Comentarii pentru Capitolul 73 – Mini eseu despre putere, responsabilitate și democrație

  1. Tu ce responsabilitate ai ma, fata de toti sponsorii tai amarati de la FNI?
    Ramai un sarlatan anonim printre altii, de ieri si de maine. Istoria nu te va mentiona la nici un capitol!

  2. Buna seara,

    Capitolul 73 mi-a atras atentia in mod deosebit cand am citit ca in iad trebuie sa fi cinstit 100%. Cie nu-i cinstit e izgonit cred eu. Locul in care nu vrei sa ajungi te da afara!

    Va salut cu stima
    Dan Groza

  3. Sint tot mai multi cei care inteleg ca radacina raului vremurilor noastre e DEMOCRATIA.

    1. Sorin Lavric despre democratie (de la 3:35):

    “Etimologic, democratia inseamna puterea poporului. Niciodata sa nu cadem in capcana acestui cuvint gol! Democratia n-a existat niciodata si nu va exista vreodata, pentru ca democratie inseamna puterea plebei, puterea multimii. Istoria nu e facuta de multimi si de mase. Masele nu au avut niciodata puterea.”

    https://youtu.be/OQFTdx7kyk0

    2. Christophe Buffin de Chosal e un belgian care a publicat o carte cu titlul “LA FIN DE LA DÉMOCRATIE”. Se poate cumpara de pe amazon.com.

    Exista doua interviuri cu el pe youtube, unul in franceza, al doilea in engleza. Exista si un blog pe care cele doua interviuri, de o claritate a ideilor impresionanta, au fost traduse in limba romana:

    https://theendofdemocracy.wordpress.com/

    Titlurile celor doua postari sint:

    Christophe Buffin de Chosal — “LA FIN DE LA DÉMOCRATIE”

    si

    Un interviu cu Christophe Buffin de Chosal despre cartea sa, “The End of Democracy”

    Daca Sorin va citi cele doua interviuri, sint sigur ca va folosi ideile de acolo. El e un mare comunicator, iar aceste idei ale lui C. B. de Chosal reprezinta o excelenta munitie.

  4. Stimate domnule Vantu,
    Nici nu stiti cat sunt de bucuroasa ca existati, ca ati ales sa ramaneti in tara aceasta, ca aveti curaj sa spuneti lucrurilor pe nume si sa fiti, in ceea ce ma priveste un real si viu model pentru mine, model de curaj in adevartatul sens al cuvantului!.Pentru mine, sunteti un Petre Tutea (post detentie) din punct de vedere al limpezimii cugetului si curajului!
    Va multumesc enorm pentru tot ce m-ati inspirat in cariera de jurist si viata si sper si imi doresc cu ajutorul Bunului Dumnezeu sa va intalnesc sa va multumesc personal! Cu respect si admiratie, Oana

  5. Bună dimineața!
    Cred, de fapt nu cred, sunt convinsa ca ești un tip extrem de inteligent, cu o capacitate mare de analiza, cu un pragmatism evident, cu o intuiție și reflexe demne de un jucător-rechin.
    Tot timpul m-am întrebat cum de te-ai lăsat prins.
    Mult timp am crezut ca e parte dintr-o strategie. Apoi, am înțeles ca doar ai pierdut. Pentru ca pana și marii jucători-rechini ai lumii pierd. O data.
    Trebuie sa fie dureros sa simți asta după ce ai ținut toată lumea în căușul palmei.
    P.s. Și nu voi discuta nici măcar tangențial despre cât și dacă ai meritat sa pierzi.
    Într-o lume, în care este totuși moral sa minți din/pentru dragoste/compasiune, totul capătă valente discutabile.
    Pana poate și justiția divina.
    Sa fii bine!

  6. In cazul dumneavoastra, munca si cinstea, care ar trebui sa invinga orice, nu si-au indeplinit rostul.Nici nu ati muncit si nici nu ati fost cinstit – era culmea!
    Viata unuia care se crede avatar nu este decat o perpetua si oligofrena dorinta omeneasca pusa in slujba propriei persoane.Aceasta pornire –“ izvorata din speranta vietii vesnice”- se axeaza doar pe amorul propriu si interesul propriu, adica doua parti ale aceluiasi intreg: EGOISMUL
    Ce bine se potriveste ceea ce a spus cineva, candva: “Ucigator de dureroasa este situatia in care se gaseste omul cand, dupa ce a strabatut ca un zanatec drumul vietii, isi da seama, privind pentru prima data in urma, ca a savarsit neghiobii de nesters.”

  7. “Secolele au trecut, au apărut marii deținători de capitaluri care au preluat toată puterea deținută de nobili și regi, prin interfața lor, denumită generic clasă politică, dar fără să preia nici măcar un gram de responsabilitate. Așa se face, generație, că puterea lor nu este legitimă, ea fiind din ce în ce mai amplu criticată și respinsă de societăți întregi. Responsabilitatea nu este colectivă, ea este individuală. De aceea, pentru că nu și-o asumă, deținătorii puterii au preluat de la un mare gânditor din Grecia antică un concept generos – democrația. L-au stâlcit, l-au desfigurat și apoi ți l-au băgat pe gât, ca fel principal, pentru tot restul existenței tale, în cea mai parșivă formă de derobare de la responsabilitatea care trebuie să însoțească deținerea puterii.”

    Buna ziua, Da, este exact asa. Rar am citit mari adevaruri spuse in atat de putine cuvinte. Daca chiar va intereseaza sa contribuiti la devoalarea lipsei de responsabilitate si a lipsei de legitimitate a acestei interfete numita clasa politica, este nevoie de un proiect. Noi avem un astfel de proiect, numit RECOD D2P5/4 SUVERANITATEA PERMANENTA – VOTUL PERMANENT si il puteti folosi, deoarece noi nu avem resurse sa il dezvoltam, asa cum au ceilalti de care vorbiti. Ex: https://expertforum.ro/vot-electronic/?fbclid=IwAR0Vc1_hftM6gJ-4dsS4rLHvNYTV0uKtnHluUOEyWb_VjatPCeoAf0YfR6Q Numai bine!

  8. Eu am 21 de ani si va urmaresc blogul cu interes. Am iesit atat in strada cat si la vot cand a fost nevoie. Sper ca va veni un moment in care Romania va trece peste analfabetism si vom avea o clasa politica responsabila, competenta. Sper sa prindeti si dumneavoastra acea vreme, domnule SOV.

  9. Domnule,habar nu avem de blogul si reflectiile dvs de pe reteaua de asa zisa ,socializare.

    Am descoperit absolut intamplator blogul dvs,l-am rasfoit si am inceput sa-l studiez.

    Imi place ,este instructiv si de actualitate.Habar nu am ce fel de om sunteti in realitate ,totusi imi place ca aveti o anumita aroganta inteligenta in a va exprima punctul de vedere legat de diverse subiecte care faramiteaza societatea.

    Indrazneala dumitale in a-i linisti pe unii insetati de ura,imi provoaca o anumita satisfactie.

    Creativitatea dumitale in a raspunde acelor brute agresive indiferent de statut social si rang profesional ,pe cinstite ma amuza teribil.

    Riposta dumitale in a raspunde acelor brute violente ,lipsite de orce fel de simtamant uman,ma face sa imi dau seama ,ca niciodata o bruta nu poate invinge un inteligent ,indiferent cat de perseverenta ar fii la un moment dat aceea bruta.

    Orgoliul dumitatale,e ceva teribil.

    Multa sanatate.

  10. Einstein zicea ca trebuie sa facem un salt al dilatarii constiintei pentru a putea pricepe rostul vietii si ca nu putem sa rezolvam o problema cu acelasi nivel de gindire la care eram cind a aparut problema, iar Jung opina ca, pina cind nu facem necunoscutul cunoscut , acesta ne va dirija viata ….Cit despre psihopatii Tiriac si Isarescu cind vor crapa , doi demoni vor fi mai putin pe planeta .

  11. Azi am descoperit din comentarii ca poti sa aduni o echipa a dracu din mailurile inregistrate
    tine-le, poate poate facem o secta de visatori

  12. De departe cel mai bun articol. Nimeni nu a spus ca democratia e cel mai bun regim politic. E cel mai puțin nociv. Evident, are multe defecte, insa pana în zilele noastre unul mai bun nu cunoaștem.
    De exemplu ma simt intrigat atunci când trebuie sa alegi între un rău și un mai rău. Deci, cata vreme vom fi puși în fata lui “tertius non datur”, adică cata vreme nu va exista și votul negativ, adică ” nu aleg pe niciunul dintre cei doi”, nu vom putea schimba prea multe.

  13. Excelent explicat. Macar de-ar pricepe boivacii mica parte din deceptiile la care-s supusi. Pasarea de responsabilitate, sau mai bine zis lipsa ei, este ceva omniprezent astazi, de la cele mai mici firme pana la nivel de state.
    Adevaratii conducatori au gandit treaba foarte bine: totul e facut a.i. sa nu ai pe cine sa dai vina, sa nu mai pot spune exact cine-i inamicul. Iar daca nu stii asta, automat nu-l vei putea pedepsi.

  14. Confuza discutia despre putere … De ex, afirmatia “este vital ca orice formă de putere să fie însoțită, într-o paritate perfectă, de responsabilitate, iar responsabilul să fie indicat cu nume și prenume” este anulata imediat de o alta afirmatie “faptul că la anumite intervale de timp politicienii sunt schimbați prin vot n-are nicio relevanță.”

    Aceasta, deoarece votul este interpretat ca o alegere, in timp ce in realitate este vorba despre transferul unei componente a puterii. Cine are deci puterea suverana din moment ce populatia se duce la vot si votul nu este efectuat in numele unor institutii ale statului? Evident ca populatia. Actul de a vota inseamna un act de putere, deoarece prin vot se transmite legitimitatea pentru un mandat reprezentativ in cazul Romaniei. Legitimitatea trebuia sa prevaleze asupra legalitatii si trebuia ca populatia sa o poata retrage postelectoral in cazul unui mandat de reprezentare detinut de un iresponsabil. Dar mandatul reprezentativ este prin lege injusta fata de populatie, irevocabil, cee ace il pune pe reprezentant deasupra responsabilitatilor fata de popor, oricat de frumoase sunt expresiile din art 69. Caracterul irevocabil a fost din sec XVIII o inselatorie perfecta, exportata politic la nivel global in cei peste 200 de ani. Nu exista problema sociala care sa nu aiba trasabila originea in aceasta inselatorie. Evident ca votul are relevanta. Evident ca este singura cale nonviolenta cu potential de a putea schimba orice la nivelul statului. Evident ca poate fi permanent, in centre permanente de votare si posibil de exercitat prin vot electronic. Evident ca exista deja o industrie intreaga focalizata pe acest scop. Cum ar fi ca rezultatele in baza carora se atribuie legitimitate pentru anumite aspect vitale, sa fie posibil de confirmat nonstop si nu ca la fotbal, la momente fixe ? Sa privim ce consecinte halucinante au scorurile cu legitimitate precara:
    50,33%
    https://en.m.wikipedia.org/…/2009_Romanian_presidential_ele…
    51,6%
    https://www.google.com/…/nicolas-maduro-wins-venezuelan-ele…
    51,9%
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brexit

  15. Un mare multumesc!Ce ati spus aici este un sentiment adanc inradacinat in mine,probabil in toti.Sentimentul acela ca puterea atrage dupa sine si responsabilitate,care a fost calcat in picioare de neghiobi,ce cu sttinta sau fara,comploteaza parca sa distruga dracu umanitatea,in esenta, pe ei insisi.Nebuni,decuplati de la realitate ce iau basme cu evrei omnipotenti din ceruri ca fiind reale,construind culte in jurul lor.Au toate dovezile din lume ca nu exista asa prostii,si totusi tin de un lucru care aduce doar distrugere si prostie.Si tin cu dintii.Probabil din impotenta mentala de a gandi.La inceput am inteles,eram curiosi ce cacanarii erau prin ceruri,legate de viata noastra spirituala,dar ce e prea mult,e prea mult!Va admir pentru calitatile pe care le aveti,desi am inteles ca ati avut si probleme legale,destul de fondate.Nu va judec,incerc sa iau niste invataturi sa imi formez si slefuiesc caracterul,lucru natural,normal si rational la 17 ani.Avem organe care se ocupa de investigatii,acuzari,etc.
    Pentru final,sunt recunoscator ca faceti un folos macar astora tineri,care inca cauta o cale sanatoasa de urmat!Sanatate si succes cu blogul!
    P.S Video blogul era interesant pe masura,sunt curios de ce v-ati oprit din a-l face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *