Capitolul 67 – Adevăr, percepție, manipulare

adevar-manipulare

Generație, citește acest material cu atenție și încearcă să-l înțelegi! El poate părea greoi la început dar, dacă vei avea capacitatea să-l înțelegi, va fi un instrument de lucru extrem de util atunci când vei prelua puterea, iar până atunci te va ajuta să gândești cu propriu-ți creier.

Adevărul asupra unei realități este doar acela pe care tu ești dispus să-l accepți. Cheia reușitei oricărei manipulări constă în capacitatea manipulatorului de a descifra care este tipul de adevăr pe care ești dispus să-l accepți, iar în jurul acelui adevăr se poate țese orice tip de minciună, minciună care, în mintea ta, se transformă în adevăr. Acest tip de manipulare este unul pe termen scurt și urmărește obținerea unui anumit tip de comportament vizavi de un eveniment specific.

Un alt tip de manipulare, și cel mai sigur, este acela de a-ți pregăti capacitatea de acceptabilitate asupra unui anumit tip de adevăr. Acest tip de manipulare se face pe termen lung și constă în repetarea la nesfârșit, prin toate mijloacele, a unor cuvinte sau concepte formulate în funcție de nivelul intelectual al celui sau celor pe care vrei să-i manipulezi.

Hai să luăm cazul concret al României și al modului în care dușmanii noștri au manipulat și manipulează în continuare această nație de aproape 30 de ani.

1.Imediat după 1989, două au fost manipulările majore la care a fost supusă nația:

 • Industria noastră este un morman de fiare vechi.
 • Orice relație economică sau comercială cu Rusia presupunea obligatoriu că ești KGB-ist, comunist sau amândouă.

Consecințe:

 • Aproape toate capacitățile noastre industriale s-au vândut pe prețuri de nimic, s-au închis, s-au vândut pe bune la fier vechi, milioane de muncitori rămânând pe drumuri.
 • Am pierdut cea mai importantă piață de desfacere a grosului industriei românești, locul produselor noastre fiind rapid ocupat de produsele „amicilor” noștri din occident.

Realitatea:

 • Industria noastră era una dintre cele mai puternice industrii din Europa, echipată tehnologic la vârf sau aproape de vârf, fiind astfel o competitoare extrem de incomodă pentru industria vestului.
 • Rusia acelor vremuri nu mai avea nimic de a face cu ideologia comunistă, ea făcând eforturi reale în adoptarea unui sistem capitalist.

2.O altă manipulare începută încă din timpul „Războiul Rece” și continuată și astăzi:

 • Cultura și civilizația vestului este net superioară culturii și civilizației estului.
 • Locuitorii vestului sunt ființe superioare în timp ce în est locuiesc ființe inferioare.

Consecințe:

 • Ni s-a format convingerea fermă că este o mare onoare pentru noi dacă suntem acceptați în ceea ce a fost denumit „clubul select” al țărilor civilizate.
 • Ca ceea ce ne spun „ființele superioare din vest” este literă de evanghelie și trebuie să ne supunem. Ni s-a dezvoltat astfel un dureros complex de inferioritate.

Realitatea:

 • Dacă discutăm de civilizația materială, evident că vestul a luat-o cu mult înainte grație ideologiei capitaliste, ideologie în centrul căreia se aflau cultul banului și corupția. În rest, toate celelalte componente ale culturii și civilizației erau comparabile și, nu în puține locuri, tranșate în favoarea estului (educație, literatură, știință…)
 • Toți românii care au plecat să muncească în vest și-au dat seama că cetățenii acelor state nu le sunt cu nimic superiori. Sunt ființe umane cu plusurile și minusurile lor, numărul proștilor de acolo fiind comparabil cu numărul proștilor de la noi, la fel și numărul ticăloșilor sau al mizerabililor. Singurul lor plus ar fi acela că sunt ceva mai dezinhibați decât noi.

3.O altă manipulare la fel de nocivă este și aceea că locuitorii Transilvaniei sunt mai cu moț decât locuitorii celorlalte două provincii istorice românești:

 • Că sunt mai serioși și mai harnici.
 • Că sunt mai occidentali decât restul miticilor din regat și al țăranilor din Moldova.

Consecințe:

 • Crearea falsei iluzii că cei din Transilvania țin pe umerii lor trândavii din regat și Moldova.
 • Credința că locul lor este mai degrabă alături de occidentali, via Ungaria, decât alături de Muntenia și Moldova.

Realitatea:

 • Nu sunt nici mai serioși și nici mai harnici decât locuitorii celorlalte provincii.
 • Numărul uriaș de imigranți din Muntenia și Moldova face ca occidentalizarea României să fie uniformă pe toată suprafața ei.

Această ultimă manipulare are rostul de a crea premisa ruperii Transilvanei de restul țării și se bazează pe repere istorice de influențe culturale. Din această perspectivă, putem spune că, grație influenței slave, moldovenii sunt mai sensibili și mai romantici iar regățenii, urmarea a influenței fanariote, sunt mai iuți la minte și mai pragmatici. În realitate, generație, toate aceste însușiri există în fibra întregii nații românești. Suntem și romantici, și sensibili, și iuți la minte, și pragmatici, și muncitori, și serioși. Ne lipsesc doar elitele, educația, autorespectul, motivația și entuziasmul dat de aceasta și liderul. Când vom reuși să acoperim aceste lipsuri cu uriașele resurse de toate tipurile pe care le avem, țara noastră se va impune în Europa și-n lume, fără a mai fi tutelată de nimeni și fără a mai putea fi manipulată, așa cum încă se întâmplă.

Toate aceste manipulări plus multe altele, au făcut din nația noastră o nație nesigură, cu un profund sentiment de inferioritate și insecuritate, fără repere morale, fără a mai putea distinge între bine și rău, exprimându-se în sloganuri și formulări inepte de genul: corupția ucide, decizia instanțelor nu se comentează, americanii ne apară de ruși, rușii vor să ne invadeze, fără UE suntem ca și morți. Dacă le iei pe fiecare în parte, generație, și le gândești puțin, vei descoperi întreaga lor inepție.

