Capitolul 12 – Mi-e dor de-un pic de demnitate

 

lost-dignity3

După ce am citit câteva mii de comentarii atât de pe blog, cât și de pe Facebook, am constatat că foarte mulți dintre voi se raportează la un set minimal de valori, și aici mă refer de la cei cu un nivel cât de cât de instrucție până la cei cu un nivel ridicat de educație.

În cei 25 de ani de democrație, elitele acestei țări nu au fost capabile să construiască și apoi să implementeze o tabelă axiologică. În această stare de confuzie generalizată, tot felul de indivizi oploșiți pe la televiziunile de știri au devenit lideri de opinie. Mulți dintre aceștia au capul mai gol decât al vostru, caracterul mult mai volatil și pantalonii mai bine călcați. Lună după lună, an după an, acești indivizi v-au transferat toată ura, toată frustrarea și tot jegul pe care îl cărau după ei. Această ură, frustrare și jeg le regăsim în refugiul creat de rețelele de socializare. De aceea mânia mea nu este îndreptată împotriva voastră, ci împotriva celor care v-au pervertit, împotriva celor care n-au fost capabili să vă arate și frumusețile care vă înconjoară, împotriva celor care n-au știut să vă ofere o cauză generoasă pentru care să luptați. Dincolo de negocierile din cimitire, dincolo de tupeul de curtezană al Elenei Udrea, dincolo de definițiile abracadabrante date termenului de delator de Traian Băsescu sau de furturile imense ale unui Ghiță sprijinit atât de Coldea, cât și de Ponta, mai există dragostea, respectul, marile lucrări literare, monumente laice sau religioase, demnitatea națională sau individuală. Nu demnitatea de paradă a unui Vâlcov, Hrebenciuc sau Voiculescu, ci demnitatea unui Brâncoveanu, Ferdinand sau Coposu.

Există atâtea valori spirituale, morale și chiar materiale, există atâtea frumuseți în jurul vostru, începând de la femei și încheind cu Delta Dunării, există atâtea cauze cărora merită să vă dedicați, începând cu grija pentru părinții voștri și încheind cu salvarea câinilor vagabonzi, încât merită să faceți efortul de a vă construi voi singuri tabela de valori care să vă reprezinte și o cauză pentru care să luptați.

După cum vedeți, nimeni nu și-a propus asta, nimeni nu s-a obosit să vă acorde o minimă atenție, eforturile pe care părinții voștri le-au depus pentru voi s-au izbit de contraofensiva gunoaielor care vă bombardează zilnic de pe micile ecrane cu micimea sufletului și a gândirii lor malformate.

Ați făcut deja un prim pas întru viitoarea voastră devenire, v-ați creat propriile comunități în spațiul virtual. Acest pas trebuie consolidat prin crearea unor reguli minimale de comunicare. Excludeți exprimările triviale, marginalizându-i pe toți purtătorii de dejecții urbane.

Prima formă de respect este controlul limbajului, prima formă de demnitate personală este refuzul promiscuității pe care o colportează personajele de joasă calitate.

Doamnelor și domnilor, învățați din nou să admirați bărbații demni și femeile frumoase.

A admira înseamnă a aspira, a aspira înseamnă a deveni.

Mi-e dor de-un pic de demnitate!

Mi-e dor de demnitatea profesorilor mei, mi-e dor de demnitatea ofițerilor noștri, a magistraților și a funcționarilor, a medicilor, a marilor actori și a studenților, mi-e dor de demnitatea țării mele!

Comments

    VEZI 59 COMENTARII
  1. sheba says

    asta nu mi-a placut! Lumea se schimba chiar daca nu evolueaza (zicem noi)! Trist e ca SE STIA asta dar niciunul n-a crezut…

  2. Praslea cel voinic says

    Ne vorbesti de frumusetile din jurul nostru pe care noi nu le observam/bucuram . Nici tu nu ai frizat saracia si proiectiile acesteia asupra
    prezentului si viitorului (alcool , deznadejde , disperare , speranta inutila si chinuitoare , libidou scazut , probleme de natura juridica , ascensiune – decadere etc ).. Privesti doar dintr-un singur unghi , ochelari de coaja de nuca . Sa-i tatuez cu aparatul de sudura pe ineptii care au pus umarul la visul american de care ai profitat . Aici ma refer la prostii care au pus botul , principalii vinovati , la pulime .

  3. sanduleancezar says

    draga adietorule,deabia sufli si pe deasupra ceea ce spui pe blog este expirat de zece ani.esti monoton si slab la retorica.ai gandire manipulata candva de rabinii si levitii khazari iar gandirea sinelui tau si a spiritului tau nu le mai folosesti demult deoarece iti este frica de ridicol.dar ridicolul de fapt nici nuil simti cu adevarat .ai pus mana pe niste bani si de la chiloti, izmene,camasi de corp pe care le vindeai prin1993 la bacau unde este acum camera de comert ,ai trecuit la aer conspirativ cu scoala insailata khazareasca si folosesti limbajulusurel alscolilor de corectie ca sa impresionezi ai facut cateva mici experiente cu mercenari cu sume colosale penrtu a ameninta hotii care din fire sunt fricosi.cu asa ceva nu impresionezi pe nimeni ci doar pe fraieri.intr-un cuvant NECASTIGATOR.

