Comentarii pentru Capitolul 73 – Mini eseu despre putere, responsabilitate și democrație

 1. Azi am descoperit din comentarii ca poti sa aduni o echipa a dracu din mailurile inregistrate
  tine-le, poate poate facem o secta de visatori

 2. De departe cel mai bun articol. Nimeni nu a spus ca democratia e cel mai bun regim politic. E cel mai puțin nociv. Evident, are multe defecte, insa pana în zilele noastre unul mai bun nu cunoaștem.
  De exemplu ma simt intrigat atunci când trebuie sa alegi între un rău și un mai rău. Deci, cata vreme vom fi puși în fata lui “tertius non datur”, adică cata vreme nu va exista și votul negativ, adică ” nu aleg pe niciunul dintre cei doi”, nu vom putea schimba prea multe.

 3. Excelent explicat. Macar de-ar pricepe boivacii mica parte din deceptiile la care-s supusi. Pasarea de responsabilitate, sau mai bine zis lipsa ei, este ceva omniprezent astazi, de la cele mai mici firme pana la nivel de state.
  Adevaratii conducatori au gandit treaba foarte bine: totul e facut a.i. sa nu ai pe cine sa dai vina, sa nu mai pot spune exact cine-i inamicul. Iar daca nu stii asta, automat nu-l vei putea pedepsi.

 4. Confuza discutia despre putere … De ex, afirmatia “este vital ca orice formă de putere să fie însoțită, într-o paritate perfectă, de responsabilitate, iar responsabilul să fie indicat cu nume și prenume” este anulata imediat de o alta afirmatie “faptul că la anumite intervale de timp politicienii sunt schimbați prin vot n-are nicio relevanță.”

  Aceasta, deoarece votul este interpretat ca o alegere, in timp ce in realitate este vorba despre transferul unei componente a puterii. Cine are deci puterea suverana din moment ce populatia se duce la vot si votul nu este efectuat in numele unor institutii ale statului? Evident ca populatia. Actul de a vota inseamna un act de putere, deoarece prin vot se transmite legitimitatea pentru un mandat reprezentativ in cazul Romaniei. Legitimitatea trebuia sa prevaleze asupra legalitatii si trebuia ca populatia sa o poata retrage postelectoral in cazul unui mandat de reprezentare detinut de un iresponsabil. Dar mandatul reprezentativ este prin lege injusta fata de populatie, irevocabil, cee ace il pune pe reprezentant deasupra responsabilitatilor fata de popor, oricat de frumoase sunt expresiile din art 69. Caracterul irevocabil a fost din sec XVIII o inselatorie perfecta, exportata politic la nivel global in cei peste 200 de ani. Nu exista problema sociala care sa nu aiba trasabila originea in aceasta inselatorie. Evident ca votul are relevanta. Evident ca este singura cale nonviolenta cu potential de a putea schimba orice la nivelul statului. Evident ca poate fi permanent, in centre permanente de votare si posibil de exercitat prin vot electronic. Evident ca exista deja o industrie intreaga focalizata pe acest scop. Cum ar fi ca rezultatele in baza carora se atribuie legitimitate pentru anumite aspect vitale, sa fie posibil de confirmat nonstop si nu ca la fotbal, la momente fixe ? Sa privim ce consecinte halucinante au scorurile cu legitimitate precara:
  50,33%
  https://en.m.wikipedia.org/…/2009_Romanian_presidential_ele…
  51,6%
  https://www.google.com/…/nicolas-maduro-wins-venezuelan-ele…
  51,9%
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brexit

 5. Un mare multumesc!Ce ati spus aici este un sentiment adanc inradacinat in mine,probabil in toti.Sentimentul acela ca puterea atrage dupa sine si responsabilitate,care a fost calcat in picioare de neghiobi,ce cu sttinta sau fara,comploteaza parca sa distruga dracu umanitatea,in esenta, pe ei insisi.Nebuni,decuplati de la realitate ce iau basme cu evrei omnipotenti din ceruri ca fiind reale,construind culte in jurul lor.Au toate dovezile din lume ca nu exista asa prostii,si totusi tin de un lucru care aduce doar distrugere si prostie.Si tin cu dintii.Probabil din impotenta mentala de a gandi.La inceput am inteles,eram curiosi ce cacanarii erau prin ceruri,legate de viata noastra spirituala,dar ce e prea mult,e prea mult!Va admir pentru calitatile pe care le aveti,desi am inteles ca ati avut si probleme legale,destul de fondate.Nu va judec,incerc sa iau niste invataturi sa imi formez si slefuiesc caracterul,lucru natural,normal si rational la 17 ani.Avem organe care se ocupa de investigatii,acuzari,etc.
  Pentru final,sunt recunoscator ca faceti un folos macar astora tineri,care inca cauta o cale sanatoasa de urmat!Sanatate si succes cu blogul!
  P.S Video blogul era interesant pe masura,sunt curios de ce v-ati oprit din a-l face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *