Capitolul 76 – Eu știu cine sunt și ce vreau. Tu?

directie

Chiar dacă gunoiul ăla de Băsescu ne-a trădat pe toți, transformând România într-o colonie, avem totuși posibilitatea ca, în anumite zone, să luăm singuri decizii. Una dintre aceste zone (și care, în opinia mea, este între primele cinci ca importanță) este zona ideologiei.

Dacă în occident capitalismul a apropiat cele două ideologii până la pierderea identității lor, denumirea partidelor fiind doar niște simple sigle fără conținut ideologic, în țările estice, lipsa totală de cultură politică a tuturor partidelor, a presei, a intelectualității și a cetățenilor, face ca definirea ideologiilor să devină vitală pentru țările respective. Voi încerca, generație, să-ți explic într-o manieră inteligibilă care sunt abordările ideologice ale celor două mari direcții de gândire privind relațiile dintre stat și cetățean, pentru că la asta se referă practic ideologia politică.

Ambele direcții ideologice au căzut de acord asupra faptului că statul este obligat să asigure protecție și prosperitate cetățenilor săi. De aici însă, gânditorii se despart. Cei de dreapta susțin că interesele statului primează în raport cu cetățenii săi, iar cei de stânga susțin opusul, adică interesele și nevoile cetățeanului trebuie să primeze în fața intereselor statului. Ideologii dreptei susțin că doar un stat puternic poate asigura protecție și prosperitate, motiv pentru care vor prevala proiectele economice generatoare de profit în detrimentul programelor sociale, iar profitul generat se va vărsa majoritar în visteria statului.

Ideologii stângii susțin că starea de satisfacție personală a comunității și a fiecărui cetățean în parte, generată de venituri decente care să le satisfacă nevoile specifice epocii în care trăiesc, creează un stat puternic, motiv pentru care programele lor vor fi preponderant sociale, încercând să producă o satisfacție individuală cât mai mare redistribuind profiturile cu precădere către cetățeni. Voi ilustra cele două direcții de gândire printr-o frază celebră dintr-un discurs a lui J F Kennedy și două dintre versurile lui Adrian Păunescu.

  1. JFK – Nu întreba ce face America pentru tine, ci ce poți face tu pentru America.

NU garantez pentru acuratețea formulării frazei, ci pentru acuratețea sensului ei. Cetățeanul în slujba statului. Gândire de dreapta în cel mai pur înțeles.

  1. Adrian Păunescu – Viața noastră unde e? / Viața noastră, ce-ați făcut cu ea?

Deci statul în slujba cetățeanului, gândire de stânga în cel mai frumos sens al ei.

Una dintre greșelile frecvente pe care o regăsim chiar și la nivelele superioare de gândire este asocierea comunismului cu stânga. Dincolo de declarațiile sforăitoare și sloganurile manipulatoare, comunismul este, în mod paradoxal, o construcție ideologică de dreapta cu niște vagi inserții ale ideologiei de stânga. Pentru comuniști, cetățeanul este în slujba statului, lucru care s-a văzut extrem de clar pe timpul guvernării Băsescu, când cetățenii au fost siliți să se lipsească de o parte dintre venituri pentru a echilibra finanțele statului. Celebra zicere a lui Băsescu din timpul dezbaterii cu Năstase a reprezentat un adevăr de care idiotul nu și-a dat niciodată seama – cetățenii erau blestemați să voteze între doi comuniști. Dacă în privința lui Adrian Năstase mai există încă niște dubii cu privire la această definiție, în privința lui Băsescu, tot parcursul lui îl definește ca pe un comunist needucat, tiranic.

Evident că fiecare ideologie a generat în timp tot felul de curente, dintre care unele au fost de natură să distorsioneze ideea centrală, astfel încât masele să poată fi mai ușor manipulate în vederea obținerii unor avantaje conjuncturale de către cei aflați în acel moment la putere, asta generând confuzia totală în care se află astăzi țările ex-comuniste, printre care și România. Pe fondul acestei concluzii se generează falii majore în societate, slăbirea până la anemiere a coeziunii sociale, ura și un groaznic sentiment de neputință națională, soluția salvatoare părând a fi cedarea suveranității și autodeterminării reflectate prin formulări de genul: – ‘Mai bine să mă conducă americanii decât rușii” sau – “Fără UE suntem condamnați la sărăcie”.

Hai să vedem acum, generație, ce ar trebui să facă principalele partide din România, conform denumirii lor.

  1. PNL – are o ideologie de dreapta cu o doctrină care îl are ca părinte spiritual pe Jean Jaques Rousseau. Adică cetățeanul se află în slujba statului dar statul are obligația de a-și respecta cu sfințenie obligațiile pe care și le-a luat față de cetățean, instituțiile sale fiind obligate să-i respecte drepturile și libertățile, se preocupă prin toate mijloacele de a asigura cadrul necesar pentru a genera profit (printre altele, beneficiarii contractelor cu statul fiind cetățenii acestuia, nu alții), întărește puterea politică, economică și militară a statului în raport cu alte state.
  2. PSD – are o ideologie de stânga cu o doctrină care îl are ca părinte spiritual pe Karl Marx. Pentru stânga, statul este în slujba cetățeanului, profiturile obținute fiind dirijate cu precădere către aceștia, nivelul dărilor către stat fiind la minimul necesar pentru funcționarea acestuia și pentru dezvoltarea serviciilor pe care el le prestează pentru populație (sănătate, învățământ etc)

Stânga nu se ocupă (așa cum greșit se crede) doar de binele muncitorilor și țăranilor (comuniștii au folosit această doctrină). Ea se ocupă de binele întregii comunități și de binele fiecărui cetățean în parte, de la șomer până la cel mai mare om de afaceri, având grijă ca interesele acestora să primeze în fața intereselor statului (nu discutăm aici de situațiile extreme car pun în discuție securitatea sau existența statului însuși). Pentru stânga, statul este doar un prestator de servicii, un mediator între membrii societății și responsabil cu împărțirea echitabilă a profiturilor în interiorul comunității pe care o conduce.

Ceea ce ți-am spus până acum n-are nicio legătură cu manualele după care învață cei ce vor să se dedice acestei profesii. Le consider nu doar depășite ci și generatoare de confuzii. Le consider nu doar contra-productive, ci și responsabile de criza ideologică în care se află astăzi întreaga UE, criză ale cărei consecințe le suportă fiecare membru al acestei organizații și care va conduce, în mod inexorabil, la prăbușirea ei.

Reducând și mai mult, generație, dreapta vrea un stat bogat, puternic și temut, pentru asta fiind dispusă să sacrifice interesele unora dintre cetățeni în numele intereselor superioare ale statului, iar stânga este preocupată de calitatea vieții fiecărui cetățean, considerând că pentru asta statul trebuie să renunțe la o parte suficientă din profituri spre a fi distribuite comunității și să se pună prin toate instituțiile sale la dispoziția ființei umane pe care o păstorește.

Nu este nimic rușinos în a adera la ideologia dreptei, așa cum nu este nimic rușinos în a adera la ideologia stângii. Tendințele moderne sunt mai puțin categorice, admițând că formula ideală nu este aceea de stat vs cetățean sau cetățean vs stat, ci stat + cetățean. Adică, cetățenii puternici și bogați generează un stat puternic și bogat, reciproca fiind admisă doar parțial, mai ales în statele ex-comuniste, unde propaganda vestului califică drept corupție încredințarea contractelor cu statul firmelor autohtone, aici presa având rolul de megafon tâmp al intereselor occidentale în detrimentul celor locale.

Mai rămâne ca măcar una dintre formațiunile politice nou apărute să reprezinte aceste trend.

Iată deci, generație, care ar fi rațiunea de a exista a partidelor politice, dincolo de împărțirea prăzii după alegeri. Fără o ideologie clar asumată și comunicată prin toate mijloacele cu putință în esența ei, aceste partide sunt doar niște adunături de prădători cu ifose, care generează în mod deliberat confuzie, ură, discordie. Iar de acest lucru profită marii prădători externi.

Din acest motiv România are astăzi un stat slab și abuziv, cetățeni care au atins limitele unei adânci frustrări generatoare de ură continuă și o țară care se descompune pe bucățele.

Ideologiile, generație, dau un sens real votului, dau un sens real democrației. Cetățenii sunt cei care decid că în următorii patru ani trebuie întărit statul sau că în următorii patru ani trebuie ajutată mai mult comunitatea, și asta în funcție de modul în care stânga sau dreapta vin cu argumente mai solide. Ideologiile sunt cele care în timp generează atât state puternice și bogate, cât și oameni fericiți. Fără ele, ai România de azi – un stat de rahat, o pulime tâmpă, săracă și plină de ură, o țară în care mori cu zile în spitale, unde-ți ies de pe băncile școlii un mic ticălos și un mare tâmpit, unde toată structura este dezintegrată, dar cu politicieni fericiți și bogați.

Astăzi, când vorbim, PSD n-are nicio legătură cu stânga, PNL n-are nicio legătură cu dreapta, iar celelalte partidulețe sunt doar niște hrăpărețe mai mici care vor să rupă măcar o ciozvârtă din prada hrăpăreților mai mari și care n-au nicio legătură cu niciun fel de ideologie.

În ceea ce mă privește, în ciuda formației mele umaniste, sunt un tip eminamente de dreapta. Eu vreau un stat puternic, bogat și temut pe plan internațional, vreau ca acest stat să-mi dea mie toate contractele din comenzile lansate de guvern în economie, pentru a deveni eu, românul, un tip bogat și puternic. Vreau ca statul să-mi protejeze averea până la ultimul bănuț, nu să mă bage la pușcărie pentru a ajuta niște derbedei să-mi fure afacerile. Sunt suveranist, naționalist și adeptul concentrării, pentru o perioadă limitată, a întregii puteri într-o singură mână. Pentru mine UE este doar o vacă de muls. Se lasă mulsă? Bine. Nu? Dă-o dracu’!

DECI EU ȘTIU CINE SUNT ȘI CE VREAU. TU ȘTII CINE EȘTI ȘI CE VREI?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

    VEZI 28 COMENTARII
  1. Mironov says

    Am fost entuziasmat la intrarea Rom.in UE (pe care am socotit-o o fercita inventie a Istoriei).Acum nu mai sunt

  2. Daniel B. says

    Maestre, ai avut același prieten ca și Mazăre…. și aceeași soartă ca și el… trezește-te !!!

