatele rusești care urmează să traverseze România. Prin Serbia se va ocupa Croația, prin Ungaria se va pune o presiune uriașă pe Occident.

Importanța căilor de aprovizionare a armatelor nu trebuie să mai fie explicată, toată lumea o cunoaște, cu excepția politicienilor voștri. Aceștia nu realizează cât de importantă este azi România – ambele tabere au nevoie ca de aer de poziția strategică, de resursele, de infrastructura energetică pe care aceasta o are. În loc să fructifice masiv aceste atuuri, întreaga clasă politică se comportă ca o turmă de oi terorizată atât de lupi, cât și de „câinii de pază ai democrației”, adică de DNA, dar și de presă.

Cine negociază cu cele două blocuri astăzi? După cum se vede, nimeni! Toți latră pe toate canalele media că apartenența la blocul NATO îi face pe ruși să tremure de frică, neîndrăznind nici măcar să respire în apropierea frontierelor noastre de teamă să nu îi bată americanii la popou. Asta-i tot ce-i duce capul. În realitate, generația voastră va duce pe umeri toate ororile acestui război, fie de o parte, fie de cealaltă.

Să ne înțelegem! Nu sunt doar anti-american, ci și anti-rus. Nu-mi plac imperiile. Au o cruzime animalică, dar este evident că trebuie să conviețuim cu ele și să ne aliem cu acela care ne oferă și nouă ceva. Nu este cinism, dar nu suntem într-un film cu personaje pozitive, astfel încât să ne fie jenă în a adopta o poziție mercantilă. Afirmațiile făcute în dese rânduri de Băsescu, conform cărora suntem o țară mică și nesemnificativă în jocul marilor puteri, atestă calitatea de mare cretin a acestui specimen. Suntem mai importanți decât ne putem imagina pentru ambele imperii. Este momentul să negociem mult mai profitabil pentru noi cu așa-zișii noștri aliați.

Astăzi, Uniunea Europeană este slabă. Se vede de la o poștă că a fost luată prin surprindere de ruși, că nu are răspuns la ofensiva acestora. În vreme ce Putin merge ceas pe un scenariu pus la punct în ani de zile, ceilalți improvizează. Este momentul să cerem ce ni se cuvine. Eu mă aliez cu alții, nu din dragoste, ci din interes. Unde este interesul țării noastre acum? Asta ar fi trebuit să fie principala preocupare a oricărui politician, nu DNA-ul sau presa. Iată un alt motiv care cere imperios ca acest sistem politic să fie schimbat.

Politicienii nu trebuie să mai fie tributari, din punct de vedere financiar, unora și altora. Să nu mai tremure în fiecare zi de frica SRI-ului, DNA-ului sau al presei, ci să negocieze de pe poziții de forță pentru interesele voastre prezente și viitoare. Astăzi, nu se mai negociază cu fabricile, uzinele sau resursele naturale ale țării, astăzi se negociază cu viețile voastre. Mulți dintre voi veți fi carne de tun, veți fi tocați de gloanțe și sfârtecați de schijele obuzelor absolut pe degeaba. Ați devenit vasalii unor seniori care nu dau nici doi bani pe voi. S-a ajuns aici din cauza vulnerabilităților sistemului politic actual. De frică să nu fie băgați la pușcărie v-au livrat gratis, fără niciun câștig pentru voi, pentru neamurile voastre sau pentru țara voastră. Culmea ironiei este că, după ce Occidentul și-a făcut treaba cu ei, tot la pușcărie au ajuns.

Câte argumente vă mai trebuie până să înțelegeți că aveți nevoie de un bărbat de stat care să aibă autoritatea, curajul și prerogativele necesare pentru a bate cu pumnul în masă când vine vorba de interesele voastre și ale țării noastre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 62 COMENTARII
  1. Frumentarii says

    Cu tot respectul domnule Vantu,

    Care este interesul national al Romaniei in ziua de azi? acu 25 de ani, acu 100 de ani. Intreaga noastra conceptie statala in materie de politica externa a fost bazata pe ideea acomodarii la puteri mai mari decat noi, cu o singura exceptie si anume perioada totalitarista. Pentru Romania, supravietuirea este un scop in sine, analogie la filmul ‘Battle of the Bulge’ / ‘Batalia din Ardeni’ ; int-o scena memorabila in care colonelul Hessler ii explica adjunctului sau (Conrad) diferitele forme ale victoriei. Cu toate acestea aveti dreptate, romanul nu constientizeaza avantajele pe care le are tara sa, in special prin pozitionarea sa geostrategica pe tabla de sah eurasiatica.

