Capitolul 71 – “Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm”

vladimir-lenin

Atunci când societatea în care trăiești nu-ți oferă decât dezamăgiri, ai câteva variante de reacție.

  1. Îi întorci spatele și pleci în altă țară.
  2. Te izolezi, ori singur ori împreună cu un grup de amici, și nu te mai interesează nimic din ceea ce se petrece în jurul tău, disprețuind sau urând tot ce este în afara acestui grup.
  3. Apelezi la consumul de droguri, construindu-ți propria lume, sau la băutură, pentru a ieși măcar câteva ore din lumea pe care o detești.
  4. Decizi să lupți, să te implici, să încerci să schimbi lucrurile în mai bine. În absența unui lider pe care să-l respecți, acțiunile tale vor fi anarhice și confiscate rapid de organizații oculte, cu agende și interese care nu au nimic de-a face cu frustrările care te-au determinat să intri în luptă. Cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind cel al grupurilor #rezist.

În locul acestor patru tipuri de reacție îți propun, generație, să iei în calcul un al cincilea tip: cererea unei mișcări progresiste care să pornească din marile centre universitare ale țării. Nu mă refer la un nou partid politic, ci la o mișcare care să pună o presiune maximă pe cele două partide care contează cu adevărat în România, PSD și PNL. Această mișcare trebuie să impună clasei politice niște obiective clare, care să anvizajeze modernizarea țării, recâștigarea demnității naționale și individuale, independența reală a țării, asigurarea unei vieți onorabile și a protecției ei, respectarea promisiunilor electorale. În acest sens, trebuie aruncat în aer actualul stat și construit un altul de la zero. Așa cum ți-am mai explicat, statul nu este altceva decât un pachet de legi, legi care decurg dintr-o lege fundamentală – Constituția. Dacă ea este defectă sau depășită, atunci și legile care decurg de aici sunt defecte sau depășite, precum și instituțiile generate pentru respectarea și aplicarea lor. A devenit vizibil, chiar și pentru cei mai neatenți dintre voi, că actuala Constituție este și defectă și depășită. De aici existența unui stat de doi bani, nefuncțional, permisiv la tot felul de abuzuri îndreptate împotriva voastră, generator de sărăcie, de dezbinare și de îndobitocire.

În noua Constituție trebuie să se stabilească puterea dominantă, tipul de republică, reîmpărțirea teritorial-administrativă, descentralizarea. Din noua Constituție trebuie să se nască o altă lege electorală, altele coduri comerciale, civile, administrative și penale, legi care să stabilească în mod corect responsabilitățile statului vizavi de țara pe care o conduce și ce se întâmplă în cazul nerespectării lor.

Și acum, iată, generație, de ce ți-am sugerat acele câteva măsuri care ar trebui, în opinia mea, să fie cuprinse în noul pachet de legi care să definească ceea ce ar trebui să fie noul stat român.

  1. Reîmpărțirea teritorial-administrativă

La ora actuală, România este împărțită în 41 de județe, cu 41 de prefecturi, 41 de consilii județene. În locul lor, se pot crea 7-8 regiuni care să fie conduse de un guvernator ales de cetățenii regiunii, dar care să poată fi demis de Guvern sau de președinte, în cazuri bine reglementate. În felul acesta se asigură o scădere uriașă a costurilor, o implementare mult mai rapidă a deciziilor, se diminuează corupția până la un nivel acceptabil, se pot accesa mult mai ușor resursele din piețele financiar-bancare și nu numai.

  1. Descentralizarea

Fiecare regiune va avea sursele sale de venituri, provenite din activele din zonă. Din aceste resurse va trebui să întrețină toate instituțiile publice aflate pe teritoriul ei, pe deoparte, și să dea și statului o cota parte. În aceste condiții, este normal ca toate aceste instituții, mai puțin cele speciale (armata, servicii de intelligence), să treacă în subordinea guvernatorului. Pentru a putea face față acestor costuri, guvernatorul va fi obligat să genereze noi centre de venit și să reducă cheltuielile. Astfel va fi obligat să reducă cheltuielile de personal, prin introducerea informatizării pe scară largă a întregii administrații, va trebui să încurajeze și să protejeze întreprinzătorii locali, să atragă investiții din afara regiunii, să desființeze consilie locale (un cost uriaș pe care populația îl suportă doar pentru ca partidele să aibă de unde oferi sinecuri clientelei).

În timp, competiția care se va naște între cele 7-8 regiuni va scoate la suprafață oameni valoroși care astăzi par a fi inexistenți.

  1. Tipul de republică

Astăzi, România este o republică semi-prezidențială. Adică, nici cal, nici măgar. Proaspăt ieșiți din dictatură am făcut o Constituție în care puterea s-a împărțit de o asemenea manieră încât, practic, n-o deține nimeni cu adevărat. Așa se face că statul român a rămas fără cap dar cu o mulțime de membre și organe aflate într-o coliziune continuă, coliziune în care a atras și toate segmentele națiunii. Nefiind nimic gânditor în fruntea sa, statul a devenit cel mai mare coșmar al națiunii. Ne mișcăm haotic și spasmodic, fără țintă, fără ideal, în condițiile în care parcă avem mai mulți dușmani decât oricând. Atât de detestat a devenit acest stat încât unul dintre liderii intelectuali de necontestat al generației mele, Liviu Antonesei, a decis să-și ia lumea în cap cu tot cu Transilvania. Și nu e singurul.

Iată de ce, încă de la începuturile mele în online ți-am propus ca România să devină o republică prezidențială, adică să-i dai unui singur om toată puterea statului, pe timpul mandatului sau a mandatelor sale. Să alegi un personaj care să fie capabil să te conducă și să-ți asigure stabilitate materială și protecție. Cui te plângi astăzi, dacă este nedreptățit? Cui îi poți cere astăzi ajutorul, când greutățile se prăbușesc peste tine?