  3. Murgu Cosmin says

    Dvs spuneti ca americanii sunt de vina, rusii nu sunt? Churchill s-a inteles cu Stalin, Grecia la ei, Romania la rusi. Si rusii mint mult si nu fac nimic. Deasemenea romanii au mentalitate de sclavi, nici ei nu fac prea multe fara sa fie indrumati, poate gresesc. Dar oare nu exista careva care sa tina si cu poporul pe bune si sa-i ajute cu legi mai bune? Pe politicieni nu ii intereseaza de noi, cretinii. Sunt niste executanti ai securitatii. Dvs inercati sa va dedicati putin timp sa ne spuneti ce? Cu ce ma poate ajuta pe mine. Sunteti si dvs un comentator ca Badea de la A3? Sa ne frustram si mai mult, poate? Am iesit in strada si nu s-a schimbat mai nimic, ptr ca nici americanilor nici rusilor nici vesticilor nu le pasa de noi, doar ca suntem o piata de desfacere. Tot timpul tarile bogate trebuie sa traiasca pe spatele tarilor sarace. Am vrut sa fim nealiati, ne au lovit pe sarbi mai rau. Chinezii credeti ca vin sa ne ajute? Eu nu cred, noi trebuie sa stim ce vrem si cat platim ptr ceea ce vrem. Dar si ei si noi suntem Corupti, nu se inteleg la bani si nu se face nimic.

  4. Aeleden says

    Ideologiile sunt poveşti, păreri, poezii fără noimă, chiar minciuni născocite de unii pentru a domina şi a obţine putere. Într-o celulă vie nu există ideologii, parlamente sau democraţie şi acest sistem organizat funcţionează perfect. La nivelul structurilor celulare (organismele) se poate observa o predispoziţie spre asociere a celulelor şi nicidecum spre individualism şi respingere (luptă) ca în capitalism.

    Studiul organismelor trebuie să dea legile de funcţionare ale unui asemenea sistem organizat, care să fie aplicat şi în societate. O societate fără stânga sau dreapta, fără parlamente, care au reacţii lente şi sunt ineficiente, fără democraţie, care înseamnă infiltrarea proştilor pentru a sta la aceeaşi masă cu cei cu procesorul performant.
    Să se inventeze alte instituţii care să funcţioneze neutru, dar să fie perfect funcţionale şi canalizate strict pe anumite domenii.
    Poate ar fi necesar ca la nivel de conducere să nu aibă acces decât cei cu sânge albastru. Ceilalţi, cu gena Rhesus să aibă dreptul să acceadă numai în tehnocraţie. Se va vedea imediat diferenţa.

    Televiziunile să fie transformate în portale de învăţământ la distanţă. Toţi oamenii trebuie să înveţe întreaga viaţă, continuu, pentru a ţine pasul cu noile cuceriri ştiinţifico-tehnice.

    Toţi oamenii să practice o formă de spiritualitate (teoretic şi practic) prin meditaţii zilnice, dar să participe şi la ceremoniile colective ale marilor sărbători.

    Odată la 25 ani să se formeze un grup de 100 de copii dintre cei mai dotaţi (români getbeget) şi fără gena Rhesus, care să fie preluaţi în instituţii speciale, şcoliţi, educaţi, formaţi multilateral şi pregătiţi să devină conducători. Dintre ei se va alege cel mai bun şi va fi pus la conducerea societăţii.

    Şi ar fi multe de îndreptat.

    Mai sus cineva spunea că dictonul comunist „de la fiecare după capacitate şi fiecăruia după necesitate” este utopic. Nu este deloc, dacă fiecare s-ar mulţumii cu puţin şi ar trăi în modestie, precum maeştrii spirituali, care nu pun preţ pe cele materiale. Alternativa de azi cu case peste case, cât mai voluminoase, domenii în care locuiesc uneori 2-3 bărzăuni, cu 10 băi, fiecare cu piscina lui, cu pădurea lui, în care să vâneze şi cu terenuri de te miri ce jocuri aberante pentru senili, e un atentat la natură şi (prin aceasta) la ceilalţi oameni. Oricât ar avea de mult tot cu o gură mănâncă şi tot într-o cameră dorm, iar ce e în plus este doar poluare.

    Lumea va tinde spre forme de socialism numai pentru faptul că oamenii vor fi nevoiţi să limiteze agresiunea naturii prin acţiunile lor inerente şi să găsească un echilibru între distrugerea mediului şi capacitatea lui de regenerare, altfel nu are nici o şansă în faţa Naturii şi va fi eliminat.

    La asta trebuie să gândească filosofii şi economiştii lumii, nu la globalitarism, la dominaţie şi idei de creştere economică. Cât să crească economiile? Totuşi trăim într-un sistem închis şi va veni timpul când va trebui impusă creşterea zero. Cine va dori mai mult e liber să emigreze în cosmos. Sunt planete destule, dar atât de greu de atins.
    Şi când te gândeşti că am avut Pământul în dar ca un paradis al vieţii şi noi îl transformăm într-un iad.
    Şi asta deoarece există prea multe ideologii susţinute cu prea puţină ştiinţă.

    Numai bine!

  5. Simonetta says

    Dl. Gigi,
    Daca Vintu va duce cu gândul la cine ati scris, stati liniștit că e săracul în temniță.
    În libertate si in lumea asta mare ,nu mai vedeti pe nimeni care va duce cu gândul la omul de tristă amintire?

  6. Simonetta says

    Eu nu am facebook si nici nu voi avea. Nici alte rețele de socializare.
    Se mai posteaza pe acest blog ?
    Dl.Vintu, sunteti bine, sănătos?

  7. bejenaru says

    Sa observam cum prostul mioritic care toata viata lui s-a crezut special “s-a descurcat” si “a stiut el mai bine” incepe sa se trezeasca la realitate prin dusuri reci si repetate.