  4. says

    Nu e rau. Imi aminteste de o expresie celebra: “Reputation, Reputation, Reputation! O, I have lost my reputation! I have lost the immortal part of myself” (Othello: Act 3,Scene 2).
    Referitor la interviul pentru russiatoday.ro am un mic comentariu: Nu te inseli si te inseli simultan. Nu te inseali deoarece UE fara Rusia va muri sau va ajunge la conflict cu Rusia pentru resurse. De aceea, solutia optima este integrarea Rusiei. Te inseli, deoarece pentru a fi posibila finalizarea extinderii UE prin includerea Israelului, trebuie mai intai ca in Rusia sa fie stearsa pana si amintirea a ceea ce a fost dupa octombrie 1917. Prin urmare, cand vorbim despre o integrare a Rusiei, de fapt vorbim despre o alta Rusie.

  5. gheorghe cristian says

    Cum dracu de n-ai iesit mai devreme la suprafata?
    Poate deveneai un Delano Roosevelt…..

  6. Sebastian says

    Aveti perfecta dreptate!

    Nici democratia nici capitalismul nu pot reda demnitatea.
    Ci doar comunismul.
    Cel adevarat nu ce am vazut in Rusia lui Stalin sau in Romania lui Ceausescu, ci ceva de genul tarilor nordice, un socialism care sa redea omului de rand spiritul comunitatii si standarde de viata mai ridicate. Toti pentru unul iar NU fiecare pentru el.
    Cand un primar fura banii de asfaltare, el, nu tot prin gropi vine cu masina? Rudele si prietenii.. nu tot prin aceleasi gropi? Foamea asta de profit cu orice pret, foamea asta a distrus America, Anglia si distruge si Europa. Cand omul e orbit de gandul sa faca bani el nu mai vede adevaratele valori si demnitatea despre care vorbiti, domnule Vantu.

    Lumea se va intoarce la comunism curand, asta e clar, caci altfel ne autodistrugem. Nu este alternativa.
    Planul e simplu: se va darama tot sistemul si se va cladi un altul. Noua ordine mondiala. Temelia e pusa..

  7. Gheorghe Tiberiu says

    Demnitate?!? La aceasta ora aceasta = fiecare om are un preț. Peste tot nu auzi decât “bani” ….

  8. Titulescu says

    Bun articolul dar toti comentacii au uitat ca e de 1 aprilie. “Demnitatea” ta perfect disimulata in lectia pacalelii anuale. Felicitari, chiar esti maestru presto-digitator cu creierele comentacilor. Pentru mine nu merge, zeghele nu se sterg niciodata. Intreaba-l pe ala de fu prim-ministru, animal de curte Nastase.

  9. Delia Pandelescu says

    Foarte corect ce spui.Dar atata timp cat ni se da iluzia democratiei si sunt miliarde care se lasa prostiti,nu se va schimba nimic.In occident nimeni nu mai gandeste capul sau.Am trait acolo si ma minunam zilnic ce prostii inghit aia pe nemestecate.
    Acolo,in occident, am avut o revelatie si anume ca ma consider fericita ca am trait 25 de ani in comunism,deoarece am invatat,in acei ani,sa gandesc cu propriul cap,sa ma indoiesc inainte de a da crezare.
    De 26 de ani se lupta din greu sa ajunga si Romania acolo.
    Prin sistemul de invatamant!Care nu face decat sa niveleze circumvolutiunile si caracterele.Ce sa mai vorbim de cultura…

  10. liliana says

    Putini vorbesc despre demnitate, pentru ca putini sunt cei care au demnitate.
    Poate unii dintre acestia cauta definitia acestei tasaturi, nu stiu sa o defineasca din memorie, pentru ca nu ii caracterizeaza ca si indivizi.
    Dincolo de tot si toate, Demnitate este una din calitatile pe care nimeni nu nu le poate lua. Ea este nativa prin constructia umana, Te nasti cu demnitate , sau incerci sa o imiti, devenind in cele din urma tot un prefacut .
    Apreciati oamenii, oamenii lucreaza pentru voi, datorita lor sunteti avansati, creati, deveniti mai puternici,.
    Apreciati persoanele care va sunt loiale si care de-a lungul timpului au luptat pentru acelasi tel, crezand in el ca intr-un tel propriu.. Daca intalniti astfel de oameni, nu-I pierdeti. Ei va reprezinta demnitate, pentru ca numai un om demn poate castiga respectul. Parvenitii il impun. O zi buna domnule Vantu !

  11. teodor says

    E frumos ce spuneti,dar romanii au ajuns un popor de stresati ,chiar depresivi,si implicit mult mai vulnerabili emotiilor negative;deci mai intai trebuie sa ne tratam !admiratia,aspiratia si chiar devenirea vin dintr-un supraplin- de IUBIRE !Nu putem da ceva ce nu prea avem !Ori reversiam din preaplinul nostru,ori ramanem egoisti,frustrati,salbatici !Am devenit cu totii atat de egoisti,incat si cand putem face ceva pt cineva in nevoie ;reala,ne gasim argumente ,sa n-o facem;Pt cine are indoieli cu privire la existenta unei forte care guverneaza acest univers ,si cu care nu putem intra in rezonanta decat prin IUBIRE,COMPASIUNE,urmatoarele documentare ii pot da 1000 de argumente;
    -https://www.youtube.com/watch?v=LW6Mq352f0E
    https://www.youtube.com/watch?v=DgtPydVH848
    https://www.youtube.com/watch?v=d3ittcNeKI8

    Noua medicina germana!
    https://www.youtube.com/watch?t=47&v=Z57uBCcOdvI
    SARBATORI PASCALE FERICITE !

  12. tudor says

    In mare parte au reusit sa ne transfere aceasta ura…..dar tot ei beneficiaza de ea….tinerii procurori incep sa ancheteze, tinerii judecatori incep sa condamne, tinerii avocati incep sa nu se mai vanda ca niste centuriste, tinerii medici incep sa le fie jena de faptul ca le bagi bani in buzunar…..inca nu avem tineri politicieni…..dar, in cativa ani, poate vom reusi sa-i schimbam…..in mod sigur vom incerca!

  13. baba gloaba says

    Parafrazindu-l pe Sergiu Nicolaescu in unul din filme … Nemuritorii.

    “Ma, tu ai suflet bun” :-)

  14. Gogu says

    De cand ai deschis blogul o pomenesc pe adormita Eugenia. Cu cat scrii mai mult, cu atat o pomenesc mai cu drag. Mare MAMA te-a crescut!

  15. calin says

    Doamne, ce articol! Un articol minunat care te face sa mai crezi inca intr-o romanie demna, independenta si infloritoare. Eu din pacate nu am prins si perioada descrisa de dvs dar va spun cinstit ca tare mi-as fi dorit… . Va multumesc pentru acest articol cu care mi-ati facut ziua mai buna si cu care mi-ati luminat gandurile.

  16. Sorin Leitoiu says

    In continuare ma mir de corectitudinea gramaticii dvs. Nici ideile exprimate nu-s de ici de colo. Doar afacerile au schiopatat!

  17. Cosmin says

    Nu stiu cat de complexa e strategia dvs. (comunicare, si atat?), dar daca ati fi dispus, mi-as dori sa ma luati de ucenic. Nu e de ajuns sa spui oamenilor ce sa faca, trebuie sa le si arati. Vreti sa imi aratati, sa-mi fiti mentor, domnule Vantu?

  18. un eu din ceilalti says

    Am fost de acord cu dumneavoastra in unele aspecte.Ne-am contrazis in multe altele.Rezerv insa postul asta pentru a va spune:
    1.Multumesc pentru mica noastra disputa;
    2.Multumesc pentru demersul dumneavoastra si spatiul asta organizat;
    3.Multumesc….
    Nu gasesti pe toate drumurile disponibilitati de calitatea asta!
    Cu aceeasi consideratie si cu aceleasi ganduri indreptate spre a fi sanatos!

  19. Cristian says

    Este a doua oara cand intru pe acest blog si am ramas placut surprins. Ati pus punctul pe i. In primul rand, noi tinerii ar trebui sa avem forta necesara sa schimbam ceva in sistemul de valori din Romania si eu cred ca se poate. Deja oamenii instruiti isi dau seama ca fara cultura, nu ai cum sa intelegi in profunzime frumusetea acestei vieti. Noi, tinerii suntem cei care vom schimba aceste metehne dar avem nevoie si de punctele de sprijin din trecut (oamenii de valoare).

    • iulixa says

      Vazand postul tau am avut un deja vu… Acum 25 ani, tanar fiind, visam ca si tine ca se poate schimba ceva. Tot timpul spuneam “noi tinerii […]” N-am reusit prea mult, pentru ca desi am fost o generatie de luptatori intr-ale democratiei ne-am complacut in naivitate. Am fost umiliti prin manipulare, dar nu am fost invinsi… Sau cel putin asa cred, uitandu-va la voi, tinerii, probabil singurul merit al generatiei mele… Fie ca voi sa aveti mintea si puterea de a schimba in bine Romania!

  20. nu says

    Exista viata pe pamant de peste 2 miliarde de ani. Homo Sapiens de 200.000 ani. Continua sa evolueze omenirea chiar daca avem minciuni la televizor, hotie si ticalosie la putere, prostie si/sau rautate printre oameni. Viata este cum este. Important este sa supravietuiasca specia umana ca de evoluat evolueaza ea in ritmul ei.

  21. jenita vartolomei says

    Domnule Vantu, va citesc cu placere blogul.Cu multe lucruri sunt de acord neconditionat , dar pentru ca experientele pe care le aveti va indreptatesc la subiectivism, in legatura cu altele ma abtin.Regret ca nu ati folosit mai mult intelegenta si cultura pe care le aveti in folosul tarii.Ultima d-stra postare m-a determinat sa intervin.Pentru ca Romania este in aceasta perioada la un alt moment zero,indraznesc sa sper ca vor aparea adevarati formatori de opinie pentru generatia tinara care trebuie sa fie recuperata si motivata.A vorbi despre demnitate fara modele e ca si cum am predica in pustiu.Agresivitatea si vulgaritatea care au macinat si dezbinat societatea este rezultatul intoxicarii deliberate practicata cu perseverenta de media pusa in slujba inrereselor politice din stanga si din dreapta.Daca puteti face ceva pentru refacerea sistemului de valori in aceasta tara este cel mai bun lucru pe care il puteti face.Va doresc sa gasiti mijloacele ,ca cei care va detesta acum, sa va admire mai tarziu .Răman o cititoare fidela.

  22. gigel says

    bravo si bine c o spui dar trebuia sa incepi s-o spui acu 25 de ani…lupii de lupta au plecat prin lume. Oricum bravo !

  23. ALEXANDRU GIDALI says

    Aveți perfectă dreptate in a dori altceva cecât ceia ce avem după un sfert de secol de democrație originală.in care toți neaveniții,aventurierii,delatorii și puii de cățea au ajuns la volan,manșe sau la butoanele acestei țări.mie mi-e dor de normalitate,de reașezarea i recunoașterea valorilor,mi-e dor de lucruri și fapte normale calitativ și educațional.Vă doresc toate cele bune.

  24. Marian says

    Buna ziua ! Legat de ultima postare de pe facebook cea cu afacerile, cred ca as avea resursele necesare dar cu practica stai cam rau. Trebuiesc îndrumat pas cu pas pana prind mersul. Cred ca stau mai rau cu practica sau curajul! Ma puteti ajuta ?

    Respecte !!!

  25. ggiuc says

    D-le Vantu,problema tarii asteia e veche doar ca acum e un dezastru.Pornind de la Cuza care a facut enorm de mult bine acestei tari si care a fost indepartat,apoi Carol I care a venit cu traista in bat ca si cum noi nu aveam (si nu aveam)un om sa conduca o tara ,si in continuare, au fost multi care si-au batut joc de poporul acesta.Poate cu Carol II sa mai fi fost asemanator insa acum totul e dat peste cap.In toate domeniile ,valorile sunt dereglate.Un prof. universitar ,un chirurg eminent,un inventator de clasa etc nu au locul cuvenit in societate ,Sunt condusi de un “politician ” numit de prietenul lui care e MARE,fara sa stie ce e catedra,bisturiul sau planseta.Totul se trage de la politicienii nostri care sunt saraci si vor bogatie nemuncita.Daca legile pt alesi nu se vor inaspri nu ne mai revenim ,ci disparem.Pun o intrebare: NU SE POATE CONDUCE O TARA FARA AMESTECUL PARTIDELOR POLITICE ?Daca DA,CUM ?

  26. Marcel says

    Buna ziua,
    Daca veti continua sa publicati materialele cum intentionati chiar ca ajung sa nu-mi para rau de banii pierduti la FNI ( nu am fost obligat de nimeni sa-i pun acolo dar ca toti idiotii dpdv. financiar am pasat administrarea lor altuia). Pacat ca marea majoritate nu le intelege si nu va intelege intentia actuala, indiferent de comentarii mergeti pe drumul care trebuie.
    Succes in promovarea ideii de “afacere” pe care incepeti sa o promovati pe FB !

  27. Maura says

    Da, frumos spus ,vrem din tot sufletul sa nu mai vedem toti nemernicii fara nicio valoare morala ca ajung sa fie ,,conducatori ,modele,vedete…. ” pur si simplu mie imi fac scarba, la fel ca mine sunt multi,dar nu prea avem loc de cei nesimtiti care calca orice in picioare in drumul lor. De demnitate…ar fi bine sa te gandesti ca nici tu nu ai ,sunt multi oameni simpli care au rupt din gura copiilor ca sa puna ceva deoparte sa investeasca in ceva tot pentru viitorul din dorinta de a ii ajuta in timp , DAR, … Ai avut ce?? Cum sa ii zic???demnitate ??sau nesimtire???cand i-ai ruinat pentru ce??pentru a iti satisface tie si urmasilor tai dorintele . E cinstit??? E demn?? Da totul inapoi si atunci sa ai curajul sa ridici ochii. Simplu.