  2. Andrei says

    Bine spus “avem nevoie de un barbat care sa bata cu pumnul in masa”. Uitam cateva aspecte. Fiecare imperiu isi are bine ancorati oameni de nadeje in aceasta tara. Oameni care lupta sau asteapta ordine si momentul potrivit pentru a lupta in folosul imepiului care-l plateste si-l sprijina. (revolutia Romana cam tot asa a fost facuta. Cu oameni de nadejde ale celor 2 imperii. Rusia vroia sa scape de Ceausescu pentru ca s-a inteles cu America. America vroia piata de desfacere si sa se extinda peste tot, cat mai aproape de Rusia. Si ambele vor Romania pentru pozitia geografica, resursele care le are, si multe alte motive).

    Revenind la barbatul care sa dea cu pumnul in masa, pur si simplu nu se poate. Nu se poate acum, nu se poate in urmatorii 10-20 de ani, daca mentinem criteriile de azi. Lumea se schimba si cine stie cei 10-20 de ani in cati ani se vor transforma.
    De ce nu se poate? simplu… in preajma fiecarui barbat mai puternic se afla nenumarate curve si slugi…fiecare gata sa-l vanda ca sa-i fie mai bine.

    Stam la panda ca sa cada unul si sa luam tot ce apucam.

    Cand trece un cortegiu pe la colturi se arunca cu bani…noi stam la colt sa pandim si sa adunam cat mai multi bani, apoi fugim la urmatorul colt pana la cimitir unde iar incercam sa luam ceva de pomana.

    Greu, dom’le …greu …

  3. Cristian says

    Din fericire pentru noi, avem un Presedinte care va avea un cuvant de spus in istoria Romaniei. Este pentru prima data cand simt ca putem evolua in aceasta tara!

  4. Constantin Popovici says

    Pe cine vedeti … “un barbat de stat care sa aiba autoritatea, curajul si prerogativele necesare pentru a bate cu pumnul in masa cand vine vorba de interesele voastre si ale tarii noastre” ?
    Presupunand ca exista acel cineva prin ce mijloace credeti ca va putea ajunge ..”acolo” ?
    Nu este cam tarziu ? Parerea mea este ca zarurile au fost deja aruncate !

  5. says

    Nu e sigur ca teatrul de operatiuni al unui viitor razboi va fi in Romania!
    Mobilul razboiului e ca GLOBALIZAREA s-a oprit la granitza Rusiei, asta e singurul motiv, NATO vrea sa conduca toata planeta, sa ne joace cum vor ei, sa aibe control asupra tuturor resurselor, sa ne vanda hrana si petrolul la ce pretzuri vor ei!!
    Rusia va folosi arma nucleara, legal e indreptatzita, SUA a folosit-o deja …

  6. Delia says

    >Cate argumente va mai trebuie pana sa intelegeti ca aveti nevoie de un barbat de stat care sa aiba autoritatea, curajul si prerogativele necesare pentru a bate cu pumnul in masa cand vine vorba de interesele voastre si ale tarii noastre?>
    Eu am inteles,dar nu s-a nascut omul politic care sa-si iubeasca tara si sa nu ne considere sclavi pe plantatie…..Cel putin nu inca.

  7. mihalzche says

    Bai sorine , se pare ca sti o gramada de lucruri despre viitorul sumbru care ne asteapta, cred ca sti o multime de lucruri despre viata politica a Romaniei din ultimii 25 de ani, din postura de actor ,dirijor sau regizor.tind sa cred ca iti curge o lacrima din ochiul tau drept atunci cand auzi ca a mai fost arestat un “interlop politic” sau un” om politic cinstit onest si drept” care in tot acest interval de timp a fost un aparator al statului si al poporului si a lucrat doar in interesul Romaniei si nu pentru interesul propriu.Imi permit sa cred ca ii cunosti foare bine pe acesti puscariasi de lux ai Romaniei,si multi dintre ei te au ajutat sa iti dezvolti jocurile tale financiare murdare. Sa nu uitam ca totusi esti un “inginer financiar”adica un “hot ordinar” cu guler alb deghizat in investitor , care dupa ce a fraudat oameni ,iar mai apoi statul, vii si ne predai lectii de geopolitica .daca stiai despre aceste jocuri de culise ,de ce nu le ai prezentat atunci cand erai o persoana cu credibilitate? asta daca ai fost vreodata o persoana credibila,. Sigur ca americanii nu sunt cei mai onesti oameni din lume , nici rusii nu doresc binele si prosperitatea noastra ,dar daca noi nu suntem in stare sa ne ajutam singuri, nimeni nu o va face niciodata.Toti te vor un stat mic ,dobitoc si imbecil,sa te corupa, sa te insele ,sa te fure ,in functie de interesele materiale imediate sau viitoare

    • doisiunsfert says

      Sa nu uitam ca sistemele de securitate sunt inventate si updatate dupa ingeniozitatea ‘hotilor’ !
      Si cum ai defini ‘hotul’ ? Omul care refuza sa traiesca ca tine ?! Omul care refuza sa se supuna regulilor aberante impuse de mintile luminate ale statului cumparate de marile companii ? Omul care nu gandeste in cutie ?! S-ar putea sa ramai uimit si iti spun pentru tine asa ca sa stii ca multi dintre oamenii astia pe care tu ii numesti ‘hoti’ au un suflet mult mai mare decat marea majoritate a oamenilor. Si la final ce conteaza sa te intrebi?
      Fara hotie ai trai intr-o lume iluzorie si niciodata nu ai fi fost in stare sa afli adevaruri. Citeste, asculta, trage concluzii cu mintea si nu judeca ! Numai aruncati cu vorbe, uitati-va in oglinda inainte de a face acuze. Iar daca tu spui hot eu iti spun tie prost !
      ‘Ferice cei saraci in duh, caci a lor este imparatia … ‘

  8. F says

    Se vorbeste despre razboi cu atata usurinta. In primul rand razboaiele sunt initiate de doar cativa indivizi. Problema este ca ceilalti # urmeaza # . Ati avut dreptate cand ati spus ca oamenilor le lipseste capacitatea de a # vedea / intelege , intregul #. Nu e vina oamenilor ca au ajuns sa fie limitati in gandire. Sistemul de invatamant ii invata pe oameni ce sa gandeasca, nu cum sa gandeasca. Te invata sa fii corect sa te supui sa nu trisezi ,iar cand iesi din scoala si iti iei viata in piept, descoperi ca lucrurile stau exact la 180 de grade( cel putin la noi in tara ) , dar ca sa nu deviez de la subiect, revin . Razboi !??! Ce-i care pretind ca au drepturi asupra vietilor altor oamenii sunt acei care ar trebuii trimisi pe campul de lupta Ar fi mult mai simplu si fara prea multa risipa. Pentru conditia umana din momentul de fata o putem datora sistemului monetar si mai ales unei ramuri al acestuia adica capitalismului atat si lipsei unei educatii relevante…Daca oamenii ar intelege cu adevarat mecanismele lumii in care traim, cred ca primul lucru pe care l-ar face ar fi sa puna mana pe arme si sa le intoarca impotriva liderilor lor, indiferent de tara.

  9. says

    .~!_Humor Englezesc versus Homor Romanesc_!~…Prn urmare_:…si ca de obicei suntem din nou tinta reportajelor TV, cotidienelor si a diferitelor fituici de prin Regatul Unit si partial din Franta cind isi mai aduc din cind in cind aminte de Noi_!!…” Vin Romanii ” suna titlul lung metrajului difuzat pe un post TV din UK !..si cu o poza sugestiva avindui in prim plan pe conationalii nostrii R’romi_!..prin asociere de imagine !..desi .Iidiotii din regat stiu foarte bine ca noi Roamnii avem o alergie destul de ridicata fata de tigani !..toate sondajele o arata !..Daaar pina la urma de cine altcineva sa faca si Ei mistio si bascalie decit de Romani via Gipsy~…..~Do’mni~Lor gentilmeni British’, DC nu vreti sa intelegeti si sa acceptati faptul ca precum o musca atunci cind simte de la distanta un RAHAT proaspat si suculent Plin de calorii si enzime isi ia zborul si se duce si se duce pina ajunge la rahatul cu pricina care e o ~DELICATESA~ pt. ea !..tot asa si R’romul nostru de tip mioritic simte de la mii de km distanta aerul boem de tip Londonez si Parisian~..si nu se lasa pina nu ajunge in Regat.._..la cersit si la furat normal_!..la posete !..sau la buzunare !…Asta fiind specialitatea lor de casa_!~…Ok~ei_~!…Vin iar apoi pleaca inapoi !….Bine ! Ei rad de noi Romanii per ansamblu fara sa aiba o baza si o motivatie clara !..Da ! Dar si noi acuma radem de EI deoarece se aproopie cit de curind valul_~_~_~_~…Imi~Imi_!…_Tigidic~Tigidic_!… Pregatitiva Do’mni_LOR`~ Engleji ca_Vin paginii ! Vin barbarii_taietori de capete_!!!..se apropie Evul Mediu cu pasi repezi de malurile Tamisei_!!!_…Valeuuuuu_!!!…chemati inapoi Roamnii-( Ghiaurii_~)_!!!!…Da_Daaaa_~!!~_…Cuuum’_?…Ne pregatim de un Mare Califat in Regat~???~…Halahh_Islamia_!!!_….~Vaaleuuuuuuu vin Uritiii_!!!>~…fugiiiti_~!!>…!!!!!!!!…..Ne primiti si pe noi la Voi in_Rumenia ~??~…”~??~”…Imi’_?.._F.F>~in_gura_!!!!!!!!!!!!!_……Mdehh’ !..Dupa cum spun_AM !…un_Homor’~Romanesc_~…..!~Hi~Hi~Hi~Hi~!……….

  10. Alex says

    Previziunea sumbra chiar din prima propozitie a articolului cred ca le cam taie cheful vizitatorilor sa citeasca mai departe. Mi se pare ca genereaza un fel de blocaj psihologic. E o chestiune la care lumea nici nu vrea sa se gandeasca. Mentalitati de pe aici: orice posibil eveniment negativ e asteptat pasiv in loc sa se evalueze realist probabilitatea de aparitie a evenimentului si sa fie luate activ masurile de prevenire si minimizare a consecitelor acelui eveniment in cazul in care se produce.

  11. TAUS says

    Pentru toti care nu cunosc situatia Papusarilor nostri “Maretii Americani”
    Pentru cei care mascheaza adevaraul fata de populatie pentru o boaba de porumb in plus ..
    Va doresc distractie placuta
    1 Parteneriat Trans Pacific, a fost inițiat în porturile din SUA West Coast
    pe 13 februarie 2015
    Blocarea de nave este o criză facuta intenționat, deoarece corporațiile multinaționale private care doreste să goleasca rafturile supermarket-uri la nivel national in urmatoarele patru săptămâni.Acest lucru este conceput pentru a forța poporul american să aprobe șantajul cuprinse în Parteneriatul Pacific Trans. Aceasta este finalul jocului , care va permite acestor corporații multinaționale să controleze toata planeta .
    2 Între timp, în timp noi ne certam pe forumuri si visam la propaganda televizata ..razboaie si alte cacaturi ..SRI cunoaste DNA te strange de coaie si te arunca prin azile daca reusesti sa scoti o vorba ..mi se pare Un complot din partea lor din momentul in care “Ei ” care sunt pusi ca sa amere Romanii si Romania se bucura de banii de Vacantae si Bonusuri de buna colaboarare ..
    În timp ce Statele Unite ale Americii este pe deplin preocupat cu crize mondiale, de la lupta împotriva lu ISIS în Irak și Siria, precum și conflictul din Ucraina, există o altă evoluție pe plan mondial care amenință sănătatea economică a fiecărui american Mai exact, ma refer la Parteneriatul Pacific Trans (TPP). Protocoalele de TPP au stabilit o zonă de schimb liber / zona se întinde de la Vietnam la Chile și Japonia. Cele mai draconice regul pentru comerțul liber în istorie, include aproape un miliard de oameni care cuprind aproape 40% din economia lumii. Din moment ce Obama nu a reușit să accelereze drepturile TPP-lui anul trecut, el a făcut progrese uimitoare și America se apropie de un Armaghedon economic.
    Dupa cum urmeaza
    Transferarul economiei americane într-o dictatură Corporatista !
    Punerea în aplicare a TPP-lui pe furiș
    Obama ocoleste aprobarea Congresului
    TPP-ul reprezintă pierderea totală de Suveranitate
    ( si parca il aud pe basescu vorbind despre suveranitatea romaniei ….ce plan ..APROAPE PERFECT )

    Si acum ca stiti pe scurt exact ce sa intampla .datzimi voie sa va luminez ..
    TPP detine controlul importului si exportului
    asta inseamna ca daca noi nu mai suntem producatori , ne bazam pe importuri ..iar daca nu suntem cuminti …papam NADA ..
    Despre asta este vorba in NOUA ORDINE MONDIALA … restul reprezentand doar mici deviatii de la subiect ..
    Ce credeti voi ca a facut Ponta la Pentagon …? aaaaaaaa ..
    V-A VANDUT PENTRU UN LOC IN BUNKER

  12. Cristian says

    Titlul spune totul . Navigand printre imperii. Este Romania o vedeta rapida cu un capitan dibaci care sa poata “naviga” printre ?

  13. Cristian says

    Un homo sapiens sapiens care sa tina cu neamul, nu ? Un “baiatu’ lu’ baiat destept” care sa splulbere tot, nu ? Soldatul care are in ranita lui acest baton de maresal mi-e teama ca va muri pe front. Si-atunci un impostor de caporal se va prezenta in locul lui cu misiunea indeplinita. De asta n-am dus lipsa de-a lungul istoriei. Eroi si impostori am avut in egala masura. Cu precizarea ca eroii au trait intotdeauna mult mai putin decat impostorii care i-au ridicat in slavi dupa aceea. Ne recunoastem eroii dupa aceea ca au murit intotdeauna fara sa-si indeplineasca misiunea . Misiunile si le-au indeplinit intotdeauna impostorii.
    Ar mai fi totusi o speranta… Scrisoarea a III-a nu se termina unde ati incheiat dumneavoastra citatul.

  14. eu says

    Combati destul de bine, prietene, dar iti trebuie totusi un consilier mai lucid, care sa nu traga pe nas … Ce spui tu in acest articol, este 70 % adevarat insa … nu vrei (sau nu poti) sa vezi ce este in spate … Acolo este cheia ! Eu am spus in 2008 ca era gata sa se declanseze alt razboi: izzzrael + yankee + aliatii versus iran + china + rusia + siria … N-a fost asta pana acum, dar se poate intampla oricand (fiindca si acum mai mocneste … ). Deocamdata, ceea ce ,,arde” acum, este ceea ce spui tu in acest articol. Ar trebui insa sa ai in vedere si ce au aflat rusii de la Snowden … Acesta este adevaratul motiv pentru care rusii sunt acum pe cai mari … yar yankee se comporta ca niste caini turbati … Fiindca yankee se simt acum in curul gol …

  15. says

    Buna ziua domnule Sorin Ovidiu Vantu,

    Articolul dvs. de mai sus este corect si la obiect.
    Necesita totusi cateva mici corectii si adaugiri…..

    In primul rand Romania chiar are oameni care au negociat pentru Romania si pentru romani in interesul strict national.

    Lucrurile au iesit cum trebuiau sa iasa inca de acum….25 de ani.

    Inca un lucru demn de remarcat:
    Federatia Rusa NU este dusmanul Romaniei – v-o spun in cunostinta de cauza.

    Observ ca din motive care nu tin neaparat de vointa dvs. v-au lipsit anumite informatii care sa va faca sa intelegeti ca in afara “politicienilor” de mucava romani, exista altii in spate, despre care se pare ca nu stiti nici dumneavoastra….

    Urmati link-ul scribd si veti intelege mai multe.
    http://www.scribd.com/roninjaune

    Multa sanatate va doresc.

  16. sorana says

    Bai, Sorinache, jos palaria ! In sfarsit, incep sa te (re-)cunosc ! Te-am tot ironizat pana acum dar…….mi-ai devenit “simpatic” cu aceasta postare; asa te vreau: ridica nivelul dezbaterilor de pe acest site !
    Nu sunt in totalitate de acord cu analiza ta dar, fundamental, o imbratisez: avem nevoie de negociator(-i) pentru interesul national ! Fara jena, fara prea multe scrupule, fara nesimtirea unui bisnitar de talcioc dar cu fermitate si cu o constientizare a rolului si pozitiei Romaniei in conjunctura geo-politica actuala !
    Totusi, vezi tu pe cineva capabil sa duca aceste negocieri ? (era o intrebare retorica; stiu deja raspunsul !)

  17. Dan says

    Domnule Vantu,

    In cursa prezidentiala din 2009 s-a inscris un tanar care putea sa tina Romania departe de luptele dintre marile puteri, el se numeste Marian Bataiosu, pe care televiziunea dvs. Realitatea TV l-a cenzurat cat a putut de tare. El ar fi scos Romania din UE si NATO, ar fi declarat neutralitatea tarii si i-ar fi pregatit pe romani de razboi. Scopul lui era sa aloce 5% din PIB pentru Ministerul Apararii, sa introduca serviciul militar obligatoriu, sa creasca efectivele militare la peste 300.000 de militari si sa negocieze la sange cu marile puteri cresterea capacitatii de aparare al tarii. De el avea nevoie Romania in fruntea tarii, nu de alde Geana, Basescu, Ponta sau Johannis. Daca l-ati fi sprijinit atunci, Romania nu ar fi fost in situatia de astazi de a ajunge teatru de razboi. El era singurul roman care putea salva Romania, dar nici dvs., nici altii ca dvs. nu ati vrut ca Romania sa fie salvata.

    • Titulescu says

      Daca citesti ce ai scris ai sa-ti dai seama ca vrei sa-ti tai mina cu care vrei sa bagi in gura. Cum vrei sa fii neutru si sa cresti armata si sa negociezi ce impreuna cu NATO ? Bine ca Bataiosu ala a fost cenzurat pentru ca era un cretinoid ca si tine.

  18. M.E.N. says

    Articolul e un model de bataie de campi. Vine razboiul, dar poate fi evitat daca avem un barbat de stat care sa bata cu pumnul in masa? Pe bune? In marele joc dintre SUA si Rusia ar conta cine conduce Romania?
    Vine razboiul (mondial, daca va include, conform sov, NATO vs. Rusia) si noi trebuie sa ne negociem viitorul mai bine? CARE viitor?
    Politicienii trebuie sa faca si sa dreaga, sa nu le mai fie frica de DNA si SRI, dar, in acelasi timp, trebuie schimbata clasa politica?
    SO.MUCH.BULLSHIT!

    • Titulescu says

      Sa traduc acronimele: MEN adica esti barbat sau mamelon emusculat nebun ? Si la sfisit SO MUCH BULLSHIT = SMB cred Spitalul Municipiului Bucuresti, acolo functionezi tu, psihiatrie la subsol.

    • JE says

      M.E.N., nu spunea Sorin ca razboiul poate fi evitat, ci spunea ca poate fi un om care sa negocieze cat mai bine aceasta situatie in care se va afla Romania.Nu-i tot una ca mor 10 mil. de romani sau 500.000, nu?Nu-i tot una de ce parte te afli la sfarsit, pierzator, castigator, neutru, nu?

  19. Liviu says

    Deci ne trebuie un barbat care sa bata cu pumnul in masa. Corect. Dar nu ne trebuie si un slogan pt aceste barbat. Ceva de genul “Dormi linistit. Barbatul (??!) lucreaza pt tine”

  20. scepticon says

    Salutare tuturor si multumiri pentru acest blog. Nu stiu cate lucruri sunt adevarate in postarile de pe acest blog insa si din informatiile eronate mai mult sau mai putin intentionat se poate invata ceva, asa ca va multumesc tuturor pentru acest blog.
    Legat de ideea razboiului, sunt surprins de convingerea cu care se sustine aceasta ipoteza. Chiar nu se gandeste nimeni ca un conflict de anvergura celui prezis in acest blog e foarte putin probabil sa aiba loc, pentru simplu fapt ca ar putea conduce la sfarsitul Pamantului? Si asta din cauza bombei atomice, care desi a fost vazuta initial ca o mare nenorocire, s-a dovedit in final o realizare fericita, pentru ca a crutat Pamantul de conflictele globale (scuze pentru toate victimele nevinovate din cele 2 orase japoneze). Fara bomba atomica, probabil ca ar fi mai avut loc cel putin un razboi mondial, cu pierderi cel putin comparabile cu ultimul. Asa ca nu cred ca cineva ar mai risca asa ceva (cu toate teoriile conspirationiste legate de suprapopulare), pentru simplu motiv ca ar conduce la distrugerea Pamantului.
    Acum, legat de motivele razboiului, nu prea stau in picioare, societatea occidentala a tot trecut prin crize, mult mai grave ca asta. Tipul de razboi s-a schimbat putin, este deja razboi – economic – si nu cred ca Rusia mai rezista mult timp.
    Sunt totusi de acord cu ideea ca SUA vor sa distruga Rusia, dar din alt motiv, si anume faptul ca rusii ar putea produce in serie anul viitor T-50, primul lor avion de generatia 5 (mai ales ca pare un avion putin superior F-22 Raptor). Nu cred ca SUA va permite cuiva sa ameninte suprematia lor aeriana. Totusi, T-50 e doar prototip acum, F 22 a fost testat deja cu succes in Siria impotriva bateriilor rusesti si se pare ca nu a fost detectat. Acum, chinezii au produs deja primul lor avion de generatie 5 dar China nu e interesata de razboi .. deh .. nu are resurse. Sincer cred ca toate actiunile militare se vor opri in Ucraina, e posibil sa se transforme intr-un nou Afganistan, a inceput la fel :) Si acolo rusii i-au macelarit pe afgani pana le-au dat americanii Stinger si apoi toata lumea stie ce a urmat. Cred ca la fel, in Ucraina vor ajunge arme tehnologic superioare celor ale rusilor si conflictul militar se va incheia. Va continua in schimb sub alte forme, vezi Egipt, Turcia, Ungaria, Grecia. Vom trai (speram) si vom vedea …

  21. un eu din ceilalti says

    Va inteleg insistenta pentru sitemul propus.Dar incadrarea lui in spatiul asta extern, e deplasta.Daca mai extrapolati putin gasiti ca-i adevacat sistemul prezidential neoas romansc si pentru UNESCO, UNICEF, ALCOOLICILOR ANONIMI, etc.Din cate inteleg pateticul nu va incadreaza.Dar daca tot vreti sa expuneti ceva cu sens faceti-o disociat avertizand auditoriul ca ati rupt legatura cu scopul propus.Sa fiu mai explicit?

    • Titulescu says

      Daca poti sa fii mai explicit scoate limba din gura si scrie vorbind ca nu inteleg nimic.

      • un eu din ceilalti says

        Ca nu intelegi, nu-i drama, ca nu-ti iei pastilele e joc periculos….Apreciez tentatia dumneavoastra spre risc!

        • apolo says

          Tipic romanesc….pana nu va jicniti putin nu va simtiti bine,ar trebui doar fiecare sa isi de a cu parerea….Dumnezeu sa va aibe in paza.