    Cu toate ca imbecilii astia nici acum nu pot da o statistica reala si lucreaza cu sume muuuuult diminuate si subevaluate sau pur si simplu lucreaza cu date imaginare, “evidentele” sunt…
    https://www.g4media.ro/criza-fortei-de-munca-director-de-companie-hr-suntem-o-tara-in-pericol-de-disparitie-numeroase-multinationale-decid-sa-nu-investeasca-in-romania-nu-pot-gasi-personal-la-ce-solutii-apeleaza-oameni.html

    Cu patru ani in urma se sustinea oficial ca ~5 milioane de romani au emigrat:
    https://www.profit.ro/stiri/economie/un-sfert-din-romania-a-emigrat-chiar-si-in-congo-guyana-vietnam-botswana-14467575

    Cu nici o luna de zile in urma, datele si statisticile erau altele si nici macar astea nu erau cele reale, fiind muuuuult subevaluate.
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23274974-aproximativ-9-7-milioane-romani-sunt-plecati-strainatate-ministru-principala-solicitare-diasporei-este-legata-infrastructura.htm

    Desi din 2015 pana astazi s-a plecat masiv si se pleaca in continuare pe capete lor le-a crescut suma emigrantilor cu doar cateva sute de mii de oameni. Este de-a dreptul hilar. Cateva sute de mii au plecat intre 2015 si pana astazi doar in Germania, dubland practic numarul emigrantilor romani.
    Sa nu mai vorbim si de alte tari in care romanii au plecat masiv, cu sutele de mii in perioada asta, ca de exemplu Marea Britanie. Si se pleaca in continuare. Pe capete. Partea si mai hilara este faptul ca sursele britanice declarau oficial ca numarul romanilor (domiciliati si inregistrati legal fara cei “la negru”) in 2017 este de 411.000 iar in 2019 statul roman inca sustie oficial ca numarul romanilor din UK este de 400.000 de mii. In mod garantat si numarul romanilor din UK s-a dublat.

    https://roger24.de/info/cati-romani-traiesc-germania

    https://ziarulromanesc.de/diaspora/in-germania-locuiesc-800-000-de-romani-cifra-transmisa-de-ambasada-la-ministerul-diasporei/

    https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/mai-multi-decat-indienii-si-pakistanezii-romanii-pe-locul-doi-ca-numar-de-cetateni-straini-marea-britanie/

    https://ziarulromanesc.net/observator/prim-plan/guardian-cei-400-000-de-romani-din-marea-britanie-reprezinta-o-tragedie-nationala-pentru-romania/

    https://ziarulromanesc.net/focus/diaspora/marea-britanie-principala-destinatie-a-romanilor-care-vor-sa-emigreze-majoritatea-celor-care-vor-sa-plece-din-tara-sunt-tineri/

    bonus:
    https://www.gazetaromaneasca.com/comentarii/statistici-toxice-mai-sunt-22-milioane-de-romani-tara-minciuna-oficiala/

    hahaha! Sa mori de ras si mai multe nu. Pana si Pristanda era mai priceput la numarat.
    Romanii = neamul lui Pazvante Chioru metisat cu neamul lui Pulea Spataru = prostii, sclavii, hotii, curvele si saracii Europei. Au avut “origini sanatoase” de aia au iesit asa.

    Ca sa inchidem cercul si sa ramanem in ton su subiectul primului articol si ca sa ne mai distram putin…
    https://republica.ro/o-firma-de-constructii-din-italia-care-a-castigat-un-contract-in-romania-si-a-adus-la-iasi-cei-mai-buni

    De retinut comentariul lui Anonima, 20.8.2019 la ora 10:00 am la articolul de pe g4media care spune chiar asa:

    Nu doar angajatii ci si antreprenorii se pregatesc de decolare. Tin un business cu 5 angajati din 2005 insa impreuna cu asociatul meu cautam de la inceputul anului metoda cea mai eficienta pentru a ne putea muta cu totul inspre vestul mai civilizat ( inclusiv cu doi dintre angajatii cei mai vechi ). Taxe enorme de platit lunar, lipsa de respect a statului fata de contribuabil, starea de iritare si nesiguranta generala si in special lipsa personalului responsabil si calificat ne-au adus aici.

    Cine are urechi de auzit sa auda. Asta este ceea ce au facut oamenii inteligenti cu mult timp in urma. Nici acum nu e prea tarziu. Cunoasteti povestea cu “mintea romanului cea de pe urma”. Pacat de anii irositi aiurea intr-o groapa de gunoi falita din toate punctele de vedere, inclusiv social (nu socialist).
    Pana una, alta…
    https://www.gazetaromaneasca.com/focus/romania/alarma-pentru-romania-peste-210-000-de-persoane-au-parasit-tara-doar-anul-acesta/

    https://republica.ro/din-ce-in-ce-mai-multi-romani-au-ajuns-sa-si-traiasca-criza-varstei-de-mijloc-cu-gandul-de-a-pleca-in

    https://ziarulromanesc.de/diaspora/poporul-din-diaspora-630-000-de-copii-romani-s-au-nascut-in-strainatate/

    Hasta la vista, baby!

  8. bejenaru says

  9. nicu cohen says

    Ronald Reagan spunea odata , “nu exista nici o stinga , nici o dreapta , exista numai sus si jos .
    Vintu stie multe , dar inca nu a aflat ce este o Corporatie Romană . Statele nu sint nici un fel de state ci Corporatii .
    Toate aceste Corporatii sint posesiunea unei supra Corporatii mondiale , numita Vatican – Imperiul Roman care se bazeaza pe citeva Centre de putere , Londra , Washington , Tel Aviv , Moscova , Beijing .
    Cind autorul zice ca partidele sint simple sigle are dreptate . Toate partidele reprezinta interesele elitelor hraparete .
    Poporul este masa de dobitoci , sclavii care trebuiesc exploatati .

  10. Simonetta says

    A reaparut desteptul mioritic, acelasi individ care nu si-a extirpat încă glanda cu venin. Ea a crescut de la caldura si a devenit mai purulenta ,improscand dejectii.
    Ala e idiot, altul e cretin, etc.
    Doar el e destept si educat.
    Suntem o mare de cretini din care se salvează doar el.
    În schimb sunt convinsă că dl. Andrei are dreptate. De ce nu mi se da factura când cumpăr ceva, orice, de la pangarul bisericii ?
    Andrei, apuca-te de teologie si lasa tamplaria . Esti tanar si mai ai timp !
    Cu diploma in mana, căsătorit fiind, fă-ți o bisericuță de lemn si vinde -ți la pangar obiectele tamplarite, apoi, lumânări, calendare, lănțișoare si ce mai consideri tu. ….😏

  11. says

    Am mai explicat si cu alte ocazii: lumea formatata de azi confunda comunismul cu socialismul. Socialismul se apropie de ce facea Ceausescu. Comunismul este ce se intampla azi la nivel inalt in SUA si restul tarilor aliniate la tradare.

    Prostovane, nu exista “comunism” si “socialism”, exista doar Marxism!
    Vezi ca ai doua tipuri de ideologii comuniste care sunt nimic altceva decat 100% marxism pur asa cum este descris in Manifestul Comunist, pe care evident ca nu l-ai citit, sau daca ai facut-o nu ai priceput nimic:

    1. Comunismul Internationalist de tip bolsevic sau de tip Leninist-Trotkist. Indiferent cum vrei sa-i spui este fix acelai lucru. Asa ceva ai avut in Romania dupa lovitura comunista de stat din 1946 pana la sfarsitul anilor ’60 inceputul anilor ’70.

    2. Comunismul Nationalist de tip Stalinist, adica ceea ce ai avut pe vremea lui Ceausescu sau ceea ce au prostovanii aia din Venezuela in ziua de astazi. Asa patesti cand pui in fruntea tarii cizmari cu patru clase cum au avut romanii sau soferi de autobuz ca venezuelenii. Si unii si altii vor “justitie sociala” dar pe munca si pe banii altora ca ei sunt incapabili sa gandeasca si sa produca ceva de valoare. A repara niste pantofi sau a conduce un autobuz nu inseamna productie. Drept dovada ii “egalizeaza” pe toti, dar nu in prosperitate ci in saracie.
    https://www.youtube.com/watch?v=9qdO2pFoGgw

    Comunismul este ce se intampla azi la nivel inalt in SUA si restul tarilor aliniate la tradare.

    S-a plecat de la ideologiile idioate si falite ale lui Marx si Engels, ideologii care de fapt, circulau la liber in cultura populara timp de secole pentru ca isi au radacinile in religiile monoteiste si s-a ajuns la o forma moderna, imbunatatita si ceva mai subtila. De aia idiotii ca tine nu pricep nimic din cum functioneaza lumea care ii inconjoara si o ard cu “conspirationisme” iar semidoctii redusi intelectual de genul lui SOV scriu articole halucinante in care fac varza totul.

    Si tu si astia ca tine care o ardeti in “conspirationisme” si semidoctii ca SOV, data viitoare inainte sa mai debitati idiotenii si cretinatati pe banda rulanta si sa mai scrieti articole halucinate in care delirati fara limita, aveti bunul simt si documentati-va macar la modul minimal.

    1. IDEOLOGIE MARXISTA sau COMUNISM / SOCIALISM adica DE STANGA:
    Cititi in pizdele mamilor voastre “Manifestul Comunist” aparut in 1848. Cititi-l de mai multe ori daca este nevoie pana reusiti sa pricepeti ceva. Pentru a actualiza toata ideologia aia idioata, falita si utopica, faceti doua simple modificari si inlocuiti urmatorii termeni:
    a) proletariat = prostime si saracime
    b) burghezie = clasa mijlocie si antreprenoriatul

    https://www.marxists.org/romana/m-e/1848/manifest/index.htm
    https://www.marxists.org/romana/m-e/desc/Marx_Engels_Manifestul_Partidului_Comunist.pdf

    2. IDEOLOGIE LIBERALA / LIBERTARIANA adica DE DREAPTA:
    La doi ani dupa publicarea utopiei comuniste, in 1850, apare cartea care este “Manifestul Liberal” si anume “The Law” scrisa de Claude Frederic Bastiat. Luati creionul si foaia de hartie si… mars la citit!
    https://mises.org/library/law

    3. IDEOLOGIE MARXISTA sau COMUNISM / SOCIALISM adica DE STANGA:
    Ideologia economica falita dupa care se conduc statele in ziua de astazi, este una de tip “keynesian”. Poarta acest nume dupa idiotul care a inventat-o, John Maynard Keynes, care declara printre altele ca:

    The political problem of mankind is to combine three things: economic efficiency, social justice and individual liberty

    sau

    The businessman is only tolerable so long as his gains can be held to bear some relation to what, roughly and in some sense, his activities have contributed to society

    sau

    By a continuing process of inflation, government can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens.

    etc.