  1. O nouă lege electorală

Trebuie ca prin noua lege electorală pragul intrării în Parlament să crească suficient de mult încât să blocheze intrarea partidelor mici. Partidele balama trebuie să dispară. România are nevoie doar de două partide puternice care să alterneze la putere și oricare dintre ele să-și poată pune în aplicare promisiunile electorale care le-au adus la putere. În cazul nerespectării acestor promisiuni, trebuie socotința de președinte, pentru înlocuirea lui cu cel de al doilea. Asta va duce la responsabilizarea întregii clase politice, la campanii în care vor promite doar ceea ce pot înfăptui, iar electoratul nu va mai putea fi păcălit de tot felul de escroci populiști. Din acel moment nu vei mai vedea cocoțați în fruntea țării tot felul de idioți. Pentru a-și putea îndeplini promisiunile, partidele vor fi obligate să apeleze la oamenii valoroși din societate.

Doar a ieși din când în când pe străzi să zbieri aiurea împotriva vreunui guvern, este doar o pierdere de timp. Trebuie să ieși cu o listă clară de revendicări și să nu te lași până nu câștigi. Marile mișcări progresiste din lume au fost generate de studenți. Sarcina ta, generație, nu este aceea de a rezista. Și cei care trăiesc prin canale și boschete rezistă. Sarcina ta este să te bați și să câștigi, iar pentru asta trebuie să știi ce vrei să câștigi. Statul care conduce astăzi România este un coșmar pentru aproape toți cetățenii țării. De aceea el trebuie dărâmat și construit unul nou, care să fie capabil să-ți ofere protecție fizică și materială, să-ți ofere stradă, școală și spital. Să-ți ofere, printr-un proiect de țară, un viitor, locuri de muncă, salarii care să-ți permită nu doar să supraviețuiești, ci și să te bucuri de viață, case gata mobilate la chirii modice. România are destule resurse ca să-ți poată oferi toate astea. Are nevoie doar de un stat responsabil și de un șef, iar asta poate fi obținut prin presiuni extreme și continue pe cele două partide. Îți place sau nu, generație, dar trebuie să le aplici doctrina Lenin: „Dacă nu știi, te învățăm; dacă nu poți, te ajutăm; dacă nu vrei, te obligăm!”

Ăștia nici nu știu, nici nu pot și nu vor. În proiectul de țară pe care l-am publicat acum câteva luni, precum și în acest material, ai tot ce-ți trebuie, generație, ca să-i înveți și să-i ajuți. Mai trebuie doar să-i obligi. Habar n-ai, generație, unde poate ajunge țara asta, unde poate ajunge nivelul tău de trai, în maxim 10 ani. Dacă te organizezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 38 COMENTARII
  1. George Mircea says

    Stabilit in Canada din ’89, inainte de “revolutie”, inginer intr-unul din cele mai mari uzine nucleare din lume, aproape de “pensie”.
    Urmaresc cu interes ideile Dlui Vintu, majoritatea lor adevarate.
    Cu Respect,
    George Mircea
    Toronto, Canada

  2. Ionut Balan says

    Va salut!
    As dori sa intru in contact cu dumneavoastra , domnule SOV , si nu prin intermediul acestei sectiuni de comentarii.
    As aprecia enorm daca mi-ati oferi ocazia de a schimba cateva replici.
    Sarbatori fericite si numai bine!

  3. Corbul Cu Trei Ochi says

    Nu-ți poate ieși din cap că nu ești salvatorul României ci doar un manglitor de pensii ale pensionarilor debusolați de tranziția spre capitalism! Nici nu este de mirare, până la urmă, având în vedere câți și cine stătea la coadă zilnic, in foaierul stadionului FC Național, că să te pupe in cur și să se prefacă interesați de elucubrațiile tale geo-politico-economice, doar, doar te-or păcăli că sa le dai și lor ceva din ce furai zilnic din FNI.
    Ar fi trebuit să te rezumi doar “la țigănci” sau la nuvela lui Eliade cu același nume.

  4. says

    Cap 4. Puncte de reflectie despre stat, putere si sistemul electoral. Conteaza f mult daca afirmatiile provin dintr-o viziune in care societatea e desenata piramidal, cu statul in varf si presedintele in varful varfului sau daca statul e vazut ca fiind partea administrativa a sistemului social, iar populatia partea suverana a sistemului social. Daca e prima viziune, ar trebui sa stii ca puterea absoluta a statului asupra populatiei este bazata pe o frauda legialativa. Prin aceasta frauda, a fost pur si simplu furata legitimitatea de la populatia suverana, organizata in familii si reprezentata prin electorat si atribuita exclusiv statului, subordonand-o legalitatii. Frauda a fost perfecta deoarece a fost girata prin institutia falsa a referendumului. Adica o populatie majoritar afona juridic a fost pusa sa voteze de-a intregul cel mai complex document juridic, care continea predarea totala a puterii catre stat. Conceptul de frauda legislativa evident nh exista in regulile statului. Cum ar putea sa recunoasca intr-o lege cineva, ca legea poate fi abuziva sau gresita? Astfel, populatia nu a mai putut corecta prin retragerea legitimitatii atribuirea niciunui mandat de reprezentare si astfel, niciun abuz al niciunui grup politic de putere care a ajuns sa ocupe pozitii de decizie in structura statului. Si astfel statul a fost aservit si deturnat impotriva populatiei. Cum de nu vezi aceste realitati ?

  5. says

    Salut
    Toată treaba asta începe sa îmi placa , credeți ca dacă chiar Ar fii un proiect de țară realizabil ,sustenabil , se ve putea pune in practică ????

    Dacă asta credeți , va înșelați amarnic , va îmbătați cu apa rece , domnilor .
    Așa ar fii normal sa se întâmple ,
    Dar , doar ca , problema cea mai mare e
    CA TREBUIE SA AI ȘI CU CINE SA PUI IN APLICARE UN PROIECT DE ȚARA SUSTENABIL ȘI REALIZABIL
    In România nu avem cu cine face asta , nu zic ca nu s-ar găsi oameni capabili , doar ca aceea nu sunt lăsați , sunt pur și simplu ignorați , alungați , de potăile care mănâncă bine din pozițiile lor , oamenii aia bolnavi de putere și control , gen opre.a un semianalfabet , cu pretenții de grandoman ,fără bun simț , care calcă pe cadavre
    Cu astfel de oameni nu se va înfăptui nimic bun , doar va afunda România , mai tare și mai tare …..
    La asta sa va așteptați in viitor ,
    Se vede cu ochiul liber .

    Succes

  6. Unu says

    Totul pare simplu pentru tine, cel din fata monitorului. Tu, SOV, realizezi cat de greu este sa conduci o asemenea schimbare? De fapt sigur stii… Iti trebuie o resursa umana uriasa si capabila. Nu mai zic de restul de resurse. In secunda doi opozitia te va calca in picioare. Pentru asta iti vor lua istoricul de la 0 pentru a te linsa public.
    Chiar daca Intentia ta este buna ei vor face tot posibilul ca planul tau sa para diabolic.
    In plus, cei care fac reforma… Nu stau si citesc bloguri. Sunt preocupati cu alte probleme.

    • Kinga says

      Bineinteles ca cei ce lucreaza acum la stat nu vor acest tip de reforma. Eu celor de peste 45 le as da in venit universal de 1000 r, pana la pensie, daca nu gasesc altceva de lucru, doar sa stea acasa, sa nu-i incurce pe cei ce vor sa faca statul suplu, eficient.

  7. Cornel Barbu says

    urmaresc si ma intreb ? un om destept , unic in felul lui ca SOV de ce are aseemenea soarta ? cu siguranta ca nu este fericit …sufera ….imi pare rau pentru el…nu este liber …. de ce ?
    el nu este multumit cu siguranta vroia alt ceva de la viata …dar stii ceva ….. este un punct de referinta ……………asta este important
    Oare s-a irosit o viata ? da si nu …………….este in van … l-au invins………….hotii……………noi ce invatam de aici ?…greu de spus ……………
    eliberati-l a suferit destul pentru nimic…………..A vrut sa face ceva ….voi ? usless…

  8. says

    Ca fiecare articol de pe acest blog,impecabil!Domnule Vintu v-am lasat un sir de mesaje pe Facebook de pe numele Emil Catalin sper sa aveti rabdare timp de 2 minute sa le citi,sigur feti fi amuzat si sper eu si interesat.Multa sanatate!

  9. Simonetta says

    Dl. Nicu, am ras cu lacrimi la comentariul dvs.de pe data de 19 decembrie.
    Ii doresc dl. Vîntu sa iasa din temniță.
    Să-și vadă de sănătate, de familie si sa publice cartea aceea.
    Doresc sărbători luminate tuturor !
    O intrebare : …si iese si Bica, Udrea, etc ?

    • nicu cohen says

      Pai daca se ridica steaguri albe sus pe puscarii inseamna ca scapa toata lumea , scapa si Udrea , scapa si Bica , scapa toti detinutii politici sau de drept comun . Va fi un nou inceput !
      O sa dea Dragnea un Decret cum a dat Ceausescu cind a implinit 70 de ani .
      DECRET Nr. 11 din 26 ianuarie 1988 privind amnistierea unor infractiuni si reducerea unor
      pedepse
      ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
      ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 5 din 26 ianuarie 1988
      Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
      Art. 1
      Se amnistiaza toate infractiunile pentru care s-a aplicat pedeapsa cu inchisoare pina la 10 ani
      inclusiv.
      Art. 2
      Se reduc cu 1/2 pedepsele cu inchisoare mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata.
      Art. 3
      Se comuta in 20 ani inchisoare pedepsele cu moartea aplicate de instantele de judecata.
      Art. 4
      Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare, directiile pentru probleme de
      munca si ocrotiri sociale si conducerile unitatilor socialiste vor asigura incadrarea in munca a
      persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului decret si vor urmari integrarea
      acestora in colectivele de munca in care au fost repartizate.
      NICOLAE CEAUSESCU
      Presedintele Republicii Socialiste Romania

    • cris.noether says

      simonica, ti-ar fi inghetat ranjetul tamp daca ai fi citit ce i-am raspuns idi otului asta. dar pentru asta ar fi trebui sa-mi publice raspunsul ceea ce nu s-a intamplat. se pare ca se publica doar commenturile care convin :)))). fyi, idio tul asta crede ca o societate poate sa existe fara educatie. asta e cam tot, nu mai e nevoie sa mai analizam nimic. e clar, idio tul e analfabet, nu i-a placut niciodata cartea si in plus as paria ca e si infractor cu ceva condamnari si din acest motiv este prozelit inversunat amnistie si gratiere. iar legat de referirile pe care le-a facut despre mine, a fos total pe langa. de fapt eu l-am tinut in spate 10 ani cat am fost in tara, pentru ca banii pe care i-a furat au fost si de la mine. asa ca ranjeste ca tampa in continuare. sarbatori ranjite iti doresc!

      • nicu cohen says

        Auzi bai # Cris. gherțoi hubristic tu cunosti notiunea juridica ” capacitatea nelimitata ” a fiecarui individ de a exprima propria analiza si recomanda sau ordona remedii pentru orice decizie politica ? Nu , cred ca ai notiuni juridice dupa cum vorbesti !?
        Da , am fost prizonier politic pe timpul lui Ceausescu , am fost inchis doi ani la Aiud pe sectia 6 restrictiva si la Gherla pe sectia 5 speciala , extradat de autoritatile yugoslave dupa ce trecusem frontiera de stat a corporatiei RSRomania in RSFYugoslavia .
        Am fost persecutat de niste procurori si judecatori care nu serveau Actul Justitiei ci serveau ordinele unui stabiliment politic tiranic .
        Tu nu ai facut inchisoare deoarece toata viata ai fost un fricos , nu ai luat niciodata nici un risc si critici ca un ignorant pe cei care au fost inchisi , bazat fiind pe fallacisme si prezumtii de fraier coclit . Slujesti si tu pe undeva pentru un castron de ciorba acra si un ardei , ca mai mult nu te duce capul si niciodata nu ai avut curaj
        sa disputi vre-o Nedreptate sau sa ai vre-o Revendicare sociala de la Corporatia statala Romania .
        Avind in vedere ca in Romania justitia este un instrument controlat si manipulat anticonstitutional din afara tarii , care a actionat ilegal , a utilizat amenintari si presiuni-coercion in obtinerea de marturii false utilizate in condamnarile multor indivizi , da , consider ca Legea Amnistiei propusa de Dragnea este o decizie corecta pentru remedierea multor erori judiciare .
        Controlul Justitiei trebuie repatriat total si numai atunci cind Corporatiile occidentale care au ruinat Romania din 1990 incoace , vor fi cercetate si condamnate la plata despagubirilor catre natiunea romana pentru prejudiciile de multe sute de miliarde de dolari care le-au adus poporului roman pe care l-au Deznaturalizat si Desposedat prin legi emise si implementate fraudulos .

        • cris.noether says

          bai nicusor idi ot sinistru, tocmai ai confirmat tot ce am spus despre tine cap patrat!
          – deci, am spus ca esti un infractor, un gainar ordinar – pai de asta ai fost inchis bai po po, lasa vrajeaza cu “condamnat politic”! si fac pariu ca si dupa “revolutie” ai ceva condamnari la activ. ai draq voi astia, hoti ordinari, toti sunteti “persecutati politic”! :)))));
          – apoi, esti analfabet. uite ce zici: “Nu , cred ca ai notiuni juridice dupa cum vorbesti !?” bai idiot sinistru, acea virgula schimba tot sensul propozitiei!!!! :)));
          – bai puta bleaga, nu ai idee cate riscuri mi-am asumat eu. am muncit pe branci zi si noapte, dar am muncit cu capul! toate riscurile pe care mi le-am asumat, nu le-am luat cu ochii inchisi, sarind in gol. le-am studiat temeinic. mi-am evaluat realist capacitatile si de cele mai multe ori am reusit. au fost si esecuri evident, dar destul de putine. tare as vrea sa vad cate persoane ar avea curajul meu.
          – zici ca nu am facut nimic pentru tara asta? oho, am ajutat pro bono zeci de persoane. eu, spre deosebire de tine, sunt constient de importanta societatii si a sistemului de invatamant. sunt cateva sisteme fara de care nu poate functiona o societatea bai cap sec. te plangi ca nu functioneaza justitia. poate ar trebui sa te intrebi de ce nu functioneaza. sau mai bine nu, ca te doare capul! idiot sinistru, niciun sistem nu poate functiona daca sistemul educational e praf! de unde ai specialisti buni?! acum, recunosc, am plecat din tara, dar asta din cauza ca am considerat ca nu se mai poate face nimic. e la fel ca un organism cu cancer in faza de metastaze. celulele canceroase au invadat toate organele vitale, nu se mai poate face nimic. dar mi-am facut datoria cu varf si indesat zeci de ani!
          – te plangi ca occidentul a ruinat tara. corect, asa este, dar iti spun ca si fara asta, tara tot cadea. practic e atinsa masa critica de cretini, procesul e ireversibil. si in plus, daca nu era occidentul, erau altii care faceau asta. asta e regula generala, toti au venit aici sa fure si sa distruga, dar asta nu de acum, de cativa ani, ci de mii de ani!. dar nu puteau sa faca asta daca localnicii idioti nu-i ajutau!
          – si asta e solutia ta, sa gratiem hotii pentru ca justitia nu a fost oarba cum ar trebui sa fie, ci a avut un ochi deschis? deci daca un sistem nu e corect, hai sa-l distrugem de tot, nu? bai prostovan sinistru, solutia ar fi fost sa repari sistemul, nu sa-l distrugi definitiv! si ca o paranteza, pe dragnea il doare fix in cu r de repararea nedreptatilor, daca nu avea probleme cu justitia, acum nu se mai vorbea de gratiere si amnistie. ba chiar pariez ca o sa gaseasca o solutie sa se scape doar pe el, fara sa dea gratierea si amnistia :)) la urma urmei, el e produsul “statului paralel” si o foloseasca exact aceleasi metode ca cele care l-au cocotat acolo!

          • nicu cohen says

            Cristache # rezistentul , te-ai dat de gol ca esti tolomac ! Eu ti-am oferit prezumtia de cunoscator , dar tu ma corectezi si-mi spui ca nu-i asa , ca esti ciocoflendură , crezind in inconstienta ta ca am dorit sa te fac necunoscator si atunci singur sari in sus te declari …persoana fizica , adica nu ai cunostiinte juridice si-ti trebuie buletin sa demonstrezi cine esti , adica te bazezi pe fictiunea juridica fraudulos creata de sistemul corporatist ..
            Deci , cum poti tu sa critici decizia PSD de a da o Amnistie , daca tu nu poti sa pricepi conotatia unei simple fraza ? Nu ? :)))
            Tu nu pricepi ce inseamna Remedierea Decizilor Corupte ale Lucratorilor din Aparatul de Justitie prin Aplicarea Selectiva a justitiei si utilizarea unor Metode Inquizitorii corupte contradictorii Actului de Justitie , adica metode ILEGALE care nu există in cadru juridic legal acceptat , cum ar fi santajul , intimidarea , terorizarea prezumtivilor indivizi posibil implicati ,nerespectarea prezumtiei de nevinovatie , fabricarea de “dovezi ” false , blocarea accesului acuzatilor la cunoasterea surselor informatiilor pe care se bazeaza Actul de acuzare , controlul Actului de justitie prin documente frauduloase si informatii fictive create de Procurori aflati sub presiunea Serviciilor Secrete Romane corupte de CIA , controlul Justitiei din Romania de catre Comisia de la Venetia – instrument judiciar extrateritorial deci fara jurisdictie in Romania ( controlat de Vatican ) .
            Asta ca sa-ti zic numai citeva motive pentru care consider resetarea sistemului judiciar imperativ necesara , deci implicit decretarea Amnistiei propusa de guvernul PSD si adoptarea Legii Raspunderii Magistratilor pentru erorile judiciare comise . Adica atunci cind un judecator baga zece ani in puscarie un individ bazat pe pe probe false , sa fie el bagat in puscarie zece ani , cit dadu-se el acuzatului . Asa e corect ! Nu sa distrugi vietile oamenilor si apoi sa fugi de raspundere .
            Te lauzi ca ai luat riscuri ? Care riscuri ? Minti de ingheata apele . Cel mai mare risc l-au luat vreodata a fost cind te-ai insurat :)))) In rest latrii ascuns prin boscheti . Daca n-ai facut si tu macar un an de puscarie inseamna ca n-ai luat nici un risc mai serios si nu te-ai opus niciodata abuzurilor Regimului Corporatist . Te-ai indoit la vrajeala regimului si astepti sa-ti vina salariul lunar sa ai ce manca ca altfel crapi de foame . Habar nu ai cum sa concepi un proiect economic , sa-l realizezi practic si sa si functioneze fara sa fie supus controlului legilor frauduloase ale sistemului politic Corporatist Sclavagist .
            Asta inseamna sa existi soveran , fara sa maninci la trocul statului . Daca românii ar fi suverani individual , daca in tara ar fi dreptate si democratie si nu exploatare fanariota prin taxe , nici criminalitate nu ar fi , deoarece multi dintre actualii criminali ar putea face alte afaceri cinstite , dar intrucit regimul a declansat o campanie de japca , teroare si exploatare a populatiei , unii se regasesc in activitati neconventionale impinsi acolo de Legile Criminale ale Statului in care traim . E un fenomen natural , nu toti pot inregimentati , nu toti pot fi sclavizati in jugul taxelor , unii intra chiar in politie si fac afaceri din interior , altii intra in politica si fac afaceri dubioase din interiorul aparatului, deci e clar ca statul corporatist genereza optiuni criminale in societate .Deci nu teroarea politieneasca e solutia ci revenirea la Statul de Drept unde cetatanii sint soverani in posesiunile lor , unde productia si comertul nu sint taxate , iar statul e minimal si isi emite propriile fonduri , nu fura de la cetateni , nu taxeaza si nu imprumuta nici de la alti escroci internationali oferind garantii certificarele de nastere ale cetatenilor , titlurile de proprietate ale cetatenilor sau resursele nationale vitale .