Corupția nu ucide, ea îmbogățește pe unii în defavoarea altora.

Când niște judecători dezumanizați condamnă o mamă care a furat un salam ca să-și hrănească pruncii la trei ani de pușcărie, atunci ești obligat să dai cu animalele alea de pământ.

Americanii ne folosesc drept un avanpost de al lor în coasta rușilor și a UE, servindu-și propriile interese, fără ca noi să avem altceva de câștigat decât ura vecinilor noștri.

Rușilor nici prin cap nu le trece să ne invadeze.  Ei ne tratează doar ca pe un stat ostil și, urmare a instalării de armament american aici, ca pe o posibilă țintă.

În privința apartenenței la UE, România nu câștigă nimic. Mai mult chiar, a pierdut enorm.

Recrearea CAER-ului ar fi o soluție alternativă infinit mai profitabilă din punct de vedere economic decât apartenența la actualul bloc economic unde nu vindem mai nimic, puținele noastre produse fiind considerate sub standardele de calitate impuse, iar în ceea ce privește așa zisele fonduri pe care ni le-au alocat, au avut grijă să nu aibă cine să le acceseze, sau cum să la acceseze.

În acest material ți-am arătat, generație, unele dintre modalitățile prin care ești manipulată să accepți niște idei false drept adevăruri care-ți aparțin. Cei care fac asta sub masca ipocrită a prieteniei sunt în realitate cei mai aprigi dușmani ai tăi. Sunt cei care vor să-ți ia totul, fără a oferi la schimb altceva decât umilire și dispreț.

Printre rămășițele sistemului sanitar

Generație, se spune că după ce ai împlinit 40 de ani, dacă te trezești dimineața din somn și nu te doare nimic, înseamnă că ești mort. Sărit binișor de cifra fatidică, nici eu nu fac excepție de la regulă. Din fericire pentru mine, mă trezesc totuși, iar atunci când o fac evaluez intensitatea durerilor și, dacă ele nu sunt mai mari decât în ziua precedentă, îmi încep voios o nouă zi de pușcărie.

Într-o zi totuși, constat că-i nașpa rău și solicit medicului zonei o internare pentru stabilirea cauzelor nefericiri mele. Așa se face că în urmă cu aproximativ o lună intru în contact cu sistemul sanitar de stat, fiind internat la unul dintre cele mai prestigioase spitale din București. Prima constatare a fost una frivolă: majoritatea zdrobitoare a asistentelor medicale tinere erau urâte cu spume. A doua, mai puțin frivolă, a fost aceea că două dintre ele, cele care mi-au învinețit tot antebrațul în încercarea, reușită în final, de a-mi preleva câteva mostre de sânge, erau și vai mama lor în meserie. O impresie puternică mi-au făcut infirmierele. Tot timpul în mișcare, atente și triste. Una dintre ele avea să-mi povestească ce rău i-a căzut când a văzut că a rămas cu 300 de lei mai puțin la banii primiți în mână, în condițiile în care medicii și asistentele (adică și fătucile alea care habar n-au să țină o seringă în mână) primiseră majorări salariale substanțiale.

Dincolo de pățania cu cele două nașparlii, contactul cu medicii mi-a arătat că cea mai mare problemă a sistemului nostru sanitar nu este cea a lipsurilor materiale, ci lipsa calității umane și profesionale a majorității cadrelor medicale din noua generație. Cu excepția a doi seniori (unul fiind șeful secției unde am fost cazat iar celălalt la Institutul Paulescu) care au avut răbdarea și bunul simț să-mi explice natura problemelor pe care le am, fără grosolănie și fără obediență, celelalte întâlniri cu lumea halatelor albe au avut darul de a-mi traumatiza firea simțitoare. Una a avut loc în cabinetul ORL alt spitalului în care eram. Intru, salut respectuos cele patru femei aflate în cabinet, care, nepercepând vreun pericol din parte-mi, își văd în continuare de treabă, fără a simți nevoia să răspundă salutului, o forma arhaică și neproductivă a manifestării bunului simț, în opinia lor. Din grupul celor patru, fără să mă întrebe ceva, o piticanie de sex feminin, veștedă, încruntată și înarmată cu o chestie din oțel de vreo juma’ de metru, se proțăpește în fața mea și-mi ordonă scurt să deschid gura. Știind ce urmează, încerc timid să-i explic că, având un reflex de vomă extrem de pronunțat, dacă îmi înfige chestia aia în gură, consecințele pot fi cu adevărat mizerabile. De parcă n-ar fi auzit nimic din ce i-am spus, piticania se îndreaptă spre mine, ridică fieroaica la nivelul umărului și, ca o spadasină din filmele de capă și spadă, se pregătește de atac. În acel moment un gând scârbos îmi străbate ființa: să las piticania să-și facă damblaua, iar când spatula îmi va declanșa știutul reflex, să-i tapetez părul, figura și halatul cu resturile nedigerate ale prânzului proaspăt îngurgitat. Autorespectul învinge totuși scârboasa idee, îi prind mâna aflată într-o încercare de a-mi străpunge apărarea și i-o îndepărtez delicat.

Doamnă, îi zic, nu putem găsi împreună o altă modalitate de investigație?

Revoltată și fără să-mi răspundă, îmi întoarce spatele și, în timp ce se îndrepta spre un micuț birou, descifrez printre bolboroselile care îi însoțeau pașii cuvintele nesimțit și pușcărie. Fără cardul de platină care să-mi fâlfâie atârnat de o ureche sau fără bancnota de 500 de euro lipită pe frunte, pentru idioata aia nu eram nici pacient, nici client; eram doar un nesimțit venit din pușcărie, adus special pentru a-i face zob feng-shui-ul.