    LOL! “Eficienta economica”(adica de dreapta) si “justitia sociala”(adica de stanga) nu au ce cauta in aceeasi propozitie pentru ca este un nonsens!
    Asa ca… Pe afaceristii aia eficienti economic, ii toleram atata timp cat “contribuie la societate” cu porofiturile lor, adica atata timp cat putem face “justitie sociala” pe munca si pe banii lor, ca noi nu producem nimic. Daca nu “contribuie”… le luam gatul, asa cum s-a intamplat in toate tarile comuniste/socialiste de pe tot mapamondul, incepand cu lovitura comunista de stat numita “revolutie franceza”, ajungand la Venezuela de astazi si terminand cu vestul/occidentul socialist si 100% falit. Daca afaceristii aia fug cu industria in Asia si cu capitalurile in Caraibe, Seychelles, etc si nu mai putem sa le luam nimic, hai sa jefuim prin inflatie rezultatul muncii si economiile din banci ale clasei de mijloc.
    Asta da “justitie sociala”! Distrugi economia, industia si productia, capitalul investitional si economiile populatiei dar… ii “egalizezi” pe toti in saracie!

    Puneti mana si cititi despre idiotul asta si despre doctrinele lui falite care pur si simplu falimenteaza natiunile din ziua de astazi. Nu “cospirationismele” sunt de vina, asa cum considera aia mai redusi intelectual si mai necititi ci marxismul!
    http://keynesatharvard.org/

    4. IDEOLOGIE LIBERALA / LIBERTARIANA adica DE DREAPTA:
    Cartea de capatai a economiei liberale este “Economics in One Lesson” scrisa de Henry Hazlitt:
    https://mises.org/library/economics-one-lesson
    http://www.hacer.org/pdf/Hazlitt00.pdf

    Putem adauga aici foarte usor si “The Road to Serfdom” scrisa de Friedrich Hayek:
    https://mises.org/library/road-serfdom-0

    5. IDEOLOGIE MARXISTA sau COMUNISM / SOCIALISM adica DE STANGA:
    Ca sa priceapa si idiotul de Xaeus care tot bate campii cu “conspiratiile” si mai ales cu “SUA si restul tarilor aliniate la tradare”…
    Prostovane… ceea ce se intampla astazi in tot vestul/occidentul ala 100% “socialist” si 100% falit este o combinatie de doua lucruri:
    a) ideologiile economice ale lui Marx, Keynes si Alinsky (adica “marxism economic”)

    b) ideologiile sociale si culturale ale Scolii de la Frankfurt si in special ale oligofrenului Herbert Marcuse si ale “mentorilor” lui Georg Lukacs si Antonio Gramsci (adica “marxismul cultural”), unde noii “proletari” nu mai sunt saracimea si clasa muncitoare ci minoritatile de orice fel. Mai tarziu, aceste ideologii au fost “rafinate” de catre oligogrenul Karl Popper si le mananci pe paine in ziua de astazi. De aia ai “multiculturalism”, “diversitate”, LGBT, islam, feminism, etc si toate oligofreniile astea, ca astia sunt victime, dar nu ale burgezului de alta data, sau ale antreprenorului de astazi, ci ale BARBATULUI ALB si ale “PATRIARHIEI” care este traditionalist, familist, crestin si prosper.

    https://www.marxists.org/subject/frankfurt-school/index.htm
    https://www.marxists.org/archive/lukacs/index.htm
    https://www.marxists.org/archive/gramsci/index.htm
    https://www.marxists.org/reference/archive/marcuse/

    https://www.marxists.org/reference/subject/philosophy/works/at/popper.htm
    https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper

    Pentru cine doreste detalii pe tema marxismului cultural, sa citeasca:
    – “Corectitudinea politică. „Religia” marxistă a noii ordini mondiale”
    http://www.rostonline.ro/2015/08/flagelul-corect/

    – “Corectitudinea politică – o ideologie neo-marxistă. Marxismul cultural – noua utopie”
    https://bit.ly/2LkNGuc

    Revenind la marxismul economic, ala care este implementat in “SUA si restul tarilor aliniate la tradare”. A venit timpul ca idiotii de genul Xaeus si semidoctii de tipul SOV sa afle cine este Saul Alinsky, nimeni altul decat idolul, mentorul si ideologul lui Bush, Obama, Clinton, etc si ai tuturor democratilor/socialistilor/verzilor vestici.

    Cum o imagine face cat o mie de cuvinte… sa vedem cum arata “statul social(ist)” imaginat de Saul Alinsky si implementat de conducatorii natiunilor de idioti in ziua de astazi. Doar pentru cine are neuroni functionali:
    https://s3media.247sports.com/Uploads/Assets/445/212/8212445.jpg

    – Who is Saul Alinsky, and why does the right hate him so much?
    https://www.vox.com/2014/10/6/6829675/saul-alinsky-explain-obama-hillary-clinton-rodham-organizing

    Descarcati si cititi cartea “Rules for Radicals” a lui Saul Alinsky:
    http://ontherightsideradio.com/alinsky/

    6. IDEOLOGIE LIBERALA / LIBERTARIANA adica DE DREAPTA:
    Familiarizati-va cu Robert Solow si ceea ce se numeste “The Solow Model” (sau the Solow-Swan model).
    Pe scurt:
    https://www.youtube.com/watch?v=eVAS-t83Tx0
    https://www.tutor2u.net/economics/reference/economic-growth-neo-classical-growth-the-solow-model

    Mai pe larg:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Solow
    https://en.wikipedia.org/wiki/Solow%E2%80%93Swan_model
    https://www.karlwhelan.com/Macro2/Notes9.pdf

    O mentiune demna de luat in seama este “The Innovator’s Dilemma” a lui Clayton Christensen
    https://www.amazon.com/Innovators-Dilemma-Technologies-Management-Innovation/dp/1633691780

    ________________
    Dupa ce ati citit cartile recomandate si ati priceput care este treaba cu ideologiile de stanga sau de dreapta, FUGA MARS LA UN CURS BANAL DE CONTABILITATE PRIMARA unde va veti lamuri de ce IDEOLOGIILE DE STANGA SUNT INTOTDEAUNA 100% FALITE ORIUNDE SI ORICAND SUNT APLICATE IN LUME. Nu poti sa iei de la aia care au sau care produc sa le dai celor care nu au sau care nu produc si nici sa consumi mai mult decat produci. Ideologia marxista care spune ca “fiecare dupa puteri si fiecaruia dupa nevoi” nu are cum sa nu fie falita. E matematica simpla de clasa a 6-a! Ce ma-sa mare e asa greu de inteles?
    Dupa ce ati priceput contabilitate si matematica de baza cititi cartea “De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei” si poate veti pricepe o data ce a vrut sa spuna Margaret Thatcher cu:

    The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.

    https://www.libris.ro/de-ce-esueaza-natiunile-daron-acemoglu-james-a-LIT978-606-33-3278-4–p10882934.html

    In rest… sa-i fut in splina pe marxisti, pe proletari, pe sjw’s si toate minoritatile!
    Cu dedicatie de la un privileged cis white male.

    • nicu cohen says

      In America nu este comunism , ci capitalism ! Numai ca nu toti stiu ce inseamna capitalismul , cine sint capitalistii si cine sint capitalul .
      Nu exista nici o ideologie de “stinga” sau de “dreapta ” . Ambele sint metode sociale de exploatare a maselor stupide . Exploatatori si exploatati !
      Asta descrie perfect realitatea sociala .
      Incasatorii de taxe sint exploatatorii si platitorii de taxe sint exploatatii .

  12. Cardinal says

    Va salut cu respect,

    Domnule Vantu, o intrebare offtopic: Cum mai putem accesa platforma Invest Market?

  13. Andrei says

    Facem pariu ca 90% din populatie nu are idee ce inseamna cuvantul ideologie?
    Dvs plecati de la premisa ca ideologiile de stanga si de drepta sunt aplicate in realitate punct cu punct.
    Daca ar fi asa ,oricare dintre ele m-ar multumii.
    Personal sunt de stanga. O stanga care nu a existat niciodata. Sa nu-mi spuna mie cineva ca acel comunism gandit de Marx a existat vreodata. Va rog..
    Problema este ce faci cand realitatea este alta? Cand defapt nu exista nici o ideologie ,ci doar ideologia existentei si a grijii zilei de maine.
    Ce ma fac eu in viata asta, cand scoala nu m-a invatat nimic, cand tot ce stiu sa fac am invatat de la bunicamiu si taicamiu?
    Ce sa fac eu daca sunt lipsit de relatii sau ” pile”, bani de dat spagi si nu pot pune in practica legal ce am invatat sa fac.
    Aveti idee pentru un atelier de tamplarie de 60 de mp cate vrea statul de la mine?
    Iar intre timp altii fac miliarde pocnind din degete , furand cu sapte maini ceea ce parintii mei si ai altora au cladit prin munca o viata.
    Stiu ca ati fost unul dintre cei mai bogati oameni din tara, dar credeti-ma ca am vazut cu ochii mei cum face biserica bani cum nu ati facut dvs vreodata.
    Eu cu ochii mei am vazut episcopi care nu se spala pe maini de doua ori cu acelas sapun, nu se sterg pe maini de doua ori cu acelas prosop. Asa se caca banii muncitii de parintii nostrii.
    Eu nu vreau avere domnule “stat” , eu vreau sa nu fiu calcat pe cap cu bocancul de angajatori care iti inchid tie gura cu bani.
    Eu vreau sa fiu lasat in pace sa fac ceea ce stiu ,fara te tin pe tine statule cu bani, ca pe o curva pe care nu o fut niciodata.

    Andrei, 25 ani

  14. says

    Am mai explicat si cu alte ocazii: lumea formatata de azi confunda comunismul cu socialismul. Socialismul se apropie de ce facea Ceausescu. Comunismul este ce se intampla azi la nivel inalt in SUA si restul tarilor aliniate la tradare.

    Vedeti declaratia lui Stalin care a proclamat victoria Socialismului impotriva Comunismului.

    La partea cu PNL si PSD, ati omis USR, ultima gaselnita care nu are nici un fel de orientare, dar are suportul opresorilor din afara si implicit al serviciilor. Orientarea lor e de fapt jaful tarilor ca Romania. Toti membrii lor de top au fost formatati de Aspen Institute sa faca exact asta: jaf la nivel de tara si ‘compliance’ cu toate cacaturile impuse din afara. Si ei se lauda cu cinste.
    Am ajuns sa avem locuri rezervate la scoala pentru minoritati…o sa ajungem cu astia sa avem locuri rezervate si la LGBT. O sa ne spuna ca locurile normale s-au ocupat si au ramas doar alea…asa ca daca vreti, tre’ sa va bagati obligatoriu.
    Sfarsitul e foarte aproape.

    Concentrarea puterii e buna…dar n-avem unde s-o concentram. Noi nu avem partide nationaliste. Lideri nationalisti nici atat. A fi nationalist in Romania azi e mai rau decat sa fi fost vrajitoare auto-declarata pe vremea inchizitiei.