  10. says

    De acord cu mai tot exceptand partea cu regionalizarea.
    Regionalizarea ar insemna un cosmat birocratic. Gaditi-va ca pentru niste prapadite de hartii oamenii trebuie sa mearga in orasul resedinta de judet. Daca ar trebui mers in alt judet pentru acelasi lucru ar fi dezastru. E doar un exemplu de problema.

    Eu as propune asa:
    1. O constitutie clara si la obiect care sa apere drepturile cetatenilor si atat, nu sa ne subjege; nu au ce cauta aberatii referitoare la UE intr-o constitutie. Constitutia are cu totul alt scop.
    2. Republica prezidentiala unde presedintele sa aiba intr-adevar putere.
    3. Parlament cu rol predominant consultativ format din 41 de reprezentanti, fiecare de la cate un judet.
    4. Interzicerea strainilor si/sau corporatiilor de a detine terenuri si de a exploata resurse din Romania. Daca vor teren, se poate inchiria. Daca vor resurse, sa le cumpere la pretul pietei.
    5. Salarii aliniate la UE. Da, se poate. Banii la nivel inalt se pot crea din butoane. Nu mai au acoperire in nimic. Si apropos de asta…urmeaza sa pice $-ul pentru ca s-au prins din ce in ce mai multi de pacaleala.
    6. Armata obligatorie pentru toata populatia. ‘Profesionistii’ de acum n-ar fi in stare toti la gramada sa apere un judet; o tara nici vorba. Armata a fost desfiintata din ordin extern, ca sa nu mai mai putem apara chiar impotriva cotropitorilor care azi de jefuiesc continuu tara.
    7. Nationalizarea a tot ce tine de infrastructura strategica: comunicatii, energie electrica, apa, etc.
    8. Legalizarea armelor si a plantelor care pot fi folosite in scop medical.
    9. Retehnologizarea unde este necesar si repornirea sub coordonarea sau sub controlul total al statului a tuturor marilor intreprinderi pe care le aveam si ni le-au distrus capigtalistii in utlimii 30 de ani.

    • ggqqq says

      Domnule, sa se dea drumul afara tuturor detinutilor, suspendare a pedepsei, in caz ca va calca iar pe bec i se va pune si coada, ce mai avea de executat. De Craciun sunt mai bun. ♥

    • nicu cohen says

      Xaeus , corecte remedii , cu citeva mentiuni :
      Constitutia este un Contract Social care trebuie sa fie aprobat necoercitiv de fiecare individ in parte la virsta majoratului si sa mentioneze clar Dreptul Inerent si Imanent la Soveranitate Individuala sui juris ex nativitate
      asupra propriului corp biologic si asupra documentelor de identitate naturala emise de individul soveran autentificate prin amprenta degetului si asupra teritoriilor si bunurilor aflate in posesiunea individului soveran obtinute prin mostenire , donatii sau tranzactii soverane .

  11. Bala Darius says

    Buna seara domnule Sorin,imaginea dumneavoastra care mi-a fost furnizata la tv de vreo 15 ani este la 360 fata de ce om am descoperit in cele doua interviuri pe care le-am vizualizat in seara aceasta,intamplator.Acuma imi dau seama la ce nivel se poate manipula, eu chiar credeam ca sunteti un escroc un inganfat dar am descoperit cu mirare un om cu o viziune extraordinara si multe multe calitati.O sa va citesc cu interes toate articolele,si vad ca am cateva si o sa revin cu relatari ulterioare,Cat despre acest subiect, proiectul este in asentimentul meu si eu aveam in minte cateva din ideile dumneavoastra,dar modul cum sa fie puse in practica mi se pare extrem de greu.Eu sper la un partid nou format exclusiv din tineri din randurile formatiunii Rezist si oameni cu viziune de a schimba in totalitate Romania,dar nu gasesc nici o solutie de a creea un entuziasm asa de mare care sa se transfere ulterior la fiecare roman.

  12. Inainte de toate sa ne intrebam: … says

    … “Care este sunetul facut de o singura mana care aplauda?”