  22. Sorin Vint says

    Dl. Vintu,
    Prima data cind v-am vazut am crezut ca sinteti Stalin reactualizat.Prima data cind am citit ce-ati debitat am stiut ca sinteti un Stalinist(comunist inrait).Va reamintesc ca Stalinismul(Comunismul) au fost depozitate de poporul roman si omenire la gunoiul istoriei.Din acel loc toxic e greu sa mai prostesti alti oameni.Singura ta sansa e sa citesti Biblia si sa incerci sa intelegi cel putin 1 (una) propozitie.

    • Titulescu says

      Daca te-ai pocait nu mai spune la nimeni. Citeste mai mult biblia in intuneric total, este singurul mod in care stalinismul se amesteca mai bine in comunism si sa nu uitam ceva socialism pentru mai multa crema cenusie de care se pare ca bibilica ta are nevoie.

  23. rabbyt says

    Se spune ca intr-o discutie ataci argumentul nu persoana. Iar aici, cat si in toate celelalte postari tind sa fiu deacord cu dumneavoastra.

  24. Bogdan says

    In 1999 cine a deschis spatiul aerian avioanelor NATO ?
    Sa nu aveti impresia ca vecinii nostri sarbi , nu o sa se alieze impotriva noastra in caz de razboi , iar de Unguri nici numai comentez .
    Romania sa bagat intr-un cacat pana peste cap . Daca nu avem un conducator bun , care sa foloseasca tot ce ii sta in putiinta , sa ne tina departe de razboi .
    Romania s-ar putea sa numai existe in viitori 100 de ani maxim .

  25. silviu says

    Foarte interesante opiniile dvs cu privire la razboiul ce mocneste in jurul nostru, insa ma intreb pe ce argumente sau informatii le-ati construit. Ca doar nu sunteti vreun clarvazator.

    Ideea de razboi pe teritoriul Romaniei, naste in fiecare dintre noi frica, disperare, iar bunurile tangibile dobandite prin datorii sau economii devin brusc fara nicio valoare intr-un astfel de scenariu.

    Aveti si solutii de a scapa cu viata, in cazul in care va izbucni pana la urma razboiul ?

    cu respect

    • Bogdan says

      Salutari,

      Solutia este data deja de D.Vantu , schimbati clasa politica si forma de guvernamant . Pana nu este prea tarziu !

      Respect,

  26. Mikael says

    Cam dramatic dar in mare sunt de acord. Cit ne costa operstiuniele SRI din Ucraina, ce cistigam acolo etc. Intrebari fara raspuns. In realitatea am ajuns pe pozitii dusmanoase cu Rusia si cu jumatate de Europa de Vest pentru gloria lui Basescu si a unor idiota-debila numiti analisti- Dungaciu, Cumpanasu si alti ca ei. Pentru Dungaciu nu conteaza ce patesc romanii din Ucraina dar conteaza in schimb sa slabeasca Rusia.

  27. Alex says

    Bună ziua domnule Vintu.
    Sunt de aceeași parere însă lipsa de experiență mă face sa nu știu cum sa acționez. Într o situație de criza economica coroborată cu un război de amploarea celui care se anunță ce trebuie sa fac? Dacă vinzi în ce moneda sa păstrezi banii? Cumperi aur?Dacă nu vinzi e foarte probabil sa ramai proprietarul unei grămezi de moloz…

  28. ispas says

    Adevarat ce spui, lucrurile se intampla incet dar precis in aceasta directie posibil ca si noianul asta de arestari sunt coordonate acum tot pentru distragerea atentiei poporului care oricum nu cred ca are vointa de a analiza ceva in perspectiva…

  29. marcu tudose says

    “Suntem mai importanti decat ne putem imagina pentru ambele imperii. Este momentul sa negociem mult mai profitabil pentru noi cu asa-zisii nostri aliati.” acest lucru ungurii l-au vazut si il fructifica.pe de-o parte danseaza jocul europei iar pe celalta isi consolideaza relatiile cu rusia, asa in orice scenariu ei sunt castigatori.problema e ca noi nu avem negociatori care sa fie capabile sa aibe o viziune asupra jocului,sa vizualizeze posibile scenarii viitoare sau daca avem acei negociatori capabili,ei sunt repede inlaturati din sistem

  30. Dan Buff says

    Zarurile sunt aruncate deja, scenariul este facut.
    Predictisa lui Arsenie Boca capata contur, foc va cadea peste noi din trei parti Rusia, Ungaria si ce credeti Bulgaria (si ei sunt vasali Rusi sa nu uitam) dar poate fi Serbia.

  31. Titulescu says

    Politica geo-strategica pe genunchi a EU arata de fapt numai interesul economic. Tinerii care vor fi carne de tun nici macar nu citesc utima pagina de la stiri deci isi merita soarta. Face-buci e totul pentru ei dar acolo nu indica ziua cind vor muri. Aflam cit de curind daca putin cade in capcana rasbelului intinsa de falimentara nobilime occidentala.