  28. Bejan Andrei says

    Buna ziua domnule Vântu,

    demnitatea este un lucru mare si cu siguranta benefic pentru psihicul unui om. Va place sa dati multe exemple din alte parti a Europei, din cate am observat apreciati Germania si pe cetatenii ei. Sunt intr-o mare proportie sigur ca ce va transmit acum nu va este nou, cu toate astea mi-as dori sa imi raspundeti la o singura intrebare pe care o voi adresa la final. Revin la Germania, tara care este data drept exemplu pentru multe lucruri bune. Daca ar fi sa asociez cu Germania moderna unele cuvinte, demnitatea la care dvs faceti referire este cvasiinexistenta, referindu-ma aici la un nivel al populatiei cu studii medii sau mai aprofundate. Incepand cu scoala primara iti este interzis gandul la acea demnitate patriotica, a fi patriot in Germania este un lucru urat si condamnat de societate. Cu toate astea Germania a ajuns unde a ajuns, cert este insa ca demnitatea nu ia ajutat la nimic, din potriva ultima data cand s-a exagerat cu demnitatea si cand s-a pus un accent marit pe demnitate, populatia a suferit. Constat ca dvs va-ti alaturat valului patriotic stiind clar ca nu va putea aduce beneficii tarii, aici vine si sincera mea intrebare : Care este scopul real pe care il urmariti toti cei care ati pornit pe acest val ?

  29. silviu says

    nu cumva ai contribuit si tu la aceasta negura adusa poporului roman????
    nu cumva ai participat la facerea acestor legi de cacat ???
    nu ma astept la un raspuns dar mi-ar placea sa vad ca in ultimul ceas TI-E DOR DE UN PIC DE DEMNITATE luand atitudine si schimband RAUL care l=ai creat

  30. anghel says

    Românii nu mai au vitalitatea necesară să reactioneze, stimate Sorin. Ei au fost transformați intr-o masă amorfă, o populatie lipsită de lianturi care să-i unească, asemeni oricărei populatii. Clasa de mijloc, care ar trebui să detină vitalitatea, a fost pervertită si ea prin integrarea în organizatiile unde activează, inculcându-i culturile organizationale, ale căror sisteme de pseudovalori sunt antinationale. Să nu uităm că procesul socializării, răspunzător dobândirii valorilor, se desfăsoară pe tot parcursul vietii. Apoi țăranii, cei care au conservat si alimentat acest popor cu energii creatoare si vitalitate, e atât de umilit încât se îndreaptă spre disparitie sau extinctie; dezastrul demografic e relevat de faptul că sunt sate unde nu se mai nasc copii. Cândva tăranul român demonstra lumii-academice chiar-, o spune și Mircea Vulcănescu într-o lucrare erudită, de mare intensitate, că exită solutii de viată metafizice, că adevărata cunostere generatoare de energii creatoare si vitalitate e dată de întelesuri metafizice și pătrunderea izvoarelor vietii; de integrare în lumea creaturilor, a Lumii cu ipostazele ei. Acestia au alimentat orașele cu insi plini de viată si dorință, dar care nu sau lăsat ispitiți de mirajul occidental. Demnitatea a devenit astfel ceva generic, produs prin puterea lor sintetică asupra realitătii. Am construit demnitatea acestui popor, plecând de la țărani, asadar, care, în satele de moșneni si răzeși, spuneau demni că ei nu si-au ridicat căciula în fata nimănui: Acesta e un exemplu de demnitate. El nu se va reface, până când nu vom scăpa de imperialism, cea mai teribilă formă de distrugere, pusă la cale de SUA si UE, se desfăsoară astăzi în România.

  31. Laurentiu M. says

    In primul rand, respect pentru efortul depus de a va impartasi ideile cu cei din mediul internetului.

    Ca sa va raspund la subiect, nu inteleg cine pe cine trebuie educat mai exact? Daca luam Romania impartita in familie, cine sunt parintii, cine sunt copiii? Oricum ar fi, ideea e ca la un momentdat, parinti raman “invechiti”. Lumea evolueaza iar ei merg pe aceleasi principii.

    Democratie? De unde atata democratie? Noi tot timpul am fost in comunism, din ’89 suntem in “prost”comunism. Un comunism modificat dar, nicidecum, democrat. Saraci nu suntem, e o tara destul de bogata. Saraci suntem noi, cei care suntem drepti care ne platim taxele darile, sanatatea si nu tragem tepe. De asta suntem saraci. Daca nu se facea atata evaziune, nu se faceau atatea intelegeri la resursele din buget si multe alte tertipule … eram bogati cu totii.
    Noi suntem printre putinele tari, nu doar din Europa, in care diferenta dinte cei bogati si cei saraci, sa fie asa de mare. Noi nici macar nu avem o clasa de oameni medie financiar. Asta spune multe.
    Pot sa scriu un roman plecand de la ideea Dumneavoastra de mai sus insa, politicos, prefer sa nu obosesc orbeste ochii.

  32. Muntean Viorica says

    Cat de singur sunteti domnule Vantu ! Ati obosit exploatand magistral si profitabil disolutia statului, slabiciunile,ignoranta si lacomia oamenilor,inclusiv a varfurilor din politica? Gata cu acumularea primitiva de capital? Chomsky trebuie sa fie mandru de un asa discipol, care parea ca-si depaseste maestrul.Obosind,v-ati amintit de valori precum demnitatea? Eu cred ca orice ati spune sau face, cat veti trai, nimic nu va sterge perceptia publica a cinicului jubiland pe cadavre.
    Eu sunt maestra in exersarea demnitatii saraciei.Doar doi ani nu mi-am numarat banii,in mica mea afacere in care am investit minte cu duiumul,pasiune, profesionalism si credinta ca m-am nascut sa fiu utila.Am ratat mereu ceea ce Plesu( alt “caracter”)numea “oferte de destin” pentru ca n-am putut fi egoista ci am renuntat mereu,fie pentru parinti ,fie pentru copii, la visele mele.Sa nu credeti ca pozez in victima.Doar ca mi se pare cinic sa vorbiti despre demnitate .
    Nu m-am potrivit cu era ticalosilor care,aveti dreptate,ne sufoca..Nu ma plang. Ma intristeaza doar cainta tardiva si calpa ,fie ea si sub forma recursului la valori morale in plina criza de caractere – o plaga mai rea decat ciuma in societatea romaneasca. Nu ne nastem oameni de caracter.Devenim(sau nu) !
    Toata evolutia dumneavoastra de persoana publica(dar si a multor ,altora) imi aminteste de o fabula pe care o folosea Schopenhauer pentru a se rafui cu Hegel:

    Un circar se pomeneste intr-o buna zi singur,fara bufoni,care spalasera putina,fara animalele din menajerie,care murisera,cu exceptia unui magar schiop.Umblat prin lume si istet,circarul se gandeste ca prin intermediul cuvintelor si cu ajutorul dobitocului sau va pacali publicul.S-a postat astfel in fata baracii si a inceput:
    -“Intrati ,doamnelor si domnilor,in acest cort fara seaman.Veti vedea unul dintre cei mai frumosi vulturi pe care multa lume deja l-a admirat,un vultur uimitor ,cel mai miraculos dintre vulturi,daruit de Cel de Sus cu un har nemaipomenit. Insusirile sale de vultur,invizibile pentru un prost sunt,dimpotriva,vazute numai de oameni destepti.
    Lumea ,curioasa din fire s-a inghesuit si pentru inceput a fost usor surprinsa cand s-a trezit in fata unui magar banal.Dar cum circarul ii avertizase ca numai oamenii de spirit pot vedea vulturul,fiecare s-a straduit sa-si demonstreze desteptaciunea scotand strigate de admiratie si SFARSIND CHIAR PRIN A CREDE UN PIC .Cand sarlatanul a intrebat “Vedeti aripile”? sute de voci au raspuns:”Da,da”!

    Vom fi demni (eventual) cand nu vom mai vedea vulturi acolo unde nu exista si daca vom inceta sa credem ca magarii zboara!

  33. tibi says

    Deminitatea o ai sa nu o ai ,ea se cultiva de parinti in primul rand si de societate in al doilea rand.
    O solutie pentru vremurile noastre ,prima, ar fi inchiderea granitelor si impunearea unui sistem semi militarizat.
    D-le Vantu, considerati ca sistemul comunist ar putea fi reversibil si ar fi o solutie pentru Romania?

    • Flavius Modovan Slavic says

      A sisyem semi-militarizat ma gandeam si eu, vreme de multi ani, am ajuns, insa, la concluzia ca nu este solutia optima, si cheltuiala ar fi enorma si nejustificata.

      Solutia, prieteni, este UNIREA cu Republica MOLDOVA, in 2018, la exact 100 de ani de la precedenta UNIRE.

      Da, fac lobby, dar o fac stiind ce vorbesc, si convins fiind de un fapt:
      Am mai fost impreuna, am dus-o cel mai bine, acum o vom duce chiar mai bine, pentru ca vremurile s-au schimbat, economia s-a modificat, lumea nu mai e ce a fost acum 100 de ani!

  34. florin dumitrescu says

    Cand eram mic, stateam la bunici la tara. Daca ma intreba cineva al cui sunt, spuneam “sunt nepotul lui Mitica Dumitrescu”. Pentru mine nu era atat o mandrie cat un automatism: asa mi se spusese de bunica. Si cand spuneam al cui sunt, persoana din fata mea stia oarecum cine ar trebui sa fiu: un om cinstit, muncitor, demn, hotarat. Cam asa era perceput bunicul. Fusese pe front si se intorsese nu numai Sergent Major, dar si viu, dupa 6 ani (sfarsitul lui ’39 – inceputul lui ’46… Avea pamant si il muncea. Avea animale. Avea o curte ingrijita, nu statea in carciuma si nu il vedeai palavragind cu toti prostii satului. Se respecta pe el si ii respecta si pe ceilalti, dar prostilor le spunea ca sunt prosti si lenesilor, lenesi, pentru a nu li se urca la cap. Ce-am invatat din asta? Sa fiu rezervat, sa am grija cum ma port si cum arat, sa merg drept si sa imi vad de treaba. Si sa tin pamantul ingrijit. Si sa dau buna ziua pe strada. Restul tin de ce am invatat la scoala si nu are relevanta in poveste. Concluzia: la sat stia lumea cine esti si asta te disciplina, daca avea pe cine. La oras, toti au facut ce-au vrut, ca nu le mai zicea nimeni nimic. De-aia avem acum toti prostii satului la guvernare si toti hotii prin partide. Bunul simt si limitele iti sunt impuse de cei care te cunosc si te pun la locul tau. Ca sa ajungi mai sus, trebuie sa te schimbi, sa muncesti, sa devii exceptia. Mai sunt posibile toate astea?

  35. Cristian says

    Domnule Vantu, nu stiu daca sunteti ateu sau credeti in Dumnezeu, dar omenirea a ajuns intr-o situatie in care doar o interventie de sus va putea rezolva total problema ei. Problemele de ordin ecologic cu care se va confrunta omenirea in urmatorii ani datorita lacomiei fara limite a corporatiilor si a elitei monidale conducatoare vor depasi cu mult problemele sociale sau juridice cu care ne confruntam noi in prezent. Am ajuns la concluzia ca ecologismul nu este compatibil cu capitalismul. Ca persoana tanara, privesc cu foarte mare ingrijorare la lumea in care vom trai noi si copiii nostri.

  36. cpc says

    Instigare la cultura sau doar poate demagogie de partid
    Justa evaluare cooperatista sau cooperativista nu a făcut decât sa nu evaluam circumstanțele date de de demnitate demnitara și aspecte sociale de 7 ani de acasă.
    Cultura intracomunitara a făcut sa ne pierdem originile și originalitatea sa uitam de caragiale de pe scena și sa îl aducem în alte scene morbide și de altfel mediatizate de o clasa a 3 a de politicieni care au înțeles miorita doar în postul peștelui și interpretând cultura pe ritm de economie puturoasa am primit originale autocopiante.
    Demnitatea …cine suntem noi sa avem demnitate când foamea născocita de prea măriți și nu huliți ne face sa ne gândim Cum sa te saturi cu 2 lei și preferam sa dam pe hârtie igienica mai mult decât pe o carte.
    Ne ferim sa alegem de dragul turmei și ne dorim sa ajungem regi când ne tremura mana și ca paharnici.
    Votul a fost pe deplin acceptat când prin acesta am pierdut orice urma de demnitate cultura și respect.
    Nb.eu vreau ei vor

  37. Odin says

    Vreau sa atrag atentia numai la doua aspecte.
    1. In constitutia germana capitolul 1 articolul 1 “Die Würde des Menschen ist unantastbar ” ceea ce inseamna demnitatea umana e de neatins. A fost scriosa dupa atrocitatile comise de diversi oameni politici urmarind utopii.
    2. Nu stiu daca domnul SOV il cunoaste pe domnul Calin Gergescu. aici un link – https://www.youtube.com/watch?v=x4rRIt2ZAlY.- Mi se pare singurul “politician” demn, fara sa il cunosc perosnal.

    In fata mortii, si toti suntem mai mult sau mai putin in fata mortii, caci nu stim cand vine, nu ne ramane decat demnitatea, si ceea ce am putut sa transmitem copiilor si celor dragi noua, indiferent de ce greseli am facut pe drumul vietii.
    Domnule Vantu, sunteti pe drumul cel bun.

  38. says

    Demnitate n-am mai vazut de pe vremea lu Ceasca, s-a stins usor pana aproape ca a disparut. Rar vezi cate un om demn, desi mai sunt, dar situatia din tara in momentul de fata ii aduce in halul in care sunt acum. Actorii nu mai sunt respectati, compozitorii si scriitorii la fel, oamenii nu au situatie materiala, nu au ce pune pe masa, grija prioritara a devenit ziua de maine inaintea demnitatii pentru multi. E foarte greu ..

  39. marlena says

    Scusa- ma,dar tu te- ai intors in timp,la cenaclele literare din liceu,si uiti ca a existat Rompetrol,Gelsor,Romcapitalinvest,,,,,,,unde era demnitatea?

  40. Cata says

    Este prima oara cand simt sa comentez si as spune: atitudinea genereaza aptitudinea, dar mai este foarte mult pana acolo. Exista si multa mizerie, dar in esenta raportarea la valori precum demnitatea, frumuseatea si mentinerea lor vie in constiinta noastra ne va canaliza spre un alt drum. In primul rand este un drum interior care va deschide calea de data aceasta catre un drum exterior in conformitate cu nazuintele noastre.

  41. dan says

    Demnitatea a devenit un produs nevandabil. Timpul prezent l-a exclus din oferta si cerere.
    New Age-ul se defineste, din zi in zi, tot mai halucinant. Deci, e o problema de sistem.
    Sincer, constat ca civilizatia iudeo-crestina este in agonie. Ce va urma?
    Cine va da un raspuns adevarat va fi si castigatorul zilei de maine. Ceilalti, raman (tot) perdanti.

  42. eugen says

    Exista o replica celebra intr-un film la fel de celebru si anume: ,, La banii tai, iti permiti sa ai demnitate?”. Nu va spun cine o pune in scena dar se refera la o categorie sociala care se regaseste intre cele enumerate de dvs.
    Sunt convins ca inca mai este de actualitate.
    Isi mai permit profesorii demnitate sau medicii sau actorii sau….