    Apoi sa nu uitam ce spunea Ja’far-al-Sâdiq: “Cauza noastra e un secret inlauntrul unui secret, secretul a ceva ce ramane invaluit, un secret pe care numai un alt secret il poate explica, e un secret despre un secret care-si afla multumirea intr-un secret.”
    Consider ca tot ceea ce ati citit mai sus este suficient pentru a-l intelege pe marele nostru ganditor, imuabilul, angelicul si genialul NAM!
    NAM pluteste in balta, balta care pe vremuri era balta lui, a hipopotamului.Acum balta a secat.NAM sta pe fundul baltii ca si un mic Montgolfier.Pe vremuri, cand era apa in balta, isi misca cu talent coada ca sa imprastie kkt.Asa face un hipoNAM pentru marcarea teritoriului.Fara apa si in soarele torid NAM misca codita ca un arierat.Bufonul cotcar nu-si da seama ca H2O s-a evaporat.Aplecati cu mare bagare de seama urechile la povetele NAM-ului, nu e pentru oricine a asculta, pricepe si aplica ce … spune NAM!

  13. Corneliu Stanciulescu says

    Perfect de acord. As mai adauga o lege prin care sa fie imposibila trecerea unor deputati/senatori de la un partid la altul (in functie de interesele proprii) in timpul exercitarii mandatului. In cazul in care nu mai este de acord cu linia partidului care l-a propulsat in Parlament, sa-si dea demisia si sa iasa gratios din aceasta institutie. Dupa aceea, este liber sa se duca la orice partid vrea si sa candideze la urmatoarele alegeri, pe listele aceluia.

    • Kinga says

      Un om nu poate fi de acord cu toate deciziile partidului sau. Dar atunci nu trebuie sa si schimbe partidul. Doar a fost ales prin vot uninominal.

  14. Simonetta says

    În trecut am mai amintit si eu într-un comentariu de Mișcarea 5 Stele din Italia, gândită si inițiată de talentatul actor comic Peppe Grillo.
    Este foarte interesant unde au ajuns si ce au reușit a faca acolo.
    În ceea ce privește republica prezidențială, cred ca este o soluție.
    Singura republica prezidențială criticată în ultimul an, intr-un mod excesiv si injust( astept injuraturi , nu-i o problema)….este acum in Turcia.
    A reusit Erdogan si cică ar fi sultan sau dictator, după scrierile în mai multe limbi ale unora.
    Nu poti intelege nimic bine, când ti se baga cu polonicul stiri în cap. O parere reală iti poti face călătorind într-o tara( nu la mare în vacanta)., documentandu-te, experimentand si gândind.
    Poti descoperi ca este un regim autoritar( în acea arie geo-politica fiind singurul tip de regim facut pentru tara. Ca sa mai existe ca națiune. )
    Regimul autoritar, nefiind nici totalitarist nici prea democrat. Pericolele cu care se confruntă tara aia, sunt imense.
    Revenind la oile noastre, da….si eu cred ca tara noastra ar putea sa devina o republica prezidențială.
    În continuare, urez cu drag * La multi ani* de Mos Niculae, celor ce poartă acest nume ,dar și tuturor adulților care încă se simt copii🐕🐺🐵🦌