  15. says

    Cu tot respectul, am citit cu răbdare și atenție pînă la capăt! CAPITALIȘTII nu pot fi patrioți! Nu ai cum să furi lacul SNAGOV sau DELTA DUNĂRII de la proprietarul lor de drept și să te pretinzi patriot! Așa că dumneata, domnule Vîntu, ești într-adevăr un oportunist și un capitalist dar nu ai cum să fii patriot! Evident că ești de drepata întrucît FASCISMUL este partea ideologică SINCERĂ a CAPITALISMULUI!

  16. Mitică Nicora says

    Bună seara. Vă citesc destul de frecvent blogul și am impresia că sînteți un om puternic, cult și care are o viziune de ansamblu în multe privințe. Asta nu vă împiedică să fiți uneori cinic (apanajul inteligenței) sau să propovăduiți soluții bune alături de SF-uri (mai rar).

    Nu am dreptul să vă judec în nici un fel și cu atît mai puțin s-o fac pe deșteptul în fața unui om mult mai școlit și mai inteligent decît mine. Deci o să-mi dau puțin cu părerea de pe poziția unuia din ”pulime”.

    Referitor la primatul statului sau al cetățeanului, eu nu am nici un dubiu, indiferent ce-a zis JFK: statul nici nu ar exista fără mine, Dv. sau alții ca noi, deci cine-i prioritar?

    În altă ordine de idei poate ați văzut filmul SF ”2012” în care o mică parte a populației (majoritatea elite – cu locuri cumpărate pe bani grei pe niște mari nave moderne) se salva de la un potop global. Concluzia mea după ce am văzut filmul, este că plătim taxe degeaba.
    Statul nu va asigura securitate și suport decît elitelor și asta se întîmplă și acum cînd nu sîntem (oficial) în situație de criză, restul (pulimea) sîntem doar niște numere, plătitori de taxe.

    Ideologiile de dreapta sau de stînga s-ar putea să funcționeze într-o lume NORMALĂ (cam cum a fost perioada de înflorire postbelică pănă după 2000). Ce mai funcționează normal în lumea actuală? Economiile sînt în colaps, piețele nesigure, oamenii semi-zombizați, planeta otrăvită cu poluare, chem-trails, Monsanto și mai nou 5G. Valorile și non-valorile tradiționale tind să-și schimbe locul, toți umblă după bani și nu mai produce nimeni. Ba avem și monede virtuale care-s doar niște șiruri de 0 și 1 imprimate magnetic pe
    niște hard-disk-uri și ale căror ”binefaceri” vor fi doar să facă pulimea să depindă total de sistem. Contul oricui poate fi anulat într-o secundă dacă nu vor mai exista bani gheață. Iar banii, petrolul, aurul și diamantele nu valorează cît o gură de aer proaspăt, un izvor cu apă curată sau un sac de făină în caz de necesitate. Oamenii au uitat că lucrurile care întrețin viața sînt singura
    valoare adevărată. (Dr. Michael J. Burry – miliardarul care a prevăzut cu vreo doi-trei ani înainte crahul din 2008 – după ce s-a terminat circul – își investește o mare parte a banilor în terenuri cu apă potabilă).

    Eu nu prea cred că tot ce v-am scris pînă acum sînt noutăți pentru Dv. Să presupunem că s-ar găsi un om de caracter, mare patriot și diplomat, sprijinit de o seamă de oameni de același calibru care să preia puterea și să încerce să conducă în interesul țării și al poporului. Asta nu s-ar putea fără o curățenie în tot ce ține de aparatul de stat, militar, informativ, birocratic, energetic,
    financiar-bancar, etc. etc. etc. Ar sări imediat în cap partenerii ”strategici” că nu-i stat de drept, democrație și alte abureli.

    De parcă acum în Anglia, Franța sau America este democrație – Julian Assange fondatorul site-ului ”Wikileaks.org” care a demascat crimele de război ale Americanilor în Irak și nu numai, este deținut într-o închisoare de maximă securitate (un fel de Guantanamo englezesc) și așteaptă extrădarea în SUA deși nu este cetățean american și n-a pus piciorul în America vreodată. Prin asta America anulează primul amendament iar globaliștii încearcă să închidă gura oricărui jurnalist care ar avea fantezia să mai publice adevăruri despre SISTEM. Majoritatea ”jurnaliștilor” tac, nici nu deschid subiectul, sperînd că nu le va veni răndul… (Curat democrație, coane Fănică!)

    Deci ca o concluzie, (mă repet) tot ce expuneți Dv. și mai ales lucrurile de bun simț ar avea sens DOAR într-o lume normală, nu în asta în care trăim astăzi. Cam atît, îmi cer scuze, dacă v-am plictisit. Vă doresc o seară bună, sănătate și speranță.
    Cu stimă, Mitică Nicora.

  17. Floare de Colț says

    Am impresia că mulți vă citesc reflecțiile şi mai puțini vă înțeleg cugetăriile dvs şi aproape nimeni nu aplică ceea ce dvs expuneți în articolele dvs ,din on-line.

    Să ştiți că nu aruncați mărgele la porci,important este că sunteți perseverent în demersul dvs ,motivațional.

    Trăim în secolul douăzeci şi unu ,mileniul trei ,nu mulți dintre noi ,trăiesc în acelaşi secol.Poate că este timpul ori urmează cândva în viitorul îndepărtat să răsară alți “părinți spirituali” cu tot cu ideologiile aferente,iar până atunci să încercăm să supraviețuim vicisitudinilor de orce fel.

    Îmi rezer dreptul de a crede că “administratorii de ideologii” nu dau doi bani pe pulime ,indiferent de societate,epoca.

    Să aveți un mijloc de săptămână cât mai bun.