  32. ICy says

    Bun, ne trebuie un barbat de stat, care sa scoata flacari pe nas si sa-i faca pe americani si rusi sa le tremure chilotii…SOV, ce ti-au dat aia sa bei, cred ca ai halucinatii…ai uitat in ce tara traiesti?!?!?

  33. says

    Sulea se duce la razboi. Mai bine-mi fac sepuku decat sa ma las sfartecat de obuze pentru interesele altora.

    Si sper ca si cei tineri ca si mine sa inteleaga necesitatea refuzului de a merge la razboi. Nu ca nu ne iubim patria, ci tocmai pentru ca o iubim nu vrem sa ne nenorocim.

    Senq

    • Ioan Swe. says

      PRIMUL

      cartuş al războiului va fi pentru politrucii care-şi spun politicieni.
      Iar al doilea, pentru tine, tinere dezertor!
      Mulţi imbecili bagă la înaintare corupţia din România, ca şi când ăsta ar fi motivul pentru care refuză ei să se lupte cu ruşii (nu faptul ca se cacă pe ei de frică).
      SURPRIZĂ!
      NATO ii urăşte pe politicienii români corupţi mai mult ca voi: d-aia americanii, prin intermediul DNA-ului, îi baga in puşcării de doi ani încoace.

      Voi ce-aţi făcut, o viaţa întreagă, contra hoţilor din partide? Nimic!
      I-aţi votat, i-aţi pupat în cur după care aţi ajus în genunchi cu gura larg deschisă.
      Aţi preferat să le daţi spăgi, ca să vă angajaţi într-un post calduţ, la Stat, unde să puteţi lua la randul vostru alte şpăgi.
      V-aţi “descurcat”.
      Aţi devenit o parte a sistemului comunist. Iar acum refuzaţi să luptaţi împotriva lui.

      DNA-ul, condus de americani, îi bagă acum pe toţi in puşcărie – dar numai pentru că e pace. Că în vreme de razboi, procesele nu durează ani de zile: ci maxim o ora. Nu se admit scutiri medicale şi nici vicii de procedură. Iar subminarea economiei naţionale şi trădarea de ţară se pedepsesc atunci cu împuşcarea.

      La fel laşitatea şi dezertarea. Să nu crezi că eşti mai bun ca ei, tinere dezertor.
      Eşti doar un gunoi trădător.

      Şi în secunda doi, după ce începe războiul, cadavrul tău o să fie aruncat în acelaşi camion cu al lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu.

      https://www.youtube.com/watch?v=6vAUFl6ifRA

      • Titulescu says

        Ioane mai cheama si un ciine conform legendei. Cine trage primul ajunge sa crape de acelasi glont. Nu crezi ca mai bine ne uitam de unde a plecat totul si incercam sa judecam drept ? Cam asta propune SOV.

  34. Arcadia says

    Da,va fi razboi.Cine este barbatul de stat de care vorbiti,Domnule Vantu?Nu am absolut nicio indoiala ca stiti cine este,cine trebuie sa fie acel barbat de stat.Sanatate si liniste va doresc.

    • Titulescu says

      Si eu vreau sa vad barbatul ala. Vreau sa fiu pusa pe lista fetelor disponibile, ca Udrea, la ora 2 noaptea, cind acel Napoleon de Romania va fi disponibil sa-si descarce in mine toata forta lui de mare conducator de stat !

  35. giugica says

    O, tu nici visezi, bătrâne, câţi în cale mi s-au pus!
    Toată floarea cea vestită a întregului Apus.

  36. cpc says

    Istoria a zis multe și poate doar degeaba.Ce putem noi sa cerem când trebuie sa plătim bir pentru funcțiile obținute. Punctul de vedere al ROMÂNIEI este aacelași cel știut și acceptat .Vorbim fără sa facem și facem ascultători și ascultați ceea ce vor alții. Creduli și demagogi am fost oricând și am băut atât vodca cât și sprit. Poate ca am mâncat prea mult fast food și am uitat de carnatul german ce îl cam ținem în buci sau poate mirosul gazului din fundul sovietic.
    Ce putem sa facem revoluție sunt em caracterizați de lovituri de stat și crize melancolice .Poate ca acum o sa realizam ca bani nu sunt un scop ci un mijloc de supraviețuire sau cumpărare a ideilor născute poetic.
    Poate o sa facem o alegere …dar clar nu o sa fie cea potrivita.
    P.s .scuze pentru greșelile de text și de context.
    N.b.am avut timp de alegeri …sa îi dam cezarului ce a primit deja demnitatea noastră și frica respectului de sine.

    • Titulescu says

      Aci, am fost cenzurat se pare degeaba. Sintetizez acu: sprit de votca iti face bine dupa ce maninci cirnat german invers.