  15. says

    …o “Booomba”…..la punctul 3. Cea mai proasta si nefericita dintre alegerile posibile, si prin care ti se deschid doua drumuri in fata si legate unul de celalalt,..primul e spitalul iar al-ll-lea drum duce spre cimitir in mod sigur !!!…pct. 4..Aici ar fi mai mult de analizat si comentat insa fiind prea mult o sa incerc sa comprim pe cit e posibil, aaaiurea. LIDERI sunt destui slava domnului, mai problematic e cu poporul sau camarazii tai de drum si de care ai nevoie in ceea ce vrei sa interprinzi, la fel de important e sa ai si pe cineva cu putere economica sau financiara, un om de afaceri care sa creada si sa sustina noul proiect, dar chiar si asa cred ca tot camarazii si oamenii cei apropiati sunt mult mai importanti, si spun asta deoarece suntem cu totii Romani_( stiu ! am citat din versurile celor de la BUG mafia~)_si ne-am format, si am trait ca cetateni cu drepturi egale chipurile in romania, iar asta spune totul..! !! ! ! !!! !! ! !..iar foarte multi dintre noi cedeaza, tentatilor bineinteles, tentatii care mai de care, sau gasesc fel si fel de motive mai mult sau mai putin obiective pt. a abandona, iar cei cu care tu vrei sa lupti si in final sa-i inlaturi, fac tot ce le sta in putinta ca sa dinamiteze inca din start noul proiect politic sau de tara. Cum a fost si cazul PPDD de exemplu, bine acolo vina ii apartine in totalitate liderului caci sa hazardat si aventurat prea departe, deoarece sa luat la trinta si lupta directa cu VV Ponta, pe care el_DD in “naivitatea” sa la considerat ca fiind 1 pisic, numai ca PISICUL nostru avea niste ghiare de Tigru !!..Ha~Ha~..~In fine~..Cit despre cei de la #rezist cred ca nu e ceva serios si de anvergura, iar din ceea ce sa scris si vorbit prin media se pare ca pe liderii lor ii intereseaza doar sa isi faca intrarea in parlament la alegerile viitoare, si deci se folosesc astfel de oamenii simpli si ne-afiliati politic sau la vreun ONG ca sa cistige in acest mod capital, tot politic sau de imagine….Punctul 2 insa cred ar putea fi dedicat intr-o mare masura si mediului de afaceri si patronatului, cel care clameaza si se bate cu pumnul in piept, si pe buna dreptate, ca sunt cei care aduc grosul banilor la bugetul de stat si PIB. Si cu toate acestea, si desi EI sunt verigile cheie ale economiei romanesti, cu toate astea NU sunt si in stare sa se organizeze-coaguleze si sa conceapa o structura, sau sa creeze o masa critica capabila sa lupte de la egal la egal cu actuala clasa politica si cu sistemul cel Ticalos creat de politiceni impreuna cu camarilele lor economice, si pe care tot ei oamenii de afaceri ii gireaza intr-un mod direct sau indirect, si NU sunt capabili si din pacate sa intre direct cu Panzerul in structurile sistemului si sa arate ca asa nu mai merge, k-cutare-sau-cutare-lege sau reglementare schimbata si ras-modificata de parlament si guvern le da incontinuu bataie de cap in gestionarea afacerii, s.a.m.d..Ei prefera_( de 29 de ani incoace)_mai degraba sa loveasca tot in salariat, si k-de regula, prin diferite modalitati, cea mai la indemana si consacrata deja fiind cea cu oferirea doar a salariului minim garantat pe economie…..maai departe__..”In acest sens, trebuie aruncat in aer actualul stat si construit un altul de la zero”…Cuuuuum_majiestre SOV_????….Imi aduc si acum bine aminte ca in anii 90′ si incepind cu piata Universitatii sa tot incercat acest lucru, insa mare lucru nu sa reusit, tara raminind in continuare pe mana si la discretia unor fosti Comunisti-sadea si SECU’ strinsi-uniti-grupati_si extrem de bine alipiti de pulpana lu’ tataia Ion-Ilici Iliescu_..si acum, desi au trecut 29 de ani de atunci, tot EI aceiasi oameni sunt de fapt conducatorii de facto sau din umbra a statului nostru cel de drept si democrat-culmea..si deci la fel nu e de mirare ca nu vor sa schimbe si sa modernizeze actuala constitutie, si nici nu au vreun interes, caci lor le convine de minune asa cum este ea in forma prezenta, sau cum se aplica ea via legile votate si concepute de ei si doar pt. EI acolo prin parlament….Perfect-adevarat si cele spuse la pct. 1 si 2 legat de Descentralizare si Reimpartirea teritorial-administrativa…Asta inseamna de fapt o modernizare-eficentizare o mai buna organizare, predictibiltate, bani mai multi pt. proiecte destinate strict comunitatii si regiunii, asa cum e pe dincolo in West iar EI stiu bine acest lucru, insa daca fac toate aceste lucruri si de care vorbiti si se tot vorbeste de zor in spatiul public, atunci si prin urmare la EI in conturile lor cele ascunse sau la vedere dar si al firmelor lor de partid_E’ abonate constant la bugietele locale si de stat, va ramine un gol imens din p.v. financiar si k-liqiditate, si deci nu cred ca au vreun interes in a-si taia singuri craca de sub picioare !!!..sa fim seriosi !!….”Statul care conduce astazi Romania este un cosmar pentru aproape toti cetatenii tarii.”…ESTE fara dor si poate si din pacate si bla-bla, toata lumea vorbeste, toata lumea stie acest lucru, toata lumea zice ca ar mai trebui ceva schimbat in profunzime sau din scoarta, dar cind trebuie sa ne mai si apucam de treaba si sa punem pe tabla si hirtie ceea ce trebuie facut pt. a schimba radical aceasta societate roamneasca, atunci-brusc cerul lor se inoureaza si incepe treptat sa se intunece, si pt. majoriatetea dintre ei, iar doua-zi SRI-ul nostru “drag” ca-si-afla ce le da la unii prin minte si k~p’, si asa cu am si zis de la inceput, noi suntem nascuti-traiti si formati ca oameni si cetateni devotati patriei noastre scumpe numita_RO’-mania~ ~ ~..iar mai departe:..”ne mai gandim, mai analizam, mai vedem ce punem acolo in acel proiect, maine mergem pe nu stiu unde si ne mai sfatuim cu unul sau cu altul, si tot asa mai departe,”..pina intr-un final, si se ajunge la concluzia ca NU cad de acord cu nu stiu ce capitole, ca ceva nu merge-cica, ca totusi ar fi mai bine si indicat sa o lasam balta….Si uite-na-poftim tu de ce Nu avem nici autostrazi-cai ferate-spitale moderne si noi, + o infrastructura de sec. 21 si bine pusa la punct care sa atraga investitorii de top de pe dincolo dar si turisti multi si straini…..Cit despre sistemul cel democratic bazat pe votul direct si universal si care dateaza inca din vechime si de pe vremea marelui si gloriosului nostru Imperiu Roman, vreau sa spun citeva lucruri-marunte tot de altfel…Multa lume, inclusiv eu, critica sistemul de votare American pe baza de electori si nu mai retin ce au ei pe acolo dar se pare ca e mai bun decit cel direct de la noi din Iurop de exemplu, dar si sistemul de alegeri direct si in general si asta deoarece este pe cit de invechit pe atit de ineficent, cel putin la noi la romani, sau pe la alti vecini mai Estici, nu stiu..ca doar am mai scris pe forumuri,..Tu – Eu sau NOI – si impreuna alegem_DOAR_ si_NUMAI_ceea ce ne dau si vor Ei sa alegem si nu ceea ce ar trebui sa alegem in mod normal, adica pe cei buni-profesionisti si dedicati in intregime, desi e cam mult spus, celor care i-au votat, sa faca legi dar si proiecte pt. toti cetatenii si tara, si nu doar pt. EI_si_CLIENTELELE_lor_politice si economice precum in prezent…Am mai zis deasemeni si odata pe un alt forum ca in viitor tot~ea_STIINTA~singura va produce mutatii de profunzime in constiinta si spiritul uman in asa fel incit oamenii vor evolua profund si in mod inevitabil k-mod de gandire si actiune, si poate daca nu am trai si vetui acum in anul 2018 ci in 2438 sau in 2789 sa zicem un an oarecare, atunci sistemul social-economic dar si cel de conducere a unei tari sau entitati statale si nu ii mai zic politic deoarece probabil atunci se va numi altfel, va fi sper extrem de avansat via descoperirile stiintifice si vor face ca si organizarea socio-“politica” sa fie de asa natura incit _HOTII_IMPOSTORII_’corUptii’_si_MAFIOTII_implicit cei de azi si care de fapt ne pastoresc si ne conduc pe noi cei din Ro’-democrata destinele si viata, sa nu mai aiba ce cauta printre cetateni, si cred ca vor dispare de la sine, incit se va stii dinainte cine este omul potrivit pt. locul si functia potrivita de sus pina jos, si nu ales ales prin acest sistem invechit de vot-universal-cica ce permite ca impostorii-si-ticalosii-cei-coruptii sa acceada in functii de conducere si stat pe oriunde in lume….Dar acest lucru va fi posibil doar in viitorul ceva mai indepartat din pacate, caci momentat tine doar de domeniul SF..si deci stimate domnule~majiestre_SOV~asa cum, iar, am mai zis odata,..”atit religile cit si filozofiile impreuna cu stiintele umaniste toate si la 1 LOC si-au dovedit de fiecare data INEFICENTA peste TOT pt. popoare si oamenii simpli de-a lungul si latul istoriei ultimilor 2-3-4000 de ani sa zicem”,..,..,…..

  16. nicu cohen says

    Las-o dracu de politica ,ca nimic nu se schimba , saracii vor fi si mai saraci si bogatii si mai bogati . Cit va fi pamintul vor fi razboaie , oamenii se vor jefui si omori intre ei …Apropo ,se aud vesti bune ca vine bariul ! Reconfirmare de la PSD: „Cu siguranță ne vom asuma și amnistia și grațierea . Secretarul general interimar al PSD Codrin Ștefănescu a reiterat joi seară că PSD va da amnistia și grațierea.

    La scurt timp după declarațiile contondente al lui Klaus Iohannis pe această temă, Ștefănescu a declarat joi seară la Antena 3:

    „PSD și ALDE, coaliția de guvernare, PSD în primul rând, așa cum a promis, va duce la capăt toate legile justiției, modificările Codului Penal. Tot ce am promis vom face și, într-un final, cu siguranță ne vom asuma și ordonanța de amnistie și grațiere – nu știu sub ce formă: formă de lege sau formă de ordonanță. Însă lucrurile au fost deja percepute foarte bine în sânul opiniei publice. La câte abuzuri au avut loc, oameni care au stat la pușcărie și acum câștigă că fapta nu există“.

    • cris.noether says

      bai nicu’ piticu’, deci in capul tau sec e bine ca hotii sa scape cu banii furati. sincer nu pot sa nu-i admir, profesionisti desavarsiti, au reusit sa va bage in cap faptul ca cel mai important lucru in tara asta e sa-i scapam pe hotii care jefuiesc! asta e urgenta nationala! spitale, scoli, drumuri, chestii total neimportante. saracii hoti, sunt niste victime care sufera teribil in vilele si iahturile lor de lux, abuzati de institutiile statului! asta da opera de arta, jos palaria! depaseste cu mult complexul stockholm. e drept ca si materialul pe care au lucrat e foarte maleabil …

      • nicu cohen says

        Ura ! Vine decretu’ ! Scapati fratilor ! Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Claudiu Manda, a declarat, luni, că ”amnistia şi graţierea se fac nu se discută…..Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu se teme să vorbească despre amnistie şi graţiere, deşi aceste cuvinte parcă ar fi o blasfemie în România. ”Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie”, a spus Dragnea, în şedinţa de duminică a Consiliului Naţional al PSD.”
        Lui Cristache # rezistentu , i-e ciuda ca se va ridica steagu alb pe puscarii si se va da iertaciune celor care din greseala omeneasca , cu voia sau fara voia lor au calcat pe bec sau au fost capturati ilegal si abuziv cum e cazul lui Vintu . L-au bagat la pirnaie fara probe concludente , prin Abuz al unor judecatori corupti . Adica , vinovat , nevinovat deranja prin discursurile lui politice .
        Soveranitatea Individuala este Calea pe care o vom urma ca natiune si indivizi .

        • cris.noether says

          haha, ai confirmat fiecare cuvand pe care l-am scris :)))). mama in ce hal te-au adus: “va da iertaciune celor care din greseala omeneasca , cu voia sau fara voia lor au calcat pe bec sau au fost capturati ilegal si abuziv cum e cazul lui Vintu” :) auzi la el, saracutii, au furat de au rupt “din greseala omeneasca” posibil chiar fara voia lor :))))) ce spuneam, s-au jucat cu surubelnita prin capatanile voastre seci:))) bai boule,cu banii pe care i-au furat astia se umplea tara de autostrazi, scoli si spitale. in schimb au ajuns banii in vile, masini, iahturi si proprietati prin toata lumea. as ca iti doresc sa ajungi cat mai urgent intr-un spital de stat din romanica, poate o sa intelegi ce spun 😀

          • nicu cohen says

            Cristache #rezistentu , dar eu nu am nevoie nici de autostrazi , nici de spitale si nici de scoli . Ma scolesc singur , ma tratez singur si drumurile care exista sint suficient de bune .
            Eu Revendic soveranitate individuala !
            Restul ma priveste cum traiesc eu . Produc , fac schimburi comerciale in conditiile impuse de mine . Daca tu ai nevoie toata viata de un ” regim politic tip baby sitter ” sa te alapteze , sa-ti dea piramidoane , sa te invete cum sa traiesti , sa-ti schimbe izmenele etc etc ce vrei sa-ti fac eu ……?
            Sa te duc in spate ca pe un handicapat ?

  17. Sunt un Nimeni says

    Buna
    Vreau doar sa va transmit ca va admir domnule .
    Pana in aceasta zi nici nu am stiu de dumneavoastra.Noroc cu internetul ca il navighez din 96 dar cu alte scopuri , chair daca pare greu de crezut eu nu ma uit la televizor.
    Am observat ca foarte multa lumea ce va blameaza pentru diferite lucruri dar ei toti va cunosc cu ajutorul mass-mediei. Pot spune ca mi-am facut o parere minunat de placuta la adresa persoanei dumneavoastra iar din pacate dumneavoastra sunteti un produs caruia i s-a facut o publicitate negativa.
    Citez un prieten chiar daca poate pare deplasat dar este foarte adevarat “Oamenii e Prosti”.
    Nu v-or intelege nici o data ca mentalitatea de turma nu aduce evolutie .
    Nici un inventator nici un explorator nu au descoperit nimica daca nu s-ar fi despartit de mentalitatea colectiva. Daca nu faci un pas inainte daca nu iti asumi niste riscuri cum astepti sa ai rezultate.
    Din pacate invidia oamenilor si mandria lor dusa la extrem nefondat va pierde o minte Geniala precum a dumneavoastra fara a intelege nimica.

    Din pacate romanul nu mai are cunoastere de sine, mandrie sau intelepciune.
    Tot ce avem este o minte spalata bine .

    Daca as avea o dorinta mi-as dorii 10% din cunostintele si intelepciunea dumneavoastra.

  18. says

    Servus

    Bravo d-mle , chiar ai reușit sa arați ca poti , punctele pe care le-ai formulat , dacă s-ar implementa sunt sigur ca , chiar ar da rezultate destul de bine .
    Rămâne doar de văzut dacă și cum se vor pune in aplicare .
    Succes