O a doua întâmplare a avut loc la Institutul Paulescu. Acolo am fost consultat pentru început de un medic specializat în probleme de diabet. Un senior din vechea gardă, cu barbișon albit de timp și un comportament profesional impecabil. După ce mi-a explicat ca unui profan, în termeni simpli și accesibili, cum se comportă maladia în care era specializat, a făcut abstracție, cu eleganță, de atitudinea mea îndărătnică și mi-a prescris un tratament care, în opinia lui, aveau să-mi „îndulcească” intru-câțiva efectele netotului ăluia de diabet. Generație, orice medic cu bun simț, știință de carte și vocația pentru această profesie, știe că psihicul conduce maladia. De aceea, el încearcă să-i explice pacientului cum activează maladia, cauzele acesteia și remediile pe care medicina le cunoaște. În felul acesta creierul uman va lupta împreună cu tratamentul prescris la însănătoșirea bolnavului. Dacă la informațiile pe care ți le dă, medicul mai adaugă un zâmbet și un pic de compasiune, efectele asupra psihicului tău sunt de-a dreptul miraculoase. Revenind la întâmplare, următorul consult urma să fie făcut de un medic specializat în gastro-enterologie. Ajung într-un cabinet alăturat, unde se aflau trei birouri ocupate de niște tinere îmbrăcate în halate albe și un al patrulea birou liber, care era al d-nei doctor.

Momentan lipsește, dar urmează să apară în curând.

Le spune una dintre ocupantele cabinetului celor doi gardieni care mă însoțeau. Unul dintre ei așează pe biroul doctoriței dosarul meu medical și ne punem pe așteptat. După vreo 15 minute, pe ușă își face apariția, furtunos, o slăbănoagă cu puțin peste 30 de ani, acră, nervoasă și urâtă. Fără să se uite pe dosarul medical aflat pe biroul ei, se proțăpește în fața mea cu o privire ce venea de dincolo de galaxia noastră și, cu o voce plină de toată mârlănia unei mahalale tigănești, mi se adresează abrupt:

Cum te cheamă și ce vrei?

Deschid gura, hotărât să-i răspund în aceeași notă, și să-i spun că vreau una scurtă și pe datorie dacă se poate, fiindcă mi-am uitat portofelul în celulă. Dar, la ideea că dihania m-ar putea lua în serios și ar accepta, un val de spaimă mi-a încleștat maxilarele și repede-repede am părăsit cabinetul.

Fără a pica în păcatul generalizării, totuși cele două cazuri pe care ți le-am prezentat, generație, reprezintă regula în sistemul medical, iar seniorii, excepția. Din nefericire, la fel ca în aproape toată societatea românească, dezumanizarea a devenit un numitor comun și în sistemul sanitar.

Dacă mai adaug faptul că am consumat o roabă din pilulele care mi-au fost prescrise, fără a simți vreo îmbunătățire a stării mele de sănătate, atunci se poate trage concluzia fermă, că nu banii sunt principala problemă a sistemului nostru sanitar, ci calitatea extrem de precară, atât pe plan uman cât și pe cel profesional a majorității medicilor și asistentelor care astăzi primesc niște lefuri nejustificat de mari raportate la gradul lor de utilitate socială. În loc să premiem excelența într-un domeniu, îi investim pe dobitoci cu un capital simbolic nemeritat, capital simbolic care le umflă buzunarele cu banii din salarii și șpăgi.

Închei prin a-ți spune, generație, că atunci când am intrat în primul spital, flancat de cei doi gardieni, cele 30-40 de persoane care așteptau în hol pentru a intra pe la diverse cabinete, oameni simpli cu fețe triste și boțite de durere sau ridicat de pe scaune și m-au salutat prin scurte aplecări ale capului în timp ce treceam printre ei. Asta mi-a arătat că, în ciuda tuturor campaniilor duse împotriva mea, unii dintre români au înțeles că cei care acum opt ani m-au luat în captivitate și mă țin prizonier și astăzi, nu sunt doar dușmanii mei, ci și ai lor. Și sper, generație, că în curând îți vei da seama că sunt și ai tăi.

Oricum, periplul meu prin sistemul sanitar autohton, mi-a arătat că numărul incompetenților fuduli l-a depășit cu mult pe cel al profesioniștilor decenți, că prevalează aroganța, proasta creștere, dezumanizarea și neștiința de carte. Sistemul sanitar românesc suferă de aceleași boli de care suferă sistemul politic, sistemul juridic, sistemul de educație etc.: este dezumanizat, incompetent și mare risipitor de resurse financiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments

  VEZI 44 COMENTARII
 1. Bogdan says

  Bună seara Domnule Sorin Ovidiu Vintu, lucrez în străinătate de la virsta de 29 de ani acum am 36, eu sunt de părere că ce face diferența dintre est și vest este EDUCAȚIA. Atit ca de la educație pleacă totul lucrez în Germania de 6 ani. Și nu sunt mai deștepți sau mai inteligenți nu din potriva mai tîmpiți. Dar diferența o face educația. Aici pe unde intri și dai de persoane saluta toți chiar de te cunosc sau nu salută. Ăsta e respectul și educația. Asta nu avem noi.

 2. says

  Articolul asta iti face cinste , asta ma asteptam de la tine , nu imi dau seama cu ce m-ai “intepat” la celalalt la care am lasat comentariu , dar asa imi place sa cred ca esti , nu pres in fata slugoilor psd , sau pnl, sau pdl etc. intelegi tu

 3. Ciprian says

  Inca nu stiu daca esti jigodie sau nu.Prea putin imi pasa. Cert este ca pari a fi un manipulator extrem de bine pregatit si cu foarte multa practica. Felicitari, nefericitule!
  P. S: daca nu cer prea mult, poti sa mi recomanzi 5 carti preferate? (pentru slefuirea prostului confuz) Multumesc!

 4. says

  Va salut domnule Vîntu si va asigur ca astazi am petrecut cateva ore urmarindu-va cu mare interes, atat pe youtube, cat si pe blogul dvs..
  Insanatosire grabnica!