  43. mars says

    ai devenit penibil la batranete, cati trepanati crezi ca o sa puna botul la caterinca asta ieftina?

  44. Doru says

    Bravo. Frumos scris maestre!

    P.S: Cu exceptia “capul mai gol decat al vostru”. Nu te poti abtine pana nu bagi macar una. Bine a spus cineva “Prima forma de respect este controlul limbajului”.

  45. Mahorcu says

    E greu de tot …

    Dorinta de a face scandal, de a insulta si de a arunca cu noroi, e mai puternica decat dorinta de a sustine, de a aproba, de a aprecia.

    In orice situatie cand cineva isi exprima o opinie, ORICINE ar fi, ( politician pe facebook, scriitor in editoriale, “vedete” in interviuri, etc. etc.) , primii care vor dori sa sara cu o replica NU sunt oameni de bun simt cu o replica gen “Felicitari, domnule _cutare_, va admir pentru aceasta idee!” sau “Nu sunt de acord, deoarece _asa_si_pe_dincolo_ .” . Sunt gibonii, care vor sari direct cu injuraturi si insulte si noroi.

    Mai mult, un gibon, daca are in fata doua articole, unul scris de idolul lui si altul scris de unul pe care vrea sa-l injure, va dori mai intai sa dea cu injuraturile, si abia pe urma (daca mai are chef si nu uita) sa intre la idolul lui si sa zica “Bine Bo$$, bine, lea-i zi-s !”

    • dor says

      stiam noi ca Vantu e baiat sensibil.. mie, mai mult decat orice, imi lipsesc prietenii care sa nu-ti zambeasca si sa-ti infiga cutitul pe la spate, ajutorul intre oameni, zambetele sincere …. Romania satanizata de astazi (cu ajutorul media) nu arata prea roz…

  46. Muntean Viorica says

    Cat de singur sunteti domnule Vantu ! Ati obosit exploatand magistral si profitabil disolutia statului, slabiciunile,ignoranta si lacomia oamenilor,inclusiv a varfurilor din politica? Gata cu acumularea primitiva de capital? Chomsky trebuie sa fie mandru de un asa discipol, care parea ca-si depaseste maestrul.Obosind,v-ati amintit de valori precum demnitatea? Eu cred ca orice ati spune sau face, cat veti trai, nimic nu va sterge perceptia publica a cinicului jubiland pe cadavre.
    Eu sunt maestra in exersarea demnitatii saraciei.Doar doi ani nu mi-am numarat banii,in mica mea afacere in care am investit minte cu duiumul,pasiune, profesionalism si credinta ca m-am nascut sa fiu utila.Am ratat mereu ceea ce Plesu( alt “caracter”)numea “oferte de destin” pentru ca n-am putut fi egoista ci am renuntat mereu,fie pentru parinti ,fie pentru copii, la visele mele.Sa nu credeti ca pozez in victima.Doar ca mi se pare cinic sa vorbiti despre demnitate .
    Nu m-am potrivit cu era ticalosilor care,aveti dreptate,ne sufoca..Nu ma plang. Ma intristeaza doar cainta tardiva si calpa ,fie ea si sub forma recursului la valori morale in plina criza de caractere – o plaga mai rea decat ciuma in societatea romaneasca. Nu ne nastem oameni de caracter.Devenim(sau nu) !
    Toata evolutia dumneavoastra de persoana publica(dar si a multor ,altora) imi aminteste de o fabula pe care o folosea Schopenhauer pentru a se rafui cu Hegel:

    Un circar se pomeneste intr-o buna zi singur,fara bufoni,care spalasera putina,fara animalele din menajerie,care murisera,cu exceptia unui magar schiop.Umblat prin lume si istet,circarul se gandeste ca prin intermediul cuvintelor si cu ajutorul dobitocului sau va pacali publicul.S-a postat astfel in fata baracii si a inceput:
    -“Intrati ,doamnelor si domnilor,in acest cort fara seaman.Veti vedea unul dintre cei mai frumosi vulturi pe care multa lume deja l-a admirat,un vultur uimitor ,cel mai miraculos dintre vulturi,daruit de Cel de Sus cu un har nemaipomenit. Insusirile sale de vultur,invizibile pentru un prost sunt,dimpotriva,vazute numai de oameni destepti.
    Lumea ,curioasa din fire s-a inghesuit si pentru inceput a fost usor surprinsa cand s-a trezit in fata unui magar banal.Dar cum circarul ii avertizase ca numai oamenii de spirit pot vedea vulturul,fiecare s-a straduit sa-si demonstreze desteptaciunea scotand strigate de admiratie si SFARSIND CHIAR PRIN A CREDE UN PIC .Cand sarlatanul a intrebat “Vedeti aripile”? sute de voci au raspuns:”Da,da”!

    Vom fi demni (eventual) cand nu vom mai vedea vulturi acolo unde nu exista si daca vom inceta sa credem ca magarii zboara!