 5. Negrea Flaviua says

  Buna ziua, domnule vântu! Mă numesc Negrea Flavius am 14 ani si sunt din Drobeta Turnu Severin, as dori sa pot sa imi manifest respectul dar si uimirea fata de dumneavoastra fata in fata. Dar totusi pentru ca asta nu se poate o sa va las un comentariu si sper ca o sa il cititi. Toate trust-media-urile din romania va numesc un hot si un sarlatan, eu ca si persoana nu pot sa cred orice este la televizor asa ca m-am documentat : am urmarit blogul, facebook-ul, si videoclipurile de pe youtube. Si parerea pe care trust-media-urile au incercat sa mi-o creeze a fost radical schimbata de modul dumneavoastra de a vorbi si a gandi . Sper sa puteti sa imi raspundeti inapoi. Va trimit acest comentariu cu multa stima si respect.

 6. Cand imi veti vedea fata veti sti ca numele meu e Moartea says

  Avem acum posibilitatea de a discerne stiintific adevarul de falsitate/perceptie. PS.: Cand iesiti ca avem treaba.

 7. Teofanescu Nicolae says

  Ave Sorine

  Un salut aproape uitat de pe vremea tineretii noastre, ca sa-ti faca placere si sa-ti apreciez talentul autentic din scrisorile tale.

  Îti doresc sa rezisti, sa scrii chiar daca nu poti spune tot si sa se poata publica si sa ai o aventura spirituala la fel de pasionanta cum ti-a fost si cea a vietii pe care destinul ti-a dat-o. Fii un pic atent la ortografie, reciteste textul, ca sa nu dai ocazia la critici facile (rândul 12 de la sfârsit: ,,sau ridicat”)

  Doamne ajutä si Hai liberare!

  Cu respect

 8. says

  Sistemul sanitar a fost distrus tot in mod intentionat, ca si restul.

  Interzicem ampicilina care se putea folosi si in acvariul cu pesti si o dam doar cu reteta dar avem nurofen care duce usor la stop cardiac, in timp ce toate variatiunile vandute pentru diverse afectiuni au acelasi ingredient activ si difera doar prin culoare si poate aroma.

  I-au mai si prins cu cotoiu-n sac si tot degeaba. “Producătorul de medicamente Reckitt Benckiser a retras de pe piaţă câteva dintre medicamentele Nurofen, după ce o instanţă din Australia a descoperit că respectiva companie îi păcălea pe clienţi”.

  A fost inchis intentionat Cantacuzino-ul si luam doze de vaccin neurotoxice din afara. Asa au murit copiii din Arges. (Apropos de asta, unde-i protestul ? Unde-s feisbucistii ?) Nu credeti ? Intrebati-i pe securistii nostri ‘dragi’. Asa e ordinul….tre’ murim mai repede, mai des si cat mai devreme.

 9. criss says

  Usor deceptionanta analiza economica.. Industria romaneasca performanta? Energofaga si depasita tehnologic cu 30 de ani..
  La fabrica de ace rebutul era peste 65%.. dar produceam ace..
  Marea realizare tehnologica secreta a fabricarii de diamante artificiale cu ajutorul spionajului a fost atat de depasita in anii 90 incat s-a inchis..
  Conduc un Aro 10 de 17 ani..
  Nu exista luna fara pana, puteam lua mai multe bmw de banii de reparatie…
  Dementa lui ceasca de a produce tot in tara a fost o nenorocire.
  Nu poti avea talent si pricepere la tot.
  Aceiasi oameni care v-au intepat aiurea fabricau diverse lucruri.

  • nicu cohen says

   Referitor la defetismul tau ,fara suparare dar si eu mi-am pus aceasi intrebare ,de ce ne plafonasem asa de tare mental in anii comunismului incit ne pierdusem total increderea in noi , in capacitatea noastra de a crea si ne pusesem toate sperantele in occidentul parsiv care vroia sa ne jecmaneasca nu sa coopereze sincer ?
   Inca si acum multi au ramas tot asa , asteapta salvarea din alta parte . Salvarea fiecaruia vine de la el insusi . Fiecare individ si fiecare popor trebuie sa fie propriul lui mesia , altfel se duce dracu , fie dispare din existenta , fie se dilueaza printre alte popoare .

 10. erg says

  “Baby boomersi” zici? Cumva provenit dintr-o familie taraneasca, scoasa, dupa 45, din grajduri? Cu siguranta! Romania n-a avut o asemenea generatie, deoarece n-a dispus de conditiile necesare, data fiind foametea anilor 50, pe linga alte probleme rezultate dupa incheierea RM II, asupra carora nu mai insist. Romania n-a fost SUA! Nu aveam copii mai deloc. Ceausescu n-a avut alta alternativa la oprirea genocidul decit legea, interzicind astfel avorturile. Daca n-ar fi facut-o, eram disparuti la ora asta. In plus a ingreunat si divorturile, deoarece devenisera o plaga distructiva pt societate. Erau scoli, in Bucuresti, unde abia stringeau copii pt o singura clasa a I-a! Odata cu invazia taraneasca, acest neajuns s-a corectat. Asadar, avem o problema taraneasca, a dezradacinatilor satelor, care nu s-au adaptat vreodata la viata unui oras, mai ales in perioada numitei industrializari. Voi sinteti aia care nu stiti pe ce lume sinteti, tracaniti numai timpenii si va credeti desteptii pamintului, desi mintea voastra este egala celei a gainilor, pe linga care va petreceati viata, iar starea tarii descrie acest lucru din plin. Tu esti oglina acestor carente si se vede ca nu-ti este clar despre ce anume vorbesti, fapt tipic voua.
  Bucurestiul a fost inundat, in perioada 45-70, de 1,5 milioane de descendenti ai agricultorilor, cu consecintele care se vad. Statuile despre care vorbesti sint opera voastra. Orasul a fost batjocorit si schimonosit dupa mintea de care ati dispus si poarta amprenta acesteia, dar si a lipsei de caracter si identitate care va definesc. Peste tot pe unde ati intrat ati format gasti de interes, ca o dovada a lipsei totale de constiinta nationala. Ceausescu, care a avut o politica antioraseneasca, v-a dat nas si drepturi in defavoarea noastra, a familiilor vechi ale oraselor romanesti, fapt care a dus la haos si la distrugerea natiei noastre. Dupa 45 noi am trait in propia tara ca intr-un exil, cu drepturi amputate, de asa numita provenienta nesanatoasa, in timp ce voua v-ati dat reguli care va asigurau, indiferent de nivelul prostiei, locuri la facultate si posibilitatea ocuparii functiilor de conducere. Tot ce vezi astazi este opera voastra, care a fost posibila prin rasturnarea ordinii sociale normale.
  Incapacitatea de-a gindi va duce la concluzii false, care genereaza daune colosale. La toate acestea trebuie sa adaug faptul ca, in intregime, aparatul represiv al guvernului, inainte de 90, erati voi, 100%. Toti securistii, militienii, procurorii, judecatorii erau dintre voi si sint si astazi, iar proba este c-ati reinviat anii 50, deoarece traiul din ura, razbunari si invidie, subordonat unui singur scop si anume parvenirea cu oprice pret, este singurul care va este cunoscut. Sa nu uitam ca si tortionarii au fost, toti, fara exceptie, proveniti din acelasi mediu rural. Era clar ca-n asemenea conditii nu avem cum sa avansam ca natie. Din descendentii agricultorilor nu poti face elita nationala, asa cum se vede f bine astazi, cind ne aflam in plina disolutie. S-au obtinut slugi, masa de manevra si patrioti vestici, adica exact ceea ce nu te poate tine in viata ca tara si natie. Normal c-as mai avea destule de spus, dar inchei aici, deoarece le-am mai scris in trecut, ca si altii dealtfel si sint suficiente date ca sa-ti dai seama despre probleme noastre. Amintesc ca-n 45, aveam 81% care traiau la tara, in conditii f grele, iar in orase, un nr insemnat din populatie era formata din alte natii.
  Tu esti educat de elita globalista ca idiot util, dupa teoria educationala a lui Wilhelm Wundt si se vede de la 10 km. Ifosele tale sint doar tipice provenientei si nu te vor salva de la nimic. Practic ai primit o lovitura dubla, asa ca sansele tale sint aproape nule. Asta este si motivul pt care tinerii de dupa 90, indiferent de tara, par ca trasi la xerox sau clonati. V-au dresat la gramada, ca pe vite, iar acum urmeaza sa-si culeaga roadele.
  https://www.youtube.com/watch?v=sdZdLTWsC4E
  Astia sinteti si asta ati facut! Ati venit la orase, asa v-ati comportat si tot asa continuati.
  In Forbes, nr din Apr. 2010, un om de afaceri german descrie romanii ca fiind “un popor naiv, dar care se crede destept si smecher.”

  • Sebastian says

   Absolut revelator raspunsul tau! Imi este greu dar trebuie sa fiu de acord cu tine.
   Mi-ai dat raspuns la multe dileme pe care le-am avut de-a lungul vietii.

   Sa stii ca si oamenii de la tara au inteligenta. Problema e ca nu au valori si nu au putere de caracter. Ii ia valul usor daca devin catusi de putin celebri sau daca fac bani. Si inca ceva, nu au gusturi la nimic. Nici la haine, nici la amenajari interioare. Exact cum ai spus tu – sunt parveniti.

   De aia ne trebuie monarhie si cultura urgentissimo.
   Vreau mult sa discutam in particular. bucur.sebastian@mail.ru

  • Teofanescu Nicolae says

   Tortionarii au fost la început evrei, tigani, unguri, rusi si e drept ca au fost si mahalagii si ttarani, din pacate.

  • gre says

   @erg – hm…. mirosi a nazist de la o posta. sunt curios, tu crezi ce ai debitat pe aici sau doar incerci sa manipulezi ordinar?! sa promovezi “superioritatea celor de la oras” denota o mare lipsa de intelegere a vietii in general. inteligenta nu se distribuie in functie de locul in care te nasti, cretini sunt peste tot, exact la fel cum sunt si oameni geniali. da, intra-adevar, stiinta si performanta se face la oras, dar asta nu inseamna ca e privilegiul celor nascuti la oras. din fericire pentru noi, esti total in ceata babuine. te contrazic Brancusi, Eminescu, Vlaicu, Vuia, Procopiu, Dragomir si multi altii. asa ca mai scuteste-ne cu ifosele de superioritate “oraseneasca”. iti recomand sa-ti niste teste genetice, sigur ai si stramosi de la sat. poate asa o sa-ti mai iasa din cap fumurile elitiste si o sa descoperi doua concepte total noi pentru tine – modestie si respect. iar legat de aberatii cu dresat si preconditionat …. bolovane, avem cca 80 miliarde neuroni. daca tu crezi ca cineva in lumea asta poate sa controleze eficient legaturile care se formeaza, esti in eroare amice. experimente se pot face dar, ca o comparatie, suntem la exact acelasi nivel cu cel din evul mediu cand incercam sa vindecam infectiile bacteriene cu vraji si “taiat sub limba”

 11. Kunta Kinte says

  “Așa se face că în fotoliile rezervate elitelor s-au așezat personaje imorale, amorale sau total insalubre… Privește ce se întâmplă în SUA, unde scelerat îi desparte pe copii de părinții lor, sub privirile tâmpe ale societății. Privește ce se întâmplă în Italia, unde un alt scelerat reintroduce segregarea rasială sub aceleași priviri tâmpe ale nației. Privește ce se întâmplă în Marea Mediterană cu miile de imigranți care se îneacă sub privirile tâmpe ale întregii Uniuni Europene.”

  BAH DA PROST MAI ESTI BAH!
  E de inteles acest lucru. Tu si generatia voastra de “baby boomersi” sunteti nimic altceva decat niste analfabeti functionali si niste semidocti cu aere de Buricul Pamantului. Cum deschideti gura, cum dati drumul la metrii cubi de ineptii. Nu ati fost in stare sa construiti nimic la viata voastra, doar sa distrugeti. Dupa cat rau ati facut, ai dracului, nici macar acum nu vreti sa luati o pauza. Va mai mirati ca fug tinerii din tara cu milioanele si nu vor sa auda despre intors inapoi.

  Sunteti generatii de prosti care habar nu aveti pe ce lume traiti si nici nu intelegeti nimic din lumea in care traiti. Toti strainii trogloditi care ajung prin Romania fac instructie cu voi si va transforma in pres de sters pe picioare. Sunteti doar animale lipsite de discernamant care reactioneaza instinctual pe baza de nevoi primare si emotional, nu logic si rational. Daca asta nu este prostie crunta, eu nu stiu ce sa mai zic.
  https://www.activenews.ro/stiri-locale/Capitala-nu-are-o-statuie-a-lui-Stefan-cel-Mare-sau-a-Regelui-Ferdinand-dar-va-avea-un-monument-dedicat-lui-Nelson-Mandela-152020

  http://evz.ro/africa-de-sud-sub-teroarea-apartheidului-invers-nu-cerem-masa.html

  https://www.youtube.com/watch?v=a_bDc7FfItk

  Asculta ce spun oamenii rationali despre problema “refugiatilor” pentru ca tu esti prea prost si lipsit de discernamant sa intelegi realitatea:
  “Alessandro Alex : Total greșit – ca sa îți faci o ideie despre ce se întâmpla in Italia , trebuia sa fi aici de minimul 10 ani . Salvini nu este rasist , pur și simplu nu se mai poate . In Italia ajung in fiecare zi 1000 de refugiați ( care nici măcar refugiați nu sunt , vin din tari unde nu este război și nici probleme nu sunt ) toți sub 35 de ani , bine hrăniți și bine îmbrăcați – in timp ce italienii de rând cauta prin gunoaie de mâncare iar aia care nu mai au case de la cutremur stau in corturi – in timp ce toată uniunea europeană vorbește , toți clandestini sunt debarcați aici , cazați la hotel . Franța la 20 miglia are granițele închise , Spania a făcut și gard și au urlat ca din gura de șarpe pentru câțiva clandestini pe care i – au luat ei in locul Italiei . Sper ca Salvini sa facă ce a promis , sa- i trimită acasă pe toti clandestini refugiați și sa facă și blocaj naval total . Chiar și eu ca roman ( naturalizat italian ) am votat Salvini și îl voi vota din nou”

  https://www.youtube.com/watch?v=72Sn-FOw8V0
  https://www.youtube.com/watch?v=BzZ6–p01KM
  https://www.youtube.com/watch?v=GCV7K9bVJZ4
  etc. etc. etc.

  Astfel de informatii poti sa le gasesti si in presa locala:
  http://evz.ro/umplut-occidentul-no-go.html
  http://evz.ro/capitala-jihadismului-gangster-islamul.html
  http://evz.ro/cine-va-declansa-razboiul-civil-in-europa-jihadistii-sau.html
  http://evz.ro/victimele-se-simt-vinovate-pentru-ca-au-fost-violate-de-imigranti.html
  http://evz.ro/europeni-musulmani-arabii-sauditii.html
  http://evz.ro/occident-genocid-albilor.html
  etc. etc. etc.

  http://evz.ro/author/Ovidiu%20Drug%C4%83
  http://evz.ro/author/Paul.Ghi%C5%A3iu

  Sau pe diverse bloguri si saituri:
  https://bogdancalehari.wordpress.com/

  https://www.gatestoneinstitute.org/
  http://www.jihadwatch.org/
  https://muslimstatistics.wordpress.com/
  https://refugeeresettlementwatch.wordpress.com/category/europe/

  Oricum nu se poate rationa cu oameni ca voi, pentru simplul motiv ca sunteti prosti, iar prostii sunt fuduli si plini de certitudini.

  Apropo mai prostovan “umanist”, de “drepturile mistretilor” nu vrei sa plagi un pic?
  http://agrointel.ro/100920/dimitrie-musca-pesta-porcina-africana/
  http://agrointel.ro/100695/daniel-buda-reactie-pesta-porcina-africana/
  http://agrointel.ro/100108/fermierii-sunt-disperati-mary-pana-acebop-rugam-guvernul-sa-intervina-de-urgenta/

  Vrei sa-ti spun eu cine sunt sceleratii?
  TU SI AIA CA TINE IMPREUNA CU TOATA GENERATIA VOASTRA DE BABY BOOMERS. MARXISTI – COMUNISTI/SOCIALISTI IMPUTITI CU IQ-UL CAT NUMARUL DE LA PANTOF!
  Hai siktir magarilor!

 12. ntbs says

  In ultima vreme, am interactionat mult cu diverse spitale si personal medical si mi se pare ca nu e chiar asa situatia. Am intalnit profesionisti in noua generatie de medici, intre asistente sau infirmiere, fara nicio pretentie financiara mascata.

 13. Habarnam says

  Medicii noi sunt ca popii noi: dacă în trecutul comunist își mai găseau locul pe ici pe colo ceva medici respectiv preoți cu vocație de vindecător, mai nou corupția sistemică e rara avis în ambele domenii.

  La popi se știe: șpaga, procentul la lumânări, afiliere politică, etc.
  La medici e la fel: primează nepotismul (băiatul/fata lu’ cutare), afilierea politică și (mai ales) afilierea la unul sau altul distribuitori de medicamente.

  Faceți un experiment cu medicii noi (că bănuiesc că buzunarul vă permite): trimiteți antemergători la cabinete să spioneze afișele și contractele (cu ce producători de medicamente au contract respectivele cabinete) și apoi mergeți la un consult individual în acele cabinete. Vi se vor recomanda pastile diferite, în funcție de producători diferiți. Cu cât mai multe pastile vândute, cu atât mai mare comisionul din vânzări.

  Asta e problema noilor generații de medici: mai nou sunt distribuitori de medicamente, primează profitul (comisionul) nu vindecarea pacientului.

  • zxc says

   Gandire, din afara sistemului, fara prea mari cunostinte. Imaginatie bogata bazata pe logica da’ nu prea te pricepi. Ti se recomanda farmacia, firma ii intereseaza doar p-aia mici, la procent.

 14. Alin says

  Mi-a facut placere sa citesc articolul.

  Aveti dreptate in tot ce spuneti, inclusiv la punctul 3. E plin de ardeleni prosti gramada, invidiosi si rai. In ceea ce priveste cultura: Enescu, Eminescu, Bacovia sunt moldoveni, Nichita Stanescu e din Ploiesti, Constantin Brancusi e oltean, Maria Tanase din Bucuresti, Liviu Rebreanu e ardelean. Mentionez ca sunt ardelean si satul de ardeleni pana in gat. E mare zarva cu IT-ul la Cluj, dar puteti observa cu usurinta ca nu exista in IT lucruri fundamentale, nici in teorie nici in practica, descoperite sau puse la punct de romani. Iar faptul ca ai cateva talente intr-un domeniu nu inseamna ca tot Ardealul e plin de destepti. Argumentul dvs, ca se incearca separarea Transilvaniei de restul tarii propagand astfel de idei rasiste sau xenofobe, este corect!

  Iohannis vorbea despre dictatura majoritatii, fara sa inteleaga ca in acelasi context a fost si dansul ales. Ca presedinte, nu se poate plange, in mod logic, de asa ceva, dar o face totusi. E ardelean si el!

  Eu cred ca este o dictatura a bugetarilor cand, intr-o tara bazata pe economia de piata, salariile bugetarilor sunt mai mari ca a celor din privat. Sa-l jecmanesti pe cel care ia 1500 lei la privat ca sa triplezi salariile unor insi, fara NICI un criteriu de performanta, ei asa ceva mi se pare strigator la cer…

  Multa sanatate!

  • zxc says

   intr’adevar, eu nu calculasem bnd-fsb si interesul lor comun, ei pa fata sunt tot sorosisti dar nu le displace sa-i slabeasca si sa-i alunge p-aia.

  • Tiamrchos says

   Daca am de ales intre a locui in Botosani sau in Brasov – aleg Brasovul.
   intre Braila si Sibiu – merg pe Sibiu.
   intre Craiova si Cluj – e clar Clujul
   intre Bucuresti si Timisoara – e evident Timisoara.

   Tu ai calatorit prin tara?
   Eu cand am fost in Oltenia m-am speriat.

   • nicu cohen says

    Tiamrchos – Amice , ai atins un punct interesant ! Si eu am fost macinat de aceasta dilema si am ajuns la concluzia ca ardelenii pe care tu ii simpatizezi sint in realitate niste cretini , exceptie facind brasovenii .
    Parerea mea este ca polul inteligentei native reale este la Iasi si desi pare surprinzator la Galati .
    Doresc sa-ti spun ca sint ardelean si sint foarte dezamagit de ardeleni . Cit despre olteni , sint plini de surprize !

 15. Florea says

  Dupa acest Rechizitoriu la adresa “sistemului”( sa-i spunem generic,asa!), nu prea am mai avea multe de adaugat. Realitatea,magistral si plastic zugravita in numarul din 10 iul. , este cunoscuta. Din pacate, toleranta si comoditatea natiei noastre se afla la cota de avarie. De aceea nu suntem capabili sa ne alegem elitele – despre care face pomenire materialul, adresat cu precadere tinerei generatii. Fara personalitati cu har si sange patriotic, care sa carmuiasca cinstit treburile Tarii, turma, noi poporul ramanem o biata gloata fara busola.
  Ma tem ca,la varsta mea, nu voi apuca sa ma bucur de un deziderat pe care-l visez de aproape treizeci de ani : o Romanie unita in cuget si simtire…

 16. danumunteanu says

  Dumneata stii cum se vorbeste in mahala ? Ca doar ati trait si ati fost crescut acolo. De ce va este rusine de unde ati plecat ? Ne spune-ti noua sa nu fim manipulabili, sa nu stereotipizam si dumneavoastra ce faceti ? Poate in mahala se vorbeste fix cum vorbiti dumneavoastra care sunteti de acolo.

 17. Bogdan says

  La puntul 3 nu aveti dreptate.
  Sudistii (in special marea majoritate a oltenilor) nu sunt nici mai seriosi, nici mai harnici.

  Nu incerc sa va conving, pt ca stiu ca nu o voi face (sunteti incapatanat).

  Dati o plimbare in Sud si apoi una peste munti ( pe jos, prin sate, orase).
  100 de ani au avut cele 3 provincii sa arate ca sunt un tot, dar nu au reusit.

  Evident ca daca ramaneau despartite, Transilvania era la o mai mare indepartare. Parerea mea.

  Cum nu pot confirma ipoteza, facem un pariu ca in urmatorii 100 de ani, tot impreuna, vom fi ultimii din Europa. De ce? Pentru ca suntem prosti (vorba dvs), dar prosti pt ca acceptam “Sudul” sa nu fie serios si harnic.

  Cum putem sa nu fim prosti? Atunci cand avem o tema si sudistul incearca sa copieze, ardeleanul si moldoveanul sa-i dea in cap pana nu mai copiaza.

  Din cele 3 chestiuni ale psihologiei (gena, mediu, educatie), sudistul poate fi mai harnic doar prin educatie, ca apoi sa formeze si mediul pentru urmasii lui.

  Dar ramane GENA, care le ia la tranta pe cele doua firi intelectuale si iese invingatoare.

 18. Catalin says

  poate ne dati o lista cu politicienii care au incasat saci de bani inainte de prabusirea FNI!…ei sunt profitorii FNI si printre cei care au vindut industria romaneasca la fier vechi…contra spaga desigur. Ce stiti despre securistul Ioan Niculae?

 19. George says

  Buna seara!
  Am prostul obicei de incerca sa vad interactiunea inter personae la un nivel de ansamblu.( ca si punct de plecare pentru pararea pe care am sa incerc a o expune).
  Acum niste ani de zile, cand m-am mutat in Bucuresti(fiind de loc din orasul dumneavoastra de bastina), m-am angajat la o firma din categoria IMM in domeniul furnizarii de materiale de constructii. Marele headquarter fiind undeva in Ferentari. Oamenii de acolo, in mare parte fiind cu studii de maxim 12 clase dar in general de buna credinta. Prin prisma meseriei de jurist trebuit sa ma perind zi printre ei pengru a incerca sa inteleg punctele slabe ale companiei a trebuit sa suport destule marsavii si incercari de a mi se discredita pozitia, actiuni ce aveau ca si replica de final :” ce sa stie putoiu asta? Se crede si el mare avocat la noi in curte!”. Dupa ce am reusit sa imi consolidez pozitia si sa aduc rezultate cat mai bune companiei, am scapat de eticheta de “putoi” si am ramas doar cu aia de ” moldovean”(sincer nu ma afecta ci chiar imi dadea incredere in mine). Timp de 2 ani in incercarea de a demonstra ca merit sa primesc si eu mai multi bani, nu am reusit decat sa imi obtin mai multe atributii(care sincer, desi pe moment ma frustrau, stiam ca ma vor face un jurist redutabil in final). Prin urmare am schimbat compania cu una mult mai mare cu capital strain pentru ca la acel moment gandeam ca doar cei mai buni lucreaza acolo si ca, de la nivel de manager in sus, sunt niste oameni foarte capabili, cu un aer feroce in domeniul pe care il practica. Cu o mare scarba, timp de cativa ani, am avut ocazia sa schimb cateva companii si in fiecare gasesc acelasi lucru: pozitii cheiei ocupate de oameni cel putin tembeli, fara pic de viziune, fara caracter, persoane ce isi aduc prieteni, neamuri, amanti/amante, persoane ce conduc companii cu buget mare doar ca urmare a bulgarelui creat de investitiile facute si de relatiile pe care le ale grupul financiar din care respectiva firma face parte.
  Revin la prima fraza din aceasta postare si constat urmatoarele: sectorul privat se plange de cel public ca este corupt(in contextul in care se iau spagi frumoase in fiecare luna), ca este plin de birocratie si ca sistemul normativ este prea volatil, fiind modificate legi periodic( in contextul in care o procedura de lucru se schimba, nu de putine ori, de 4-5 ori pe saptamana, de ai impresia ca fie sunt retarzi fie te provoaca sa cedezi nervos), ca nu sunt performanti( in contextul in care unele persoane sustin departamente intregi, desi nici macar nu sunt rasplatiti sau promovati sau apreciati. Fiind cazuri in care ar trebui dat afara un intreg departament dar nu se poate pentru ca sunt fie prieteni fie alte legaturi “sinergetice” din punct de vedere al nevoilor umane).
  Prin urmare, promovarea retarzilor si recompensarea imbecilitatilor emanate de acestia a devenit o normalitate. Ideea de a lua lucrurile “de-a gata” a devenit un mod de viata. Am muncit aproximativ 14 luni cu program 7/7, 16 ore pe zi( sa imi demonstrez ca pot singur sa fac tot ce imi propun) si eram privit “moldovean, astia ori beau ori muncesc precum negrii” . Spectacolul privit la tv sau prin carciume unde isi fac veacul cei cu multi bani, au condus la ideea ca nu trebuie sa mai muncesti( cu scopul de a deveni mai bun, de a ” te bate” cu cei mai redutabili indivizi din domeniul in care activezi) cand poti sa te.lipesti de cineva sau ca poate da norocul peste tine si “te-ai aranjat”, ne-au adus in faza in care nu mai suntem competitivi, tabelul de valori incepe de la ” gucci” si se termina cu “bugatti”.
  Nu jude oamenii dupa fapte ci dupa rezultate. Acestea vin si multi ani mai tarziu, dar cam au trecut 30 de ani si tot nimic, nimic. Nu astept pomana, am plecat pe.cont propriu in contextul in care in orasul natal aveam asigurat un comfort suficient de ridicat fara sa ridic un pai, am urat asta, urasc azta si acum, pomana te.face slab si prost, deci nu o astept dar in schimb asteptam macar un cadrul ce sa ofere sansa omului care doreste sa se afirme, posibilitatea de a o face. Inafara de IT eu nu am vazut nimic fezabil; iar IT-ist nu consider ca trebuie sa fie mezeria de baza sau cine nu e, nu conteaza.
  PS: va citesc materialele, achiesez la ideile multor din publicatiile facute de dumneavoastra si mi-am facut ceva curaj sa postez aceste randuri:D.
  Multumesc, toate cele bune!

 20. Razvan says

  Domnule Vântu,
  Sloganul corupția ucide este complet adevarat.Una din cauzele lipsei de infrastructură în țară este corupția,sute poate chiar mii de oameni mor anual din această cauză.Suntem pe locul 2 in UE la nr de morți pe cap de locuitor în accident…şi asta în mare parte datorită corupției

 21. Dragos says

  Savuroasa scrierea. Si eu cred ca principala cauza a multor mizerii pe care ni le producem este lipsa de educatie. Eu prin educatie nu inteleg doar scoala. Ba aia, e pe ultimul plan. Educatia care ar trebui sa te invete sa fii umil – nu fata de altii, ci fata de tine – si care te-ar face sa intelegi ca fara empatie esti doar un bolovan. Empatie care nu ti-ar permite sa faci rau altora si care ti-ar deschide mintea.

  Insa educatia asta lipseste pentru ca nu prea mai are cine s-o dea mai departe. Un popor vadit de elite (urgia din ‘50) si spalat pe creier sa se considere doar o masa de vite furajere nu are cum sa-si mai educe copiii.

 22. Andrei says

  ce parere aveti despre relatia Trump-NATO,sansele acordului cu Coreea de Nord,tot aud ca mai buna sluga la Americani decat la Rusi,ca e o tara de 2 bani Romania si Germanii fiinte superioare si ca noi niciodata nu vom reusi sa iesim din actuala stare atat sociala,economica si juridica,de la revolutie pana in prezent avem mentalitatea de sluga,eu ma intreb cum vom putea noi sa reusim ca tara daca acceptam sa fim slugii,Americanii sigur n-au avut mentalitate de slugii se vede nici Germania nici Rusia,parere despre ce se intampla cu gazele din Marea Neagra si daca se poate se poate sa publicati articolul Sex,Bordeluri si Turism